Rebecca om drömjobbet: ”Solen lyser alltid” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Rebecca om drömjobbet: ”Solen lyser alltid”

22-åriga Rebecca Wikström berättar om sitt spännande yrke och tar 24Kalmar bakom kulisserna på flygplatsen i Kalmar.

Matilda Larsson

Kl.19:39, 2 december, 2017

3 bilder
 • Foto: Matilda Larsson.
  Foto: Matilda Larsson.
 • Piloterna och flygvärdinnorna går ut till planet för en säkerhetscheck.
  Piloterna och flygvärdinnorna går ut till planet för en säkerhetscheck.
 • Rebecca Wikström berättar att även under lediga dagar reser hon gärna bort.
  Rebecca Wikström berättar att även under lediga dagar reser hon gärna bort.

Regnet öser ner utanför när vi slår oss ner i sofforna inne på kontoret på Kalmar Öland Airport.

– Jag har fått en helt annan förståelse för yrket som flygvärdinna. När jag började jobba insåg jag att det är så mycket mer än att bara servera, säger 22-åriga Rebecca Wikström, flygvärdinna på BRA.

Det är drygt två timmar tills hennes arbetspass startar, men Rebecca Wikström sitter iklädd sin gråa uniform, komplett med rött läppstift och en färgglad scarf runt halsen.

– Jag började här i februari 2016 eftersom det var en nära vän till mig som jobbade här. Det var egentligen inte så jätteplanerat, jag hade inte tänkt att ”det här vill jag bli”, säger Rebecca Wikström.

Rebecca som är uppvuxen i Kalmar har nu även börjat studera TurismprogrammetLinnéuniversitetet. Hon tycker att hon har hamnat helt rätt.

– Jag älskar mitt jobb. Jag har hamnat på rätt ställe, säger Rebecca Wikström och ler.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Känslan att det är så många olika roller i yrket, det är väldigt varierande. Det är ett yrke som går under många rutiner och regler men när man är uppe i luften är det kreativt. Det känns som en frihet att komma ovanför molnen. Där lyser alltid solen.

Finns det något som är mindre roligt med ditt jobb?
– Passagerare som är lite otrevliga men det är något man måste lära sig att handskas med. Det kan vara att personen är flygrädd, haft strul i gaten eller en dålig dag innan. Oftast är folk väldigt trevliga. Man blir en väldigt bra människokännare, säger Rebecca Wikström.

Vanligtvis har Rebecca fyra flygningar per arbetsdag.

Braathens Regional Airlines, BRA, har sitt nav i Stockholm men flyger till tolv inrikes destinationer, bland annat KalmarMalmöHalmstad och Göteborg.

I dag ska hon flyga till Stockholm, sen Östersund och sedan tillbaka till Stockholm innan hon flyger tillbaka hem till Kalmar ikväll, vilket passar Rebecca bra.

– Det är skönt, det händer mer och man träffar fler människor under kortare flighter.

En vanlig arbetsdag börjar med att Rebecca kontrollerar sitt schema över passagerare och rutt för dagen. Sedan är det dags för kapten, styrman och flygvärdinnorna att träffas för ett möte.

Vi går in och sätter oss i lunchrummet tillsammans med dagens piloter, Johan och Per-Erik och Rebeccas flygvärdinnekollega Stephanie. De fyra diskuterar vädret för dagen och hur alla mår.

Arbetet som flygvärdinna innebär stort fokus på säkerhet och alla flygvärdinnor går teoretiska utbildningar under flera månader.

– Vi får lära oss att hantera många olika situationer: Nödlanda på vatten och på land, hur man ska hantera bränder, passagerare och inte minst det sociala. Det är väldigt uppskattat när vi bjuder på kanelbullar. Det är smågrejer som att det luktar kanelbullar och att korgen som bullarna ligger i är flätad, som gör att man känner sig som hemma.

Efter mötet i lunchrummet är det dags att gå ut till flygplanet och göra en första, större säkerhetscheck.

Rebecca Wikström står i bakre delen av planet med en lång säkerhetslista. Hon öppnar alla lådor och fack för att kontrollera så att som behövs finns på plats. I dag har Rebecca knappt tio minuter på sig tills passagerarna ska gå ombord planet.

Jag hinner fotografera Rebecca utanför flygplanet innan det är dags att bege sig av. Det har hunnit bli mörkt ute och regnet öser fortfarande ner när jag möter passagerarna som är på väg ut till Rebeccas flygplan. Om ett par minuter är de på väg upp ovanför molnen, där solen alltid lyser.

FaktaRebecca Wikström:
Ålder: 22 år.
Bor: Kalmar.
Familj: Mamma och pappa.
Intressen: Dans, inredning, resor, umgås med familj och vänner.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Världens kanske obehagligaste robothotell

Här är hotellet där möblerna flyttar på sig själva.

Matilda Larsson

Kl.19:38, 17 februari, 2018

TV: Världens kanske obehagligaste robothotell
Foto: Youtube / Nissan.

Självkörande bilar är ett hett ämne just nu inom bilbranschen och många biljättar har meddelat att de satsar på att utveckla tekniken.

Japanska biltillverkaren Nissan har dock tagit det ett steg längre och samarbetade med Tonosawa Ichinoyu för att nyligen öppna ett hotell, ProPilot Park Ryokan, i Hakone, Japan.

Hotellet i sig är ett traditionellt japanskt gästhus med kimonoklädd personal och varma källor. Det unika är att tekniken i möblerna och inredningsdetaljerna har integrerade sensorer, vilket gör att de förflyttar sig.

Till exempel tofflorna i välkomsthallen står i en perfekt rad, men så fort någon ställer dem på fel plats så glider de ljudlöst tillbaka till ursprungspositionen. På hotellrummen finns intelligenta möbler som städar sig själva, bord som glider över golvet och sittkuddar och fjärrkontroller som parkerar sig på rätt plats.

The Telegraph kallar det ”världens obehagligaste robothotell”. Möblerna använder sig av samma teknik används som i Nissans självkörande bilar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Öland stekhett resmål i Norge – rankas trea i världen

Ön rankas före än Seattle, Budapest och Sicilien. "Kombinasjonen natur og kultur er alltid en vinner".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.20:27, 14 februari, 2018

Öland stekhett resmål i Norge – rankas trea i världen
Foto: Emma Uddesson/Pixabay.

Att Öland är ett populärt resmål känner de flesta till, och till sommaren kan en norsk anstormning vara att vänta. Sex norska reseexperter rankar nämligen Öland som världens tredje hetaste resmål under 2018.

”Kalmar på fastlandet är vackert nog, men du behöver bara köra över bron för att komma till Öland, Sveriges näst största ö. 

Kombinationen natur och kultur är alltid en vinnare – alltså är Öland nummer ett. 

Gamla Eketorps Borg, offerplatser från järnåldern, slott från 1600-talet, kvarnar – och obegränsade möjligheter för korta och långa vandringsturer.

Kulturlandskapet på södra ön finns med på Unescos världsarvlista, så du kommer sakna ön om den inte finns med på din lista över härliga resmål”, skriver experterna i listan som har publicerats i bland annat Aftenposten och Stavanger Aftenblad.

Etta på listan med namnet Hit bør du dra i 2018 är Minsk i Vitryssland. På andra plats finns öarna São Tomé och Príncipe utanför Afrikas västkust.

 

FaktaHit bør du dra i 2018:

1. Minsk, Vitryssland
2. São Tomé och Príncipe
3. Öland, Sverige
4. Seattle, USA
5. Finnskogleden, Norge
6. Sunnmørsalpene, Norge
7. Eoliska öarna, Sicilien
8. Petra, Jordanien
9. Budapest, Ungern
10. Botswana
11. Ecuador
12. Salomonöarna

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Så heter de mest romantiska svenskarna

Här är namnen på de som är mer belägna att vara romantiska 2018.

Matilda Larsson

Kl.09:15, 14 februari, 2018

LISTA: Så heter de mest romantiska svenskarna
Foto: Max Pixel.

Under alla hjärtans dag kan det vara en god idé att vara lite extra kärleksfull mot människor i sin närhet.

Nu har hotellorganisationen Countryside Hotels tagit reda på vad svenskarna heter som är lite extra romantiska.

De har sammanställt statistik från det senaste årets bokningar för att se vilka som är mest benägna att boka en romantisk weekend.

Resultatet visar att män som heter Thomas och kvinnor som heter Eva är de som är mest benägna att boka en romantisk weekend för två.

– Har du en partner som heter Thomas eller Eva säger vår statistik att det är mer sannolikt att det väntar en romantisk helg för er nån gång i framtiden, säger Anna Madsen, marknadsansvarig på Countryside Hotels.

Countryside Hotels tycker dock att man kan ta resultatet med ro.

– Detta är givetvis inte en vetenskaplig dom eftersom det finns tusentals sätt att var romantisk mot sin partner, men i dessa Tinder-tider kanske man ska tänka sig för en extra gång innan man swipar bort en Eva eller Thomas, säger Anna Madsen.

Topplista, mest romantiska männen 2018:

1. Thomas

2. Peter

3. Anders

Topplista, mest romantiska kvinnorna 2018:

1. Eva

2. Maria

3. Lena

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är semesterön där män är förbjudna

Den finska ön planeras öppna för kvinnliga gäster i sommar.

Matilda Larsson

Kl.12:00, 11 februari, 2018

Här är semesterön där män är förbjudna
Genrebilder. Foto: Pxhere / Paradiso Exclusive Travel.

Om du är kvinna och behöver en paus från män är räddningen här. På den nya semesterön SuperShe Island, tillåts bara kvinnor, skriver brittiska Independent.

Ön ligger utanför Finlands kust och är skapad av Kristina Roth som driver kontaktnätverket SuperShe. Hon fick idéen när hon själv var ute och reste, då hon märkte att de kvinnliga gästerna på ett hälsocenter i Kalifornien börja bete sig annorlunda och mindre avslappnat när män var i närheten.

– När det fanns en söt kille i närheten så applicerade kvinnorna läppstift. Idéen med SuperShe Island är att fokusera på dig själv istället, inte att försöka få upp hormonerna, sa Kristina Roth till New York Post.

Trots att förbudet för män låter exkluderande, hävdar Roth att det inte handlar om ett hat mot män.

– Jag älskar män, men anser att det finns ett behov av en plats för kvinnor där män inte är ett störande moment, säger hon till Independent.

Enligt Roth kan det också komma att öppna för män i framtiden. Men för tillfället tillåter semesterön endast kvinnor.

– Kvinnor behöver spendera tid med andra kvinnor, där de kan vårda varandras drömmar och önskan, säger Roth.

För tillfället är ön endast öppen för Kristina Roths kvinnliga vänner, men det finns planer på att öppna upp för allmänheten i juni 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Sveriges populäraste turistregioner

Så många turister övernattade i Kalmar under 2017.

Matilda Larsson

Kl.13:53, 10 februari, 2018

2 bilder
 • Foto: Wikimedia Commons.
  Foto: Wikimedia Commons.
 • Grafik: Tillväxtverket.
  Grafik: Tillväxtverket.

Turismen fortsätter att öka i Sverige.

Totalt blev det 63 miljoner övernattningar i landet under 2017, vilket är en ökning med 1,2 miljoner eller två procent jämfört med föregående år, enligt siffror från Tillväxtverket.

Tvärtemot EU:s statistikorgan Eurostats tidigare prognoser som delvis visade på negativ utveckling, fortsätter antalet gästnätter på kommersiella boenden att öka i Sverige. Utländska övernattningar i Sverige ökade totalt med fyra procent under 2017, medan svenska ökade med en procent jämfört med 2016.

Totalt gjordes 16,2 miljoner utländska övernattningar i Sverige 2017 och det är framför allt de utländska marknaderna utanför Norden som växer. Under 2017 ökade antalet gästnätter från USA med 44 procent, Kina med 14 procent och Nederländerna med 12 procent.

Sett till de olika regionerna fanns en varierande utveckling under 2017.

De fem populäraste turistregionerna är: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Dalarna och Jämtland.

De stora turistmagneterna Stockholm och Västra Götalands län ökade med fem procent respektive två procent. En uppstickare bland länen är Västmanland, där ökade antalet gästnätter med 23 procent jämfört med 2016.

Uppsala och Gotlands län minskade det totala antalet övernattningar. Tillbakagången sker trots att båda länen, i synnerhet Gotlands län, fick ett ökat antal utländska övernattningar under året.

Kalmar län hade färre utländska gästnätter med nästan 457 000 övernattningar under 2017, jämfört med 475 000 övernattningar föregående år.

Antal utländska övernattningar i Kalmar, jämfört med medelvärdet för hela Sverige: 

diagram-3

FaktaÖvernattningar:

Med övernattningar räknas hotell, stugbyar, vandrarhem, campingplatser och kommersiellt förmedlade privata stugor och lägenheter per län. Data är preliminära för 2017.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng