Hashtaggen #metoo tar över internet: ”Tillsammans är vi starka”

Här berättar tre starka Kalmarkvinnor om varför hashtaggen är så viktig för dem.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.20:39, 17 oktober, 2017

Hashtaggen #metoo tar över internet: ”Tillsammans är vi starka”
Liselotte Erndin Dahlberg, Alexandra Durne och Julia Björknert har alla tre postat under hastaggen #metoo. Foto: Hanna Thulin/Privat

Under gårdagen startade den amerikanska skådespelerskan Alyssa Milano hashtaggen #metoo där hon uppmanade kvinnor över hela världen att svara ”me too” på hennes tweet om de någonsin blivit sexuellt trakasserade eller överfallna. På bara några timmar hade hela världen hakat på och sociala medier fylls just nu av historier från modiga kvinnor som varit med om obehagliga händelser och som nu vågar berätta om det.

Sexuella övergrepp sker överallt och vem som helst kan bli ett offer. Inte helt förvånande kommer några av alla dessa röster också från Kalmar. En av de som länge varit öppen med sina erfarenheter är Julia Björknert. När hon var yngre var hon med om sexuella övergrepp av en manlig släkting.

LÄS MER: Alexandra vågar berätta om övergreppen: ”Har blivit mindre ensam”

– Det som har fått mig att posta inlägget för #metoo är saker jag har varit med om sedan jag var barn tills nu, i princip. Det har varit tafsanden i skolkorridoren, killar och män som tagit på mig eller hållit fast mig på krogen, sexuella övergrepp av bekanta, och även en våldtäkt av en ung man när jag själv var 20 år. Det är för många olika män, i olika åldrar, för att en ska kunna skylla det på ett ”monster i en skogsdunge”, säger Julia Björknert.

Liselotte Erndin Dahlberg berättar att hon, precis som många andra kvinnor, också utsatts för en mängd olika trakasserier.

– Främst i min ungdom men även om jag går på krogen i dag. Vid vissa tillfällen har jag satt ned foten rejält men andra gånger har jag helt enkelt inte vågat. När jag var ung fanns det någon föreställning om att det fick man ”ta” när man var kvinna. Jag var bland annat utsatt för våldtäktsförsök när jag liftade, en bil med både killar och tjejer. Jag kom undan men anmälde inte. I dag hade jag skrikit ut det över hela stan, berättar hon.

Hastaggen #metoo har blivit ett viralt fenomen och det går inte att öppna sina sociala medier utan att se en släkting, vän eller total främling öppna upp sig. Alexandra Durne utnyttjades också av en manlig släktning när hon var yngre. Som en del i hennes resa så har hon skapat en egen hashtag, #vågavälja, där hon vill att fler ska våga berätta om det de varit med om.

– #metoo minskar stigmat och skammen kring sexuella övergrepp. Genom att fler vågar välja att träda fram med sina berättelser skapas en gemenskap grundad i delade erfarenheter. Överlevare blir mindre ensamma och det är ofta lättare att stå för något tillsammans med andra. Hashtaggen skapar också diskussion och synliggör att sexuella övergrepp verkligen är ett samhällsproblem som kräver insatser – nu, säger hon.

Alexandra vågar berätta om övergreppen: ”Har blivit mindre ensam”

Precis som Alexandra säger så håller Julia och Liselotte med om att det var självklart för dem att berätta då de inte vill att andra ska tro att de är ensamma eller att detta är isolerade händelser.

– Tillsammans är vi starka! Genom att tala öppet om det blir det klart vilket stort problem detta är och den som blir utsatt kan få hjälp och stöttning. Ingen ska behöva känna sig ensam när man utsätts för trakasserier. En öppenhet innebär förhoppningsvis att fler vågar säga stopp, säger Liselotte.

– Jag berättar också om det för att skjuta undan skulden och skammen från mig själv. Den hör ju inte hemma hos mig. Men det är svårt att tänka så, om en ska bära på allting helt själv. Dessutom vill jag uppmärksamma i vilken utsträckning saker som dessa sker, genom att berätta om mina egna erfarenheter. Hashtaggen behövs av just den anledningen, för att vi ska känna oss mindre ensamma och för att vi ska kunna uppmärksamma hur ofta detta sker och att det sker i så stor utsträckning, säger Julia.

Vad får det dig att känna när du ser den överallt?
– Jag känner dels ilska, för att det är så sjukt många som är med om det, men också en känsla av revolution – att det kanske kan hända något av sådana här aktioner. Jag önskar dock att hashtaggen också kan leda till en hashtag för män, vilket det har gjort, även om det inte är i alls lika stor utsträckning. En hashtag som säger: jag har gjort detta, men jag har insett hur fel det var. #itwasme har några använt, #ididtoo har några andra valt. Där kan en berätta om hur en själv har betett sig illa och på så sätt visa på att det är ”vanliga” män(niskor) som begår liknande saker, eller berätta om när en själv kanske har varit den tysta iakttagaren. Ansvaret att förändra ska ju egentligen inte ligga på oss kvinnor, när det är vi som i störst utsträckning blir utsatta, säger Julia.

Förhoppningsvis kommer denna hashtag vara det genombrott som många väntat länge på. Kanske kommer förövare tänka ytterligare en gång innan de tror att det är okej att trycka ner en annan människa.

– Jag brukar sällan haka på trender med hashtags men detta är så viktigt. Ju fler kvinnor som vågar berätta att de utsatts, desto bättre. Inte minst är det viktigt för män att få se – så här ser vår verklighet ut. Och det gläder mig att se att så många män stöttar kampanjen. För de har lika stor skyldighet att sätta ned foten som vi. Det är Sverige 2017 och vi jobbar för jämlikhet. Dessa kräk till män behöver veta att ger de sig på EN kvinna – då kommer det att synas och höras, säger Liselotte.

– Jag tror att det här visar på omfattningen av problemet. Alla har vi hört talas om mörkertal men aldrig har vi sett dem så tydligt som nu. Vi kan inte blunda för detta, det måste bli ett genomslag, avslutar Alexandra.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA

AVSLÖJAR: Misstänkt våldtäkt på gymnasieskola i Kalmar

En tjej ska ha blivit inlåst i ett rum på skolan. Där ska den misstänkte ha tryckt hennes ansikte mot sitt könsorgan.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.15:00, 21 november, 2017

AVSLÖJAR: Misstänkt våldtäkt på gymnasieskola i Kalmar
Foto: Pixabay/Wikimedia Commons

Under måndagen inträffade en incident på en av Kalmars gymnasieskolor som sedermera resulterade i en polisanmälan för misstänkt våldtäkt.

Enligt uppgifter till 24Kalmar ska en tjej ha blivit inlåst i ett rum på skolan. Där ska gärningsmannen ha tryckt ner hennes ansikte mot hans könsorgan och rört henne mellan benen och på övriga delar av kroppen.

– Jag fick informationen för någon timme sedan på lunchen. Vi har varit i kontakt med berörda rektorer och nu får vi helt enkelt avvakta polisutredningen, säger Christian Sandahl, verksamhetsområdeschef vid Kalmarsunds gymnasieförbund.

Vad har skolan vidtagit för åtgärder?
– Rektorer och personal har tagit hand om alla inblandade. Sedan utreder vi även frågan här om vad vi kan göra för allas trygghet.

Finns det en misstänkt gärningsman?
– Såvitt jag har förstått det hela, så finns det en person som är misstänkt.

Är han avstängd?
– Nej, det är han inte. Nu avvaktar vi helt enkelt polisutredningen, men tar det här givetvis på allra största allvar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är näste KFF-profil som kan förstärka division 6-klubben

"Det ser ut som att det blir så."

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.14:43, 21 november, 2017

Här är näste KFF-profil som kan förstärka division 6-klubben
FOTO: SUVAD MRKONJIC/Bildbyrån

Det var i förra veckan som det stod klart att Kalmar FF-profilen David Elm återvänder till Johanfors IF.
– Efter många ärofyllda år som proffs i många stora klubbar har David Elm bestämt sig för att trappa ner och spela lite i sin moderklubb JIF igen, skrev KFF på sin hemsida då.

Nu avslöjar Barometern att David Elm kan dra med sig parhästen och allsvenskanprofilen Stefan Larsson till Broakulla-klubben.

– Det hade varit riktigt kul att fortsätta spela tillsammans och det ser ut som att det blir så, säger David Elm till tidningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kvinnor försökte stjäla kläder för 10 000

Tillsammans misstänks de ha stulit kläder för tiotusentals kronor.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:07, 21 november, 2017

Kvinnor försökte stjäla kläder för 10 000
Foto: Casper Johansson

En kvinna född i mitten av 80-talet iakttogs när hon stal örhängen för sammanlagt 500 kronor på Åhléns i Kalmar.

– Hon ska ha hunnit lämna platsen, men är numera misstänkt för stöld, säger Christine Bergkvist Björklund vid polisen i Kalmar.

Även en kvinna i 18-årsåldern misstänks för stöld då hon packade på sig kläder för över 10 000 kronor som hon förvarade innanför jackan innan hon togs på bar gärning av personalen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Julstämning på torget – årets gran på plats

Den 13 meter höga julgranen restes på Stortorget på tisdagen.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.13:08, 21 november, 2017

Julstämning på torget – årets gran på plats
Foto: Karl-Oskar Karlsson

Under tisdagsmorgonen hämtades den hem från Svartingstorp mellan Läckeby och Rockneby.

– Granen stod på en villatomt och är skänkt av en privatperson. Det är svårt att hitta så fina granar i skogen nu för tiden, säger Roger Israelsson på Kalmar kommuns serviceförvaltning.

Stortorgsgranen är 25 år gammal.

– Den är väldigt ståtlig och fin när den står där, 13 meter hög, säger Israelsson.

Julpyntet väntas komma upp i slutet av veckan eller i början av nästa.

Redan i morgon, onsdag, hämtas Larmtorgets gran hem från Resbymåla.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då spelar Avantgardet på hemmaplan

Succébandet avslutar året i Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.11:53, 21 november, 2017

Då spelar Avantgardet på hemmaplan
Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg. Foto: Pressbild

Precis som i fjol avslutar det hyllade succébandet Avantgardet från Nybro året på Söderport i Kalmar.

Bandet har slagit igenom med dunder och brak i musik-Sverige och det kritikerrosade debutalbumet För månda dyra skor och döda ögon följdes upp av succéplattan På östkusten intet nytt.

Den 15 december sker spelningen på hemmaplan.

”Efter närmare 50 spelningar avslutar Avantgardet sitt succébetonade 2017 på hemmaplan. Precis som i fjol kommer bandet till Söderport i Kalmar för att sätta punkt för året som inneburit ännu en hyllad skiva och upphöjd turné.”, skriver man i evenemanget Avantgardet på Söderport på Facebook.

Under året har bandet spelat på flertalet festivaler och var bland annat en del av den sista Emmabodafestivalen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng