Äventyrarens uppmaning till Kalmarborna: ”Våga släpp sargen” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Äventyrarens uppmaning till Kalmarborna: ”Våga släpp sargen”

Han har tagit sig till både Syd- och Nordpoolen. På onsdagen fick Kalmarborna ta del av äventyrarens berättelser.

Samuel Slättman

Kl.07:03, 13 oktober, 2017

3 bilder
  • Äventyraren Ola Skinnarmo berättade om sina äventyr för 150 lyssnare. Foto: Samuel Slättman.
    Äventyraren Ola Skinnarmo berättade om sina äventyr för 150 lyssnare. Foto: Samuel Slättman.
  • Foto: Samuel Slättman.
    Foto: Samuel Slättman.
  • Foto: Samuel Slättman.
    Foto: Samuel Slättman.

Under de senaste decennierna har Ola Skinnarmo gjort sig känd som en av Sveriges största äventyrare. Än i dag är han den yngste personen någonsin (26 år) som tagit sig till Sydpoolen på egen hand.

– Men tuffast var nog Nordpoolen. Där var det jävligt kallt hela tiden och jag frös konstant i två månader. Sedan var det isbjörnar som anföll och Göran Kropp som förfrös tummen och var tvungen att åka hem. Men det gick bra det med, säger Skinnarmo om expeditionen som han genomförde för 17 år sedan.

På onsdagskvällen besökte Skinnarmo Kalmar där han höll i en föreläsning hos företaget Outnorth, där han även sitter med i styrelsen.

– Jag vill inspirera människor här i Kalmar till att våga släppa sargen och ge sig ut på äventyr, både i skogarna runt omkring och lite längre bort.

– Det är jäkligt platt här nere, men himla fint. Jag har massa härliga minnen från Öland från när jag var på cykelsemester med familjen. Kalmar däremot körde man jäkligt fort förbi på den tiden, säger han och skrattar.

Finns det några utmaningar här i området som det snackas om bland äventyrare?
– Ironman är väl det tuffaste man kan göra här i Kalmar, och kanske i hela Sverige. Någon gång kanske jag gör en men det är inte riktigt min grej. Framför allt simningen har jag svårt för, jag gillar ju vatten i frusen form. Att cykla och springa hade nog gått.

Hur går man till väga för att bli äventyrare?
– Det kan vara bra att ta ett steg i taget, så har även jag gjort när jag har varit ute på mina äventyr. Jag har stegrat utmaningarna stegvis och det är nog väldigt förnuftigt. Annars finns det en risk att den stora utmaningen, som även är potentiellt farlig, blir det sista man gör, säger Skinnarmo.

Parallellt med att planera och genomföra sina egna äventyr driver Skinnarmo upplevelseföretaget Expeditionsresor.

– Det som driver mig i dag är kanske inte att vara ute på så många egna äventyr utan däremot att vara entreprenör och företagare.

Men du har någon utmaning planerad?
– Jag har givetvis tankar och idéer men ingenting är bestämt.

 

FaktaOla Skinnarmo:

Ola Skinnarmo är en 39-årig äventyrare och företagare från Nylöse utanför Göteborg. 1998 nådde han som förste svensk, och yngst i världen, Sydpoolen på egen hand. Två år senare nådde han som förste svensk även Nordpoolen.

I dag driver Skinnarmo företaget Expeditionsresor som erbjuder äventyr till privatpersoner. Han sitter även med i styrelsen i Kalmarföretaget Outnorth, Nordens ledande e-handelsföretag för friluftslivs-utrustning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Patient fick falsk cancerdiagnos – sjukhuset anmäls

Patienten fick ett informationsblad rörande en elakartad tumör vilket visade sig vara felaktigt.

Hanna Thulin

Kl.11:17, 23 april, 2018

Patient fick falsk cancerdiagnos –  sjukhuset anmäls
Foto: Arkiv

En patient som vårdades på Länssjukhuset i Kalmar 2016 blev informerad om att hen led av cancer men att man var tvungen att operera för att fastställa diagnos.

Efter operationen fick patienten ett informationsblad där man beskrev att patienten genomgått en operation på grund av en elakartad tumör. Det visade sig senare vara en kraftig inflammation och inte en elakartad tumör.

Året därpå fick patienten ytterligare ett besked om cancer och genomgick en operation i Linköping vars eftervård förlades till Kalmar. Bara dagar efter att patienten flyttats till Kalmar försämrades tillståndet och patienten avled senare i sviterna av en blödning i lungan som personalen behandlade som en propp.

Inspektionen för vård och omsorg har utrett frågan och kommit fram till att det funnits brister i kommunikationen. Övrig vård och behandling anser man dock ha varit adekvat.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Välkommen till 24Öland.se!

Nu är vi igång! Välkommen till nyhetssajten 24Öland.se som ska hålla ölänningarna uppdaterade – häng med oss från start!

Kim Ahlqvist

Kl.08:33, 23 april, 2018

Välkommen till 24Öland.se!

Hej Öland!

Nu är vi äntligen här. I dag drar 24Öland.se igång och vi ser fram emot att träffa varenda en av er. Vi kommer jobba med gratis lokaljournalistik, helt och hållet online. Ser du oss – kom fram – säg hej och byt några ord med oss.

Har du några tips om vad vi ska skriva om? Tveka inte att höra av dig till oss!

Karl-Oskar Karlsson
E-mail: Karl-Oskar.Karlsson@24Oland.se
Telefon: 073 387 51 33

Magnus Jansson
E-mail: Magnus.Jansson@24Oland.se
Telefon: 076 316 80 56

Du kan också kontakta oss på redaktionen@24oland.se. Såklart finns vi på Facebook, Instagram och Twitter också. Följ oss gärna där!

Hoppas vi ses!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV+TEXT: Säsongspremiären avklarad för Dessi: ”En vacker färd”

"Det är en okej start. Men vi förväntar oss att det blir mycket bättre än såhär", säger kaptenen om antalet passagerare på måndagens premiärtur.

Magnus Jansson

Kl.08:24, 23 april, 2018

Säsongspremiären är avklarad för M/S Dessi. Klockan 07.09 på måndagsmorgon anlände färjan från Färjestaden och årets första nio passagerare gick i land i Kalmar hamn.

– Det är en okej start, det är morgonturen och första avgången för säsongen. Men vi förväntar oss att det blir mycket bättre än såhär, säger Christopher Åkesson, kapten på M/S Dessi.

LÄS MER: Vårtecknet: Då börjar Dessi trafikera Kalmarsund

Under måndagen kommer färjan trafikera över Kalmarsund sammanlagt 16 gånger, enligt lågsäsongens tidtabell. Byggkonsulten Christer Lennartsson var förste passagerare att lämna färjan efter premiärturen.

–Det var en lugn, fin och vacker färd, som vanligt.

Christer Lennartsson var först i land. Foto: Magnus Jansson

Christer Lennartsson var först i land. Foto: Magnus Jansson

Kommer du fortsätta att pendla över Kalmarsund? 

– Absolut, det här är tredje året i rad som jag gör det. Jag flyttade till Öland för två år sedan och det är ett härligt sätt att börja dagen på, säger Lennartsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bussbeslut hotar skolans framtid: ”Det är bekymmersamt”

KLT kommer att medverka vid kommunstyrelsemötet i början av maj: "Vi följer det här och vill självklart att det ska bli så bra som möjligt", säger kommunalrådet Henrik Yngvesson.

Magnus Jansson

Kl.07:58, 23 april, 2018

Bussbeslut hotar skolans framtid: ”Det är bekymmersamt”
KLT:s beslut kan få allvarliga konsekvenser för Capellagårdens verksamhet. Foto: Montage/Magnus Jansson

KLT har beslutat att dra in linje 104 mellan Skogsby och Vickleby med start från sommarens tidtabell som påbörjas den 18 juni. Anledningen är för lågt passagerarantal. Beskedet kan få allvarliga konsekvenser för Capellagårdens verksamhet, som på sikt hotas av nedläggning när transportmöjligheterna för skoleleverna försämras och konkurrensen från andra skolor ökar.

– KLT kommer att berätta om den här turen i samband med kommunstyrelsemötet den 8 maj, säger Mörbylångas kommunalråd Henrik Yngvesson (M)

Kollektivtrafikens linjedragning gjordes om 2016. Bland annat drogs många avgångar på linje 103 in, som går den övre vägen mellan Kalmar och Mörbylånga. I samma veva upprättades linje 104 mellan Glömminge-Skogsby. Efter stora protester från Vicklebybor och Capellagården – och med stöttning från Mörbylånga kommun – valde KLT i augusti 2016 att förlänga linje 104-sträckan ner till Vickleby.

Men nu är alltså diskussionerna igång igen och en namninsamling har upprättats.

– Det är bekymmersamt, för resestatistiken visar att det är ett ytterst fåtal personer som åker den här turen. Jag har full förståelse för att KLT säger att: ”nu har vi testat det här i två år, men det går inte att ha den kvar”. Samtidigt måste det finnas en öppning och möjlighet att se över läget. Kanske kan extrainsatta turer eller närtrafiken gå in och hjälpa till i de här frågorna.

Yngvesson berättar att han bett Bodil Anjar, rektor på Capellagården, att specificera vilka tidpunkter som skolan behöver ha tillgång till bussar. Behovet är som störst i anslutning till helgerna när många elever väljer att åka hem; Vickleby-Kalmar på fredagseftermiddagar och Kalmar-Vickleby på söndagskvällar.

– Vid de tidpunkterna finns det ingen anslutning förutom nere vid Vicklebyskogen. Det är sådan information vi behöver veta om man eventuellt ska göra något tillköp eller på annat sätt hjälpa till från kommunens sida. För det är ingen idé att sätta in en buss klockan tio en tisdagsförmiddag.

Vad exakt kommer KLT presentera vid kommunstyrelsemötet?

– Vi ska få en lista på alla turer som går förbi Vickleby. För det är inte så att det inte går några bussar där, vi har morgon- och eftermiddagsturer, pendlartrafik, skolskjutsar och närtrafik. Men vissa av dem går ju inte på helgerna, exempelvis. Det återstår att se om det går att snirkla sig fram till någon bra lösning. Vi följer det här och vill självklart att det ska bli så bra som möjligt, säger Henrik Yngvesson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Han ser till att Kalmars kroggäster kommer hem säkert

"Vissa kastar in en femtiolapp och går därifrån eller 'glömmer' en sedel i baksätet", berättar gratischauffören Patric Wirstedt.

Samuel Slättman

Kl.20:23, 22 april, 2018

Han ser till att Kalmars kroggäster kommer hem säkert
Under helger erbjuder Patric Wirstedt, 30, kroggäster i Kalmar gratis skjuts hem. Foto: Samuel Slättman

Det som började som en nyårstradition har nu blivit ett återkommande inslag i Patric Wirstedts liv. Varje fredags- och lördagskväll erbjuder han kroggäster i Kalmar gratis skjuts hem.

– Den här nyårsaftonen körde jag totalt 50 resor, och jag fick höra så många berättelser och historier. Många vågar inte gå ut och vissa vill inte gå ut därför att det är för dyrt att ta taxi hem, berättar Wirstedt.

– Flera av dem jag skjutsade på nyår frågade om jag kunde tänka mig att köra någon mer helg. Det var så jag bestämde mig för att fortsätta.

När 24Kalmar träffar Patric på parkeringen utanför Kalmar centralstation sitter han i sin Saab med automatisk växellåda. I framrutan ligger ett nyligen utfärdat parkeringstillstånd för rörelsehindrade.

– Jag fick min rullstol i januari och går på rehabilitering två-tre gånger i veckan för att behålla så mycket som möjligt av rörligheten i vänstersidan. Än så länge är högersidan som vanligt.

Patric Wirstedt lider av nervsjukdomen mutipel skleros, mer känd som MS. Sjukdomsförloppet är i Patrics fall aggressivt.

– Om jag känner mig slut i vänsterbenet sitter jag och väntar i bilen i en-två timmar och säger nej till körningar. Mitt eget liv kan jag riskera men inte andras.

Patric, som bor i Söderåkra fyra mil söder om Kalmar, är öppen med att han även lider av Aspergers syndrom och ADHD. Han berättar att han för tio år sedan, då han var i 20-årsåldern, missbrukade narkotika.

– Jag är som en öppen bok, jag döljer ingenting. Jag har gjort en massa skit i mitt liv men frågar någon mig något så får de ett ärligt svar.

En vanlig helg hör mellan 15-25 personer av sig till Patric på Facebook och undrar om de kan få skjuts. Merparten är tjejer som inte vill ta sig hem ensamma sent på natten. Den längsta resan som Patric har gjort var till Oskarshamn.

– Många har sagt till mig att jag blir utnyttjad, men jag får också ut något av det. Jag har Aspergers och är väldigt skygg av mig och går inte ut så ofta. Nu får jag komma ut, träffa folk och prata med människor.

Om någon som har blivit hemskjutsad vill betala bensinpengar tackar Patric alltid nej. Han berättar att han inte vill inte bli anklagad för att köra svarttaxi.

– Men ibland kan jag inte neka gåvorna. Vissa kastar in en femtiolapp och går därifrån eller ”glömmer” en sedel i baksätet som jag sedan hittar. Men jag gör inte det här för pengarna, försäkrar han.

Två personer som vid olika tillfällen har åkt med Patric är Tasha Strandå och Sanna Sjöbäck.

– Jag har åkt med honom en gång och tycker att det är en fantastisk insats som Patric gör. Han kör lugnt och fint och är en pratglad kille som vill folk väl, säger Strandå.

– Däremot tycker jag att han ska hålla körningen inom Kalmar med tanke på att han betalar bensin från egen ficka. När jag åkte så swishade jag en slant men de pengarna swishade han tillbaka.

Sanna Sjöbäck berättar att hon till en början var skeptisk till att få skjuts hem av en främling, men att hon efter att ha pratat med Patric ändrade uppfattning.

– Jag tycker att det är jättebra gjort av honom. Det finns ju så mycket konstigt folk ute och det är en risk för såväl män som kvinnor att gå hem på kvällarna, säger Sjöbäck.

FaktaMutipel skleros (MS):

Multipel skleros, MS, är en sjukdom i det centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen. Om du har MS uppstår inflammationer och ärr på nervtrådarna och det gör att impulser inte kommer fram som de ska. Det finns ingen behandling som botar sjukdomen, men läkemedel kan bromsa sjukdomsförloppet och lindra besvären.

Källa: Vårdguiden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng