Mästerkock-Emmas recept på blodröda soppan: ”Värmande” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas recept på blodröda soppan: ”Värmande”

Ljuvlig soppa - färgglad och värmande. Så kan man summera Emma Håkanssons senaste recept på den blodröda soppan.

Kim Ahlqvist

Kl.15:44, 3 december, 2017

Mästerkock-Emmas recept på blodröda soppan: ”Värmande”
Foto: Privat

Rödbetor är en nyttig rotfrukt som finns att tillgå året om. Primören kännetecknas nog mest som ett tillbehör till vår klassiska pyttipanna, men som går att använda i mängder av olika rätter och former. Koka betan mjuk och servera med en klick smör, riv ner till vegetariska biffar, använd i smoothies eller laga Emmas ljuvliga rödbetssoppa!

Rödbetssoppa med chorizokrisp samt en kall chèvresås
– En färgglad och värmande soppa med krispigt chorizofräs som tillför hetta i rätten. Soppan toppas med en kall sås med osten chèvre, som är en klassisk smakkombination tillsammans med rödbetor.

Du behöver (4 portioner)
10 st rödbetor (ca 700 g)
2 st gula lökar
3 st vitlöksklyftor
Olivolja
3 msk kycklingfond
1,4 l vatten
Salt och peppar

Chorizokrisp
2 st chorizokorvar
1,5 dl panko
Några kvistar färsk rosmarin

Kall chèvresås
2 dl lätt créme fraiche
100 g riven hård chèvre
Salt

Gör så här
Skala och dela rödbetorna i mindre bitar, lika så lök och vitlök. Hetta upp olja i kastrull och fräs allt i några minuter. Häll på vatten och fond. Sänk värmen och låt puttra under lock till rödbetorna är mjuka, ca 30-40 min. Mixa soppan slät, smaka av med salt och peppar. Spä ut soppan med ev lite vatten om du önskar en tunnare soppa.

ANNONS!! Emma Håkansson

Chorizokrisp
Skär korvarna på mitten och gröp ur innehållet. Mixa i matberedare monterad med kniv alt hacka smått. Fräs på i stekpanna i ca 4 minuter, rör om då och då. Häll i panko, rör om och rosta ytterligare några minuter på medelvärme. Hacka färsk rosmarin och blanda i.

Kall chèvresås
Riv chèvren och blanda med créme fraîche, smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.

Dags att servera! Toppa soppan med såsen, krispet och servera med en bit bröd till. Smaklig måltid!

För fler recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Eftertraktad utmärkelse till Ölandscamping

Populära campingen firar utmärkelsen: "Jätteroligt".

Karl-Oskar Karlsson

Kl.12:00, 27 maj, 2018

Eftertraktad utmärkelse till Ölandscamping
Foto: Privat

MISSA INTE: Alla nyheter från Öland – besök våra nya sajt 24Öland.se

TripAdvisors Certificate of Excellence delas ut till utvalda boenden, sevärdheter och restauranger som konsekvent visar ett engagemang för god gästfrihet. Nu har Kronocamping Saxnäs tilldelats den fina utmärkelsen.

TripAdvisor använder en patentskyddad algoritm för att fastställa vilka som ska få Certificate of Excellence. Algoritmen tar hänsyn till antalet omdömen, deras kvalitet och hur länge sedan de skrevs samt synpunkter från resenärer som har skickats till TripAdvisor under en tolvmånadersperiod.

”Stolta är vi idag då vi tilldelats ”Certificate of Excellence 2018″av TripAdvisor! Jätteroligt!”, skriver Kronocamping Saxnäs på sin Facebooksida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Därför firas alla mammor i dag

Nästa år firar Mors dag 100 år i Sverige, men allt började med en minnesstund i USA.

Robin Östberg

Kl.09:59, 27 maj, 2018

Därför firas alla mammor i dag
Foto: Mostphotos.

I Sverige firas Mors dag den sista söndagen i maj. Samma sak gäller i bland annat Tunisien, Haiti och Frankrike. I grannlandet Norge firas däremot mors dag den andra söndagen i februari.

Enligt tidningen Aftonbladet ville en kvinna som hette Ann Jarvis hedra sin mammas bortgång på hennes årsdag i den amerikanska staden Philadelphia år 1905. Den 10 maj samma år hölls därför en gudstjänst till minnet av modern som fokuserade på det fjärde budordet samt moderskärlek. Dåvarande presidenten Woodrow Wilson blev så pass tagen av detta att han instiftade mors dag 1914.

De följande året spreds ryktet om dagen över hela USA och så småningom till Europa. Efter att mors dag antagits i Storbritannien nådde firandet även till Skandinavien.

Efter första världskriget var Sverige under förändring. Folkhemmet höll då på att utvecklas och kärnfamiljen stod i centrum. På författaren Cecilia Bååth-Holmberg initiativ firades mors dag i Sverige första gången 1919. Men det skulle dröja ett par decennier innan firandet tog fart på allvar.

FaktaI ett häfte som gavs ut 1929 fanns några tips på hur mors dag kunde firas:

  • Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.

  • Mor hälsas om morgonen med sång från barnen.

  • Hon bjuds före uppstigandet på kaffe och bröd; helst sådant som barnen själva bakat. Hon hedras med blommor och en liten gåva.

  • Vila och frihet från allt hushållsarbete beredes henne, så långt möjligt är. Barnen hjälpa till i hemmet så mycket de kunna, sopa, laga mat och diska.

  • Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar. Något vackert läses upp, och ettt hjärtats tack bringas Mor, som är hemmets sammanhållande kraft.

  • Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram.


Källa: Wikipedia, Nordiska museet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Josefin har trädgårdar på hjärnan

"Det lugnet man får när man är ute är härligt," säger Josefin Smedberg som jobbar som trädgårdsdesigner.

Hanna Thulin

Kl.07:00, 27 maj, 2018

Josefin har trädgårdar på hjärnan
Josefin Smedberg jobbar med det hon älskar – trädgårdar. Foto: Hanna Thulin

Josefin Smedbergs intresse för trädgårdar har alltid funnits där tack vare en uppväxt i vackra trädgårdar.

– Mormor var alltid i trädgården och mamma likaså. Jag började intressera mig för inredning men kände att det var roligare att hitta färg och form utomhus istället. Det lugnet man får när man är ute är härligt, säger Josefin.

Efter att hon utbildat sig inom trädgårdesign började hon arbeta som just det hos en handelsträdgård. För cirka ett och ett halvt år startade hon eget företag under namnet Trädgårdsmakeri och genom det kan hon hjälpa privatpersoner som vill piffa upp sina trädgårdar.

– Det kändes naturligt att starta eget företag. Jag tycker det är så himla kul att få jobba för privatpersoner. Det kan handla om olika saker, häromdagen träffade jag en tjej för att bolla idéer och hon ville veta om hennes tankar var rätt. Ibland kan det vara nyinflyttade som älskar huset men som inte tycker att trädgården genomstrålar dem så att jag får rita upp den från grunden.

Ingen trädgård är den andra lik.

– När jag kommer hem till någon måste jag läsa av dem jättemycket och jag har ingen egen tanke när jag kommer dit. Jag måste lära känna dem och se hur de nyttjar sin trädgård. De kan vilja ha ett utegym och då får jag anpassa mig efter det, säger hon.

Josefin har Instagramkontot @tradgardsmakeri där hon hoppas kunna inspirera andra. Foto: Privat

Josefin har Instagramkontot @tradgardsmakeri där hon hoppas kunna inspirera andra. Foto: Privat

Trots att det inte finns något universellt rätt sätt som en trädgård ska se ut på så har Josefin ett enkelt tips på hur man enkelt kan få det att se trevligare ut.

– Jag brukar säga till kunder som ska ha gäster och trädgården ser stökig ut att kantskära gångarna. Får man lite tydligare linjer så gör det inget om det ser vildvuxet ut i rabatterna. Jag älskar kantskäraren!

En annan lärdom som Josefin skulle vilja att fler tänkte på är hur trädgården även kan blir vacker under vintern.

– Det är en av de bitarna som jag tycker är viktigast. När du tänker dig trädgården så tänker du på en vacker sommarkväll när du har lite vänner över. Jag tycker att fler ska tänka på hur den ser ut på vintern. Då rör man sig kanske bara mellan brevlådan och entrén och det är där man ska ha det vintergröna och sånt som blommar under vintern.

Än så länge har Josefin själv ingen trädgård utan endast en lägenhet med balkong där växterna klättrar på väggar och tak. Den, förhoppningsvis, framtida trädgården är hennes drömprojekt.

– Det är hemskt att inte ha en trådgård själv! När jag väl får en så vet jag att jag måste ha mycket häckar, jag älskar att skapa flera tydliga rum. Det ska finnas spänning i en trädgård där man inte ser allt på en gång. Det ska ta tid att gå runt i trädgården och hitta nya saker.

Under tiden får hon nöja sig med att hjälpa och inspirera andra. I höst kommer hon att hålla i workshops där trädgårdsintresserade kan samlas för att lära sig mer och utbyta erfarenheter.

– Det är privatpersoner som har en gnutta mer intresse än gemena man och det brukar bli väldigt bra, avslutar Josefin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Bästa övningen för en vältränad rumpa

"Alla mår bra av en stark rumpa", skriver Emelie Elmes.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:41, 26 maj, 2018

Den har nog aldrig varit mer omtalad än den är nu. Många stävar idag efter en vältränad rumpa. Jag tänker så här. Oavsett om den är platt, stor, liten eller sladdrig så mår vi alla bra av en stark rumpa.

Trenden med en estetisk rumpa lägger vi åt sidan och fokuserar istället på vilket som är den bästa övningen för att bygga en stark och välfungerande kropp.

LÄS MER: TV: Effektiva och roliga övningar i trappan

Knäböj har länge setts som den bästa övning. Det böjs mycket på gymmen och knäböj ÄR en riktigt bra övning.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Det finns dock en som är strået vassare. Jag pratar om Hip Thrusters! En undersökning från 2015 som jämförde knäböj med hip thrusters visade en större aktivering i rumpa och lår i denna fantastiska övning.

Jag guidar dig till ett korrekt utförande. Se film!

Så gör du:

1. Ladda en skivstång med vikter. Tränar du hemma? Använd din fantasi. Ett barn eller en säck med jord fungerar utmärkt som alternativ.

2. Placera axlar och skuldror på bänk eller soffa.

3. Placera vikten på höften

4. Sätt fötterna höftbrett. Knäna ska vara över fötterna i toppläget. Se till att tårna pekar framåt.

5. Pressa upp höften explosivt mot taket med vikten på hälarna. 6. Spänn till i topplaget och håll emot på vägen ner.

Emelie Elmes

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stensövilla en av de mest klickade i landet

Villan har både pool och en fristående lägenhet.

Hanna Thulin

Kl.19:55, 22 maj, 2018

Stensövilla en av de mest klickade i landet
Foto: Pontuz Löfgren AB

Minst 7,9 miljoner kronor bör man ha på fickan om man är sugen på att köpa den gula trävillan på Stensö som just nu är en av de mest klickade bostäderna i landet på Hemnet.

Villan rymmer inte bara en bostad utan har även en uthyrningslägenhet på andra plan i huset samt en källare som skulle kunna användas som studentbostad.

I trädgården finns det plats för både en hängmatta, rosor och en uppvärmd pool vilket verkat ha lockat så många som 7 542 personer att klicka på annonsen under den föregående veckan. Det gjorde den till den 20:e mest klickade bostaden i landet och den mest klickade annonsen i länet.

Kolla in annonsen här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng