Bergfeldts frisörer: ”Här ska alla trivas” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
Veckans Företag

Bergfeldts frisörer: ”Här ska alla trivas”

Det började som en liten salong i Älghult. 80 år senare har företaget salonger på fem olika orter.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:26, 30 november, 2017

Bergfeldts frisörer: ”Här ska alla trivas”
Gunilla och Greger Bergfeldt. Foto: Privat

Bergfeldts frisörer är ett familjeföretag ut i fingerspetsarna. 1937 startade Gunilla och Greger Bergfeldts mormor och morfar en salong i lilla Älghult i Kronobergs län. Under syskonens ledning har företaget tagit stora kliv och startat upp ytterligare fyra nya salonger – där flaggskeppet finns i Kalmar.

– Så är det ju. Det är här i Kalmar som vi lärt oss att driva företag. Hjärtat finns alltid kvar i Älghult och det är där vi har våra rötter, men Kalmarsalongen är navet i det hela, menar Greger Bergfeldt.

LÄS MER: Sporthörnan: ”Då var det jag, pappa och killen i verkstan”

Kalmarsalongen öppnades 1998 – och det var även då som företaget genomgick sin generationsväxling.

– Mamma hade jobbat ihop med mormor och morfar. I samband med att vi öppnade upp i Kalmar började vår resa med företaget, säger Gunilla Bergfeldt.

2003 öppnade de upp frisörsalongen i Alstermo och därefter har även de två senaste salongerna i Karlskrona och Växjö etablerats.

– Vi tycker att det är viktigt att hålla landsbygden levande. Oavsett om man bor i stora städer eller en liten by på landet vill man kunna känna sig vacker och få sig fixad. Det är ingen skillnad att driva salong i Kalmar, Växjö och Karlskrona eller Älghult och Alstermo, säger Gunilla.

Framgångsreceptet för Bergfeldts frisörer stavas flexibilitet.

– Flera av våra anställda jobbar på fler än en salong. Några är stationerade på ett ställe, men många av oss har uppdelade tjänster på orterna. Då får våra frisörer chansen att se andra salonger och träffa nya kunder, men med samma värdegrund. Vi ser företaget som en arbetsplats med fem olika avdelningar.

LÄS MER: Här kan du läsa alla reportage om Veckans Företag.

De beskriver sitt arbete med salongerna som en livsstil.

– Man måste nog se det så. Hade vi inte trivts med att ha det så här hade man aldrig orkat. Vi åker runt mycket på våra salonger och riktar in oss där vi behövs som mest där vi kan hjälpa våra frisörer att växa och utvecklas.

Hur kan en typisk vecka se ut?
– Jag är väldigt strukturerad och har alltid samma schema. Måndagar är jag i Växjö, tisdagar i Älghult. På onsdagarna är jag i Kalmar och på torsdagar i Karlskrona, medan fredagarna tillbringas i Kalmar, säger Greger.

– Jag är mer flexibel och anpassningsbar. Jag brukar boka in mig där jag behövs som mest för att kunna få våra medarbetare att känna sig trygga och kunna växa vidare, säger Gunilla, som är bosatt i Åseda.

Kan det bli tal om fler nyöppningar?
– Vi vill inte öppna salonger för sakens skull. Utan vi vill att alla våra salonger ska bli respektive orts flaggskepp. Vi jobbar hellre med att utveckla de salongerna vi har än att fortsätta till nya ställen. Nu har vi bra salongsansvariga och vill inte hafsa iväg saker med nya öppningar, säger Greger.

Syskonen Bergfeldt poängterar att en av nycklarna till framgångarna med salongerna är att man jobbar tillsammans med sina medarbetare.

– Vi sopar lika mycket hår som dem och är ute på salongsgolvet och jobbar. Många har sagt till oss att vi behöver jobba mer administrativt och sitta på kontor. Vi känner precis tvärtom. Om vi står vid datorn och kollar mejl hela dagarna kommer våra medarbetare att göra detsamma. Om vi jobbar på ett visst sätt kommer våra medarbetare också att göra det, menar Greger.

De vill att kunderna ska få känslan av en kombination mellan vardagsrummet och den internationella scenen.

– Vi försöker alltid vara närvarande och jordnära, samtidigt som vi vill få kunderna att känna att de är på röda mattan i Paris. Vi tycker även att det är viktigt att vara sig själv, och inte den som kunden förväntar sig att vi är. Att man behåller båda fötterna på jorden, säger Gunilla.

Greger fyller i:

– Sedan är det viktigt att kunna känna av stämningar i luften. En del säger att vi som frisör får göra vad vi vill.  Då gäller det att försöka skruva fram det utifrån kundens livsstil och hur de egentligen vill ha det. Det är lättare att lära upp hur man klipper än hur man känner av stämningar.

Engagemang, kunskap och nyfikenhet med hållbar influens är nyckelord för Bergfeldts frisörer.

– Vi använder oss av färgpapper istället för aluminiumfolie när vi färgar håret och tänker mycket på hållbarhet. Vi vill att alla ska trivas här. Gunilla och jag ska trivas, kunderna ska trivas och medarbetarna ska trivas. Det är rubriken för det hela, säger Greger.

Dessutom jobbar Gunilla en hel del internationellt – där hon utbildar unga frisörer.

– Ett väldigt kul uppdrag och senast var vi i Japan i maj. Nästa höst är det träff i Schweiz. Härnäst är det en nordisk kongress i februari. Resväskan är ständigt halvpackad, säger hon.

Företaget har ett 15-tal anställda och prisades som Sveriges bästa frisörföretag 2015. Ett pris de har chansen att vinna igen – då man är ett av fyra nominerade företag.

– Det känns verkligen jättekul att vi är nominerade till det här priset ännu en gång, säger Greger Bergfeldt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Öländsk camping bland de bästa i landet

En av landets populäraste husbilssajter har listat Sveriges bästa ställplatser – och på topp tio-listan hittar vi en öländsk camping.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:40, 24 maj, 2018

Öländsk camping bland de bästa i landet
Foto: Arkiv.

MISSA INTE: Alla nyheter från Öland – besök våra nya sajt 24Öland.se

Det är husbil.se som sammanställt information från användarna på sajten och därmed listat Sveriges 50 bästa ställplatser.

Överst på listan hittar vi Ställplatsstockholm med sina 48 platser, varav 38 stycken med el.

Stenåsa Stugor och Camping placerar sig på nionde plats med motiveringen:

”Naturskön camping nära havet – 400 meter till stranden med 26 husbilsplatser.”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De öppnar ny butik: ”Vill vara tillgängliga”

Då slår de upp portarna: "Våra produkter har varit populära.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.11:22, 23 maj, 2018

De öppnar ny butik: ”Vill vara tillgängliga”
Foto: Arkiv/Karl-Oskar Karlsson

Sedan ett antal år tillbaka driver bönderna Tony Åhlund och Emanuel Olsson en butik under namnet Mysinge Kött i Bårby på södra Öland. Om knappt en månad slår de upp portarna till ytterligare en, i Färjestaden.

– Vi tycker att butiken i Bårby fungerat bra och våra produkter har varit populära. När det här tillfället dök upp bestämde vi oss för att testa, säger Emanuel Olsson.

Mysinge Kött har övertagit Skördebutikens tidigare lokaler och invigningen sker onsdagen den 13 juni.

– Då kommer vi ha en premiärkväll med lite provsmakning med olika leverantörer på plats.

Känner ni er redo?
– Ja, men det tycker vi. Många grejer är på plats redan och vi vill göra det här för att komma närmare kunden och dessutom vill vi vara mer tillgängliga, säger Emanuel Olsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Centrala butiken upphör: ”Väljer konsten, hälsan och familjen”

Lördag blir butikens sista dag.

Hanna Thulin

Kl.18:30, 21 maj, 2018

Centrala butiken upphör: ”Väljer konsten, hälsan och familjen”
Foto: Martin Persson

Heminrednings- och presentbutiken Busiga RumStorgatan i Kalmar meddelar att man kommer att stänga.

På sin Facebooksida skriver de att arbetet med butiken har tagit för mycket tid – tid som de hellre lägger på familjen.

Redan nu kommer barnen i kläm med butiken och våra bisysslor har börjat ta mer tid. Så vi måste helt enkelt välja för att det skall fungera. Vi väljer konsten, hälsan och familjen. När vi väl tagit beslutet kändes det som ett stort ok från våra axlar lyfte och vi längtar efter att få färdigställa de jobb och projekt vi redan påbörjat.

Sista dagen som man kan handla i butiken blir på lördag denna vecka.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarchef på topp 100-lista: ”Såklart jätteglad”

När Handelskammaren listar 100 kompetenta kvinnor finns ett lokalt namn med.

Andreas Norinder

Kl.11:30, 21 maj, 2018

Kalmarchef på topp 100-lista: ”Såklart jätteglad”
Anna Blom, vd för Länsförsäkringar i Kalmar län, till höger på bilden. Foto: Arkiv/Samuel Slättman

Det är Anna Blom, vd för Länsförsäkringar Kalmar län och stationerad i Kalmar, som uppmärksammas av Handelskammaren. Listan är skapad för att öka mångfalden och kompetensen i det sydsvenska näringslivet.

– Det är egentligen förvånansvärt att det 2018 behövs en lista som visar att det finns kompetenta kvinnor – det borde vara en självklarhet att det finns lika många kompetenta kvinnor som män, säger Anna Blom i ett pressmeddelande.

Genom att söka och filtrera listan kan man lätt få fram kompetenta kvinnor inom ämnen som entreprenörskap, hållbarhet, marknad och vd.

Ulrika Dieroff, chef för affärsservice på Handelskammaren, säger att det är ”uppenbart att valberedningar och bolag behöver hjälp att hitta de kompetenta kvinnor som finns därute”.

– Jag hoppas att listan hjälper de som behöver inspiration till att söka utanför sina vanliga nätverk i jakt på kompetens. Jag är såklart jätteglad över att finnas med på samma lista som väldigt kompetenta, kvalificerade och meriterade personer, oavsett om de är män eller kvinnor, säger Anna Blom.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dessis framtid snart bestämd: ”Vi är relativt nära ett beslut”

Det nuvarande kontraktet går ut i höst: "Vi måste justera något och ta ett rejält omgrepp".

Magnus Jansson

Kl.06:41, 21 maj, 2018

Dessis framtid snart bestämd: ”Vi är relativt nära ett beslut”
"Vi ska försöka fixa det här så snart som möjligt", säger Ressel Rederis VD Ulla Ressel. Foto: Magnus Jansson

Framtiden för färjan Dessi är på väg att bestämmas. I förra veckan var representanter från familjeföretaget Ressel Rederi på besök i regionen. I torsdags satt VD Ulla Ressel och hennes dotter Desirée – tillika ekonomiansvarig i företaget – i möte med Färjestadens Företagsgrupp och Mörbylånga kommun.

– Vi är relativt nära ett beslut. Både vi och de har fått hemläxa och ska försöka fixa det här så snart som möjligt. Men det är inte klart förrän man skrivit under, poängterar Ulla.

LÄS MER: TV+TEXT: Säsongspremiären avklarad för Dessi: ”En vacker färd”

Färjan trafikerar Kalmarsund mellan Färjestaden och Kalmar för åttonde säsongen i rad. Det nuvarande kontraktet går ut i höst. Uppdragsgivare är Färjestadens Företagsgrupp, som backas upp av Mörbylånga kommun, Kalmar kommun och Trafikverket.

– Det är ingen hemlighet att Dessi haft väldigt sviktande passagerarsiffror. Så i nuläget är det en minusaffär för oss att köra henne. Ska man binda upp sig för framtiden så kan det inte vara så, då måste man justera något och ta ett rejält omgrepp: ”Hur ska vi köra, vad ska vi fokusera på?”. Att köra tomma turer är som att sitta och riva tusenlappar, säger Desirée och fortsätter:

– Det blir ju svart eller vitt. Ser vi en framtid med förutsättningarna så kan det bli affär. Går vi hem och räknar på de förutsättningar som ligger – och märker att det fortfarande blir röda siffror – då blir det ingen affär. Vi är ett privat, litet företag och kan inte ha en dålig affär framför oss, för det har sluttat varje år nu. Dessi är som ett störtande plan.

Desirée och Ulla Ressel. Färjan M/S Dessi är döpt efter Desirée. Foto: Magnus Jansson

Desirée och Ulla Ressel. Färjan Dessi är döpt efter Desirée. Foto: Magnus Jansson

Det avtalet som parterna diskuterar sträcker sig över fem år. Den långa tidsperioden är främst något som uppdragsgivaren haft önskemål om.

– Vi har också velat ha det tidigare, men har samtidigt inte velat sitta fast i ett dåligt avtal. Det ska ju vara bra för bägge parter. Vi får se vad det blir, säger Ulla.

Årets säsong har börjat positivt. Det är dock för tidigt att dra för stora växlar av passagerarstatistiken. Rederiet upplever att den stora frågan som man kämpar med att är att bli allmänt kända i området och komma ut till en större massa.

– Många vet inte ens att vi börjat köra i år. Enligt våra enkätundersökningar är folk jättenöjda och ger tummen upp, men det blir ju inte så många tummar om ingen åker med oss, säger Desirée.

Ytterligare en aspekt att ta hänsyn till är framtida förändringar i Kalmar och Färjestaden som eventuellt kan påverka färjetrafiken negativt. När träbryggan i Kalmarsundsparken stod färdig inför 2014 ska rederiet ha tappat 25 procent av sina passagerare från tidigare år.

– Det var en stor grej. Alla badgäster, som förut tog färjan över till Öland, försvann för oss då. Det var ett hårt slag att ta och det gör också att man har funderingar och tankar kring att binda upp sig i fem år, säger Desirée Ressel.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng