Kalmarparet utökar barnboksserien: ”Maggan var rätt given”

Johan Glans, Alice Bah Kuhnke och Dick Harrysson har alla fått upp ögonen för parets populära barnböcker som berättar om svenska kungar och drottningar.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.20:45, 15 oktober, 2017

Kalmarparet utökar barnboksserien: ”Maggan var rätt given”
Emelie Sjölander sköter det administrativa samtidigt som maken Andréas skriver och illustrerar barnböckerna som handlar om historiska personer. Foto: Camilla Norman

Förra hösten släppte makarna Andréas och Emelie Sjölander de första böckerna i sin barnbokserie som handlar om historiska figurer. Sedan tidigare har de skrivit om Gustav VasaDrottning Kristina och Gustav III.

– Böckerna har legat på Adlibris topplista över böcker för barn mellan 3-6 år vilket självklart är jätteroligt, säger Andréas som illustrerar och skriver böckerna.

LÄS MER: De släpper nya barnböcker – om svenska kungar

För två veckor sedan släppte de två nya böcker och huvudpersonerna denna gången blev inga mindre än Drottning Margareta och Karl XII.

– Drottning Margareta var rätt given faktiskt. Vi har haft tät kontakt med Kalmar Slott och Margareta var ju inblandad i Kalmarunionen. Sen vill vi ha lika mycket tjejer som killar och hon är en av de starkaste kvinnorna vi har i svensk historia.

Karl XII valdes eftersom han är en riktig kändiskung.

– Han är väldigt omtvistad och omtalad. När vi väljer personer så måste det finnas en bra story där som man kan göra en barnsaga av. Det får inte heller vara för deppigt eller innehålla för många tråkigheter.

Böckerna lanserades för två veckor sedan i samband med att paret var på Bokmässan i Göteborg för första gången någonsin.

– Det var otroligt intensivt och kul. Alla besökare är nyfikna och bokintresserade och vi träffade många som hade koll på det vi gör trots att vi är så mycket nybörjare som vi bara kan bli. Vi är så små så att det känns som att toaletten var större än vår monter, vi har en liten garderob istället för Bonniers fotbollsplan, säger Andréas.

Trots den lilla montern lyckades besökarna hitta dit och det dök upp en hel del kända ansikten. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke köpte bland annat med sig några böcker hem.

– Hon var väldigt trevlig och nyfiken. Sedan kom Dick Harrysson förbi också och då blev jag lite nervös. Jag vet ju att historien i böckerna stämmer men jag hoppades ju att han skulle gilla dem också. Han har en femåring hemma och hade inte lyckats hitta några roliga historieböcker för barn förrän nu.

22228298_353752788380042_5973882248930471767_n

Och när man ändå talar om kändisar. Boken om Gustav Vasa som släpptes förra året finns numera som ljudbok för den som föredrar det. Där är det inte vem som helst som berättar sagan utan komikern Johan Glans.

– Han var vårt första val! Man skrattar ju bara man hör honom prata och han är skön att lyssna på. Det är så mycket bilder i böckerna som berättar delar av historien så vi ville ha en person som verkligen kunde färga texten på rätt sätt, säger Andréas.

Och fler samarbeten med välkända personer väntar inom den snara framtiden.

– Vi ska göra ytterligare ljudbok och även där har vi fått det översta namnet på vår lista att läsa in den. Vi kommer även att släppa en helt ny sagobok nästa månad som är ett spännande samarbete med en viktig organisation och två profiler, säger Andréas.

Böckerna om Drottning Margareta och Karl XII är på väg ut i bokhandlarna men den som vill ha ett fysiskt ex så snart som möjligt hittar dem på Kalmar Slott och Kalmar läns museum.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fotbollslaget samlar in pengar till svårt sjuka barn

Den lokala föreningen vill göra skillnad. "En fantastisk sak".

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:28, 22 november, 2017

Fotbollslaget samlar in pengar till svårt sjuka barn
Foto: Arkiv

Inför säsongen bestämde sig division 6-klubben Ljungbyholms GoIF att samla in pengar till organisationen Min Stora Dag, som anordnar aktiviteter och minnesvärda stunder för allvarligt sjuka barn.

– Det var vår tränare Henrik Bertilsson som kläckte idén och laget var inte sena att hoppa på. Vi kom fram till att vi skulle skänka 100 kronor för varje poäng vi tog i seriespelet. Tyvärr tog vi ”bara” 31 stycken, men vi fick med några sponsorer på tåget också, säger Karl-Henric Elling från Ljungbyholms GoIF.

I dagsläget har laget fått in 5 270 kronor – och har nu startat en kampanj för att få in ännu mer innan man avslutar insamlingen.

– Vi tänkte lägga ut information på hemsidan och hoppas att fler vill vara med och bidra till en sådan fantastisk sak.

Hur går man till väga om man vill vara med?
– Då swishar man till 900 5133 och märker betalningen med GOIF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Elfel orsakade störningar i tågtrafiken

(Uppdaterad 17.50) Ett elfel orsakade förseningar i tågtrafiken under onsdagen.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.17:14, 22 november, 2017

Elfel orsakade störningar i tågtrafiken
Foto: Arkiv

På grund av ett elfel var det under onsdagen störningar i tågtrafiken mellan Kalmar och Trekanten. Enligt Trafikverket kunde vissa tåg komma att ställas in med kort varsel.

Klockan 17.40 meddelade Trafikverket att tågtrafiken återigen kör normalt på sträckan. Vissa förseningar kan kvarstå ett tag framöver.

Stationer där trafiken kan påverkas: 
Kalmar, Emmaboda, Fredrikslund, Gemla, Hovmantorp, Kalmar södra, Lessebo, Nybro, Räppe, Smedby, Trekanten, Växjö, Åryd, Örsjö, Alvesta

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så gick han från noll till 700 miljoner

Han startade sitt första företag när han var tolv år gammal. På onsdagen föreläste och inspirerade grundaren till berömda krogkedjan i Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.17:00, 22 november, 2017

Så gick han från noll till 700 miljoner
Anna Svensson, PwC och Magnus Helgesson. Foto: Karl-Oskar Karlsson

PwC:s Kunskapsdagar är ute på en turné där de gör fyra stopp på lika många dagar. Under måndagen och tisdagen besökte de Älmhult och Växjö. På onsdagen gästade de Kalmar.

– Det är uppbyggt i olika block med föreläsningar och aktiviteter. Vi vill dela med oss av kunskap till företagare och vi har många olika branscher här i dag, säger Anna Svensson från PwC.

Huvudpunkten på dagen var föreläsningen med Harrys-grundaren Magnus Helgesson, som gjorde en resa från uppstarten av restaurangen i Falkenberg, till en kedja som numera innehåller över 40 krogar runt om i hela Sverige, och som omsätter totalt 700 miljoner kronor.

– När jag var yngre var jag nog norra Europas snålaste person. Jag kunde inte ens bjuda på en seg råtta, säger han.

I dag arbetar han som föreläsare och mental coach.

Han är dessutom verksam inom Sturebadet Health, som jobbar med ett unikt verktyg inom hälsa som kallas CHR, där man mäter organisatorisk ohälsa och skapar en åtgärdsplan för att ta företag från bra till ”världsklass”.

– Det allra viktigaste är att man har en nöjd personalstyrka. Mår inte personalen bra kommer inget annat att funka. Nöjda medarbetare ger fler gäster och det er stålar. Allt ska vara enkelt, säger Magnus Helgesson.

Under tisdagskvällen passade han på att testa Harrys i Kalmar.

– De skötte sig galant, och jag tror inte de visste vem jag var först. Trevligt bemötande och god mat. Jag är mer än nöjd med restaurangen här i Kalmar, berömmer han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Brukare lämnades ensam – hittades död i hemmet

Låg livlös på golvet när assistenten kom tillbaka.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:21, 22 november, 2017

Brukare lämnades ensam – hittades död i hemmet
Foto: Arkiv/Carelli.se

Det var när assistenten lämnade brukaren för att tömma disk- och tvättmaskinerna som den otäcka händelsen inträffade.

När assistenten kom tillbaka låg brukaren livlös på golvet och brukaren livs gick inte att rädda.

Nu har händelsen, som inträffade i Borgholms kommunÖland, lex Sarah-anmälts av assistansbolaget, då man upptäckt brister. Bland annat överensstämde inte de muntliga och skriftliga instruktionerna till de anställda.

Någon arbetsbeskrivning för brukaren fanns vid tillfället inte heller i hemmet. Händelsen inträffade dessutom i samband med att bolaget tog över brukaren efter kommunen.

Assistansbolaget gjorde en egen genomförandeplan istället för att överta kommunens.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarentreprenör prisades vid gala

Nu är han kvalificerad för Sverigefinalen i januari.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.13:07, 22 november, 2017

Kalmarentreprenör prisades vid gala
Magnus Johansson, Kalmar Motor. Foto: Teodor Axlund

EY Entrepreneur of the year avgjordes under tisdagskvällen i Växjö. Tävlingen innehåller en av världens främsta utmärkelser för entreprenörer. Bland pristagarna återfanns en känd entreprenör från Kalmar.

I kategorin bästa internationella tillväxt var det Magnus JohanssonKalmar Motor AB som drog det längsta strået vid galan, som var ämnad för entreprenörer från östra Sverige.

LÄS MER: Tre kalmarentreprenörer gör upp om prestigefyllt pris

Efter årsskiftet avgörs Sverigegalan, där samtliga regionala vinnare ställs mot varandra.

Hur känns det att ha fått det här fina priset?
– Det känns givetvis väldigt bra. Det är trevligt att folk ser vad vi gör och vi är ödmjuka inför det, säger Magnus Johansson.

Varför får du priset?
– Jag tror att det är för att vi på kort tid blivit stora globalt sett för vår export. I dag exporterar vi 90 procent av vår omsättning på 150 miljoner kronor.

Företaget har 40 anställda och när tillfälle ges ska de fira på arbetsplatsen.

– Det ska vi absolut göra. När vi hinner, det kanske dröjer någon månad eller så, haha, säger Magnus Johansson.

Hur går det i Sverigefinalen?
– Vi tror på vinst, det måste man göra. Jag är införstådd med att konkurrensen är hård, men vi måste ju tro på oss själva.

Juryns motivering:
”Entreprenörens brinnande intresse för teknik och ett ledarskap som ständigt uppmuntrar organisationen att uppfinna, ta ansvar och våga pröva nytt, så har entreprenören lyckats skapa innovativa och kvalitativa produkter som gett en flygande start på en internationell expansion. Bolaget har ett starkt varumärke inom sin nisch och fått förtroende från stora och väletablerade internationella kunder, och med ny miljövänlig teknik vill man driva en förändring i branschen. Tack vare en tydlig strategi och fortsatt utveckling och tillverkning av både hårdvara och mjukvara i egen regi, har man skapat en lönsam affär som siktar på att nå nya höjder på en internationell marknad.”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng