Flano Design: ”Jag får föra en tradition vidare” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
Veckans Företag

Flano Design: ”Jag får föra en tradition vidare”

Det började som en hobby men växte till att bli ett fullfjädrat företag. Idag sitter tusentals förskolebarn runt om i Sverige och får ta del av Eva Kvillners illustrationer och sagor.

Hanna Thulin

Kl.19:30, 26 oktober, 2017

4 bilder
 • Eva Kvillner illustrerar själv figurerna som sedan går att fästa på en filttavla. Foto: Hanna Thulin
  Eva Kvillner illustrerar själv figurerna som sedan går att fästa på en filttavla. Foto: Hanna Thulin
 • Flano Design säljer främst till förskolor men nu har Astrid Lindgrens värld i Vimmerby tagit in två av Evas produkter för att sälja till privatpersoner. Foto: Hanna Thulin
  Flano Design säljer främst till förskolor men nu har Astrid Lindgrens värld i Vimmerby tagit in två av Evas produkter för att sälja till privatpersoner. Foto: Hanna Thulin
 • Locket till Pippi-portföljen är klädd med filt så att man ska kunna fantisera upp sina egna sagor. Foto: Hanna Thulin
  Locket till Pippi-portföljen är klädd med filt så att man ska kunna fantisera upp sina egna sagor. Foto: Hanna Thulin
 • Eva har tillsammans med sin mamma även tagit fram två stycken barnböcker. Foto: Hanna Thulin
  Eva har tillsammans med sin mamma även tagit fram två stycken barnböcker. Foto: Hanna Thulin

I slutet av 90-talet jobbade Eva Kvillner som pedagog på en förskola där hon och kollegorna brukade hitta på och rita sina egna flanellografsagor, det vill säga figurer i filt som man sätter upp på en filttavla samtidigt som man berättar en saga. Pysslet tog dessvärre för mycket tid från pedagogerna och i takt med att barngrupperna växte så hanns det inte längre med. Eva fick då en idé.

– Jag undrade varför det inte fanns färdigtryckta flanellografbilder på marknaden. Jag lyckades hitta tillverkningsproceduren och bestämde mig för att köra på med det själv, berättar hon.

LÄS MER: Snaplit: ”Vi vill vara det självklara valet”

Med en bakgrund i reklambranschen och en illustratörsutbildning från Berghs i Stockholm var det inga problem för Eva att själv illustrera figurerna som man kan sätta upp på en filttavla. Det började som en hobby och hon använde föräldrarnas hus som lager för sina alster samtidigt som hon jobbade som annonsförsäljare på Kalmarposten.

– År 2006 tog hobbyn överhand och jag tänkte att nu får det bära eller brista. Jag var tvungen att välja väg och jag tänkte att jag skulle ångra mig om jag inte satsade.

Och än så länge har hon inte ångrat att hon lämnade jobbet som säljare och istället startade Flano Design. I repertoaren återfinns idag över 40 olika sagor, bland annat klassiska sagor som De tre bockarna bruse och Den Fula Ankungen men även några av Sveriges mest folkkära karaktärer som Alfons Åberg, Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Pettson & Findus.

– Det har varit förvånansvärt lätt att få licens med tanke på att de sätter stora krav och är noga med sitt urval av licenstagare. Men jag har haft tur då det är en nischad produkt som arbetar för en god sak till förskolorna. Jag har även tagit fram en Pippi-portfölj och en låda med Emil som säljs på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Insidan av portföljen och lådan är av filt så att man ska kunna ta med sig dem smidigt och sätta upp sina figurer.

LÄS MER: Här kan du läsa alla reportage om Veckans Företag.

Med hjälp av återförsäljare så säljer Eva sina flanellografsagor till förskolor runt om i Sverige och Norden.

– Istället för att pedagogen ska läsa en bok så blir det mer överskådligt för en barngrupp om man använder sig av en saga och flanellograf. Barnen kan också vara mer delaktiga genom att hjälpa till att sätta upp figurerna och det är ett språkutvecklande och fantasifullt material. Det är en kontrast till all IT som kommer med iPads och annat. Jag tror det behövs i dagens samhälle, det lugnar ner barnen.

Eva har även illustrerat två barnböcker tillsammans med sin mamma som har skrivit texten. I framtiden hoppas hon kunna utveckla sortimentet ännu mer men fokus just nu ligger på att nå ut till fler länder.

– Jag vill ha fler ben att stå på. Konceptet finns i Europa men vad jag förstått så är jag ganska ensam på marknaden med det jag gör, det finns bara något som liknar mitt. Pippi är stor i Tyskland så det vore ett spännande land. Jag kommer även satsa ännu mer på Norge, Alfons är så stor där att de till och med tror att han är norsk!

Än så länge är Eva den enda anställda i Flano Design. Lagret leasar hon ut, så hon får hjälp med att packa ordrar, men allt annat sköter hon själv.

– Man har mycket i huvudet och är både ekonom, kreatör och allt i allo samtidigt. Men jag får göra det jag brinner för och föra en tradition vidare genom sagorna. Det är underbart att få arbeta med något kreativt.

Hur är det att driva företag från Kalmar?
– Det är lite av en avkrok här. Jag gör en del resor till bland annat Göteborg och tycker man borde satsa mer på tågbanan dit. Annars tycker jag kontaktnätet är jättebra här. Jag är medlem i Kalmar Science Park och som egenföretagare är det viktigt att träffa andra för att bolla idéer annars blir man galen, avslutar Eva med ett skratt.

Veckans företag
Vet du något företag som du tycker att vi borde uppmärksamma? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mäklarprofilen tvättade bilar: ”Udda samarbete”

"Det är kul att göra galna grejer ihop med andra", säger Pontuz Löfgren.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.10:03, 26 april, 2018

Mäklarprofilen tvättade bilar: ”Udda samarbete”
Pontuz Löfgren och Helén Brändewall. Foto: Karl-Oskar Karlsson.

MISSA INTE: Alla nyheter från Öland – besök våra nya sajt 24Öland.se

Under onsdagskvällen arrangerade mäklarfirman Pontuz Löfgren och Tvättcenter i Färjestaden ett något udda, men ack så uppskattat event. I samband med eventet bjöd Pontuz Löfgren samtliga kunder på en gratis biltvätt och dessutom serverades det fika, grillad korv och goodiebags vid den berömda tvättunneln.

– Vi brukar köra lite olika kampanjer och gillar att synas ihop med andra bra varumärken. Dessutom är Färjestaden en viktig marknad för oss och detta är ett bra och kul sätt för oss att träffa människor på, säger förre IFK Borgholmsmålvakten Pontuz Löfgren.

Samtidigt som kunderna fick sina bilar rena fanns det även möjlighet att prata bostadsaffärer med hela mäklartrojkan på plats.

– Det är kul att göra galna grejer ihop med andra och visst är det ett udda samarbete som sticker ut, säger Pontuz Löfgren.

Långt innan eventet drog i gång ramlade de första intressenterna in.

– Tre timmar innan vi startade var den första på plats, vilket är jättekul, säger Helén Brändewall på Tvättcenter.

Vad vill ni få ut av en sådan här kväll? Ni är ju trots allt i helt olika branscher.
– Så klart vill vi visa upp oss här i Färjestaden, samtidigt som vi hoppas att fler ska få upp ögonen för hur fantastiskt duktiga Tvättcenter är. Det är viktigt att samverka med bra och duktiga partners, säger Pontuz Löfgren.

Hur många bilar hinner ni tvätta?
– En bil i minuten och sex stycken samtidigt. Så hundra stycken klarar vi av, lätt, säger Helén Brändewall.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon öppnar ny butik: ”Ska bli så spännande”

Verksamheten har vuxit ur hemmet – på torsdag inviger hon den nya butiken.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:58, 25 april, 2018

Hon öppnar ny butik: ”Ska bli så spännande”
Malin Björkholms butik Garaget invigs i Skogsby på torsdag. Foto: Privat.

MISSA INTE: Alla nyheter från Öland – besök våra nya sajt 24Öland.se

Sedan sommaren 2017 har Malin Björkholm drivit sin florist-verksamhet Garaget från hemmet i Skogsby. Nu gör hon en satsning och övergår från endast pop-up- och nätbutik, till en fysisk sådan.

– Jag har kört hemma innan jul och vid skördefesten och det har varit väldigt uppskattat. Folk tyckte det var roligt och ville att jag skulle göra mer. Ganska snabbt insåg jag att jag inte kommer få plats med alla grejer hemma, säger Malin Björkholm.

Efter en tids sökande efter lokal dök passande nog ett gammalt garage upp.

– Eftersom företaget heter Garaget så är det passande att det ligger i en gammal verkstad. Nu har vi inrett det med lite industrikänsla.

Garaget är ingen klassisk blomsterbutik.

– Man kan säga att vi jobbar med blomsterarbeten och en del utomhusväxter och inredning. Nu när det blir en fysisk butik kommer vi utöka sortimentet. Det kan vara allt från marschallhållare till övriga dekorationssaker, säger Malin Björkholm.

Dessutom kommer hon anordna en del kurser.

– Tidigare var vi i växthuset hemma hos mig, men det var lite trångt och kallt, så förutsättningarna var inte optimala. Det är ganska unikt häromkring med sådana kurser, så det ska jag satsa en del på.

På torsdag invigs Garaget med en VIP-kväll dit företagare och nära och kära är inbjudna.

– Sen slår vi upp portarna för allmänheten på fredag. Det ska bli så spännande!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klassiskt kondis öppnade i ny tappning

Nu finns det återigen ett konditori i de anrika lokalerna på Storgatan i Färjestaden. "Jättekul", säger kommunalrådet Henrik Yngvesson (M).

Karl-Oskar Karlsson

Kl.11:18, 25 april, 2018

Klassiskt kondis öppnade i ny tappning
Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Redan innan öppningen klockan åtta på onsdagsförmiddagen hade det bildats en kö utanför Konditori Fiesta, som flyttat in i gamla Färjestadens hembageris lokaler.

I samband med invigningstalet berättade kommunalrådet Henrik Yngvesson att han har starka personliga band till kondiset.

LÄS MER: BILDEXTRA: Nya fiket öppnar i anrika lokaler

– Jag sprang här redan som nioåring och har jobbat här i elva somrar. Dessutom har min far drivit det, liksom min bror, berättar han.

Michael Gustavsson är Konditori Fiestas ägare, som även har ett café i Kalmar.

– Vi har länge tittat på Öland och Färjestaden och när det här tillfället dök upp var det bara att hyra, säger han.

Hela lokalen är totalrenoverad från topp till tå – till de första gästernas belåtenhet.

– Verkligen jätteroligt att hälsa Fiesta välkomna till Färjestaden och till de här anrika lokalerna, säger Henrik Yngvesson.

Allt som bakas tillverkas i Kalmar, medan smörgåsar, pajer och sallader kommer göras på plats i Färjestaden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Nya fiket öppnar i anrika lokaler

Häng med in och få en första tjuvtitt i det nya konditoriet. "Allt har totalrenoverats."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:34, 24 april, 2018

BILDEXTRA: Nya fiket öppnar i anrika lokaler
Michael Gustavsson och Ronja Strange är laddade inför onsdagens premiär. Foto: Karl-Oskar Karlsson.

I februari 2017 gick anrika Färjestadens hembageri i konkurs. I början av 2018 kunde 24Kalmar berätta att Konditori Fiesta i Kalmar flyttar in i en del av lokalen.

På onsdag slår man upp portarna till det nya fiket i den anrika lokalen.

LÄS MER: KLART: Då öppnar nya konditoriet

– Men det har krävts väldigt mycket jobb. Allt har totalrenoverats och bytts ut, så nu ska det bli kul att köra i gång, säger ägaren Michael Gustavsson.

Vad var det som fick er att rikta blickarna över sundet?
– Vi har levererat till olika aktörer på Öland och när det här tillfället dök upp ville vi testa. Jag får för mig idéer, men vi tror att det kommer gå alldeles utmärkt.

Ronja Strange kommer bli platschef på det nya konditoriet.

– Det känns väldigt spännande. Vi har ingen aning om hur vi kommer bli mottagna, säger hon.

Klockan åtta på onsdagsförmiddagen kommer kommunalrådet Henrik Yngvesson (M) att inviga Konditori Fiesta i Färjestaden med en första fika.

– Verkligen kul, för han ringde själv och frågade om han fick komma hit, säger Michael Gustavsson.

Här nedan kan du se bilder inifrån Konditori Fiesta på Storgatan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Byggjätte rekryterar kommunal toppchef

”En drömrekrytering”.

Axel Brantemo

Kl.15:48, 24 april, 2018

Byggjätte rekryterar kommunal toppchef
Foto: Lennart Andersson.

Under tisdagseftermiddagen stod det klart att Sven Odlingson lämnar sin tjänst som teknisk chef vid Emmaboda kommun. Istället kommer han att tillträda en helt ny tjänst som vice vd på Hansa Bygg i Kalmar.

– För oss är Sven Odlingson en drömrekrytering. Han är en erkänt duktig projektledare med gediget kunnande, känsla för struktur och omsorg om både helhet och detaljer, säger Mikael Åhlund, vd på Hansa Bygg i ett pressmeddelande.

Sven Odlingson tillträdde tjänsten som Teknisk chef i Emmaboda under hösten 2016 och innan dess var han projektchef på Skanska i Kalmar.

– Under mina drygt ett och ett halvt år som förvaltningschef i min hemkommun Emmaboda, har jag lärt mej mycket som jag tar med mej in i framtiden. Mitt hjärta finns i byggbranschen och jag ser nu fram emot att tillsammans med Mikael och all övrig personal på Hansa Bygg, utveckla företaget mot målet att bli branschens bästa företag i regionen, säger Sven Odlingson i pressmeddelandet.

Som vice vd kommer han att ta ansvar för den dagliga operativa verksamheten. Han tillträder tjänsten i september senare i år.

– En anledning till att vi tar det här steget är att jag har blivit alldeles för splittrad av att kasta mig mellan det övergripande och den dagliga verksamheten med alla sina detaljfrågor. Men minst lika viktigt är att vi kände behovet av att växla upp. Vi är ju ett företag men stora ambitioner. Vi vill vara branschens bästa företag i regionen, vi vill vara med och bygga ett bättre samhälle och vara det självklara valet att anlita, samarbeta med och jobba på. Ett företag det känns bra att förknippas med, säger Mikael Åhlund.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng