Framgångsrik företagare gör repmånad – på snabbmatsrestaurang

Att jobba på McDonalds är som att göra lumpen och under tisdagen var Pierre Widén tillbaka på restaurangen. "Mycket har förändrats".

Hanna Thulin

Kl.16:13, 28 november, 2017

Framgångsrik företagare gör repmånad – på snabbmatsrestaurang
Adam Nilsson, Pierre Widén och Ola Molin. Foto: Hanna Thulin

År 1996 gjorde Pierre Widén sitt sista arbetspass på McDonald´s i Kalmar – trodde han. Under tisdag var han tillbaka på sin gamla arbetsplats vid Giraffen för att jobba ett pass.

– Det är jättespännande att vara tillbaka här och man ser hur mycket det är som har förändrats. Det är helt andra rutiner idag. När jag jobbade här så förberedde man sin egna order från början till slut, nu jobbar man ännu mer i team, säger Pierre Widén som numera driver familjeföretaget Widéns.

Anledningen till att han är tillbaka på sitt gamla jobb är McDonald’s nästa steg i kampanjen Gör Donken. Under en medarbetarundersökning upptäckte man att ett jobb på McDonald´s utvecklar liknande egenskaper hos sina medarbetare som lumpen gör.

Under repövningen kommer före detta medarbetare få möjlighet att återuppleva den omtalade McDonald’s-gemenskapen, samtidigt som de får fräscha upp sina färdigheter från förr – precis som en repmånad.

– Det är en rolig grej och ett kul initiativ. För mig som började i samma veva som Pierre slutade så är det intressant när han pekar på hur saker har förändrats, en annan tänker inte på det. Det hade varit kul om vi kunde göra detta med fler gamla anställda, särskilt kul hade det varit om de man själv jobbade med kunde komma hit och göra en repövning, säger Ola Molin, Area Manager McDonald’s Giraffen.

Under dagen kommer Pierre att få testa på hela batteriet av arbetsuppgifter och det återstår att se om de gamla rutinerna sitter kvar.

– Att jobba här gav mig otroligt mycket värdefulla kunskaper och fungerade väldigt fostrande. Jag lärde mig bland annat att jobba under press, prestera och att hjälpa arbetskamrater. Jag använder mig fortfarande av saker som jag har lärt mig här i mitt nuvarande jobb och de jag träffade här umgås jag med än idag, säger han.

McDonald’s är också en arbetsplats där 15-åringar kan börja jobba. Även de som kanske inte har fullständiga betyg från skolan har möjlighet att bygga på sitt CV på restaurangen.

– Vi ger folk kunskap och man ska känna att man är bra på jobbet. Det handlar om att skapa en trygghet för dem. Det ska vara en jäkligt bra arbetsmiljö här, säger Adam Nilsson, restaurangchef McDonald’s Giraffen.

– Jag har två döttrar som är elva och tretton år gamla och jag har talat så varmt om McDonald’s att de nu har som dröm att en dag få jobba här, avslutar Pierre.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fastighetsägaren: ”De har skulder till mig på 250 000”

Märkliga omständigheter kring stölden på konkursdrabbade Istanbul. Niko Saber menar att restaurangen är skyldiga honom en kvarts miljon kronor.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:16, 22 februari, 2018

Fastighetsägaren: ”De har skulder till mig på 250 000”
Foto: Arkiv.

Under torsdagen rapporterade 24Kalmar om Istanbul BBQ:s konkurs. Strax innan konkursen blev verklighet drabbades restaurangen av ett inbrott där inventarier som restaurangspisar, stekhällar och kylar stals. Det är vad ägaren har påstått, menar konkursförvaltaren Erik Gabrielsson.

Den massiva stölden inträffade under märkliga omständigheter.

LÄS MER: Restaurang tömdes innan konkurs: ”Väldigt konstigt”

– Ägarna menar att de haft inbrott strax före konkursen. Vid tidpunkten för själva inbrottet ska lokalerna dessutom ha varit avlarmade, men när vi kom dit några dagar senare var det larmat, sa konkursförvaltaren Erik Gabrielsson till 24Kalmar tidigare under torsdagen.

Konkursförvaltaren har även talat med försäkringsbolaget – och planerar inom kort att lämna in en polisanmälan om stölden. Själva anmälan gäller enbart själva brottet – och ingen misstänkt gärningsman.

Niko Saber äger fastigheten där Istanbul hyrt in sig sedan april förra året.

– De första tre månaderna betalades hyrorna och allt var frid och fröjd. Men de sista åtta månaderna har de inte betalat, säger han.

Hur mycket pengar rör det sig om?
– De har skulder till mig på 250 000 kronor.

Enligt konkursförvaltaren har flera anonyma tips ramlat in. Något som Niko Saber inte fått ta del av.

– Jag vet ingenting om någon som har sett eller hört något. Det är polisens sak att utreda vad som har hänt.

Tror du att du kommer få tillbaka pengarna?
– Jag hoppas det, men har i ärlighetens namn ingen aning om så kommer bli fallet.

24Kalmar har vid upprepade tillfällen försökt nå ägaren utan framgång.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Profilens nya satsning: ”Kommer köra samma koncept”

Efter 13 år på Öland – nu öppnar han ny verksamhet i Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:17, 22 februari, 2018

Profilens nya satsning: ”Kommer köra samma koncept”
Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Han var en av grundarna till populära restaurangen Robertos i Färjestaden. Nu blickar Bekim Fazliu fram emot nya utmaningar. Den 1 april slår han upp portarna till den nya satsningen i Matstugan i Djurängen.

Efter 13 år på Robertos och 18 år i branschen vet Fazliu vad som krävs.

– De flesta Kalmarbor som kom till Färjestaden käkade på Robertos. Jag kommer köra samma koncept i Djurängen med hög kvalitet. All ost kommer vara från Sverige och vi kommer välja råvaror med omsorg, gärna så närodlat som möjligt, säger han.

Bekim Fazliu, som är är uppväxt i Djurängen, hoppas kunna locka över sin gamla kundkrets från tiden på Öland.

– Man kommer få väldigt bra mat hos mig, det kan jag lova, säger han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Restaurang tömdes innan konkurs: ”Väldigt konstigt”

Larmet ska ha varit avstängt när lokalen plundrades.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:15, 22 februari, 2018

Restaurang tömdes innan konkurs: ”Väldigt konstigt”
Foto: Arkiv.

24Kalmar har tidigare skrivit om Istanbul BBQ och deras satsning på restaurang och nattklubb i centrala Kalmar. Däremot föll den inte så väl ut som de hade hoppats på och efter att de inte längre fick ha öppet sent och spela hög musik försattes bolaget i konkurs den 13 februari i år.

När konkursförvaltaren och en värderingsman skulle se över värdet på inventarierna i lokalen märkte de att det mesta hade försvunnit.

LÄS MER: Fastighetsägaren: ”De har skulder till mig på 250 000”

– Ägarna menar att de haft inbrott strax före konkursen. Vid tidpunkten för själva inbrottet ska lokalerna dessutom ha varit avlarmade, men när vi kom dit några dagar senare var det larmat, säger konkursförvaltaren Erik Gabrielsson.

Inom kort ämnar Gabrielsson att upprätta en polisanmälan för inbrottet och stölden av restaurangspisar, stekhällar, kylar och övriga inventarier.

– Faktum är ju att någon har tagit sakerna. Det hela känns väldigt konstigt, men det är inte min sak att lägga mig i det polisiära. Det är inte ägarna som har polisanmälts, utan själva brottet. Jag har meddelat försäkringsbolaget att jag kommer polisanmäla det här, säger Gabrielsson.

Efter händelsen har konkursförvaltaren mottagit flera tips från allmänheten.

– Anonyma uppgiftslämnare har kommit in med tips om var grejerna kan finnas. Tips som jag kommer lämna vidare till polisen, säger Gabrielsson.

Har ägarna polisanmält inbrottet?
– Nej, det har de inte gjort.

24Kalmar söker ägaren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rutinerad brödraduo tar över City-pizzerian

Då öppnar de upp sin nya verksamhet i centrala Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:09, 20 februari, 2018

Rutinerad brödraduo tar över City-pizzerian
Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Sedan tidigare driver bröderna Ali och Mehmet Tasin Pizzeria Oxen i Oxhagen. Nu expanderar duon och öppnar nytt i gamla City-pizzerians lokaler på Östra Sjögatan i Kalmar.

– Vi kommer köra samma stuk som på Oxen. Det kommer bli pizzor, kebab, gyros och veganska och vegetariska rätter med god kvalitet, säger Ali Tasin.

Ali har arbetat i branschen sedan han kom till Sverige för åtta år sedan – och har arbetat på Pizzeria Oxen sedan dess. Mehmet har hela 25 år i branschen.

– Sättet vi arbetar på är ganska bra, tycker vi, och det verkar som att kunderna uppskattar arbetet vi lägger ner, säger Ali Tasin.

För tillfället pågår renoveringen av lokalen som ligger vägg i vägg med Pressbyrån.

– Vi öppnar den 1 mars och hoppas att våra kunder som åker ut till Oxhagen från centrum, kommer till oss nu när vi öppnar en pizzeria lite närmare.

De kommer fortsätta driva pizzerian i Oxhagen parallellt med nytillskottet i centrala Kalmar som kommer heta Kvarholmens Pizzeria.

Totalt skapas tre nya arbetstillfällen när den nya pizzerian slår upp portarna.

– Jag kan lova att vi har stans bästa pizzor. Det är en garanti, säger Ali Tasin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu ska de sälja sin prisbelönta verksamhet

Lämnar den populära matvagnen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:29, 20 februari, 2018

Nu ska de sälja sin prisbelönta verksamhet
Foto: Calmar Falafel. Foto: Privat.

Ölandsfalafeln från foodtrucken Calmar Falafel har knappast undgått någon i regionen. Så sent som i höstas prisades köksmästaren Robert Petersson för sin populära rätt och gick vidare till riksfinalen i Matverk 2018.

– Det känns såklart jättekul att bli uppmärksammad. Vår falafel är redan väldigt populär bland lokalinvånarna, sa Robert Petersson till 24Kalmar då.

LÄS MER: Prisbelönad Ölandsfalafel till riksfinal: ”Såklart jättekul”

Redan i höstas hintade Petersson om att de var på väg att öppna upp en vegansk grossistverksamhet till restauranger.

– Vi är i processen att bli ett bolag som kommer bli ett familjeföretag där vi kommer fokusera på fler veganska rätter, sa han då.

Nu har det blivit verklighet – och via köp- och säljsidan Blocket – ligger den populära foodtrucken ute till försäljning.

Vi söker en engagerad person som kan driva det i samma anda och som tar vara på vår stabila veganska kundkrets”, skriver Calmar Falafel i annonsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng