Mats Griph: ”Jag har diabetes men är ingen diabetiker”

Mats Griph har diabetes men låter inte det stoppa honom från att träna inför en Ironman och unna sig en cola då och då.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.06:55, 14 november, 2017

Mats Griph: ”Jag har diabetes men är ingen diabetiker”
Mats Griph har diabetes men han är ingen diabetiker

När Mats Griph var 26 år fick han veta att han hade diabetes. Han hade under en tid mått dåligt, som att han gick runt med en guldfiskskål fylld av bomull runt huvudet, men han förklarade det med att det var mycket på jobbet. Men när han tappade 12 kilo i vikt under två veckor och drack och drack utan att bli mindre törstig uppsökte han läkaren.

– Det togs lite tester och det första läkaren frågade när han såg mig var hur länge jag hade misskött min diabetes. Ja i ungefär tre sekunder, svarade jag då. Värdet på mitt blodsocker låg på 40, normalt sett ska ett bra värde ligga på ungefär 4, berättar Mats.

Mats som tidigare tyckt att sprutor varit läskiga fick lära sig att ta dem för att riskera att inte hamna på högt eller lågt blodsocker igen.

– När jag har höga värden mår jag fruktansvärt illa och blir nervös. När jag är låg börjar jag svettas och kan inte prata, jag låter berusad helt enkelt.

Idag har Mats en CGM, en apparat som sitter på kroppen och mäter hans värden i realtid. Det är ett verktyg som har underlättat vardagen en hel del och som även innebär trygghet. I en perfekt värld hade alla med diabetes fått en liknande mätare men som med mycket annat är det en kostnadsfråga.

– Jag är inte lika orolig över att helt plötsligt svimma, mätaren varnar mig om jag ligger helt fel i värdena. Den känns extra bra att ha då jag tränar en hel del och får en stor efterförbränningseffekt. Jag gillar inte att göra något lagom utan vill göra det rejält. Mätaren hjälper mig att ligga mer stabilt.

Mats ligger i hårdträning för att genomföra en halv Ironman i Jönköping nästa år och och målet är att ta sig an en riktig Ironman så småningom.

– Man brukar säga att nutrition är den fjärde grenen i Ironman och i mitt fall blir det extra viktigt, jag måste få i mig käk. För mig är träning också egenvård, det finns inget bättre sätt att ta hand om sin kropp. Att träna hårt innebär också att jag kan belöna mig själv med en fika efter träningspasset. Jag kan sällan dricka en cola men då unnar jag mig det, erkänner Mats som också tillägger att många säkert kommer att bli sura och säga att man inte behöver unna sig genom att äta skit.

– Jag hade inte mått bra om jag inte hade fått äta sådana saker då och då. Det finns många gamla skrönor om att man inte kan äta vissa saker om man har diabetes och det blir tröttsamt när andra ska förmana och lägga sig i genom att säga vad jag kan och inte kan äta. I slutändan är det jag som känner mig själv bäst

Idag, tisdagen den 13 november, är Världsdiabetesdagen och enligt diabetesförbundet är det ungefär 450 000 personer som har diabetes i Sverige. 150 000 personer har det utan att veta om det.

– Det är ett heltidsjobb att ha diabetes vilket många inte förstår, man måste hela tiden parera in måltider. Sånt kan bli svårare när man till exempel är på konferens och inte själv bestämmer över när det ska ätas. Jag har hela tiden en väska packad med något att äta om det skulle behövas, säger Mats.

Det är en allvarlig sjukdom om man inte behandlar den men det finns inget som säger att man ska behöva begränsa sig i livet om man har diabetes.

– Visst kan man ha mörka perioder och vara rädd för att man inte ska vakna efter att man fått ett blodsockerfall under natten men det går över. Man måste våga göra saker. Man kan inte mäta sig med andra hela tiden men man ska kunna leva ett normalt liv utan begränsningar. Det finns väldigt mycket kunskap inom vården och man måste våga be om hjälp om man är osäker. Jag säger alltid att jag har diabetes men att jag inte är någon diabetiker, det finns en skillnad där, avslutar Mats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon blev Årets Nätängel

"Hon vägrar låta sig tystas av kroppskritiker och kräver av sina följare att hålla en bättre ton än hatarna i diskussioner," lyder motiveringen.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.12:27, 24 november, 2017

Hon blev Årets Nätängel
Sara Dahlström fick ta emot pris som Årets Nätängel. Foto: Pressbild

Sara Dahlström från Kalmar, som är chefredaktör på tidningen Hälsa & Fitness, prisades under torsdagen som Årets Nätängel Scenkonstmuseet i Stockholm.

Priset är instiftat av försäkringsbolaget mySafety och har delats ut för tredje året i rad. Utmärkelsen och priset hyllar, lyfter och belönar insatser som leder till en bättre ton på nätet.

– Sarah är en förebild för oss alla. Hon tar alltid fajten och hon tar den alltid på ett schysst sätt. Dessutom kräver hon av sina följare att de gör detsamma, vilket är en egenskap vi imponeras enormt av, säger PA Prabert, vice koncernchef på mySafety Försäkringar och juryordförande i Årets Nätängel.

Sara var nominerad tillsammans med Diego Martinez, Stina Wollter och Helena Mayer. Motiveringen till att Sara fick priset lyder:

Oavsett om hon bjuder på dans eller tyngdlyftning är budskapet alltid detsamma: älska dig själv. Som chefredaktör på Hälsa & Fitness och med bilder på sig själv i sociala medier är hon med och sprider en kroppspositivism som minst sagt smittar av sig. Hon vägrar låta sig tystas av kroppskritiker och kräver av sina följare att hålla en bättre ton än hatarna i diskussioner. En strongwoman som inte tar skit från någon, men lyfter skrot bättre än många.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tavla stals från Försäkringskassan

Stölden uppdagades vid en inventering.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.11:45, 24 november, 2017

Försäkringskassan i Kalmar har anmält att en tavla som tidigare har hängt i lokalerna saknas. Tavlan ska vara värd ”ett par tusenlappar” och stölden uppdagades vid en inventering som nyligen gjordes.

Polisen har ingen misstänkt för brottet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man greppade tag i ung tjej på stadsbiblioteket

Polisen har i nuläget ingen misstänkt för brottet.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.11:39, 24 november, 2017

Man greppade tag i ung tjej på stadsbiblioteket
Foto: Arkiv.

En tjej född i början av 00-talet har anmält att hon vid lunchtid på onsdagen blev ofredad på Kalmar stadsbibliotek.

En man i okänd ålder greppade då tag i tjejen och medan han höll fast henne ska han ha krävt att få veta var hon bor och vad hon heter.

– Hon kände stort obehag men lyckades ta sig loss och lämna biblioteket, säger Christine Bergkvist Björklund vid Kalmarpolisen.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt för brottet. Brottet rubriceras som ofredande.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kustbevakningen stoppade fartyg vid Ölands kust

En man i 60-årsåldern misstänks nu för sjötrafikbrott.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.11:24, 24 november, 2017

Kustbevakningen stoppade fartyg vid Ölands kust
Kustbevakningen stoppade det misstänkta fartyget i vattnet utanför Byxelkrok. Foto: Kustbevakningen.

I vattnet söder om Byxelkrok på norra Öland observerade Kustbevakningen ett misstänkt fartyg och beslut togs om att stoppa båten. Efter en genomgång av fartyget konstaterades att en rad olika märkningar, både ut- och invändigt, saknades.

– Dessutom saknades någon typ av certifikat, säger Christine Bergkvist Björklund vid polisen i Kalmar.

En man född i slutet av 50-talet misstänks nu för sjötrafikbrott. Polisen kan inte svara på hur stort fartyget är eller var det är registrerat. Polisanmälan inkom på onsdagseftermiddagen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stadsmissionen ber om hjälp till jul: ”Kalmarborna är generösa”

Det är inte alla som längtar efter julen men med hjälp av andra medmänniskor kan åtminstone julafton bli lite mindre ensam.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.11:18, 24 november, 2017

Stadsmissionen ber om hjälp till jul: ”Kalmarborna är generösa”
Foto: Hanna Thulin

Det lider mot jul och för många är det en höjdpunkt på året. Dessvärre finns det de som tycker att högtiden mest är jobbig av flera olika skäl. Kanske har man inga pengar eller så är man helt ensam och har ingen att fira tillsammans med.

Stadsmissionen i Kalmar bjuder in dessa personer till ett gemensamt julfirande men för att det ska gå att göra så är man beroende av gåvor från Kalmarborna.

– Vi är väldigt tacksamma för allt vi får in. Hittills har Kalmarborna och de som  bor i de närliggande kommuner varit väldigt generösa, säger Ingegerd Petersson som är insamlingsansvarig på Kalmar Stadsmission.

Hon berättar att behovet av gåvor är större än någonsin då de märker ett ökande utanförskap. Det är fler och fler som tar del av och utnyttjar Stadsmissionens tjänster.

– Det är de som gått igenom en skilsmässa, är arbetslösa eller lider av en sjukdom med mera. Pengarna de får räcker inte till. I vårt informationsblad har vi en verklig historia där en mamman till två tonårsbarn har en matbudget på 500 kronor i veckan. Det är inte mycket.

Stadsmissionen tar emot hjälp på alla möjliga sätt. Dels kan man skänka pengar på Swish och traditionellt sätt eller så kan man ge bort gåvor. Bland annat vill man ha in julklappar till Stadsmissionens julfirande.

– Vi får in ganska många julklappar till män så vi efterfrågar särskilt efter inslagna klappar till kvinnor. Man får gärna skriva en lapp på vad det ligger i och till vem det skulle passa så att vi vet när vi ska dela ut dem.

Ett annat sätt man kan bidra med är genom att skänka tid. Stadsmissionen söker alltid efter volontärer. Har man inget bättre för sig att göra under julafton kan man alltid höra av sig och erbjuda sin hjälp.

– Förra året var jag själv och firade jul på Stadsmissionen och det var fantastiskt att få vara med i den gemenskapen. Det är många som kan glädjas av att vara med, avslutar Ingegerd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng