Selma, 25, om succén: ”Alltid varit min dröm”

Kalmartjejen om framgången – och den udda arbetsintervjun som gav henne drömjobbet.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.18:47, 31 oktober, 2017

Selma, 25, om succén: ”Alltid varit min dröm”
Selma Kahrimanovic, fastighetsmäklare på Pontuz Löfgren AB. Foto: Martin Persson

Regnet hänger i luften, kalla vindar blåser in från Kalmarsund. Vi bestämmer träff på klassiska Hamnkaféet, eller Skeppsbron 2 som succémäklaren Selma Kahrimanovic skulle benämna det. Hon skrattar.

– Man blir snabbt arbetsskadad. Jag pratar ju inte namn, utan adresser. Men jag älskar ju det här. Det är inte ett jobb, utan snarare en livsstil, säger hon till 24Kalmar.se.

Hon har sitt ursprung i bosniska storstaden Banja Luka. 1993, året efter Selma föddes, valde familjen att fly kriget och hamnade av en slump i Kalmar. I efterhand har hon fått den hemska och ovissa perioden återberättad för sig.

– Det var tufft. Mina föräldrar var väldigt unga, båda i 20-årsåldern, så det var inte lätt att bara lämna allt. Tanken var att stanna i Sverige och återvända när kriget var över, men så blev det inte.

– Vi hamnade i Kalmar av en ren slump. Vi kom till Danmark på natten när mina föräldrar ombads fortsätta till Sverige tills det blev ljust. Resan slutade i Kalmar och där har jag bott i hela mitt liv.

För Selma, numera fastighetsmäklare på Pontuz Löfgren, fanns det aldrig någon tvekan. Sedan barnsben har hon drömt om att förmedla bostäder.

– Det fanns aldrig något annat, säger hon bestämt.

– Jag träffade faktiskt min tidigare förskolelärare på en visning. Hon kom fram till mig och sa: ”Minns du vad du sa till mig? Jag ska sälja ditt hus i framtiden”. Det är rätt sjukt.

Vad var det som lockade med att bli mäklare?
– Jag var väldigt ung när jag tog det beslutet. Det föll naturligt att vilja sälja det som är mest dyrbart för en person, såväl personligt som ekonomiskt, och då är det bostäder.

– Både min bror och pappa är framgångsrika säljare, så jag ville visa att tjejer också kan.

selma5
Foto: Martin Persson

Hon sippar på sitt kaffe, hennes favoritdryck, och lutar sig framåt.

– Min pappa har alltid drivit på mig och min storebror har lärt mig allt om sälj. Han var min chef på ett tidigare jobb, och det var allt annat än glassigt. Han ställde höga krav på mig, så därför var det extra roligt när jag övertog posten, skrattar Selma.

– Men han är min största supporter och har pushat mig till att uppnå höjder jag aldrig trodde att jag skulle klara.

Med en glad, ödmjuk men bestämd framtoning har den tävlingsinriktade kalmartjejen tagit mäklarbranschen med storm – och det tog endast ett år som registrerad fastighetsmäklare.

– Det har gått väldigt bra, men förklaringen lyder hårt jobb och att våga fråga. Vi är ett superteam på Pontuz Löfgren, och jag är inte rädd för att fråga mina kollegor om hur jag kan bli bättre. Det finns ingen prestige mellan oss, säger Selma Kahrimanovic.

Hennes väg till att bli anställd fastighetsmäklare hos stjärnmäklaren Pontuz Löfgren har en udda historia. Selma lämnade anställningsintervjun irriterad, rent ut sagt förbannad.

– Jag var så förberedd på alla möjliga frågor, trodde jag. Sedan gav han mig tio minuter och ställde bara jättekonstiga frågor. Jag förstod ingenting och märkte att han höll på att avrunda intervjun. Jag insåg att det var nu eller aldrig. Jag spände blicken och sa:

”Jag kommer att jobba här, oavsett om det är nu eller senare. Det är upp till dig att avgöra, men jag ska ha ett jobb här.”

– Han nickade tyst, och jag gick därifrån skitförbannad. Jag köpte en pizza som skulle tröstätas och vände hemåt. En timme senare fick jag ett samtal där han sa: ”Klart du ska jobba här”. Jag trodde att han skämtade, men sedan var det klart. Det var sjukt, skrattar hon och skakar på huvudet.

Men det var inte Pontuz första överraskning till 25-åringen. Ett av hennes första uppdrag som assistent till Pontuz Löfgren var att hjälpa till med försäljningen av det omtalade paradishuset i Kulebo. Ett av mäklarfirmans största uppdrag.

– Det är en av hans bästa egenskaper som chef. Han ser inga begränsningar, han tror på oss och vet att vi klarar det. Och det lönar sig i längden, säger hon och fortsätter:

– När man har varit med om det uppdraget så blir det inte så svårt att sälja stora kåkar på Stensö eller lägenheter i stan. Jag lärde mig jättemycket av att vara hans administratör.

selma1
Foto: Martin Persson

Varför blev det just Pontuz Löfgren?
– Pontuz Löfgren AB är enligt mig den bästa mäklarbyrån i Kalmar. Det handlar inte bara om resultat, utan också om företagets värderingar. Vi är ett starkt team som lyfter varandra i ett yrke som annars kan vara ganska ensamt. Därför är det viktigt med ett bra team, och Pontuz har alltid varit och är en förebild.

Efter att ha varit mäklaradministratör och assistent blev Selma registrerad fastighetsmäklare i juli 2016. Resten är en framgångssaga. Det senaste halvåret har hon, enligt sajten hittamaklare.se, publicerat bostadsannonser till ett värde av drygt 100 miljoner kronor, blivit anlitad av 81 säljare och är den mäklare med flest rekommendationer i Kalmar.

– Det är självklart trevligt med uppskattning, men det går inte att slå sig till ro. Nu gäller det att förvalta det jag har presterat det här året, och fortsätta utvecklas. Jag vill kunna sitta här om tio år och ha tio bra år bakom mig, och inte bara ett år. Då krävs det hårt jobb – om man inte sköter sig i en liten stad som Kalmar så syns det direkt.

maklar
Foto: Skärmdump/hittamaklare.se

Hennes omedelbara framgång har spridit sig som en löpeld – hela vägen till skolbänkarna. Flera mäklarstudenter har kontaktat 25-åringen för att få vägledning och en dröm om att vara med om samma raketstart.

– Jättemånga hör av sig, och det är superkul! Min rekommendation är att jobba på ett kontor, samtidigt som du pluggar. Då blir startsträckan så mycket kortare. Och våga fråga. Var engagerad. Du måste brinna för jobbet, annars klarar du dig inte.

– Du måste genuint bry dig om dina kunder. Skapa band med varenda kund. Jag brukar säga: ”Det är inte jag som säljer din lägenhet, det är VI som säljer den. Vi gör det här tillsammans och jag klarar det inte utan din hjälp”. Man måste älska den personliga relationen, det går inte att fejka sig igenom det.

Intervjun börjar närma sig sitt slut. Kaffet är uppdrucket; kundmöten, planering, bostadsannonser, visningar står på Selmas intensiva schema.

– Inför mina studier blev jag varnad av flertalet mäklare, till och med lärare.. många avrådde mig från yrket för att det är så intensivt, med många sena kvällar och helger. Men ingen nämnde vilken otrolig kontroll du har över schemat. Jag kan i princip bestämma precis när jag vill jobba.

– Jag älskar flexibiliteten med det här jobbet. Däremot tror många att det är ett glassigt yrke. Med snabba pengar och lite arbete. Men så är det inte, det ligger väldigt många timmar och hårt arbete bakom.

Vad drivs du av?
– Boosten man får när man har blivit vald efter ett kundmöte. Mitt jobb är i stort sett att gå på anställningsintervju varje dag. Många ser inte kampen om att få uppdraget och i Kalmar finns det sjukt duktiga mäklare, så när man får samtalet som förkunnar att man blivit vald… det är väldigt speciellt och personligt. Det driver mig mest av allt. Och självklart en avslutad försäljning…

selma3
Foto: Martin Persson

FaktaSelma Kahrimanovic
Ålder: 25.
Familj: Mamma, pappa, storebror och sambo.
Bor: Kalmar.
Jobb: Fastighetsmäklare på Pontuz Löfgren.
Aktuell: Nykomling som redan blivit en av Kalmars hetaste mäklare.
Favoritplats i Kalmar: Gamla stan.
Motto: "Vi blir det vi oftast gör. Att vara framgångsrik är då ingen handling, utan en vana." – Aristoteles.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Historisk byggnad på Ängö till salu

För knappt 7,5 miljoner kronor kan huset, byggt av öländskt timmer på Ängö, bli ditt.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:32, 21 november, 2017

BILDEXTRA: Historisk byggnad på Ängö till salu
Foto: Pontuz Löfgren

Den gamla trävillan på Ängö byggdes av öländskt timmer på slutet av 1800-talet och därefter gjordes en stor tillbyggnad. Sedan 1930-talet har villan sett ut som den gör ungefär i dag.

a%cc%88ngo%cc%88villa2

”Gamla Rålambsgatan blev, som ni alla vet, Rappegatan 1974. Det var dock inte en av godsherrarna Rappe som gav gatan namnet utan istället är det Friherren Wilhelm Rappe som gett gatan sitt namn. Anton Svensson född 1846 och bördig från Jämjö byggde husets första del omkring 1870.”, skriver mäklaren Pontuz Löfgren i annonsen på Hemnet.

a%cc%88ngo%cc%88villa4

Totalt har fastigheten en boarea på 173 kvadratmeter och därtill även två uthyrningslägenheter på 60 och 36 kvadratmeter.

a%cc%88ngo%cc%88villa3

Den historiska villan på Ängö ligger ute till försäljning för nästan 7,5 miljoner kronor.

a%cc%88ngo%cc%88villa5

För fler bilder – klicka dig vidare till annonsen här!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vit måndag – en motpol till köphetsen

Ett svenskt företag har skapat den nya trenden som ett alternativ. "Är här för att stanna".

Matilda Larsson

Kl.12:31, 20 november, 2017

Vit måndag – en motpol till köphetsen
Foto: Repamera.

Henning Gillberg har tillsammans med Sofie Olsson startat kampanjen White Monday som infaller den 20 november 2017.

Tillsammans driver de företaget Repamera som är ett e-serviceföretag som hjälper kunder att laga kläder. Du kan läsa mer om Repamera i intervjun som 24Malmö nyligen gjorde här.

Syftet med White Monday är att vara en motpol till Black Friday som i år infaller den 24 november, då många butiker har stora reor för att locka till konsumtion.

Flera svenska företag har startat ett samarbete med Repamera för att uppmärksamma den vita måndagen. Bland annat Sellpy, Myrorna, Karma, Hygglo, K-märkt och Flow Cup är samarbetspartners för White Monday.

Kampanjen White Monday startades upp på bara två veckor men har redan hunnit få stort genomslag.

– Vi var på TV4s Nyhetsmorgon i morse och efteråt kom Alice Bah Kuhnke fram och sa att hon tyckte det var en jättekul idé, sa Henning Gillberg till 24Malmö tidigare i dag.

Hur tror du att White Monday kommer utvecklas i framtiden?
– Jag tror det är här för att stanna. White Monday vill ge konsumenter ett alternativ till att köpa nytt. Folk gillar detta. Nästa år kommer det vara ännu större, säger Henning Gillberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vit måndag – en motpol till köphetsen

Ett svenskt företag har skapat den nya trenden som ett alternativ. "Är här för att stanna".

Matilda Larsson

Kl.12:31, 20 november, 2017

Vit måndag – en motpol till köphetsen
Foto: Repamera.

Henning Gillberg har tillsammans med Sofie Olsson startat kampanjen White Monday som infaller den 20 november 2017.

Tillsammans driver de företaget Repamera som är ett e-serviceföretag som hjälper kunder att laga kläder. Du kan läsa mer om Repamera i intervjun som 24Malmö nyligen gjorde här.

Syftet med White Monday är att vara en motpol till Black Friday som i år infaller den 24 november, då många butiker har stora reor för att locka till konsumtion.

Flera svenska företag har startat ett samarbete med Repamera för att uppmärksamma den vita måndagen. Bland annat Sellpy, Myrorna, Karma, Hygglo, K-märkt och Flow Cup är samarbetspartners för White Monday.

Kampanjen White Monday startades upp på bara två veckor men har redan hunnit få stort genomslag.

– Vi var på TV4s Nyhetsmorgon i morse och efteråt kom Alice Bah Kuhnke fram och sa att hon tyckte det var en jättekul idé, sa Henning Gillberg till 24Malmö tidigare i dag.

Hur tror du att White Monday kommer utvecklas i framtiden?
– Jag tror det är här för att stanna. White Monday vill ge konsumenter ett alternativ till att köpa nytt. Folk gillar detta. Nästa år kommer det vara ännu större, säger Henning Gillberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Välkänd Kalmarbyggnad blev pepparkakshus

Spana in det lysande pepparkakshuset. "Många fönster och delar".

Matilda Larsson

Kl.14:59, 17 november, 2017

3 bilder
  • Foto: Privat.
    Foto: Privat.
  • Foto: Privat.
    Foto: Privat.
  • Foto: Privat.
    Foto: Privat.

Tre dagar tog det för Eva-Karin Söderström att bygga det jättelika pepparkakshus som just nu står vid Länsstyrelsens entré på Kvarnholmen.

Varje år bakar Eva-Karin Söderström minst ett pepparkakshus, ofta till sin arbetsplats. I år fick hon frågan från sin nuvarande arbetsplats på länsresidenset där hon arbetar som kock, om hon ville baka Riskvarnen.

– Förra året gjorde jag en kopia av residenset i Kalmar som blev uppskattat. Jag har gjort allt från Kosta Boda Art Hotel till Café Hos Oss, säger Eva-Karin Söderström.

Intresset för att baka pepparkakshus tror Eva-Karin Söderström kommer från hennes barndom.

– När jag var liten bakade jag ofta med mamma och mina syskon och jag tyckte om att baka. Det var inte alltid hus vi gjorde. Jag brukade baka med mina barn också när de var yngre, säger Eva-Karin Söderström.

Det svåraste med att bygga Riskvarnen var alla fönster.

– Det är så många fönster och många delar. Och våningarna där länsstyrelsen sitter skulle lysa. Jag fick göra hål och använda mig av gelatinblad. Det var lite klurigt och svårt att se.

Har du fått någon julkänsla nu?
– Ja det tycker jag. Det blir ju det av doften, det luktar väldigt mycket.

Den 3 december kommer pepparkakshuset att finnas för allmän åskådning under öppet hus på länsresidenset i Kalmar.

FaktaÖppettiderna den 3 december:
Kl. 15.00
Kl. 16.00
Kl. 17.00

Intresserade kan hämta biljetter i Länsstyrelsens reception på Regeringsgatan.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skyhög ökning för saneringarna av vägglöss

Skadedjuren har blivit mycket mer resistenta. Samtidigt har utryckningarna för sanering av vägglöss ökat dramatiskt de senaste åren.

Matilda Larsson

Kl.19:23, 15 november, 2017

Skyhög ökning för saneringarna av vägglöss
Foto: Press / Nomor.

Nyligen rapporterade 24Malmö och 24Halmstad om den höga aktiviteten av vägglöss på flera håll i landet just nu.

Nu visar statistik att antalet utryckningar för sanering av vägglöss i Sverige har ökat med över 400 procent de sex senaste åren, som Hem & Hyra först rapporterade om.

Det är framförallt vår ökade reslust som ligger bakom antalet ökade saneringar. Problemet är inte att krypen är vanligare utomlands, utan att vi under semestern väljer att bo på platser där många andra också sover, menar Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex enligt Hem & Hyra.

Samtidigt överlever vägglöss 400 000 gånger högre koncentration av gift i dag jämfört med för 70 år sedan, enligt Nomor.

Det är bland annat genom att krypa in i resväskor, ryggsäckar och begagnade möbler som vägglöss kan förflytta sig från hem till hem, enligt Anticimex hemsida.

Vägglöss livnär sig på att suga blod från människor. Under dagen lever de i springor i sängbottnar eller möbler och under natten kommer de fram för att äta.

Likt myggor kan symptomen för ett bett från vägglöss skilja sig från person till person. Vissa märker knappt att de har blivit bitna medan andra utvecklar en allergisk reaktion genom klåda och svullnad.

När 24Malmö tidigare pratade med Mikael Östh, gruppchef för skadedjur på Anticimex i Kalmar län berättade han följande:

– Man kan se en trendökning till exempel när det är semesterperiod och vi reser, när skolorna drar igång och när studenter flyttar. De drabbar alla i samhället, säger Mikael Östh.

Man kan inte bli av med vägglöss själv, utan det är viktigt att kontakta professionell skadedjursbekämpning om man upptäcker att man har vägglöss hemma.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng