Eldsjälarna om kärleken till laget som försvann

De har alltid funnits där för den lilla klubben på landet. Nu finns inte laget kvar – men kärleken till föreningen består. "Det är något i väggarna här ute som är speciellt."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:33, 12 november, 2017

Eldsjälarna om kärleken till laget som försvann
Anders "Elof" Elofsson och Stefan "Stiffe" Bengtsson har spenderat stora delar av sin fritid på Ljungvallen. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Vi stämmer träff på klassiska och anrika Ljungvallen. Här har Stefan ”Stiffe” Bengtsson och Anders ”Elof” Elofsson varit lagledare sedan 80-talet. Stefan sedan 1981 och Anders sedan 1988. Bortsett från några kortare uppehåll, har duon krigat på i ur och skur för sitt älskade Nickebo. Nu har de båda eldsjälarna blivit ”arbetslösa” efter att klubben dragit ur sitt fotbollslag på grund av spelarbrist.

– Det är väldigt sorgligt och tråkigt att det skulle behöva bli så här. Men det kändes lite som en tidsfråga, säger ”Stiffe”.

LÄS MER: Föreningshjältarna om Nickebos framtid: ”Lite lättnad”

– Ja, när stommen med Bojan Dinic och gänget försvann blev det tufft och föreningen har hela tiden fått kämpa för att få in nya spelare. Det blir liksom inte samma föreningskänsla då, fyller ”Elof” i, som var borta från föreningen i sju år, när han tränade sonens pojklag i Läckeby.

Den närmast dynamiska duon har ägnat stora delar av sina lediga stunder på Ljungvallen. Under årets säsong missade Anders Elofsson endast två träningar.

– Man gör det ju för grabbarnas skull och för klubben. Sedan är det väldigt trevligt med det sociala också, att få vara en del av tugget, säger han.

Eldsjälar är ett utdöende släkte i dag. Nickebo IK har haft det stora privilegiet att ha två i samma fotbollslag.

– Visst, man kanske har skämt bort dem lite väl ibland. När man träffar gamla tränare vi haft här förut, och de säger att det var så himla förspänt ute i Nickebo, blir man glad.

Anders Elofsson bor i den lilla byn Sporrsjö, mellan Läckeby och Kristvallabrunn. 1972 började han spela fotboll i Nickebo tack vare att kompisgänget i skolan lyckades locka med honom till Ljungvallen.

Varför har du blivit kvar här alla år?
– Jag var iväg i SK Falken i fyra år, men annars är det något i väggarna här ute som är speciellt. Det är en härlig bykänsla och jag har känt extremt starkt för den här föreningen.

Stefan Bengtsson är född och uppvuxen i Nickebo.

– Bortsett från året i lumpen och något år när man avsagt sig lagledarskapet, har jag kämpat på. Men man har ju aldrig lämnat det helt. Då har man fått andra uppgifter i föreningen.

Numera har de inga spelare att serva eller bollar att pumpa till träning och match. 2018 kommer Ljungvallen att stå tom.

Vad ska ni göra nu?
– Ja, den som det visste. Givetvis är det tråkigt att det blev så här, men vi har faktiskt blivit erbjudna roller i andra föreningar, avslöjar ”Stiffe”.

Så ni kanske dyker upp i vinter eller i vår i en annan förening?
– Det vet man aldrig. Men det är inte omöjligt, säger ”Elof” och ler.

Klubbens ordförande Fredrik Pettersson har tidigare uttalat sig om att man siktar på att ha ett lag i seriespel säsongen 2019 igen. ”Stiffe” och ”Elof” är inte helt övertygade om att det blir så.

– Om man ska vara ärlig så tror jag det blir svårt. Det vill till att rätt människor tar tag i det runt laget och att man får in rätt typ av tränare. Det bästa hade varit om man fick in ett helt ungdomslag som man senare kan bygga laget runt, säger Anders.

– Men i dag slutar ungdomarna så tidigt med fotbollen, tyvärr. Man tycker även att det är långt ut hit, men i ärlighetens namn är det bara två och en halv mil från Kalmar. Så farligt är det inte, menar ”Stiffe”.

Intervjun börjar leda mot sitt slut och vi vandrar ut från omklädningsrummet för att blicka ut över den idylliska idrottsplatsen.

– Det är nog inte många som tror att det ligger en fotbollsplan här när man kör in i byn. Många säger att det är en av de vackraste anläggningarna de varit på – och jag är beredd att hålla med. Det finns några idrottsplatser man varit på som ligger fint vid sjöar och så som är fina. Man kanske är färgad, men jag tycker det är väldigt fint och mysigt här, säger Stefan Bengtsson.

Om engagemanget för klubben i hans hjärta mynnar ut i fler lokalbollsminnen på Ljungvallen vet ingen i nuläget. Det är något som framtiden får utvisa.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

Mittfältare lämnar Kalmar FF – klar för norskt lag

Norrmannen vänder hem efter tio framträdanden i den rödvita tröjan.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:38, 20 februari, 2018

Mittfältare lämnar Kalmar FF – klar för norskt lag
Harmeet Singh. Foto: Arkiv.

Harmeet Singh kom till Kalmar FF förra sommaren efter ett misslyckat proffsäventyr i Polen. 27-åringen var tänkt som Ismaels ersättare – men efter tio matcher i Kalmar FF-tröjan under hösten 2017 – kan man konstatera att han inte lyckades axla den rollen.

På tisdagen stod det klart att norrmannen vänder hem till Norge och Sarpsborg 08.

LÄS MER: BEKRÄFTAT: Singh ansluter till Kalmar FF

– Vi vill tacka Harmeet för hans tid i Kalmar FF. Han kom till oss under en svår period i somras och var med och bidrog på ett bra sätt till laget under hösten. Vi har hittat en bra lösning med Sarpsborg där Harmeet återförenas med tränaren Geir Bakke, som han tillsammans tog guld med i Molde. Vi önskar Harmeet ett stort lycka till i fortsättningen, säger KFF:s sportchef Thomas Andersson Borstam till föreningens hemsida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Team Eliassis nya uppdrag: Sparra med division 1-laget

Gästar Oskarshamns AIK på tisdagskvällen. "Problemet är bara det att halva laget är otränade."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:01, 20 februari, 2018

Team Eliassis nya uppdrag: Sparra med division 1-laget
Foto: Arkiv.

När FK Älmeboda/Linneryd lämnade återbud till tisdagskvällens planerade träningsmatch mot division 1-laget Oskarshamns AIK gick frågan till Team Eliassi.

– Det var snabba ryck som gällde, men vi har fått ihop ett bra lag som jag hoppas ska kunna stå upp bra i 45 minuter, säger Zana Eliassi.

Hur kommer det sig att ni fick frågan?
– De ville snabbt få ett nytt motstånd, och vi har ju en del spelare som spelar högre upp i divisionerna.

Diako, Azad och Karwan Eliassi spelar alla tre i Lindsdal kommande säsong. Trion utgör en del av startelvan som även innehåller profiler som Omar Eliassi (Smedby BoIK) och Zana Eliassi (Kalmar AIK).

– Vi är bolltrygga, så vi får se till att vila när vi har den inom laget. Problemet är bara det att halva laget är otränade, säger Zana Eliassi.

Vad tror du om era chanser?
– Som sagt, jag hoppas att vi kan stå upp hyfsat i en halvlek. Men ju längre matchen går tror jag att de kommer springa ifrån oss.

Shemsi ”Papi” Brahimi och Mido Eliassi kommer att coacha laget.

Peiman Eliassi är en av nyckelspelarna i Oskarshamns AIK.

Team Eliassis startelva:
Hoshiar Eliassi – Ako Eliassi, Omar Eliassi, Jalal Eliassi – Kamran Eliassi, Karwan Eliassi, Karzan Eliassi – Azad Eliassi, Zana Eliassi, Idris Eliassi.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Går i pappas fotspår – debuterade i Kalmar FF mot ”Åtvid”

Fullt godkänd a-lagsdebut för "Lill-Linkan".

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:15, 19 februari, 2018

Går i pappas fotspår – debuterade i Kalmar FF mot ”Åtvid”
Olle Lindqvist gjorde a-lagsdebut i Kalmar FF i lördags. Foto: Arkiv.

Håkan Lindqvist var en blixtsnabb vänsterytter i Kalmar FF på 90-talet. Efter den aktiva karriären växlade han om och blev innebandytränare i Färjestadens IBK och FBC Kalmarsund Ungdom.

Nu vandrar sonen Olle Lindqvist, född 1999, i pappas fotspår. När högerbacken Emin Nouri blev skadad i den 21:a matchminuten byttes den unge talangen in i KFF:s cupmatch i helgen.

– Det känns så klart väldigt kul att ha debuterat i a-laget. Men givetvis oerhört tråkigt att vi inte får med oss tre poäng. Vi skapar tillräckligt för att avgöra den här matchen. Tyvärr når vi inte hela vägen fram, säger han till Kalmar FF:s hemsida, efter 0-0 mot Åtvidaberg.

18-åringen spelade enkelt och gjorde en fullt godkänd debut.

– Jag hann inte tänka så mycket. Det var bara att byta om och springa in. Givetvis blir det lite speciellt när det är ens debut. Man försöker spela enkelt i början för att komma in i det. Men i andra halvlek släppte det och då försökte jag att köra mitt egna spel och inte tänka så mycket på att det var debut, säger Lindqvist, som listar Färjestadens GoIF som moderklubb.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Smålandsmästare efter rafflande straffdrama

Försvarade titeln från förra året.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:10, 19 februari, 2018

Smålandsmästare efter rafflande straffdrama
Precis som förra året kammade FGoIF-damerna hem titeln – och kan nu titulera sig som bäst i Småland. Foto: Privat.

Färjestadens damer har dominerat inomhusfotbollen de senaste åren – och den här säsongen har inte varit något undantag.

Vid helgens avgörande slutspel i Futsal-DM drog öländskorna det längsta strået efter 10-0 mot Egnahems BK och straffvinst mot Vimmerby IF.

Kajsa Jaensson slog in den avgörande straffen som betydde 5-4 och en ny titel till inomhusdrottningarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rinor, 15, drömmer om proffslivet: ”Hade antagit utmaningen”

Efter provspelet i Makedonien väcktes drömmen till liv.

Samuel Slättman

Kl.11:54, 18 februari, 2018

Rinor, 15, drömmer om proffslivet: ”Hade antagit utmaningen”
Foto: Privat.

Kalmar Södra-spelaren Rinor Jonuzi har målet klart för sig – han ska bli fotbollsproffs. 15-åringen, med ett förflutet i IFK Berga och Kalmar FF, provspelade i somras med det makedonska laget Makedonija GP:s (Gjorce Petrov) ungdomslag.

– De har frågat om jag vill komma ner igen, säger Rinor Jonuzi.

Klubbens förstalag spelar i Prva Liga – högstaligan i landet. Föreningen, som ligger i huvudstaden Skopje, har inte erbjudit något kontrakt men vill att Jonuzi kommer ner och tränar med u-laget i sommar.

– Jag vill utmana mig själv så jag hade antagit utmaning att flytta dit. Jag skulle kunna ta det steget. De tränar väldigt hårt och tar allting på allvar. Jag vill försöka komma så långt som möjligt, säger Rinor.

För 2,5 år sedan skadade den nu 180 centimeter långe anfallaren knäet som då gick ur led. För att komma tillbaka har Rinor tränat extra tillsammans med den albanske tränaren Selajdin Zeneli. 

Under passen med Zeneli har fokus legat på teknik, snabbhet och avslut.

– Jag skulle beskriva mig själv som en stark, teknisk spelare med bra avslut. Jag kämpar alltid och gör mitt bästa. Svagheter är väl vänsterfoten och att nicka, huvudspelet, säger Rinor.

Om det blir något fortsatt spel i Makedonien återstår att se. Först ska Rinor och Kalmar Södra spela en ungdomsturnering i Amsterdam under påsklovet. Senare i sommar får Jonuzi dessutom besked om han blivit antagen till Fotbollsakademien i Kalmar, där han just nu är reserv.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng