Helt nya formationer när FBC tar emot jumbon | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
FBC Kalmarsund–Skoghalls IBK

Helt nya formationer när FBC tar emot jumbon

"Vi har varit lite lata och bekväma", säger Johan Wittberg.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.07:23, 2 december, 2017

Helt nya formationer när FBC tar emot jumbon
Johan Wittberg. Foto: Arkiv

Efter tio spelade omgångar parkerar topptippade FBC Kalmarsund utanför kvalplatserna mot SSL. En missräkning modell större, anser många. Det gör även lagkaptenen Johan Wittberg.

– Det är givetvis inte godkänt. Mycket fokus har legat på att vi inte ska vara bäst nu, utan i kvalet. Men då gäller det att ta sig dit med. Man kan inte bara snacka om saker och ting. Samtidigt hade vi varit tvåa om vi vunnit senast mot Fagerhult, säger han.

Tabelltoppen är extremt jämn och en trepoängare kan göra stor skillnad.

– Men det spelar ingen roll om det är Warberg eller Skoghalls IBK man möter. Alla matcher är värda tre poäng och vi måste tänka så och skala av det hela, säger ”Witte”.

Till lördagens match mot tabelljumbon Skoghalls IBK har tränare Emil Stille valt att vaska om en hel del i formationerna. Bland annat verkar det som att den fruktade förstakedjan med Kim Nilsson, Marcus Johansson och Tim Nyander kommer splittras.

– Många har varit lite lata och bekväma när lag har ställt sig lågt mot oss. Då har vi fått problem att luckra upp försvaren. Det kan vara bra med en liten nytändning, säger Wittberg, som ser ut att bilda en femma tillsammans med Simon Nilsson och Gustav Bäckstedt på backplats. Centerpositionen tar Mattias Jansson hand om, och Marcus Johansson går som forward bredvid ”Witte”.

Kim Nilsson ser ut att bilda en femma tillsammans med backarna Anton Nilsson och Max Johansson. Framåt får storstjärnan Tim Nyander och Martin Willsund som radarpartners.

Enligt träningarna under veckan består tredjefemman av Alexander Berglund, Christopher Dahl, Alex Vult Von Steijern, William Larsson och Adam Nilsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Han blir första SSL-värvningen

FBC har värvat en ny forward. "En viktig ledartyp, lagspelare och poängmaskin".

Andreas Norinder

Kl.08:30, 18 april, 2018

KLART: Han blir första SSL-värvningen
Kevin Björkström är ny forward hos FBC Kalmarsund. Foto: Bildbyrån

Det är Kevin Björkström från Karlstad IBF som ansluter till FBC Kalmarsunds SSL-satsning.

– I Kevin får vi in en viktig ledartyp, lagspelare och poängmaskin som med sin snabbhet och erfarenhet kommer att vara mycket viktig för oss som nykomling säger Adam Kallenberg huvudtränare i FBC Kalmarsund i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Klubbchefens besked: Han tränar FBC Kalmarsund nästa säsong

Tre av de fyra senaste säsongerna har Björkström spelat i SSL och totalt har det blivit 176 poäng. Nu är han klar för FBC Kalmarsund de kommande två åren.

– Vi är oerhört stolta att en spelare av Kevins kaliber valt FBC Kalmarsund och att han tror på den satsning vi gör för att på lång sikt etablera oss i Svenska Superligan säger klubbchefen Per Viberg.

Björkström själv säger att spel i FBC är en ”chans jag inte vill missa”. När han var på besök i Kalmar fick han tydlig mersmak för den kommande resan i SSL.

– Jag fick en stark känsla av att Kalmarsund både sportsligt, förenings och publikmässigt kommer kunna konkurrera med alla lag i SSL, säger Kevin Björkström.

– Jag är redan nu sugen på att kliva ut i en kokande arena och bidra till att sätta Kalmarsund på innebandykartan för en lång tid framöver.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klubbchefens besked: Han tränar FBC Kalmarsund nästa säsong

På tisdagen var det Mörbylånga kommuns tur att uppvakta FBC Kalmarsund efter SSL-avancemanget, i samband med en lunch i Färjestaden. Då bjöd klubbchef Per Viberg på ett glädjebesked.

Magnus Jansson

Kl.14:09, 17 april, 2018

3 bilder
  • FBC-klubbchefen Per Viberg och Mörbylångas kommunalråd Henrik Yngvesson. Foto: Magnus Jansson
    FBC-klubbchefen Per Viberg och Mörbylångas kommunalråd Henrik Yngvesson. Foto: Magnus Jansson
  • Foto: Magnus Jansson
    Foto: Magnus Jansson
  • Foto: Magnus Jansson
    Foto: Magnus Jansson

SSL-avancemanget är tio dagar gammalt men FBC Kalmarsund firas fortfarande. På tisdagen var det Mörbylånga kommuns tur att uppvakta laget i samband med en lunch på Kaj 4 i Färjestaden.

Då passade FBC:s klubbchef Per Viberg på att ge ett glädjebesked. Huvudtränare Adam Kallenberg följer med laget upp till SSL.

–  Han har nyligen fått besked att han får tjänstledigt från sitt andra jobb, vi har inte hunnit skriva något än men det är helt klart att han kommer att leda laget även nästa säsong.

Karlstad-stjärnan Kevin Björkström var på besök i Kalmar i helgen. Han är ett av åtta-nio namn som Viberg jobbar med på listan över potentiella nyförvärv.

– Kevin kommer lämna besked i morgon (onsdag). Vi har ju konkurrens av några andra föreningar och han är kanske en av de mest eftertraktade spelarna utanför SSL, så det skulle vara en stor fjäder i hatten för oss. Vi känner att det finns ett stort intresse kring FBC Kalmarsund från många spelare som vi varit i kontakt med, det är många som följt oss och vet vad vi står för.

Vinterns nytillskott Johannes Jokinen, Jacob Lingmerth och Victor Johansson kommer att lämna FBC. Lagkapten Johan Wittberg, Simon Nilsson, Adam Nilsson samt Oskar Andersson står för närvarande utan kontrakt nästa säsong.

– Johannes, Jacob och Victor var korttidslösningar. Men de andra fyra som står utan kontrakt är positiva allihopa. Allting tyder på att de kommer att köra på och det är ingen som indikerat något annat, så det handlar väl mer om att vi ska sätta oss ner och slutföra det, säger Per Viberg.

I övrigt var det en ganska tapper FBC-skara på sju personer som bjöds på fläskfilé med konjaksås. Kommunalrådet Henrik Yngvesson (M) , kommunchef Ann Willsund och Anna-Kajsa Arnesson (C) var på plats som representanter för kommunen.

– Det är fantastiskt att de äntligen har nått högsta ligan, det har ju varit ett medvetet mål länge för herrarna i FBC Kalmarsund. Vi har haft ett långvarigt avtal och samarbete och ser att FBC är en klubb för både Kalmar och Mörbylånga kommun. Innebandyn är oerhört stark i kommunen och många av spelarna som spelar i herr- och damlaget nu har ju börjat sina karriärer här. De är förebilder för många av våra ungdomar som är på väg upp, säger Henrik Yngvesson.

De senaste två åren har Mörbylånga kommun sponsrat klubben med 70 000 kronor per säsong.

Kommer ni höja den summan nu?

– Det har vi inte diskuterat än. Förhandling pågår…, säger Yngvesson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IBK Göteborg–FBC Kalmarsund

FBC-damerna missar SSL – föll tungt i Göteborg

"Man känner sorg och tomhet, men även stolthet", säger FBC-tränaren efter uttåget från SSL-kvalet.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:25, 8 april, 2018

FBC-damerna missar SSL – föll tungt i Göteborg
Foto: Karl-Oskar Karlsson.

FBC Kalmarsund spelar kvar i allsvenskan nästa säsong. Det står klart efter söndagens tunga 7–4-förlust mot IBK Göteborg.

FBC höll dock jämna steg med Göteborg, precis som i de andra matcherna, långt in i den tredje perioden. Efter Stina Lindqvists kvitteringsmål till 3–3 sprang hemmalaget i från FBC. Inom loppet av fyra minuter satte Göteborg tre mål – och Kalmarsunds SSL-dröm gick i kras.

– Man känner sorg och tomhet, men även stolthet. Det var inte många som trodde på oss inför det här kvalet, men nu står vi här och var väldigt nära, säger FBC-tränaren Rasmus Bernhardsson.

Trots det tunga uttåget känner Bernhardsson stor framtidstro på sitt lag.

– Många av tjejerna är unga och vi har samlat på oss ovärderlig rutin i det här kvalet. När vi går ut ur det här kvalet är vi ett bättre lag än när vi klev in i det.

I Kalmarsunds femårsplan ska man först gå upp i SSL först nästa säsong.

– Men det hade ju inte gjort någonting om vi gjort det redan i år. Samtidigt får man se det som en läropeng och nästa år vet alla vad det handlar om och det känns ganska rimligt att ha målet att gå upp nästa säsong.

Bernhardssons kontrakt sträcker sig över ytterligare två säsonger. Nu börjar arbetet med att bygga nästa säsongs trupp.

– Vi har mycket ungt i laget och traditionellt sett brukar FBC inte ha många som lämnar för andra klubbar. Vissa sitter på utgående kontrakt, men nu får vi ta det lite lugnt och låta det här sjunka in, säger Bernhardsson och fortsätter:

– Jag är jäkligt stolt över hur tjejerna har tagit sig an den här uppgiften. Det bådar gott inför framtiden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FBC Kalmarsund till SSL

Hjälten dagen efter SSL-succén: ”Överväldigad”

Trotjänaren och fanbäraren var den som såg till att hans älskade FBC Kalmarsund äntligen tog klivet upp i SSL. "Nu ska vi bara njuta ett tag."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:26, 8 april, 2018

Hjälten dagen efter SSL-succén: ”Överväldigad”
Johan Wittberg. Foto: Arkiv.

När matchen stod och vägde var det kaptenen som klev fram och skapade de avgörande situationerna som såg till att FBC Kalmarsund spelar i SSL nästa säsong. Johan Wittbergs inbrytning framför mål med sex minuter kvar av tredje och hans nedtagning och redan nu klassiska passning till William Larsson, är ren innebandygodis.

Efter matchen hade FBC-kaptenen svårt att hålla tårarna borta. Och på söndagsförmiddagen var det en något sliten Johan Wittberg.

LÄS MER: FBC-kaptenens tårar: ”Det bara svartnar”

– Man blir alldeles överväldigad med tanke på hur mycket positiva saker och grattis man fått. Det är verkligen stort att det betyder så mycket för så många och att många blir glada för det. Det är sådant som gör det värt att lägga ner den tiden man ändå gör, säger han.

När SSL-hjältarna kom hem till Kalmar togs de emot av FBC-fansen på Larmtorget och därefter blev det middag på en restaurang i centrala Kalmar innan festen fortsatte på ett uteställe.

– En helt fantastisk dag, kväll och natt, säger Wittberg.

Var det här sista chansen för det här laget med den gyllene Färjestaden-generationen?
– Sista chansen var det väl kanske inte. Men jag har även funderat lite så med den här satsningen. Hur länge ska sponsorer och publik bara nöja sig med allsvenskan? Så det är klart att det var väldigt viktigt att gå upp.

Wittbergs sitter på ett utgående kontrakt.

Kommer du fortsätta även nästa säsong i SSL?
– Vi får väl se. Kontraktet ska väl förhandlas i så fall, så det är upp till Adam Kallenberg. Men just nu är det bara skönt att få vara lite ledig.

Från bildandet av FBC Kalmarsund, när klubben harvade i division 1, är det endast Anton Nilsson och Johan Wittberg kvar.

– Vi har verkligen fått vara med på en häftig resa och någonstans var det här målet när vi bildades.

Berätta lite om avgörandet?
– Nä, men jag tycker att vi fick in en ganska bra träff med vår kedja och vi var värda minst ett mål där för vi skapade mycket efter att ”Wille” (William Larsson) flyttades upp i vår kedja. Det var fantastiskt skönt att det löste sig.

Det kanske var bra att Tim Nyander fick en tio-minutersutvisning, så ni blev tvungna att förändra i formationerna?
– Ja, vi har snackat lite om det faktiskt. Haha, nä, men det var helt underbart skönt, nu ska vi bara njuta ett tag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IBK Göteborg–FBC Kalmarsund

Så ska FBC:s drömhelg fullbordas: ”Känns bättre och bättre”

Kalmarsund åker upp till Göteborg för att förstöra festen – och samtidigt ta klivet tillbaka till innebandyns finrum.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.07:35, 8 april, 2018

Så ska FBC:s drömhelg fullbordas: ”Känns bättre och bättre”
Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Uddamålssegern borta följdes upp med en uddamålsförlust på hemmaplan. Nu behöver FBC-damerna stjäla ytterligare en match i Göteborg. På lördagen genomförde laget säsongens sista träningspass.

– Ett riktigt bra spelförberedande pass. Vi pratade lite detaljer hur vi ska agera för att inte komma i samma situation som i första perioden senast. Lite korrigeringar i försvarsspelet och så. Det känns bättre och bättre, säger FBC-coachen Rasmus Bernhardsson.

Vad är det för detaljer vi pratar om?
– Små så klart. Senast var vi överhuvudtaget inte aggressiva från start – och inte särskilt hungriga. Göteborg slogs för sin överlevnad och vi var invaggade i någon slags falsk trygghet. Vi måste vara mer på tårna och slåss med näbbar och klor.

Andra halvan av returen i Kalmar sportcenter är Bernhardsson däremot nöjd med.

– Då hade vi ett kraftigt spelövertag, vilket känns bra, eftersom vi kan störa dem, även om vi inte spelar på topp.

Ni går in med underdog-stämpeln?
– Ja, det har vi gjort hela kvalet och vi läste någon dum krönika om att vi var det sämsta laget i kvalet. Det triggade bara i gång tjejerna. Vi vet att vi inte fått ut hela vår kapacitet ännu och det är ännu ingen match där vi känner att vi satt både försvarsspelet och anfallsspelet till hundra procent. Förhoppningsvis kommer den matchen nu.

På lördagen tog FBC:s herrar steget upp i SSL. Nu kan damerna fullborda förenings succéhelg.

– Det är målet. Vi ska åka upp dit och förstöra festen, som jag förstår att Göteborg har preparerat för, säger Bernhardsson.

FBC har fulltalig trupp och dessutom flygs Amanda Lind hem direkt från Dubai.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng