TV+TEXT: Så bekämpar Kalmar Vatten fettmonstret

Fett i Kalmars avloppsledningar är ett större problem än vad många tror och kostar enorma summor att åtgärda.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.12:11, 10 december, 2017

I mitten av oktober startade Kalmar Vatten, tillsammans med KSRR och Kalmarhem, en ny kampanj för att minska mängden fett som spolas ner i avloppsrören. Kalmars ledningar får inga stora fettklumpar som i London men det betyder inte att fettet inte orsakar problem även här. Kalmar vatten lägger ner enorma summor varje år för att få bort besvärliga fettproppar.

– Spolar man inte rören så blir det stopp vilket kan leda till stora skador i fastigheterna. När fettet kommer fram till reningsverket så gynnar det också fel sorts mikroorganismer. Vi vill ha sådana som jobbar för oss men ibland får vi in busar som gör så att det skummar och rinner över överallt vilket innebär mycket extra jobb. Vi har märkt att det har blivit mer och mer fett i ledningarna under de senaste åren, berättar Jenny Holmgren, kommunikatör på Kalmar Vatten.

Vad som orsakat ökningen av fett är svårt att sätta fingret på men de som arbetar på Kalmar Vatten har sina teorier.

– Matkulturen har ändrats mycket de senaste 20 åren. Idag friterar bland annat många hemma vilket man inte gjorde förr, säger Peter Johansson som är gruppchef.

Kan det också vara så att den yngre generationen, som jag själv tillhör, är lat och låter bli att torka av stekpannan med papper innan man sköljer den?
– När man har gjort mätningar på kunskap och attityd så visar det sig faktiskt att den yngre generationen slänger mer skräp och fett i avloppet. De känner kanske inte till problemet och har man levt länge kanske man någon gång har haft stopp i sitt köksavlopp och inte vill uppleva det igen, säger Jenny.

Om en fastighetsägare upplever att vattnet rinner trögt eller att det kluckar i avloppet så kan det bero på för mycket fett i ledningarna. Lasse Johansson är auktoriserad rörinspektör och kör filmbilen som inspekterar rören i ledningsnätet med hjälp av en robot på hjul och en filmkamera ovanpå.

kalmarvatten2
I videospelaren längst upp i artikeln kan man se en mycket vanlig bild som Lasse ofta får se på sin skärm i bussen. Väggarna i röret är täckta av en vitgul massa som betår av fett. Foto: Hanna Thulin

– Det här är vanliga bilder. Det är många sträckor som de här bekymret finns. Helst ska det inte vara någonting alls på väggarna, säger Lasse.

– Det är svårt att säga under hur lång tid detta har byggt på sig men på bara ett år kan det växa några centimeter. Vi har några ställen där vi måste spola kontinuerligt för att det ska fungera, säger Peter.

Lasse har mer jobb än vad han egentligen hinner med. Efter att ledningarna renspolas så inspekterar han även de kala rören efter sprickor och annat. När han är ute på jobb händer det att nyfikna personer kommer för att hälsa på honom i hans lilla filmbuss.

– Även om bussen är åtta år gammal så är det alltid folk som kommer ut och frågar vad det är jag gör när jag har stannat på något ställe. De är intresserade och vill hoppa in för att kolla. Det är roligt, säger han.

När Lasse är klar på platsen och har konstaterat att det är för mycket fettbeläggningar i rören så är det spolbilens tur att ta sig an problemet.

kalmarvatten8
Seth Nikolausson berättar att en spolbil som är tom på vatten väger mellan 17 till 18 ton. Foto: Hanna Thulin

Seth Nikolausson och Johan Ludvigsson kör en av Kalmar Vattens spolbilar. De ställer sig med bilen över något av de brunnslocken som finns i gatorna och skickar sedan ner en slang. På änden av den sitter en dys som pressar ut kallt vatten med högt tryck.

– Fettet sitter fast hårt. Vissa dyser kan man sätta stora kättingar på som roterar av det höga trycket och slår bort beläggningarna, säger Seth.

Dagens teknik är betydligt mer vattensnål än tidigare, vilket innebär att man sparar transporter av vatten och man använder inte längre dricksvatten i bilarna.

Det man spolar bort sugs till största delen upp av ytterligare en slang men en del stannar kvar och åker vidare till pumpstationer och reningsverk. Det fettet som sugs upp rötas till biogas och biogödseln blir ny näring till nya grödor. Det hade dock varit bättre om det överblivna fettet lämnades direkt till återvinningsstationen istället för att hamna i rören.

– Förhoppningsvis kommer den här kampanjen leda till att vi får mindre att göra.

kalmarvatten7
Seth Nikolausson, Peter Johansson, Jenny Holmgren, Helena Bergman och Johan Ludvigsson har alla blivit bättre på att själva ta hand om fettet innan det spolas ner i avloppet. Foto: Hanna Thulin

Hur reagerar folk när ni berättar vad ni jobbar med?
– Folk överlag hade nog inte velat jobba med det här, särskilt om man är lite kvackelmagad. Jag kan tycka att en soptipp luktar sju gånger värre än det här.

– Barn tycker det är roligt när man säger att man jobbar med bajs. Alla frågar om lukten men det är inte bajset som luktar värst det är faktiskt fettet, säger Helena Bergman som jobbar med Kalmars pumpstationer.

Vad som händer på en pumpstation och vilka konstiga saker som fastnar i deras filter efter att folk spolat ned det i toaletten kan ni läsa om på 24Kalmar under nästa vecka.

FaktaVad kan du göra för att hjälpa till?

– Torka ur stekpannan med hushållspapper, skrapa ner fett och matrester i gröna påsen om du har större mängder. Häll över i en flaska och lämna till återvinningscentralen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lindsdal vidare till semifinal i Vi i femman

Snart är det dags för semifinaler i den klassiska tävlingen.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.12:45, 24 januari, 2018

Lindsdal vidare till semifinal i Vi i femman
Lindsdalsskolan hejade fram sina klasskamrater till vinst i den tredje kvartsfinalen. Foto: Malin Flodén/Sveriges Radio

Den regionala uttagningen av Vi i femman är framme vid kvartsfinalerna. På tisdagseftermiddagen möttes Lindsdalsskolan 5 D och Smaragdskolan 5 B från Färjestaden i en direktsänd match i P4 Kalmar.

Matchen vanns av Elona Shehu och Fabian Petersson från Lindsdalsskolan, som därmed är klara för semifinal i den klassiska tävlingen. Slutsiffrorna skrevs till 34–19.

På torsdag avgörs den sista kvartsfinalen i Vi i femman.

fabian-och-elona

Fabian Petersson och Elona Shehu. Foto: Malin Flodén/Sveriges Radio

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man omhändertogs efter trafikolycka – sparkade mot polis och ambulanspersonal

Mannen ska ha vägrat samarbeta med polisen vid flera tillfällen.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.12:07, 24 januari, 2018

Man omhändertogs efter trafikolycka – sparkade mot polis och ambulanspersonal
Foto: Arkiv

En man född -98 ska vid upprepande tillfällen ha vägrat följa med polisen och också gjort våldsamt motstånd.

Första händelsen inträffade den 26 mars då polis och ambulanspersonal befarade att mannen hade varit inblandad i en trafikolycka och ville omhänderta honom. Han ska då ha viftat med sina armar, sparkat omkring sig, krängt med kroppen och spjärnat emot.

Den andra gången skulle poliserna ta med sig mannen till polisstationen. Då ska han även ha hotat poliserna med våld.

Dagen efter att mannen tagits till polisstationen ska han även ha hotat polismannen som skulle genomföra ett förhör med honom. Han ska också ha gjort våldsamt motstånd när polisen och arrestvakten försökte gripa honom samt mot två andra poliser när de skulle genomföra en blodprovstagning på honom.

Mannen förekommer i belastningsregistret sedan tidigare för misshandel och olovlig körning. Mannen döms nu till villkorlig dom och dagsböter på 320 kronor i 120 dagar för hot- och våld mot tjänsteman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarpolisen slår larm: Så lurar bedragarna äldre

Åldringsbedragare påstår sig komma från företag. "Låt dem aldrig komma in."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.11:27, 24 januari, 2018

Kalmarpolisen slår larm: Så lurar bedragarna äldre
Foto: Arkiv

Nu går polisen ut med en varning mot organiserade åldringsbrott som har inträffat på flera platser i Kalmar den senaste tiden. Det första fallet fick polisen vetskap om den 16 januari.

– Då var det någon som ringde upp till en gammal dam och sa att han kom från en mattbutik i Kalmar som gått i konkurs. Han berättade att damen varit en trogen kund hos dem och kom med ett erbjudande om att sälja en matta billigt, säger Robert Loeffel, presstalesperson hos polisen i region Syd.

LÄS MER: Polisen avslöjar – här är tjuvarnas hänsynslösa metod mot äldre

Efter att ha diskuterat med sin dotter för att fråga om råd kom kvinnan fram till att hon inte ville köpa någon matta.

– Men under den korta tiden hade mannen redan tagit sig till kvinnans bostad och befann sig utanför, och när dottern ringde tillbaka stack han direkt.

I måndags inträffade ett liknande scenario hemma hos en man i 90-årsåldern på en adress i Kalmar. Tillvägagångssättet var detsamma – och mannen som ringde för att sälja mattor förklarade återigen att han skulle kunna sälja kvalitetsmattor för ett bra pris, eftersom den äldre mannen hade varit en trogen kund.

– Därefter kom den här så kallade mattförsäljaren hem till mannen och försökte få honom att köpa en matta för 8 000 kronor. Eftersom mannen inte hade några värdeföremål hemma och inte så mycket kontanter i plånboken, lånade han ut sitt bankkort, varpå mattförsäljaren skulle gå och ta ut pengar. Han kom dock aldrig tillbaka, utan tog ut 20 000 kronor från kontot och lämnade en matta som inte alls var i närheten av så dyr som 8 000 kronor, säger Loeffel.

Nu vill polisen gå ut med en stark varning mot åldringsbedragarna.

– Man ska aldrig köpa något när någon ringer på. Man ska heller aldrig ta emot något erbjudande eller låta dem komma in. Seriösa mattfirmor gör inte på det här sättet med hembesök. Så jag vill skicka med en stark varning till människor i Kalmartrakten och att man ska vara uppmärksamma på detta, säger Robert Loeffel.

Bedragarna verkar ha tillgång till det konkursdrabbade företagets kundregister. Något som Loeffel har erfarenhet om sedan tidigare.

– För några år sedan var det liknande händelser i Växjö.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

12-åriga Elina har designat årets Majblomma

Här är storyn bakom årets design.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.10:52, 24 januari, 2018

2 bilder
  • Elina Hall har designat årets Majblomma. Foto: Pressfoto
    Elina Hall har designat årets Majblomma. Foto: Pressfoto
  • Montage: Pressbild
    Montage: Pressbild

Under onsdagen avtäcktes årets Majblomma framför elever på Katarina Södra i Stockholm. Personen bakom blomman är 12-åriga Elina Hall från Göteborg, som vann årets designtävling.

Elinas majblomma har inspirerats av humlan och är därför gjord i guldgult, svart och pärlemor. Majblomman var jättepopulär bland de barn som röstat i Majblommans app och på webben.

Den 12 april går startskottet för 2018 års insamling då omkring 80 000 barn i hela Sverige ger sig ut för att sälja vårens viktigaste blomma. Förra året firade Majblomman 110 år och då lyckades barnen samla ihop 64 miljoner kronor, vilket är rekord.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Okänd man hotar våldta kvinna: ”Nämnt henne vid namn”

Mannen ska ha upprepat proceduren vid flera tillfällen. Kvinnan vet inte vem han är.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.10:04, 24 januari, 2018

Okänd man hotar våldta kvinna: ”Nämnt henne vid namn”
Foto: Arkiv/Casper Johansson.

Det är en kvinna född i slutet på 80-talet som anmäler att hon vid flera tillfällen har hört en man ropa att han ska våldta henne. Ropen ska ha kommit utifrån lägenheten där hon bor på en adress i Kalmar.

– Kvinnan vet inte vem det är som ropar detta, men han har nämnt henne vid namn, vilket har skett vid ett antal tillfällen sedan julafton, säger Christine Bergkvist Björklund, presstalesperson vid polisen i region Syd.

Hoten ska ha riktats mot kvinnan nattetid.

Polisen rubricerar händelsen som olaga hot.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng