Selma, 25, om succén: ”Alltid varit min dröm”

Kalmartjejen om framgången – och den udda arbetsintervjun som gav henne drömjobbet.

Martin Persson

Kl.18:47, 31 oktober, 2017

Selma, 25, om succén: ”Alltid varit min dröm”
Selma Kahrimanovic, fastighetsmäklare på Pontuz Löfgren AB. Foto: Martin Persson

Regnet hänger i luften, kalla vindar blåser in från Kalmarsund. Vi bestämmer träff på klassiska Hamnkaféet, eller Skeppsbron 2 som succémäklaren Selma Kahrimanovic skulle benämna det. Hon skrattar.

– Man blir snabbt arbetsskadad. Jag pratar ju inte namn, utan adresser. Men jag älskar ju det här. Det är inte ett jobb, utan snarare en livsstil, säger hon till 24Kalmar.se.

Hon har sitt ursprung i bosniska storstaden Banja Luka. 1993, året efter Selma föddes, valde familjen att fly kriget och hamnade av en slump i Kalmar. I efterhand har hon fått den hemska och ovissa perioden återberättad för sig.

– Det var tufft. Mina föräldrar var väldigt unga, båda i 20-årsåldern, så det var inte lätt att bara lämna allt. Tanken var att stanna i Sverige och återvända när kriget var över, men så blev det inte.

– Vi hamnade i Kalmar av en ren slump. Vi kom till Danmark på natten när mina föräldrar ombads fortsätta till Sverige tills det blev ljust. Resan slutade i Kalmar och där har jag bott i hela mitt liv.

För Selma, numera fastighetsmäklare på Pontuz Löfgren, fanns det aldrig någon tvekan. Sedan barnsben har hon drömt om att förmedla bostäder.

– Det fanns aldrig något annat, säger hon bestämt.

– Jag träffade faktiskt min tidigare förskolelärare på en visning. Hon kom fram till mig och sa: ”Minns du vad du sa till mig? Jag ska sälja ditt hus i framtiden”. Det är rätt sjukt.

Vad var det som lockade med att bli mäklare?
– Jag var väldigt ung när jag tog det beslutet. Det föll naturligt att vilja sälja det som är mest dyrbart för en person, såväl personligt som ekonomiskt, och då är det bostäder.

– Både min bror och pappa är framgångsrika säljare, så jag ville visa att tjejer också kan.

selma5
Foto: Martin Persson

Hon sippar på sitt kaffe, hennes favoritdryck, och lutar sig framåt.

– Min pappa har alltid drivit på mig och min storebror har lärt mig allt om sälj. Han var min chef på ett tidigare jobb, och det var allt annat än glassigt. Han ställde höga krav på mig, så därför var det extra roligt när jag övertog posten, skrattar Selma.

– Men han är min största supporter och har pushat mig till att uppnå höjder jag aldrig trodde att jag skulle klara.

Med en glad, ödmjuk men bestämd framtoning har den tävlingsinriktade kalmartjejen tagit mäklarbranschen med storm – och det tog endast ett år som registrerad fastighetsmäklare.

– Det har gått väldigt bra, men förklaringen lyder hårt jobb och att våga fråga. Vi är ett superteam på Pontuz Löfgren, och jag är inte rädd för att fråga mina kollegor om hur jag kan bli bättre. Det finns ingen prestige mellan oss, säger Selma Kahrimanovic.

Hennes väg till att bli anställd fastighetsmäklare hos stjärnmäklaren Pontuz Löfgren har en udda historia. Selma lämnade anställningsintervjun irriterad, rent ut sagt förbannad.

– Jag var så förberedd på alla möjliga frågor, trodde jag. Sedan gav han mig tio minuter och ställde bara jättekonstiga frågor. Jag förstod ingenting och märkte att han höll på att avrunda intervjun. Jag insåg att det var nu eller aldrig. Jag spände blicken och sa:

”Jag kommer att jobba här, oavsett om det är nu eller senare. Det är upp till dig att avgöra, men jag ska ha ett jobb här.”

– Han nickade tyst, och jag gick därifrån skitförbannad. Jag köpte en pizza som skulle tröstätas och vände hemåt. En timme senare fick jag ett samtal där han sa: ”Klart du ska jobba här”. Jag trodde att han skämtade, men sedan var det klart. Det var sjukt, skrattar hon och skakar på huvudet.

Men det var inte Pontuz första överraskning till 25-åringen. Ett av hennes första uppdrag som assistent till Pontuz Löfgren var att hjälpa till med försäljningen av det omtalade paradishuset i Kulebo. Ett av mäklarfirmans största uppdrag.

– Det är en av hans bästa egenskaper som chef. Han ser inga begränsningar, han tror på oss och vet att vi klarar det. Och det lönar sig i längden, säger hon och fortsätter:

– När man har varit med om det uppdraget så blir det inte så svårt att sälja stora kåkar på Stensö eller lägenheter i stan. Jag lärde mig jättemycket av att vara hans administratör.

selma1
Foto: Martin Persson

Varför blev det just Pontuz Löfgren?
– Pontuz Löfgren AB är enligt mig den bästa mäklarbyrån i Kalmar. Det handlar inte bara om resultat, utan också om företagets värderingar. Vi är ett starkt team som lyfter varandra i ett yrke som annars kan vara ganska ensamt. Därför är det viktigt med ett bra team, och Pontuz har alltid varit och är en förebild.

Efter att ha varit mäklaradministratör och assistent blev Selma registrerad fastighetsmäklare i juli 2016. Resten är en framgångssaga. Det senaste halvåret har hon, enligt sajten hittamaklare.se, publicerat bostadsannonser till ett värde av drygt 100 miljoner kronor, blivit anlitad av 81 säljare och är den mäklare med flest rekommendationer i Kalmar.

– Det är självklart trevligt med uppskattning, men det går inte att slå sig till ro. Nu gäller det att förvalta det jag har presterat det här året, och fortsätta utvecklas. Jag vill kunna sitta här om tio år och ha tio bra år bakom mig, och inte bara ett år. Då krävs det hårt jobb – om man inte sköter sig i en liten stad som Kalmar så syns det direkt.

maklar
Foto: Skärmdump/hittamaklare.se

Hennes omedelbara framgång har spridit sig som en löpeld – hela vägen till skolbänkarna. Flera mäklarstudenter har kontaktat 25-åringen för att få vägledning och en dröm om att vara med om samma raketstart.

– Jättemånga hör av sig, och det är superkul! Min rekommendation är att jobba på ett kontor, samtidigt som du pluggar. Då blir startsträckan så mycket kortare. Och våga fråga. Var engagerad. Du måste brinna för jobbet, annars klarar du dig inte.

– Du måste genuint bry dig om dina kunder. Skapa band med varenda kund. Jag brukar säga: ”Det är inte jag som säljer din lägenhet, det är VI som säljer den. Vi gör det här tillsammans och jag klarar det inte utan din hjälp”. Man måste älska den personliga relationen, det går inte att fejka sig igenom det.

Intervjun börjar närma sig sitt slut. Kaffet är uppdrucket; kundmöten, planering, bostadsannonser, visningar står på Selmas intensiva schema.

– Inför mina studier blev jag varnad av flertalet mäklare, till och med lärare.. många avrådde mig från yrket för att det är så intensivt, med många sena kvällar och helger. Men ingen nämnde vilken otrolig kontroll du har över schemat. Jag kan i princip bestämma precis när jag vill jobba.

– Jag älskar flexibiliteten med det här jobbet. Däremot tror många att det är ett glassigt yrke. Med snabba pengar och lite arbete. Men så är det inte, det ligger väldigt många timmar och hårt arbete bakom.

Vad drivs du av?
– Boosten man får när man har blivit vald efter ett kundmöte. Mitt jobb är i stort sett att gå på anställningsintervju varje dag. Många ser inte kampen om att få uppdraget och i Kalmar finns det sjukt duktiga mäklare, så när man får samtalet som förkunnar att man blivit vald… det är väldigt speciellt och personligt. Det driver mig mest av allt. Och självklart en avslutad försäljning…

selma3
Foto: Martin Persson

FaktaSelma Kahrimanovic
Ålder: 25.
Familj: Mamma, pappa, storebror och sambo.
Bor: Kalmar.
Jobb: Fastighetsmäklare på Pontuz Löfgren.
Aktuell: Nykomling som redan blivit en av Kalmars hetaste mäklare.
Favoritplats i Kalmar: Gamla stan.
Motto: "Vi blir det vi oftast gör. Att vara framgångsrik är då ingen handling, utan en vana." – Aristoteles.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är bostäderna som klarar prisnedgången bäst

"Tydligare hur amorteringskravet påverkar olika typer av bostäder."

Matilda Larsson

Kl.16:58, 21 februari, 2018

Här är bostäderna som klarar prisnedgången bäst
Foto: Fastighetsbyrån.

De senaste månaderna har priserna på bostäder i Sverige sjunkit.

I en genomgång som Fastighetsbyrån gjort av den senaste prisstatistiken visar att bland annat storleken på bostaden avgör hur mycket priset faller.

Det är villaägare och ägare av större bostadsrätter som har påverkats minst av prisnedgången, enligt Fastighetsbyrån.

För att se hur bostäder i olika storlekar har påverkats har Fastighetsbyrån bett Mäklarstatistik ta fram siffror utifrån antal rum. På tre månader har bostadsrätter med ett till tre rum och kök gått ner sju procent medan bostadsrätter med fyra eller fler rum gått ner fem procent.

– Nu när vi ser en relativt kraftig nedgång blir det även tydligare hur amorteringskravet påverkar olika typer av bostäder. De som köper villor och större bostadsrätter har ofta gjort en bostadskarriär och har lägre belåningsgrad och påverkas därmed mindre av amorteringskravet. Och det återspeglas nu alltså i prisutvecklingen, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Många experter har förutspått att mindre lägenheter ska påverkas i högre utsträckning av striktare utlåning och amorteringskrav. Samtidigt kan urbanisering och en benägenhet att trycka ihop oss vara en motvikt, enligt Fastighetsbyrån.

– Vi kan se att många väljer att bo på lite mindre yta både för att de prioriterar ett centralt läge och för att undvika för hög belåning. Det kan vara en förklaring till att mindre lägenheter inte gått ner mer i pris. Dock tror jag tendensen vi ser i siffrorna nu, lägre prisnedgång för större bostäder, kommer att vara starkare och hålla i sig en tid framöver. Att smålägenheter sjunker mest i pris är positivt för förstagångsköpare som vill in på marknaden, fortsätter Johan Engström.

ska%cc%88rmavbild-2018-02-21-kl-16-44-17

FaktaOm undersökningen: 

Siffrorna är framtagna av Svensk Mäklarstatistik och bygger på försäljningar till och med januari 2018. Bostadsrätter har delats upp utifrån antal rum;
1, 2, 3 och 4+ rum och kök. Alla försäljningar av bostäder under november-januari har jämförts med föregående tremånadersperiod (3 månader) samt samma period för ett år sedan (12 månader).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Kalmars dyraste lägenheter

Svårigheter med uthyrningen av de nyproducerade bostäderna.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:05, 21 februari, 2018

Här är Kalmars dyraste lägenheter
Foto: Arkiv.

HSB:s nyproduktionsprojekt Gesällen står nu klar och totalt är det 114 stycken nya lägenheter på Kvarnholmen som producerats.

Trots det centrala läget i Kalmar går uthyrningen trögt, rapporterar tidningen Hem & Hyra. För tillfället står 13 lägenheter tomma – och en orsak till det tros vara de förhållandevis höga hyrorna.

LÄS MER: BILDEXTRA: Spana in Gesällens nya lägenheter

Det är mindre lägenheter som är tänkta till unga, studenter samt äldre personer, som vill bo centralt. En trea i området kostar drygt 12 000 kronor, skriver tidningen.

Enligt Jörgen Abrahamsson är hyrorna skäliga med tanke på det attraktiva läget. Men han menar att det tar tid för marknaden att vänja sig vid en ny hyresnivå.

– Det är ingen som har byggt på Kvarnholmen på säkert 25 år. Hyrorna på vår nyproduktion står i paritet med läget och den allmänna hyresnivån. Det är dyrt att bygga mitt i stan, säger han till tidningen.

Enligt Hyresgästföreningen Sydost är hyran på 1 962 kronor per kvadratmeter den allra högsta hyresnivån i hela Kalmar.

– Vi har utan framgång försökt att förhandla ned hyran med HSB. Men våra bud låg väldigt långt ifrån varandra, säger Mats Seglarvik, förhandlare på Hyresgästföreningen, till Hem & Hyra.

En annan orsak till uthyrningssvårigheterna kan vara att hyresmarknaden är mättad för de som kan betala.

– Däremot behövs det fortfarande mycket billigare hyresbostäder, säger Mats Seglarvik.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Därför vill vi renovera hemma efter semestern

Många inspireras att göra om hemma efter semesterresan.

Matilda Larsson

Kl.16:03, 20 februari, 2018

Därför vill vi renovera hemma efter semestern
Foto: Public Domain Pictures / Pexels.

Inredningen spelar en avgörande roll när resenärer fattar beslut om var någonstans de ska bo.

Vår kärlek till vackra hem inspireras av världen runt omkring oss och i synnerhet de ställen vi väljer att bo på när vi är på semester.

Enligt en undersökning som reseförmedlingssajten Booking.com har gjort, säger fyra av tio att boendets inredning är den viktigaste faktorn när de väljer boende. Tre av tio säger till och med att de har tillbringat mer tid på boendet än planerat på grund av hur mycket de gillat dess inredning.

Inredningen i semesterboenden inspirerar även mer hälften av resenärerna till att byta inredning när de kommer hem. Bland yngre stiger siffran till 67 procent, det är framförallt att hyra stugor och villor som inspirerar.

För majoriteten av resenärerna, 70 procent, är det viktigt att boendets utseende och atmosfär skiljer sig från hur de har det hemma. Det här gör det enklare för resenärerna att komma ifrån, både fysisk och mentalt, enligt undersökningen.

Livsstilsexperten Will Taylor ger därför praktiska inredningstips som kan hjälpa resenärer att ta semesterkänslan med sig hem.

Fem av Wills bästa tips för semesterkänsla hemma:

1. Förvandla sakerna som du älskade och köpte med dig hem från semestern till centrala delar av inredningen i ditt hem. Till exempel kan du förvandla en korg till en unik matbordslampa eller hänga en matta på väggen bakom sänggaveln för att tillföra färg, mönster och känsla till sovrummet.

2. Om du gillade färgerna som du såg på semestern, men är osäker på hur du ska ta in dem i ditt hem – var inte orolig. Gå igenom alla bilder du tog och allt du köpte (vykort, kläder, accessoarer) och se hur färgmönstret ser ut. Troligtvis har en eller två färger fångat ditt intresse – använd dessa färger när du ska måla om.

3. Handla smart. Du får mer plats med den lokala designen i ditt bagage om du lämnar kvar saker som du kan köpa hemma. Om du till exempel hittar kuddar som du gillar – ta kuddfodralen med dig och lämna kuddarna. En neutral soffa med ett antal färgglada, mönstrade kelimkuddar från en marockansk basar kan direkt ge vardagsrummet en varm och exotisk atmosfär.

4. Även dofter kan föra en tillbaka till semestern. Tyckte du om känslan och lukten av eldstaden i semesterlägenheten? Köp ett doftljus med rökig trädoft, tänd den nästa gång det snöar och låt dig transporteras tillbaka till den mysiga eldstaden.

5. Färg är ett känsloladdat designelement som är perfekt för att återskapa ett minne eller den bästa utsikten från semestern. Och om du älskar färgerna som omger dig kommer du att vilja tillbringa mer tid där. Varför inte måla en blå fondvägg bakom sängen eller i hallen för att påminnas om ditt livs resa till Medelhavet? Det finns otaliga målarguider online som kan hjälpa dig att skapa ett färggrant designelement.

FaktaOm undersökningen: 

Undersökningen beställdes av Booking.com och utfördes av 18 500 personer (fler än 1 000 personer vardera från Storbritannien, USA, Brasilien, Kina, Tyskland, Italien, Spanien, Frankrike, Indien, Singapore och Ryssland samt över 500 personer vardera från Australien, Argentina, Belgien, Kanada, Danmark, Hongkong, Kroatien, Indonesien, Japan, Mexiko, Nederländerna, Nya Zeeland, Sverige, Thailand och Taiwan).

Deltagarna fyllde i en enkät online i november 2017.

Källa: Booking.com.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så mycket tjänar du på din bostadsaffär i Kalmar

Bostadsvinsterna varierar kraftigt i landet. Så här ser det ut i Kalmar.

Mia Martelleur

Kl.06:52, 19 februari, 2018

Så mycket tjänar du på din bostadsaffär i Kalmar
Foto: Pixabay

Bostadsvinsterna varierar stort i landet, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. Siffrorna visar att invånare kan göra en vinst på allt från 73 000 kronor i Ragunda till hela 1,4 miljoner kronor Danderyd. Den genomsnittliga vinsten i riket ligger på 575 720 kronor.

Statistiken gäller för sålda bostäder år 2016 och visar kapitalvinster och kapitalförluster vid försäljning av fastigheter och bostadsrätter per kommun. I Kalmar låg den genomsnittliga vinsten av bostadsförsäljning på 411 333 kronor år 2016. Störst vinst vid försäljning i Kalmar län var det i Borgholm med ett genomsnitt på 483 368 kronor.

– 2016 präglades till ganska stor del av införandet av amorteringskravet i juni, vilket gav effekter i form av en ökad aktivitet på bostadsmarknaden inför och en avmattning efter den 1 juni, säger Emma Persson, boendeekonom på den statliga banken SBAB, till Nyhetsbyrån Siren.

Under slutet av 2016 och början av 2017 har det skett en viss inbromsning av bostadspriserna, vilket framförallt har märkts av i Stockholmsområdet. Men Emma Persson förutspår till Nyhetsbyrån Siren att bostadsmarknaden kommer återhämta sig inom en snar framtid.

– Man ska komma ihåg att räntorna förväntas vara låga ett tag till, svensk ekonomi är stark och människor har fortfarande behov av att köpa och sälja bostäder. Det talar för att bostadsmarknaden återhämtar sig en bit in på året. Men de kraftiga prisuppgångarna vi har sett under de senaste åren är nog över, säger Emma Persson.

I grafiken här nedanför kan du se hur bostadsförsäljningen skiljer sig mellan Kalmar län och riket.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sportlovet – en högsäsong för inbrottstjuvar

Stöldskyddsföreningen ger tips om hur du skyddar ditt hem.

Matilda Larsson

Kl.12:51, 17 februari, 2018

Sportlovet – en högsäsong för inbrottstjuvar
Foto: Pexels / Flickr / Bureau of Land Management.

Nu under sportlovsveckorna åker många familjer iväg på skidsemester eller mot varmare breddgrader för sol och bad.

Tyvärr anmäls dock många inbrott under sportlovsveckorna. Förra året anmäldes cirka 1 800 inbrott i Sverige under sportlovsveckorna, enligt Stöldskyddsföreningen.

För en tjuv är det inte svårt att se om du är hemma eller bortrest, men genom att tänka som en tjuv och vidta några brottsförebyggande åtgärder minskar risken att utsättas för inbrott medan huset står tomt.

– Om inte redan fungerande Grannsamverkan finns i området, tala om för grannarna att du ska åka bort så kan dom hålla ett extra öga på ditt hus/lägenhet och tömma brevlådan. Kanske en granne kan parkera sin bil på din parkering när du är borta och skotta lite på din tomt också om det börjar snöa, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.

Men det är inte bara hemmet som du riskerar att råka ut för tjuvar.

Även på resan finns det en risk att tjuvar försöker distrahera dig genom att knuffas eller fråga efter något, så var extra vaksam på det i större folksamlingar och i köer. Även i skidbacken och på stranden kan du utsättas för stöld så tänk efter även här, påpekar Stöldskyddsföreningen.

– Ska du in på en restaurang och äta lite i backen, ställ inte skidorna ihop utan dela på dem. En skida är inte lika attraktiv som två. Lämna heller inga värdesaker på stranden när du badar, utan skaffa en vattentät förvaring som du kan ha med i vattnet så du inte behöver lämna något på stranden, säger Lina Nilsson.

SSF:s tips för att minska risken för stöld hemma och på resan:

Säkra ditt hem innan du åker:

  • Se till att du har certifierade lås till husets alla fönster och dörrar, även altandörren.
  • Skaffa lås på din brevlåda och komplettera din lägenhetsdörr med en vredkåpa eller säkerhetsbrevlåda och skaffa digitalbrevlåda på Skatteverkets hemsida.
  • Sätt timer på några lampor i huset som tänds när mörkret faller.
  • Larm är ett bra komplement till certifierade lås och Grannsamverkan.

Ha koll på värdesaker på resan:

  • Pengar, kontokort, mobiltelefon och ev. pass bör bäras på framsidan av kroppen och gärna i innerfickor.
  • Var försiktig med att lämna värdeföremål obevakade på hotellrummet, finns det värdeboxar på hotellrummet använd dem.

Märk din skidutrustning:

  • Skriv upp det unika tillverkningsnummer som finns på all nyare utrustning. Hyr du skidor är det viktigt att kolla upp om din hemförsäkring täcker en eventuell förlust, eller om du behöver en extra försäkring.
  • Märk din skidutrustning med exempelvis DNA-märkning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng