Biorecension: Snömannen – stjärnspäckat och grandiost eller plattfall?

Den svenska regissören Tomas Alfredson är i dag tillbaka på vita duken med en ny rulle. Så lyder domen av vår recensent.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.12:00, 13 oktober, 2017

Biorecension: Snömannen – stjärnspäckat och grandiost eller plattfall?
Foto: Pressbild

Vår svenska stjärnregissör Tomas Alfredson (Låt den rätte komma in, Tinker Tailor Soldier Spy) är tillbaka och har filmatiserat den norska stjärnförfattaren Jo Nesbøs Snömannen, med bland annat den amerikanska stjärnskådespelaren Michael Fassbender (Inglorious Basterds, vPrometheus) som spelar stjärnpolisen Harry Hole. Det är väldigt skandinaviskt – men som ni märker också ganska stjärnspäckat och grandiost.

Mycket känns igen när de första vidsträckta bilderna av snöiga landskap presenteras och så fortsätter det. Du som är bekant med Alfredsons lite murriga, rökiga och långsamma stil, eller suputar till poliser signerat de deckare vi blivit kanske alldeles för försedda med kommer att känna sig hemma.

Harry Hole, alltså Fassbender, vaknar upp på en bänk med en vodkaflaska i näven som sig bör och snart nog påbörjas en riktigt knepig mordgåta när kvinnor plötsligt börjar försvinna här och var i Norge – alltid med smältande snögubbar bredvid brottsplatserna.

Vi får bekanta oss med norska Bergen, en kedjerökande huvudperson, slemmiga läkare, elaka män och högt uppsatta skummisar. Rollistan imponerar. Svenska skådespelare som Peter Dalle (Yrrol) och Sofia Helin (Bron) får spela med stora namn som Val Kilmer(Heat), J.K. Simmons (Whiplash) och Charlotte Gainsbourg (Melancholia).

Det är en historia som tuggar på i sin egen, lite långsamma takt under två timmar men då och då bränner det till och blir rejält spännande.

“En fröjd för ögat”

Alfredson lyckas också fånga de norska landskapen på ett sätt som ibland blir bländande vackert, den pyrande snön och de smugorna, dränkta i vitt är ofta en fröjd för ögat. Det är också kul att se ett så pass hett namn som Michael Fassbender i den här potpurrin av skandinavisk melankoli.

Men det finns en hel del som gör att filmen aldrig blir något annat än en fungerande thriller att slänga igång en fredagskväll för mig. Även om den verkligen duger gott så. Jag tycker att Harry Hole är en ganska opersonlig och ointressant huvudkaraktär och kunde inte sluta jämföra honom med den mycket mer färgstarka Lisbeth Salander från Milleniumtrilogin – Snömannen blir någon slags korsning mellan David FincherThe Girl With the Dragon Tattoo (2011) och, typ, Wallander.

Många skådespelarinsatser är nämligen alldeles för träiga för att bli något annat än så och de knepiga, lite överdramatiska motiven och teman samt några knasiga sidospår i berättelsen är även de lite billiga.

Jag drar aldrig riktigt på smilbanden, utom när snögubbarna dyker upp till dramatisk musik, men då av helt fel anledning. Fingertoppskänslan som Alfredson visat sig ha innan dyker upp då och då men det blir snarare jag som får leta efter den än att den är alldeles uppenbar.

Recensionen är skriven av våra bloggare på Filmtopp.se.

Betyg: 

betyg filmtopp

FaktaTitel: The Snowman

Regi: Thomas Aflredsson

Manus: Peter Straughan, Hossein Amini

Med: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, J.K. Simmons, Peter Dalle, m.fl.

Genre: Thriller, Drama

Speltid: 1 tim 59 min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kända komikerduon om showen: ”Publiken får skratta mycket”

Ett av duons turnéstopp är i Kalmar. I en längre intervju berättar de om sin föreställning.

Redaktionen

Redaktionen

Kl.08:05, 24 oktober, 2017

Kända komikerduon om showen: ”Publiken får skratta mycket”
Foto: Pressbild

Komikerduon Anders Johansson och Måns Nilsson och nu dragit igång sin turné med föreställningen Nu har vi väl trevligt? En föreställning om lycka med Anders och Måns”. Efter en succéstart i Lund kommer de på besök till Kalmar teater den 9 november. De beskriver det som höstens kanske roligaste föreställning. De utlovar mycket humor.

–  Vi skojar om våra egna brister och hur vi beter oss korkat när vi jagar lycka på fel sätt, säger Måns Nilsson.

– Vi människor är så oroliga över att vi inte är lyckliga nog. Då får vi panik och gör saker som ska göra oss glada och lyckliga, saker som inte fungerar. Det handlar om människans försök att bli lycklig, säger Anders Johansson.

Ni hade premiär i Lund i förra veckan. Hur gick det?
– Det var en skrattfest och vi är jätteglada över det. Det är alltid nervöst innan. Man vet aldrig ifall vi och publiken tycker att samma saker är roliga, säger Måns Nilsson.

Har ni några förväntningar på turnén?
– Vi säljer bra med biljetter, det är roligt. Det är en jättelyx att åka till ställen som Borås och Växjö. Det är trevliga ställen, men kanske inte platser dit man åker på semester. Det är kul att få se hela landet, säger Anders Johansson.

– Vi har en del hängivna Anders & Måns-fans. Det är underbart att få åka runt i Sverige och få träffa dem,  säger Måns Nilsson.

Showen är ambitiös med professionell scenografi, musik, lite dans och en ljudkonstnär som ljudlägger showen live. Komikerparet har skrivit manus till och från under två års tid.

– Det blir väldigt få handfasta tips. Däremot får publiken får skratta mycket och kommer att ha två fantastiskt roliga timmar med oss, säger Måns Nilsson.

Finns det något recept på att bli lycklig?
– Det kokas ner till något som är självklart. Att vara oegoistisk och ta hand om varandra. Att ha goda relationer till andra människor. Sedan finns det också praktiska saker, som att träna. Det ändrar kemin och fysiken i kroppen.

Henrik Nordell/24Kristianstad

FaktaFakta / Här är alla städer de besöker:

19-21 oktober: Lund, Stadsteatern
25 oktober: Kristianstad, Kulturkvarteret
26 oktober: Halmstad, Halmstad Teater
27 oktober: Jönköpings Teater
28 oktober: Linköping, Konsert & Kongress
02 november: Växjö, Växjö Konserthus
03 november: Norrköping, Flygeln
04 november: Askersund, Sjöängen
05 november: Västerås, Västerås Konserthus
08 november: Karlskrona, Konserthusteatern
09 november: Kalmar, Kalmar Teater
10 november: Kungsbacka, Kungsbacka Teater
11 november: Vara, Vara Konserthus
16-18 november: Stockholm, Södra Teatern
24-26 november: Göteborg, Stora Teatern
28-30 november: Malmö, Malmö Live
01 december: Uppsala, Konsert & Kongress
02 december: Örebro, Hjalmar Bergman Teatern
06 december: Luleå, Kulturens Hus
07 december: Skellefteå, Nordanåteatern
08 december: Umeå, Väven

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Hemligt” klubbkoncept har smygpremiär i Kalmar

Shotfabriken kommer till Kalmar. "En annorlunda upplevelse med mycket eld, rök, kanel och härlig stämning".

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:49, 23 oktober, 2017

”Hemligt” klubbkoncept har smygpremiär i Kalmar
Foto: Pixabay.

Lördagen den 28 oktober är det smygpremiär för Shotfabriken, ett nytt, hemligt koncept.

– Shotfabriken är, ett för Kalmar, nytt koncept där fokus ligger på goda, spännande och roliga shots. Många av shotsen på vår shotmeny har en liten historia och blandas framför gästen, vissa shots kräver också gästens delaktighet. Våra gäster kan förvänta sig en annorlunda upplevelse med mycket eld, rök, kanel och härlig stämning, säger initaitivtagaren till Shotfabriken som föredrar att vara anonym.

Hemlighetsmakeriet är en stor del i det nya konceptet.

– Alla ingredienser i våra shots kommer vara hemliga, så innan vi är helt färdiga med våra recept tycker vi det känns skönt att hålla även vår placering hemlig.

Shotfabriken kommer till en början att ha öppet på onsdags- och lördagskvällar i en redan befintlig verksamhet på Kvarnholmen. Exakt vilken är inte känt för allmänheten än. Efter genrepet i oktober kommer man att dra igång på riktigt i mitten av november.

– Bakgrunden till Shotfabriken är rätt enkel egentligen, vi tycker att det saknas något i Kalmar. Fokus ligger på nattklubbar där utbudet i stort är detsamma. Vi tyckte det var dags för något helt nytt som passar både nattklubbsbesökaren men också gänget som bara vill ha kul tillsammans. För att passa så många som möjligt har vi också ett stort utbud av alkoholfria shots.

Finns det någon spännande shot som ni skulle rekommendera att man testar?
– Vi rekommenderar starkt vår egna Bumbibärssaft eller nu i Halloweentider – vår True Blood-shot eller Harry Potter-shoten. Någon vi inte rekommenderar dock är shoten Satan, avslutar Shotfabrikens initiativtagare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gitarrist från Australien gör turnéstopp i Kalmar

Musikern från "down under" har över tio miljoner lyssningar på Spotify.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.16:00, 23 oktober, 2017

Gitarrist från Australien gör turnéstopp i Kalmar
Tommy Emmanuel. Foto: Pressbild.

Nästa vår kommer den australiensiske gitarristen Tommy Emmanuel till Sverige. En av de totalt sex konserterna i Sverige hålls i Kalmarsalen den 18 mars.

Den 62-årige artisten har spelat gitarr sedan han var fyra år gammal och turnerar nu flitigt i hela världen.

Gästartist vid spelningen i Kalmarsalen är artisten och sångaren Anthony Snapes. 

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Meriterad Kalmartjej vände hem för teaterhelg: ”Uppskattat och kul”

Till vardags studerar hon till teaterlärare och leder fem teatergrupper. I helgen vände hon hem till Kalmar med sina adepter från Göteborg.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:32, 23 oktober, 2017

3 bilder
  • Tilda Meissner från Kalmar leder fem stycken teatergrupper i Göteborg. I helgen var hon tillbaka i hemstaden på ett
    Tilda Meissner från Kalmar leder fem stycken teatergrupper i Göteborg. I helgen var hon tillbaka i hemstaden på ett "teaterläger" med sina adepter. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  • Vid teaterhelgen på UNIK fick ungdomarna lära sig att sminka olika former. Foto: Karl-Oskar Karlsson
    Vid teaterhelgen på UNIK fick ungdomarna lära sig att sminka olika former. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  • De deltog även i workshops som rörelse och teatersport. Foto: Karl-Oskar Karlsson
    De deltog även i workshops som rörelse och teatersport. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Under helgen som gick arrangerades ett teaterläger för ungdomar från Triangelteatern i Kalmar och två stycken teatergrupper från Göteborg. En av hjärnorna bakom helgens aktiviteter är Kalmartjejen Tilda Meissner, som sedan några år tillbaka är bosatt i Göteborg.

– Vi gjorde det här förra året också, vilket var väldigt uppskattat och kul, säger 23-åringen.

Tildas resa inom teatervärlden började i tidig ålder när hon gick med i Triangelteatern. Därefter studerade hon estetiska programmet på gymnasiet på Jenny Nyströmsskolan innan flyttlasset bar iväg till Värmland och en folkhögskole-utbildning inom teater i Molkom.

Nu studerar Tilda fjärde året till teaterlärare för gymnasiet.

– Det är en femårig utbildning och den enda som finns i hela landet.

Saknar du inte att stå på scenen själv?
– Faktiskt så var det så att jag saknade mer att leda och regissera när jag pluggade på Molkom. Sedan står vi en del på scenen i alla fall.

Totalt var det 17 ungdomar från Göteborg och 15 stycken från Kalmar i åldrarna 12-17 år som var med på helgens aktiviteter på ungdomshuset UNIK i Kalmar.

– Vi har haft workshops i röst, stagefight, smink, rörelse och teatersport tillsammans. Grupperna har varit blandade mellan Kalmar och Göteborg. Det är bra för att lära känna andra människor och byta erfarenheter med varandra, säger Tilda Meissner.

Vänder du hem till Kalmar efter att du gått klart utbildningen?
– Nja, min sambo har fast jobb i Göteborg och vi trivs väldigt bra där också. Men då är det skönt att kunna komma hem med sådana här utbyteshelger istället.

Utöver studierna leder Tilda som sagt ett antal teatergrupper. Närmare bestämt hela fem stycken.

Hur hinner du med allting?
– Ja, det kan man undra. Men det finns kvällar och helger, så det går ändå helt okej.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Youtube-stjärnan kommer till Kalmar

I mars kommer han till Kalmarsalen med sin hyllade föreställning.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.12:17, 23 oktober, 2017

Youtube-stjärnan kommer till Kalmar
Foto: Sara P Borgström

William Spetz började sin karriär på youtube och har sedan dess hörts på bland annat Sveriges Radio och synts som programledare för Melodifestivalen.

Under hösten 2016 satte han upp den självbiografiska föreställning ”Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?” Scalateatern i Stockholm. Sedan dess har han turnerat med den över Sverige och visat den 43 gånger för mer än 23 000 personer.

När den nu återvänder för ytterligare en turnévända är Kalmar ett av stoppen. Den 1 mars 2018 intar William Spetz Kalmarsalen. Då kommer man få höra honom berätta allt om kvinnan som format honom till den han är idag.

– Jag ser så mycket fram emot att få dela fler kvällar med mormor och publiken. Jag kände mig inte klar med föreställningen efter den första turnén, då det bara blev roligare att spela, så när producenten Jonas frågade om jag ville åka en sväng till så sa jag ja innan han hann avsluta meningen. Nu återstår det bara att se om folk fortfarande vill komma och ta del av berättelsen. Jag hoppas det, hälsar William Spetz i ett pressmeddelande.

Biljetterna släpps den 25 oktober.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng