De vann kampen mot Sveriges vanligaste cancersjukdom | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

De vann kampen mot Sveriges vanligaste cancersjukdom

Anders Håkansson och Börje Björk har ett angeläget budskap till alla män. "Att testa sig är skitviktigt."

Hanna Thulin

Kl.20:39, 12 november, 2017

De vann kampen mot Sveriges vanligaste cancersjukdom
Monica och Anders Håkansson är tillsammmans med Börje Björk engagerade i PorClub Möre. Foto: Hanna Thulin

År 2004 gick Anders Håkansson på en hälsokontroll genom jobbet. Där togs bland annat ett PSA-test, det vill säga ett test som mäter mängden prostataspecifikt antigen i kroppen. Efter någon vecka började alla hans kollegor få hem sina provresultat men hans besked dröjde. Men så en dag låg det ett brunt kuvert hemma i köket.

– Där stod det att jag hade förhöjt PSA-värde. Vid ett nytt besök hos läkaren, då min fru Monica var med, så fick vi beskedet att det var cancer. Då föll allt, det är en skitjobbig situation, berättar han.

Anders opererades och efter den fick han inte anstränga sig på något sätt, han fick inte ens lyfta en liter mjölk. När läkningen var klar var det dags för strålning. Under 30 tillfällen åkte han till sjukhuset i Kalmar för att få sin behandling. Idag är han helt friskförklarad och har inga bestående men.

– Jag hade turen att få min strålning i Kalmar, många fick annars åka till Linköping. Damerna på avdelningen var fantastiska och spelade alltid dansmusik. Jag köpte köpt Lasse Stefanz nya skiva och tog med den till dem, dagen efter spelade de den. Det var inte längesedan jag träffade en av sköterskorna och hon sa att jag såg frisk ut. Jag svarade att jag aldrig hade kunnat klara det utan dem, säger Anders och blir märkbart rörd när han tänker tillbaka.

Börje Björk har också haft prostatacancer men hans historia är lite annorlunda. År 2005 drabbades han av en prostataförstoring och gick till sin vårdcentral för att få det undersökt. Hans läkare ville först inte ta ett PSA-test på honom och han fick kämpa för att få det gjort. När han väl fick göra ett så visade det sig att han mycket riktigt hade förhöjda värden av PSA men att det ännu inte utvecklats till cancer.

– Jag gick på regelbundna kontroller och hade turen att få en jättebra läkare i Sonny Schelin, han är en auktoritet i urologikretsar. Mina värden blev högre och högre, tillslut fick jag cancer, berättar han.

Börje genomgick också en operation och strålades innan han friskförklarades. Till skillnad från Anders så lider han idag av läckage, vilket är mycket vanligt hos män som haft prostatacancer.

– Det finns de som har det mycket värre än jag. Min vardag påverkas inte särskilt mycket av det, jag lever livet som förut. Min läkare har sagt att jag till 99.9 procent inte kommer att dö av prostatacancer utan i så fall av något annat, säger han och skrattar.

Både Anders och Börje har bara goda saker att säga om personalen de har stött på under sina sjukhusvistelser.

– De har varit helt fantastiska i sitt bemötande och mycket proffsiga. Jag har blivit oerhört väl omhändertagen och de vet i detalj vad de sysslar med, säger Börje.

De är båda engagerade i ProClub Möre, patientföreningen för prostatacancerbrabbade i södra Kalmar län. I dagsläget har de runt 145 medlemmar och då är det både de som gått igenom sjukdomen samt stödmedlemmar. Anders fru, Monica Håkansson, sitter med som kassör i föreningen och ser till att allt det praktiska fungerar.

– Syftet med föreningen är att sprida kunskap om sjukdomen och försöka upplysa myndigheter och institutioner om hur vården kan förbättras. Föreningen verkar även för ett socialt och kamratligt stöd. Jag tror det är jätteviktigt att ha någon att prata med för att må lite bättre, säger Börje.

Föreningen anordnar bland annat informationsträffar, föredrag och ”snackekvällar” dit medlemmarna kan gå för att ha trevligt och umgås.

– Där kan man bland annat knyta kontakter och utbyta tips med varandra. Vi har även en prostataskola i samarbete med lasarettet och urologen där bland annat kurator, onkolog och sjukgymnast medverkar. Vi är enda stället i Sverige som har en liknande träff, säger Monica.

Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer, varje år drabbas 10 000 män bara i Sverige.

– Jag tränar på gym fyra gånger i veckan och då är jag där samtidigt som åtta andra gubbar. Fem av oss nio har haft prostatacancer, de andra fyra vet jag inget om. Det är ganska talande, säger Börje.

Precis som i Anders fall så uppstår det inte alltid några symptom när cancern börjar smyga sig på. Det allra säkraste sättet att faktiskt få reda på om man är sjuk är att ta PSA-testet, vilket är ett enkelt blodprov i armvecket. Till skillnad från mammografi så skickas det inte ut några kallelser till männen utan man måste ta tag i det själv.

– Det är skitviktigt att verkligen ta tag i det och göra testet. Prostatacancer är vanligast hos män över 40 år men det betyder inte att det inte kan drabba yngre. Ett tips till dem är att man får köra på med det roliga tills man är 25 år för sen kan det vara över, säger Anders och skrattar.

November månad är prostatacancerns månad där man uppmärksammar sjukdomen och samlar in pengar till forskning. Här kan man läsa mer och skänka pengar genom mustaschkampen. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BESKEDET: Peter Madsen döms för mordet på Kim Wall

På onsdagen meddelades straffet i Köpenhamns tingsrätt.

Magnus Jansson

Kl.13:05, 25 april, 2018

BESKEDET: Peter Madsen döms för mordet på Kim Wall
Köpenhamns tingsrätt kom med beskedet vid 13-tiden på onsdagen. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Vid 13-tiden på onsdagen meddelade Köpenhamns tingsrätt att Peter Madsen döms till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Han döms också för brott mot griftefriden och sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter.

Rätten kom däremot fram till att han inte ska dömas för brott mot sjölagen, som han också stod åtalad för. Madsen och hans försvarare kommer att överklaga domen och Madsen kommer vara fortsatt fängslad i väntan på överklagan.

Det var på kvällen den 10 augusti förra året som en ubåt lämnade hamnen i Köpenhamn. Ombord fanns Kim Wall, 30, som skulle göra ett reportage om Peter Madsen. Senare under natten slog Walls partner larm om att ubåten inte återvänt. På förmiddagen, dagen efter, syntes ubåten vid Kögebukten söder om Köpenhamn. Madsen meddelade då via radio att han var på väg tillbaka till hamnen och att alla ombord mådde bra. Helt plötsligt sjönk ubåten och Peter Madsen fick räddas av en privatbåt – men Kim Wall återfanns inte.

Madsen hävdade att han släppt av henne innan, men under kvällen den 11 augusti meddelade Köpenhamnspolisen att han misstänktes för mord alternativt dråp. Den tekniska undersökningen har senare visat att han sänkte ubåten med flit. Den 21 augusti hittades delar av en kvinnokropp  i vattnet utanför Amager, som senare kunde identifieras som Kim Wall. I början av oktober gjordes nya fynd i Kögebukten, då Walls huvud hittades. Under följetongen har det framkommit att Madsen ska ha dödat henne och styckat kroppen på plats i ubåten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Därför flög en helikopter över Kalmar

Under onsdagen cirkulerade en helikopter över Kalmar och drog till sig en hel del uppmärksamhet.

Hanna Thulin

Kl.12:11, 25 april, 2018

2 bilder
  • Foto: Samuel Slättman
    Foto: Samuel Slättman
  • Foto: Jenny Lindvall
    Foto: Jenny Lindvall

Under onsdagen har en helikopter synts flyga med låg hastighet, främst över de norra delarna av Kalmar. Den lågt flygande farkosten drog till sig en hel del uppmärksamhet från Kalmarborna.

Enligt polisen ska man ha sökt efter en försvunnen person.

– Vi har haft ett ärende med en försvunnen 13-årig flicka. Vi har haft en helikopter uppe som har hjälpt till att leta, säger Fredrik Bratt, polisens ledningscentral region Syd.

Lyckligtvis har flickan hittats vid liv.

– Flickan anträffades vid Giraffens köpcentrum. Det föreligger ingen misstanke om brott men anhöriga har ju såklart varit oroliga, säger Fredrik Bratt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Två män döms för överfallsvåldtäkt

Båda männen döms till sluten ungdomsvård.

Hanna Thulin

Kl.11:43, 25 april, 2018

Två män döms för överfallsvåldtäkt
Foto: Arkiv

I september förra året blev en kvinna överfallen och våldtagen av vad hon uppgav var tre män i Norrliden i Kalmar. Två män greps senare av polisen.

Under onsdagen kom domen mot de två männen som båda är födda -99. Den ena mannen döms till sluten ungdomsvård i elva månader för grov våldtäkt. den andra mannen döms även han för grov våldtäkt samt ringa stöld och ringa narkotikabrott och får ett år och två månaders sluten ungdomsvård. Båda männen kommer också att utvisas efter avtjänat straff.

LÄS MER: Tre män jagas efter överfallsvåldtäkt

Männen menar att kvinnan ska ha varit med på de sexuella handlingarna men tingsrätten bedömer att kvinnan inte har gått med på det frivilligt. Under våldtäkten togs även ett kränkande fotografi som tingsrätten menar visar männens särskilda hänsynslöshet och råhet.

Tingsrätten slår även fast att tre män varit inblandade vid våldtäkten men den tredje mannen är fortfarande okänd för polisen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

RIX FM Festival kommer till Kalmar

Festivalen blir en del av Stadsfesten i augusti.

Hanna Thulin

Kl.08:47, 25 april, 2018

RIX FM Festival kommer till Kalmar
Foto: Arkiv

Det är Barometern som skriver att RIX FM Festival kommer till Kalmar och blir en del av Stadsfesten den 9 augusti.

– Tillsammans med Sveriges artistelit kommer vi även i år att kunna bjuda på Sveriges största sommarfest. Och i år kommer RIX FM Festival att bli större, bättre och viktigare än någonsin eftersom RIX FM påbörjar sina nationella sändningar den 1 augusti. Det betyder att årets festival inte bara är ett stort tack till alla som lyssnar på kanalen, utan även en generös välkomstkram till nya lyssnare, säger Christer Modig, vd på MTG Radio.

Vilka artister som kommer att uppträda är innu inte klart men går man på tidigare år där bland annat Måns Zelmerlöw, Tove Styrke, Danny Saucedo och Astrid S har uppträtt så lär det bli en spännande uppställning.

Övriga städer som är klara att få besök av festivalen är Stockholm, Halmstad, Varberg, Gävle och Helsingborg.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lackebys vd hyllar personalen efter storbranden

"Hanteringen har skötts föredömligt bra av våra medarbetare," säger vd Magnus Axelsson som också är oerhört tacksam att alla inblandade är oskadda.

Hanna Thulin

Kl.08:23, 25 april, 2018

Lackebys vd hyllar personalen efter storbranden
Magnus Axelsson, vd Lackeby Products, hyllar personalen för deras insats vid branden. Foto: Arkiv

Lackeby Products drabbades under måndagen av en brand i anläggningen på Torsåsgatan i Kalmar. Det spreds sig snabbt en giftig rök som la sig över området där industrin håller till. Vad som fick det att börja brinna är ännu oklart.

Personal på plats försökte släcka branden, men det lyckades inte. Då lämnade alla lokalen och stängde branddörrarna för att begränsa branden. Samtidigt larmades räddningstjänsten. I en annan del av anläggningen flyttades gasflaskor undan av personal, för att minska explosionsrisken.

LÄS MER: 30-tal personer på akuten efter branden

– Hanteringen har skötts föredömligt bra av våra medarbetare. Man har arbetat helt enligt den insatsplan som vi har tagit fram i samarbete med räddningstjänsten, och som har underhållits under de sex år som vi har utvecklat verksamheten på Torsåsgatan, säger vd Magnus Axelsson i ett pressmeddelande.

Han känner också en stor tacksamhet mot de brandmän som gjorde en enorm insats i släckningsarbetet, och därmed förhindrade vidare spridning av branden.

Betningsanläggningen, där branden började, är en naturlig del av Lackeby Products verksamhet, som är fokuserad på att utveckla produkter inom vattenbehandling, slambehandling, biogas och avfallshantering.

Magnus Axelsson konstaterar i pressmeddelandet att branden som nu har inträffat måste vara det värsta tänkbara som skulle kunna hända med tanke på påverkan på omgivningen.

– Vi anlitade experter som gjorde en riskbedömning av betningsanläggningen redan då den byggdes för sex år sedan. Den är en av södra Sveriges mest moderna anläggningar, med ett helt slutet system och eget reningsverk.

Lackeby Products i Kalmar sysselsätter 44 personer. Målet är nu att så fort som möjligt få igång verksamheten på nytt, så att personalen kan återgå till sina arbeten. Man har redan fått god hjälp av sitt försäkringsbolag.

Parallellt med att man undersöker de befintliga lokalerna söker man efter tillfälliga industrilokaler och lämplig utrustning för att kunna fortsätta sin produktion. Magnus Axelsson är, trots det som har hänt, hoppfull.

– Vår personal är vår viktigaste resurs. Jag är oerhört tacksam att alla är oskadda och att vi kan fortsätta vårt arbete så snart vi hittar lokaler och utrustning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng