Så resonerade FBC Kalmarsund: ”Självförtroendet var som bortblåst”

Det har varit några intensiva dagar för FBC Kalmarsund. Per Viberg, klubbchef FBC, berättar hur man tänkte när man valde att byta tränare.

Hanna Thulin

Kl.10:54, 5 december, 2017

Så resonerade FBC Kalmarsund: ”Självförtroendet var som bortblåst”
Adam Kallenberg går in och ersätter Emil Stille som huvudtränare. Foto: Arkiv

Under måndagskvällen blev det klart att det är Adam Kallenberg som tillsammans med Tom Holmqvist tar över som huvudtränare respektive assisterande tränare för FBC Kalmarsunds herrlag efter Emil Stille och Håkan Robertsson.

– Det är aldrig ett lätt beslut att ta eftersom det finns en människa bakom. Men det har funnits tankar och diskussioner under en längre tid som har lett fram till det här beslutet. Att vara tränare är en utsatt position, vilket man får ha respekt för, men samtidigt är det idrottens vardag. Sen bär hela laget också ansvar för att man inte har levererat, säger FBC:s klubbchef Per Viberg.

LÄS MER: FBC-forwarden: ”Vi kan betydligt bättre”

Den händelse som tillslut fick föreningen att gå från tanke till handling var lagets senaste hemmamatch mot Skoghalls IBK där man tappade en ledning vilket sedan resulterade i en förlust med 6-10.

– Senaste matchen var oroande. Det fanns ingen energi i laget och folk lämnade arenan i besvikelse innan matchen var slut. Det var ett tecken på något som inte är bra i gruppen. Det är i princip samma trupp som förra året och laget har gått från att vara ett av Sveriges vinstrikaste lag på den här nivån till att inte kunna prestera alls. Självförtroendet var som bortblåst.

Var det rätt i tiden att byta tränare just nu?
– Man måste ha tålamod och jag tycker vår tajming är bra. Att göra det tidigare hade varit för tidigt. Ibland när man presterar sämre går det ett mediedrev där man blir ifrågasatt men vi har lyckats slippa den smutsiga delen. Vi har sluppit den pressen och istället kunnat ta sportsliga beslut.

Vad blir nästa steg?
– Nu måste det ske en självrannsakan i truppen. På vilket sätt kan varje spelare bidra till att vända det här. Jag har sagt det förut och jag säger det igen, i den här gruppen saknas det naturliga ledare. Det finns ingen som säger ”ta rygg på mig, hit ska vi”. Det krävs en stor mognad i gruppen för att kunna hantera det ledarskap som Stille hade, den här gruppen mår bra av ett mer tydligt ledarskap där spelarna inte behöver ta så mycket eget ansvar.

Det känns inte oroande, med tanke på er målsättning, att inte ha en mer självklar ledare i truppen?
– Vi jobbar mycket med disc-analyser vilket innebär att ens personlighet motsvarar en av fyra färger. Vi strävar efter att ha en så jämn fördelning som möjligt mellan färgerna men just nu har vi många gröna (stabilitet) och blå (analytisk förmåga) spelare. Vi saknar alltså en röd (dominant) ledartyp. Vi måste fundera på de här sakerna seriöst och när det kommer till att ta in nya spelare så kommer vi kanske inte att ta in världens bästa back eftersom han är blå, då väljer vi hellre den lite sämre backen som är röd.

Tanken kring färger och de olika personlighetstyperna är också något som kan appliceras på tränarna.

– Stille var själv mer åt det blå/gröna hållet, precis som spelarna. Hade laget haft spelare som var röda så är jag övertygad om att Emils ledarstil hade fungerat bättre. Nu får vi in Kallenberg som kan fungera som en motpol och balansera truppen genom att vara en tydlig, röd ledare.

Viberg är tydlig med att det inte finns något agg mot Stille utan att man från föreningens sida önskar honom lycka till i fortsättningen.

– Han är ingen dålig ledare och jag är övertygad om att han kommer lyckas någon annanstans. Jag är stolt över hur vi har hanterat situationen sedan i lördags och vi uppmuntrar spelare att höra av sig till Stille för att visa empati och medmänsklighet. Det är klart att vi hade velat fullfölja kontraktet men det här var det bästa beslutet för båda parterna.

– Adam och Tom är en drömlösning men ingen långsiktig lösning. De har ett stort kunnande och bidrar med olika kompetensområden så även om det har gått snabbt nu så kunde det inte ha blivit bättre. Sen måste vi vara noga med vilka tränare vi letar efter till nästa säsong, avslutar Per Viberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Östra SK–FBC Kalmarsund

Speciell match för back-doldisen: ”Blir extra press”

FBC-backen om att skjuta ner bästa kompisarna till ettan: "Det är lite jobbigt".

Karl-Oskar Karlsson

Kl.07:03, 23 februari, 2018

Speciell match för back-doldisen: ”Blir extra press”
Max Johansson har tagit en ordinarie tröja i FBC Kalmarsund. Foto: Arkiv.

22-åringen från Mullsjö spenderade fyra säsonger i Östra. Förra våren var han med och tog upp laget till allsvenskan. Nu kan Max Johansson vara på väg att skjuta tillbaka Jönköpingslaget till ettan.

– Det är klart att det är lite jobbigt när man tänker så. Jag hade en väldigt bra tid där och D-hallen (Jönköpings idrottshus) är den finaste hallen i allsvenskan, säger han.

På fredagskvällen gästar FBC Kalmarsund ett Östra som hamnat i ett prekärt tabelläge inför avslutningen. Laget parkerar under nedflyttningsstrecket med endast tre matcher kvar att spela.

Hur kommer det kännas att springa ut inför gamla hemmapubliken?
– Det blir extra press på en så klart. Det lär sitta många gamla polare på läktarna och det är ju mina bästa kompisar jag kommer ställas mot, så det kommer kännas väldigt speciellt.

FBC-backen har tagit en ordinarie tröja i sin nya klubb där han slagit sig in som en av fyra backar på två femmor.

– Men jag är inte helt nöjd ändå. Däremot har jag blivit stabilare på slutet sedan Adam (Kallenberg) kom in. Innan dess var jag iskall och jag vet att jag har mer i mig, säger Johansson.

Tidigare säsonger har Johansson kamperat ihop med den numera sparkade FBC-tränaren Emil Stille i Östra.

– Med Adam är det mer tydlighet och han säger precis det han menar. Sen är Stille kanske lite mer på detaljnivå, samtidigt som han låter spelarna ta lite större ansvar. Men jag trivs väldigt bra med Adam, och har ju aldrig haft honom tidigare. Det känns riktigt bra.

Fredagens batalj är en viktig sådan för båda lagen – i varsin ände av tabellen. Kalmarsund har bara tre poäng ner till femteplatsen, medan Östra har en pinne upp till Malmö FBC på säker mark.

– Inför matchen känns det lite lustigt. Jag vill Östras väl och att det ska gå bra för dem, men samtidigt vill jag ju att vi ska kunna ta oss upp till SSL. Jag kommer göra allt för att vinna matchen, det är bara synd att det ska ske på Östras bekostnad.

FaktaMax Johansson
Ålder: 22.
Moderklubb: Mullsjö.
Övriga klubbar: Östra SK.
Position: Back.
Poäng säsongen 17/18: 8 (3+5).
Aktuell: Ställs mot sina gamla lagkamrater i den viktiga streckmatchen i den södra allsvenskan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

lokalinnebandy

Lokalinnebandy: CL98 närmar sig playoff till division 2

"Det var ingen topprestation men okej", säger CL98-spelaren. Så gick det i helgens sju lokala innebandymatcher.

Samuel Slättman

Kl.20:03, 18 februari, 2018

Lokalinnebandy: CL98 närmar sig playoff till division 2
Foto: Arkiv/Samuel Slättman.

Division 1 damer

Sävsjö IBK–CL98 4–2 (0–0, 3–2, 1–0)

Målskyttar, CL98: Sofia Andersson, Lina Wågström.

Division 2 damer

Vimmerby IBK – Stenåsa-Sandby-Gårdby IF 4–4 (0–1, 2–1, 2–2)

Målskyttar, SSG: Lizette Nilsson Byman 2, Rebecca Gustavsson, Molly Ämtvall.

 

Division 3 herrar

CL98IC A – Sandbäckshults IBK 6–2 (2–0, 2–1, 2–1)

Målskyttar, CL98: Kevin Sandebäck 2, Filip Gustafsson, Gabriel Adamsson, Emil Andersson, Jonathan Karlberg.

Kasper Hultgren, spelare i CL98: ”Vi spelade ganska bra och stabilt. Det var ingen topprestation men okej. Vi vann alla perioderna men var Iite struliga i slutet, men det utnyttjade de (Sandbäckshult) inte”.

CL98 leder serien och har sju poäng ner till trean Växjö IBK Utveckling under playoff-strecket. Tre omgångar återstår.

Matchens lirare, CL98: Backen Jakob Spångberg.

 

Division 4 herrar

Ljungbyholm–Lessebo GoIF 6–9 (1–3, 0–4, 5–2)

Målskyttar, Ljungbyholm: Anton Arvidsson 3, Pontus Björk, Pontus Engström-Frick, Philip Axelsson.

 

Juniorallsvenskan – killar

FBC Kalmarsund Ungdom – Craftstadens IBK 2–4 (0–3, 1–0, 1–1

Målskyttar FBC Ungdom: Oliver Samuelsson, Simon Boklund.

 

Växjö IBK U–CL98IC 11–2 (2–1, 5–0, 4–1)

Målskyttar, CL98: Filip Gustafsson 2.

 

Junorallsvenskan – tjejer

FBC Kalmarsund Ungdom – Åstorp/Kvidinge IBS 3–0 (0–0, 1–0, 2–0)

Målskyttar, FBC: Matilda Abramsson 2, Alma Bäckstedt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

fbc kalmarsund–Åstorp/KVIDINGE

FBC Kalmarsund vann skrattmatch: ”Ett lag som är håglöst”

Allt att spela för – ändå föll motståndaren Åstorp/Kvidinge ihop som ett illa byggt korthus.

Samuel Slättman

Kl.18:34, 17 februari, 2018

FBC Kalmarsund vann skrattmatch: ”Ett lag som är håglöst”
Oskar Andersson, FBC Kalmarsund. Foto: Arkiv/Samuel Slättman.

FBC Kalmarsund var inställt på en tuff match mot ett desperat Åstorp/Kvidinge. Skåne-laget slåss för sin existens i allsvenskan – något som inte märktes i Kalmar sportcenter.

– Vi möter ett lag som är håglöst. De bjuder inte upp till kamp, säger FBC-tränaren Adam Kallenberg, som såg sitt lag vinna med hela 16–1.

Kim Nilsson visade att hans formtopp fortfarande är intakt. Forwarden noterades för sju nya poäng (4+3).

– Han har sett piggare ut den senaste tiden – och det har flera spelare gjort. Det bådar gott inför fredagens match mot Östra, säger Kallenberg.

Även tonåringarna Alex Vult von Steijern, Oskar Andersson och Adam Nilsson visade framfötterna. Samtliga noterades för två poäng vardera.

– Både Oskar och Vult gjorde två mål var. Samtidigt är jag nöjd med försvarspelet. Det var bra fokus under hela matchen. Annars är det är lätt att slappna av när det blir så många mål framåt, säger Kallenberg.

I Nyköping förlorade antagonisten Craftstaden mot Onyx IBK med 11–7. Därmed halkade Oskarshamn-laget ner under playoff-strecket.

Det måste kännas extra skönt att vinna när konkurenterna samtidigt förlorar?
– Jo, men någonstans är det bara för oss att kriga och vinna våra matcher. Vi vill hålla farten uppe och göra fler bra matcher – det är där fokus ligger, säger Kallenberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

fBC Kalmarsund–Linköping ibk ungdom

FBC krossade influensadrabbad motståndare – klart för playoff

Slutspelsplatsen säkrad – då lägger FBC Kalmarsund om träningen. "Kommer köra lite tuffare".

Samuel Slättman

Kl.17:58, 17 februari, 2018

FBC krossade influensadrabbad motståndare – klart för playoff
Alma Bäckstedt gjorde två mål och fyra assist när FBC slog Linköping med hela 17–2. Foto: Arkiv/Samuel Slättman.

FBC Kalmarsunds damer är klart för playoff. Lördagens match mot tabelljumbon Linköping IBK Ungdom slutade hela 17–2 till hemmalaget.

– De (Linköping) kom med en väldigt tunn trupp, bara tio utespelare. De hade fått en släng av influensan, berättar FBC-tränaren Rasmus Bernhardsson.

Poängbäst i FBC var Malin Andersson (2+4), Alma Bäckstedt (2+4) och Emelie Rosenqvist (4+1).

– Målen var rätt så jämnt fördelade på alla femmor. Alla spelare gjorde det väldigt bra och ska ha cred för att de pumpade på hela matchen, säger Bernhardsson.

Tre omgångar återstår av grundserien. Eftersom andraplatsen i praktiken är säkrad och det blir svårt att nå upp till tabellettan IBK Göteborg, väljer nu ledarstaben i FBC att justera träningsschemat.

– Vi kommer köra på lite tuffare nu i en-två veckor, säger Bernhardsson.

Även fokus i de avslutande matcherna kommer förändras.

– Det kommer bli mer prestationsbaserat än resultatbaserat. Vi vill ha bra prestationer inom vissa områden.

Vilka områden är det konkret?
– Framför allt ska vi bygga upp en trygghet i våra special teams (numerärt under- och överläge), avslutar Bernhardsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FBC Kalmarsund–Åstorp/Kvidinge IBS

Skyttekungens nya roll: ”Har hittat lite sköna mackor”

Tre poäng är ett måste när FBC Kalmarsund möter nästjumbon: "Vi har höjt ett varningens finger."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:04, 17 februari, 2018

Skyttekungens nya roll: ”Har hittat lite sköna mackor”
Marcus Johansson. Foto: Arkiv.

Den allsvenska säsongen går in i slutfasen – och det är minst sagt ett getingbo i toppstriden. Inom tre poängs marginal finns fem lag – där FBC Kalmarsund parkerar på andra plats i den rekordjämna tabellen.

– Kul att det är så pass jämnt och att alla slår alla. Det är ett riktigt getingbo och det lär bli tajt in i sista omgången, även om det hade varit skönt att bli klara för kval så fort som möjligt, säger FBC-forwarden Marcus Johansson.

Kalmarsund har kommit i gång ordentligt och är fortfarande obesegrade under den nygamla tränarduon Adam Kallenberg och Tom Holmqvist.

På lördagen gästas FBC av nästjumbon Åstorp/Kvidinge.

– Det var en tuff bortamatch mot dem där vi vann med uddamålet i deras lilla hall. Det blev mycket långbollar och dåligt med ordnat spel, vilket gynnade dem, minns Johansson.

Vad är nyckeln mot dem?
– Att fortsätta som vi gjort. Vi har en bra känsla efter många bra matcher i rad, men det gäller att vara ödmjuka och noggranna. Vi har höjt ett varningens finger för matcherna mot bottenlagen när vi måste föra spelet. Det är alltid lättare att möta lag som bjuder upp.

I inledningen av säsongen hade Marcus Johansson stora problem med sina fötter. Efter jul har han dock kommit i gång ordentligt och den här säsongen har skyttekungen noterats för nästan lika många assistpoäng som mål. Efter 18 omgångar har han gjort 39 poäng fördelat på 22 mål och 17 målgivande passningar.

Är det en ny ”Mackan” Johansson vi fått se?
– Haha, ja, man har blivit lite av en playmaker. Nä, jag vet inte varför det blivit så. Det har kanske lite att göra med att jag inte kom till de solklara lägena i början av säsongen när jag hade problem med fötterna. Men det känns ändå som att jag har hittat lite sköna mackor.

Det är inte bara målvaktsreturer då?
– Nej, jag tror faktiskt inte att det är så många sådana, haha.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng