Räddningstjänsten om butiksbranden: ”Nära att den skulle ta hela byggnaden”

Under natten pågick fortfarande arbetet med att släcka verkstadsbranden. "Någon minut till så hade hela byggnaden gått ihop", säger yttre befäl Tomas Jonsson.

Mia Martelleur

Kl.07:06, 28 oktober, 2017

Räddningstjänsten om butiksbranden: ”Nära att den skulle ta hela byggnaden”
ARKIVFOTO: Casper Johansson

På fredagskvällen vid 20.00-tiden utbröt en brand i Mekonomens lokaler på Tyska vägen. Under natten mot lördag pågick räddningsarbetet fortfarande för fullt.

– Det var nära att den skulle ta hela den byggnaden. Någon minut till så hade hela byggnaden gått ihop, säger Tomas Jonsson, yttre befäl vid räddningstjänsten i Kalmar.

LÄS MER: Brand i butiksbyggnad sprider sig: ”Arbetet kommer pågå i timmar”

LÄS MER: Brand i butiksbyggnad sprider sig: ”Arbetet kommer pågå i timmar”

Branden startade i en bil som stod inne på verkstaden och spred sig till ytterligare en bil.

– Därifrån hade branden spridit sig sex meter upp till taket och höll genom takkonstruktionen på att sprida sig över till Byggmax avdelning. Så vi hade ett takgäng och ett golvgäng som jobbade med att släcka branden från början, säger Tomas Jonsson

Vid 02.00-tiden på natten kunde räddningstjänsten konstatera att branden var släckt och tog hem sina enheter.

– Det tog en stund att släcka då det har brunnit rejält. Men vi lyckades få kontroll på läget.

Enligt räddningstjänsten ska verksamheterna i området kunna arbeta som vanligt under dagen. Förutom i den verkstadslokal där branden startade.

– Butiken kan öppna men inte verkstaden, där är det kolsvart. Och Byggmax ska kunna ha verksamhet i båda sina lokaler.

Inga personskador har rapporterats i samband med händelsen.

– Nej men från början trodde vi att det var en livräddningsinsats för det skulle vara en person i verkstaden. Men då har de två verkstäder så personen var i den andra lokalen, vilket var tur.

I nuläget är det okänt hur branden i bilen startat. Polisen ska göra en utredning av händelsen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lång avstängning på E22 efter lastbilsolycka

(Uppdaterad onsdag 06.06) Chauffören fick föras till sjukhus med ambulans.

Magnus Jansson

Kl.09:18, 20 februari, 2018

Lång avstängning på E22 efter lastbilsolycka
Foto: Arkiv

Det norrgående körfältetet på E22, norr om Kåremo, var avstängt under tisdagen efter att en lastbil med släp varit inblandad i en singelolycka. Larmet kom in till SOS vid nio-tiden på morgonen. Trafiken fick ledas om via Pataholm och väg 602.

Chauffören fördes till sjukhus med ambulans.

LÄS MER: Väg stängdes av två gånger efter lastbilsolycka: ”Vi ber om respekt”

– Skadebilden är oklar, men chauffören klagade på rygg- och nacksmärtor och även buksmärtor, säger Roger Andersson, yttre befäl på räddningstjänsten.

Enligt uppgifter från polisen blåste föraren negativt vid polisens kontroll. Klockan 10.30 hade alla räddningstjänstens enheter lämnat platsen och överlåtit arbetet till bärgningsföretaget.

– Trailern ligger halvvägs ute i vägbanan, så den inkräktar för mycket på vägen. Därför stängs körfältet av.

Här ska olyckan ha inträffat. Foto: Skärmdump/Trafikverket.se

Här ska olyckan ha inträffat. Foto: Trafikverket.se

Trafikverket varnade för besvärligt väglag under tisdagen, men Roger Andersson tror inte att olyckan berott på halka.

– Jag bedömer det inte som halt på platsen, så det måste vara någon annan anledning. Jag tror inte att det är halka, säger Roger Andersson.

Ett omfattande bärgningsarbete pågick på platsen och det beräknades först vara klart till klockan 16, varpå det sedan förlängdes till 22 och sedan till 03.
Vid 03.25-tiden meddelades att vägen återigen var öppen. Enligt uppgifter ska det vara saneringsarbetet på platsen som dragit ut på tiden.

Tidigare på tisdagsmorgonen inträffade ytterligare en singelolycka då en lastbil körde i diket på väg 25 väster om Kalmar.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Väg stängdes av två gånger efter lastbilsolycka: ”Vi ber om respekt”

(Uppdaterad 13.35) Vägen stängdes av två gånger på tisdagen för att bärgning skulle kunna genomföras. Personalen på räddningstjänsten var rejält irriterade efter morgonens olycksarbete.

Magnus Jansson

Kl.06:09, 20 februari, 2018

Väg stängdes av två gånger efter lastbilsolycka: ”Vi ber om respekt”
Foto: Läsarbild

Uppdatering 13.35: Strax efter klockan tio inleddes bärgningsarbetet efter morgonens olycka. Trafikverket meddelade att trafiken fick ledas om via Hossmo och Ljungbyholm. Vid 13.30-tiden var lastbilen bärgad.

*****

LÄS MER: Lång avstängning på E22 efter lastbilsolycka

Det var stora trafikproblem på väg 25 strax väster om Kalmar under tisdagen. Detta efter att en lastbil med släp körde i diket i höjd med Smedby. Larmet kom klockan 04.25 och vägen stängdes av under en period.

– Ingen person ska ha skadats. Tungbärgare beställdes och bärgningen ska nog vara klar vid det här laget. Så trafiken släpps nog på när som helst, om den inte redan gjort det, sa Kim Hild, presstalesperson på polisen, inledningsvis.

I samband med händelsen inträffade ytterligare en olycka.

– Det blev en följdolycka då en bil körde in under en annan lastbil. Det är snorhalt och moddigt samtidigt som folk är stressade. Men lastbilen står fortfarande kvar i diket just nu, det var släpet som bärgades inledningsvis, säger Tomas Jonsson, yttre befäl på räddningstjänsten.

Bärgningen av lastbilen genomfördes under förmiddagen. Då väg 25 att stängas av igen.

– Vi ber om respekt. Många bilister sköter sig bra, men en del kör alldeles för fort och respekterar inte våra skyltar. När vi sätter upp våra skyltar med blinkande ljus innebär det att man ska sänka hastigheten för att det är en olycka längre fram. Bilar susar förbi i 70-80 kilometer. Både jag och min personal höll på att bli påkörda. Det verkar vara väldigt stressigt för många, säger Jonsson irriterat.

I bilköerna som uppstod fastnade bland annat en gravid kvinna som var på väg in till förlossningen. Men enligt räddningstjänsten ska allt ha gått bra. Lastbilsolyckan orsakades på grund av det luriga väglaget på platsen.

– Killen som körde lastbilen har varit chaufför i nio år men hade aldrig varit med om en olycka tidigare. Det är halkan i kombination med snöandet som ställer till det. Det låg fem centimeter nysnö på vägen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

E22 fick stängas av efter flerfordonskrock

En olycka inträffade på E22 under söndagskvällen.

Mia Martelleur

Kl.17:49, 18 februari, 2018

E22 fick stängas av efter flerfordonskrock
Foto: Bildbyrån

Klockan 17.41 inkom ett larm till om en trafikolycka som inträffat på E22 norr om Rockneby. Två personbilar kolliderade med varandra i norrgående riktning och blåljuspersonal skickades till platsen.

– Det var en bil som hade kört upp på mitträcket efter att ha kört in i baken på en annan bil, säger Roger Andersson vid räddningstjänsten Kalmar.

Inga personer skadades i samband med olyckan, men bilen som körde upp på mitträcket fick bärgas från platsen. Vägen fick stängas av under en period.

– Det är ett antal stolpar som är nedkörda, annars är det lugnt. Trafiken har letts om så det går att ta sig förbi. Det står inte still även om det är i reducerad hastighet, säger Roger Andersson vid 18.30-tiden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Var kraftigt berusad – bar kniv

Misstänks för brott mot knivlagen.

Linus Vedmar

Kl.09:59, 18 februari, 2018

Var kraftigt berusad – bar kniv
Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån.

En kraftigt berusad man hittades under gårdagskvällen på Larmgatan i Kalmar. Mannen omhändertogs för fylleri och under visiteringen så hittade polisen en fältkniv i en av hans fickor.

Han togs med till stationen och misstänks för brott mot knivlagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Var på väg till akuten – körde av vägen

Flera personer fördes till sjukhus efter olyckan.

Linus Vedmar

Kl.06:53, 17 februari, 2018

Var på väg till akuten – körde av vägen
Foto: Arkivbild.

Under lördagsmorgonen inträffade en olycka vid gamla E22 utanför Kalmar. SOS larmade om händelsen vid klockan 03.55 och enligt larmet inträffade olyckan i Voxtorp.

– Bilen färdades i norrgående riktning. Det var halt på platsen och bilen har då fått sladd helt enkelt, säger Joakim Andrén, inre befäl vid polisen i Kalmar.

Enligt räddningstjänsten fanns fyra personer i bilen när den åkte av vägen. De var på väg till akuten med en sjuk person.

– De körde av vägen och in i en villaträdgård. Samtliga fyra gick ut och stod och väntade på oss när vi kom fram, säger Thomas Jonsson, yttre befäl vid räddningstjänsten i Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng