Räddningsaktion av hemlösa katter på Moskogen: ”Finns mellan 40-70 stycken” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Räddningsaktion av hemlösa katter på Moskogen: ”Finns mellan 40-70 stycken”

Nu ber man om hjälp från djurvänner i Kalmar som kan tänka sig öppna upp sina hem tillfälligt för katterna som räddas.

Hanna Thulin

Kl.21:21, 15 november, 2017

Räddningsaktion av hemlösa katter på Moskogen: ”Finns mellan 40-70 stycken”
Här är två av katterna som har räddats från avfallsanläggningen, den mörkgråa katten är redan på väg att bli tam och den svarta är såld till permanent hem. Foto: Privat

Just nu pågår en räddningsaktion av de hemlösa katter som håller till på Moskogens avfallsanläggning strax utanför Kalmar.

– Det var en lastbilschaufför där som hörde av sig till oss då han hade observerat att det fanns kattungar där ute, säger Frida Roslund från Kattkommando Syd.

Hon tog kontakt med Moskogen och KSRR som bjöd in Frida och hennes kollega Berndt Berg för att inventera antalet katter och det visade sig finnas en hel del där.

– Det var jättemånga katter. Det är svårt att säga ett exakt antal, eftersom de springer runt och gömmer sig, men mellan tummen och pekfingret så skulle jag säga att det var runt 40-70 stycken.

KSRR gav Frida och hennes kollega grönt ljus att köra på med insatsen att försöka fånga in så många katter som möjligt under två veckor. De får vistas på avfallsanläggningen på kvällar och helger när det inte pågår någon verksamhet där.

– Första kvällen vi var där lyckades vi fånga in fyra katter. Det visade sig att en av dem var kastrerad och ID-märkt. Efter lite efterforskning hittade vi ägaren och det blev en mycket lyckad återförening. Teorin är att katten gått ner i en sopcontainer och sedan hängt med till anläggningen. Vi misstänker att det kan finnas fler katter som har kommit dit på liknande sätt, säger Frida.

Katterna är skygga men nyfikna varelser och för att kunna fånga in dem används godkända kattfällor med en fällucka.

– På detta sättet skadas katterna minimalt. De blir stressade precis när de bli instängda men lugnar sedan ned sig. Vi lägger en filt över buren och för sedan över dem i en transportbur för resan till veterinären.

Frida och Berndt har lyckats fånga in ett 14 katter men behöver nu hjälp från fler kattvänner runt om i Kalmar.

– Om man vill hjälpa till så är bästa sättet att ta hand om en katt tillfälligt tills vi har hittat ett permanent hem åt den. Vi bistår med tips, råd och veterinärskostnader. Sen är vi alltid i behov av donationer och gåvogivare som kan ge både pengar, foder, kattsand med mera, allt är behövligt.

Frida flaggar även för ett annat sätt man kan hjälpa till som kattägare.

– Man ska alltid kastrera, ID-märka och registrera sina katter. Det underlättar vårt jobb om katter skulle rymma iväg och man undviker oönskade kattkullar och så många förvildade katter.

Från början var det tänkt att aktionen skulle pågå fram till söndagen men Frida och Berndt har nu fått förlängt, vilket de är glada över, då samarbetet har fungerat så bra och att de varit så pass diskreta när de jobbat.

– Vi har observerat flera dräktiga honor och många kattungar än vad vi tidigare trodde fanns. Jag hoppas vi lyckas fånga in så många katter som möjligt innan vintern kommer. KSRR och Moskogen har varit väldigt samarbetsvilliga och jag är mycket imponerad över hur stort och välutvecklat deras djurtänk är. De är jättetacksamma över att vi är där och många medarbetare har själva tagit in katter i sina hem. Jag vill skicka med en jätteeloge att de ställer upp så mycket för djuren som de gör. Det är inte alla som tänker på det sättet, avslutar Frida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Potentiell brand i släpvagn stoppades: ”Var ingen större grej”

Under lördagseftermiddagen började det glöda på en släpvagn vid Kåremo.

Filip Edvardsson

Kl.17:00, 21 april, 2018

Potentiell brand i släpvagn stoppades: ”Var ingen större grej”
Foto: Bildbyrån

Vid 16.43 fick SOS Alarm in ett larm om en brand vid Kåremo.

Det visade sig vara torv på en släpvagn som börjat glöda. Dock kunde räddningstjänsten stoppa en potentiell brand direkt.

– Rockneby-styrkan var där och hällde lite vatten på glöden, så det var ingen större grej, säger Kenneth Emricsson, yttre befäl vid räddningstjänsten Kalmar.

Vad som orsakade branden är däremot oklart.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Larm om utomhusbrand: ”Eldning som spridit sig”

Enligt SOS Larm brinner det i ris och buskar.

Filip Edvardsson

Kl.15:21, 21 april, 2018

Larm om utomhusbrand: ”Eldning som spridit sig”
Foto: Genre/tOrange.biz

Vid 15.07 fick SOS Alarm ett larm om en gräsbrand vid Mosekrog norr om Lindsdal.

 

När räddningstjänsten kom till platsen visade sig vara en brand på 50 kvadratmeter som spridit sig genom buskar och ris.

– Det var en eldning som hade spridit sig, men nu har vi släckt branden så nu är vi här och kontrollerar platsen, säger Kenneth Emricsson, yttre befäl vid räddningstjänsten Kalmar.

Ingen person kom till skada vid branden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Vrålåk visades upp i Kalmar

Hästkrafter och krom när nytt MC-märke anlände till staden.

Samuel Slättman

Kl.14:55, 21 april, 2018

BILDEXTRA: Vrålåk visades upp i Kalmar
Foto: Samuel Slättman.

Alternativ 1 MotorcyklarSödra vägen i Kalmar har nyligen slutit en deal med motorcykeltillverkaren Triumph. På lördagen visade representanter från tillverkaren upp sina hojar för allmänheten.

– Det här området har tidigare varit en vit fläck på kartan för Triumph, men vi har vetat att det finns ett stort intresse för motorcyklar här, säger Hasse Näslund, country manager på Triumph.

– Det märks att det finns ett uppdämt behov och vi är väldigt glada över att intresset har varit så stort.

Sammanlagt hade Triumph med sig tio motorcyklar av typerna adventure, roadster och modern classic som allmänheten, efter att ha visat behörighet, hade möjlighet att provköra.

Se bilderna från mc-dagen i galleriet nedanför.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Stora förseningar i tågtrafiken – problem på flera platser

(Uppdaterad 16:15) Flera platser drababde av problem - ska vara löst ikväll

Mattis Andersson

Kl.14:29, 21 april, 2018

Under eftermiddagen rapporterade Trafikverket om ett signalfel. Det var helt stopp för all tågtrafik genom Emmaboda vilket påverkade hela sträckan KalmarAlvesta.

Även sträckan mellan Vislanda och Alvesta är det problem. Detta påverkar tågtrafiken med både inställda tåg och förseningar.

Trafikverkets prognos för när trafiken ska gå som vanligt är satt till ”tidig kväll”. Orsaken ska vara en brand i närheten utav spårområdet.

För information om din resa ber vi dig kontakta ditt resebolag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Nya resetrenden – hit vill svenskarna i vår

Det har kommit nya uppstickare bland resmålen. Här är de populäraste storstäderna i vår.

Mia Martelleur

Kl.12:47, 21 april, 2018

LISTA: Nya resetrenden – hit vill svenskarna i vår
Montage: Pixabay.

Att weekendresor lockar svenskarna är inget undantag denna vår. Enligt Ticket privatresor är mini-breaks och weekendresor en fortsatt ökande trend.  Allt fler väljer att dela upp sina semesterdagar istället för att ta ut allt under en längre period.

Däremot har många ändrat valet av resmål. Från att de klassiska storstäderna som Paris, London, Berlin och Amsterdam, söker sig nu allt fler till de lite mer ovanliga storstäderna i öst.

– Svenska resenärer är generellt sätt rätt så trendkänsliga och intresserade av att testa nya resmål. Storstäder i Östeuropeiska länder, exempelvis förra höstens raketer Warszawa och Krakow, är hett i vår, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Populäraste resmålet bland de östeuropeiska städerna har hittills varit Prag, följt av Budapest och Krakow. Men en av de största ökningarna i vår, med hela 82,2 procent, är Warszawa som hamnar på en sjätteplats på listan. Enligt Ticket privatresor är prisbilen i Warszawa just nu häften av den svenska.

De populäraste östeuropeiska storstäderna i vår

  1. Prag
  2. Budapest
  3. Krakow
  4. Moskva
  5. Riga
  6. Warszawa
  7. Belgrad
  8. Dubrovnik
  9. Tallinn
  10. Zagreb

Källa: Tickets bokningsstatistik för resor bokade till och med 3 april 2018, med avresa 1 mars till 31 maj 2018. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng