Mats Griph: ”Jag har diabetes men är ingen diabetiker”

Mats Griph har diabetes men låter inte det stoppa honom från att träna inför en Ironman och unna sig en cola då och då.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.06:55, 14 november, 2017

Mats Griph: ”Jag har diabetes men är ingen diabetiker”
Mats Griph har diabetes men han är ingen diabetiker

När Mats Griph var 26 år fick han veta att han hade diabetes. Han hade under en tid mått dåligt, som att han gick runt med en guldfiskskål fylld av bomull runt huvudet, men han förklarade det med att det var mycket på jobbet. Men när han tappade 12 kilo i vikt under två veckor och drack och drack utan att bli mindre törstig uppsökte han läkaren.

– Det togs lite tester och det första läkaren frågade när han såg mig var hur länge jag hade misskött min diabetes. Ja i ungefär tre sekunder, svarade jag då. Värdet på mitt blodsocker låg på 40, normalt sett ska ett bra värde ligga på ungefär 4, berättar Mats.

Mats som tidigare tyckt att sprutor varit läskiga fick lära sig att ta dem för att riskera att inte hamna på högt eller lågt blodsocker igen.

– När jag har höga värden mår jag fruktansvärt illa och blir nervös. När jag är låg börjar jag svettas och kan inte prata, jag låter berusad helt enkelt.

Idag har Mats en CGM, en apparat som sitter på kroppen och mäter hans värden i realtid. Det är ett verktyg som har underlättat vardagen en hel del och som även innebär trygghet. I en perfekt värld hade alla med diabetes fått en liknande mätare men som med mycket annat är det en kostnadsfråga.

– Jag är inte lika orolig över att helt plötsligt svimma, mätaren varnar mig om jag ligger helt fel i värdena. Den känns extra bra att ha då jag tränar en hel del och får en stor efterförbränningseffekt. Jag gillar inte att göra något lagom utan vill göra det rejält. Mätaren hjälper mig att ligga mer stabilt.

Mats ligger i hårdträning för att genomföra en halv Ironman i Jönköping nästa år och och målet är att ta sig an en riktig Ironman så småningom.

– Man brukar säga att nutrition är den fjärde grenen i Ironman och i mitt fall blir det extra viktigt, jag måste få i mig käk. För mig är träning också egenvård, det finns inget bättre sätt att ta hand om sin kropp. Att träna hårt innebär också att jag kan belöna mig själv med en fika efter träningspasset. Jag kan sällan dricka en cola men då unnar jag mig det, erkänner Mats som också tillägger att många säkert kommer att bli sura och säga att man inte behöver unna sig genom att äta skit.

– Jag hade inte mått bra om jag inte hade fått äta sådana saker då och då. Det finns många gamla skrönor om att man inte kan äta vissa saker om man har diabetes och det blir tröttsamt när andra ska förmana och lägga sig i genom att säga vad jag kan och inte kan äta. I slutändan är det jag som känner mig själv bäst

Idag, tisdagen den 13 november, är Världsdiabetesdagen och enligt diabetesförbundet är det ungefär 450 000 personer som har diabetes i Sverige. 150 000 personer har det utan att veta om det.

– Det är ett heltidsjobb att ha diabetes vilket många inte förstår, man måste hela tiden parera in måltider. Sånt kan bli svårare när man till exempel är på konferens och inte själv bestämmer över när det ska ätas. Jag har hela tiden en väska packad med något att äta om det skulle behövas, säger Mats.

Det är en allvarlig sjukdom om man inte behandlar den men det finns inget som säger att man ska behöva begränsa sig i livet om man har diabetes.

– Visst kan man ha mörka perioder och vara rädd för att man inte ska vakna efter att man fått ett blodsockerfall under natten men det går över. Man måste våga göra saker. Man kan inte mäta sig med andra hela tiden men man ska kunna leva ett normalt liv utan begränsningar. Det finns väldigt mycket kunskap inom vården och man måste våga be om hjälp om man är osäker. Jag säger alltid att jag har diabetes men att jag inte är någon diabetiker, det finns en skillnad där, avslutar Mats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Reklamfilmstjärna från Öland en av ”årets lantisar”

Lokala profiler tar plats på årets hetaste lantis-lista.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.11:23, 22 januari, 2018

Reklamfilmstjärna från Öland en av ”årets lantisar”
Kerstin Persson från Arbelunda. Foto: Privat

Tidningen Land har listat de 100 personerna som gjort mest betydelsefulla insatser för en levande landsbygd.

Allra överst på listan hittar vi tv-kändisarna Marie och Gustav Mandelmann. Men det finns även ett par lokala inslag på topp 100.

Mjölkbonden Kerstin Persson från ArbelundaÖland har blivit känd för sina insatser i Arlas reklamfilmer.

– Man kan bli känd för mycket, haha. Det var i samband med att mjölkpriset började falla som jag fick frågan om de kunde få filma mig på min gård för att visa att Arla är bondeägt, säger hon.

Filmteamet som aldrig tidigare hade varit på en gård, följde Kerstin i två dygn.

– De hade varit med och spelat in Solsidan och något inredningsprogram. Tanken var att de skulle göra en film där vi visade upp vår gård, men efteråt ringde dem och frågade om de fick filma mig när jag åt en ostmacka, så blev det plötsligt en ostreklam.

Hur känns det att vara 46:a av Sveriges alla lantisar?
– Jo, men det är klart att det känns hedrande. Jag brinner för lantbruk, svensk mat och öppna landskap. Kan jag vara med och bidra till det ställer jag gärna upp.

Så här skriver tidningen Land i sin motivering:

”Arlas nya reklamfilmsstjärna som hoppas att filmerna ska öka intresset för matproduktionen och att bönderna blir stoltare över sitt arbete. ”Hade de frågat om jag kunde gå naken på Sergels torg för att höja mjölkpriset hade jag gjort det”, säger hon i en intervju med Land.”

Även Lennart Svensson från Läckeby hamnar på listan, närmare bestämt på plats 92.

”Pensionär som bygger fågelholkar och säljer dem i en skottkärra vid grinden. Turister från Europa köper hans holkar och tar hem till sina länder”, skriver tidningen Land.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vimmel

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!

24Kalmars fotograf tog pulsen på Kalmars nattliv. Fastnade du eller någon du känner på bild?

Redaktionen

Redaktionen

Kl.10:27, 22 januari, 2018

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!
Foto: Fredrik Mårtensson

24Kalmars fotograf Fredrik Mårtensson var under lördagskvällen ute på Kalmars krogar. Kolla igenom bilderna i galleriet för att se om du eller någon du känner förevigades.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gård utanför Kalmar prisas av köttjätte

Kammar hem utmärkelsen som Årets Nöt bland 10 000 andra gårdar.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:44, 22 januari, 2018

Gård utanför Kalmar prisas av köttjätte
Foto: Pixabay

I Lindersmåla, utanför Rockneby, driver Morgan Karlsson och Therese Nilsson sin gård med nötköttproduktion.

Nu prisas duon för sitt gedigna arbete av Scans inköpsavdelning, HKScan Agri, när de får ta emot utmärkelsen som Årets Leverantör Nöt 2017.

Priset är ett etablerat hedersomnämnande bland svenska djuruppfödare och vinnaren utses bland HKScan Agris 10 000 leverantörer.

– Vi är mycket stolta över våra svenska gris-, lamm-, och nötleverantörer och vill genom utmärkelsen Årets leverantör lyfta fram den leverantör inom respektive djurslag som vi anser gjort en extra bra insats under året. Det är tack vare HKScan Agris leverantörer som vi kan erbjuda kött- och charkprodukter från Scan med 100 procent svenskt kött året om, säger Magnus Lindholm, tillförordnad inköpsdirektör hos HKScan Sweden.

På gården i Lindersmåla föds det årligen upp 200 nötdjur till slakt och då främst ungtjurar av mjölkras. Therese Nilsson och Morgan Karlsson har 175 hektar som de odlar på och utöver det betar djuren på 30 hektar. Grödorna består av vall, majs, korn, havre, rågvete och raps. Företaget har en halvtidsanställd men annars sköts all verksamhet av familjen.

Motiveringen till priset:
”Therese och Morgan är ungnötsproducenter som är drivna, noggranna och gärna antar nya utmaningar. De är lyhörda för marknaden oavsett om det innebär att betäcka kvigor för att ta en kalv innan slakt som ungko eller att testa att producera mellankalv, ständigt med noggrann utvärdering efteråt. Produktionen är väl fungerande, det finns framförhållning i slaktplaneringen och toppkvalitet på de djur som levereras. De har en god förmåga till samarbete både med HKScan och med andra producenter i närområdet.”

FaktaKriterierna för priset Årets Leverantör Nöt 2017:

- Har bra djuröga och jobbar aktivt för främja djurens naturliga beteende så att de mår bra.

- Flexibel produktion med goda och jämna slaktresultat som anpassas till svensk köttkonsumtion.

- Framåtanda genom kontinuerlig utveckling och nytänk för att förbättra sin verksamhet.

- Professionell affärspartner som sätter kunden och konsumenternas önskemål i fokus.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Åsa firar tio år som brandman i Kalmar: ”Man känner sig meningsfull”

Åsa Byström är den enda kvinnliga, heltidsanställda brandmannen hos brandkåren i Kalmar och förra veckan fick hon ta emot kommunens jämställdhetspris för sitt arbete med att skapa en bättre arbetsplats.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.06:49, 22 januari, 2018

Åsa firar tio år som brandman i Kalmar: ”Man känner sig meningsfull”

Åsa Byström har jobbat som brandman i Kalmar sedan år 2008, vilket innebär att hon firar 10-årsjubileum i år. Allt började med en prova-på-dag, anordnad av räddningstjänsten i Västervik, som riktade sig speciellt till tjejer. Där fick man prova på olika moment inom yrket och efter det var Åsa fast.

– Jag kände ganska tidigt att jag inte var en kontorsperson så detta var ett bra alternativ. Det bästa med yrket är att man aldrig riktigt vet vad som väntar. Man sitter aldrig still utan får röra på sig. Man får också hjälpa folk och vara en kugge i samhället, man känner sig meningsfull, säger Åsa.

Att vara brandman innebär även att man ställs inför jobbiga situationer. Åsa berättar att det kan vara särskilt jobbigt om det är en olycka där barn eller någon man känner är inblandad.

– Det är tufft men det känns skönt att kunna bidra genom att göra det som man är bra på och tränad för. Som tur är händer inte det så ofta.

Hur lär man sig hantera de jobbiga situationerna?
– När man går in i yrket vet man oftast inte hur man kommer att reagera. Kanske har man en känsla över hur man hanterar stressade situationer men annars vet man inte förrän man ställs inför det. Vi pratar mycket i gruppen efteråt om det varit något jobbigt larm vilket hjälper.

Du har aldrig funderat på att byta yrkesbana?
– Jag har gjort många olika saker innan jag började som brandman. Arbetstiderna tillåter också ibland att man gör andra saker på sin fria tid. Just nu känner jag inte det behovet men som alltid när det är motigt så börjar man fundera på om det här är det bästa jag kan göra. Men det är ett bra jobb där man utvecklas hela tiden.

Åsa är den enda heltidsanställda, kvinnliga brandmannen hos Kalmars Räddningstjänst. Förra veckan fick hon ta emot Kalmar kommuns jämställdhetspris för det arbete hon har lagt ner för att utveckla sin arbetsplats.

– Det var oväntat, jag vet ju hur många som jobbar med de här grejerna runt om i kommunen. Jag har försökt på de sätten som jag kan att förbättra min arbetsmiljö och få bättre förutsättningar för tjejer som ska komma in här sen. Det känns overkligt och samtidigt helt fantastiskt att få den bekräftelsen på saker som jag har kämpat för, säger hon.

Kan du nämna några saker som du har kämpat för?
– När jag började här var det kanske mest fokus på att jag skulle få kläder i rätt storlek, verktyg och ett omklädningsrum. Sen har jag försökt driva på de här prova-på-dagarna som gjorde att jag själv kom in i yrket. Jag vet att det är ett bra sätt.

Hon har även jobbat för att det ska finnas handlingsplaner om en medarbetare blir gravid. Det räcker inte bara att ta tag i situationen när den uppstår utan för framtida kvinnliga brandmän kan det vara skönt att veta att man inte kommer sitta helt sysslolös under graviditeten.

– Jag försökte samla ihop de brandmännen vi har här i närområdet, både hel- och deltidsanställda, för att stärka oss själva. Vi är ett jättebra gäng som kan hjälpa till att lyfta varandras frågor, jag kan ringa deras chefer och de kan ringa min för att ta upp problem. Vi vill ju ha kvar de tjejerna som vi väl har fått in. Det är ett stort problem att många slutar för att man inte har jobbat med de här grejerna innan.

Hur upplever du att dina förslag har bemötts av den övriga organisationen?
– Det har inte varit så lätt alla gånger att visa på nyttan med det. Nu har vi varit på en del konferenser som handlat om de här ämnena så det har blivit lättare. Men det är nog inte alla som ser nyttan med det fortfarande. Vi har precis haft stora organisationsändringar och vi har fått en ny byggnad, bara det att man startar på nytt gör att det blir lite lättare. Det känns hoppfullt, säger hon.

asabystrom1
På den nya brandstationen i Oxhagen har man satsat på ett stort omklädningsrum för kvinnorna trots att man i nuläget inte är så många. Det är en investering för framtiden. Foto: Hanna Thulin

Det finns de som har fördomar och till exempel undrar om Åsa verkligen klarar av att köra den där stora brandbilen.

– Men de är få. Oftast om det är något som skulle vara tungt vid ett larm så tar vi i allihopa. Det är ofta man får hjälpas åt, vi är sällan ensamma. Man ska komma ihåg att vi nästan bara har det tungt vid larm, de som till exempel jobbar inom hemtjänsten gör tunga lyft jämnt men dem är det inga som höjer till skyarna.

Som det ser ut nu så är det färre och färre som söker sig till yrket, mycket beror på att utbildningen har dragit ner på platserna. Då blir det extra viktigt för en station som Kalmar att locka till sig guldkornen.

– Det har blivit den sökandes marknad och vi kanske borde vidga vyerna för att locka alla sorters människor hit. Man kan se ett värde i att ha en jämställd arbetsplats och om det är två likvärdiga kandidater som klarat alla tester, varav den ena är en tjej, så kan det finnas en fördel med att välja henne. Jag hoppas att fler tjejer ska känna att det finns en möjlighet att få jobb här.

För att locka fler tjejer till yrket är det viktigt att kunna erbjuda en bra arbetsplats men det krävs också att man pratar om det och till viss del avdramatiserar yrket. Även männen lär må bra av att inte jämföras med den typiska bilden som många har av stor och stark superman.

– Det är nog skönt för männen att få ses som människor och att folk blir nyfikna på dem som personer så att det inte bara ska läggas en massa värderingar på dem utifrån den bilden man har av en brandman.

– Många killar har haft drömmen om att bli brandman sedan de var små men det är nog inte lika många unga flickor som får frågan om de vill bli brandmän när de blir stora. Vi borde fråga mer eftersom det är där de skapar sina drömmar och ambitioner. Efter att vi har varit i skolklasser och pratat så brukar vi få teckningar från både pockar och flickor där det står att de vill bli brandmän, det är bland det finaste man kan få. Sånt ger energi, avslutar Åsa.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Brott och olyckor – detta inträffade under helgen

Två polisjakter, ett stort bråk och en bil i diket var några av de brott och olyckor som inträffade under helgen.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.22:11, 21 januari, 2018

Brott och olyckor – detta inträffade under helgen
Foto: Arkiv

Man anmäler fjortonåring för hemfridsbrott – Två unga pojkar ska ha tagit sig in i en av mannens byggnader.

Singelolycka på Öland – Två män fick föras till sjukhuset.

Bil voltade ner i diket – Räddningstjänsten fick rycka ut.

Flydde från polis – kraschade – En patrull inledde en kort jakt på ett par moppekillar under natten som fick ett abrupt slut.

EXTRA: Stort bråk i centrala Kalmar – Polisen larmades till centrum under natten på grund av ett stort bråk.

Flyende bilist jagades av flera polispatruller – Mannen övergav sitt fordon i närheten av Ölandsbron.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng