EMMAS MATLAGNING

Mästerkocks-Emma hyllar metoden: ”Oändligt många möjligheter”

Den här veckan har Emma Håkansson ett tips som skapar extra härlig textur i matlagningen.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.18:22, 12 november, 2017

Mästerkocks-Emma hyllar metoden: ”Oändligt många möjligheter”

Panering är en metod i köket för att skapa en krispig textur i maträtter. Det finns oändligt många möjligheter när det kommer till panering. Det handlar allt från vilken råvara man panerar, vilken panering man använder, till hur man tillagar den panerade råvaran.

I de svenska köken upplevs ströbrödet vara den mest kända paneringsingrediensen. Testa panko, ett asiatisk ströbröd som är betydligt mer fluffigare och krispigare än det vanliga ströbrödet. Panko suger även åt sig mer smak under tillagningen.

Veckans recept:
Parmesanpanerad kyckling med ärt- och potatismos samt ett syrligt örtsmör 

Hemlagad, smörstekt kyckling med en krispig yta och ett grönt mos med inslag av vitlök. Serveras med ett superenkelt och gott örtsmör som tillför en angenäm syra i rätten.

Du behöver (4 port):

8 st skivor tunnskivad kycklingfilé
1,5 dl riven parmesanost
1,5 dl panko
0,5 dl mjöl
1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 ägg
Smör till stekning

Ärt- och potatismos:
800 g mjölig potatis
3 dl frysta gröna ärtor
1 st vitlöksklyfta
50 g smör
3 msk grädde
Salt
Peppar

Syrligt örtsmör:
200 g rumstempererat smör
1 msk lökpulver
2 krm salt
Citronzest från en citron
Citronsaft från en halv citron
1 st kruka gräslök

Gör så här: Koka upp saltat vatten. Skala och koka potatis mjuk. Tag kastrullen från plattan och häll i ärtorna, låt dra i ca 2 min innan du häller av vattnet.

Låt ånga av, det ska inte finnas någon vätska kvar. Mosa potatis och ärtor med potatisstöt eller försiktigt med mixer. Ha i smör, grädde, riven vitlök, salt och peppar.

ANNONS!! Emma Håkansson

Parmesanpanerad kyckling:
Blanda riven parmesan, panko, mjöl, salt och peppar i bunke. Vispa upp ägget med gaffel i skål. Doppa kycklingen i ägget, och sedan i parmesanpaneringen. Hetta upp smör i stekpannan på medelvärme. Stek kycklingen ca 2-3 min på varje sida.

Syrligt smör:
Finhacka gräslök och blanda med smör, citronzest, citronsaft, lökpulver och salt. Lägg en klick örtsmör på den nystekta parmesanpanerade kycklingen.

Smaklig spis och lycka till! 

För fler recept och idéer,  följ emmasmatlagning på instagram eller kika in Emmas blogg.

emmas mat pesto

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Så undviker du att göra stretchövningen på fel sätt

Emelie Elmes förklarar varför du inte ska stretcha baksida lår med raka ben.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.08:58, 17 februari, 2018

Baksida lår (hamstrings) är en tvåledsmuskel vilket innebär att den går över två leder. Muskelns funktion är att böja knät, rotera knät och sträcka i höftleden. Många är väldigt stela i hamstrings vilket kan bero på flera olika saker. Sitter du till exempel stilla mycket? Då kan kroppen kompensera genom att göra höftböjarna tighta och helt plötsligt har du ett nytt problem.

Allt hänger ihop och problemområdet i kroppen vandrar ofta vidare till nästa ställe. Har du stora problem med strama hamstrings föreslår jag att du tar hjälp av en sjukgymnast för att ta reda på varför och lösa problemet från grunden. Men det finns också sätt att förebygga problemet på.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

De flesta står med raka ben när de stretchar baksida lår. Men det är fel. Hos i princip alla är det ischiasnerven som säger ifrån först. Du får då ingen stretch i baksida och nerverna som inte tycker om att bli tänjda på säger ifrån.

Så hur ska man göra? Med en lätt böj i knäna hamnar stretchen på rätt ställe. En lätt justering som gör stor skillnad!

Står du i en fixerad position är det en statisk stretch och är du i rörelse är det istället en dynamisk. Personligen föredrar jag dynamisk rörelseträning. Jag visar även en variant av detta i filmen.

Emelie Elmes 

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VIMMEL

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!

24Kalmars fotograf tog pulsen på Kalmars nattliv. Fastnade du eller någon du känner på bild?

Redaktionen

Kl.09:04, 12 februari, 2018

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!
Foto: Pilar Malo

24Kalmars fotograf Pilar Malo var under lördagskvällen ute på Kalmars krogar. Kolla igenom bilderna i galleriet för att se om du eller någon du känner förevigades.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas magiska recept på svenskarnas favoriträtt

Det finns en hel uppsjö av olika recept på tacos. Här är ett som inte kommer göra dig besviken.

Kim Ahlqvist

Kl.19:37, 11 februari, 2018

Mästerkock-Emmas magiska recept på svenskarnas favoriträtt

Tacos – rätten vi (Emma) aldrig tröttnar på. En rätt som går att variera i all oändlighet. Ta tacosen till en annan nivå och satsa på en vegetarisk och härligt krispig variant. Bjud familjen eller gästerna, de kommer inte bli besvikna!

Halloumitacos med mangosalsa, guacamole och picklad lök
– Sött, syrligt, krämigt och krispigt är bara några smaker och texturer du får in i maträtten. En riktig fullträff till både vardags och fest!

Du behöver (4 portioner)
Halloumi
2 pkt halloumi
2,5 dl panko
2 st ägg
1 dl mjöl
Kryddor (ex lökpulver, paprikapulver, torkad koriander, cayennepeppar, svartpeppar, vitlökspulver, lite salt)

Picklad lök
3 st rödlökar
6 dl vatten
3 dl socker
1 dl ättika 12 %

Mangosalsa
1 mango
2 st tomater
1 st chili
1 st kruka koriander
Saften från en halv lime
Olivolja

Guacamole
2 st avokado
1 msk färskost
1 tsk limesaft
1 st vitlöksklyfta
Salt

Gör så här
Skär halloumin i önskad storlek. Vispa upp äggen med hjälp av gaffel i liten skål. Häll upp panko i en andra skål samt mjöl och kryddor i en tredje. Var inte rädd att krydda ordentligt! Tänk dock på att inte krydda med för mycket salt eftersom halloumin är salt i sig. Doppa halloumin i mjölblandningen, sedan i ägg och sist panko. Hit kan du förbereda. Förvara i frys och fritera eller stek precis innan servering.

ANNONS!! Emma Håkansson

Picklad lök
Värm upp vatten, socker och ättika i kastrull. Koka upp så att sockret löst sig. Hyvla rödlöken med hjälp av en mandolin eller skär i tunna skivor. Lägg löken i en förslutningsbar burk och häll över sockerlagen. Låt dra minst en timme. Förvara i kyl.

Mangosalsa
Skär mango och tomater i tärningar. Hacka koriander och chili. Blanda allt med lime och olivolja. Låt stå i rumstemperatur till servering.

Guacamole
Mosa avokado och blanda med färskost, limesaft, riven vitlök och salt.

Servera tacosen med gurka, salladsblad, färsk koriander och ev en klick majonäs.

För fler goda recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Så gör du plankan på rätt sätt

Emelie Elmes visar hur du utför övningen korrekt och gör den mer effektiv.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:36, 10 februari, 2018

Denna fantastiska, omtalade övning har de flesta testat på någon gång. Varför är den så bra då? Du arbetar med både de inre och yttre magmusklerna, den är bra för din hållning och du behöver inga redskap. Du tränar balans och flexibilitet och aktiverar hela kroppen.

Viktigt! Plankan är en tung övning och inget du ska börja med om du är svag i din inre magmuskulatur.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Rätt teknik:

  1. Lägg dig på golvet, sätt armbågarna och tårna i golvet.
  2. Lyft kroppen så att bara armbågar och tår nuddar golvet.
  3. Se till att axlarna är över armbågarna.
  4. Rotera bäckenet något inåt (motsats till svank).
  5. Spänn bålen.

Vanliga fel:

  1. Hängbron – du tappar svanken.
  2. Rumpan högt upp – axlarna tar den största smällen.
  3. Och nu kommer ett tips som kommer göra stor skillnad. När du står i plankan: pressa upp skulderbladen mot taket. Testa detta och känn skillnaden. Du kommer inte orka stå lika länge!

Gå gärna in på ”Familjefys” och berätta för mig vad ni vill att jag ska skriva om under våren. Lycka till!

Emelie Elmes 

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ölälskaren kommer hem till Kalmar: ”Ska bli väldigt kul”

På fredagen går startskottet för den populära festivalen i Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.06:53, 9 februari, 2018

Ölälskaren kommer hem till Kalmar: ”Ska bli väldigt kul”
Linus Pilebrand. Foto: Privat

För två år sedan påbörjade Linus Pilebrand sin utbildning till bryggare vid stiftelsen Hantverk och utbildning. Stiftelsens mål är att bevara och se till så att hantverksyrken lever vidare. I samband med utbildningen gick han som lärling hos Beerbliotek i Göteborg.

Efter avslutad utbildning fick han anställning hos Göteborgs Nya Bryggeri, ett av Sveriges snabbast växande craftbryggeri.

LÄS MER: KLART: Då arrangeras den populära ölfestivalen i Kalmar

I helgen återvänder Kalmarbördige Linus till Kalmar ölfestival som arrangeras för tredje gången i ordningen.

– Jag var med första året när jag var hos Beerblioteket, och mycket har ju hänt sedan dess. Flera bryggerier har startats upp på Öland och så har vi ju Emmaboda, som är framgångsrika, säger han.

Hur är känslan att komma hem?
– Det ska bli väldigt kul och det är klart att det känns speciellt. Så det ska bli skoj att visa upp oss inför alla ölentusiaster där hemma.

Bryggeribranschen är en ständigt växande sådan och trenden verkar hålla i sig.

– När jag flyttade upp hit till Göteborg för 13 år sedan fanns det väl två-tre bryggerier. I dag finns det ett 20-tal i stan, vilket är jättekul. Det händer en hel del i branschen.

Göteborgs Nya Bryggeri har funnits i tre år och under 2018 kommer deras öl ”Starkpilsnern” att släppas på Systembolaget i hela landet.

– Det är en sjukt häftig resa de har gjort och mycket är på gång kan jag säga, utan att avslöja för mycket.

Under ölfestivalen kommer Linus Pilebrand att visa upp sitt examensarbete.

– På lördag kommer jag koppla på min stout med honung och lapsang-te, säger han.

Kalmar ölfestival pågår under fredagen och lördagen på Sandra och totalt kommer 28 utställare, varav 22 stycken är ölutställare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng