Ny bok ska hjälpa barnen: ”En generation med coola, starka ungar”

Emelie och Andreas Sjölander har gått ihop med Elaine Eksvärd och Patrick Sjöberg för att ta fram en mycket viktig bok.

Hanna Thulin

Kl.06:58, 12 november, 2017

2 bilder
  • Linda Grådal, författarna Emelie och Andreas Sjölander tillsammans med Patrik Sjöberg och Elaine Eksvärd från Treskablinoll. Foto: Martin Grådal
    Linda Grådal, författarna Emelie och Andreas Sjölander tillsammans med Patrik Sjöberg och Elaine Eksvärd från Treskablinoll. Foto: Martin Grådal
  • Foto: Boksmart
    Foto: Boksmart

Makarna Emelie och Andreas Sjölander fortsätter att släppa barnböcker på löpande band. De har gjort sig ett namn med sin barnboksserier om svenska historiska personer med en komisk tvist. Nu har de ingått ett samarbete med retorikern Elaine Eksvärd och höjdhopparen Patrik Sjöbergs organisation Tre ska bli noll.

– Den här boken tar upp ett känsligt ämne på ett lättsamt sätt. Den handlar om att försöka lära barnen om deras privata delar på kroppen, hur de kan säga stopp till någon som tafsar på dem och vad ett nättroll är. Boken introducerar barnen för de tunga bitarna men på ett lättsamt sätt, berättar Emelie.

LÄS MER: Kalmarparet utökar barnboksserien: ”Maggan var rätt given”

Boken heter Barnen i Kramdalen och handlar om några barn som bor på ett ställe där alla vill kramas hela tiden.

– Men alla kanske inte är så bekväma med att kramas, kan man inte göra en high-five istället? I slutet av boken finns det punkter som föräldrarna kan diskutera med barnen. Vi vet att det är ett jättesvårt att veta hur man ska prata om det. Det här är ett högaktuellt ämne och det är dags att skapa en ny generation av coola, starka ungar.

Kalmarparet utökar barnboksserien: ”Maggan var rätt given”

Tre ska bli noll grundades av Elaine Eksvärd och har en stark ambassadör i Patrik Sjöberg. De är själva överlevare av sexuella övergrepp och jobbar nu för att barn ska ha en trygg barndom.

Hur kom det här samarbetet till mellan er och Tre ska bli noll?
– Det är en lite rolig historia. Jag sprang på Eleine Eksvärd i tunnelbanan i Stockholm. Jag stannade och berömde henne för det arbete hon gör. Några nätter senare vaknade jag och kom på att vi brinner för samma saker fast på olika sätt. Där föddes idén om att vi borde göra en bok om det här så vi slog våra kloka huvuden ihop och utnyttjade våra olika kompetenser, säger Emelie och fortsätter:

– De är fantastiska ambassadörer för det här ämnet och kämpar hårt. Som personer är de väldigt lättsamma och professionella. Det känns jättekul att få sponsra deras projekt.

Barnen i Kramdalen går att förhandsboka men släpps inte förrän vecka 48.

– Vår förhoppning är att boken ska spridas, vi tror att den kan stärka så många barn. Det blir en god start till allt som väntar dem och får igång ett första snack på ett lättsamt sätt. Vi älskar redan den här boken. Ingen kan göra allt men alla kan göra något och ska man ändå läsa något för sina barn så är det smart att välja rätt böcker, avslutar Emelie.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ytterligare en begärs häktad för överfallsvåldtäkten

Anhölls under måndagen i sin frånvaro.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:14, 20 februari, 2018

Ytterligare en begärs häktad för överfallsvåldtäkten
Foto: Arkiv.

I fredags häktades en 18-årig man, misstänkt för en överfallsvåldtäkt, som ägde rum i september månad förra året i Norrliden.

– Det är olika utredningsåtgärder som har gjort att vi har kunnat plocka in den här personen. Vi utesluter inte att fler kommer att frihetsberövas, sa polisens presstalesperson Robert Loeffel till Östra Småland tidigare i veckan.

LÄS MER: 18-åring häktad för grov överfallsvåldtäkt

På tisdagen begärdes ytterligare en man häktad, misstänkt för våldtäkt. Han är anhållen i sin frånvaro sedan i måndags. Även den andre misstänkte gärningsmannen är 18 år gammal.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mystiskt intrång på förskola – kylskåpet larmade

Man vet inte exakt hur eller varför någon tagit sig in i lokalerna.

Hanna Thulin

Kl.16:06, 20 februari, 2018

Mystiskt intrång på förskola – kylskåpet larmade
Foto: Arkiv

Någon gång under helgen ska en förskola i Kalmar ha haft påhälsning i sina lokaler.

– Personalen fick ett temperaturlarm från kylskåpet och när de kom dit så stod ett fönster, kylskåpsdörren och flera dörrar på avdelningen öppna, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson.

Ingenting ska saknas från platsen och man har inte heller några misstänkta gärningsmän i nuläget. En polisanmälan är gjord gällande olaga intrång.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Beskedet: Krusenstiernska gården räddas

Kommunen går in med mer resurser. "En helt unik stadsträdgård som vi absolut ska värna och bibehålla."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:54, 20 februari, 2018

Beskedet: Krusenstiernska gården räddas
Foto: Arkiv.

24Kalmar har tidigare berättat om Krusenstiernska trädgårdens ekonomiska problem.

I en skrivelse till kultur- och fritidsförvaltningen har gården påtalat hur pass allvarlig situationen har varit.

LÄS MER: Ekonomisk kris för Krusenstiernska gården

”Vi har leverantörsskulder på 106 000 kr som inte är betalda. Vi har löner som ska betalas ut dec, jan och feb samt en del semesterlöneskulder att utbetala utöver kommande leverantörsfakturor.”

Förra året räknades 85 000 besökare in till Krusenstiernska trädgården – och nu har kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat att skjuta till mer resurser.

”Idag har arbetsutskottet tagit beslut om remissen när det gäller skötsel av Krusenstiernska trädgården. Det är en helt unik stadsträdgård som vi absolut ska värna och bibehålla. Det förutsätter dock att vi också kan nyttja och använda den för teatrar, konserter och härliga fikastunder. Samma resa hade vi när det gäller Kalmar slott för ett antal år sedan. Vi enades med Statens fastighetsverk om en utvecklingsplan som syftade till att göra slottet än mer tillgängligt och locka ännu fler besökare. Det har blivit en succé!”, skriver kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) på sin blogg.

Till Kalmar slott sköt kommunen och Statens Fastighetsverk till 80 miljoner kronor, varav 40 miljoner från kommunens sida, under en tioårsperiod.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man lyfte sambon med ett grepp om nacken

Upprinnelsen ska ha varit ett bråk om inredningen i badrummet.

Hanna Thulin

Kl.14:58, 20 februari, 2018

Man lyfte sambon med ett grepp om nacken
Foto: Arkiv

En man född -74 hemmahörandes i Kalmar döms till villkorlig dom efter att ha misshandlat sin dåvarande sambo.

Händelsen inträffade i augusti 2017 i parets gemensamma hem. Det hade uppstått en dispyt mellan dem då kvinnan uttryckte en önskan om att få använda ett presentkort till att byta ut inredningen i badrummet.

Mannen ska då ha tagit ett hårt tag om kvinnans bakhuvud, nacke och lagt en hand över hennes mun samtidigt som han drog henne uppåt.

Några dagar efter händelsen fick kvinnan ont och kunde inte rotera kroppen på grund av ryggsmärtor. Hon ska också ha fått ömmande tänder.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fler poliser till region Syd

"Vi måste skapa en stabilitet i hela regionen," säger regionpolischef Carina Persson.

Mattias Nilsson

Kl.14:07, 20 februari, 2018

Fler poliser till region Syd
Foto: Arkiv

Polisen i Region Syd som Kalmar tillhör kommer att anställa mer personal.

Det ekonomiska utrymmet för regionen visar i år på en möjlighet att öka antalet medarbetare med drygt 80 stycken jämfört med det antal som är i tjänst idag.

Drygt hälften av detta är vakanser som nu ska tillsättas, och det handlar om medarbetare i såväl yttre som inre tjänst över hela regionen, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Genom att satsa på en förstärkning av utredningen av grova brott i Malmö hoppas man kunna minska antalet kommenderingar från andra delar i regionen till just Malmö.

– Vi måste skapa en stabilitet i hela regionen. Långdragna kommenderingar är inte att föredra, för vare sig medarbetare eller verksamhet. Det är också anledningen till ytterligare resurser till RLC, säger regionpolischef Carina Persson i ett pressmeddelande.

Inriktningen är att skapa ytterligare en grupp för utredning av grovt våld i Malmö, anställa fler spanare till fyra av fem polisområden och fler operatörer till RLC.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng