De vann kampen mot Sveriges vanligaste cancersjukdom

Anders Håkansson och Börje Björk har ett angeläget budskap till alla män. "Att testa sig är skitviktigt."

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.20:39, 12 november, 2017

De vann kampen mot Sveriges vanligaste cancersjukdom
Monica och Anders Håkansson är tillsammmans med Börje Björk engagerade i PorClub Möre. Foto: Hanna Thulin

År 2004 gick Anders Håkansson på en hälsokontroll genom jobbet. Där togs bland annat ett PSA-test, det vill säga ett test som mäter mängden prostataspecifikt antigen i kroppen. Efter någon vecka började alla hans kollegor få hem sina provresultat men hans besked dröjde. Men så en dag låg det ett brunt kuvert hemma i köket.

– Där stod det att jag hade förhöjt PSA-värde. Vid ett nytt besök hos läkaren, då min fru Monica var med, så fick vi beskedet att det var cancer. Då föll allt, det är en skitjobbig situation, berättar han.

Anders opererades och efter den fick han inte anstränga sig på något sätt, han fick inte ens lyfta en liter mjölk. När läkningen var klar var det dags för strålning. Under 30 tillfällen åkte han till sjukhuset i Kalmar för att få sin behandling. Idag är han helt friskförklarad och har inga bestående men.

– Jag hade turen att få min strålning i Kalmar, många fick annars åka till Linköping. Damerna på avdelningen var fantastiska och spelade alltid dansmusik. Jag köpte köpt Lasse Stefanz nya skiva och tog med den till dem, dagen efter spelade de den. Det var inte längesedan jag träffade en av sköterskorna och hon sa att jag såg frisk ut. Jag svarade att jag aldrig hade kunnat klara det utan dem, säger Anders och blir märkbart rörd när han tänker tillbaka.

Börje Björk har också haft prostatacancer men hans historia är lite annorlunda. År 2005 drabbades han av en prostataförstoring och gick till sin vårdcentral för att få det undersökt. Hans läkare ville först inte ta ett PSA-test på honom och han fick kämpa för att få det gjort. När han väl fick göra ett så visade det sig att han mycket riktigt hade förhöjda värden av PSA men att det ännu inte utvecklats till cancer.

– Jag gick på regelbundna kontroller och hade turen att få en jättebra läkare i Sonny Schelin, han är en auktoritet i urologikretsar. Mina värden blev högre och högre, tillslut fick jag cancer, berättar han.

Börje genomgick också en operation och strålades innan han friskförklarades. Till skillnad från Anders så lider han idag av läckage, vilket är mycket vanligt hos män som haft prostatacancer.

– Det finns de som har det mycket värre än jag. Min vardag påverkas inte särskilt mycket av det, jag lever livet som förut. Min läkare har sagt att jag till 99.9 procent inte kommer att dö av prostatacancer utan i så fall av något annat, säger han och skrattar.

Både Anders och Börje har bara goda saker att säga om personalen de har stött på under sina sjukhusvistelser.

– De har varit helt fantastiska i sitt bemötande och mycket proffsiga. Jag har blivit oerhört väl omhändertagen och de vet i detalj vad de sysslar med, säger Börje.

De är båda engagerade i ProClub Möre, patientföreningen för prostatacancerbrabbade i södra Kalmar län. I dagsläget har de runt 145 medlemmar och då är det både de som gått igenom sjukdomen samt stödmedlemmar. Anders fru, Monica Håkansson, sitter med som kassör i föreningen och ser till att allt det praktiska fungerar.

– Syftet med föreningen är att sprida kunskap om sjukdomen och försöka upplysa myndigheter och institutioner om hur vården kan förbättras. Föreningen verkar även för ett socialt och kamratligt stöd. Jag tror det är jätteviktigt att ha någon att prata med för att må lite bättre, säger Börje.

Föreningen anordnar bland annat informationsträffar, föredrag och ”snackekvällar” dit medlemmarna kan gå för att ha trevligt och umgås.

– Där kan man bland annat knyta kontakter och utbyta tips med varandra. Vi har även en prostataskola i samarbete med lasarettet och urologen där bland annat kurator, onkolog och sjukgymnast medverkar. Vi är enda stället i Sverige som har en liknande träff, säger Monica.

Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer, varje år drabbas 10 000 män bara i Sverige.

– Jag tränar på gym fyra gånger i veckan och då är jag där samtidigt som åtta andra gubbar. Fem av oss nio har haft prostatacancer, de andra fyra vet jag inget om. Det är ganska talande, säger Börje.

Precis som i Anders fall så uppstår det inte alltid några symptom när cancern börjar smyga sig på. Det allra säkraste sättet att faktiskt få reda på om man är sjuk är att ta PSA-testet, vilket är ett enkelt blodprov i armvecket. Till skillnad från mammografi så skickas det inte ut några kallelser till männen utan man måste ta tag i det själv.

– Det är skitviktigt att verkligen ta tag i det och göra testet. Prostatacancer är vanligast hos män över 40 år men det betyder inte att det inte kan drabba yngre. Ett tips till dem är att man får köra på med det roliga tills man är 25 år för sen kan det vara över, säger Anders och skrattar.

November månad är prostatacancerns månad där man uppmärksammar sjukdomen och samlar in pengar till forskning. Här kan man läsa mer och skänka pengar genom mustaschkampen. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Stjärntrio laddar för Sverigepremiär – i Kalmar

24Kalmar hakade på när Loa Falkman, Kalle Moraeus och Wiktoria repade inför sin nya show.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.20:41, 20 november, 2017

På onsdag har julshowen Vår Jul med artisterna Loa Falkman, Kalle Moraeus och Wiktoria Sverigepremiär i Kalmarsalen.

Stjärntrion har, tillsammans med bandet Hej Kalle, valt att repa in föreställningen i ungdomshuset Uniks lokaler.

– Det är alltid kort om tid, konstaterar Loa i en av pauserna.

Se delar av måndagens repetition i spelaren ovanför.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Unga Kalmarpar söks till tv-sänt bröllop

Produktionsbolaget letar efter brudpar under 30 år som vill gifta sig i tv.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:59, 20 november, 2017

Unga Kalmarpar söks till tv-sänt bröllop
Foto: Genre/Pexels

Ska du och din bättre hälft gifta er innan den sista februari? I så fall har ni chansen att medverka i produktionsbolaget Warner Bros tv-serie om unga brudpar.

”Både förberedelserna, planeringen inför den stora dagen samt bröllopet dokumenteras och förevigas på film för att i vår visas i en ny feelgood-serie som handlar om unga brudpar”, skriver Elin Lindblad från produktionsbolaget i Facebookgruppen Kalmar.

Det enda kravet är att man är under 30 år och att själva vigseln sker innan mars månad.

Varje par kommer att vara med i cirka två till sex avsnitt i serien.

Här hittar ni mer information kring tv-produktionen

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Verksamhet med unik havsutsikt till salu

Har lagt ut sitt bed and breakfast till försäljning.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.17:00, 20 november, 2017

Verksamhet med unik havsutsikt till salu
Villa Bianca i Mörbylånga ska säljas. Foto: Skärmdump/Booking.com

Den populära bed and breakfast-verksamheten har fått fina recensioner på bokningssajten booking.com där betygssnittet ligger på 9,2 av 10 möjliga.

Nu ska ägarna sälja Villa Bianca i Mörbylånga. Den 220 kvadratmeter stora villan innehåller såväl bostad som bed and breakfast – där nedre plan består av fyra rum.

På övervåningen finns ett sovrum, en stor lokal, ett stort allrum samt en stor terass med vacker utsikt över sundet.

”Unikt tillfälle att äga en villa med havsutsikt och möjlighet att bo och driva B&B i samma fastighet! Även perfekt för någon som driver hemkontor eller pensionär som vill utvidga sin pension, genom att driva denna verksamhet.”, skriver ägarna i annonsen på Blocket.

Det utsatta priset för Villa Bianca är 3,2 miljoner kronor.

24Kalmar.se har varit i kontakt med ägarna som inte vill uttala sig om försäljningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter interna stridigheterna – nu lämnar Kalmarpolitikern

Beskedet kom på måndagen.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:52, 20 november, 2017

Efter interna stridigheterna – nu lämnar Kalmarpolitikern
Foto: Arkiv

Förra veckan gick den moderata Kalmarpolitikern Måns Linge ut på Twitter och kritiserade sin partikamrat Jan-Ingemar Lundströms agerande där han uttalade sig om Shemsi ”Papi” Brahimis anställning hos Kalmar kommun. Ett uttalande som väckte stor uppmärksamhet och som möttes av starka reaktioner.

”Jag skäms över att Jan Ingemar Lundström är en del av mitt parti”, skrev Linge bland annat.

LÄS MER: Kalmarmoderat till attack mot partikamrat

Flera andra partikollegor har tagit avstånd från Lundströms uttalande och på måndagseftermiddagen skickade Moderaterna ut ett pressmeddelande där man skrev följande:

”Idag, den 20:e november, valde Jan-Ingemar Lundström efter samtal med den moderata fullmäktigegruppen att lämna sitt uppdrag i kultur- och fritidsnämnden och han är därmed inte längre förtroendevald för Moderaterna.”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bilist väjde för djur – kraschade in i träd

(UPPDATERAD 15:40) Uppringare hittade den övergivna bilen.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:15, 20 november, 2017

Bilist väjde för djur – kraschade in i träd
Foto: Arkiv

Det var strax efter klockan 15 på måndagen som SOS fick in larmet om en singelolycka vid Kläckeberga gård utanför Kalmar.

– Det var en person involverad och han säger sig ha väjt för ett djur och därefter kört in i trädet, berättar Daniel Åström, yttre befäl vid räddningstjänsten i Kalmar.

När vittnen kom till platsen var föraren försvunnen.

– Uppringarna påstod att det rök från bilen, men det var bara krockkudden som orsakade röken. Dessutom syntes ingen till vid olycksplatsen.

Kort därpå kom föraren gåendes 300 meter in mot Berga industriområde.

– Han hade inga allvarligare skador. Lite näsblod och chockad förstås, säger Åström.

Räddningstjänsten sanerade vägbanan och bilen bärgades från platsen vid kvart i fyra-tiden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng