De vann kampen mot Sveriges vanligaste cancersjukdom

Anders Håkansson och Börje Björk har ett angeläget budskap till alla män. "Att testa sig är skitviktigt."

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.20:39, 12 november, 2017

De vann kampen mot Sveriges vanligaste cancersjukdom
Monica och Anders Håkansson är tillsammmans med Börje Björk engagerade i PorClub Möre. Foto: Hanna Thulin

År 2004 gick Anders Håkansson på en hälsokontroll genom jobbet. Där togs bland annat ett PSA-test, det vill säga ett test som mäter mängden prostataspecifikt antigen i kroppen. Efter någon vecka började alla hans kollegor få hem sina provresultat men hans besked dröjde. Men så en dag låg det ett brunt kuvert hemma i köket.

– Där stod det att jag hade förhöjt PSA-värde. Vid ett nytt besök hos läkaren, då min fru Monica var med, så fick vi beskedet att det var cancer. Då föll allt, det är en skitjobbig situation, berättar han.

Anders opererades och efter den fick han inte anstränga sig på något sätt, han fick inte ens lyfta en liter mjölk. När läkningen var klar var det dags för strålning. Under 30 tillfällen åkte han till sjukhuset i Kalmar för att få sin behandling. Idag är han helt friskförklarad och har inga bestående men.

– Jag hade turen att få min strålning i Kalmar, många fick annars åka till Linköping. Damerna på avdelningen var fantastiska och spelade alltid dansmusik. Jag köpte köpt Lasse Stefanz nya skiva och tog med den till dem, dagen efter spelade de den. Det var inte längesedan jag träffade en av sköterskorna och hon sa att jag såg frisk ut. Jag svarade att jag aldrig hade kunnat klara det utan dem, säger Anders och blir märkbart rörd när han tänker tillbaka.

Börje Björk har också haft prostatacancer men hans historia är lite annorlunda. År 2005 drabbades han av en prostataförstoring och gick till sin vårdcentral för att få det undersökt. Hans läkare ville först inte ta ett PSA-test på honom och han fick kämpa för att få det gjort. När han väl fick göra ett så visade det sig att han mycket riktigt hade förhöjda värden av PSA men att det ännu inte utvecklats till cancer.

– Jag gick på regelbundna kontroller och hade turen att få en jättebra läkare i Sonny Schelin, han är en auktoritet i urologikretsar. Mina värden blev högre och högre, tillslut fick jag cancer, berättar han.

Börje genomgick också en operation och strålades innan han friskförklarades. Till skillnad från Anders så lider han idag av läckage, vilket är mycket vanligt hos män som haft prostatacancer.

– Det finns de som har det mycket värre än jag. Min vardag påverkas inte särskilt mycket av det, jag lever livet som förut. Min läkare har sagt att jag till 99.9 procent inte kommer att dö av prostatacancer utan i så fall av något annat, säger han och skrattar.

Både Anders och Börje har bara goda saker att säga om personalen de har stött på under sina sjukhusvistelser.

– De har varit helt fantastiska i sitt bemötande och mycket proffsiga. Jag har blivit oerhört väl omhändertagen och de vet i detalj vad de sysslar med, säger Börje.

De är båda engagerade i ProClub Möre, patientföreningen för prostatacancerbrabbade i södra Kalmar län. I dagsläget har de runt 145 medlemmar och då är det både de som gått igenom sjukdomen samt stödmedlemmar. Anders fru, Monica Håkansson, sitter med som kassör i föreningen och ser till att allt det praktiska fungerar.

– Syftet med föreningen är att sprida kunskap om sjukdomen och försöka upplysa myndigheter och institutioner om hur vården kan förbättras. Föreningen verkar även för ett socialt och kamratligt stöd. Jag tror det är jätteviktigt att ha någon att prata med för att må lite bättre, säger Börje.

Föreningen anordnar bland annat informationsträffar, föredrag och ”snackekvällar” dit medlemmarna kan gå för att ha trevligt och umgås.

– Där kan man bland annat knyta kontakter och utbyta tips med varandra. Vi har även en prostataskola i samarbete med lasarettet och urologen där bland annat kurator, onkolog och sjukgymnast medverkar. Vi är enda stället i Sverige som har en liknande träff, säger Monica.

Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer, varje år drabbas 10 000 män bara i Sverige.

– Jag tränar på gym fyra gånger i veckan och då är jag där samtidigt som åtta andra gubbar. Fem av oss nio har haft prostatacancer, de andra fyra vet jag inget om. Det är ganska talande, säger Börje.

Precis som i Anders fall så uppstår det inte alltid några symptom när cancern börjar smyga sig på. Det allra säkraste sättet att faktiskt få reda på om man är sjuk är att ta PSA-testet, vilket är ett enkelt blodprov i armvecket. Till skillnad från mammografi så skickas det inte ut några kallelser till männen utan man måste ta tag i det själv.

– Det är skitviktigt att verkligen ta tag i det och göra testet. Prostatacancer är vanligast hos män över 40 år men det betyder inte att det inte kan drabba yngre. Ett tips till dem är att man får köra på med det roliga tills man är 25 år för sen kan det vara över, säger Anders och skrattar.

November månad är prostatacancerns månad där man uppmärksammar sjukdomen och samlar in pengar till forskning. Här kan man läsa mer och skänka pengar genom mustaschkampen. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Årets Matbluff 2017 – vann stenhård kamp

Under onsdagen presenterades vinnaren av det inte så smickrande priset Årets Matbluff 2017.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.09:27, 24 januari, 2018

Här är Årets Matbluff 2017 – vann stenhård kamp
Montage: Äkta Vara

Förra veckan presenterade Äkta Vara vilka fem produkter som var nominerade till antipriset Årets matbluff. Priset – som går  har delats ut vid två tillfällen tidigare, och under onsdagen fick priset en ny vinnare.

Av de fem nominerade blev det Polarica Wild Food Kronhjortskav som vann med 3 557 röster. Produkten ger bilden av att vara kött från vilda djur i polartrakten, men egentligen kommer den från Nya Zeeland. 

– Jag tror att många har röstat på den för att de inte förväntar sig att det ska vara något lurt med en sådan produkt, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson och fortsätter:

– Känslan som förpackningen förmedlar skiljer sig från vad den egentligen innehåller.

Två på listan, bara 67 röster efter Polarica kom Kockens Ekologisk citronpeppar, som inte innehåller någon citron.

Förra året vann Erik Lallerstedts Tryffelbearnaise som nominerade då den bara innehöll 0,005 procent äkta tryffel.

FaktaÅrets Matbluff 2017:

  1. Polarica Wild Food Kronhjortskav, 3 557 röster.

  2. Kockens Ekologisk citronpeppar, 3 490 röster.

  3. Banderos Dip sauce guacamole style, 3 418 röster.

  4. Ica Basic Citron, 2 833 röster.

  5. Kiviks musteri Smultron bärdryck, 2 216 röster.


Totalt fick vi in 15 514 röster.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kanonresultat för friidrottare i stor inomhustävling

Under helgen gick en av Sveriges största inomhustävlingar i friidrott av stapeln i Växjö.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.09:10, 24 januari, 2018

Kanonresultat för friidrottare i stor inomhustävling
Nadja Rugland (mitten) springer 800 meter. Foto: Privat

Som vanligt stod Kalmar SK:s idrottare för fina resultat. Nadja Rugland, som är trea i Sverige bland sjuttonåringar, sprang 800 meter på 2.16,33 samtidigt som lillasyster Juni Rugland, 15 år, slog personligt rekord på 1 000 meter. Hon sprang på 3.06,44 vilket är fjärde bästa tid i Sverige i år.

Även Hanna Jonsson slog personligt rekord med 27.56 på 200 meter. Lyckades bra gjorde också Nova Brideau, 16 år, som kom sjua i ett tufft fält i kula. 11.21 blev längsta stöten och Nova närmar sig topp 10 i Sverige.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rullstol försvann – väckte ilska på sociala medier

"Jag tycker att det är väldigt tråkigt, onödigt också", säger Ann Fingerhut, sjukhusvärdinna på Kalmar Länssjukhus.

Michaela Ekström

Kl.08:04, 24 januari, 2018

Rullstol försvann – väckte ilska på sociala medier
Foto: Arkiv/Skärmdump

En rullstol och en telefon, båda tillhörande Röda korsets sjukhusvärdinnorKalmar Länssjukhus, försvann på eftermiddagen den 16 januari.

Efter händelsen publicerade en av sjukhusvärdinnorna ett inlägg i Facebook-gruppen ”Kalmar” där hon efterlyste rullstolen och telefonen. Ett inlägg som fick stor spridning och som väckte många ilskna reaktioner.

– Det händer ju att vi är borta på uppdrag alla på en gång. Det var vi då och när vi kommer tillbaka vid 14-tiden är rullstolen och telefonen borta. Vi letade men hittade ingenting, säger Ann Fingerhut, en av sjukhusvärdinnorna.

Sjukhusvärdinnorna finns på plats i entrén till Kalmar länssjukhus. Syftet med verksamheten är bland annat att hjälpa besökare till rätta. Det kan till exempel vara personer som har svårt att gå som kan få skjuts till en avdelning eller någon som behöver hjälp att ringa efter sjukresor.

Den försvunna rullstolen användes bland annat till patienter som har svårigheter att sitta i vanliga transportstolar eller när det är ont om stolar.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt, onödigt också. Jag förstår inte vem som skulle ha glädje av den. Det är dumt och onödigt, säger Ann Fingerhut.

Vad tror ni har hänt med dem?
– Det är svårt att säga. Man tycker ju att det inte skulle vara så stöldbegärligt. Det känns ju mest som ett dumt påhitt, säger Ann Fingerhut.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI utfärdar klass 1-varning

Myndigheten har utfärdat en varning för onsdagen.

Magnus Jansson

Magnus Jansson

Kl.06:34, 24 januari, 2018

SMHI utfärdar klass 1-varning
En blåsig onsdag väntar. Foto: Bildbyrån

En blåsig onsdag väntar. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kuling ute till havs längs hela svenska kusten.

”Ett lågtryck på Norska havet ger kuling på många av våra farvatten”, skriver myndigheten. Vindarna förväntas variera i styrka under dygnet och som värst kan det blåsa upp mot 18 m/s.

FaktaDefinitionen för Varning klass 1 kuling: 

Medelvind från 14 m/s upp till 25 m/s. Farligt för fritidsbåtar och små yrkesfartyg. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Därför bryter FBC-backen kontraktet

"Trivs man inte så är det som det är", säger FBC:s klubbchef Per Viberg.

Michaela Ekström

Kl.21:47, 23 januari, 2018

Därför bryter FBC-backen kontraktet
Foto: Arkiv

FBC Kalmarsund värvade Mattias Jansson från allsvenska konkurrenten Visby IBK inför den här säsongen. Nu väljer backen att bryta kontraktet med FBC Kalmarsund. Detta skriver Barometern.

– Mattias och hans flickvän ska ha barn i april och hon bor fortfarande kvar på Gotland och har pendlat hit. Sedan har Mattias inte haft den roll som han kanske hade tänkt så situationen är inte optimal. Det har gått fort, vi hade första samtalet innan helgen men trivs man inte så är det som det är, säger FBC:s klubbchef Per Viberg till Barometern.

Mattias Jansson själv om situationen:

– Det är klart att jag hade förhoppningar om att bidra mer än vad jag har gjort men så har det inte blivit och vi har bestämt oss för att gå skilda vägar. Så är det i idrottens värld ibland, säger Mattias Jansson till Barometern.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng