Folkkära turnén tillbaka – byter spelplats | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Folkkära turnén tillbaka – byter spelplats

Kommer tillbaka till Öland.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:23, 24 november, 2017

Folkkära turnén tillbaka – byter spelplats
Foto: Arkiv

Det är 16:e gången i ordningen som Diggiloo förbereder sin sommarturné genom Sverige.

De senaste åren har Diggiloo-gänget, som varje år reser runt med mängder av folkkära artister, spelat på Borgholms idrottsplats. Nästa år kommer de tillbaka till Borgholm – men den här gången till Borgholms slottsruin.

Sedan starten har Diggiloo gjort 317 föreställningar på 105 olika spelplatser.

Föreställningen på Öland äger rum den 12 juli.

På måndag presenteras artisterna till kommande sommars turné.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjen låser in andra i lägenheten: ”Får en timme på sig”

"Det ska inte vara otäckt här, man ska istället bli överlycklig när man lyckats lösa något," säger de.

Hanna Thulin

Kl.20:26, 20 maj, 2018

Familjen låser in andra i lägenheten: ”Får en timme på sig”
Hälften av familjen Nilsson, Louise, Billy och Ingrid, sitter i soffan som står i Bertil Söderqvists dödsbo. Foto: Hanna Thulin

Det hela började med att Billy Nilsson var lite för självsäker och kaxig när han och familjen var på ett escape room i Göteborg.

– Jag sa att något sånt här skulle vi ju kunna ha hemma, det finns inte i Kalmar. Det hände inget på ett tag men när vi sedan träffade de som vi hade varit med i Göteborg och de undrade hur det gick med projektet så var det bara att sätta igång, säger han.

Sagt och gjort. När källarlokalen på Banérgatan i Funkabo stod ledig så bestämde sig familjen för att testa sig på att bygga ett eget escape room.

– Hade vi inte testat så hade vi alltid undrat, säger Billy.

I mars öppnade familjen Nilsson, beståendes av pappa Billy, mamma Ingrid, barnen Louise, Sofia och Simon samt svärsonen Filip Karlsson, upp The Mystery.

escaperoom3

Ett escape room går ut på att man blir inlåst i ett rum och under en bestämd tid ska lösa en rad uppgifter med hjälp av ledtrådar för att kunna ta sig ut. I The Mysterys första rum ska man snarare hitta gömda pengar istället för att behöva ta sig ut.

– Lägenheten är ett dödsbo efter en man som hette Bertil Söderqvist och det säga att han har gömt undan pengar i lägenheten. Man har en timme på sig att hitta dem innan flyttfirman kommer, säger Ingrid.

Det är familjemedlemmarna själva som har kommit på historien och alla ledtrådar och det har varit en hel del testandes och provandes innan man nu anser sig vara klara med det första rummet.

– Vi märkte att de som gick in i rummet löser uppgifterna på ett sätt som vi inte hade tänkt oss och då får vi tänka om lite för vi vill ju att det ska ligga på rätt svårighetsnivå. Vi har fått bygga bort genvägarna och nu känns det som att vi har fått en bra balans.

escaperoom2

De berättar att rummet ligger på en nybörjarnivå.

– Vi har haft professionella spelare som åker runt för att samla på sig erfarenheter och de tycker att rummet är ganska lätt. Men de som aldrig har gjort något sånt här innan kan behöva hela timmen på sig för att lösa det. Hittills har alla klarat rummet men några har fått lite ledtrådar av oss när det har börjat närma sig slutet.

De som har varit på lite kusliga och läskiga escape rooms tidigare och tyckt att det varit lite väl stressigt behöver inte oroa sig.

– Det ska inte vara otäckt här, man ska istället bli överlycklig när man lyckats lösa något. Det tycker vi att alla har varit när de varit här, det bubblas och pratas när de är klara med rummet. Trots att det inte är läskigt så får man ändå igång stresskänslan när man väl är där inne och det får verkligen igång människorna, säger Ingrid.

Familjen har redan börjat bygga och spåna på idéer på ett andra rum som man räknar med kommer vara lite svårare och förhoppningsvis står klart till hösten. Hur långt man vill ta konceptet i framtiden återstår att se.

– Vi har börjat i en liten skala för vi vet ju inte heller hur det tas emot, men det blir mer och mer populärt i Sverige. Vi vill kunna driva det under kvällstid och helger och folk ska ha roligt här och det är väl den nivån vi vill hålla. Vi har inga större ambitioner att växa men om ungarna sen vill satsa mer på det så kör vi, säger Billy.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Insamlingsäventyret blev en succé: ”Man har lite träningsvärk”

Vädret bjöd på sol under stor del av tiden, men duon ställdes ändå inför vissa utmaningar: "Vid ett tillfälle var det nästan lite otäckt".

Magnus Jansson

Kl.17:35, 19 maj, 2018

Insamlingsäventyret blev en succé: ”Man har lite träningsvärk”
Kompisduon genomförde paddlingen på fem dagar. Foto: Privat

MISSA INTE: Alla nyheter från Öland – besök våra nya sajt 24Öland.se

I söndags kväll steg Andreas Lönander och Marcus Sandahl från Landsbro i land vid Saxnäs. Uppdraget att paddla Öland runt på fem dagar blev lyckat, och insamlingen till TSC-lägret är just nu uppe i cirka 55 000 kronor.

LÄS MER: Han hjälper sin svårt sjuka son – ska paddla Öland runt

– Vi är jättenöjda. Både med insamlingen och att vi lyckades med vår plan att paddla runt på fem dagar. Det är det nog inte så många som gjort det. Insamlingen pågår dessutom månaden ut, hela maj är en TSC-månad, säger Andreas Lönander.

Hur har det känts i kroppen den här veckan?

– Det känns ändå bra, men visst, man har lite träningsvärk och jag vill inte paddla igen nu direkt. Det är en stor psykisk påfrestning också, det är det värsta; tio-elva timmar i kanot per dag. Det är ju som Vasaloppet eller Vätternrundan.

Duon rundade norra udden den andra dagen. Foto: Privat

Norra udden rundades den andra dagen. Foto: Privat

De gav sig iväg vid sextiden varje morgon. Sammanlagt blev det alltså fyra övernattningar längs med kusten för kompisduon. Den första ägde rum ”i höjd med Löttorp”; den andra ”i höjd med Löttorp fast på östra sidan”; den tredje ”i höjd med Borgholm fast på östra sidan” och den fjärde ”nästan nere vid södra udden”. På den andra dagen fick de besök av familjerna som kom med matleverans vid Kårehamn.

– Då blev man laddad och vi fick lite extra energi. När vi skulle runda norra udden den andra dagen så blåste det som tusan med rejält höga vågor. Då var det nästan lite otäckt. Och under lördagen var det rätt dimmigt, så då gällde det att ligga nära strandlinjen för att inte tappa bort oss själva. Men överlag var det soligt och fint väder, och vi är jättenöjda som sagt, säger Andreas Lönander.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Kalmar får ny hemlighetsfull festival

"Till skillnad från andra festivaler så känns artisterna väldigt fräscha," säger arrangören.

Hanna Thulin

Kl.19:59, 18 maj, 2018

KLART: Kalmar får ny hemlighetsfull festival
"Oscar" pekar ut vart scenen kommer att stå ute på Rävspelet. Foto: Hanna Thulin

I sommar, om två månader, är det dags för Kalmars nyaste festival att se dagens ljus. Under en torsdagskväll i juli kommer musiken att ljuda från scenen på Rävspelet i Kalmar.

– Det är Kalmars mysigaste plats för konserter, artisterna får den bästa backstagen någonsin. Hela konceptet har varit att det ska vara en myskänsla med höga toppar, säger Oscar, inhyrd kreatör för KalmarLive.

Han vill inte stå med med namn då det än så länge är en hel del hemlighetsmakeri rörande vilka det är som står bakom festivalen.

– Vi vill inte synas utåt eftersom vi vill att det är KalmarLive som ska få all uppmärksamhet.

kalmarlive1

Anledningen till varför man väljer att köra på en festival just i år är enkel.

– Det är något vi har funderat på i några år men nu uppstod det en bra lucka eftersom det inte är något lika stort som händer den här sommaren.

Artisterna är bokade men för tillfället är de också hemliga.

– Vi har starka namn som lockar en bred publik. Men till skillnad från andra festivaler så känns artisterna väldigt fräscha, avslöjar han och säger att artisterna kommer att presenteras inom kort.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarsalen satsar på nytt koncept : ”Sjuhelsikes lineup”

Tre namn är klara inför höstens stora satsning med intima spelningar.

Hanna Thulin

Kl.15:43, 18 maj, 2018

Kalmarsalen satsar på nytt koncept : ”Sjuhelsikes lineup”
Foto: Arkiv/Pressbilder

I höst bjuder Kalmarsalen in till intima spelningar med artister på Glasverandan under namnet GLAS.

Den 7 september kommer musikern och låtskrivaren Moto Boy till Kalmar för att spela några av sina största hits som han samlat på sig under sina drygt 10 år som artist.

I oktober, närmare bestämt den 5:e, så får Kalmarpubliken bekanta sig med bandet My Heart is A Metronome. De är från Sverige men har gjort avtryck både i England och USA med sina poppiga alt-rocklåtar. Senast har de agerat soundtrack till den BAFTA-vinnande brittiska realityserien ‘Made in Chelsea’.

Rundar av höstens GLAS är rösten som fick tittarna av På Spåret att häpna. Den 7 november träder Sarah Klang in i Glasverandan och fyller den med ljuva toner från låtar som Left me on Fire och Strangers.

”Vilken sjuhelsikes lineup det är”, skriver Kalmarsalen på sin Facebooksida.

Redan nu går det att boka biljetter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sociala medier-stjärna kommer till Kalmar

Han har över två miljoner följare på sociala medier och dansar till Samir & Viktor.

Andreas Norinder

Kl.16:04, 17 maj, 2018

Sociala medier-stjärna kommer till Kalmar
Theoz kommer till Kalmarsalen i höst. Foto: Pressbild

Det är 12-årige Theoz, som egentligen heter Theodor Haraldsson, som kommer till Kalmarsalen den 29 september. Theoz är mest känd hos den yngre publiken och har över två miljoner följare på Musical.ly och Youtube.

I årets Melodifestival fick Theoz stor uppmärksamhet då Samir & Viktor kuppade in hans logga i sitt nummer. Han brukar annars vara bakgrundsdansare till duon men fick nöja sig med att vara med på bildskärm då han var för ung för att vara med på scenen.

I mars släppte han sin första singel, Lately, och i fjol var uppträdde han på Kalmar stadsfest tillsammans med Samir & Viktor. Nu kommer han till Kalmarsalen som egen artist.

Biljetterna släpps klockan 10:00 på fredagen den 18 maj.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng