Rebecca om drömjobbet: ”Solen lyser alltid”

22-åriga Rebecca Wikström berättar om sitt spännande yrke och tar 24Kalmar bakom kulisserna på flygplatsen i Kalmar.

Matilda Larsson

Kl.19:39, 2 december, 2017

3 bilder
  • Foto: Matilda Larsson.
    Foto: Matilda Larsson.
  • Piloterna och flygvärdinnorna går ut till planet för en säkerhetscheck.
    Piloterna och flygvärdinnorna går ut till planet för en säkerhetscheck.
  • Rebecca Wikström berättar att även under lediga dagar reser hon gärna bort.
    Rebecca Wikström berättar att även under lediga dagar reser hon gärna bort.

Regnet öser ner utanför när vi slår oss ner i sofforna inne på kontoret på Kalmar Öland Airport.

– Jag har fått en helt annan förståelse för yrket som flygvärdinna. När jag började jobba insåg jag att det är så mycket mer än att bara servera, säger 22-åriga Rebecca Wikström, flygvärdinna på BRA.

Det är drygt två timmar tills hennes arbetspass startar, men Rebecca Wikström sitter iklädd sin gråa uniform, komplett med rött läppstift och en färgglad scarf runt halsen.

– Jag började här i februari 2016 eftersom det var en nära vän till mig som jobbade här. Det var egentligen inte så jätteplanerat, jag hade inte tänkt att ”det här vill jag bli”, säger Rebecca Wikström.

Rebecca som är uppvuxen i Kalmar har nu även börjat studera TurismprogrammetLinnéuniversitetet. Hon tycker att hon har hamnat helt rätt.

– Jag älskar mitt jobb. Jag har hamnat på rätt ställe, säger Rebecca Wikström och ler.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Känslan att det är så många olika roller i yrket, det är väldigt varierande. Det är ett yrke som går under många rutiner och regler men när man är uppe i luften är det kreativt. Det känns som en frihet att komma ovanför molnen. Där lyser alltid solen.

Finns det något som är mindre roligt med ditt jobb?
– Passagerare som är lite otrevliga men det är något man måste lära sig att handskas med. Det kan vara att personen är flygrädd, haft strul i gaten eller en dålig dag innan. Oftast är folk väldigt trevliga. Man blir en väldigt bra människokännare, säger Rebecca Wikström.

Vanligtvis har Rebecca fyra flygningar per arbetsdag.

Braathens Regional Airlines, BRA, har sitt nav i Stockholm men flyger till tolv inrikes destinationer, bland annat KalmarMalmöHalmstad och Göteborg.

I dag ska hon flyga till Stockholm, sen Östersund och sedan tillbaka till Stockholm innan hon flyger tillbaka hem till Kalmar ikväll, vilket passar Rebecca bra.

– Det är skönt, det händer mer och man träffar fler människor under kortare flighter.

En vanlig arbetsdag börjar med att Rebecca kontrollerar sitt schema över passagerare och rutt för dagen. Sedan är det dags för kapten, styrman och flygvärdinnorna att träffas för ett möte.

Vi går in och sätter oss i lunchrummet tillsammans med dagens piloter, Johan och Per-Erik och Rebeccas flygvärdinnekollega Stephanie. De fyra diskuterar vädret för dagen och hur alla mår.

Arbetet som flygvärdinna innebär stort fokus på säkerhet och alla flygvärdinnor går teoretiska utbildningar under flera månader.

– Vi får lära oss att hantera många olika situationer: Nödlanda på vatten och på land, hur man ska hantera bränder, passagerare och inte minst det sociala. Det är väldigt uppskattat när vi bjuder på kanelbullar. Det är smågrejer som att det luktar kanelbullar och att korgen som bullarna ligger i är flätad, som gör att man känner sig som hemma.

Efter mötet i lunchrummet är det dags att gå ut till flygplanet och göra en första, större säkerhetscheck.

Rebecca Wikström står i bakre delen av planet med en lång säkerhetslista. Hon öppnar alla lådor och fack för att kontrollera så att som behövs finns på plats. I dag har Rebecca knappt tio minuter på sig tills passagerarna ska gå ombord planet.

Jag hinner fotografera Rebecca utanför flygplanet innan det är dags att bege sig av. Det har hunnit bli mörkt ute och regnet öser fortfarande ner när jag möter passagerarna som är på väg ut till Rebeccas flygplan. Om ett par minuter är de på väg upp ovanför molnen, där solen alltid lyser.

FaktaRebecca Wikström:
Ålder: 22 år.
Bor: Kalmar.
Familj: Mamma och pappa.
Intressen: Dans, inredning, resor, umgås med familj och vänner.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Detta är hetaste restrenden 2018

Det är framförallt en trend som ökar när svenskarna reser nästa år. "Blir en självklarhet".

Matilda Larsson

Kl.09:07, 11 december, 2017

Detta är hetaste restrenden 2018
Foto: Genrebild / Pixabay.

Ett så kallat ”Minibreak” är ett av nästa års trender, spår Resia som med hjälp av Kantar Sifo har tagit reda på svenskarnas resplaner nästa år.

– Minibreaks blir en självklarhet att åka på under 2018. Jag älskar den nya trenden och jag tror vi kommer få se många svenskar som åker på flertalet minibreaks under 2018, menar Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

För bara några år sedan innebar en weekend två nätter. Under 2017 och 2018 har den här siffran höjts till 5,09 nätter i snitt. Vi reser numera oftare och stannar ofta borta kortare än en vecka, enligt Resia.

Förutom minibreaks, visar undersökningen också på vad svenskarna helst lägger sina pengar på under resan.

Det som svenskar helst lägger största delen av reskassan på är boendet, samtidigt som resenärerna vill att boendet ska vara prisvärt.

Undersökningen visar också att mer än hälften av svenskarna, 53 procent, tränar inte alls när de reser privat. Semestern ska enligt dem handla om avkoppling och ingenting annat.

Wi-fi på hotellet är inte heller lika viktigt som man kan tro. När vi väljer hotellet rankas tillgång på wi-fi som mindre viktigt än både bra pris, bra läge och bra service. Undersökningen kom fram till att det är betydligt viktigare för männen med tillgång till wi-fi än för kvinnorna.

– Det som överraskar mig mest är trenden att så många som 53 procent av svenskarna inte vill träna på sin semester. Det finns dock en förklaring till detta. Under 2018 åker man istället på renodlade träningsresor, som vi har en stor efterfrågan på. Att man inte efterfrågar wi-fi på samma sätt som tidigare har såklart flera förklaringar, men det gläder mig och jag hoppas att resenärer istället kan ägna tid åt att umgås med nära och kära, säger Lina Eklund.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så uppfattas svenska resenärer utomlands

Här är svenska affärsresenärers bästa och sämsta egenskaper.

Matilda Larsson

Kl.12:50, 10 december, 2017

Så uppfattas svenska resenärer utomlands
Foto: Pexels.

Svenskar är uppskattade utomlands när det gäller affärssammanhang.

I alla fall när svenska affärsresenärer får säga sitt. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Resia Företag.

– I dag har de flesta företag någon form av kontakt med kollegor eller partners utanför Sverige. Insikten om kulturella skillnader är viktiga och kan ofta ha en direkt påverkan på hur framgångsrika vi blir i våra affärsmöten, säger Karin Wadmark, produktchef för affärsresor på Resia.

Våra tre bästa egenskaper är att vi svenskar är punktliga, professionella och lätta att samarbeta med.

Egenskaperna som hamnar längre ned på listan är att vi är blyga och tillbakadragna, konflikträdda, att vi tar lite plats i möten samt att vi är bestämda i våra åsikter, enligt undersökningen.

Författaren och föreläsaren Colin Moon, kommunikationsexpert inom interkulturell kommunikation, är inte överraskad över resultatet.

– Att svenskarna uppfattas som punktliga stämmer till hundra procent. Att komma i tid är helt enkelt ett mått på svenskarnas effektivitet. Även att svenskarna är lätta att samarbeta med. Här i Sverige är vi duktiga på att skapa en teamkänsla på arbetsplatsen. En ökad självinsikt är nyckeln till framgångsrika internationella affärsrelationer, säger Colin Moon.

Totalt genomfördes 1 120 intervjuer på ett rikspresentativt urval av kvinnor och män i åldern 18-79 år och som har minst två resdagar om året i tjänsten.

FaktaTopp 5 – Så uppfattas svenska affärsresenärer utomlands

1. Att vi svenskar är så punktliga

2. Att vi svenskar är professionella

3. Att vi svenskar är lätta att samarbeta med

4. Att vi svenskar är jämställda

5. Att vi svenskar är sociala och trevliga

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny undersökning: Hit vill svenskarna fly från julstressen

För att slippa kraven runt jul är det många som drömmer om att resa bort.

Matilda Larsson

Kl.09:53, 10 december, 2017

Ny undersökning: Hit vill svenskarna fly från julstressen
Foto: Creative Commons

Julen närmar sig med stormsteg och med den kommer stressen inför allt som ska göras.

Enligt en ny undersökning från Ving, vill många svenskar hellre fira jul på varmare breddgrader och svenskar vill helst åka till Kanarieöarna.

LÄS MER: Kvinnor drabbas hårdast av julstressen

Fler än en tredjedel har bokat en julresa utomlands i år eller drömmer om att göra det, enligt Vings resepanel där 20 020 personer svarat på frågor om resvanor vid jul.

– Det är lätt att känna stress inför julen. För att slippa alla måsten väljer många därför att resa bort. En resa är dessutom en fin julklapp och tillsammans med sitt resesällskap kan man ta del av nya upplevelser och skapa fina minnen, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

34 procent av de svarande uppger att den främsta anledningen till att de reser bort över jul är att de behöver sol och värme.

Ett annat skäl till julresan är att få kvalitetstid med sina nära och kära. Andra svarar att de vill fly julstressen eller slippa högtidens alla krav och måsten.

På frågan vad som är bra kvalitetstid under resan svarar nära sju av tio att det är att njuta av sol och värme, slappa och bara vara samt umgås med nära och kära.

Även goda middagar på restaurang samt att njuta av strand och bad är populärt, enligt Ving.

Sex av tio svarande tar helst familjen med sig när de reser, medan 30 procent föredrar att ta med sin partner och fem procent helst reser utan sällskap.

FaktaTopp 5 – hit reser svenskarna helst i jul:

1. Kanarieöarna, 42 procent
2. Karibien 26 procent
3. Thailand, 26 procent
4. Maldiverna 23 procent
5. USA, 15 procent

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Varningen: Svenska hotell uppfyller inte lagkraven

Endast två procent av svenska hotell uppfyller säkerhetskraven.

Matilda Larsson

Kl.07:55, 10 december, 2017

Varningen: Svenska hotell uppfyller inte lagkraven
Foto: Montage / Pexels.

Var tredje dag inträffar en hotellbrand i Sverige.

Samtidigt visar en undersökning som Brandskyddsföreningen gjorde tidigare i år att knappt två procent, endast 56 av landets 2 834 hotell och vandrarhem är brandcertifierade.

Enligt Brandskyddsföreningens hemsida är ett brandcertifierat hotell en certifiering av att ett hotell uppfyller alla lagkrav.

Certifieringen består av 65 punkter som inkluderar utbildning av personal, besiktning av utrymningslarm, kontroll av rutiner, organisation och brandskyddspolicy.

– Tyvärr förlitar sig alltför många hotell på att nödutgångar och några brandvarnare utgör ett tillräckligt brandskydd. Men om ett stort hotell fullt med sovande gäster börjar brinna krävs kunnig personal, tydliga rutiner och fungerande teknisk utrustning för att katastrofen ska kunna undvikas, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Att så få som två procent av de svenska hotellen uppfyller lagkraven är en skrämmande siffra och Hans Andersson uppmanar hotellen att ta sitt ansvar.

– Brandskyddsföreningen uppmanar fler svenska hotell att ta sitt säkerhetsansvar. En brandcertifiering garanterar att gästerna kan sova tryggt och att personalen vet vad de ska göra om olyckan är framme, säger Hans Andersson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Europeisk huvudstad nytt resmål från Kalmar

(UPPDATERAD 11:25) På fredagen presenterades en nytt internationellt resmål från Kalmar Öland Airport.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.10:57, 8 december, 2017

Europeisk huvudstad nytt resmål från Kalmar
Foto: Genre/Pixabay

Under valborgsmässohelgen 2018 är det premiär för flygningar mellan Kalmar och Lettlands huvudstad Riga. I nuläget rör det sig dock endast om en enstaka flygning. Det är goTo Nordics som arrangerar resan.

–  Vi är mycket glada över att kunna presentera ytterligare en destination från Kalmar Öland Airport, säger vd Olle Fält i ett pressmeddelande.

Han kallar huvudstaden för ”Baltikums pärla”. Flyget avgår på morgonen den 28 april och är tillbaka på kvällen den 1 maj. Flygresan tar cirka 1,5 timme.

– Riga är fantastisk och erbjuder historiska sevärdheter i världsklass i kombination med pittoreska kullerstensgator med mysiga uteserveringar samt ett rikt nöjesliv.

Staden är Baltikums största med cirka 640 000 invånare. Den gamla delen av staden finns med på Unescos världsarvslista.

– Citybreaks är mycket populärt och det är vår övertygelse att regionens invånare kommer att uppskatta den här möjligheten. Vår förhoppning att goTO Nordics kommer att kunna erbjuda weekendcharters till fler spännande destinationer, säger Karin Lagerlöf, marknadschef på Kalmar Öland Airport.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng