Expertens bästa inredningstips inför jul

"Du kommer garanterat sprida glädje med dessa smaskiga julklappar".

Matilda Larsson

Kl.14:05, 2 december, 2017

9 bilder
 • Foto: Privat / Stefani Lavess.
  Foto: Privat / Stefani Lavess.
 • 1. Ovanlig krans. Foto: Privat / Maria Månsson.
  1. Ovanlig krans. Foto: Privat / Maria Månsson.
 • 2. Gruppera pyntet. Foto: Privat / Maria Månsson.
  2. Gruppera pyntet. Foto: Privat / Maria Månsson.
 • 3. Låt hemmet dofta jul. Foto: Privat / Stefani Lavess.
  3. Låt hemmet dofta jul. Foto: Privat / Stefani Lavess.
 • 4. Välj en enhetlig färgskala. Foto: Privat / Stefani Lavess.
  4. Välj en enhetlig färgskala. Foto: Privat / Stefani Lavess.
 • 5. Lägg tid på paketen. Foto: Privat / Maria Månsson.
  5. Lägg tid på paketen. Foto: Privat / Maria Månsson.
 • 6. Skippa julgrupperna. Foto: Privat / Maria Månsson.
  6. Skippa julgrupperna. Foto: Privat / Maria Månsson.
 • 7. Baka, ät och ge bort. Foto: Privat / Stefani Lavess.
  7. Baka, ät och ge bort. Foto: Privat / Stefani Lavess.
 • 8. Duka vackert. Foto: Privat / Maria Månsson.
  8. Duka vackert. Foto: Privat / Maria Månsson.

Maria Månsson, inredningskonsult, driver företaget By Estetikka.

Inför jul har hon samlat sina åtta bästa inredningstips för en riktigt mysig jul.

1. Ovanlig krans. Varför inte en bukett av granris på dörren istället för en traditionell krans? Denna dekoration är superlätt att göra och ger ett väldigt naturligt och härligt intryck. Välj med fördel kvistar av kungsgran till buketten, då sitter barren lite bättre.

2. Gruppera pyntet. Ställ dina favoritsaker i grupp istället för att sprida ut dem. Gör stilleben i hemmet av det pynt du gillar bäst och placera dessa på platser där de syns.

3. Låt hemmet dofta jul. Det är inte bara ögat som ska ha sitt under julen, nej låt även luktsinnet fira. Tänd ljus som doftar kanel, stick nejlikor i apelsiner, tänd en brasa och ta in granris för att verkligen sätta julkänsla i hemmet.

4. Välj en enhetlig färgskala. Julen kan gå i alla möjliga färger; rött, vitt, silver, guld eller kanske naturnära toner. För ett lite mer samlat intryck i julpyntet – välj en enhetlig färgskala. Detta ramar in intrycket av pyntet lite extra och gör det lätt för ögat att njuta av alltihop.

5. Lägg tid på paketen. Paketinslagning behöver inte vara svårt. Tvärtemot är oftast det enkla det mest effektfulla. Köp riktiga siden- eller bomullsband, lyxiga papper, påsar eller askar och snygga adresslappar. Stick ner en grön kvist under rosetten eller varför inte testa att använda lackstång? Mottagaren av paketet kommer definitivt uppskatta gåvan lite extra mycket om den är vackert inslagen.

6. Skippa julgrupperna. Lägg inte pengar på färdiga blomsterarrangemang. En ensam amaryllis som snittblomma tillsammans med lite eukalyptus är fantastiskt fint och precis lika juligt som en färdig grupp från blomsteraffären. Eller varför inte några hyacinter i  enkla glasburkar där rötterna får synas?

7. Baka, ät och ge bort. Inget är så juligt som julkakor och julgodis. Låt hemmet bada i doften av nybakat, frossa i allt smarrigt och passa på att göra nära och kära glada med lite julgott. Ge bort godis eller kakor i vackra burkar och dekorera med snygga band runt locket. Du kommer garanterat sprida glädje med dessa smaskiga julklappar.

8. Duka vackert. Är det en dag om året som man borde lägga tid på dukningen så är det julafton. Köp inte en massa färdigt pynt till bordet utan knipsa av en bit granris som dekoration. Låt kökshanddukar agera servetter, pynta med stjärnanis eller clementiner och fullkomligt fyll bordet med tända ljus. På så sätt får du en dukning som både är vacker och doftar härligt av jul.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny butik öppnar i norra Kalmar

För fyra år sedan kom han till Sverige från Syrien – nu öppnar han upp en egen butik.

Hanna Thulin

Kl.19:01, 20 december, 2017

2 bilder
 • Rawan Alush öppnar ny butik i Djurängen. Foto: Hanna Thulin
  Rawan Alush öppnar ny butik i Djurängen. Foto: Hanna Thulin
 • Butiken kommer att sälja en hel del utländska varor. Foto: Hanna Thulin
  Butiken kommer att sälja en hel del utländska varor. Foto: Hanna Thulin

Nästa vecka öppnar Rawan Alush sin butik på Skräddaretorpsvägen, precis bredvid Djurängens Pizzeria.

– Jag kommer fokusera på frukt och grönt men även på ett sortiment med många utländska varor. Häromkring bor det många som skulle uppskatta det, säger Rawan Alush.

Han kom till Sverige från Syrien för drygt fyra år sedan och tror att Djurängen kommer vara en perfekt plats att starta den nya verksamheten på.

– Häromkring bor det många som uppskattar de varorna som jag kommer att sälja, säger Rawan.

Än så länge är butiken inte öppen för allmänheten men kommer förhoppningsvis att börja med försäljning under nästa vecka.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Unga företagare med stora planer: ”Jag vill ge ut det utomlands”

Att våga starta sitt egna företag är ett stort steg att ta. Projektet UngDrive, under ledning av Jonathan Rudman, har under veckan utbildning för fyra stycken ungdomar på Öland. Detta för att de ska kunna driva sina egna företag som sommarjobb.

Filip Edvardsson

Kl.12:53, 30 juni, 2017

Unga företagare med stora planer: ”Jag vill ge ut det utomlands”
Från vänster: Tilda Björnheimer, David Aldentun, Jonatan Andersson och Moa Alvkäll. Liggandes: Jonathan Rudman. Foto: Filip Edvardsson

Det är första gången konceptet UngDrive testas på Öland. Jonathan Rudman, projektledare, har under veckan undervisat fyra ungdomar i Färjestaden och lärt dem grunderna i eget-företagande. Tanken är nu att de ska driva sina företag som sommarjobb. Något Jonathan Rudman ser som positivt.

– Att ta steget och starta ett företag är väldigt stort. Bara att komma på en ide som de har gjort tycker jag är väldigt imponerande, säger Jonathan Rudman.

Utbildningen har som sagt pågått under veckan som varit. På måndag startar det egna arbetet. Om de skulle stötta på problem finns hjälp alltid tillgänglig.

– De ska ju köra på egen hand så mycket som det går, men behöver de hjälp och har frågor finns jag givetvis där och hjälper dem, säger Jonathan Rudman.

Deltagarna Jonatan Andersson, Tilda Björnheimer, Moa Alvkäll och David Aldentun är förhoppningsfulla inför sommaren. Alla har klara idéer. Skillnaden är att de kommit olika långt i processen med sina företag. En som kommit en bra bit på vägen är Tilda Björnheimer. Med sin stora passion för konst startade hon företaget Ultrakillerbear där hon säljer konst och sina egendesignade tryck. Hon jobbar mycket via sociala medier och framförallt Instagram där hon har över 3000 följare.

Just marknadsföringsdelen är en viktig del av företagandet. Sköter de unga entreprenörerna det kan de komma hur långt som helst. Och de har redan en del visioner hur de vill att deras företag ska se ut i framtiden.

– Jag vill att kunderna ska återkomma samt sprida varumärket. Det är trots allt de som är det viktiga för företaget, säger David Aldentun, som grundat gotadeal.se. En E-handel för högkvalitativa produkter som han säljer vidare genom sidan.

Även Moa Alvkäll, som driver Moas Koppel och selar, är inne på spåret där fokus ligger på konsumenterna.

– Jag vill att kunderna ska ge mig feedback. På så sätt kan jag utveckla företaget utifrån vad de har sagt till mig.

Det de företagen har gemensamt är säljandet av en produkt. Jonatan Andersson har valt en annan bana då han startat företaget Ölandsjakten. Han vill genom det sälja en upplevelse med hjälp av en Skevenger Hunt. Det är som en lista där flera ledtrådar och tävlingar tar folk till olika platser runt om på Öland. Detta för att visa upp ställen på ön som inte besöks ofta. Han har även redan framtidsplanerna klara för hur företaget ska expandera.

– Jag vill ge ut det i bredare utgåva. Både i Sverige men även utomlands.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny restaurang öppnar i Kalmar till sommaren

Karlskrona har fått njuta av Tai Las goda sushi. Till sommaren slår han tillsammans med sin fru upp dörrarna till nya Sumo Sushi.

Kim Ahlqvist

Kl.19:23, 4 februari, 2017

Ny restaurang öppnar i Kalmar till sommaren
En Sushirestaurang tar plats i Citygallerian. Foto: Pixabay

Restaurangen Sumo Sushi – som numer börjar likna en kedja – startade som ”ett hål i väggen” på Borgmästaregatan i Karlskrona 2010. Sex år senare har man restauranger också i Kristianstad (2012) och Malmö (2014).

Framgångar föder framgångar, brukar det heta. Nu vill ägaren Tai La expandera ytterligare och i juni slår Sumo Sushi upp dörrarna också i Kalmar, skriver 24Blekinge.

Det är i Citygallerian i centrala Kalmar som den nya sushirestaurangen tar plats.

– I början var folk inte så vana vid sushi vilket resulterade i att det gick trögt de första åren. Sushi är rätt smalt, men nu går det väldigt bra, säger Tai La som driver Sumo Sushi tillsammans med sin fru, till 24Blekinge.se

Etableringen i Kalmar är dock inte den enda Tai La och hans fru har i sikte. Man räknar med att öppna ytterligare en restaurang i Kristianstad och i framtiden också i Ronneby.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

24 Journalistik fortsätter växa

Satsningen fortsätter. Här är nästa ort i 24-familjen. "Vi fortsätter vår resa och målet är som alltid att leverera snabba, gratis och ultralokala nyheter för invånarna".

Martin Sköld

Kl.14:40, 26 januari, 2017

24 Journalistik fortsätter växa

I april går startskottet för nya sajten:  24halmstad.se. Men räkna med ytterligare städer/sajter kommer följa under både våren och hösten.

– Vi har fått ett fantastiskt mottagande på de orter vi har startat och nu är det dags för Halmstads invånare att kunna ta del av gratis nyheter på webben. När man hör att den lokala journalistiken är hotad av neddragningar, så är det väldigt kul att vi kan gå mot strömmen genom att fortsätta satsa och nyanställa.

Vision
Vi tror inte på fler nyheter, vi tror på snabba och riktiga nyheter i rätt kanaler med ett ultralokalt perspektiv.Vi ska vara störst och snabbast där du bor.

Affärsidé
”Gratis ultralokala digitala nyheter – 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan”

FaktaVD: Jeanette Lindström.

Första sajten: 24Kalmar.se, som startades upp den 6 oktober 2014.

Besökare: 363 000 unika användare v 41, 2016. 1,809,101 sidvisningar v. 2, 2017.

Omsättning: År 2 (6 oktober–30 juni 2016): 8,7 miljoner kronor.

Resultat: År 2(6 oktober–30 juni 2016): 541 000 kronor.

Ägare: LindMarkmedia, Godsy Kommunikation och Nossevo Invest

Nyhetssajter: 24Kalmar.se, 24Blekinge.se, 24Malmö.se, 24Nybro.se, 24Emmaboda.se, 24Bödasand.se, 24Kristianstad.se, 24ystad.se, 24trelleborg.se, 24uppsala.se

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu öppnar 24Kristianstad.se: ”Vi är med där det händer – när det händer”

24Kristianstad.se – lägg det namnet på minnet.
Om mindre än en månad drar 24-gruppens nästa lokala nyhetssajt igång.
"Vi ska göra digital kvällstidning i modernt format. Vi vill skapa opinion och debatt", säger Jonas Bengtsson, nyhetschef och ansvarig utgivare på sajten.

Martin Sköld

Kl.18:46, 8 september, 2016

2 bilder
 • Nyhetschef Jonas Bengtsson och VD Jeanette Lindström
  Nyhetschef Jonas Bengtsson och VD Jeanette Lindström

24-familjen expanderar. Den 3 oktober lanseras 24Kristianstad.se – en digital nyhetssajt med Kristianstad kommun som bevakningsområde. Allt innehåll på sajten kommer att vara gratis.

Jonas Bengtsson, som tidigare jobbat på Expressen och OTW Publishing är utsedd till nyhetschef och ansvarig utgivare på 24Kristianstad.se.

LÄS MER: 24-familjen växer – nu med 24emmaboda.se

– Jag vill göra kvällstidning med fokus på Kristianstad. Vi ska bli det naturliga förstavalet för Kristianstadsborna, säger Jonas Bengtsson.

Varför ska läsarna välja 24Kristianstad.se?
– 24Kristianstad.se ska bli nordöstra Skånes snabbaste nyhetssajt. Vi kommer att blanda högt och lågt och här är du säker på att få det allra senaste inom nyheter, sport och nöje.

24Kristianstad.se blir den sjunde lokala nyhetssajten som startas upp på kort tid. Den 6 oktober 2014 lanserades 24Kalmar.se – sedan dess har 24-familjen även etablerat nyhetssajter i Blekinge, Malmö, Nybro, Emmaboda och Böda Sand på Öland.

– Vi vill tacka våra läsare som har varit med på den här resan. Vårt koncept med ett snabbt nyhetsflöde kombinerat med längre djuplodande reportage, som verkligen berör läsaren, har visat sig vara väldigt uppskattat. Dessutom har vi ett extremt lokalt fokus – och är gratis. Vi tror stenhårt på Kristianstad. Det är en stad på uppgång och det händer otroligt mycket där, säger Jeanette Lindström, vd och ägare.

FaktaVD: Jeanette Lindström.
Första sajten: 24Kalmar.se, som startades upp den 6 oktober 2014.
Besökare: 228 000 unika webbläsare vecka 34, 2016.
Omsättning: År 1 (6 oktober–30 juni 2015): 3,2 miljoner kronor.
Resultat: År 1 (6 oktober–30 juni 2015): 169 000 kronor.
Huvudägare: LindMarkmedia.
Nyhetssajter: 24Kalmar.se, 24Blekinge.se, 24Malmö.se, 24Nybro.se, 24Emmaboda.se, 24Bodasand.se.

Kontaktuppgifter:
Jonas Bengtsson, nyhetschef och ansvarig utgivare, 079–310 9 570
Martin Sköld, pressansvarig, 073–506 65 21

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng