Veckans Företag

Bergfeldts frisörer: ”Här ska alla trivas”

Det började som en liten salong i Älghult. 80 år senare har företaget salonger på fem olika orter.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:26, 30 november, 2017

Bergfeldts frisörer: ”Här ska alla trivas”
Gunilla och Greger Bergfeldt. Foto: Privat

Bergfeldts frisörer är ett familjeföretag ut i fingerspetsarna. 1937 startade Gunilla och Greger Bergfeldts mormor och morfar en salong i lilla Älghult i Kronobergs län. Under syskonens ledning har företaget tagit stora kliv och startat upp ytterligare fyra nya salonger – där flaggskeppet finns i Kalmar.

– Så är det ju. Det är här i Kalmar som vi lärt oss att driva företag. Hjärtat finns alltid kvar i Älghult och det är där vi har våra rötter, men Kalmarsalongen är navet i det hela, menar Greger Bergfeldt.

LÄS MER: Sporthörnan: ”Då var det jag, pappa och killen i verkstan”

Kalmarsalongen öppnades 1998 – och det var även då som företaget genomgick sin generationsväxling.

– Mamma hade jobbat ihop med mormor och morfar. I samband med att vi öppnade upp i Kalmar började vår resa med företaget, säger Gunilla Bergfeldt.

2003 öppnade de upp frisörsalongen i Alstermo och därefter har även de två senaste salongerna i Karlskrona och Växjö etablerats.

– Vi tycker att det är viktigt att hålla landsbygden levande. Oavsett om man bor i stora städer eller en liten by på landet vill man kunna känna sig vacker och få sig fixad. Det är ingen skillnad att driva salong i Kalmar, Växjö och Karlskrona eller Älghult och Alstermo, säger Gunilla.

Framgångsreceptet för Bergfeldts frisörer stavas flexibilitet.

– Flera av våra anställda jobbar på fler än en salong. Några är stationerade på ett ställe, men många av oss har uppdelade tjänster på orterna. Då får våra frisörer chansen att se andra salonger och träffa nya kunder, men med samma värdegrund. Vi ser företaget som en arbetsplats med fem olika avdelningar.

LÄS MER: Här kan du läsa alla reportage om Veckans Företag.

De beskriver sitt arbete med salongerna som en livsstil.

– Man måste nog se det så. Hade vi inte trivts med att ha det så här hade man aldrig orkat. Vi åker runt mycket på våra salonger och riktar in oss där vi behövs som mest där vi kan hjälpa våra frisörer att växa och utvecklas.

Hur kan en typisk vecka se ut?
– Jag är väldigt strukturerad och har alltid samma schema. Måndagar är jag i Växjö, tisdagar i Älghult. På onsdagarna är jag i Kalmar och på torsdagar i Karlskrona, medan fredagarna tillbringas i Kalmar, säger Greger.

– Jag är mer flexibel och anpassningsbar. Jag brukar boka in mig där jag behövs som mest för att kunna få våra medarbetare att känna sig trygga och kunna växa vidare, säger Gunilla, som är bosatt i Åseda.

Kan det bli tal om fler nyöppningar?
– Vi vill inte öppna salonger för sakens skull. Utan vi vill att alla våra salonger ska bli respektive orts flaggskepp. Vi jobbar hellre med att utveckla de salongerna vi har än att fortsätta till nya ställen. Nu har vi bra salongsansvariga och vill inte hafsa iväg saker med nya öppningar, säger Greger.

Syskonen Bergfeldt poängterar att en av nycklarna till framgångarna med salongerna är att man jobbar tillsammans med sina medarbetare.

– Vi sopar lika mycket hår som dem och är ute på salongsgolvet och jobbar. Många har sagt till oss att vi behöver jobba mer administrativt och sitta på kontor. Vi känner precis tvärtom. Om vi står vid datorn och kollar mejl hela dagarna kommer våra medarbetare att göra detsamma. Om vi jobbar på ett visst sätt kommer våra medarbetare också att göra det, menar Greger.

De vill att kunderna ska få känslan av en kombination mellan vardagsrummet och den internationella scenen.

– Vi försöker alltid vara närvarande och jordnära, samtidigt som vi vill få kunderna att känna att de är på röda mattan i Paris. Vi tycker även att det är viktigt att vara sig själv, och inte den som kunden förväntar sig att vi är. Att man behåller båda fötterna på jorden, säger Gunilla.

Greger fyller i:

– Sedan är det viktigt att kunna känna av stämningar i luften. En del säger att vi som frisör får göra vad vi vill.  Då gäller det att försöka skruva fram det utifrån kundens livsstil och hur de egentligen vill ha det. Det är lättare att lära upp hur man klipper än hur man känner av stämningar.

Engagemang, kunskap och nyfikenhet med hållbar influens är nyckelord för Bergfeldts frisörer.

– Vi använder oss av färgpapper istället för aluminiumfolie när vi färgar håret och tänker mycket på hållbarhet. Vi vill att alla ska trivas här. Gunilla och jag ska trivas, kunderna ska trivas och medarbetarna ska trivas. Det är rubriken för det hela, säger Greger.

Dessutom jobbar Gunilla en hel del internationellt – där hon utbildar unga frisörer.

– Ett väldigt kul uppdrag och senast var vi i Japan i maj. Nästa höst är det träff i Schweiz. Härnäst är det en nordisk kongress i februari. Resväskan är ständigt halvpackad, säger hon.

Företaget har ett 15-tal anställda och prisades som Sveriges bästa frisörföretag 2015. Ett pris de har chansen att vinna igen – då man är ett av fyra nominerade företag.

– Det känns verkligen jättekul att vi är nominerade till det här priset ännu en gång, säger Greger Bergfeldt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu ska de sälja sin prisbelönta verksamhet

Lämnar den populära matvagnen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:29, 20 februari, 2018

Nu ska de sälja sin prisbelönta verksamhet
Foto: Calmar Falafel. Foto: Privat.

Ölandsfalafeln från foodtrucken Calmar Falafel har knappast undgått någon i regionen. Så sent som i höstas prisades köksmästaren Robert Petersson för sin populära rätt och gick vidare till riksfinalen i Matverk 2018.

– Det känns såklart jättekul att bli uppmärksammad. Vår falafel är redan väldigt populär bland lokalinvånarna, sa Robert Petersson till 24Kalmar då.

LÄS MER: Prisbelönad Ölandsfalafel till riksfinal: ”Såklart jättekul”

Redan i höstas hintade Petersson om att de var på väg att öppna upp en vegansk grossistverksamhet till restauranger.

– Vi är i processen att bli ett bolag som kommer bli ett familjeföretag där vi kommer fokusera på fler veganska rätter, sa han då.

Nu har det blivit verklighet – och via köp- och säljsidan Blocket – ligger den populära foodtrucken ute till försäljning.

Vi söker en engagerad person som kan driva det i samma anda och som tar vara på vår stabila veganska kundkrets”, skriver Calmar Falafel i annonsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ännu en verksamhet lämnar Kvarnholmen

Efter drygt fem år – nu lämnar Hilda Nielsen sin salong i centrala Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:08, 18 februari, 2018

Ännu en verksamhet lämnar Kvarnholmen
Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Sedan 2012 har Hilda Nielsen drivit frisörsalongen Hildas Hair & MakeupSödra Långgatan i Kalmar. Snart är det dock slut med det då salongen ligger ute till försäljning.

– Vi börjar bli till åren och när man driver eget är man ständigt uppbunden. Nu längtar vi efter lite mer frihet så vi får tid över till att resa, säger hennes man Richard Nielsen.

LÄS MER: Butik på Kvarnholmen slår igen – satsar på webbshop

Duon meddelar dock att de tror stenhårt på Kvarnholmens utveckling.

– Jag är ständig optimist och tror att Kvarnholmen kommer lyfta i och med det nya universitetet. Det kommer bli ett annat flöde i stan och vi ska vara rädda om det. Det är inte många städer som har så trevliga centrum.

Vad ska ni göra nu?
– Nu ska vi varva ner lite och ta det lugnt. Njuta, helt enkelt.

Vem hoppas ni ska ta över?
– Någon som kan driva det vidare. Verksamheten går bra och det finns en trogen kundkrets. Dessutom är lokalen fantastisk och vi har redan haft spekulanter som tittat på den. Sen finns det ju flera skönhetssalonger på Södra Långgatan, vilket man kanske skulle kunna profilera sig med. Här ser man varandra som kollegor – inte konkurrenter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Affärskontakter i fokus när Startup bar kommer till Kalmar

"Det blir lite matchmaking för investerare och entrepenörer", säger Nicholas Murigu.

Samuel Slättman

Kl.19:42, 17 februari, 2018

Affärskontakter i fokus när Startup bar kommer till Kalmar
Nicholas Murigu, styrelseordförande i Kalmar Co, anordnar tillsammans med Starta & Driva Företag Startup bar. Foto: Arkiv/Hanna Thulin/Töufik Alami.

Onsdagen den 14 mars kommer konceptet Startup bar till restaurang Magasinet i centrala Kalmar.

– Det är en kreativ arena där entrepenörer, intressenter och nyfiket folk kan träffas under avslappnande former. Man kan mingla och njuta av en schysst after work, säger Nicholas Murigu, styrelseordförande i Kalmar Co. 

Startup bar anordnas av tidningsmagasinet Starta & Driva Företag. I konceptet ingår även Pitch bar, vilket innebär att entrepenörer får chansen att träffa investeraren Karl Schultz från investmentbolaget R2K Ventures.

– Då har man chansen att på 15 minuter presentera sin idé. Det blir lite matchmaking mellan entrepenörer och investerare. Om ett intresse uppstår kan man sedan gå vidare med ett uppföljningsmöte, säger Murigu.

På plats kommer även delegationer från Lettland och Ukraina att vara.

– Det är aktörer som främjar socialt entreprenörsskap – de är dörröppnarna nummer ett. De har liknande roller som jag har i Sverige, säger Murigu.

Vilka skulle du säga att det här är intressant för? 
– Både etablerade entrepenörer, studenter som funderar på att starta sitt första företag och de som bara är nyfikna. Enda syftet är egentligen att visa att entreprenörsskap kan vara schyst och avslappnat, säger Murigu.

Förutom Kalmar kommer Startup bar till Stockholm, Uppsala, Malmö, Borås, Jönköping, Örnsköldsvik, Göteborg, Östersund och Sundsvall.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

AVSLÖJAR: Matvarujätte nära etablering i Kalmar

"Vi förhandlar med flera olika fastighetsägare", meddelar koncernen.

Samuel Slättman

Kl.19:59, 15 februari, 2018

AVSLÖJAR: Matvarujätte nära etablering i Kalmar
Claes Salomonsson, presskontakt på Axfood. Foto: Pressbild/Axfood.

Hösten 2016 berättade 24Kalmar om matvarukedjan Willys intresse för att etablera sig i Kalmar. Nu meddelar koncernen Axfood (som äger kedjorna Willys och Hemköp) att förhandlingar med flera olika fastighetsägare i Kalmar pågår. Förhandlingarna ska dessutom ha intensifierats under den senaste tiden.

– Vi förhandlar med flera olika fastighetsägare. Vi vill öppna en butik så snart som möjligt, men inget är ännu klart, säger Axfoods presskontakt Claes Salomonsson.

LÄS MER: Stor livsmedelskedja vill etablera sig i Kalmar

Så sent som i september 2017 öppnade koncernens Hemköp-butik på Fiskaregatan i centrala Kalmar. Var den nya Willys-butiken kan hamna är ännu oklart, men Axfood bekräftar att Hansa City är intressant.

– Kalmar är en plats med tillväxt och stor potential där vi gärna vill etablera oss. En stad som fram till nyligen varit en vit fläck på vår butikskarta, säger Salomonsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Brasiliansk restaurang öppnar på Öland

"Vår målsättning är att ta Brasilien till Öland."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:27, 14 februari, 2018

Brasiliansk restaurang öppnar på Öland
Foto: Strandbaden/Facebook.

Den anrika restaurangen Strandbaden i KöpingsvikÖland har fått nya ägare. Växjö-profilerna Ola och Therese Birgersson bor och arbetar den största delen av året i den tropiska delen av Brasilien i lilla byn Barra do Cunhau, söder om Natal. Nu är det klart att duon kommer ta över Strandbaden från och med våren 2018.

”Vår målsättning är att ta Brasilien till Öland med allt vad det innebär av livsglädje, mat, dryck och nöje”, skriver de i ett meddelande på restaurangens Facebooksida.

De meddelar att konceptet är att få till den perfekta fusionen mellan brasilianskt och svenskt.

”Vilket ställe kan då passa bättre än Köpingsvik med sin kritvita sandstrand och vackra vy”, skriver duon på Facebook.

I restaurangen som kommer heta Rio Strandbaden kommer de servera brassetapas, burgare, churrasco helgrill, tropiska drinkar och iskall öl.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng