Flygbolagets nya regler upprör många

Flygbolaget kommer införa ett nytt system som bland annat har kallats "förnedrande".

Matilda Larsson

Kl.13:56, 26 november, 2017

Flygbolagets nya regler upprör många
Foto: Pexels.

British Airways har länge haft problem med mindre belåtna kunder.

Nu riskerar situationen dock att bli värre när flygbolaget kommer att införa nya rutiner för påstigning, skriver Daily Mail.

Det är den 12 december som rutinerna kommer att införas som innebär att de som har köpt de allra billigaste biljetterna tvingas stiga på sist.

Systemet där förstaklass-passagerare kliver på före ekonomiklass-passagerare har funnits sedan länge inom många flygbolag.

Nu väljer dock British Airways att ta ett steg längre och dela upp ombordstigningen i fem klasser och därmed också sålla ut de passagerare som har betalat minst för sina biljetter.

De som har köpt de billigaste biljetterna har endast handbagage inkluderat i sin biljett. Därför kan det komma att vara problematiskt för dessa att gå på sist eftersom alla handbagagefack ofta redan är fulla.

Rutinändringen har även irriterat många på sociala medier, som anser att det är mobbning, segregation och en stegring av klassystemet. Bland annat på Twitter har flera medborgare uttryckt sin ilska.

”Det brittiska klassystemet. Vet din plats. Har aldrig flugit med British Airways och kommer nu antagligen aldrig att göra det”, skriver en person på Twitter.

img-8562

En annan ilsken Twitteranvändare skriver ”Er nya ‘fattigdörrs’ plan för ombordstigning är förnedrande. Att människor som köpt biljetter med ‘billig taxa’ ska gå ombord sist. Ni vill uppenbarligen inte ha dessa passagerare. Företagsledningen är som eliten i Downtown Abbey som säger ‘snälla använd den bakre trappan”.

img-8563

”Skulle du känna dig stolt eller förnedrad om alla visste att du betalade allra minst för din flygbiljett? British Airways gör det nu uppenbart”, frågar sig en användare på Twitter.

img-8564

Förändringarna avslöjades av interna dokument, skriver Daily Mail, där det står att ”metoden har använts över hela världen” samt att ”grupp-boarding gör ombordstigning enklare och gör det lättare för passagerare att förstå ombordstigningen vid gaten”.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Detta är hetaste restrenden 2018

Det är framförallt en trend som ökar när svenskarna reser nästa år. "Blir en självklarhet".

Matilda Larsson

Kl.09:07, 11 december, 2017

Detta är hetaste restrenden 2018
Foto: Genrebild / Pixabay.

Ett så kallat ”Minibreak” är ett av nästa års trender, spår Resia som med hjälp av Kantar Sifo har tagit reda på svenskarnas resplaner nästa år.

– Minibreaks blir en självklarhet att åka på under 2018. Jag älskar den nya trenden och jag tror vi kommer få se många svenskar som åker på flertalet minibreaks under 2018, menar Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

För bara några år sedan innebar en weekend två nätter. Under 2017 och 2018 har den här siffran höjts till 5,09 nätter i snitt. Vi reser numera oftare och stannar ofta borta kortare än en vecka, enligt Resia.

Förutom minibreaks, visar undersökningen också på vad svenskarna helst lägger sina pengar på under resan.

Det som svenskar helst lägger största delen av reskassan på är boendet, samtidigt som resenärerna vill att boendet ska vara prisvärt.

Undersökningen visar också att mer än hälften av svenskarna, 53 procent, tränar inte alls när de reser privat. Semestern ska enligt dem handla om avkoppling och ingenting annat.

Wi-fi på hotellet är inte heller lika viktigt som man kan tro. När vi väljer hotellet rankas tillgång på wi-fi som mindre viktigt än både bra pris, bra läge och bra service. Undersökningen kom fram till att det är betydligt viktigare för männen med tillgång till wi-fi än för kvinnorna.

– Det som överraskar mig mest är trenden att så många som 53 procent av svenskarna inte vill träna på sin semester. Det finns dock en förklaring till detta. Under 2018 åker man istället på renodlade träningsresor, som vi har en stor efterfrågan på. Att man inte efterfrågar wi-fi på samma sätt som tidigare har såklart flera förklaringar, men det gläder mig och jag hoppas att resenärer istället kan ägna tid åt att umgås med nära och kära, säger Lina Eklund.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så uppfattas svenska resenärer utomlands

Här är svenska affärsresenärers bästa och sämsta egenskaper.

Matilda Larsson

Kl.12:50, 10 december, 2017

Så uppfattas svenska resenärer utomlands
Foto: Pexels.

Svenskar är uppskattade utomlands när det gäller affärssammanhang.

I alla fall när svenska affärsresenärer får säga sitt. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Resia Företag.

– I dag har de flesta företag någon form av kontakt med kollegor eller partners utanför Sverige. Insikten om kulturella skillnader är viktiga och kan ofta ha en direkt påverkan på hur framgångsrika vi blir i våra affärsmöten, säger Karin Wadmark, produktchef för affärsresor på Resia.

Våra tre bästa egenskaper är att vi svenskar är punktliga, professionella och lätta att samarbeta med.

Egenskaperna som hamnar längre ned på listan är att vi är blyga och tillbakadragna, konflikträdda, att vi tar lite plats i möten samt att vi är bestämda i våra åsikter, enligt undersökningen.

Författaren och föreläsaren Colin Moon, kommunikationsexpert inom interkulturell kommunikation, är inte överraskad över resultatet.

– Att svenskarna uppfattas som punktliga stämmer till hundra procent. Att komma i tid är helt enkelt ett mått på svenskarnas effektivitet. Även att svenskarna är lätta att samarbeta med. Här i Sverige är vi duktiga på att skapa en teamkänsla på arbetsplatsen. En ökad självinsikt är nyckeln till framgångsrika internationella affärsrelationer, säger Colin Moon.

Totalt genomfördes 1 120 intervjuer på ett rikspresentativt urval av kvinnor och män i åldern 18-79 år och som har minst två resdagar om året i tjänsten.

FaktaTopp 5 – Så uppfattas svenska affärsresenärer utomlands

1. Att vi svenskar är så punktliga

2. Att vi svenskar är professionella

3. Att vi svenskar är lätta att samarbeta med

4. Att vi svenskar är jämställda

5. Att vi svenskar är sociala och trevliga

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny undersökning: Hit vill svenskarna fly från julstressen

För att slippa kraven runt jul är det många som drömmer om att resa bort.

Matilda Larsson

Kl.09:53, 10 december, 2017

Ny undersökning: Hit vill svenskarna fly från julstressen
Foto: Creative Commons

Julen närmar sig med stormsteg och med den kommer stressen inför allt som ska göras.

Enligt en ny undersökning från Ving, vill många svenskar hellre fira jul på varmare breddgrader och svenskar vill helst åka till Kanarieöarna.

LÄS MER: Kvinnor drabbas hårdast av julstressen

Fler än en tredjedel har bokat en julresa utomlands i år eller drömmer om att göra det, enligt Vings resepanel där 20 020 personer svarat på frågor om resvanor vid jul.

– Det är lätt att känna stress inför julen. För att slippa alla måsten väljer många därför att resa bort. En resa är dessutom en fin julklapp och tillsammans med sitt resesällskap kan man ta del av nya upplevelser och skapa fina minnen, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

34 procent av de svarande uppger att den främsta anledningen till att de reser bort över jul är att de behöver sol och värme.

Ett annat skäl till julresan är att få kvalitetstid med sina nära och kära. Andra svarar att de vill fly julstressen eller slippa högtidens alla krav och måsten.

På frågan vad som är bra kvalitetstid under resan svarar nära sju av tio att det är att njuta av sol och värme, slappa och bara vara samt umgås med nära och kära.

Även goda middagar på restaurang samt att njuta av strand och bad är populärt, enligt Ving.

Sex av tio svarande tar helst familjen med sig när de reser, medan 30 procent föredrar att ta med sin partner och fem procent helst reser utan sällskap.

FaktaTopp 5 – hit reser svenskarna helst i jul:

1. Kanarieöarna, 42 procent
2. Karibien 26 procent
3. Thailand, 26 procent
4. Maldiverna 23 procent
5. USA, 15 procent

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Varningen: Svenska hotell uppfyller inte lagkraven

Endast två procent av svenska hotell uppfyller säkerhetskraven.

Matilda Larsson

Kl.07:55, 10 december, 2017

Varningen: Svenska hotell uppfyller inte lagkraven
Foto: Montage / Pexels.

Var tredje dag inträffar en hotellbrand i Sverige.

Samtidigt visar en undersökning som Brandskyddsföreningen gjorde tidigare i år att knappt två procent, endast 56 av landets 2 834 hotell och vandrarhem är brandcertifierade.

Enligt Brandskyddsföreningens hemsida är ett brandcertifierat hotell en certifiering av att ett hotell uppfyller alla lagkrav.

Certifieringen består av 65 punkter som inkluderar utbildning av personal, besiktning av utrymningslarm, kontroll av rutiner, organisation och brandskyddspolicy.

– Tyvärr förlitar sig alltför många hotell på att nödutgångar och några brandvarnare utgör ett tillräckligt brandskydd. Men om ett stort hotell fullt med sovande gäster börjar brinna krävs kunnig personal, tydliga rutiner och fungerande teknisk utrustning för att katastrofen ska kunna undvikas, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Att så få som två procent av de svenska hotellen uppfyller lagkraven är en skrämmande siffra och Hans Andersson uppmanar hotellen att ta sitt ansvar.

– Brandskyddsföreningen uppmanar fler svenska hotell att ta sitt säkerhetsansvar. En brandcertifiering garanterar att gästerna kan sova tryggt och att personalen vet vad de ska göra om olyckan är framme, säger Hans Andersson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Europeisk huvudstad nytt resmål från Kalmar

(UPPDATERAD 11:25) På fredagen presenterades en nytt internationellt resmål från Kalmar Öland Airport.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.10:57, 8 december, 2017

Europeisk huvudstad nytt resmål från Kalmar
Foto: Genre/Pixabay

Under valborgsmässohelgen 2018 är det premiär för flygningar mellan Kalmar och Lettlands huvudstad Riga. I nuläget rör det sig dock endast om en enstaka flygning. Det är goTo Nordics som arrangerar resan.

–  Vi är mycket glada över att kunna presentera ytterligare en destination från Kalmar Öland Airport, säger vd Olle Fält i ett pressmeddelande.

Han kallar huvudstaden för ”Baltikums pärla”. Flyget avgår på morgonen den 28 april och är tillbaka på kvällen den 1 maj. Flygresan tar cirka 1,5 timme.

– Riga är fantastisk och erbjuder historiska sevärdheter i världsklass i kombination med pittoreska kullerstensgator med mysiga uteserveringar samt ett rikt nöjesliv.

Staden är Baltikums största med cirka 640 000 invånare. Den gamla delen av staden finns med på Unescos världsarvslista.

– Citybreaks är mycket populärt och det är vår övertygelse att regionens invånare kommer att uppskatta den här möjligheten. Vår förhoppning att goTO Nordics kommer att kunna erbjuda weekendcharters till fler spännande destinationer, säger Karin Lagerlöf, marknadschef på Kalmar Öland Airport.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng