Mats Griph: ”Jag har diabetes men är ingen diabetiker”

Mats Griph har diabetes men låter inte det stoppa honom från att träna inför en Ironman och unna sig en cola då och då.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.06:55, 14 november, 2017

Mats Griph: ”Jag har diabetes men är ingen diabetiker”
Mats Griph har diabetes men han är ingen diabetiker

När Mats Griph var 26 år fick han veta att han hade diabetes. Han hade under en tid mått dåligt, som att han gick runt med en guldfiskskål fylld av bomull runt huvudet, men han förklarade det med att det var mycket på jobbet. Men när han tappade 12 kilo i vikt under två veckor och drack och drack utan att bli mindre törstig uppsökte han läkaren.

– Det togs lite tester och det första läkaren frågade när han såg mig var hur länge jag hade misskött min diabetes. Ja i ungefär tre sekunder, svarade jag då. Värdet på mitt blodsocker låg på 40, normalt sett ska ett bra värde ligga på ungefär 4, berättar Mats.

Mats som tidigare tyckt att sprutor varit läskiga fick lära sig att ta dem för att riskera att inte hamna på högt eller lågt blodsocker igen.

– När jag har höga värden mår jag fruktansvärt illa och blir nervös. När jag är låg börjar jag svettas och kan inte prata, jag låter berusad helt enkelt.

Idag har Mats en CGM, en apparat som sitter på kroppen och mäter hans värden i realtid. Det är ett verktyg som har underlättat vardagen en hel del och som även innebär trygghet. I en perfekt värld hade alla med diabetes fått en liknande mätare men som med mycket annat är det en kostnadsfråga.

– Jag är inte lika orolig över att helt plötsligt svimma, mätaren varnar mig om jag ligger helt fel i värdena. Den känns extra bra att ha då jag tränar en hel del och får en stor efterförbränningseffekt. Jag gillar inte att göra något lagom utan vill göra det rejält. Mätaren hjälper mig att ligga mer stabilt.

Mats ligger i hårdträning för att genomföra en halv Ironman i Jönköping nästa år och och målet är att ta sig an en riktig Ironman så småningom.

– Man brukar säga att nutrition är den fjärde grenen i Ironman och i mitt fall blir det extra viktigt, jag måste få i mig käk. För mig är träning också egenvård, det finns inget bättre sätt att ta hand om sin kropp. Att träna hårt innebär också att jag kan belöna mig själv med en fika efter träningspasset. Jag kan sällan dricka en cola men då unnar jag mig det, erkänner Mats som också tillägger att många säkert kommer att bli sura och säga att man inte behöver unna sig genom att äta skit.

– Jag hade inte mått bra om jag inte hade fått äta sådana saker då och då. Det finns många gamla skrönor om att man inte kan äta vissa saker om man har diabetes och det blir tröttsamt när andra ska förmana och lägga sig i genom att säga vad jag kan och inte kan äta. I slutändan är det jag som känner mig själv bäst

Idag, tisdagen den 13 november, är Världsdiabetesdagen och enligt diabetesförbundet är det ungefär 450 000 personer som har diabetes i Sverige. 150 000 personer har det utan att veta om det.

– Det är ett heltidsjobb att ha diabetes vilket många inte förstår, man måste hela tiden parera in måltider. Sånt kan bli svårare när man till exempel är på konferens och inte själv bestämmer över när det ska ätas. Jag har hela tiden en väska packad med något att äta om det skulle behövas, säger Mats.

Det är en allvarlig sjukdom om man inte behandlar den men det finns inget som säger att man ska behöva begränsa sig i livet om man har diabetes.

– Visst kan man ha mörka perioder och vara rädd för att man inte ska vakna efter att man fått ett blodsockerfall under natten men det går över. Man måste våga göra saker. Man kan inte mäta sig med andra hela tiden men man ska kunna leva ett normalt liv utan begränsningar. Det finns väldigt mycket kunskap inom vården och man måste våga be om hjälp om man är osäker. Jag säger alltid att jag har diabetes men att jag inte är någon diabetiker, det finns en skillnad där, avslutar Mats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Historisk byggnad på Ängö till salu

För knappt 7,5 miljoner kronor kan huset, byggt av öländskt timmer på Ängö, bli ditt.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:32, 21 november, 2017

BILDEXTRA: Historisk byggnad på Ängö till salu
Foto: Pontuz Löfgren

Den gamla trävillan på Ängö byggdes av öländskt timmer på slutet av 1800-talet och därefter gjordes en stor tillbyggnad. Sedan 1930-talet har villan sett ut som den gör ungefär i dag.

a%cc%88ngo%cc%88villa2

”Gamla Rålambsgatan blev, som ni alla vet, Rappegatan 1974. Det var dock inte en av godsherrarna Rappe som gav gatan namnet utan istället är det Friherren Wilhelm Rappe som gett gatan sitt namn. Anton Svensson född 1846 och bördig från Jämjö byggde husets första del omkring 1870.”, skriver mäklaren Pontuz Löfgren i annonsen på Hemnet.

a%cc%88ngo%cc%88villa4

Totalt har fastigheten en boarea på 173 kvadratmeter och därtill även två uthyrningslägenheter på 60 och 36 kvadratmeter.

a%cc%88ngo%cc%88villa3

Den historiska villan på Ängö ligger ute till försäljning för nästan 7,5 miljoner kronor.

a%cc%88ngo%cc%88villa5

För fler bilder – klicka dig vidare till annonsen här!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

extra

Rektorn avvaktar att kommentera: ”Återkommer till saken”

Efter den misstänkta våldtäkten ska det ha tagit 30 timmar innan skolan kontaktade den utsatta tjejens förälder.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.20:21, 21 november, 2017

Rektorn avvaktar att kommentera: ”Återkommer till saken”
Foto: Arkiv/Wikimedia commons.

Efter den misstänkta våldtäkten på en gymnasieskola i Kalmar riktar den utsatta tjejens mamma stark kritik mot skolans agerande. Enligt mamman fick hon reda på vad som skett genom en granne och att det dröjde runt 30 timmar innan hon blev kontaktad av personal från skolan.

– Skolan gjorde ingenting! De ringde inte ens när det hände, berättade mamman för 24Kalmar på tisdagskvällen.

LÄS MER: Journalisten om Förlösamördaren: ”Svårt att avgöra om han ljuger”

Rektorn på den berörda gymnasieskolan vill i nuläget inte uttala sig om händelsen eller bemöta kritiken utan hänvisar till det Christian Sandahl, verksamhetsområdeschef vid Kalmarsunds gymnasieförbund, meddelade på tisdagseftermiddagen.

Rektorn hälsar dock att frågor om ärendet och kritiken mot skolan kan komma att besvaras under onsdagen.

– Jag återkommer till den saken under morgondagen. Det finns omständigheter kring den här händelsen som jag inte kan kommentera nu, säger rektorn.

– Men vi tar det på största allvar och det vill jag verkligen understryka.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Drömmen om en podd blir verklighet: ”Så himla kul”

De nyfunna vännerna vill sprida glädje, kunskap och inspiration.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:33, 21 november, 2017

Drömmen om en podd blir verklighet: ”Så himla kul”
Emelie Ruukel och Ida Glasberg har startat en ny podd. Foto: Privat

Ida Glasberg och Emelie Ruukel träffades för första gången för ett och ett halvt år sedan på Ung Cancer-festivalen i Malmö.

– Emelie kom fram till mig när vi stod och skulle gå in för sista avslutningen, alla skulle säga hej då till varandra och vi skulle ta kort alla tillsammans. Hon kom fram, sa hej och sen pratade vi på som om vi hade känt varandra hela livet. Det var inte tyst en sekund och jag visste att jag hade snubblat in i vad som kom att bli en fantastisk vänskap, berättar Ida som är från Kalmar.

När Emelie frågade om Ida kunde tänka sig att vara med i en video på hennes kommande Youtubekanal frågade Ida om de inte skulle starta en podd istället och beslutet togs med en gång.

– Vi började spåna på namn, teman, vad vi ville ha ut av podden och vad den skulle handla om. Det blev många sms fram och tilllbaka. Någonstans tänkte vi väl att vi hade en dröm att uppnå tillsammans. Vi hoppades att detta inte skulle bli en ouppfylld dröm, ett vardagligt snack, något som vi bara skulle prata om men aldrig genomföra.

Deras önskan gick i lås och exakt ett år senare spelade de in det första avsnittet av ”Vår Verklighet” på samma plats i Malmö som de först träffade varandra.

– Vår tanke är att podden ska bidra med lite glädje, lite kunskap och lite inspiration. Vår önskan är att inom en snar framtid bjuda in gäster till vissa avsnitt för att kunna sprida deras verklighet eller någon annans verklighet till andra. Podden kommer att handla om främst vår, men också andras verklighet, med allt vad det innebär. Vi ser så mycket fram emot framtiden att det är galet.

Hur känns det att vem som helst kan lyssna på era diskussioner?
– Jag har nog inte riktigt greppat det än. Att göra en podd har länge varit en dröm för mig. Det känns galet och tänka på att människor vill lyssna på vad just jag har att säga. Men så himla kul, säger Ida.

Här kan man lyssna på tjejernas första avsnitt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter restaurangbesöket – fick uppsöka toaletten 19 gånger

Misstänkt matförgiftning på Kalmarrestaurang.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:36, 21 november, 2017

Efter restaurangbesöket – fick uppsöka toaletten 19 gånger

Det var i fredags som anmälaren och en kamrat intog en lunchbuffé på en restaurang i Kalmar. Efter maten passade sällskapet på att förtära varsin dessert. Anmälaren valde en vegandessert och morgonen efter fick personen sig en ordentlig chock.

I anmälan till kommunen skriver personen att hen fick uppsöka toaletten vid 19 tillfällen mellan klockan 07.30 och 22.00 efter att ha drabbats av svår diarré.

Anmälaren misstänker att det är desserten som bidragit till magproblemen. Kamraten åt inte samma typ av efterrätt och visade heller inte upp några symtom på magsjuka.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här har priserna på fjällstugor ökat mest

Chockhöjning av priserna i vissa delar av landet.

Matilda Larsson

Kl.15:58, 21 november, 2017

Här har priserna på fjällstugor ökat mest
Foto: Genrebild / Creative Commons.

Priset på fritidshus i Sveriges största skidkommuner fortsätter att öka, visar nya siffror från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling som har kartlagt prisutvecklingen.

Mest har priset ökat på fjällstugor i Älvdalens kommun där prisökningen är 15 procent de senaste 12 månaderna. Här ligger nu priset på ett genomsnittligt fritidshus på 1,6 miljoner kronor eller 19 728 kronor per kvadratmeter.

På andra plats i prisökning ligger Storumans kommun på 11 procents ökning.

Trots prisökningarna tycker Emma Tysk, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Mora, att priserna fortfarande är förhållandevis låga.

– I Älvdalen ligger priserna fortfarande på relativt låga nivåer jämfört med de större skidorterna. Här är det möjligt att få lite mer fritidshus för pengarna och samtidigt slippa de allra längsta resvägarna från södra Sverige jämfört med exempelvis Åre, säger Emma Tysk.

Dyrast att köpa fjällstuga är det i Malung-Sälens kommun. Här kostar ett genomsnittligt fritidshus 2,5 miljoner kronor eller 32 322 kronor per kvadratmeter.

Näst dyrast är en fjällstuga i Åre, där ett genomsnittet ligger på 2,4 miljoner kronor.

– När vintersäsongen närmar sig ökar återigen intresset för att köpa bostad med närhet till skidåkning och friluftsliv, säger Emma Tysk.

FaktaTopplista – här har priser på fjällstugor ökat mest:

  1. Älvdalens kommun: 15%

  2. Storumans kommun: 11%

  3. Åre kommun: 11%

  4. Malung-Sälens kommun: 5%

  5. Härjedalens kommun: 3%


Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng