Exklusiv resebyrå öppnar i Kalmar

Nu kommer de till Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:35, 18 november, 2017

Exklusiv resebyrå öppnar i Kalmar
Uirá Ramos äger Elitresor.se. Foto: Kalmar Science Park/Camilla Dopson

Idén till Elitresor.se föddes när Uirá Ramos arbetade inom flygbranschen som sales executive för Sydamerikas största flygbolag, LATAM Airlines.

– Det var under en tid då onlineresebyråer just fått uppsving och jag insåg att det fanns ingen som var nischad inom det här segmentet, säger han.

Nu kommer hans verksamhet som smidigt och enkelt kan jämföra och boka resor som håller hög klass, till Kalmar, för att bli en del av Kalmar Science Parks Incubator.

– Poängen med det, är att det ibland faktiskt är billigare med de högre klasserna. På så sätt kan man få högre kvalité på sin resa till ett bra pris.

Det är inte tekniskt möjligt att boka en Economy-biljett hos Elitresor, utan endast de bästa flygstolarna inom Premium economy, Business class och First class. Man kan även boka 4-5-stjärniga hotell och färdiga paketresor, där alltid ett femstjärnigt hotell ingår, där flygstolen är minst Business class och där aktiviteter, som exempelvis ett besök på en Michellin-stjärnigrestaurang, ingår.

– Affärsresenären kommer ofta från fåmansföretag med bra lönsamhet. De är på tjänsteresor 50-150 dagar om året och åker gärna i Premium och Business class. De är inte styrda av resepolicy på samma sätt som stora verksamheter och bokar med kort och samlar poäng.

Den typiska Elitresor.se-kunden har en årsinkomst på 800 000 kronor eller mer och som gärna bokar själva på nätet.

– Affärsresenären kommer ofta från fåmansföretag med bra lönsamhet. De är på tjänsteresor 50-150 dagar om året och åker gärna i Premium och Business class. De är inte styrda av resepolicier på samma sätt som stora verksamheter och bokar med kort och samlar poäng.

Tillsammans med Linnéuniversitet och studenten Stefi Primawati håller Elitresor.se på med att ta fram en hållbarhetsplan.

– Det är en viktig utmaning för oss. Vi vill förstå hur en online-resebyrå kan jobba med hållbarhetstänk, eftersom vi inte kan kontrollera vad kunden bokar. Men vi kan ställa högre krav på våra leverantörer och samarbetspartners. Jobba med kravmärkta hotell och restauranger och så vidare.

Uirá Ramos hoppas att inträdet i Kalmar Science Parks Incubator ska lyfta företaget ytterligare ett steg.

– I Incubator får jag kontaktnät och tillgång till affärsutvecklaren Harry Håkanson. Med Harry diskuterar jag verksamhetsstyrning och de utmaningar jag har, både kortsiktiga och långsiktiga. Jag fick även kontakten till reklambyrån Wilson Creative via Kalmar Science Park och vi har haft ett fantastiskt samarbete som överträffat mina förväntningar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så uppfattas svenska resenärer utomlands

Här är svenska affärsresenärers bästa och sämsta egenskaper.

Matilda Larsson

Kl.12:50, 10 december, 2017

Så uppfattas svenska resenärer utomlands
Foto: Pexels.

Svenskar är uppskattade utomlands när det gäller affärssammanhang.

I alla fall när svenska affärsresenärer får säga sitt. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Resia Företag.

– I dag har de flesta företag någon form av kontakt med kollegor eller partners utanför Sverige. Insikten om kulturella skillnader är viktiga och kan ofta ha en direkt påverkan på hur framgångsrika vi blir i våra affärsmöten, säger Karin Wadmark, produktchef för affärsresor på Resia.

Våra tre bästa egenskaper är att vi svenskar är punktliga, professionella och lätta att samarbeta med.

Egenskaperna som hamnar längre ned på listan är att vi är blyga och tillbakadragna, konflikträdda, att vi tar lite plats i möten samt att vi är bestämda i våra åsikter, enligt undersökningen.

Författaren och föreläsaren Colin Moon, kommunikationsexpert inom interkulturell kommunikation, är inte överraskad över resultatet.

– Att svenskarna uppfattas som punktliga stämmer till hundra procent. Att komma i tid är helt enkelt ett mått på svenskarnas effektivitet. Även att svenskarna är lätta att samarbeta med. Här i Sverige är vi duktiga på att skapa en teamkänsla på arbetsplatsen. En ökad självinsikt är nyckeln till framgångsrika internationella affärsrelationer, säger Colin Moon.

Totalt genomfördes 1 120 intervjuer på ett rikspresentativt urval av kvinnor och män i åldern 18-79 år och som har minst två resdagar om året i tjänsten.

FaktaTopp 5 – Så uppfattas svenska affärsresenärer utomlands

1. Att vi svenskar är så punktliga

2. Att vi svenskar är professionella

3. Att vi svenskar är lätta att samarbeta med

4. Att vi svenskar är jämställda

5. Att vi svenskar är sociala och trevliga

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny undersökning: Hit vill svenskarna fly från julstressen

För att slippa kraven runt jul är det många som drömmer om att resa bort.

Matilda Larsson

Kl.09:53, 10 december, 2017

Ny undersökning: Hit vill svenskarna fly från julstressen
Foto: Creative Commons

Julen närmar sig med stormsteg och med den kommer stressen inför allt som ska göras.

Enligt en ny undersökning från Ving, vill många svenskar hellre fira jul på varmare breddgrader och svenskar vill helst åka till Kanarieöarna.

LÄS MER: Kvinnor drabbas hårdast av julstressen

Fler än en tredjedel har bokat en julresa utomlands i år eller drömmer om att göra det, enligt Vings resepanel där 20 020 personer svarat på frågor om resvanor vid jul.

– Det är lätt att känna stress inför julen. För att slippa alla måsten väljer många därför att resa bort. En resa är dessutom en fin julklapp och tillsammans med sitt resesällskap kan man ta del av nya upplevelser och skapa fina minnen, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

34 procent av de svarande uppger att den främsta anledningen till att de reser bort över jul är att de behöver sol och värme.

Ett annat skäl till julresan är att få kvalitetstid med sina nära och kära. Andra svarar att de vill fly julstressen eller slippa högtidens alla krav och måsten.

På frågan vad som är bra kvalitetstid under resan svarar nära sju av tio att det är att njuta av sol och värme, slappa och bara vara samt umgås med nära och kära.

Även goda middagar på restaurang samt att njuta av strand och bad är populärt, enligt Ving.

Sex av tio svarande tar helst familjen med sig när de reser, medan 30 procent föredrar att ta med sin partner och fem procent helst reser utan sällskap.

FaktaTopp 5 – hit reser svenskarna helst i jul:

1. Kanarieöarna, 42 procent
2. Karibien 26 procent
3. Thailand, 26 procent
4. Maldiverna 23 procent
5. USA, 15 procent

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Varningen: Svenska hotell uppfyller inte lagkraven

Endast två procent av svenska hotell uppfyller säkerhetskraven.

Matilda Larsson

Kl.07:55, 10 december, 2017

Varningen: Svenska hotell uppfyller inte lagkraven
Foto: Montage / Pexels.

Var tredje dag inträffar en hotellbrand i Sverige.

Samtidigt visar en undersökning som Brandskyddsföreningen gjorde tidigare i år att knappt två procent, endast 56 av landets 2 834 hotell och vandrarhem är brandcertifierade.

Enligt Brandskyddsföreningens hemsida är ett brandcertifierat hotell en certifiering av att ett hotell uppfyller alla lagkrav.

Certifieringen består av 65 punkter som inkluderar utbildning av personal, besiktning av utrymningslarm, kontroll av rutiner, organisation och brandskyddspolicy.

– Tyvärr förlitar sig alltför många hotell på att nödutgångar och några brandvarnare utgör ett tillräckligt brandskydd. Men om ett stort hotell fullt med sovande gäster börjar brinna krävs kunnig personal, tydliga rutiner och fungerande teknisk utrustning för att katastrofen ska kunna undvikas, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Att så få som två procent av de svenska hotellen uppfyller lagkraven är en skrämmande siffra och Hans Andersson uppmanar hotellen att ta sitt ansvar.

– Brandskyddsföreningen uppmanar fler svenska hotell att ta sitt säkerhetsansvar. En brandcertifiering garanterar att gästerna kan sova tryggt och att personalen vet vad de ska göra om olyckan är framme, säger Hans Andersson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Europeisk huvudstad nytt resmål från Kalmar

(UPPDATERAD 11:25) På fredagen presenterades en nytt internationellt resmål från Kalmar Öland Airport.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.10:57, 8 december, 2017

Europeisk huvudstad nytt resmål från Kalmar
Foto: Genre/Pixabay

Under valborgsmässohelgen 2018 är det premiär för flygningar mellan Kalmar och Lettlands huvudstad Riga. I nuläget rör det sig dock endast om en enstaka flygning. Det är goTo Nordics som arrangerar resan.

–  Vi är mycket glada över att kunna presentera ytterligare en destination från Kalmar Öland Airport, säger vd Olle Fält i ett pressmeddelande.

Han kallar huvudstaden för ”Baltikums pärla”. Flyget avgår på morgonen den 28 april och är tillbaka på kvällen den 1 maj. Flygresan tar cirka 1,5 timme.

– Riga är fantastisk och erbjuder historiska sevärdheter i världsklass i kombination med pittoreska kullerstensgator med mysiga uteserveringar samt ett rikt nöjesliv.

Staden är Baltikums största med cirka 640 000 invånare. Den gamla delen av staden finns med på Unescos världsarvslista.

– Citybreaks är mycket populärt och det är vår övertygelse att regionens invånare kommer att uppskatta den här möjligheten. Vår förhoppning att goTO Nordics kommer att kunna erbjuda weekendcharters till fler spännande destinationer, säger Karin Lagerlöf, marknadschef på Kalmar Öland Airport.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så här sparar du tusenlappar på skidresan

Det finns mycket pengar att spara på skidresan. Här är åtta tips på hur du gör.

Matilda Larsson

Kl.10:47, 8 december, 2017

Så här sparar du tusenlappar på skidresan
Foto: Creative Commons.

Oavsett om du är en frekvent skidåkare eller planerar din första resa till snötäckta skidbackar, är det alltid kul att kunna spara pengar på resan.

Därför har brittiska The Telegraph samlat flera tips för att spara pengar på din skidresa i vinter. Här är åtta av dem:

1. Boka en chalet. Konceptet innebär att du hyr en stuga eller ett hus, med en egen kock. Det innebär att du får lagad frukost, eftermiddagsfika och trerätters-middag sex dagar i veckan. Dessutom ingår ofta obegränsat med vin, enligt The Telegraph.

2. Lägg till all-inclusive. Du kan ofta välja att boka hel- eller halvpension när du bokar din resa. Det kan vid första anblick verka som ett dyrt alternativ, men det innebär att du i stort sett inte behöver spendera några pengar under din resa. I vissa fall inkluderas både flyg, transfer, liftkort, boende med helpension,  skidskola och lån av utrustning.

3. Gör din egen lunch. En av de dyraste kostnaderna vid skidresor är lunchen uppe på berget. Istället för att spendera hundratals kronor på hamburgare med pommes arme dag, köp matvaror från den lokala mataffären och gör din egen lunch.

4. Ha koll på valutan. Att växla pengar på flygplatsen är inte att rekommendera, där får du sämst valuta för pengarna. Undvik också att betala med kreditkortet utomlands, då får du ofta betala onödiga extrakostnader.

5. Byt ut alperna. Välj istället östra Europa, Andorra, Spanien och så vidare. Om du väljer bort de stora välkända skidorterna och väljer ett mindre välkänt alternativ är priserna också ofta bättre. Bland annat Bulgariens skidort Bansko har blivit ett väldigt populärt alternativ de senare åren tack vare deras prispressade paket.

6. Betala inte för liftkort separat. Istället för att betala liftkort separat, leta reda på resepaket där liftkort ingår. Då slipper du betala avgifter för växelkurs.

7. Boka sista minuten. Antingen ska du boka resan tidigt, eller precis innan du ska åka. Då får du som bäst pris på resan. Researrangörer ger ofta ordentliga rabatter i sista minut eftersom det är lönsammare för dem att hyra ut ett rum till rabatterat pris än att det står tomt.

8. Boka direkt från skidorten. Istället för att använda dig av en researrangör eller resebyrå, gå in på skidortens hemsida. Numera är de lokala hemsidorna moderna, uppdaterade och det finns ofta möjlighet till en engelsk översättning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng