Veckans Företag

Widéns Åkeri: ”Alla drar sitt strå till stacken”

Hos familjeföretaget Widéns Åkeri bidrar alla med god stämning och hög arbetsmoral.

Hanna Thulin

Kl.18:18, 7 december, 2017

Widéns Åkeri: ”Alla drar sitt strå till stacken”
Foto: Hanna Thulin

År 1979 drog Göran Widén igång Widéns Åkeri i Kalmar, då hade han endast en lastbil som han i huvudsak körde för ICAs räkning. År 2000 kom sonen Pierre Widén in i företaget och fyra år senare anslöt även dottern Malin Widén. Idag drivs åkeriet som ett riktigt familjeföretag där både pappa, mamma, makar, svärföräldrar och nära vänner arbetar. Företaget omsätter ca 70 miljoner kronor om året och har ca 50 anställda.

– Att familj och nära vänner jobbar i företaget ser jag bara som positivt, säger Pierre.

LÄS MER: Bergfeldts frisörer: ”Här ska alla trivas”

På Widéns Åkeri anländer och lämnar lastbilarna terminalen i en strid ström varje dag. Precis som när åkeriet startades så är ICA fortfarande en viktig kund trots att man sedan dess utökat verksamheten. I huvudsak hämtar man in varorna, lastar om dem och distribuerar sedan ut dem till ICA-butiker runt om i regionen.

En stor del i deras framgång beror på den snabbfothet och flexibilitet som finns hos alla anställda när det krävs förändringar.

– Det är ett jäkligt gott gäng här, de vill alltid företagets bästa och kommer med lösningar på hur vi kan bli bättre. Det är vi måna om och vi vill att de ska känna sig delaktiga, säger Malin.

Stämningen på arbetsplatsen och personalens arbetsmoral är något som både Malin och Pierre lyfter fram som det bästa med deras jobb.

– Det kan vara dagar som det är helt maxat och så kommer det in tre grejer till som ska göras eller så får man en sjukanmälan på morgonen. Då börjar man flytta och fixa, klippa och klistra för att få det att gå ihop och helt plötsligt har man fått det att funka ändå. Alla gör verkligen det lilla extra när det behövs, säger Pierre.

Han berättar att de hade en olycka för inte så längesedan då en av deras chaufförer åkte in i ett mitträcke på vägen och blev ståendes. Med en gång aktiverades flera olika personer och man hade löst problemet och sett till att varorna skulle kunna levereras till kunden på bara en timme.

– Alla ger sitt yttersta för att lösa problemet och den kraften man känner när man hör det sorlet är speciell. Folk verkar också tycka att det är roligt att ställas inför de här utmaningarna istället för att det skulle vara jobbigt.

– Alla drar sitt strå till stacken och det är den tryggheten som ger oss nöjda kunder. Vi har ett gäng som är enormt viktiga i det vi håller på med och de går att lita på till 100 procent! Vi tycker även det är roligt att våra anställda umgås privat och nu ska det till och med startas upp ett korplag i fotboll, säger Malin.

De utmaningar man står inför är också kopplat till personal. Efter nyår kommer man att behöva rekrytera ca 20 chaufförer som kan tänka sig att jobba under våren och sommaren då man har en stor volymökning i verksamheten samt semestrar att täcka och även om man hela tiden får in ansökningar så måste de ha rätt kompetens och behörighet.

– Vår utmaning handlar om vart vi ska leta efter de här människorna.  Innan var det många äldre som hoppade in och körde lite extra men de väljer att inte förlänga sin behörighet då det blir för dyrt. Vi hoppas bland annat att vi ska kunna hitta en lösning där vi kan integrera fler nysvenskar och vi hoppas även kunna få in fler tjejer, säger Pierre.

På frågan om vad som ligger i företagets framtid så är Pierre snabb med att svara:

– Det är precis det vi sitter och diskuterar nu. Jag känner att det är en ny epok som väntar, vad det sedan blir är lite mer oklart. Du får komma tillbaka om en månad så kanske vi har bestämt oss!

Hur är det att driva företaget från Kalmar?

– Jag ser vår placering som en fördel, trots få tillverkningsindustrier har vi en växande turism på Öland och Kalmar vilket möjliggör mer jobb för oss under dessa perioder. Det ställer krav på flexibilitet och det är något vi gillar, avslutar Pierre.

Veckans företag
Vet du något företag som du tycker att vi borde uppmärksamma? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rutinerad brödraduo tar över City-pizzerian

Då öppnar de upp sin nya verksamhet i centrala Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:09, 20 februari, 2018

Rutinerad brödraduo tar över City-pizzerian
Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Sedan tidigare driver bröderna Ali och Mehmet Tasin Pizzeria Oxen i Oxhagen. Nu expanderar duon och öppnar nytt i gamla City-pizzerians lokaler på Östra Sjögatan i Kalmar.

– Vi kommer köra samma stuk som på Oxen. Det kommer bli pizzor, kebab, gyros och veganska och vegetariska rätter med god kvalitet, säger Ali Tasin.

Ali har arbetat i branschen sedan han kom till Sverige för åtta år sedan – och har arbetat på Pizzeria Oxen sedan dess. Mehmet har hela 25 år i branschen.

– Sättet vi arbetar på är ganska bra, tycker vi, och det verkar som att kunderna uppskattar arbetet vi lägger ner, säger Ali Tasin.

För tillfället pågår renoveringen av lokalen som ligger vägg i vägg med Pressbyrån.

– Vi öppnar den 1 mars och hoppas att våra kunder som åker ut till Oxhagen från centrum, kommer till oss nu när vi öppnar en pizzeria lite närmare.

De kommer fortsätta driva pizzerian i Oxhagen parallellt med nytillskottet i centrala Kalmar som kommer heta Kvarholmens Pizzeria.

Totalt skapas tre nya arbetstillfällen när den nya pizzerian slår upp portarna.

– Jag kan lova att vi har stans bästa pizzor. Det är en garanti, säger Ali Tasin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu ska de sälja sin prisbelönta verksamhet

Lämnar den populära matvagnen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:29, 20 februari, 2018

Nu ska de sälja sin prisbelönta verksamhet
Foto: Calmar Falafel. Foto: Privat.

Ölandsfalafeln från foodtrucken Calmar Falafel har knappast undgått någon i regionen. Så sent som i höstas prisades köksmästaren Robert Petersson för sin populära rätt och gick vidare till riksfinalen i Matverk 2018.

– Det känns såklart jättekul att bli uppmärksammad. Vår falafel är redan väldigt populär bland lokalinvånarna, sa Robert Petersson till 24Kalmar då.

LÄS MER: Prisbelönad Ölandsfalafel till riksfinal: ”Såklart jättekul”

Redan i höstas hintade Petersson om att de var på väg att öppna upp en vegansk grossistverksamhet till restauranger.

– Vi är i processen att bli ett bolag som kommer bli ett familjeföretag där vi kommer fokusera på fler veganska rätter, sa han då.

Nu har det blivit verklighet – och via köp- och säljsidan Blocket – ligger den populära foodtrucken ute till försäljning.

Vi söker en engagerad person som kan driva det i samma anda och som tar vara på vår stabila veganska kundkrets”, skriver Calmar Falafel i annonsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ännu en verksamhet lämnar Kvarnholmen

Efter drygt fem år – nu lämnar Hilda Nielsen sin salong i centrala Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:08, 18 februari, 2018

Ännu en verksamhet lämnar Kvarnholmen
Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Sedan 2012 har Hilda Nielsen drivit frisörsalongen Hildas Hair & MakeupSödra Långgatan i Kalmar. Snart är det dock slut med det då salongen ligger ute till försäljning.

– Vi börjar bli till åren och när man driver eget är man ständigt uppbunden. Nu längtar vi efter lite mer frihet så vi får tid över till att resa, säger hennes man Richard Nielsen.

LÄS MER: Butik på Kvarnholmen slår igen – satsar på webbshop

Duon meddelar dock att de tror stenhårt på Kvarnholmens utveckling.

– Jag är ständig optimist och tror att Kvarnholmen kommer lyfta i och med det nya universitetet. Det kommer bli ett annat flöde i stan och vi ska vara rädda om det. Det är inte många städer som har så trevliga centrum.

Vad ska ni göra nu?
– Nu ska vi varva ner lite och ta det lugnt. Njuta, helt enkelt.

Vem hoppas ni ska ta över?
– Någon som kan driva det vidare. Verksamheten går bra och det finns en trogen kundkrets. Dessutom är lokalen fantastisk och vi har redan haft spekulanter som tittat på den. Sen finns det ju flera skönhetssalonger på Södra Långgatan, vilket man kanske skulle kunna profilera sig med. Här ser man varandra som kollegor – inte konkurrenter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Affärskontakter i fokus när Startup bar kommer till Kalmar

"Det blir lite matchmaking för investerare och entrepenörer", säger Nicholas Murigu.

Samuel Slättman

Kl.19:42, 17 februari, 2018

Affärskontakter i fokus när Startup bar kommer till Kalmar
Nicholas Murigu, styrelseordförande i Kalmar Co, anordnar tillsammans med Starta & Driva Företag Startup bar. Foto: Arkiv/Hanna Thulin/Töufik Alami.

Onsdagen den 14 mars kommer konceptet Startup bar till restaurang Magasinet i centrala Kalmar.

– Det är en kreativ arena där entrepenörer, intressenter och nyfiket folk kan träffas under avslappnande former. Man kan mingla och njuta av en schysst after work, säger Nicholas Murigu, styrelseordförande i Kalmar Co. 

Startup bar anordnas av tidningsmagasinet Starta & Driva Företag. I konceptet ingår även Pitch bar, vilket innebär att entrepenörer får chansen att träffa investeraren Karl Schultz från investmentbolaget R2K Ventures.

– Då har man chansen att på 15 minuter presentera sin idé. Det blir lite matchmaking mellan entrepenörer och investerare. Om ett intresse uppstår kan man sedan gå vidare med ett uppföljningsmöte, säger Murigu.

På plats kommer även delegationer från Lettland och Ukraina att vara.

– Det är aktörer som främjar socialt entreprenörsskap – de är dörröppnarna nummer ett. De har liknande roller som jag har i Sverige, säger Murigu.

Vilka skulle du säga att det här är intressant för? 
– Både etablerade entrepenörer, studenter som funderar på att starta sitt första företag och de som bara är nyfikna. Enda syftet är egentligen att visa att entreprenörsskap kan vara schyst och avslappnat, säger Murigu.

Förutom Kalmar kommer Startup bar till Stockholm, Uppsala, Malmö, Borås, Jönköping, Örnsköldsvik, Göteborg, Östersund och Sundsvall.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

AVSLÖJAR: Matvarujätte nära etablering i Kalmar

"Vi förhandlar med flera olika fastighetsägare", meddelar koncernen.

Samuel Slättman

Kl.19:59, 15 februari, 2018

AVSLÖJAR: Matvarujätte nära etablering i Kalmar
Claes Salomonsson, presskontakt på Axfood. Foto: Pressbild/Axfood.

Hösten 2016 berättade 24Kalmar om matvarukedjan Willys intresse för att etablera sig i Kalmar. Nu meddelar koncernen Axfood (som äger kedjorna Willys och Hemköp) att förhandlingar med flera olika fastighetsägare i Kalmar pågår. Förhandlingarna ska dessutom ha intensifierats under den senaste tiden.

– Vi förhandlar med flera olika fastighetsägare. Vi vill öppna en butik så snart som möjligt, men inget är ännu klart, säger Axfoods presskontakt Claes Salomonsson.

LÄS MER: Stor livsmedelskedja vill etablera sig i Kalmar

Så sent som i september 2017 öppnade koncernens Hemköp-butik på Fiskaregatan i centrala Kalmar. Var den nya Willys-butiken kan hamna är ännu oklart, men Axfood bekräftar att Hansa City är intressant.

– Kalmar är en plats med tillväxt och stor potential där vi gärna vill etablera oss. En stad som fram till nyligen varit en vit fläck på vår butikskarta, säger Salomonsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng