Selma, 25, om succén: ”Alltid varit min dröm” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Selma, 25, om succén: ”Alltid varit min dröm”

Kalmartjejen om framgången – och den udda arbetsintervjun som gav henne drömjobbet.

Martin Persson

Kl.18:47, 31 oktober, 2017

Selma, 25, om succén: ”Alltid varit min dröm”
Selma Kahrimanovic, fastighetsmäklare på Pontuz Löfgren AB. Foto: Martin Persson

Regnet hänger i luften, kalla vindar blåser in från Kalmarsund. Vi bestämmer träff på klassiska Hamnkaféet, eller Skeppsbron 2 som succémäklaren Selma Kahrimanovic skulle benämna det. Hon skrattar.

– Man blir snabbt arbetsskadad. Jag pratar ju inte namn, utan adresser. Men jag älskar ju det här. Det är inte ett jobb, utan snarare en livsstil, säger hon till 24Kalmar.se.

Hon har sitt ursprung i bosniska storstaden Banja Luka. 1993, året efter Selma föddes, valde familjen att fly kriget och hamnade av en slump i Kalmar. I efterhand har hon fått den hemska och ovissa perioden återberättad för sig.

– Det var tufft. Mina föräldrar var väldigt unga, båda i 20-årsåldern, så det var inte lätt att bara lämna allt. Tanken var att stanna i Sverige och återvända när kriget var över, men så blev det inte.

– Vi hamnade i Kalmar av en ren slump. Vi kom till Danmark på natten när mina föräldrar ombads fortsätta till Sverige tills det blev ljust. Resan slutade i Kalmar och där har jag bott i hela mitt liv.

För Selma, numera fastighetsmäklare på Pontuz Löfgren, fanns det aldrig någon tvekan. Sedan barnsben har hon drömt om att förmedla bostäder.

– Det fanns aldrig något annat, säger hon bestämt.

– Jag träffade faktiskt min tidigare förskolelärare på en visning. Hon kom fram till mig och sa: ”Minns du vad du sa till mig? Jag ska sälja ditt hus i framtiden”. Det är rätt sjukt.

Vad var det som lockade med att bli mäklare?
– Jag var väldigt ung när jag tog det beslutet. Det föll naturligt att vilja sälja det som är mest dyrbart för en person, såväl personligt som ekonomiskt, och då är det bostäder.

– Både min bror och pappa är framgångsrika säljare, så jag ville visa att tjejer också kan.

selma5
Foto: Martin Persson

Hon sippar på sitt kaffe, hennes favoritdryck, och lutar sig framåt.

– Min pappa har alltid drivit på mig och min storebror har lärt mig allt om sälj. Han var min chef på ett tidigare jobb, och det var allt annat än glassigt. Han ställde höga krav på mig, så därför var det extra roligt när jag övertog posten, skrattar Selma.

– Men han är min största supporter och har pushat mig till att uppnå höjder jag aldrig trodde att jag skulle klara.

Med en glad, ödmjuk men bestämd framtoning har den tävlingsinriktade kalmartjejen tagit mäklarbranschen med storm – och det tog endast ett år som registrerad fastighetsmäklare.

– Det har gått väldigt bra, men förklaringen lyder hårt jobb och att våga fråga. Vi är ett superteam på Pontuz Löfgren, och jag är inte rädd för att fråga mina kollegor om hur jag kan bli bättre. Det finns ingen prestige mellan oss, säger Selma Kahrimanovic.

Hennes väg till att bli anställd fastighetsmäklare hos stjärnmäklaren Pontuz Löfgren har en udda historia. Selma lämnade anställningsintervjun irriterad, rent ut sagt förbannad.

– Jag var så förberedd på alla möjliga frågor, trodde jag. Sedan gav han mig tio minuter och ställde bara jättekonstiga frågor. Jag förstod ingenting och märkte att han höll på att avrunda intervjun. Jag insåg att det var nu eller aldrig. Jag spände blicken och sa:

”Jag kommer att jobba här, oavsett om det är nu eller senare. Det är upp till dig att avgöra, men jag ska ha ett jobb här.”

– Han nickade tyst, och jag gick därifrån skitförbannad. Jag köpte en pizza som skulle tröstätas och vände hemåt. En timme senare fick jag ett samtal där han sa: ”Klart du ska jobba här”. Jag trodde att han skämtade, men sedan var det klart. Det var sjukt, skrattar hon och skakar på huvudet.

Men det var inte Pontuz första överraskning till 25-åringen. Ett av hennes första uppdrag som assistent till Pontuz Löfgren var att hjälpa till med försäljningen av det omtalade paradishuset i Kulebo. Ett av mäklarfirmans största uppdrag.

– Det är en av hans bästa egenskaper som chef. Han ser inga begränsningar, han tror på oss och vet att vi klarar det. Och det lönar sig i längden, säger hon och fortsätter:

– När man har varit med om det uppdraget så blir det inte så svårt att sälja stora kåkar på Stensö eller lägenheter i stan. Jag lärde mig jättemycket av att vara hans administratör.

selma1
Foto: Martin Persson

Varför blev det just Pontuz Löfgren?
– Pontuz Löfgren AB är enligt mig den bästa mäklarbyrån i Kalmar. Det handlar inte bara om resultat, utan också om företagets värderingar. Vi är ett starkt team som lyfter varandra i ett yrke som annars kan vara ganska ensamt. Därför är det viktigt med ett bra team, och Pontuz har alltid varit och är en förebild.

Efter att ha varit mäklaradministratör och assistent blev Selma registrerad fastighetsmäklare i juli 2016. Resten är en framgångssaga. Det senaste halvåret har hon, enligt sajten hittamaklare.se, publicerat bostadsannonser till ett värde av drygt 100 miljoner kronor, blivit anlitad av 81 säljare och är den mäklare med flest rekommendationer i Kalmar.

– Det är självklart trevligt med uppskattning, men det går inte att slå sig till ro. Nu gäller det att förvalta det jag har presterat det här året, och fortsätta utvecklas. Jag vill kunna sitta här om tio år och ha tio bra år bakom mig, och inte bara ett år. Då krävs det hårt jobb – om man inte sköter sig i en liten stad som Kalmar så syns det direkt.

maklar
Foto: Skärmdump/hittamaklare.se

Hennes omedelbara framgång har spridit sig som en löpeld – hela vägen till skolbänkarna. Flera mäklarstudenter har kontaktat 25-åringen för att få vägledning och en dröm om att vara med om samma raketstart.

– Jättemånga hör av sig, och det är superkul! Min rekommendation är att jobba på ett kontor, samtidigt som du pluggar. Då blir startsträckan så mycket kortare. Och våga fråga. Var engagerad. Du måste brinna för jobbet, annars klarar du dig inte.

– Du måste genuint bry dig om dina kunder. Skapa band med varenda kund. Jag brukar säga: ”Det är inte jag som säljer din lägenhet, det är VI som säljer den. Vi gör det här tillsammans och jag klarar det inte utan din hjälp”. Man måste älska den personliga relationen, det går inte att fejka sig igenom det.

Intervjun börjar närma sig sitt slut. Kaffet är uppdrucket; kundmöten, planering, bostadsannonser, visningar står på Selmas intensiva schema.

– Inför mina studier blev jag varnad av flertalet mäklare, till och med lärare.. många avrådde mig från yrket för att det är så intensivt, med många sena kvällar och helger. Men ingen nämnde vilken otrolig kontroll du har över schemat. Jag kan i princip bestämma precis när jag vill jobba.

– Jag älskar flexibiliteten med det här jobbet. Däremot tror många att det är ett glassigt yrke. Med snabba pengar och lite arbete. Men så är det inte, det ligger väldigt många timmar och hårt arbete bakom.

Vad drivs du av?
– Boosten man får när man har blivit vald efter ett kundmöte. Mitt jobb är i stort sett att gå på anställningsintervju varje dag. Många ser inte kampen om att få uppdraget och i Kalmar finns det sjukt duktiga mäklare, så när man får samtalet som förkunnar att man blivit vald… det är väldigt speciellt och personligt. Det driver mig mest av allt. Och självklart en avslutad försäljning…

selma3
Foto: Martin Persson

FaktaSelma Kahrimanovic
Ålder: 25.
Familj: Mamma, pappa, storebror och sambo.
Bor: Kalmar.
Jobb: Fastighetsmäklare på Pontuz Löfgren.
Aktuell: Nykomling som redan blivit en av Kalmars hetaste mäklare.
Favoritplats i Kalmar: Gamla stan.
Motto: "Vi blir det vi oftast gör. Att vara framgångsrik är då ingen handling, utan en vana." – Aristoteles.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXKLUSIVT: Så blir lägenheterna vid Preem-tomten

Här är skisserna på de klimatsmarta bostäderna som ska byggas på Preem-tomten i Färjestaden.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:57, 15 maj, 2018

EXKLUSIVT: Så blir lägenheterna vid Preem-tomten
Foto: Mörbylånga Bostads AB.

Tisdagens första spadtag var startskottet för uppförandet av 24 nya, klimatsmarta, och relativt billiga hyresrätter i Färjestaden.

De tolv ettorna och lika många tvåorna har låg driftskostnad för att ”vanligt” folk ska ha råd att bo i det nyproducerade huset.

– Det här är en fantastisk dag på flera sätt. Vanliga människor ska ha råd att hyra de här lägenheterna. Till exempel ungdomar som flyttar till sin första lägenhet. De ska få chansen att kunna bo kvar här, säger Ulrik Brandén (M), ordförande i Mörbylånga Bostads AB.

preem2

Inom kort väntas markarbetet dra i gång – och redan till nästa vår/sommar kan de första hyresgästerna flytta in.

– Vi räknar med att sätta i gång med markarbeten redan om en månad och sen väntas det bli stomresning någon gång vecka 35–38. Till vintern ska husen vara täta och till våren/sommaren 2019 ska allt stå klart, säger Richard Karlsson vid JSB.

preem3

Mörbylånga Bostads AB:s vanliga kösystem med samlade poäng gäller när lägenheterna ska fördelas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hyra ut sommarstugan – åtta tips du bör tänka på

Så undviker du fällorna när du ska hyra ut fritidshuset.

Matilda Larsson

Kl.09:27, 15 maj, 2018

Hyra ut sommarstugan – åtta tips du bör tänka på
Caroline Starck, informationschef på If. Foto: Wikimedia Commons/Holger.Ellgaard, If.

Allt fler är villiga att hyra ut fritidshuset. Enligt en ny undersökning som försäkringsbolaget If har gjort kan en av fyra tänka sig att hyra ut sin stuga en längre eller kortare period.

De flesta gör det för att de vill tjäna extra pengar, men det finns fler anledningar samt viktiga saker att tänka på för att undvika fällor.

– Många tycker att det är positivt att huset utnyttjas, och dessutom slår man två flugor i en smäll eftersom någon samtidigt tar hand om huset och minskar risken för inbrott, säger Caroline Starck, informationschef på If.

Mest positiva till att hyra ut sin stuga är unga mellan 18-34 år, varav 52 procent kan tänka sig att hyra ut stugan en längre eller kortare period.

– Yngre har generellt en mer öppen attityd till delningsekonomi och är mer benägna än äldre att låna, dela eller hyra av andra privatpersoner. Många ser de det som något positivt att man delar på tjänster och prylar, vilket minskar konsumtionen och bidrar på långsiktighet till en bättre, mer hållbar miljö och utveckling, säger Caroline Starck.

Minst positiva till att hyra ut fritidshuset är de som är över 55 år, där endast 15 procent kan tänka sig en uthyrning.

Av dem som inte kan tänka sig att hyra ut sin stuga uppger hälften att det beror på att de inte vill ha andra bland sina saker. Andra är oroliga för skadegörelse och slitage, eller att det ska blir krångligt med överlämning av nycklar och städning, enligt undersökningen.

Åtta tips om du planerar att hyra ut ditt fritidshus:

  • Uthyrningsförmedlare erbjuder ofta ett visst skydd till den som hyr ut. Kontrollera vad som ingår i det skyddet.
  • Välj hyresgäst med omsorg – gå igenom potentiella gästers profiler och tidigare omdömen om du använder en förmedlare. Gör en inventering av stugans skick och vilka saker du har i den innan du hyr ut.
  • Märk dina saker med MärkDNA. Om det sker ett inbrott eller om dina saker stjäls kan de spåras tillbaka till dig.
  • Fråga om hyresgästen själv har en hemförsäkring. I den ingår ett ansvarsskydd om hyresgästen orsakar en skada.
  • Skriv ett avtal där det framgår vad som gäller kring städning och inventarier.
  • Om du hyr ut regelbundet eller i större skala kan uthyrningen räknas som affärsverksamhet och då behöver du teckna en särskild försäkring.
  • Din tillfälliga hyresgäst bör ha en egen försäkring som gäller för hans eller hennes ägodelar som förvaras i din stuga.
  • Om du hyr ut fritidshuset och inte har en separat uthyrningsförsäkring får du inte ersättning vid stöld eller skadegörelse som orsakat av hyresgästen. Därför är det viktigt att meddela sitt försäkringsbolag om man planerar att hyra ut, och skaffa ett fullgott försäkringsskydd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

I samarbete med HSB SYDOST

Så är det att bo i HSB:s nybyggda hyresrätter på Kvarnholmen

På Kvarnholmen i centrala Kalmar går det inte att missa de nybyggda husen med sina spetsiga gavlar i olika färger. Se den höga standard som de 114 lägenheterna i kvarteret Gesällen har att erbjuda.

Martin Sköld

Kl.15:18, 14 maj, 2018

Så är det att bo i HSB:s nybyggda hyresrätter på Kvarnholmen

Kvarteret Gesällen är beläget mitt i centrala Kalmar på attraktiva Kvarnholmen. Kvarnholmen likt Kalmar i stort har en rik historia, något som förstärks med Gesällens arkitektur i form av trädetaljer och spetsiga gavlar som ger husen en fin karaktär. Sedan februari 2018 är kvarteret Gesällen med sina 114 hyresrätter helt färdigbyggt

I Gesällen bor hyresgästerna ett stenkast från alla affärer och restauranger som staden har att erbjuda. På bottenplan finns en stor mataffär, en frisör- och skönhetssalong samt Kalmars mest populära gym, Malkars. En kort promenad bort finns Kattrumpan, den populära badplatsen i centrala Kalmar. Även centralstationen med flera kommunikationer finns i närheten.

gesa%cc%88llen-2000x1000-pixlar-v20-bild1

Gesällens 114 hyresrätter är uppdelade i fyra olika etapper och finns i allt från 1 rum och kök upp till 4 rum och kök. Alla material och färgval är omsorgsfullt utvalda för att kunna ge hyresgästerna en smakfull och tidlös stil i sina hem. Väggarna är klassiskt vitmålade och lägenheterna är utrustade med ett vitt kök från Marbodal som håller hög kvalitet.

gesa%cc%88llen-2000x1000-pixlar-v20-bild2

I de påkostade badrummen är det vitt kakel på väggarna och ett grått klinkergolv med golvvärme. Alla badrum är utrustade med egen tvättmaskin och torktumlare.

gesa%cc%88llen-2000x1000-pixlar-v20-bild3

Det finns fortfarande möjlighet att flytta in några av de nya, fräscha hyresrätterna på Gesällen i centrala Kalmar. De som börjar bospara i HSB eller redan gör det, ges förtur i kön och har då större möjlighet att bli tilldelad en av HSBs lediga lägenheter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Experter: Därför ska du vända på böckerna i bokhyllan

Det har blivit viktigare hur du placerar böckerna i bokhyllan, enligt mäklare.

Matilda Larsson

Kl.10:04, 14 maj, 2018

Experter: Därför ska du vända på böckerna i bokhyllan
Foto: Flickr/Quinn Dombrowski.

Trender inom inredning kommer och går – ibland är de revolutionerande och smarta, ibland är de mest märkliga.

En av årets trender inom inredning handlar om hur du placerar böckerna i bokhyllan.

Det är framförallt på nätet som som trenden att vända böckerna i bokhyllan har åberopats. På bland annat Instagram och Pinterest läggs fler och fler bilder ut på bokhyllor där bokryggarna är vända. Även Hemtex har använt sig av vända böcker i sin reklambroschyr tidigare i år.

img-1056

Foto: Instagram/thistle.harvest.

Enligt SR används knepet oftast av mäklare och inredningsexperter för att ge en enhetlig känsla och i DN vittnade en person tidigare i år om hur mäklaren vände på alla hans böcker när hans skulle sälja sin lägenhet.

Somliga tycker att det är minimalistiskt och snyggt medan andra anser att det är opraktiskt och onödigt.

Flera nyhetsmedier beskriver trenden som något människor ”älskar att hata.” Det återstår helt enkelt att se hur länge trenden varar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Glädjebeskedet: Elpriset nere på rekordlåga nivåer

Därför har priset sjunkit så mycket i maj.

Matilda Larsson

Kl.09:43, 11 maj, 2018

Glädjebeskedet: Elpriset nere på rekordlåga nivåer
Foto: Pixabay, Matilda Larsson.

Högsommarvärmen har spridit sig i större delarna av landet. Det gör att snön nu smälter i rekordfart och vattenmagasinen fylls på.

Samtidigt ökar vindstyrkan under veckan vilket gör att vindkraftsproduktionen stiger. Dessutom gör ledigheten på torsdag att elförbrukningen minskar.

Detta sammantaget leder till rekordlåga elpriser. Under onsdag- och torsdagsdygnet är elpriset nere på cirka två öre per kWh, enligt elbolaget Bixia.

– Under torsdagsdygnets tidiga timmar fanns det risk för att det skulle blir negativa elpriser i Sverige. När väl priserna var satta noterades som lägst strax under två öre per kWh. Negativa elpriser har varit mer och mer frekvent i Tyskland och Danmark, där expansionen av vind- och solkraft varit mycket kraftfull de senaste åren. Senast den 1 maj hade Tyskland ett minuspris på sex öre per kWh, säger Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia.

Mängden förnybar elproduktion har ökat kraftfullt även i Sverige. Den gemensamma elcertifikatmarknaden med Norge är drivkraften bakom expansionen.

Framförallt är det mycket vindkraftsproduktion som tillkommit enligt Bixia. Under 2017 täckte vindkraften cirka 12 procent av elanvändningen i Sverige.

– Det låga elpriset är en konsekvens av att det förnybara byggs ut, det gör att vi kommer få mer flukturerande elpriser i framtiden, säger Matina Rosenberg.

De senaste dagarna har ett högtryck dominerat över Skandinavien med mycket höga temperaturer, i snitt mellan 5 och 6 grader högre än normalt.

– Det har lett till att elanvändningen varit låg och att tillrinningen i vattenmagasinen skyndats på. På sina platser har det varit ett stort snööverskott efter vinten, vilket gör att tillrinningen är kraftfullare än normalt, avslutar Matina Rosenberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng