Veckans Företag

Flano Design: ”Jag får föra en tradition vidare”

Det började som en hobby men växte till att bli ett fullfjädrat företag. Idag sitter tusentals förskolebarn runt om i Sverige och får ta del av Eva Kvillners illustrationer och sagor.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.19:30, 26 oktober, 2017

4 bilder
 • Eva Kvillner illustrerar själv figurerna som sedan går att fästa på en filttavla. Foto: Hanna Thulin
  Eva Kvillner illustrerar själv figurerna som sedan går att fästa på en filttavla. Foto: Hanna Thulin
 • Flano Design säljer främst till förskolor men nu har Astrid Lindgrens värld i Vimmerby tagit in två av Evas produkter för att sälja till privatpersoner. Foto: Hanna Thulin
  Flano Design säljer främst till förskolor men nu har Astrid Lindgrens värld i Vimmerby tagit in två av Evas produkter för att sälja till privatpersoner. Foto: Hanna Thulin
 • Locket till Pippi-portföljen är klädd med filt så att man ska kunna fantisera upp sina egna sagor. Foto: Hanna Thulin
  Locket till Pippi-portföljen är klädd med filt så att man ska kunna fantisera upp sina egna sagor. Foto: Hanna Thulin
 • Eva har tillsammans med sin mamma även tagit fram två stycken barnböcker. Foto: Hanna Thulin
  Eva har tillsammans med sin mamma även tagit fram två stycken barnböcker. Foto: Hanna Thulin

I slutet av 90-talet jobbade Eva Kvillner som pedagog på en förskola där hon och kollegorna brukade hitta på och rita sina egna flanellografsagor, det vill säga figurer i filt som man sätter upp på en filttavla samtidigt som man berättar en saga. Pysslet tog dessvärre för mycket tid från pedagogerna och i takt med att barngrupperna växte så hanns det inte längre med. Eva fick då en idé.

– Jag undrade varför det inte fanns färdigtryckta flanellografbilder på marknaden. Jag lyckades hitta tillverkningsproceduren och bestämde mig för att köra på med det själv, berättar hon.

LÄS MER: Snaplit: ”Vi vill vara det självklara valet”

Med en bakgrund i reklambranschen och en illustratörsutbildning från Berghs i Stockholm var det inga problem för Eva att själv illustrera figurerna som man kan sätta upp på en filttavla. Det började som en hobby och hon använde föräldrarnas hus som lager för sina alster samtidigt som hon jobbade som annonsförsäljare på Kalmarposten.

– År 2006 tog hobbyn överhand och jag tänkte att nu får det bära eller brista. Jag var tvungen att välja väg och jag tänkte att jag skulle ångra mig om jag inte satsade.

Och än så länge har hon inte ångrat att hon lämnade jobbet som säljare och istället startade Flano Design. I repertoaren återfinns idag över 40 olika sagor, bland annat klassiska sagor som De tre bockarna bruse och Den Fula Ankungen men även några av Sveriges mest folkkära karaktärer som Alfons Åberg, Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Pettson & Findus.

– Det har varit förvånansvärt lätt att få licens med tanke på att de sätter stora krav och är noga med sitt urval av licenstagare. Men jag har haft tur då det är en nischad produkt som arbetar för en god sak till förskolorna. Jag har även tagit fram en Pippi-portfölj och en låda med Emil som säljs på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Insidan av portföljen och lådan är av filt så att man ska kunna ta med sig dem smidigt och sätta upp sina figurer.

LÄS MER: Här kan du läsa alla reportage om Veckans Företag.

Med hjälp av återförsäljare så säljer Eva sina flanellografsagor till förskolor runt om i Sverige och Norden.

– Istället för att pedagogen ska läsa en bok så blir det mer överskådligt för en barngrupp om man använder sig av en saga och flanellograf. Barnen kan också vara mer delaktiga genom att hjälpa till att sätta upp figurerna och det är ett språkutvecklande och fantasifullt material. Det är en kontrast till all IT som kommer med iPads och annat. Jag tror det behövs i dagens samhälle, det lugnar ner barnen.

Eva har även illustrerat två barnböcker tillsammans med sin mamma som har skrivit texten. I framtiden hoppas hon kunna utveckla sortimentet ännu mer men fokus just nu ligger på att nå ut till fler länder.

– Jag vill ha fler ben att stå på. Konceptet finns i Europa men vad jag förstått så är jag ganska ensam på marknaden med det jag gör, det finns bara något som liknar mitt. Pippi är stor i Tyskland så det vore ett spännande land. Jag kommer även satsa ännu mer på Norge, Alfons är så stor där att de till och med tror att han är norsk!

Än så länge är Eva den enda anställda i Flano Design. Lagret leasar hon ut, så hon får hjälp med att packa ordrar, men allt annat sköter hon själv.

– Man har mycket i huvudet och är både ekonom, kreatör och allt i allo samtidigt. Men jag får göra det jag brinner för och föra en tradition vidare genom sagorna. Det är underbart att få arbeta med något kreativt.

Hur är det att driva företag från Kalmar?
– Det är lite av en avkrok här. Jag gör en del resor till bland annat Göteborg och tycker man borde satsa mer på tågbanan dit. Annars tycker jag kontaktnätet är jättebra här. Jag är medlem i Kalmar Science Park och som egenföretagare är det viktigt att träffa andra för att bolla idéer annars blir man galen, avslutar Eva med ett skratt.

Veckans företag
Vet du något företag som du tycker att vi borde uppmärksamma? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarprofilens nya satsning – tar över två restauranger

Krögaren öppnar nytt – gånger två. "Drabbades lite av panikångest."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:54, 23 januari, 2018

Kalmarprofilens nya satsning – tar över två restauranger
Martin Bergvall Nilsson. Foto: Arkiv

Sedan tidigare driver Kalmarprofilen och krögaren Martin Bergvall Nilsson restaurangerna Kallskänken, Postgatan, Villa Solbacken och Restaurang Måltid. Dessutom driver han restaurangen på Sinus i Köpingsvik sommartid. Nu är det klart att Bergvall Nilsson tar över driften av restaurangen Brasseriet uppe på Böda Sand i sommar.

– Jag har ju aldrig varit så högt upp på Öland tidigare. Det är väl typ när man mött Böda i fotbollen i så fall. Men Anna Barkevall (vd för Böda Sands camping) kallade upp mig för ett möte och ville att jag skulle ta över restaurangen. Instinktivt tänkte jag; ”nej, aldrig”, men efter förhandlingar och samtal med hennes fantastiska team där uppe har vi bestämt oss för att köra. De är riktiga proffs. Och när Anna Barkevall kallar på en, då åker man upp, säger Martin Bergvall Nilsson.

LÄS MER: Populära krogen skippar köttet

Restaurangen kommer att drivas som ett samarbete mellan Kallskänken och Böda Sand.

– Man drabbades lite av panikångest – men här finns en intressant marknad och efter att vi skissat på lösningen tillsammans känns det bra. Det är lite som ett konsultarbete där vi kommer driva den här restaurangen som kommer heta Taverna Centro. En italiensk familjerestaurang.

Men samarbetet stannade inte där.

– När den värsta svetten hade torkats bort från pannan sa Anna att de har ett gatukök också, som de ville att vi skulle ta över. Sedan visade det sig att de omsätter mer än restaurangen på Sinus och tanken är att vi kan få lite synergieffekter av det här. Restaurang Måltid i Kalmar, som är stängd på sommaren, kan vi använda för att producera mat som baguetter och lite sånt till både Sinus och Böda Sand. Så det är mycket logistik för att få det att fungera.

Gatukökets nya namn kommer bli The Food Market och har tidigare haft runt 20 anställda under sommarmånaderna.

För tillfället jagar krögaren personal. Totalt ska runt 50 tjänster tillsättas på de tre Ölandsrestaurangerna.

– Det blir en del pusslande, men det ska bli jätteroligt. Svärföräldrarna har dessutom köpt ett hus i Kolstad, så det känns tryggt med att vi kommer ha en liten delegation där uppe. Så om någon är sugen på att sommarjobba på Öland har jag en hel del att erbjuda.

I måndags väckte Martin Bergvall Nilsson och Kallskänken en hel del uppmärksamhet, när de gick ut med nyheten att de från och med den 5 februari, kommer gå över till en helt vegetarisk meny kvällstid.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butiksjättens oro: ”Vi är tagna på sängen”

Svenska butiksjätten har en butik i Kalmar. Nu slår de larm. "Det kan påverka jobb", säger företagets vd.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.09:02, 23 januari, 2018

Butiksjättens oro: ”Vi är tagna på sängen”
Foto: Pressbild/Teknikmagasinet

Kinesiska sajter som Alibaba och Wish är på väg att slå ut flera svenska kedjor. Den främsta orsaken är att svenska butiker måste betala tull, moms och flera andra avgifter när de importerar varor.

Jättekedjan Teknikmagasinet är satt under rekonstruktion, och menar att de har svårt att konkurrera med den kinesiska lågprisimporten.

LÄS MER: EXTRA: Här är snackisen hela Sverige pratar om just nu

– Vi är alla lite tagna på sängen. Vi kan inte få fram produkter på den prisnivån. Inte om vi importerar från Kina och följer alla regler och betalar alla avgifter. Det går inte för oss, säger Catherine Sahlgren, vd för Teknikmagasinet, till SVT och fortsätter:

– Det här berör inte bara Teknikmagasinet utan gäller för handeln i stort när konkurrensen nu snedvrids. Det kan påverka jobb.

Tullverket är medvetna om problemet, och att svenska arbetstillfällen kan försvinna om det inte vidtas några åtgärder. I slutet av förra veckan avslöjade Breakit att Tullverket och PostNord ska vara överens om att införa en högre administrationsavgift.

– Det kommer att bli avsevärt dyrare för de som handlar. Idag ligger vår administrationsavgift på 125 kronor. Men vi har inte fastställt exakt hur stor avgiften kommer att bli i och med det nya systemet, säger Postens kommunikationschef Thomas Backteman till Breakit.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då öppnar nya jättebutiken i Hansa City

"Det kommer bli fantastiskt", säger butikschefen.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:29, 22 januari, 2018

Då öppnar nya jättebutiken i Hansa City
Foto: Kim Ahlqvist.

I början av maj månad förra året skrev 24Kalmar att Granngården skulle öppna en ny butik ute vid Hansa City. Nu står den klar och på torsdag invigs den med pompa och ståt.

– Det ska bli otroligt spännande och roligt. Vi känner lite att det äntligen sker, och det behövs i Kalmar. Vi vill inte bara var med och leka, utan konkurrera på allvar, säger butikschefen Micael Söderlund.

LÄS MER: Kedja bygger ny butik vid Hansa City: ”Äntligen hittat rätt läge”

Redan på onsdag kväll är det VIP-kväll och då kan man få en exklusiv förhandstitt på de nya lokalerna.

– Det kommer bli fantastiskt och nu är det bara finliret kvar, säger Söderlund.

Nyöppningen skapar cirka tio stycken nya arbetstillfällen i Kalmar.

Invigningen sker klockan åtta på torsdagsmorgonen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gård utanför Kalmar prisas av köttjätte

Kammar hem utmärkelsen som Årets Nöt bland 10 000 andra gårdar.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:44, 22 januari, 2018

Gård utanför Kalmar prisas av köttjätte
Foto: Pixabay

I Lindersmåla, utanför Rockneby, driver Morgan Karlsson och Therese Nilsson sin gård med nötköttproduktion.

Nu prisas duon för sitt gedigna arbete av Scans inköpsavdelning, HKScan Agri, när de får ta emot utmärkelsen som Årets Leverantör Nöt 2017.

Priset är ett etablerat hedersomnämnande bland svenska djuruppfödare och vinnaren utses bland HKScan Agris 10 000 leverantörer.

– Vi är mycket stolta över våra svenska gris-, lamm-, och nötleverantörer och vill genom utmärkelsen Årets leverantör lyfta fram den leverantör inom respektive djurslag som vi anser gjort en extra bra insats under året. Det är tack vare HKScan Agris leverantörer som vi kan erbjuda kött- och charkprodukter från Scan med 100 procent svenskt kött året om, säger Magnus Lindholm, tillförordnad inköpsdirektör hos HKScan Sweden.

På gården i Lindersmåla föds det årligen upp 200 nötdjur till slakt och då främst ungtjurar av mjölkras. Therese Nilsson och Morgan Karlsson har 175 hektar som de odlar på och utöver det betar djuren på 30 hektar. Grödorna består av vall, majs, korn, havre, rågvete och raps. Företaget har en halvtidsanställd men annars sköts all verksamhet av familjen.

Motiveringen till priset:
”Therese och Morgan är ungnötsproducenter som är drivna, noggranna och gärna antar nya utmaningar. De är lyhörda för marknaden oavsett om det innebär att betäcka kvigor för att ta en kalv innan slakt som ungko eller att testa att producera mellankalv, ständigt med noggrann utvärdering efteråt. Produktionen är väl fungerande, det finns framförhållning i slaktplaneringen och toppkvalitet på de djur som levereras. De har en god förmåga till samarbete både med HKScan och med andra producenter i närområdet.”

FaktaKriterierna för priset Årets Leverantör Nöt 2017:

- Har bra djuröga och jobbar aktivt för främja djurens naturliga beteende så att de mår bra.

- Flexibel produktion med goda och jämna slaktresultat som anpassas till svensk köttkonsumtion.

- Framåtanda genom kontinuerlig utveckling och nytänk för att förbättra sin verksamhet.

- Professionell affärspartner som sätter kunden och konsumenternas önskemål i fokus.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flygande start för restaurangsatsning i Kalmar

Nyetableringen har minst sagt slagit väl ut. "Vi vill bli bäst och vi litar på vår produkt."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:04, 20 januari, 2018

Flygande start för restaurangsatsning i Kalmar
Felix Astrén, Matilda Thuresson och Fabian Astrén. Foto: Karl-Oskar Karlsson

2015 drog bröderna Felix och Fabian Astrén i gång Grilleriet i Växjö med stor framgång – och nu har de tagit Kalmar med storm.

Den 1 december slogs portarna upp till Grilleriet Burgers i Kalmar och sedan dess har man i stort sett haft fullsatt varje lunch och Kalmarborna har minst sagt varit nyfikna på stans första renodlade hamburgerrestaurang.

LÄS MER: PREMIÄR: Ny restaurang lockade många gäster

– Absolut är det kul att det har varit fullt. Man hade nästan önskat en lite lugnare start så att både vi och personalen skulle ha blivit varmare i kläderna. Det är lite av nyhetens behag och nu gäller det att fortsätta leverera en bra produkt för att bibehålla det här, säger Felix Astrén, som är en av fem delägare.

Efter en och en halv månad i Kalmar har vardagen börjat infinna sig på den nyöppnade restaurangen.

– Vi har gått en bra skola, för vi har fått gott om gånger att öva. Alla har blivit varma i kläderna och det känns som att allt flyter på, vilket är väldigt skönt. Nu ser vi verkligen fram emot framtiden.

Totalt har Grilleriet 27 anställda på restaurangerna i Växjö och Kalmar – och man är inte heller främmande för att öppna upp nya restauranger.

– Först och främst ska vi göra det här bra och vara ödmjuka. Vi vill bli bäst och vi litar på vår produkt som vi vet är väldigt bra. Fel kommer vi allltid att göra, men vi jobbar alltid med att göra någonting åt det. Alla ska kunna gå härifrån och vara nöjda på något sätt. Det ska vara kul att äta hos oss, säger Felix Astrén och fortsätter:

– Vi är ju från Kristianstad och får vi ett tillfälle så kommer vi att öppna där. Ingenting är klart, men vi håller ögon och öron öppna där.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng