FBC kaLMARSUND–CRAFTSTADEN

FBC-talangen tog chansen – avgjorde derbyt

Första matchen från start – då satte 18-åringen det matchavgörande målet mot Craftstaden. "Jag hänger upp den i bortre".

Samuel Slättman

Kl.21:45, 11 oktober, 2017

3 bilder
  • Adam Nilsson klappas om av lagkamrater efter sitt 3–1-mål. Foto: Samuel Slättman.
    Adam Nilsson klappas om av lagkamrater efter sitt 3–1-mål. Foto: Samuel Slättman.
  • Marcus Johansson. Foto: Samuel Slättman.
    Marcus Johansson. Foto: Samuel Slättman.
  • 1 112 åskådare såg derbyt mellan FBC och Craftstaden. Foto: Samuel Slättman.
    1 112 åskådare såg derbyt mellan FBC och Craftstaden. Foto: Samuel Slättman.

Efter första perioden i derbyt mellan FBC Kalmarsund och Craftstaden var ställningen 1–0 till gästerna. Då letade FBC efter ett eget spel – och man fann det direkt i inledningen av andra.

– Vi sa att vi skulle ut och göra det vi kan – spela innebandy och släppa bollen på ett, för då kommer målen, säger 18-åringen Adam Nilsson, som var en av spelarna som tog orden till sig.

Efter mål av kedjekompisen Mattias Jansson och Johan Wittberg klev Nilsson själv runt och stänkte dit 3–1 – hans första mål i år.

– Det var en halvrensning som jag fick tag på på mittplan. Jag kliver och hänger upp den i bortre, berättar FBC-talangen.

Kalmarsund fortsatte trumma på med tre linor under hela matchen och i sista akten fick man utdelning. 3–1 blev till sist hela 8–2 efter bland annat två mål av glödhete Tim Nyander. 

– Alla femmor har kommit igång och alla femmor gör mål i matchen, det är riktigt skönt, säger Nilsson, som fick förra säsongen spolierad av skador.

– Jag har utvecklat farten och fått vara skadefri. Jag gick skadad nästan hela förra säsongen så det är riktigt kul att komma igång nu.

Matchens sista mål gjordes av Marcus Johansson – forwardens första mål för säsongen.

– Det var skönt faktiskt, även om jag inte tänkt specifikt på det. Men visst är det skönt för mitt eget självförtroende, det var ganska efterlängtat.

Trots målet och vinsten var FBC-forwarden självkritisk efter matchen.

– Hela kedjan spelar upp sig i sista, vi var ganska dåliga i två perioder skulle jag vilja säga.

Ni har tre linor som levererar i år, är det en trygghet för er att det finns gubbar bakom som kan kliva fram?
– Absolut, det är jätteskönt att alla kan avgöra matcherna. Förra året var det mer att vi skulle kliva fram. Kör vi på tre kedjor som vi gör nu så orkar vi mer och kan hålla ett högre tempo i bytena, trycka mer och vara mer aggressiva.

Vad säger du om Adam Nilssons utveckling?
– Förra säsongen var han skadad så jag har inte sett honom så mycket sedan jag kom hem. Men han är med och tränar med oss och blixtrar ibland till fullständigt. Stundtals är det en liten minikopia av Kim och det är kul att han får kliva in och hänga ett idag.

FaktaFBC Kalmarsund-Craftstaden IBK 8–2 (0–1, 3–0, 5–1)

Målskyttar, FBC: Tim Nyander 2, Kim Nilsson, Mattias Jansson, Johan Wittberg, Adam Nilsson, William Larsson, Marcus Johansson.

Publiksiffra: 1 112 åskådare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FBC Kalmarsund–Åstorp/Kvidinge IBS

Skyttekungens nya roll: ”Har hittat lite sköna mackor”

Tre poäng är ett måste när FBC Kalmarsund möter nästjumbon: "Vi har höjt ett varningens finger."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:04, 17 februari, 2018

Skyttekungens nya roll: ”Har hittat lite sköna mackor”
Marcus Johansson. Foto: Arkiv.

Den allsvenska säsongen går in i slutfasen – och det är minst sagt ett getingbo i toppstriden. Inom tre poängs marginal finns fem lag – där FBC Kalmarsund parkerar på andra plats i den rekordjämna tabellen.

– Kul att det är så pass jämnt och att alla slår alla. Det är ett riktigt getingbo och det lär bli tajt in i sista omgången, även om det hade varit skönt att bli klara för kval så fort som möjligt, säger FBC-forwarden Marcus Johansson.

Kalmarsund har kommit i gång ordentligt och är fortfarande obesegrade under den nygamla tränarduon Adam Kallenberg och Tom Holmqvist.

På lördagen gästas FBC av nästjumbon Åstorp/Kvidinge.

– Det var en tuff bortamatch mot dem där vi vann med uddamålet i deras lilla hall. Det blev mycket långbollar och dåligt med ordnat spel, vilket gynnade dem, minns Johansson.

Vad är nyckeln mot dem?
– Att fortsätta som vi gjort. Vi har en bra känsla efter många bra matcher i rad, men det gäller att vara ödmjuka och noggranna. Vi har höjt ett varningens finger för matcherna mot bottenlagen när vi måste föra spelet. Det är alltid lättare att möta lag som bjuder upp.

I inledningen av säsongen hade Marcus Johansson stora problem med sina fötter. Efter jul har han dock kommit i gång ordentligt och den här säsongen har skyttekungen noterats för nästan lika många assistpoäng som mål. Efter 18 omgångar har han gjort 39 poäng fördelat på 22 mål och 17 målgivande passningar.

Är det en ny ”Mackan” Johansson vi fått se?
– Haha, ja, man har blivit lite av en playmaker. Nä, jag vet inte varför det blivit så. Det har kanske lite att göra med att jag inte kom till de solklara lägena i början av säsongen när jag hade problem med fötterna. Men det känns ändå som att jag har hittat lite sköna mackor.

Det är inte bara målvaktsreturer då?
– Nej, jag tror faktiskt inte att det är så många sådana, haha.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Warberg IC–FBC Kalmarsund

Sekunddrama när Kalmarsund knep en pinne

Med 15 sekunder kvar av sudden death dömdes Tim Nyanders segermål bort av domarna. "Den hade varit fin att få", konstaterar Johan Wittberg.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:40, 11 februari, 2018

Sekunddrama när Kalmarsund knep en pinne
Johan Wittberg petade in den viktiga kvitteringen för Kalmarsund. Foto: Arkiv.

Det märktes att det var två av seriens bästa lag som gjorde upp i seriefinalen i Varberg. Fullsatt hall och högklassig allsvensk innebandy gjorde att hallen kokade.

– Det blev en jäkla holmgång alltså. Man kan utan tvekan säga att det var seriens absolut två bästa lag som spelade. Ett tag hörde man knappt vad man själv tänkte, så publiken lär ha fått bra valuta för pengarna, säger FBC Kalmarsunds lagkapten Johan Wittberg.

Serieledande Warberg gick tidigt i tredje i från till 4-2.

Då klev storstjärnan Kim Nilsson och kapten Wittberg fram. Inom loppet av en minut hade gästerna både reducerat och kvitterat.

– Vi har haft bra tro på oss själva sista matcherna och vi visste att om vi bara malde på så skulle utdelningen komma, säger ”Witte”, som var den som prickade in 4-4-målet.

Den efterföljande förlängningen slutade mållös efter en omtalad situation där Tim Nyanders mål dömdes bort för hög klubba.

– Den hade varit fin att få, men samtidigt är det lite fifty-fifty på ett sånt läge.

Hur hårt kändes det att ni gick för extrapoängen?
– Sista minuterna i tredje bevakade vi den poängen vi hade för att gå all in i sudden. Tyvärr fick vi aldrig chansen att plocka målvakten, men samtidigt måste vi vara nöjda med en poäng här borta. Det är inte många andra lag som kommer ta poäng här.

Den södra allsvenskan fortsätter att vara ett getingbo utan dess like. Kalmarsund ligger tvåa på 34 poäng. Ner till Karlstad på sjätte plats är det bara tre pinnar som skiljer.

– Förhoppningsvis var den här pinnen viktig. Men det är klart att det hade varit skönt att ta någon till så man hade ökat glappet lite.

FaktaINNEBANDY, ALLSVENSKAN SÖDRA:
Warberg IC–FBC Kalmarsund 4–4 (1-1, 2-0, 1-3. 0-0)
Målen, FBC: Marcus Johansson, Kim Nilsson, William Larsson, Johan Wittberg.
Skotten: 27–23 (7-7, 10-7, 9-8, 1-1)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IBK LUND–FBC KALMARSUND

Förstafemman visade klass i storsegern: ”Fantastiskt bra”

FBC Kalmarsund är snubblande nära en playoff-plats mot SSL. "Vi kan bara styra över det vi själva kan påverka", säger tränare Rasmus Bernhardsson.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:18, 11 februari, 2018

Förstafemman visade klass i storsegern: ”Fantastiskt bra”
Foto: Arkiv

Det var egentligen aldrig något snack om saken när FBC-damerna gästade Lund. Via två mål från Danielle Warme och varsitt från Lina Örknér och Ellen Willsund, gick laget till den första periodpausen i en betryggade 4-0-ledning.

– Första perioden var riktigt bra och vi inledde piggt och styrde och ställde spelet precis som vi ville. Sista tredjedelen av perioden gick vi ner oss en aning, men det var ändå bra, säger coach Rasmus Bernhardsson.

Mellanakten bjöd på två mål. Båda var hemmalagets.

– De fick momentum på oss och det blev lite onödigt spännande. Men då växlade vi ner på folk och försökte trycka på, vilket gjorde att vi fick fart på grejerna igen.

Tredje perioden var mer som en transportsträcka och FBC kunde springa ifrån till hela 7-2.

Med fyra matcher kvar att spela har FBC Kalmarsund nio poäng ner till jagande IBF Linköping.

Det blir klart nästa helg va?
– Det beror på. Vi kan bara styra över det vi själva kan påverka, men förhoppningsvis ska vi kunna se fram emot ett kval mot SSL i Kalmar under våren.

Bäst hos gästerna var förstaformationen med Malin Andersson, Ellen Willsund, Lina Örknér, Danielle Warme och Rebecka Johansson.

– De var helt fantastiska i dag, berömmer Bernhardsson.

FaktaINNEBANDY, ALLSVENSKAN:
IBK Lund–FBC Kalmarsund 2–7 (0-4, 2-0, 0-3)
Målen, FBC: Danielle Warme 2, Ellen Willsund 2, Sara Waktel, Rebecka Johansson, Stina Lindqvist.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IBK LUND–FBC KALMARSUND

Kvaljakten fortsätter: ”Vi har allt i egna händer”

På söndag fortsätter FBC Kalmarsunds damer att jaga en plats i kvalet uppåt när man ställs mot IBK Lund på bortaplan.

Linus Vedmar

Kl.21:23, 8 februari, 2018

Kvaljakten fortsätter: ”Vi har allt i egna händer”
Foto: Rickard Johansson.

På söndag är det dags för match på nytt för FBC Kalmarsunds damer när ett bortamöte med IBK Lund står på schemat i Allsvenskan södra.

Kalmarsund kommer till spel efter två omgångar där man inte lyckats vinna. Senaste matchen spelades i Linköping och slutade oavgjort 2-2, och dessförinnan förlorade Kalmarsund på hemmaplan mot Västra Mälardalen.

Men att det inte blivit någon seger de senaste två omgångarna oroar inte huvudtränaren Rasmus Bernhardsson.

– Jag är positiv så klart. Vi har haft en bra träningsvecka och det har varit full fart. Vi har kört på bra i två veckor med fys och detaljslipning, säger han.

Vilka detaljer har ni slipat?
– Det vanliga, powerplay och boxplay och så vidare. Vi har arbetat en del med det eftersom det finns lite att utveckla.

Sist Lund stod för motståndet så vann Kalmarsund komfortabelt med 6-1. Rasmus Bernhardsson hoppas så klart på en upprepning av det resultatet, men är noga med att understryka att det är ett formstarkt Lund som väntar.

– Hoppas kan man alltid göra. Vi går in med inställningen att vinna, men Lund är formstarka och kommer med tre raka vinster i bagaget och har spelat riktigt bra på slutet. Vi är ödmjuka inför uppgiften, men känner samtidigt att vi är försiktigt optimistiska.

Kalmarsund sitter just nu på en andraplats i tabellen med 33 inspelade poäng, 9 fler än trean Linköping. Däremot är avståndet till toppen än större – det skiljer 16 poäng mellan Kalmarsund och IBK Göteborg.

Fem matcher kvarstår av grundserien, sedan väntar förhoppningsvis kval för Kalmarsund.

– Vi har ju allt i egna händer för att komma till kval och det som vi har fokus på just nu är att se till att plocka poäng och segrar nog att nå dit.

Hur många segrar behövs?
– Teoretiskt så kommer vi behöva tre vinster till.

Vilken matchbild förväntar du dig på söndag?
– Jag är övertygad om att vi kommer få höja tempot i matchen. Vi kommer antagligen att hålla i mycket boll och Lund kommer att gå på vassa kontringar.

Två spelare kommer att missa söndagens batalj, dels på grund av sitt kontrakt och dels på grund av skada.

Emelie Rosenqvist kommer att missa på grund av kontraktet, hon kommer ju från Lund. Sen så är ”Carro” (Carolin Eriksson) skadad också, konstaterar Rasmus Bernhardsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succémålvakten förlänger

Stannar ytterligare två säsonger i FBC Kalmarsund.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.11:00, 8 februari, 2018

Succémålvakten förlänger
Sanna Mangs. Foto: Arkiv.

Den 19-åriga målvakten anslöt till FBC Kalmarsund inför förra säsongen när laget spelade i Superligan. Nu är det klart att Sanna Mangs, som stått för en lysande säsong hittills mellan stolparna, stannar ytterligare två säsonger i föreningen, det meddelar klubben via sin Facebooksida.

Det nya kontraktet sträcker sig över säsongen 2019/2020.

FaktaSann

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng