FBC Kalmarsund–Skoghalls IBK

Helt nya formationer när FBC tar emot jumbon

"Vi har varit lite lata och bekväma", säger Johan Wittberg.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.07:23, 2 december, 2017

Helt nya formationer när FBC tar emot jumbon
Johan Wittberg. Foto: Arkiv

Efter tio spelade omgångar parkerar topptippade FBC Kalmarsund utanför kvalplatserna mot SSL. En missräkning modell större, anser många. Det gör även lagkaptenen Johan Wittberg.

– Det är givetvis inte godkänt. Mycket fokus har legat på att vi inte ska vara bäst nu, utan i kvalet. Men då gäller det att ta sig dit med. Man kan inte bara snacka om saker och ting. Samtidigt hade vi varit tvåa om vi vunnit senast mot Fagerhult, säger han.

Tabelltoppen är extremt jämn och en trepoängare kan göra stor skillnad.

– Men det spelar ingen roll om det är Warberg eller Skoghalls IBK man möter. Alla matcher är värda tre poäng och vi måste tänka så och skala av det hela, säger ”Witte”.

Till lördagens match mot tabelljumbon Skoghalls IBK har tränare Emil Stille valt att vaska om en hel del i formationerna. Bland annat verkar det som att den fruktade förstakedjan med Kim Nilsson, Marcus Johansson och Tim Nyander kommer splittras.

– Många har varit lite lata och bekväma när lag har ställt sig lågt mot oss. Då har vi fått problem att luckra upp försvaren. Det kan vara bra med en liten nytändning, säger Wittberg, som ser ut att bilda en femma tillsammans med Simon Nilsson och Gustav Bäckstedt på backplats. Centerpositionen tar Mattias Jansson hand om, och Marcus Johansson går som forward bredvid ”Witte”.

Kim Nilsson ser ut att bilda en femma tillsammans med backarna Anton Nilsson och Max Johansson. Framåt får storstjärnan Tim Nyander och Martin Willsund som radarpartners.

Enligt träningarna under veckan består tredjefemman av Alexander Berglund, Christopher Dahl, Alex Vult Von Steijern, William Larsson och Adam Nilsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Talang från Färjestaden får ny blågul chans

Möter Finland i ett dubbelmöte.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:46, 17 januari, 2018

Talang från Färjestaden får ny blågul chans
Ellen Bäckstedt. Foto: Privat/Arkiv

Precis som Adam Nilsson på killsidan finns det ett öländskt inslag även på tjejsidan när de svenska U19-landslagen ska spela Finnkampen i början av februari.

Sverige möter Finland i ett dubbelmöte i Tammerfors – och precis som under de senaste landslagssamlingarna är den öländska talangen Ellen Bäckstedt, RIG Umeå IBF, en av de uttagna spelarna.

LÄS MER: FBC-forward uttagen till Finnkampen

Matcherna spelas den 3 och 4 februari.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FBC-forward uttagen till Finnkampen

Ölänningen får chansen i landslaget.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:30, 17 januari, 2018

FBC-forward uttagen till Finnkampen
Adam Nilsson. Foto: Arkiv

Den 3 och 4 februari möter det svenska U19-landslaget i innebandy Finland i ett dubbelmöte i Tammerfors.

Med i truppen återfinns FBC Kalmarsunds talangfulle forward Adam Nilsson, som under tisdagskvällen var med i den tuffa derbymatchen mot Craftstaden, där FBC drog det längsta strået i förlängningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Inför viktiga derbyt: ”Hur det ser ut i tabellen är inget jag tänker på”

För regionens innebandyfans är tisdagskvällens derby mellan FBC Kalmarsund och Craftsstaden vårens höjdpunkt.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.06:45, 16 januari, 2018

Inför viktiga derbyt: ”Hur det ser ut i tabellen är inget jag tänker på”
Foto: Samuel Slättman

Under tisdagskvällen åker FBC Kalmarsund till Oskarshamn för att spela derby mot Craftstaden IBK. Det blir en intressant drabbning på många sätt då de båda lagen i nuläget slåss om den sista kvalplatsen upp till SSL.

– Fördelen med ett derby är väl att det blir lite enklare för spelarna att komma upp i energi, man får hjälp av stämningen, säger Adam Kallenberg, FBC Kalmarsunds tränare.

LÄS MER: Beskedet: Ingen arenamatch för FBC Kalmarsund

Inför matchen är det Craftstaden som har tabellövertaget och huserar på en fjärde plats. Det är bara en poäng som skiljer dem från Kalmarsund som ligger precis under kvalsträcket.

– Hur det ser ut i tabellen är ingenting jag tänker på. De senaste matcherna har vi spelat jättebra och fortsätter vi på den banan så kommer Craftstaden få svårt för att slå oss.

Höstens drabbning slutade med en komfortabel vinst för Kalmarsund då man smällde dit hela åtta mål och endast släppte in två stycken.

Vad blir den största skillnaden denna gången?
– Vi spelar på deras hemmaplan och där har de ett parkettgolv som innebär att man måste spela en helt annan innebandy. Det handlar om att spela enkelt och att vara jäkligt fokuserade på det vi gör, säger Kallenberg.

Derbyt blir också Kalmarsunds nyförvärv Johannes Jokinens första match för laget. Under måndagen meddelade Kalmarsund att man gjort klart med den finske forwarden och han gjorde även sin första träning med laget under kvällen.

– Det blev en lite lättare träning och jag tyckte det såg bra ut. Jokinen kommer att spela från start i andrafemman.

I övrigt kommer Kalmarsund till spel med ordinarie lag. Enda spelaren som saknas är Alexander Berglund som skadat foten efter att ha klivit en annan spelare på foten under helgens match.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fröjereds IF–FBC Kalmarsund

Mangs nära ny nolla: ”Skön start på helgen”

Lite drygt två och en halv match i sträck. Så länge varade FBC:s och Sanna Mangs nolla.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:07, 13 januari, 2018

Mangs nära ny nolla: ”Skön start på helgen”
Sanna Mangs har varit rena rama väggen i Kalmarsunds-målet den senaste tiden. Foto: Arkiv

Sanna Mangs hade hållit nollan i 154 minuter. Med lite mindre än tre minuter kvar att spela i den på förhand tuffa bortamatchen mot Fröjered kom det snöpliga målet. Men då ledde FBC Kalmarsund redan med 5-0. I slutminuten fastställde sedan Alma Bäckstedt slutresultatet till 6-1.

Rasmus Bernhardsson var minst sagt nöjd med lagets förstaperiod där man gick i från till hela 5-0.

LÄS MER: Proppen ur för Kalmarsund – körde över toppkonkurrenten

– Den var riktigt bra. Vi fick lite momentum och plockade bort deras farliga spelare väldigt bra. På nåt vis visade vi där och då att vi har ett jäklig bra försvarsspel och att Malin Andersson är seriens bästa back, säger han.

Extra surt att släppa in det enda målet när ni dessutom har powerplay?
– Ja, det är det verkligen. Vi fokuserade inte på henne för ett ögonblick och då small det till. Men Sanna gjorde en grym match i dag igen.

Redan i morgon, söndag, är det dags för nästa tuffa match. Då mot den västra seriens bästa lag, Lockerud.

– Vi har precis anlänt till hotellet i Skövde, så från och med nu är det fullt fokus på den matchen som gäller. Det blir lite middag nu i kväll och vi måste uppföra oss som elitidrottare. Men det är jäkligt skoj, och vi fick i alla fall en bra start på helgen.

FaktaINNEBANDY, ALLSVENSKAN, DAM:
Fröjereds IF–FBC Kalmarsund 1–6 (0-5, 0-0, 1-1)
Målen, FBC: Danielle Warme, Matea Corkovic, Alma Bäckstedt, Lina Öknér, Rebecka Johansson, Carolin Eriksson.
Skotten: 19–26.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FBC Kalmarsund–Karlstad IBF

Proppen ur för Kalmarsund – körde över toppkonkurrenten

Efter en ren och skär innebandyuppvisning i tredje perioden hoppade FBC Kalmarsund upp på playoff-plats till SSL. Då hyllade backen defensiven. "Det är där man lägger grunden."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.17:46, 13 januari, 2018

3 bilder
  • Foto: Karl-Oskar Karlsson.
    Foto: Karl-Oskar Karlsson.
  • Simon Nilsson hyllar försvarsarbetet. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
    Simon Nilsson hyllar försvarsarbetet. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
  • Adam Kallenberg och Tom Holmqvist har fått ordning på Kalmarsunds försvarsspel. Foto: Karl-Oskar Karlsson
    Adam Kallenberg och Tom Holmqvist har fått ordning på Kalmarsunds försvarsspel. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Det var ett helt annat FBC Kalmarsund som kom ut till toppmötet med Karlstad än det lag som trampade vatten i höstas. Bara några minuter in i första perioden satte Marcus Johansson 1-0 – och innan paus hade hemmalaget bud på fler mål framåt.

I den andra akten åt sig gästerna, som inför matchen, satt på den sista playoff-platsen till SSL, i kapp och gick även i från till 2-1, innan Kim Nilsson satte kvitteringen till 2-2.

LÄS MER: Mangs nära ny nolla: ”Skön start på helgen”

– Vi fokuserar på försvarsspelet och har gjort så sen Adam (Kallenberg) och Tom (Holmqvist) kom in. Det är där man lägger grunden. Framåt har vi spelare som kan göra det ändå, säger Simon Nilsson, som satte tonen för FBC:s urladdning i den tredje perioden.

Med ett distinkt dragskott stänkte Nilsson in 3-2 – och med tio minuter kvar att spela fyllde Gustav Bäckstedt på i en andravåg och satte 4-2.

– Jag tror de gjorde ett taskigt byte. Alex (Vult Von Steijern) snappar upp bollen och serverar mig. Då kan man inte göra mycket annat än att sätta dit den, säger ”Bäckis”.

Kort efter Bäckstedts mål åkte Karlstad på en femminuters-utvisning och i det efterföljande fem- mot fyra-spelet stängde FBC matchen.

Kim Nilsson gånger två, Tim Nyander och Alex Vult Von Steijern såg till att Kalmarsund sprang i från till hela 8-2 och kammade hem tre blytunga poäng i kampen om en playoff-plats till SSL.

– Trots att det var jämnt långt in i tredje tycker jag att det var vi som styrde och ställde. I sista orkar dem inte och jag tror att även om de inte åkt på femman så hade vi gått i från. Vi var mycket starkare än dem, säger Kim Nilsson.

Simon Nilsson:

– Vi täcker skott, ger varandra energi och sliter hårt. Det är som natt och dag jämfört med hur det såg ut innan. Det är ett helt nytt lag. Tidigare har det känts som att alla har legat under en sten. Nu gäller det att fortsätta gnugga försvarsspel och vara ödmjuka inför varje uppgift.

Redan på tisdag är det dags för ny giv när Kalmarsund gästar Craftstaden i ett hett derby.

Orkar man ladda om?
– Det ska inte vara så svårt. Vi har börjat hitta grejer som vi vet om att vi ska göra och alla är sugna, känns det som. Det är ju roligare att spela match än att träna.

I och med segern mot Karlstad klättrade FBC upp till fjärde plats, den sista playoff-platsen till SSL. Däremot kan man passeras av tisdagens derbykombattanter redan i morgon, söndag, när Craftstaden gästar Malmö FBC.

FaktaINNEBANDY, ALLSVENSKAN:
FBC Kalmarsund–Karlstad IBF 8–2 (1-0, 1-2, 6-0)
Målen, FBC: Kim Nilsson 3, Marcus Johansson, Tim Nyander, Alex Vult Von Steijern, Gustav Bäckstedt, Simon Nilsson.
Skotten: 29–17.
Publik: 753, Kalmar sportcenter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng