Isak slog cancern – nu vill han förbättra barncancervården

Efter att ha klarat av en hjärntumör är det ingenting som är omöjligt för Isak Thern.

Hanna Thulin

Kl.20:32, 22 oktober, 2017

Isak slog cancern – nu vill han förbättra barncancervården
Foto: Hanna Thulin

När Isak Thern var 16 år fick han veta att han hade en aggressiv tumör i lilla hjärnan – även kallat för kroppens sambandscentral.

– Jag genomgick behandling i ungefär ett år och det blev högsta möjliga dos av cellgifter och strålning eftersom tumören var så aggressiv. Jag minns inte så mycket av den perioden, hjärnan stängs av i kaos. När jag ser tillbaka minns jag mest att jag mådde dåligt och hade ont men att det var ganska lugnt, säger Isak.

Isak erkänner att det var en period då framtidsutsikterna inte såg särskilt ljusa ut.

– När man är 17 år är man ganska dramatisk och känslig så jag mådde inte bara dåligt i stunden utan jag var även rädd för att dö. Men jag ville också nästan dö då jag inte orkade lida. Hur jag än gjorde så kändes det som att jag inte kunde överleva.

Idag är Isak 24 år, han behandlas inte längre för cancer men han är inte heller friskförklarad. Tumören har lämnat efter sig spår och då den satt i lillhjärnan är nästan alla funktioner i Isaks kropp påverkade på ett eller annat sätt. Han har bland annat nedsatt syn, sämre balans och koncentrationssvårigheter. Men Isak låter inte det påverka honom utan ser på livet med mer positivitet än någon annan.

– Jag säger ofta att jag är glad över att jag har haft cancer, vilket är hemskt, men jag försöker se en mening med det. Jag har i så många år tänkt att en skada betyder skada, men jag känner mig nästan mer hel än många andra, jag lever lite bättre. Jag är glad att jag överlevde och nu har jag en chans att leva rätt. Problem är inte längre så allvarliga utan mest neutrala, säger Isak och fortsätter:

– Jag har också mycket närmare till känslor nu vilket är en fördel i mitt yrke som skådespelare. Jag har alltid drömt om att bli skådespelare och det var så tråkigt att jag kanske aldrig skulle få uppleva min dröm. Min hjärnskada klarar inte av ett heltidsjobb där jag ska koncentrera mig men det är skillnad när jag håller på med skådespeleriet och det kreativa för då får jag energi samtidigt.

Vad skulle du säga är meningen med livet?
– Meningen med livet är att leva. Det är så enkelt. Mitt motto är att vara galen och maxa livet. Så länge jag får endorfin- och adrenalinpåslag är jag glad. Jag har höjt min ribba väldigt mycket annars känner jag inte av något. Det kan vara så enkelt att eftersom min hjärna är skadad och mina känsloorgan är aningen nedsatta så måste jag kanske vara lite extrem.

När Isak hade sina mörkaste stunder var det främst hans familj som stöttade honom och gav honom hopp men där fanns också Barncancerfonden. De såg honom och visade att han betydde något. Nu vill Isak ge tillbaka.

– Jag har spelat in tre filmer tillsammans med Axel och Freja som var med på Barncancergalan. Vi ville främst nå socialministern Annika Strandhäll för att berätta om att vi vill ändra på barncancervården. Jag har själv haft en väldigt bra barnvård både här i Kalmar och i Linköping men det är annorlunda på andra sjukhus.

Främst vill de lyfta fram alla sjuksköterskor på landets sjukhus. Det finns för lite pengar och dåligt med personal vilket innebär att de sjuka barnen får träffa nya personer hela tiden och aldrig får något trygghet eller stabilitet. Isak anser också att den unga vuxenvården måste bli mycket mer anpassad. Det finns ett glapp mellan barn- och vuxenvården där man borde lägga mer fokus.

– Vad jag vet så finns det inget sjukhus i Sverige där man anpassat sig till ungdomar och unga vuxna. Jag hade tur att jag fick stanna kvar på barnavdelningen under min behandling men även där kan det bli fel då mycket är anpassat för betydligt yngre barn. Vuxenvården är också skrämmande, där känner man sig ensam och värdelös. Eftersom sjukhuset är det första steget mot livet så är det viktigt att man trivs där, jag tycker inte ens att vuxna ska behöva bli behandlade som vuxna och ta så mycket eget ansvar. När vi är sjuka är vi väl alla som barn, säger Isak.

Sedan videon på Isak postats på Facebook har den fått spridning och Annika Strandhäll har till och med svarat och lovat att ta kontakt med honom.

– Hon har svarat offentligt men inte privat så nu väntar vi med spänning! Helst av allt hade jag personligen velat prata med alla ministrar om det här men det känns som en bra början.

Skulle du kunna tänka dig att själv bli politiker?
– Det finns inget jag inte kan göra. Förut var det jobbigt att säga det eftersom det kunde upplevas som stöddigt men jag tycker att alla borde lyfta och höja sina krav på sig själva. Alla förtjänar att vara höga på livet, avslutar Isak.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Koreansk restaurang till Kalmar

Blir den första av sitt slag i staden.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:02, 23 februari, 2018

Koreansk restaurang till Kalmar
Foto: Arkiv.

Det är tidningen Östra Småland som rapporterar att Kalmars nya kvarter GesällenKvarnholmen kan få sin första restaurang senare i år.

Tidningen skriver att det koreanska matcaféet Gangnam kommer att börja byggas så fort som bygglovet är beviljat. Den koreanska restaurangen kommer då bli den första av sitt slag i Kalmar.

Den koreanska matkulturen kommer allt mer i Sverige och den senaste tiden har koreanska restauranger etablerat sig i de större städerna.

Mat serverad från det koreanska köket består av allt från sött, salt, surt och starkt. Dessutom är den ofta mycket grillad och fermenterad, samt färgstarkt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gesällen kan vinna arkitekturpris

Tar plats som en av Sveriges tolv finaste nyproduktioner.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.17:37, 23 februari, 2018

Gesällen kan vinna arkitekturpris
Foto: Arkiv.

Arkitekturupproret har tidigare kritiserat Kajalen och utnämnde byggnaden till en av Sveriges fulaste. Nu är nyproduktionen GesällenKvarnholmen nominerade till en omröstning på organisationens hemsida för ”Sveriges finaste nyproduktion 2017”.

”Kvarteret är överraskande nog ritat av landets ledande lådmakare White Arkitekter. Ett litet steg i rätt riktning som kanske inte är perfekt, men bättre än deras sedvanliga grå brutalkubism”, skriver Arkitekturupproret i motiveringen.

LÄS MER: Första etappen klar – Gesällen står nu redo för inflyttning

Gesällen är en av tolv nyproduktioner som kvalat sig in till omröstningen som håller på fram till den 15 mars.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Par döms till fängelse efter lång lista med brott

De ska bland annat ha lurat studenter och ekonomiskt utsatta på pengar.

Hanna Thulin

Kl.17:03, 23 februari, 2018

Par döms till fängelse efter lång lista med brott
Foto: Arkiv

Under fredagen dömdes en kvinna och en man, båda hemmahörandes på Öland, till fängelse.

Kvinna, som är född -90, döms till åtta månaders fängelse för bland annat grov stöld, försök till utpressning, skadegörelse, bedrägeri, häleriförseende, olaga hot och rattfylleri.

Mannen, som är född -79, döms till tre månaders fängelse för bland annat försök till utpressning, bedrägeri, olaga hot, stöld och skadegörelse.

Paret ska bland annat ha utgett sig för att sälja begagnad kurslitteratur och mobiltelefoner för låga priser. Köparna ska ha skickat pengar men aldrig fått några varor. Kvinnan ska även ha pantsatt föremål som hon stulit från sin äldre släkting.

Hon och hennes sambo ska också ha hotat en man på en restaurang och stulit både pengar och alkohol från honom samt krossat glasfönster.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är SD:s lista inför kommunvalet

Sex män och fyra kvinnor i partitoppen i Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:13, 23 februari, 2018

Här är SD:s lista inför kommunvalet
Thoralf Alfsson. Foto: Arkiv.

Sedan valet 2014 har Sverigedemokraterna ökat i antalet medlemmar med närmare 150 procent i Kalmar. Det innebär att partiet har en betydligt större lista inför årets kommunval än förra gången, då endast 13 namn stod uppsatta. Till valet 2018 är listan hela 31 namn lång.

– Vi har formerat ett nytt och starkt lag som vi tror kommer göra ett mycket bra jobb för Sverigedemokraterna under den kommande mandatperioden. Vi har stora förhoppningar att nå ett tvåsiffrigt antal mandat i kommunfullmäktige vid det kommande valet den 9:e september, säger Thoralf Alfsson, som behåller förstaplatsen på listan, i ett pressmeddelande.

På topp 10-listan återfinns sex män och fyra kvinnor.

FaktaSD:s kommunlista:
1. Thoralf Alfsson
2. Linda Emma Kotanen
3. Carina Falkestad
4. Mika Kotanen
5. Petra Gustavsson
6. Curt Gustavsson
7. Micael Foghagen
8. Krister Thornberg
9. Lillemor Marcus Jonsson
10. Leif Holmberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Inför köldknäppen – Stadsmissionen håller extra öppet

Öppnar upp för de allra svagaste i samhället.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:33, 23 februari, 2018

Inför köldknäppen – Stadsmissionen håller extra öppet
Foto: Pixabay.

Till helgen och i början av nästa vecka ser det ut som att det kommer dra in rejält med kall luft över Kalmar, vilket 24Kalmar tidigare har rapporterat om. Under nätterna kan temperaturen komma att krypa ner mot tvåsiffriga minusgrader.

Det har fått Kalmar Stadsmission att agera – och från och med i kväll kommer de hålla extra  öppet i sina lokaler på Södra Långgatan.

LÄS MER: Beskedet: Då slår den sibiriska kylan till mot Kalmar

”Kommande nätter ser ut att bli riktigt kalla och därmed extra besvärliga för de i vår stad som inte har någonstans att bo”, skriver Stadsmissionen i ett pressmeddelande.

Lokalen kommer att vara öppen från klockan 21.00 i kväll och fram till klockan 09.00 i morgon bitti.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng