FBC kaLMARSUND–CRAFTSTADEN

FBC-talangen tog chansen – avgjorde derbyt

Första matchen från start – då satte 18-åringen det matchavgörande målet mot Craftstaden. "Jag hänger upp den i bortre".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.21:45, 11 oktober, 2017

3 bilder
 • Adam Nilsson klappas om av lagkamrater efter sitt 3–1-mål. Foto: Samuel Slättman.
  Adam Nilsson klappas om av lagkamrater efter sitt 3–1-mål. Foto: Samuel Slättman.
 • Marcus Johansson. Foto: Samuel Slättman.
  Marcus Johansson. Foto: Samuel Slättman.
 • 1 112 åskådare såg derbyt mellan FBC och Craftstaden. Foto: Samuel Slättman.
  1 112 åskådare såg derbyt mellan FBC och Craftstaden. Foto: Samuel Slättman.

Efter första perioden i derbyt mellan FBC Kalmarsund och Craftstaden var ställningen 1–0 till gästerna. Då letade FBC efter ett eget spel – och man fann det direkt i inledningen av andra.

– Vi sa att vi skulle ut och göra det vi kan – spela innebandy och släppa bollen på ett, för då kommer målen, säger 18-åringen Adam Nilsson, som var en av spelarna som tog orden till sig.

Efter mål av kedjekompisen Mattias Jansson och Johan Wittberg klev Nilsson själv runt och stänkte dit 3–1 – hans första mål i år.

– Det var en halvrensning som jag fick tag på på mittplan. Jag kliver och hänger upp den i bortre, berättar FBC-talangen.

Kalmarsund fortsatte trumma på med tre linor under hela matchen och i sista akten fick man utdelning. 3–1 blev till sist hela 8–2 efter bland annat två mål av glödhete Tim Nyander. 

– Alla femmor har kommit igång och alla femmor gör mål i matchen, det är riktigt skönt, säger Nilsson, som fick förra säsongen spolierad av skador.

– Jag har utvecklat farten och fått vara skadefri. Jag gick skadad nästan hela förra säsongen så det är riktigt kul att komma igång nu.

Matchens sista mål gjordes av Marcus Johansson – forwardens första mål för säsongen.

– Det var skönt faktiskt, även om jag inte tänkt specifikt på det. Men visst är det skönt för mitt eget självförtroende, det var ganska efterlängtat.

Trots målet och vinsten var FBC-forwarden självkritisk efter matchen.

– Hela kedjan spelar upp sig i sista, vi var ganska dåliga i två perioder skulle jag vilja säga.

Ni har tre linor som levererar i år, är det en trygghet för er att det finns gubbar bakom som kan kliva fram?
– Absolut, det är jätteskönt att alla kan avgöra matcherna. Förra året var det mer att vi skulle kliva fram. Kör vi på tre kedjor som vi gör nu så orkar vi mer och kan hålla ett högre tempo i bytena, trycka mer och vara mer aggressiva.

Vad säger du om Adam Nilssons utveckling?
– Förra säsongen var han skadad så jag har inte sett honom så mycket sedan jag kom hem. Men han är med och tränar med oss och blixtrar ibland till fullständigt. Stundtals är det en liten minikopia av Kim och det är kul att han får kliva in och hänga ett idag.

FaktaFBC Kalmarsund-Craftstaden IBK 8–2 (0–1, 3–0, 5–1)

Målskyttar, FBC: Tim Nyander 2, Kim Nilsson, Mattias Jansson, Johan Wittberg, Adam Nilsson, William Larsson, Marcus Johansson.

Publiksiffra: 1 112 åskådare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FBC-forwarden: ”Vi kan betydligt bättre”

Martin Willsund uppmanar lagkamraterna till att höja kvalitén på spelet.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.11:25, 5 december, 2017

FBC-forwarden: ”Vi kan betydligt bättre”
Martin Willsund, i gul väst, anser att Stille är den bästa coachen han har haft. Foto: Arkiv

Efter svaga resultat fick Emil Stille lämna rollen som FBC-tränare. Nu är det återigen upp till Adam Kallenberg att försöka lyckas med att ta FBC Kalmarsund till SSL.

I Stilles sista match var forwarden Martin Willsund uppsatt i samma kedja som storstjärnan Kim Nilsson, i ett försök att få in ny energi i laget.

LÄS MER: Så resonerade FBC Kalmarsund: ”Självförtroendet var som bortblåst”

– Stille har gjort ett väldigt bra jobb, han är den bästa coachen jag har haft, framförallt taktiskt, säger Willsund.

Hur resonerar ni i truppen nu när det kommer in en ny tränare?

– Det blev det som det blev, nu är det upp till alla i laget att visa att vi kan betydligt bättre än vad vi visat hittills. Det är vi på planen som bär det största ansvaret, säger Martin Willsund.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: FBC sparkar tränaren och tar in två trotjänare

24Kalmars avslöjande bekräftat – FBC Kalmarsund meddelar att huvudtränaren Emil Stille och assisterande tränaren Håkan Robertsson byts ut.

Martin Sköld

Martin Sköld

Kl.23:56, 4 december, 2017

KLART: FBC sparkar tränaren och tar in två trotjänare

Allsvenska FBC Kalmarsund som satsar mot SSL har efter elva omgångar spelat in 18 poäng och ligger på femte plats i Allsvenskan Södra. Tre poäng från kvalplats till SSL. Nu väljer FBC Kalmarsund att sparka huvudtränare Emil Stille och assisterande tränare Håkan Robertsson. FBC Kalmarsund kommenterar i ett pressmeddelande:

”Laget och föreningen har efter en svag säsongsinledning med bara 18 poäng på 11 matcher satt sig själva i ett svårt utgångsläge och behöver utifrån detta agera genom att göra förändringar i ledarstaben samt justera lagets målsättning”

LÄS MER: AVSLÖJAR: Han blir FBC:s nya tränare

Vid förra säsongen hade Kalmarsund 21 poäng på elva matcher vilket då till slut ledde till en andra plats i serien och SSL-kval. Precis som 24Kalmar avslöjade så tar Adam Kallenberg, som var huvudtränare förra säsongen, över tillsammans med assisterande tränare Tom Holmqvist.

– Med struktur, en tydlig spelidé, ödmjukhet och hårt arbete skall vi tillsammans som förening göra vad vi kan för att vända på detta. Viljan att visa att vi är ett starkare och bättre lag än vad vi fram tills nu visat är stark i hela föreningen säger Per Viberg, klubbchef i FBC Kalmarsund.

Emil Stille som värvades som tränare till säsongen från Östra SK kommenterar själv:

– Känner givetvis en stor besvikelse över att inte få fullfölja mitt uppdrag. Jag respekterar föreningens beslut rakt av och önskar laget stor lycka till framåt, säger Emil Stille.

FBC Kalmarsund reviderar även sin målsättning:
– Vi reviderar målsättningen från att vinna serien till att komma topp fyra och nå kval. I ett kval är målet att toppa lagets form och ge oss själva chansen att ta oss till SSL säger, klubbchefen Per Viberg.

Samtidigt plockar man in förstärkningar i form av Jacob Lingmerth och Victor Johansson, två trotjänare från FBC Kalmarsund Ungdom.

– Vår övertygelse är att Jacob och Victor kommer att tillföra hjärta och spetsa en redan bra trupp. Vi kommer även att ha ögon och öron öppna fram tills att transferfönstret stängs den sista januari. Det kan bli aktuellt att värva en eller ett par spelare utifrån, men det måste vara helt rätt spelare och framförallt rätt spelare med rätt egenskaper för att ytterligare förstärkning av laget skall bli aktuellt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FBC Kalmarsund–Skoghalls IBK

Platt fall för FBC Kalmarsund – förlorade hemma mot jumbon

"Det är för jävla dåligt", säger skyttekungen Marcus Johansson, efter Kalmarsunds bottennapp mot Skoghalls IBK.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.17:42, 2 december, 2017

3 bilder
 • Gustav Bäckstedts Kalmarsund föll tungt hemma mot Skoghall. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Gustav Bäckstedts Kalmarsund föll tungt hemma mot Skoghall. Foto: Karl-Oskar Karlsson
 • Marcus Johansson var besviken efter matchen. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Marcus Johansson var besviken efter matchen. Foto: Karl-Oskar Karlsson
 • Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Foto: Karl-Oskar Karlsson

Med jumbon på besök sökte FBC Kalmarsund efter ett trendbrott – och fick det precis motsatta. Trots helt nyvaskade formationer föll topptippade laget mot Skoghalls IBK med hela 6-10, efter två mål i tom kasse.

Det började dock helt okej för hemmalaget som gick till den första pausvilan i en trygg 4-2-ledning.

– Då tyckte jag till och med att vi var värda att leda med något mål till. Tyvärr känns vi svaga mentalt när vi åker på målen bakåt och går ner oss, säger Emil Stille, tränare i FBC Kalmarsund.

Marcus Johansson stod för ett mål och två målgivande passningar i matchen.

– Det är för jävla dåligt. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Vi har så mycket mer att ge, men de ställer upp med en köttmur och vi skjuter 150 skott i täck. De jublar och eldar på medan vi sitter helt tysta på bänken. Det är ingen som eldar på alls hos oss, säger han.

Inför slutperioden var ställningen 5-5. FBC förlorade den sista akten med hela 5-1.

– Man lägger ändå tre-fyra kvällar i veckan på träningar för det här. Jag är så otroligt besviken. Vi måste kunna vara mer skärpta och skjuta förbi deras täck eller suga på den tills man har läget. Sedan känns det som att varje boll trillar in bakåt när de får sina spelvändningar på oss, säger Johansson.

Hur ska ni göra för att vända på det här?
– Nu är det så tätt inpå. Det är många delar som gör att vi inte hittar riktigt rätt. Vi har lite snedvriden självbild, men sedan är det givetvis en ledarfråga och det är möjligt att jag och Håkan (Robertsson, assisterande tränare) inte når ut hela vägen alla gånger, säger coach Stille.

Med halva serien spelad ligger FBC Kalmarsund utanför topp fyra som innebär playoff mot SSL.

– Det är långt kvar och vi kommer kriga på. Men vi måste få upp engagemanget och energin, menar Marcus Johansson.

I och med trepoängaren i Kalmar sportcenter hoppade Skoghalls IBK upp två placeringar och har kontakt med lagen ovanför strecket.

FaktaINNEBANDY, ALLSVENSKAN:
FBC Kalmarsund–Skoghalls IBK 6–10 (4-2, 1-3, 1-5)
Målen, FBC: Alexander Berglund, Martin Willsund, Gustav Bäckstedt, Max Johansson, Johan Wittberg, Marcus Johansson.
Skott: 36-22.
Publik: 442, Kalmar sportcenter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FBC Kalmarsund–Skoghalls IBK

Helt nya formationer när FBC tar emot jumbon

"Vi har varit lite lata och bekväma", säger Johan Wittberg.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.07:23, 2 december, 2017

Helt nya formationer när FBC tar emot jumbon
Johan Wittberg. Foto: Arkiv

Efter tio spelade omgångar parkerar topptippade FBC Kalmarsund utanför kvalplatserna mot SSL. En missräkning modell större, anser många. Det gör även lagkaptenen Johan Wittberg.

– Det är givetvis inte godkänt. Mycket fokus har legat på att vi inte ska vara bäst nu, utan i kvalet. Men då gäller det att ta sig dit med. Man kan inte bara snacka om saker och ting. Samtidigt hade vi varit tvåa om vi vunnit senast mot Fagerhult, säger han.

Tabelltoppen är extremt jämn och en trepoängare kan göra stor skillnad.

– Men det spelar ingen roll om det är Warberg eller Skoghalls IBK man möter. Alla matcher är värda tre poäng och vi måste tänka så och skala av det hela, säger ”Witte”.

Till lördagens match mot tabelljumbon Skoghalls IBK har tränare Emil Stille valt att vaska om en hel del i formationerna. Bland annat verkar det som att den fruktade förstakedjan med Kim Nilsson, Marcus Johansson och Tim Nyander kommer splittras.

– Många har varit lite lata och bekväma när lag har ställt sig lågt mot oss. Då har vi fått problem att luckra upp försvaren. Det kan vara bra med en liten nytändning, säger Wittberg, som ser ut att bilda en femma tillsammans med Simon Nilsson och Gustav Bäckstedt på backplats. Centerpositionen tar Mattias Jansson hand om, och Marcus Johansson går som forward bredvid ”Witte”.

Kim Nilsson ser ut att bilda en femma tillsammans med backarna Anton Nilsson och Max Johansson. Framåt får storstjärnan Tim Nyander och Martin Willsund som radarpartners.

Enligt träningarna under veckan består tredjefemman av Alexander Berglund, Christopher Dahl, Alex Vult Von Steijern, William Larsson och Adam Nilsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokalinnebandy: ”Nu är vi med igen”

FBC Ungdom, CL98 och Borgholms IBK vann under fredagen.

Linus Vedmar

Linus Vedmar

Kl.22:33, 1 december, 2017

Lokalinnebandy: ”Nu är vi med igen”
Foto: Arkivbild.

Division 2 herrar

FBC Kalmarsund Ungdom–Slätafly/SK IBK 9–4 (4–2, 2–1, 4–2)

Målskyttar, FBC Ungdom: Melvin Hallström, Jens Linde, Marcus Andersson 2, Jesper Husberg, Oskar Andersson 3, Alex Vult von Steijern

Magnus Nilsson, FBC Ungdom: Vi gör en strålande match. De gör 1-0 lite turligt men sen går vi upp till 4-1 och vi går runt på tre femmor och maler ner de. Jag tycker att det är en jäkligt stark laginsats. Albin Jakobsson var jätte bra och Fille göra några idioträddningar med, och kollektivet gör det jätte bra. Vi går ner oss ett par minuter och slarvar och gör det lite för snyggt, men vi är bra både offensivt och defensivt i dag. De ska ha en stor eloge, killarna. Nu är vi med igen!

Matchens lirare, FBC Ungdom: Albin Jakobsson

Målskyttar, Slätafly/SK IBK: Lukas Bertilsson, Martin Gustafsson, Olof Bondesson, Daniel Karlsson

 

Division 3 herrar

Hovmantorps GOIF–CL98IC 2–5 (1–1, 1–3, 0–1)

Målskyttar, Hovmantorps GOIF: Mathias Pettersson, Christoffer Josefsson

Målskyttar, CL98IC: Filip Gustafsson, Gabriel Andersson, Emil Andersson

 

Division 4 herrar

Gantesbo IBK–Borgholms IBK 7–8 (2–3, 2–1, 3–4)

Målskyttar, Gantesbo IBK: Jon Eriksson 2, Adam Nordström 2, Andreas Hult 3,

Målskyttar, Borgholms IBK: Johan Cedergren, Marcus Karlsson 3, Patric Addén 3, Tobias Johansson,

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng