extra

Efter misstänkta våldtäkten – mamman polisanmäler skolan

Gymnasieförbundet slår ifrån sig kritiken: "Vi har agerat som man kan förvänta sig".

Samuel Slättman

Kl.19:50, 22 november, 2017

Efter misstänkta våldtäkten – mamman polisanmäler skolan
Foto: Arkiv/Wikimedia commons.

På tisdagseftermiddagen avslöjade 24Kalmar att en misstänkt våldtäkt ägt rum på en gymnasieskola i Kalmar. En tjej som går på skolan ska ha blivit intvingad i ett rum där en kille tryckt ner hennes ansikte mot sitt könsorgan och rört henne mellan benen och på övriga delar av kroppen.

Senare samma kväll uttalade sig den utsatta tjejens mamma kritiskt mot skolans hantering av ärendet. För 24Kalmar berättade mamman att hon fick reda på vad som hänt genom en granne och att det dröjde runt 30 timmar innan skolledningen kontaktade henne. Hon reagerade även starkt över beslutet att den misstänkte killen inte stängs av.

LÄS MER: Skola dröjde 30 timmar med att kontakta förälder efter våldtäkt

– Jag kokar, jag kokar! Det här är inte okej. Att han ska gå fri medan min dotter ska vara livrädd är inte okej, sa mamman då.

På onsdagsförmiddagen träffades mamman och skolledningen vid ett möte. Direkt efter mötet polisanmälde hon skolan för tjänstefel, meddelar hon till 24Kalmar.

Dessutom har ytterligare en anmälan mot den misstänkta killen gjorts. Bakgrunden till den är det bråk mellan den misstänkte och tjejen som inträffade i skolan under tisdagen. Killen ska då ha hotat tjejen och därför misstänks han nu även för övergrepp i rättssak.

När 24Kalmar når rektorn på skolan vill hen inte kommentera händelsen eller när kontakten med anhöriga skedde. I stället hänvisar hen till Christian Sandahl, verksamhetsområdeschef vid Kalmarsunds gymnasieförbund.

– Just i det här fallet har vi valt att en person står för kontakten med media, det är den strategin vi har valt, säger Christian Sandahl när 24Kalmar når honom vid 14.30-tiden på onsdagen.

Sandahl berättar att han fick kännedom om den misstänkta våldtäkten under måndagseftermiddagen.

Vad hände efter att ni fått reda på det?
– Det var olika omständigheter som spelade in och vi försökte få en bild av vad som hade hänt. Vi tog kontakt med vårdnadshavare när vi visste vilka elever det handlade om, säger Sandahl.

Och när skedde det?
– Det vill jag inte kommentera, men det tog inte 30 timmar i alla fall, så mycket kan jag säga, säger Sandahl, som inte visste om att skolan polisanmälts för tjänstefel.

– Det känner jag inte till just nu. Det får vi hantera när vi får kännedom om det.

Så ni har inte identifierat några brister skolans agerade efter att man fått reda på vad som hade hänt?
– Utifrån den informationen som vi haft tycker jag att vi har agerat som man kan förvänta sig. Det är viktigt att säkerställa vad som har hänt och vilka som varit inblandade. Balanserar man olika ingångspunkter så tycker jag att vi gjort det.

Den misstänkta killen är fortfarande inte avstängd från skolan?
– Inte i nuläget, men det är en pågående process. Kommer det ny information kan det förändras men det är inte aktuellt just nu. Men vi har information som ligger till grund för detta. Hade beslutet påverkat elevernas säkerhet hade vi gjort en annan bedömning.

På tisdagen uppstod bråk och hot mellan den misstänkte och tjejen på skolan. En anmälan om övergrepp i rättssak har gjorts. Är inte det ett tecken på att det ändå har påverkat elevers säkerhet?
– Jag vill inte kommentera huruvida de har träffats eller inte och vad som i så fall har hänt mellan dem.

Vilket stöd får tjejen av skolan nu?
– Så fort det här här framkom har hon haft kuratorer på skolan och de fungerar som en inkörsport till andra åtgärder om det skulle behövas. Så det finns rutiner för detta.

24Kalmar har under dagen sökt ansvarig förundersökningsledare hos polisen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Linnéuniversitetet satsar på hållbar inredning – återanvänder möbler

"Det finns ingen anledning att slänga fullt fungerande möbler," säger Daniel Vidlund från Input interiör.

Hanna Thulin

Kl.08:46, 23 februari, 2018

Linnéuniversitetet satsar på hållbar inredning – återanvänder möbler
Foto: Samuel Slättman

Nya Linnéuniversitetet i Kalmar lägger stor vikt vid hållbarhet i både materialval och energisparande lösningar och även inredningen kommer att följa samma miljömedvetna spår då man bland annat valt att återanvända befintliga möbler.

Input interiör, som levererar den största delen av inredningen till universitet, ska hantera och projektleda processen för återbruket – en trend de har sett växa de senaste åren.

 – Vi ser en större efterfrågan från våra kunder, både inom privat och offentlig verksamhet, att återbruka möbler vid omorganiseringar eller flyttar. Det finns ingen anledning att slänga fullt fungerande möbler, det är ett enormt slöseri ur såväl ett miljömässigt som ekonomiskt perspektiv. Vi är därför glada att kunna assistera Linnéuniversitet i deras ambition att återbruka delar av den befintliga inredningen till nya Universitetskajen, säger Daniel Vidlund, platschef på Input interiör i Kalmar.

Från Linnéuniversitetet kommer bland annat befintlig förvaring att flyttas med.

– De möbler som inte följer med till de nya lokalerna, kommer istället till användning på andra platser där ett behov finns. Vi förespråkar återbruk i största möjliga mån, men möbler som är obrukbara får vi kassera på ett miljövänligt sätt, säger Daniel Vidlund.

Linnéuniversitetet investerar dessutom i hållbar, nyproducerad inredning. Bland annat kommer möbler från småländska Lammhults och skånska Blå Station att synas i de nya byggnaderna.

– Idag knyter universitet samman Växjö och Kalmar, och när byggnaderna står färdiga kommer dessutom studenter och forskare från hela världen att besöka universitetet. Därför blir det roligt att visa upp småländsk möbeltradition och hantverk för dem, avslutar Daniel Vidlund.

Linnéuniversitetets första etapp beräknas vara klar under 2018 och inflyttning i de färdiga delarna sker preliminärt under hösten. Den tredje och sista etappen avslutas 2020, då hela universitet kommer att stå färdigt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SM i brädspelsdesign avgörs under Kalmars populära spelmässa

Under helgen avgörs SM under CalCon och i juryn sitter ett mycket välkänt Kalmaransikte - nämligen Kalmar FF:s egna Rasmus Elm.

Hanna Thulin

Kl.06:55, 23 februari, 2018

SM i brädspelsdesign avgörs under Kalmars populära spelmässa
Foto: Arkiv/Bildbyrån

Under fredagsförmiddagen inleds spelmässan CalCon i Jenny Nyströmsskolans lokaler för 24:e året i rad. I dagarna tre kommer skolan att fyllas av personer från hela landet som träffas och spelar spel tillsammans.

– Jag själv ser mest fram emot att träffa alla människor och ha roligt tillsammans. Det är därför jag tycker att man ska bege sig till Jenny Nyströmsskolan i helgen, man får träffa massor av varma och sköna människor som alla gillar spel. Vi lär också ut spel så man behöver inte vara rädd för att inte kunna något, säger Sven Ryglert, ledamot i föreningen CalCon.

Calcon är sydöstra Sveriges största spelkonvent som erbjuder allt från brädspel, rollspel, tv-spel, lajv, figurspel eller kortspel. Man väntar sig runt 400 besökare och en av nyheterna för i år är att man kommer prova på att köra en tävling i Minecraft.

– Vi kommer också att arrangera SM i brädspelsdesign med tävlande från hela Sverige. Det är allt från de som gjort ett spel av cornflakespaket till riktigt fina prototyper.

Deltagarna ska pitcha sina idéer inför en jury som sedan ska testspela samtliga spel. Och det är inte vilken jury som helst som kommer att kora vinnaren.

– Det är Tomas Engström, mer känd som ConraDargoYoutube, Enoch Fryxelius från den hetaste brädspelsdesignföretaget just nu – FryxGames, representanter bakom Brädspelspodden och fotbollsspelaren Rasmus Elm. Det är riktigt bra folk, säger Sven.

Under lördagseftermiddagen kommer juryn att provspela spelen i matsalen men det finns självklart massvis av andra saker att hitta på under helgen.

– Vi har besökare från ett år upp till 55 år, det är väldigt brett spektrum. Vi vill gärna att föräldrar och vuxna kommer för att kika vad deras ungdomare håller på med och sen kan de själva lära sig spelen, avslutar Sven.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kraftigt ökad risk för IT-attacker

Många av de prylar du har i hemmet kan kapas och användas vid en cyberattack.

Mia Martelleur

Kl.22:01, 22 februari, 2018

Kraftigt ökad risk för IT-attacker
Montage: Pixabay / Wikimedia Commons

Risken för cyberattacker har ökat kraftigt sedan valet 2014, enligt flera experter som TT har varit i kontakt med. En av de stora anledningarna till hotet är att många av de prylar vi kopplar upp oss mot, som kylskåp, TV-apparater och låssystem, helt eller delvis saknar säkerhetsdesign. De kan därför enkelt kapas av så kallade botnätverk, berättar cybersäkerhetsexpert Gunnar Idesten på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– De botnätverk som används är ofantligt mycket större nu, så det har blivit svårare att försvara sig mot angreppen, säger han till TT.

Enligt TT håller flera andra experter med om det Gunnar Idesten säger. Gazmend Huskaj, doktorand i militärteknik på Försvarshögskolan berättar att många svenskar, utan att veta om det, har utrustning i hemmet som har kapats av botnätverk.

– Du kanske har en bredbandsuppkoppling på 100 megabit. Om ditt kylskåp är kapat kommer du inte märka att du har 10 megabit mindre, säger han till TT.

Att det finns fler kapade maskiner gör att det går att välja varifrån trafiken i en attack ska komma från, vilket innebär att attacker mot Sverige kan designas så att bara utrustning inom gränserna används. Det här gör det svårare att avstyra cyberattackerna då det inte hjälper att stänga av trafik från andra länder.

Experterna berättar också för TT att prispressen på attacker nu är så hård att det går att få gratis testattacker genomförda som varuprov.

– En överbelastningsattack är jättebillig. Du kan köpa en attack mot vem som helst för väldigt små medel, säger Olli Lähteenmaa, Nordenchef på Arbor Networks, som utvecklar skydd mot cyberattacker till TT.

Då det är valår förutspås risken för överbelastningsattacker, eller DDOS-attacker, som kan störa och slå ut hemsidor i Sverige vara en ökad säkerhetsrisk. Men risken för nätverksintrång riktade mot politiker och partier ökar också. Liksom risken för påverkanskampanjer där man använder sig av botnätverk för att öka spridning av sin propaganda i sociala medier.

För att kunna stärka skyddet av demokratiska institutioner tror Gazmend Huskaj att det på sikt kan bli nödvändigt med minskad öppenhet. Enligt TT skulle det innebär att till exempel bygga nationella brandväggar som inte släpper in utländska IP-adresser och ta bort känsliga myndighetsservrar från internet.

Enligt Huskaj kan det också på sikt vara så att Sverige helt stänger dörren för inkommande trafik i ett moln kontrollerat av svenska saten.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokala profiler klara för Queens of Kalmar

Programmet för Kalmars nya festival är klart.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:07, 22 februari, 2018

Lokala profiler klara för Queens of Kalmar
Foto: Arkiv.

Tidigare i veckan efterlyste duon bakom fyradagarsfestivalen Queens of Kalmar killar som ville engagera sig i den nya jämställdhetsfestivalen som äger rum om två veckor.

– Vi efterlyser män som vill engagera sig i festivalen. Vi möter ju en del kommentarer om att vi måste fokusera mer på männen, men tyvärr är det ganska få män som faktiskt vill engagera sig, sa Alexandra Durne, som tillsammans med Julia Björknert är initiativtagare till festivalen.

LÄS MER: Jämställdhetsfestival efterlyser snubbar: ”Vill lyfta goda exempel på manlighet”

Nu är festivalens fullspäckade program klart – och bland höjdpunkterna återfinns ett antal lokala profiler.

Ida Gratte, Adée och träningsprofilen Sara Dahlström är bara några av dem.

Festivalen drar i gång dagen innan den internationella kvinnodagen och pågår från onsdagen den 7 mars till lördagen den 10 mars.

– Alla är välkomna till alla festivalens aktiviteter oavsett könsidentitet, säger Alexandra Durne och Julia Björknert i ett pressmeddelande.

FaktaProgrammet för Queens of Kalmar


Onsdag den 7 mars:

• Föreläsning: Ursäkta att vi stör, men vi försöker förändra världen, Porten café och restaurang.

Torsdag den 8 mars:

• Frukostföreläsning och workshop, First Hotel Witt.

• Queens of politics, politiskt panelsamtal med representanter från Kalmarpolitiken, Park Hermina.

• Kvinnojouren: internationella kvinnodagen. Föreläsning av Sonia Sherefay och konsert av Adée och Kalmar kvinnokampskör, Stadsbiblioteket.

Fredag den 9 mars:

• Det heliga jävla moderskapet, föreläsning av författarna Arlene Stridh och Vanja Vinter, Stadsbiblioteket.

• Queens of after work, Kallskänken.

Lördag den 10 mars:

• Queens of Inspiration, kvinnokraftsmässa med kvinnliga entreprenörer, kreatörer och inspiratörer. Därtill föreläsningar med bland annat Sara Dahlström och musik av Ida Gratte och Adée. Glasverandan och Kronansalen.

• GRL PWR CLB, nattklubb med fokus på jämställdhet, Söderport.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fastighetsägaren: ”De har skulder till mig på 250 000”

Märkliga omständigheter kring stölden på konkursdrabbade Istanbul. Niko Saber menar att restaurangen är skyldiga honom en kvarts miljon kronor.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:16, 22 februari, 2018

Fastighetsägaren: ”De har skulder till mig på 250 000”
Foto: Arkiv.

Under torsdagen rapporterade 24Kalmar om Istanbul BBQ:s konkurs. Strax innan konkursen blev verklighet drabbades restaurangen av ett inbrott där inventarier som restaurangspisar, stekhällar och kylar stals. Det är vad ägaren har påstått, menar konkursförvaltaren Erik Gabrielsson.

Den massiva stölden inträffade under märkliga omständigheter.

LÄS MER: Restaurang tömdes innan konkurs: ”Väldigt konstigt”

– Ägarna menar att de haft inbrott strax före konkursen. Vid tidpunkten för själva inbrottet ska lokalerna dessutom ha varit avlarmade, men när vi kom dit några dagar senare var det larmat, sa konkursförvaltaren Erik Gabrielsson till 24Kalmar tidigare under torsdagen.

Konkursförvaltaren har även talat med försäkringsbolaget – och planerar inom kort att lämna in en polisanmälan om stölden. Själva anmälan gäller enbart själva brottet – och ingen misstänkt gärningsman.

Niko Saber äger fastigheten där Istanbul hyrt in sig sedan april förra året.

– De första tre månaderna betalades hyrorna och allt var frid och fröjd. Men de sista åtta månaderna har de inte betalat, säger han.

Hur mycket pengar rör det sig om?
– De har skulder till mig på 250 000 kronor.

Enligt konkursförvaltaren har flera anonyma tips ramlat in. Något som Niko Saber inte fått ta del av.

– Jag vet ingenting om någon som har sett eller hört något. Det är polisens sak att utreda vad som har hänt.

Tror du att du kommer få tillbaka pengarna?
– Jag hoppas det, men har i ärlighetens namn ingen aning om så kommer bli fallet.

24Kalmar har vid upprepade tillfällen försökt nå ägaren utan framgång.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng