Så stor vinst gör Kalmarhem på varje lägenhet | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Så stor vinst gör Kalmarhem på varje lägenhet

Totalt gick landets 50 största kommunala fastighetsbolag med 4,7 miljarder i vinst förra året.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.09:17, 5 december, 2017

Så stor vinst gör Kalmarhem på varje lägenhet
Höghusen i Oxhagen tillhör Kalmarhem. Foto: Arkiv/Viktor Jerner

Det är Hem & Hyra som har gjort en sammanställning och jämfört fastighetsbolagens vinst per lägenhet för 2014 och 2016. Jämförelsen visar att vinsten har ökat i 33 av 50 bolag.

Med en omsättning på 322 miljoner kronor kvalificerar Kalmarhem sig som ett av landets 50 största kommunala fastighetsbolag. Man gjorde ett resultat efter finansnetto på 37 miljoner och resultatet för 2016 blev 14 miljoner.

LÄS MER: Så mycket höjer Kalmarhem hyrorna

Hem & Hyras undersökning visar att Kalmarhem tjänar i sitt cirka 10 000 kronor per år för varje lägenhet. En ökning med drygt 20 procent då resultatet för 2014 visade på drygt 8000 kronor i årlig vinst per lägenhet.

Uträkningen baseras på en trerumslägenhet på 75 kvadratmeter.

– Nu när vi ser tendenser på att byggandet mattas av är det viktigt att allmännyttan håller i och fortsätter att bygga för bostadsbristen är inte borta, säger Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder till Hem & Hyra.

Anna Granath Hansson, teknologie doktor på KTH i Stockholm, anser att de kommunala bolagen har en viktigt roll i integrationsarbetet.

– Allmännyttan får framöver ta ett mycket större socialt ansvar än tidigare. Vi har en stor grupp, främst nysvenskar och unga vuxna, som står utanför bostadsmarknaden och saknar ekonomi att ta sig in på den ägda marknaden, säger hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sportlovet – en högsäsong för inbrottstjuvar

Stöldskyddsföreningen ger tips om hur du skyddar ditt hem.

Matilda Larsson

Kl.12:51, 17 februari, 2018

Sportlovet – en högsäsong för inbrottstjuvar
Foto: Pexels / Flickr / Bureau of Land Management.

Nu under sportlovsveckorna åker många familjer iväg på skidsemester eller mot varmare breddgrader för sol och bad.

Tyvärr anmäls dock många inbrott under sportlovsveckorna. Förra året anmäldes cirka 1 800 inbrott i Sverige under sportlovsveckorna, enligt Stöldskyddsföreningen.

För en tjuv är det inte svårt att se om du är hemma eller bortrest, men genom att tänka som en tjuv och vidta några brottsförebyggande åtgärder minskar risken att utsättas för inbrott medan huset står tomt.

– Om inte redan fungerande Grannsamverkan finns i området, tala om för grannarna att du ska åka bort så kan dom hålla ett extra öga på ditt hus/lägenhet och tömma brevlådan. Kanske en granne kan parkera sin bil på din parkering när du är borta och skotta lite på din tomt också om det börjar snöa, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.

Men det är inte bara hemmet som du riskerar att råka ut för tjuvar.

Även på resan finns det en risk att tjuvar försöker distrahera dig genom att knuffas eller fråga efter något, så var extra vaksam på det i större folksamlingar och i köer. Även i skidbacken och på stranden kan du utsättas för stöld så tänk efter även här, påpekar Stöldskyddsföreningen.

– Ska du in på en restaurang och äta lite i backen, ställ inte skidorna ihop utan dela på dem. En skida är inte lika attraktiv som två. Lämna heller inga värdesaker på stranden när du badar, utan skaffa en vattentät förvaring som du kan ha med i vattnet så du inte behöver lämna något på stranden, säger Lina Nilsson.

SSF:s tips för att minska risken för stöld hemma och på resan:

Säkra ditt hem innan du åker:

  • Se till att du har certifierade lås till husets alla fönster och dörrar, även altandörren.
  • Skaffa lås på din brevlåda och komplettera din lägenhetsdörr med en vredkåpa eller säkerhetsbrevlåda och skaffa digitalbrevlåda på Skatteverkets hemsida.
  • Sätt timer på några lampor i huset som tänds när mörkret faller.
  • Larm är ett bra komplement till certifierade lås och Grannsamverkan.

Ha koll på värdesaker på resan:

  • Pengar, kontokort, mobiltelefon och ev. pass bör bäras på framsidan av kroppen och gärna i innerfickor.
  • Var försiktig med att lämna värdeföremål obevakade på hotellrummet, finns det värdeboxar på hotellrummet använd dem.

Märk din skidutrustning:

  • Skriv upp det unika tillverkningsnummer som finns på all nyare utrustning. Hyr du skidor är det viktigt att kolla upp om din hemförsäkring täcker en eventuell förlust, eller om du behöver en extra försäkring.
  • Märk din skidutrustning med exempelvis DNA-märkning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Otippad Kalmarvilla populärast i Sverige: ”Orimligt i mina ögon”

Det är svårt att säga varför just det gula trähuset i Berga fått så många svenskar att titta en gång extra.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.16:55, 15 februari, 2018

Otippad Kalmarvilla populärast i Sverige: ”Orimligt i mina ögon”
Foto: Pontuz Löfgren

Under vecka 5 blev, kanske inte helt förvånande, den vackra lyxvillan som agerade sommarhus till Ragnar L Jeansson fram till 1993 den mest klickade annonsen på bostadssajten Hemnet.

Men förra veckan fick den totalrenoverade villan se sig besegrad och nerputtad till andra plats av en annan Kalmarvilla. Denna gången var det en lite mer intetsägande bostad som fångat intresset hos de bostadssökande svenskarna.

– Ja, intresset är verkligen stort. Orimligt stort enligt mina ögon. Vi har själva tagit kontakt med Hemnet för att se hur trafiken kommer in till objektet. I det här fallet finns det flera anledningar. Stor spridning i sociala media plus att de bostäder vi släpper ut från företaget ofta får stort intresse nationellt. Hemnet-besökare runt om i landet har helt enkelt hittat vägen till vår sida, säger mäklaren Pontuz Löfgren som säljer bostaden.

Vad det stora klickintresset faktiskt får för betydelse för försäljningen av villan återstår att se.

– Vi har visning på söndag och det är ett antal familjer inbokade och först därefter får vi se det verkliga intresset.

När jag ändå har dig på tråden så ska jag passa på att fråga om just Jeanssons villa också, hur ser intresset ut för den?
– Jeanssonvillan på Talludden är en annan typ av bostad och en annan försäljningsstrategi då den även väcker intresse utomlands. Vi har diskussioner med en handfull intressenter och på den här typen av försäljningar är tidshorisonten något längre – även om det givetvis kan smälla till snabbt, avslutar Pontuz Löfgren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fler mäklare tror på prisuppgång

"Många familjer känner sig nu pressade att agera".

Matilda Larsson

Kl.16:52, 15 februari, 2018

Fler mäklare tror på prisuppgång
Carolina Stegman, vd på FMF. Foto: Wikimedia Commons / FMF / Fredrik Stehn.

Ett ökande antal mäklare tror på prisuppgång de kommande tre månaderna.

Det visar den mäklarpanel som genomförs av Valueguard i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet, FMF.

En av fyra tror på prisuppgång vilket är en ökning med sex procentenheter jämfört med förra månaden. Knappt hälften tror på stillastående priser, enligt FMF.

Under den senaste undersökningen tror knappt en tredjedel av mäklarna att priserna kommer att gå ned den kommande tremånadersperioden.

Människors livsstilsförändringar och behov av bostadsbyte aktiviteten på bostadsmarknaden i hög grad, enligt FMF.

– Mäklarna träffar kunder varje dag och märker ett ökat intresse av att sälja och köpa bostad. Trots en orolig marknad måste människor fortsätta sina liv, januari är den månad då flest par skiljer sig och många satsar på att hitta nytt jobb. Behovet av att byta bostad blir för många därför viktigare än rädslan för prisnedgång. Något som spås leda till högre priser, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

Den fortsatta trenden beror även troligtvis på det kommande amorteringskravet som träder i kraft den 1 mars 2018.

– Att amorteringskravet träder i kraft inom kort påverkar också den ökande tron på prisuppgång bland mäklarna. Man vet att säljare och köpare försöker göra affär innan den nya lagen börjar att gälla. Många familjer som har haft planer på att byta bostad under hösten men avvaktat på grund av den turbulenta marknaden, känner sig nu pressade att agera, säger Carolina Stegman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bostadsmarknaden i Kalmar: ”Ser positivt på våren”

Riksbanken fortsätter lämna reporäntan på minus.

Matilda Larsson

Kl.14:31, 15 februari, 2018

Bostadsmarknaden i Kalmar: ”Ser positivt på våren”
Foto: Samuel Slättman / Pontuz Löfgren AB.

Den senaste månaden har priserna på både bostadsrätter och villor sjunkit med en procent i Sverige. Årstakten för bostadsrätter har sjunkit till minus fyra procent och villor fortsätter också nedåt, men årstakten för villor är fortfarande positiv på plus fyra procent.

Svensk Mäklarstatistiks senaste siffror kom ut den 14 februari 2018 och visar på en viss dämpning av nedgången i landet.

Pontuz Löfgren, fastighetsmäklare på Pontuz Löfgren AB i Kalmar tycker att bostadsmarknaden är fortsätt stabil här i Kalmar.

– Det är ett fortsatt lågt utbud vilket håller priserna uppe. Samtidigt pratar riksmedier nu positivt om storstäderna vilket ger positiva, psykologiska effekter även här. Vi har mycket att göra och ser positivt på våren. Vi är nu i en period som av tradition innebär låg omsättning men från nu och framåt lär det bli full fart, säger Pontuz Löfgren.

Riksbanken meddelande under onsdagen att reporäntan kommer ligga kvar på oförändrade -0,5 procent.

– Det blir inga större höjningar den närmaste tiden och man behöver inte vara speciellt orolig. Under flera år har det sagts att när räntorna går upp måste vi vara förberedda, men man måste komma ihåg att när det går upp lite så kommer det från exceptionellt låga nivåer. Kalmar har inte haft någon explosiv prisökning och då blir inte nedgången så kraftig heller, avslutar Pontuz Löfgren.

FaktaKalmars bostadsmarknad:

De senaste tre månaderna: +5.6% på bostadsrätter och -3.5% på villor.
De senaste tolv månaderna: +9.4% på bostadsrätter och +6.7% på villor.

Källa: Svensk Mäklarstatistik 14 februari 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så dåliga är Kalmarborna på att betala tv-avgiften

Siffrorna skiljer sig rejält mellan kommunerna.

Matilda Larsson

Kl.13:50, 13 februari, 2018

Så dåliga är Kalmarborna på att betala tv-avgiften
Foto: Max Pixel.

Obetald skatt är den absolut vanligaste skulden hos Kronofogden.

Många svenskar finns i Kronofogdens register för att de inte har betalat radio- och tv-licensen.

– Om du hamnar i ekonomisk knipa så är förmodligen det första jag skulle strunta i att betala just tv-avgiften. Det finns annat som har allvarligare konsekvenser. Om du inte betalar telefonräkningen så stängs telefonen av, om du inte betalar hyran riskerar du vräkning, säger Johan Krantz, analytiker vid Kronofogden till Hem & Hyra.

Flest antal skuldsatta personer per invånare finns i Ljusnarsbergs kommun i Örebro län, enligt Kronofogden. Det gäller både tv-avgift och andra skulder.

I Värmländska Munkfors och Storfors, samt Perstorp i Skåne är det också många som finns i Kronofogdens register för skulder till Radiotjänst.

I Kalmar län är flest andel skuldsatta i Högsby, med 1,97 procent av befolkningen, jämfört med Mörbylånga där endast 0,48 procent har skulder hos Radiotjänst.

Kalmar län baserat på andel skuldsatta per invånare:

1. Högsby: 120 skuldsatta – 1,97 procent
2. Hultsfred: 229 skuldsatta – 1,57 procent
3. Torsås: 103 skuldsatta – 1,46 procent
4. Emmaboda: 124 skuldsatta – 1,33 procent
5. Västervik: 447 skuldsatta – 1,23 procent
6. Nybro: 246 skuldsatta – 1,21 procent
7. Mönsterås: 155 skuldsatta – 1,16 procent
8. Vimmerby: 158 skuldsatta – 1,01 procent
9. Oskarshamn: 243 skuldsatta – 0,90 procent
10. Kalmar: 573 skuldsatta – 0,86 procent
11. Borgholm: 94 skuldsatta – 0,86 procent
12. Mörbylånga: 72 skuldsatta – 0,48 procent

Statistik: Hem&Hyra.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng