Kalmarparet utökar barnboksserien: ”Maggan var rätt given”

Johan Glans, Alice Bah Kuhnke och Dick Harrysson har alla fått upp ögonen för parets populära barnböcker som berättar om svenska kungar och drottningar.

Hanna Thulin

Kl.20:45, 15 oktober, 2017

Kalmarparet utökar barnboksserien: ”Maggan var rätt given”
Emelie Sjölander sköter det administrativa samtidigt som maken Andréas skriver och illustrerar barnböckerna som handlar om historiska personer. Foto: Camilla Norman

Förra hösten släppte makarna Andréas och Emelie Sjölander de första böckerna i sin barnbokserie som handlar om historiska figurer. Sedan tidigare har de skrivit om Gustav VasaDrottning Kristina och Gustav III.

– Böckerna har legat på Adlibris topplista över böcker för barn mellan 3-6 år vilket självklart är jätteroligt, säger Andréas som illustrerar och skriver böckerna.

LÄS MER: De släpper nya barnböcker – om svenska kungar

För två veckor sedan släppte de två nya böcker och huvudpersonerna denna gången blev inga mindre än Drottning Margareta och Karl XII.

– Drottning Margareta var rätt given faktiskt. Vi har haft tät kontakt med Kalmar Slott och Margareta var ju inblandad i Kalmarunionen. Sen vill vi ha lika mycket tjejer som killar och hon är en av de starkaste kvinnorna vi har i svensk historia.

Karl XII valdes eftersom han är en riktig kändiskung.

– Han är väldigt omtvistad och omtalad. När vi väljer personer så måste det finnas en bra story där som man kan göra en barnsaga av. Det får inte heller vara för deppigt eller innehålla för många tråkigheter.

Böckerna lanserades för två veckor sedan i samband med att paret var på Bokmässan i Göteborg för första gången någonsin.

– Det var otroligt intensivt och kul. Alla besökare är nyfikna och bokintresserade och vi träffade många som hade koll på det vi gör trots att vi är så mycket nybörjare som vi bara kan bli. Vi är så små så att det känns som att toaletten var större än vår monter, vi har en liten garderob istället för Bonniers fotbollsplan, säger Andréas.

Trots den lilla montern lyckades besökarna hitta dit och det dök upp en hel del kända ansikten. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke köpte bland annat med sig några böcker hem.

– Hon var väldigt trevlig och nyfiken. Sedan kom Dick Harrysson förbi också och då blev jag lite nervös. Jag vet ju att historien i böckerna stämmer men jag hoppades ju att han skulle gilla dem också. Han har en femåring hemma och hade inte lyckats hitta några roliga historieböcker för barn förrän nu.

22228298_353752788380042_5973882248930471767_n

Och när man ändå talar om kändisar. Boken om Gustav Vasa som släpptes förra året finns numera som ljudbok för den som föredrar det. Där är det inte vem som helst som berättar sagan utan komikern Johan Glans.

– Han var vårt första val! Man skrattar ju bara man hör honom prata och han är skön att lyssna på. Det är så mycket bilder i böckerna som berättar delar av historien så vi ville ha en person som verkligen kunde färga texten på rätt sätt, säger Andréas.

Och fler samarbeten med välkända personer väntar inom den snara framtiden.

– Vi ska göra ytterligare ljudbok och även där har vi fått det översta namnet på vår lista att läsa in den. Vi kommer även att släppa en helt ny sagobok nästa månad som är ett spännande samarbete med en viktig organisation och två profiler, säger Andréas.

Böckerna om Drottning Margareta och Karl XII är på väg ut i bokhandlarna men den som vill ha ett fysiskt ex så snart som möjligt hittar dem på Kalmar Slott och Kalmar läns museum.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Knattarna kommer till Kallemar

Kalmar vann den mycket spännande omröstningen.

Hanna Thulin

Kl.10:15, 22 februari, 2018

KLART: Knattarna kommer till Kallemar
Foto: Skärmdump/Egmont.

I januari släpptes det mycket speciella numret av Kalle Anka där Kalmar fick äran att genomgå en ”ankifiering” och döptes om till Kallemar.

De senaste veckorna har en omröstning pågått där läsare fått bestämma vilken stad av Kallemar, Kuleå (Luleå) och Kallestad (Karlstad) som Knattarna ska få åka till i ett framtida nummer.

LÄS MER: Känd Anka på besök i ”Kallemar” – kan vinna omröstning

Det blev en jämn kamp mellan Kallemar och Kuleå där staden i norr tyvärr fick se sig besegrad av Kallemar som fick hela 48 procent av rösterna.

– Det som händer nu är att vi tar fram en liten brief om vad vi vill att historien ska handla om och sen kommer det att skickas till en av våra författare som skriver en historia baserat på detta. Efter det skickas historien till en tecknare som tecknar upp serien, säger Anna Bergström, redaktionell projektledare.

Kommer skaparna att få åka på studiebesök till Kalmar?
– Vi kommer inte själva att skicka några författare eller tecknare på studiebesök utan det är upp till personerna själva att göra egen research.

Det lär bli rusning till butikerna när numret släpps men när det exakt blir återstår att se.

– Vi har inte någon bekräftad tidsplan för när numret kommer ut i butik, säger Anna Bergström.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Slängdes ut från restaurang – hotade personal via sms

Mannen blev inte glad när han tvingades lämna matstället.

Hanna Thulin

Kl.09:20, 22 februari, 2018

Slängdes ut från restaurang – hotade personal via sms
Foto: Arkiv

En man född -74 avvisades under tisdagskvällen från en restaurang i Kalmar efter att han varit full och betett sig opassande.

Efter att han blivit utslängd från restaurangen ska ha ha skickat ett hotfullt sms till en person i personalen.

– Där ska det ha stått en massa otrevligheter, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson.

En polisanmälan är upprättad mot mannen gällande olaga hot mot grupp.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

25-åring körde narkotikapåverkad utan körkort

Händelsen inträffade i november förra året.

Hanna Thulin

Kl.08:35, 22 februari, 2018

25-åring körde narkotikapåverkad utan körkort
Foto: Arkiv

En man född -92 åtalas nu för ringa narkotikabrott, rattfylleri och olovlig körning.

Han ska ha kört bil på Lassevägen i Kalmar i november efter att ha använt cannabispreparat. Han ska även ha kört personbilen utan att ha rätt till det.

Mannen erkänner att han brukat narkotika men förnekar att han kört personbilen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sabotage stänger Jimmie Åkessons Kalmarbesök

Sverigedemokraternas partiledare gästar Kalmar – som väljer att ha mötet bakom stängda dörrar.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.06:52, 22 februari, 2018

Sabotage stänger Jimmie Åkessons Kalmarbesök
Foto: Bildbyrån/Skärmdump.

Den 19 mars kommer Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till Kalmar för ett möte med partiets medlemmar. Inga utomstående är välkomna till mötet, som sker bakom stängda dörrar.

Alla medlemmar i länet är välkomna och kommer att få en kallelse. Är du inte medlem än så finns fortfarande tid att hinna bli det”, skriver Sverigedemokraterna Kalmar län på sin Facebooksida.

Anledningen till att mötet är stängt för allmänheten är att flera tidigare besök runtom i landet har förstörts av åhörare, menar Sverigedemokraterna.

Tyvärr kommer personer som inte vill lyssna på Jimmie Åkesson, utan de vill bara förstöra mötet. Det hände flera gånger under förra året. T.ex. Jönköping och Umeå, om jag kommer ihåg rätt. Det är anledningen till att bara medlemmar kommer att kunna närvara vid detta tillfälle. Tråkigt men det är så det ser ut”, skriver de på sin Facebooksida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

NYBRO VIKINGS – KRISTIANSTADS IK 1-3

Förbannelsen fortsätter för uddlösa Vikings

Mardrömsmotståndarna vann sista hemmamatchen i Allettan.

Faton Pasho

Kl.21:50, 21 februari, 2018

Förbannelsen fortsätter för uddlösa Vikings
Foto: Faton Pasho

Tolv raka segrar i Nybro. Det hade Kristianstads IK inför onsdagens möte mot Nybro Vikings. Efter 60 spelade minuter har gästerna förlängt den sviten när laget vann med 3-1.

– Det är surt så klart. Jag tycker vi har dem på linan samtidigt som de gör en bra bortamatch. De spelar tråkigt och chippar ut pucken, vi får hämta den i egen zon och det tar mycket kraft, säger backen Rasmus Johansson och fortsätter.

– Jag tycker att vi kan göra några mål men får inte dit pucken. Sedan släpper vi in två billiga mål och då blir det svårt att vinna matcher.

Hemmalaget Nybro Vikings bjöd på vinsten ikväll. I mitten på den första perioden chippade Kristianstads Herman Hansson ner pucken i offensiv zon. Målvakten Hugo Fagerblom missbedömde höjden och istället för att låta pucken gå över kassen så försökte han plocka ner den. Det slutade med att målvakten fumlade in pucken i egen kasse.

– Jag ser inte så mycket mer än att han ska ta ner den och fumlar till. Det är sådant som händer givetvis men vi och Hugo lyfter oss igen och kommer in i matchen, säger Johansson.

Trettonde raka förlusten mot Kristianstad på hemmais – förbannelsen verkar fortsätta för Vikings. 

– Jag vet inte, visst de är ett bra lag. De ligger först i serien men samtidigt har vi saknat det där lilla extra för att trycka dit dem, säger Johansson.

Nu väntar Kallinge/Ronneby i den sista matchen i Allettan innan Nybro får spela playoff.

– Jag tycker vi kan ta med oss mycket från kvällens match. Vi spelar jämnt mot de bästa lagen så det handlar om att gå hårt på mål och trycka dit våra chanser, avslutar Rasmus.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng