vimmel

BILDEXTRA: Stort Oktoberfest-vimmel från Sandra

Fotografen Marcus Ljung förevigade flera av de 1 400 besökarna på den bayerska festen.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.10:01, 10 oktober, 2017

BILDEXTRA: Stort Oktoberfest-vimmel från Sandra
Foto: Marcus Ljung/Mighty

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vimmel

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!

24Kalmars fotograf tog pulsen på Kalmars nattliv. Fastnade du eller någon du känner på bild?

Redaktionen

Redaktionen

Kl.10:06, 18 december, 2017

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!
Foto: Henrik Holstad

24Kalmars fotograf Henrik Holstad var under lördagskvällen ute på Kalmars krogar. Kolla igenom bilderna i galleriet för att se om du eller någon du känner förevigades.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Här är recepten på julgodiset du måste testa: ”Njut”

Mästerkocks-Emma är redo för julafton och bjuder nu på tre recept till fantastiskt julgodis.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.18:04, 17 december, 2017

Här är recepten på julgodiset du måste testa: ”Njut”

Julafton är snart här och givetvis ska vi unna oss sötsaker under jul! Emma delar med sig av tre stycken olika julgodisvarianter baserat på choklad. Minisandwich med noblesse och vit choklad-och saffransglass, vit choklad- och bryntsmörfudge toppat med kanel och havssalt samt hallon- och lakritsbräck. Hur låter detta? Testa själv och njut!

Minisandwich med noblesse och vit choklad-och saffransglass 

Du behöver (20 glassar)
40 st chokladplattor noblesse (två paket á 150 g)
2 dl grädde
100 g vit choklad
1 dl naturell kesella 10 %
1 pkt saffran
1 tsk socker
1 msk hett vatten

Gör så här 
Mortla saffran tillsammans med socker. Ha i en matsked hett vatten. Smält den vita chokladen över vattenbad eller i micro. Blanda kesella och den smälta chokladen tills du fått en fin kräm. Vispa grädden, men inte för hårt. Ha i grädden och saffran i kesellablandningen och rör om försiktigt. Lägg en klick av glassen mellan två chokladplattor. Ställ in i frys i ca 2 timmar. Låt tina i några minuter innan servering. Smaklig glass!

Vit choklad- och bryntsmörfudge toppat med kanel och havssalt 

Du behöver (20-25 fudge)
3 dl grädde
2 dl socker
1 dl ljus sirap
50 g vit choklad
50 g smör
Citronzest från en citron
Kanel
Havssalt

Gör såhär
Bryn smöret – dvs. ta kastrullen från plattan när smöret tystnat och låt svalna i skål. Koka upp grädde, socker och sirap på svag värme tills temperaturen är uppe på 117 ºC (tar ca 30 min men viktigt att använda termometer för att få rätt konsistens). Ha sedan i hackad vit choklad, det brynta smöret och citronzest. Häll upp i form 20×20 och pudra över kanel. Strö även över lite flingsalt. Låt svalna i rumstemperatur i ca 2-3 timmar innan du skär upp i bitar. Försvara i kyl.

ANNONS!! Emma Håkansson

Hallon- och lakritsbräck 

Du behöver
400 g vit choklad
8 st kick havssalt (mjuk lakritskola)
120 g geléhallon

Gör så här 
Skär lakrits och geléhallon i mindre bitar. Smält chokladen över vattenbad eller i micro. Häll ut chokladen på bakplåtspapper. Bre ut och strö över lakrits och geléhallonbitar. Ställ in i kyl. Bryt i bitar och njut!

För fler recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Har du börjat planera nyår men behöver inspiration till nyårsmiddagen? Jag har funderat, provlagat, filat och komponerat ihop en enkel, lyxig och supergod 3-rättersmeny i form av en nyårskasse som hämtas hos Västerslät i Kalmar & tillagas av dig i ditt egna kök. Kolla in menyn här! Tilltalar nyårsmenyn dig och du vill slippa fundera på vad du ska laga, slippa handla och köa? Beställ den här!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjefys med Emelie

TV: Undvik julstressen med lugnande övningar

24Sveriges Emelie Elmes har tips på hur du gör för att varva ner under den hektiska månaden.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:49, 16 december, 2017

December är utan tvekan den månad där vi stressar mest. Det ska pyntas, köpas julklappar och fixas inför advent. Vi ska göra det sista på jobbet innan julledigheten och bestämma hur vi ska fira julen i år för att göra alla så nöjda som möjligt.

Detta är bara några faktorer som gör att december ofta inte blir så mysig som den hade kunnat vara.

LÄS MER: TV: Så gör du hälsosamt julgodis

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Att lära sig att varva ner är otroligt viktigt. I filmen visar jag tre fantastiska övningar som får dig att slappna av. Detta lilla pass kan du göra på lunchen, innan jobbet, efter jobbet, innan du går och lägger dig eller när du känner att du behöver.

Gör hur många repetitioner du vill. Ju fler desto bättre. Första övningen är en effektiv avslappningsövning där du känner effekt direkt och tredje övningen är även bra mot matsmältningsbesvär.

Testa och känn skillnaden. Instruktionerna hittar du på filmen. Hoppas ni får en fortsatt härlig december!

TÄVLING! Vinn två månaders coachning i kost och träning. Gå in på instagramkontot Familjefys och klicka på inlägget där det står TÄVLING.

Vinnaren kommer att få hjälp med kost och träning under januari och februari genom onlinecoaching och telefonsamtal. Som extra push kommer vinnarens framsteg presenteras på alla 24-sajterna i mars.

Kickstarta ditt 2018 med Familjefys! Tävlingen pågår till 20 dec.

LYCKA TILL!

Här hittar Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Emelie Elmes

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är säkerhetstipsen inför Luciafirandet

Räddningstjänsten informerar.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.08:42, 13 december, 2017

Här är säkerhetstipsen inför Luciafirandet
Foto: Arkiv.

Det är trevligt att fira Lucia men tänk på säkerheten.

Räddningstjänsten i östra Blekinge gick på Luciadagens morgon ut med några snabba förhållningsregler som det kan vara bra att tänka på när det ska firas med levande ljus.

-Utse en eller flera brandvakter. Brandvakterna bör befinna sig nära scenen och ha släckutrustning nära till hands.

-Se till att lokalen inte är överfull och att det finns markerade nödutgångar som hålls fria.

-Inled med en säkerhetsgenomgång där ni presenterar utrymningsvägarna.

-Ha alltid brandsläckare och brandfilt i beredskap.

-Använd lyktor och ljusmanschetter av icke brännbart material.

– Barn och ungdomar bör använda elektriska luciakronor och ljus.

Källa: Räddningstjänsten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkocks-Emmas nya recept: Saftig fläskkotlett med Chimichurri

"Det enkla är oftast det godaste", menar Emma Håkansson som levererar ett nytt smarrigt recept.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.16:57, 10 december, 2017

Mästerkocks-Emmas nya recept: Saftig fläskkotlett med Chimichurri
Foto: Privat

Chimichurri – En syrlig och het marinad/sås som passar bra till det mesta. Såsen mixas och består oftast av persilja och andra färska örter, vitlök, chili, citron/lime och olivolja. Emma har valt att söta ner såsen med rivet äpple som passar perfekt till fläskkött. Testa!

Saftig fläskkotlett och chimichurri med äpple
– Det enkla är oftast det godaste. Låt fläskkotletten tala för sig själv och servera med en äppelsöt chimichurri.

Du behöver (4 portioner)
4 st fläskkotletter
1 msk mjöl
Salt
Peppar
Olivolja
Smör

Chimichurri
2 st krukor med färska örter (exempelvis mynta, basilika, timjan, persilja, koriander)
6 st vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1,5 tsk salt
Saften från en citron
2 st röda äpplen

Tillbehör
300 g potatis
Smör

Gör så här
Koka upp saltat vatten och koka potatisen mjuk. Under tiden förbereder du chimichurrin. Mixa färska örter, vitlök, salt, citronsaft och olivolja, alt hacka väldigt smått. Riv äpplena på den grövsta sidan och blanda i chimichurrin. Låt dra i rumstemperatur fram till servering.

Torka av fläskkotletterna med hushållspapper. Krydda rikligt med salt och peppar. Klappa även in lite mjöl på köttets ytor och skär några hack i fettkappan. Värm upp olivolja i en stekpanna på medelvärme och stek ca 4 min på varje sida. Ha i en klick smör i slutet och ös köttet. Låt vila i några minuter innan servering.

Servera köttet med chimichurrin, nykokt potatis och en klick smör. Smaklig måltid!

För fler recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng