Hashtaggen #metoo tar över internet: ”Tillsammans är vi starka”

Här berättar tre starka Kalmarkvinnor om varför hashtaggen är så viktig för dem.

Hanna Thulin

Kl.20:39, 17 oktober, 2017

Hashtaggen #metoo tar över internet: ”Tillsammans är vi starka”
Liselotte Erndin Dahlberg, Alexandra Durne och Julia Björknert har alla tre postat under hastaggen #metoo. Foto: Hanna Thulin/Privat

Under gårdagen startade den amerikanska skådespelerskan Alyssa Milano hashtaggen #metoo där hon uppmanade kvinnor över hela världen att svara ”me too” på hennes tweet om de någonsin blivit sexuellt trakasserade eller överfallna. På bara några timmar hade hela världen hakat på och sociala medier fylls just nu av historier från modiga kvinnor som varit med om obehagliga händelser och som nu vågar berätta om det.

Sexuella övergrepp sker överallt och vem som helst kan bli ett offer. Inte helt förvånande kommer några av alla dessa röster också från Kalmar. En av de som länge varit öppen med sina erfarenheter är Julia Björknert. När hon var yngre var hon med om sexuella övergrepp av en manlig släkting.

LÄS MER: Alexandra vågar berätta om övergreppen: ”Har blivit mindre ensam”

– Det som har fått mig att posta inlägget för #metoo är saker jag har varit med om sedan jag var barn tills nu, i princip. Det har varit tafsanden i skolkorridoren, killar och män som tagit på mig eller hållit fast mig på krogen, sexuella övergrepp av bekanta, och även en våldtäkt av en ung man när jag själv var 20 år. Det är för många olika män, i olika åldrar, för att en ska kunna skylla det på ett ”monster i en skogsdunge”, säger Julia Björknert.

Liselotte Erndin Dahlberg berättar att hon, precis som många andra kvinnor, också utsatts för en mängd olika trakasserier.

– Främst i min ungdom men även om jag går på krogen i dag. Vid vissa tillfällen har jag satt ned foten rejält men andra gånger har jag helt enkelt inte vågat. När jag var ung fanns det någon föreställning om att det fick man ”ta” när man var kvinna. Jag var bland annat utsatt för våldtäktsförsök när jag liftade, en bil med både killar och tjejer. Jag kom undan men anmälde inte. I dag hade jag skrikit ut det över hela stan, berättar hon.

Hastaggen #metoo har blivit ett viralt fenomen och det går inte att öppna sina sociala medier utan att se en släkting, vän eller total främling öppna upp sig. Alexandra Durne utnyttjades också av en manlig släktning när hon var yngre. Som en del i hennes resa så har hon skapat en egen hashtag, #vågavälja, där hon vill att fler ska våga berätta om det de varit med om.

– #metoo minskar stigmat och skammen kring sexuella övergrepp. Genom att fler vågar välja att träda fram med sina berättelser skapas en gemenskap grundad i delade erfarenheter. Överlevare blir mindre ensamma och det är ofta lättare att stå för något tillsammans med andra. Hashtaggen skapar också diskussion och synliggör att sexuella övergrepp verkligen är ett samhällsproblem som kräver insatser – nu, säger hon.

Alexandra vågar berätta om övergreppen: ”Har blivit mindre ensam”

Precis som Alexandra säger så håller Julia och Liselotte med om att det var självklart för dem att berätta då de inte vill att andra ska tro att de är ensamma eller att detta är isolerade händelser.

– Tillsammans är vi starka! Genom att tala öppet om det blir det klart vilket stort problem detta är och den som blir utsatt kan få hjälp och stöttning. Ingen ska behöva känna sig ensam när man utsätts för trakasserier. En öppenhet innebär förhoppningsvis att fler vågar säga stopp, säger Liselotte.

– Jag berättar också om det för att skjuta undan skulden och skammen från mig själv. Den hör ju inte hemma hos mig. Men det är svårt att tänka så, om en ska bära på allting helt själv. Dessutom vill jag uppmärksamma i vilken utsträckning saker som dessa sker, genom att berätta om mina egna erfarenheter. Hashtaggen behövs av just den anledningen, för att vi ska känna oss mindre ensamma och för att vi ska kunna uppmärksamma hur ofta detta sker och att det sker i så stor utsträckning, säger Julia.

Vad får det dig att känna när du ser den överallt?
– Jag känner dels ilska, för att det är så sjukt många som är med om det, men också en känsla av revolution – att det kanske kan hända något av sådana här aktioner. Jag önskar dock att hashtaggen också kan leda till en hashtag för män, vilket det har gjort, även om det inte är i alls lika stor utsträckning. En hashtag som säger: jag har gjort detta, men jag har insett hur fel det var. #itwasme har några använt, #ididtoo har några andra valt. Där kan en berätta om hur en själv har betett sig illa och på så sätt visa på att det är ”vanliga” män(niskor) som begår liknande saker, eller berätta om när en själv kanske har varit den tysta iakttagaren. Ansvaret att förändra ska ju egentligen inte ligga på oss kvinnor, när det är vi som i störst utsträckning blir utsatta, säger Julia.

Förhoppningsvis kommer denna hashtag vara det genombrott som många väntat länge på. Kanske kommer förövare tänka ytterligare en gång innan de tror att det är okej att trycka ner en annan människa.

– Jag brukar sällan haka på trender med hashtags men detta är så viktigt. Ju fler kvinnor som vågar berätta att de utsatts, desto bättre. Inte minst är det viktigt för män att få se – så här ser vår verklighet ut. Och det gläder mig att se att så många män stöttar kampanjen. För de har lika stor skyldighet att sätta ned foten som vi. Det är Sverige 2017 och vi jobbar för jämlikhet. Dessa kräk till män behöver veta att ger de sig på EN kvinna – då kommer det att synas och höras, säger Liselotte.

– Jag tror att det här visar på omfattningen av problemet. Alla har vi hört talas om mörkertal men aldrig har vi sett dem så tydligt som nu. Vi kan inte blunda för detta, det måste bli ett genomslag, avslutar Alexandra.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Många tomma stolar när ”Mello”-vinnaren showade i Kalmar

Martin Stenmarcks Kalmarbesök fyllde bara halva Kalmarsalen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:30, 24 februari, 2018

Många tomma stolar när ”Mello”-vinnaren showade i Kalmar
Martin Stenmarck. Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Martin Stenmarck är ute på en landsomfattande turné med sin föreställning Syskonkärlek – räkna med bråk. När showen gästade Kalmar och Kalmarsalen var dock bara hälften av biljetterna sålda.

I föreställningen blandade Stenmarck berättelser och anekdoter från sin udda uppväxt tillsammans med elva syskon, med musiknummer.

Den kände komikern Kristoffer Appelqvist har regisserat showen – och dessutom skrivit manuset tillsammans med artisten själv.

Se vårt bildspel från showen här nedan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: De gick vidare i Melodifestivalen

Här är de som gick vidare i Melodifestivalens fjärde deltävling som hölls i Örnsköldsvik.

Michaela Ekström

Kl.21:24, 24 februari, 2018

JUST NU: De gick vidare i Melodifestivalen
Foto: Janne Danielsson/SVT

Den fjärde och sista deltävligen i Melodifestivalen gick under lördagen av stapeln i Örnsköldsvik.

Nu är det klart att det blir Mariette och Rolandz som gick vidare till finalen. De gör alltså sällskap med John LundvikBenjamin Ingrosso, Samir & Viktor, Martin Almgren, Jessica Andersson och LIAMOO i finalen i Stockholm den 10 mars.

Till andra chansen, som hålls i Kristianstad den 3 mars, gick Olivia Eliasson och Felix Sandman. De kommer att möta RenaidaSigrid BernssonMimi Werner, Mendez, Moncho och Margaret. 

Tävlande i kvällens mello var debutanterna Emmi ChristenssonElias Abbas, och Olivia Eliasson. Debuterade gjorde även dansbandet Rolandz med Robert Gustafssons karaktär Roland Järverup i spetsen.

Resterande två tävlande i Mellons fjärde deltävling, Mariette och Felix Sandman, Felicia Olsson har samtliga varit med i tävlingen förut. Den förstnämnda har varit med två gånger tidigare och har då slutat på tredje- och fjärdeplats i finalen. Felix Sandman tävlade förra året med bandet FO&O och Felicia Olsson var med 2013 med låten Make Me No 1.

FaktaDe tävlade i deltävling 4, Örnsköldsvik:

1. Emmi Christensson – Icarus
Låtskrivare: Thomas G:son, Christian Schneider, Andreas Hedlund, Sara Biglert

2. Elias Abbas – Mitt paradis
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Hamed “K-One” Pirouzpanah, Sami Rekik

3. Felicia Olsson – Break That Chain Låtskrivare: Bobby Ljunggren, Kristian Lagerström, Henrik Wikström, Joy Deb

4. Rolandz – Fuldans
Låtskrivare: Fredrik Kempe, David Kreuger, Robert Gustafsson

5. Olivia Eliasson – Never Learn
Låtskrivare: Anton Ewald, Jonas Wallin, Astrid S

6. FELIX SANDMAN – Every Single Day
Låtskrivare: SANDMAN, Noah Conrad, Tony Ferrari, Parker James Nornes, Jake Torrey

7. Mariette – For You
Låtskrivare: Jörgen Elofsson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Framgångar för Ölandsryttare i Sverigeponnyn

Gjorde succé vid Göteborgs Horse Show.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:14, 24 februari, 2018

Framgångar för Ölandsryttare i Sverigeponnyn
Eric Larsson och Bjärbys Benjamin. Foto: Privat.

13-årige ölänningen Eric Larsson skördade stora framgångar under veckans tävlingar i Sverigeponnyn som avgjordes under Göteborgs Horse Show.

Via omhoppning i kvaltävlingen i Kalmar tog han sig vidare till semifinalen som ägde rum i Göteborg i onsdags. Där gick de tio bästa ekipagen vidare till finalen, och Eric var en av dem.

Vid lördagens finalhoppning i Scandinavium slutade Eric på tredje plats.

– Det känns fantastiskt roligt. Det gick verkligen jättebra, säger Larsson.

Hästen Bjärbys Benjamin har Eric haft i fyra år och tävlat med i tre år.

– Nu siktar vi på att fortsätta tävla på så hög nivå som möjligt. Jag vill bli så bra som det bara går.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Miljonvinst till Kalmarbutik: ”Det är våra trogna kunder värda”

Lördagens V75-omgång på Solvalla genererade drygt en miljon kronor till spelbutiken i Berga Centrum. "Fantastiskt kul."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:40, 24 februari, 2018

Miljonvinst till Kalmarbutik: ”Det är våra trogna kunder värda”
Thomas Arvidsson, Direkten Berga Centrum. Foto: Arkiv.

Det var en ovanligt svår omgång när V75 ägde rum på Solvalla. Trots att Direkten i Berga Centrum ”bara” fick sex rätt – kunde Thomas Arvidssons spelbutik dela ut drygt en miljon kronor på sitt stora andelsspel.

– Fantastiskt kul. Det är våra trogna kunder värda som har hängt i under lång tid. Totalt är andelsspelet på 165 andelar och varje spelare får 5 500 eller 6 500 kronor vardera, säger Thomas Arvidsson.

LÄS MER: Han är hjärnan bakom framgångsrika spelbutiken

Dessutom vann butiken på ett mindre system – där utdelningen landade på 40 000 kronor.

I augusti månad förra året kammade butiken hem den förra miljonvinsten på sina andelsspel på V75.

– Även fast det är ganska tidigt på året ännu, så ligger vi bland de 30 största butikerna i hela landet när det kommer till omsättningen på V75, säger Arvidsson, vars andelsspel på Direkten Berga Centrum, spelat in över 35 miljoner kronor genom åren.

– Vi snittar runt 3,5 miljoner varje år.

I lördagens lopp hade det dock kunnat bli betydligt högre utdelning.

– Vi var ungefär en halv meter från sju rätt, och om den hade gått in hade det varit en jätteskräll. Men vi är ändå nöjda. Det lär bli kaos här nästa lördag, säger Arvidsson.

Men redan i morgon, söndag, är det dags för nästa V75-omgång. Den här gången på Bergsåker.

– Nu blir det några timmars jobb för att få ihop systemen, men en sådan här kväll är det värt det.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kioskens nya satsning: ”Började som ett skämt”

Skulle magen börja kurra när du befinner dig i Ljungbyholm så är det ingen fara - styr bara stegen mot Ljungbyholms spelbutik och gatukök.

Hanna Thulin

Kl.19:02, 24 februari, 2018

3 bilder
  • Foto: Hanna Thulin
    Foto: Hanna Thulin
  • Foto: Hanna Thulin
    Foto: Hanna Thulin
  • Foto: Hanna Thulin
    Foto: Hanna Thulin

Kiosken i Ljungbyholm är en självklar mötesplats för både de som vill lämna in en lottorad, hämta ut paket eller köpa en korv. Nu har ägaren, Hysni Miftari, valt att satsa ännu mer på maten.

– Vi kommer börja servera en a la carte-meny, vi har bara haft korv, hamburgare och kebab innan så det är en stor satsning, säger Joacim Sjögren som är anställd i kiosken.

Det finns en pizzeria i närområdet men annars är det inte något överflöd av matställen i det lilla samhället. Men från och med på måndag kan man alltså beställa bland annat pasta bolognese, torskfilé, falukorv eller bruna bönor.

– Det har varit en efterfrågan på det. Till en början var det ett skämt när folk kom in och bad om fläsk och bruna bönor men nu står vi här.

ljungbyholm2

De har fått anställa en kock, byta ut till ett lite större stekbord och sätta in en ugn men annars är det inte mycket som har förändrats i den lilla kiosken. Ljunbyholmsborna kan vara säkra på att de kommer känna sig som hemma.

– Det är jätteroligt! Det är kul att det satsas på det här i Ljungbyholm, avslutar Joacim.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng