Nordisk konferens verkar för de unga: ”De är nyckeln”

Under onsdagen och torsdagen har det varit full aktivitet i Kalmarsalen då den nordiska jämställdhetskonferensen med ungdomsperspektiv, YouthEQ, har huserat där.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.12:40, 12 oktober, 2017

Nordisk konferens verkar för de unga: ”De är nyckeln”
Foto: Hanna Thulin

I två dagar har ett hundratal deltagare från bland annat Norge, Danmark, Polen och hela Sverige kunnat gå på föreläsningar och utbyta erfarenheter i Kalmarsalen.

– Det har varit väldigt stort intresse från både utställare, deltagare och föreläsare. Vår målgrupp hos deltagarna är vuxna som jobbar med unga vare sig det är i skolmiljö, fritidsgårdar eller idrottsföreningar. Vi har till och med haft strateger som arbetar med samhällsbyggnadsfrågor här för att lära sig mer, säger projektledare Alexandra Winberg.

Man har valt att utgå från fem teman som är tagna från de ungdomspolitiska målen i de nordiska länderna. Ämnena är arbete och självförsörjning, utbildning och lärande, hälsa och exponering, ungas delaktighet och representation och kultur, fritid och media.

– Målen mellan länderna är väldigt lika även om de är formulerade på olika sätt. Det är stora ämnen där vi har försökt att stoppa in så mycket som möjligt i de olika kategorierna.

Under onsdagen föreläste polisen och författaren Simon Häggström om prostitution och människohandel.

– Han berättade bland annat om hur vanligt det är att män köper sex och hur mycket den gruppen har förändrats. Det är unga killar och enligt statistiken har var tionde man gjort det. Vi måste snacka med de unga om värderingar och vad som är rätt och fel, säger Alexandra.

Alexandra berättar att en man kom fram till henne och sa att han aldrig hade lärt sig så mycket på samma gång som han gjort under konferensen.

– De unga är nyckeln. De är kunniga, starka och peppade på att göra skillnad. Många vet kanske redan det som berättas här men det är skönt att bli påmind. Det är ett väldigt viktigt ämne och jätteroligt att lära sig mer om, avslutar Alexandra.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmar konstmuseums chef slutar – därför lämnar hon

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.18:38, 14 december, 2017

I juli 2016 blev Joanna Sandell chef för Kalmar konstmuseum. Nu står det klart att Sandell avslutar sitt uppdrag. I juli nästa år gör hon sin sista arbetsdag.

– Jag är mycket glad över vad museet befinner sig idag och vet att nästa ledare kommer kunna leda verksamheten vidare till nästa höjd, säger Joanna Sandell i ett pressmeddelande.

Under Sandells tid som chef har museet slagit nytt besöksrekord. Framgången har lett till att Sandell i stället blir chef för Södertälje konsthall.

– Vi är naturligtvis ledsna att förlora Joanna, konstföreningen har uppskattat hennes arbete och ledarskap, men önskar henne lycka till i hennes nya roll, säger Maria Lindmark, Kalmar konstförenings ordförande.

Vem som kommer ersätta Sandell som museichef är ännu inte klart.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

veckans företag

Zilox: ”Vi kommer växa mer och mer”

Under Irakkriget vägrade Kaiwan Harez att spränga ett amerikanskt stridsflygplan – i stället tvingades han fly till Sverige. Nu siktar hans företag på att bli ett av de största i branschen.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.18:15, 14 december, 2017

2 bilder
 • Zilox grundare och ägare Kaiwan Harez i lokalerna på Verkstadsgatan i Kalmar. Foto: Samuel Slättman.
  Zilox grundare och ägare Kaiwan Harez i lokalerna på Verkstadsgatan i Kalmar. Foto: Samuel Slättman.
 • Kaiwan Harez. Foto: Samuel Slättman.
  Kaiwan Harez. Foto: Samuel Slättman.

Kalmarföretaget Zilox har funnits sedan februari 2015 och inriktar sig på att sälja och montera storkök i restauranger, kaféer och pizzerior. Men historien om Kaiwan Harez bolag sträcker sig betydligt längre tillbaka i tiden än så.

För nio år sedan bodde kurdiske Harez i staden Sulaymaniyah i Kurdistan i norra Irak tillsammans med sin fru Hannan och dottern Sava. Där drev han en butik och arbetade som kyltekniker för det sydkoreanska storföretaget LG. Under Irakkriget var en av Harez uppgifter att installera värmepumpar i amerikanska stridsflygplan i grannstaden Kirkuk.

LÄS MER: Widéns Åkeri: ”Alla drar sitt strå till stacken”

– Jag installerade många värmepumpar i amerikanska flygplan, där är så varmt så de behöver kylas, berättar Harez.

En terroristgrupp från Afghanistan fick nys om Kaiwans koppling till den amerikanska militären, något som de ville utnyttja.

– De visste att jag hade bra kontakter med dem (amerikanska militären) och ville att jag skulle lägga TNT, en bomb, i en stor kompressor. De sa att jag skulle lämna den hos dem och sedan säga att jag hade glömt någonting och var tvungen att köra tillbaka. Sedan skulle jag trycka på en knapp, berättar Harez.

Efter att ha vägrat utföra dådet hotade gruppen att döda hela familjen om inte Harez började samarbeta.

– Jag fick 24 timmar på mig. Det var en grupp från Afghanistan och vi visste inte vilka de var eller vad de hette. På den tiden fanns inte Daesh, eller ISIS som de kallas här, säger Kaiwan.

Bara timmar efter att terroristgruppen ställt sitt ultimatum flydde familjen Harez från huset i Sulaymaniyah. För att lura männen i bilarna utanför bostaden tände Kaiwan alla lampor i fönstren och satte på tv:n. Sedan lämnade familjen via baksidan och tog sig till en släkting.

– När de hotar dig måste man arbeta för dem eller lämna, det finns inga andra alternativ. Man kan jobba med dem eller sitt hemma och vänta på att de ska komma och döda dig.

Efter att ha tagit sig till Istanbul i Turkiet betalade familjen runt 400 000 kronor till människosmugglare som ordnade falska turkiska pass och flygbiljetter till Europa.

– Jag frågade vad som var det säkraste landet i Europa och de sa bara att de fixar det. Det tog tre eller fyra dagar efter att vi kommit hit innan jag förstod att det var Sverige vi var i, säger Kaiwan.

I sitt nya hemland fick Kaiwan gå en kort kurs och visa upp sina meriter innan han blev licensierad kyltekniker. Sedan han startade Zilox för 2,5 år sedan har ett nytt kontaktnät med kunder byggts upp.

– Det går jättebra och vi kommer växa mer och mer. Hittills har jag inte behövt göra någon reklam alls för företaget, säger Kaiwan.

I takt med att företaget växer kommer nyanställningar att göras. Inom kort börjar frun Hannan att arbeta på kontoret och Kaiwan beräknar att ytterligare ett tiotal personer snart kommer anställas.

– Pratar vi framtid tänker jag tio anställda om bara ett år. Just nu håller jag på att ta fram en katalog som ska delas ut till restauranger och pizzerior i hela Sverige.

Nyckel till Zilox framgång är de konkurrenskraftiga priserna och flexibiliteten. Kaiwan importerar nya pizzaugnar, stekbord, kylar, frysar och andra produkter direkt från fabriker i Spanien, Italien och Storbritannien. Dessutom monterar han köken själv och säljer även begagnade storkök.

– I Spanien och Italien har de bäst kvalitet när det kommer till restaurangutrustning, säger Kaiwan.

– Det finns många leverantörer och vi har alla nästan samma pris. Men är vi femhundra kronor billigare så räcker det för att kunderna ska välja oss.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nazistisk hatartikel granskas efter Kalmarsund Pride

Hattext med ord som ”bögparaden” och ”det perverterade tåget” utreds av Justitiekanslern.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:26, 14 december, 2017

Nazistisk hatartikel granskas efter Kalmarsund Pride
Foto: Arkiv

I samband med den stora prideparaden i Kalmar i september uppstod tumult när representanter från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och åskådare till pridetåget drabbades samman.

Den nazistiska tidningen Nordfront rapporterade om händelserna i Kalmar och benämnde paraden som ”homolobbyns skamtåg”, ”bögparaden” och ”det perverterade tåget”.

LÄS MER: Nazist greps efter bråk i samband med pridetåget

Nu har den juridiska föreningen Juridikfronten anmält texten som ska utredas av Justitiekanslern.

”Brottet hets mot folkgrupp innebär att någon hotar eller uttrycker miss- aktning för en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer med an- spelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning”, skriver Justitiekanslern Anna Skarhed i beslutet.

Utredningen ska visa om tryck- eller yttrandefrihetsbrott gällande hets mot folkgrupp har begåtts i samband med publicerandet av artikeln.

”Det anmälda uttalandet får ensamt eller i förening med artikeln i övrigt anses innefatta hets mot folkgrupp. Förundersökning ska därför inledas.”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hatbrott vid asylboenden ökar

Brottsförebyggande rådet redovisar nya siffror.

Magnus Jansson

Magnus Jansson

Kl.13:22, 14 december, 2017

Hatbrott vid asylboenden ökar
Arkivfoto: Casper Johansson

Anmälningar om hatbrott kopplat till asylboenden har ökat, visar en rapport som Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerat under torsdagen.

Andelen hatbrott som kan kopplas til asylboenden har gått från en procent 2014, när kategorin infördes, till sex procent 2016.

– Det gäller dels främlingsfientliga/rasistiska hatbrott mot befintliga eller planerade asylboenden, dels kristofobiska hatbrott eller hatbrott inom kategorin andra antireligiösa, vilket då handlar om hatbrott mellan personer som bor eller arbetar på asylboendet, säger Carina Djärv, utredare på Brå.

Sammanlagt identifierades 6 145 polisanmälningar med hatbrottsmotiv under 2016. Av dessa bedöms 72 procent ha främlingsfientliga eller rasistiska motiv. Siffrorna är lägre än 2015, men fortfarande på en hög nivå jämfört med 2013.

Antalet har minskat med åtta procent sedan den senaste mätningen. Störst minskning är det för antiromska och antisemitiska motiv.

Båda minskade med 34 procent.

– Utifrån den här statistiken är det svårt att säga vad minskningen av dessa två motiv beror på. När antalet anmälningar statistiskt sett är lågt kan det bli stora skillnader från år till år. Därför är det bättre att fokusera på att se tendenser över tid istället för att tolka utvecklingen från ett år till ett annat. Dessutom är det viktigt att påpeka att anmälningsstatistiken säger mycket lite om den faktiska utsattheten för hatbrott, säger Ava Isolde Faramarzi, utredare på Brå.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter 40 års tjänst – nu får eldsjälen Kalmars kulturpris

Tilldelas priset för sitt engagemang för barn och ungdomar i Kalmar i generationer.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.13:14, 14 december, 2017

3 bilder
 • Mari Almljung flankerad av Marianne Dahlberg, ordförande i kultur- och fritidsnämnden och Pelle Sederkvist, vice ordförande i nämnden. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Mari Almljung flankerad av Marianne Dahlberg, ordförande i kultur- och fritidsnämnden och Pelle Sederkvist, vice ordförande i nämnden. Foto: Karl-Oskar Karlsson
 • Martin Lindvall och Linus Björnlund från Kalmar Makerspace, Marianne Dahlberg, Pelle Sederkvist, Hanna Jonsson och David Ravelid. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Martin Lindvall och Linus Björnlund från Kalmar Makerspace, Marianne Dahlberg, Pelle Sederkvist, Hanna Jonsson och David Ravelid. Foto: Karl-Oskar Karlsson
 • David Ravelid spelade en låt på sin gitarr. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  David Ravelid spelade en låt på sin gitarr. Foto: Karl-Oskar Karlsson

För 40 år sedan startade hon Triangelteatern. Sedan dess har Kalmarbor i generationer lärt sig att spela teater genom att utmana sig själva på scenen. På torsdagen fick Mari Almljung ta emot Kalmar kommuns kulturpris för sina insatser. Prisutdelningen ägde rum i samband med kultur- och fritidsnämndens sammanträde på Kalmar teater.

– I år kändes det självklart vem som skulle få priset. En eldsjäl som med stort engagemang och drivkraft sett till att ungdomar i Kalmar fått en meningsfull fritid. Jag är så glad att kunna dela ut det här priset till dig, sa Marianne Dahlberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Prissumman är på 25 000 kronor.

– Jag är glad och stolt över att få ta emot det här fina priset. Jag lovar att inte tröttna på det här och kommer fortsätta tills man får bära mig av scenen, säger Mari Almljung.

Vid sammanträdet delades även två kulturstipendier och ett idrottsstipendium ut på 10 000 kronor vardera.

Längdskidåkaren Hanna Jonsson, 17, mottog idrottsstipendiet medan de två kulturstipendierna gick till David Ravelid från Rockneby för sin satsning på musiken samt föreningen Kalmar Makerspace.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng