Flygbolagets nya regler upprör många

Flygbolaget kommer införa ett nytt system som bland annat har kallats "förnedrande".

Matilda Larsson

Kl.13:56, 26 november, 2017

Flygbolagets nya regler upprör många
Foto: Pexels.

British Airways har länge haft problem med mindre belåtna kunder.

Nu riskerar situationen dock att bli värre när flygbolaget kommer att införa nya rutiner för påstigning, skriver Daily Mail.

Det är den 12 december som rutinerna kommer att införas som innebär att de som har köpt de allra billigaste biljetterna tvingas stiga på sist.

Systemet där förstaklass-passagerare kliver på före ekonomiklass-passagerare har funnits sedan länge inom många flygbolag.

Nu väljer dock British Airways att ta ett steg längre och dela upp ombordstigningen i fem klasser och därmed också sålla ut de passagerare som har betalat minst för sina biljetter.

De som har köpt de billigaste biljetterna har endast handbagage inkluderat i sin biljett. Därför kan det komma att vara problematiskt för dessa att gå på sist eftersom alla handbagagefack ofta redan är fulla.

Rutinändringen har även irriterat många på sociala medier, som anser att det är mobbning, segregation och en stegring av klassystemet. Bland annat på Twitter har flera medborgare uttryckt sin ilska.

”Det brittiska klassystemet. Vet din plats. Har aldrig flugit med British Airways och kommer nu antagligen aldrig att göra det”, skriver en person på Twitter.

img-8562

En annan ilsken Twitteranvändare skriver ”Er nya ‘fattigdörrs’ plan för ombordstigning är förnedrande. Att människor som köpt biljetter med ‘billig taxa’ ska gå ombord sist. Ni vill uppenbarligen inte ha dessa passagerare. Företagsledningen är som eliten i Downtown Abbey som säger ‘snälla använd den bakre trappan”.

img-8563

”Skulle du känna dig stolt eller förnedrad om alla visste att du betalade allra minst för din flygbiljett? British Airways gör det nu uppenbart”, frågar sig en användare på Twitter.

img-8564

Förändringarna avslöjades av interna dokument, skriver Daily Mail, där det står att ”metoden har använts över hela världen” samt att ”grupp-boarding gör ombordstigning enklare och gör det lättare för passagerare att förstå ombordstigningen vid gaten”.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kändisen som svenskarna helst reser med: ”Grovt överskattad”

Här är de tio kändisar vi helst vill resa med.

Matilda Larsson

Kl.08:58, 23 februari, 2018

Kändisen som svenskarna helst reser med: ”Grovt överskattad”
Foto: Wikimedia Commons.

Kriminologen och författaren Leif G.W. Persson är den svenska kändis som de flesta svenskar helst vill sitta bredvid på tåget, när de själva får välja. Det visar en Sifo-undersökning från SJ.

– Svenskar älskar deckare och kriminalromaner. Att få resa med en riktig kriminalare och författare i samma person är förstås optimalt. Dessutom tror jag G.W. uppfattas som väldigt reko och sympatisk bakom hans tillbakalutade stil kring blodig ond bråd död och andra hemskheter, säger Carl-Johan Linde.

Leif G.W. Persson har själv kommenterat sin vinnarplats på listan.

– Tyvärr tror jag att jag är grovt överskattad både som jultomte, granne och ressällskap. Men det var snällt av alla som tänkte på mig, säger Persson.

Därefter kommer den svenska fotbollskungen Zlatan Ibrahimović. På listans tredjeplats kommer kronprinsessan Victoria.

– Listan speglar väl de av våra svenska kändisar som många av oss pratar om och vid middagsbordet, säger Carl-Johan Linde, presskommunikatör vid SJ.

Topp 10 – Vilken svensk kändis skulle du helst sitta bredvid på tåget?

1. Leif G.W. Persson
2. Zlatan Ibrahimović
3. Kronprinsessan Victoria
4. Stefan Löfven
5. Jimmie Åkesson
6. Kung Carl XVI Gustaf
7. Mikael Persbrandt
8. Carola Häggkvist
9. Jill Johnson
10. Björn Skifs

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lista: De bästa solresorna i februari

Fem av de bästa destinationerna att besöka den här månaden.

Matilda Larsson

Kl.08:30, 23 februari, 2018

Lista: De bästa solresorna i februari
Foto: Pxhere.

Februari månad här i Sverige är ofta mörk och kall.

Nu när sportlovsveckorna har dragit igång är det många familjer som vill besöka varmare och soligare breddgrader. Därför tipsar The Telegraph om soliga platser att besöka i februari.

Fem platser där du kan hitta solen i februari:

1. New Orleans 19-24 grader
I februari är luftfuktigheten inte lika hög som under sommaren, samtidigt som det ändå är runt 20 grader varmt under dagen. Samtidigt pågår stadens världskända karneval Mardi Gras under större delen av månaden.

2. Nya Zeeland 19-24 grader
Eftersom Nya Zeeland ligger på andra sidan jordklotet, har landet omvända säsonger jämfört med Sverige vilket gör att februari är sista riktiga sommarmånaden.

3. Miami 19-24 grader
Februari i Florida innebär behagligt klimat, sol och du slipper de stora massorna av studenter som har vårlov, spring break, i mars månad.

4. St Lucia 25-29 grader
St Lucia är en av Karibiens mest eftertraktade destinationerna, enligt The Telegraph. Ön omges av fantastiska stränder och längst i sydväst stiger de två tvillingvulkanerna Gros Piton och Petit Piton upp ur havet.

5. Maldiverna 30+ grader
Med över tusen öar, turkost vatten och gyllene stränder är Maldiverna en perfekt destination för att få sol och bad i februari, med temperaturer runt 30 grader.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är svenskarnas bucket list

Ett av resmålen toppar listan för alla åldrar.

Matilda Larsson

Kl.15:13, 21 februari, 2018

Här är svenskarnas bucket list
Foto: Good free photos.

Allt har vi drömmar och mål i livet. Många väljer att göra en så kallad ”bucket list”, där man skriver ner vad man drömmer om att göra eller uppleva under exempelvis ett år eller under sin livstid.

När Resia gjorde sin årliga undersökning Resiabarometern 2018, frågade de svenskarna vilka resor som står högst upp på listan över resmål de drömmer om att besöka.

Enligt undersökningen vill flest, hela 31 procent av svenskarna, leva lyxliv på Maldiverna.

Åldersmässigt skiljer det också en del. Hos den yngsta åldersgruppen, 16-34 år, toppar lyxliv på Maldiverna följt av att få uppleva körsbärsträden i Japan och roadtrip i USA.

Mellangruppen, 35-55 år, listar lyxliv på Maldiverna högst, följt av roadtrip i USA och Hurtigruten/Toscana/Barriärrevet. Den äldsta gruppen, 56-79 år, drömmer om Hurtigruten, följt av semester på en vingård i Toscana och körsbärsträden i Japan, enligt undersökningen.

Margareta Hallin som driver bloggen Hallins Reseblogg, tipsar i ett inlägg:
”Dela drömmen med andra och gör det till en gemensam dröm för att enklare nå målet. Om det du tänker på är att göra den där härliga resan men att du ser många hinder på vägen, vågar jag, har jag pengar, är det säkert mm, så gäller det att ha en plan. Ta reda på mer om resmålet och fundera samtidigt på vad du kan spara in på. Gör en budget för att se hur mycket pengar du behöver för just den här drömresan och sätt av så mycket som du kan varje månad. Då ser du hur lång tid det tar innan du kan förverkliga drömmen.”

Svenskarnas rese-bucket list:

1. Lyxboende ute på pelare på Maldiverna.
2. Bo på vingård i Toscana.
3. Uppleva Norges fjordar ombord på Hurtigruten.
4. Köra Route 66 eller Highway 1 i USA.
5. Uppleva körsbärsträden i Japan.
6. Snorkla på Barriärrevet.
7. Isbjörnssafari på Svalbard.
8. Uppleva Franska Rivieran från en cab eller en yacht.
9. Helikoptertur över New York.
10. Åka på yoga retreat till Bali.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Världens kanske obehagligaste robothotell

Här är hotellet där möblerna flyttar på sig själva.

Matilda Larsson

Kl.19:38, 17 februari, 2018

TV: Världens kanske obehagligaste robothotell
Foto: Youtube / Nissan.

Självkörande bilar är ett hett ämne just nu inom bilbranschen och många biljättar har meddelat att de satsar på att utveckla tekniken.

Japanska biltillverkaren Nissan har dock tagit det ett steg längre och samarbetade med Tonosawa Ichinoyu för att nyligen öppna ett hotell, ProPilot Park Ryokan, i Hakone, Japan.

Hotellet i sig är ett traditionellt japanskt gästhus med kimonoklädd personal och varma källor. Det unika är att tekniken i möblerna och inredningsdetaljerna har integrerade sensorer, vilket gör att de förflyttar sig.

Till exempel tofflorna i välkomsthallen står i en perfekt rad, men så fort någon ställer dem på fel plats så glider de ljudlöst tillbaka till ursprungspositionen. På hotellrummen finns intelligenta möbler som städar sig själva, bord som glider över golvet och sittkuddar och fjärrkontroller som parkerar sig på rätt plats.

The Telegraph kallar det ”världens obehagligaste robothotell”. Möblerna använder sig av samma teknik används som i Nissans självkörande bilar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Öland stekhett resmål i Norge – rankas trea i världen

Ön rankas före än Seattle, Budapest och Sicilien. "Kombinasjonen natur og kultur er alltid en vinner".

Samuel Slättman

Kl.20:27, 14 februari, 2018

Öland stekhett resmål i Norge – rankas trea i världen
Foto: Emma Uddesson/Pixabay.

Att Öland är ett populärt resmål känner de flesta till, och till sommaren kan en norsk anstormning vara att vänta. Sex norska reseexperter rankar nämligen Öland som världens tredje hetaste resmål under 2018.

”Kalmar på fastlandet är vackert nog, men du behöver bara köra över bron för att komma till Öland, Sveriges näst största ö. 

Kombinationen natur och kultur är alltid en vinnare – alltså är Öland nummer ett. 

Gamla Eketorps Borg, offerplatser från järnåldern, slott från 1600-talet, kvarnar – och obegränsade möjligheter för korta och långa vandringsturer.

Kulturlandskapet på södra ön finns med på Unescos världsarvlista, så du kommer sakna ön om den inte finns med på din lista över härliga resmål”, skriver experterna i listan som har publicerats i bland annat Aftenposten och Stavanger Aftenblad.

Etta på listan med namnet Hit bør du dra i 2018 är Minsk i Vitryssland. På andra plats finns öarna São Tomé och Príncipe utanför Afrikas västkust.

 

FaktaHit bør du dra i 2018:

1. Minsk, Vitryssland
2. São Tomé och Príncipe
3. Öland, Sverige
4. Seattle, USA
5. Finnskogleden, Norge
6. Sunnmørsalpene, Norge
7. Eoliska öarna, Sicilien
8. Petra, Jordanien
9. Budapest, Ungern
10. Botswana
11. Ecuador
12. Salomonöarna

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng