TV+TEXT: Så bekämpar Kalmar Vatten fettmonstret | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

TV+TEXT: Så bekämpar Kalmar Vatten fettmonstret

Fett i Kalmars avloppsledningar är ett större problem än vad många tror och kostar enorma summor att åtgärda.

Hanna Thulin

Kl.12:11, 10 december, 2017

I mitten av oktober startade Kalmar Vatten, tillsammans med KSRR och Kalmarhem, en ny kampanj för att minska mängden fett som spolas ner i avloppsrören. Kalmars ledningar får inga stora fettklumpar som i London men det betyder inte att fettet inte orsakar problem även här. Kalmar vatten lägger ner enorma summor varje år för att få bort besvärliga fettproppar.

– Spolar man inte rören så blir det stopp vilket kan leda till stora skador i fastigheterna. När fettet kommer fram till reningsverket så gynnar det också fel sorts mikroorganismer. Vi vill ha sådana som jobbar för oss men ibland får vi in busar som gör så att det skummar och rinner över överallt vilket innebär mycket extra jobb. Vi har märkt att det har blivit mer och mer fett i ledningarna under de senaste åren, berättar Jenny Holmgren, kommunikatör på Kalmar Vatten.

Vad som orsakat ökningen av fett är svårt att sätta fingret på men de som arbetar på Kalmar Vatten har sina teorier.

– Matkulturen har ändrats mycket de senaste 20 åren. Idag friterar bland annat många hemma vilket man inte gjorde förr, säger Peter Johansson som är gruppchef.

Kan det också vara så att den yngre generationen, som jag själv tillhör, är lat och låter bli att torka av stekpannan med papper innan man sköljer den?
– När man har gjort mätningar på kunskap och attityd så visar det sig faktiskt att den yngre generationen slänger mer skräp och fett i avloppet. De känner kanske inte till problemet och har man levt länge kanske man någon gång har haft stopp i sitt köksavlopp och inte vill uppleva det igen, säger Jenny.

Om en fastighetsägare upplever att vattnet rinner trögt eller att det kluckar i avloppet så kan det bero på för mycket fett i ledningarna. Lasse Johansson är auktoriserad rörinspektör och kör filmbilen som inspekterar rören i ledningsnätet med hjälp av en robot på hjul och en filmkamera ovanpå.

kalmarvatten2
I videospelaren längst upp i artikeln kan man se en mycket vanlig bild som Lasse ofta får se på sin skärm i bussen. Väggarna i röret är täckta av en vitgul massa som betår av fett. Foto: Hanna Thulin

– Det här är vanliga bilder. Det är många sträckor som de här bekymret finns. Helst ska det inte vara någonting alls på väggarna, säger Lasse.

– Det är svårt att säga under hur lång tid detta har byggt på sig men på bara ett år kan det växa några centimeter. Vi har några ställen där vi måste spola kontinuerligt för att det ska fungera, säger Peter.

Lasse har mer jobb än vad han egentligen hinner med. Efter att ledningarna renspolas så inspekterar han även de kala rören efter sprickor och annat. När han är ute på jobb händer det att nyfikna personer kommer för att hälsa på honom i hans lilla filmbuss.

– Även om bussen är åtta år gammal så är det alltid folk som kommer ut och frågar vad det är jag gör när jag har stannat på något ställe. De är intresserade och vill hoppa in för att kolla. Det är roligt, säger han.

När Lasse är klar på platsen och har konstaterat att det är för mycket fettbeläggningar i rören så är det spolbilens tur att ta sig an problemet.

kalmarvatten8
Seth Nikolausson berättar att en spolbil som är tom på vatten väger mellan 17 till 18 ton. Foto: Hanna Thulin

Seth Nikolausson och Johan Ludvigsson kör en av Kalmar Vattens spolbilar. De ställer sig med bilen över något av de brunnslocken som finns i gatorna och skickar sedan ner en slang. På änden av den sitter en dys som pressar ut kallt vatten med högt tryck.

– Fettet sitter fast hårt. Vissa dyser kan man sätta stora kättingar på som roterar av det höga trycket och slår bort beläggningarna, säger Seth.

Dagens teknik är betydligt mer vattensnål än tidigare, vilket innebär att man sparar transporter av vatten och man använder inte längre dricksvatten i bilarna.

Det man spolar bort sugs till största delen upp av ytterligare en slang men en del stannar kvar och åker vidare till pumpstationer och reningsverk. Det fettet som sugs upp rötas till biogas och biogödseln blir ny näring till nya grödor. Det hade dock varit bättre om det överblivna fettet lämnades direkt till återvinningsstationen istället för att hamna i rören.

– Förhoppningsvis kommer den här kampanjen leda till att vi får mindre att göra.

kalmarvatten7
Seth Nikolausson, Peter Johansson, Jenny Holmgren, Helena Bergman och Johan Ludvigsson har alla blivit bättre på att själva ta hand om fettet innan det spolas ner i avloppet. Foto: Hanna Thulin

Hur reagerar folk när ni berättar vad ni jobbar med?
– Folk överlag hade nog inte velat jobba med det här, särskilt om man är lite kvackelmagad. Jag kan tycka att en soptipp luktar sju gånger värre än det här.

– Barn tycker det är roligt när man säger att man jobbar med bajs. Alla frågar om lukten men det är inte bajset som luktar värst det är faktiskt fettet, säger Helena Bergman som jobbar med Kalmars pumpstationer.

Vad som händer på en pumpstation och vilka konstiga saker som fastnar i deras filter efter att folk spolat ned det i toaletten kan ni läsa om på 24Kalmar under nästa vecka.

FaktaVad kan du göra för att hjälpa till?

– Torka ur stekpannan med hushållspapper, skrapa ner fett och matrester i gröna påsen om du har större mängder. Häll över i en flaska och lämna till återvinningscentralen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hund bet och juckade annan hund – ägaren polisanmäls

När kvinnan försökte få bort mannens hund bet den henne i armen.

Hanna Thulin

Kl.11:23, 26 april, 2018

Hund bet och juckade annan hund – ägaren polisanmäls
OBS! Hunden på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Pixnio

I lördags förmiddag stötte en kvinna ihop med en man på Vismarsvägen i Kalmar på sin hundpromenad. Mannen hade också en hund som han hade kopplad.

– När de mötte varandra hälsade hundarna på varandra men mannens hund började jucka på kvinnans hund och efter den gjort det så vände den sig om och bet den andra hunden i ansiktet, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson.

När kvinnan försökte få bort mannens hund bet den henne i armen. När kvinnan kom hem upptäckte hon ett sår i armen vilket gjorde att hon fick åka in till sjukhuset för att ta en stelkrampsspruta. Kvinnans hund ska ha klarat sig med ett mindre jack i huvudet som inte gått genom skinnet.

En polisanmälan gällande vållande till kroppskada är nu upprättad mot mannen.

– Kvinnan har idéer om vem den manliga hundägaren kan vara, säger Robert Loeffel.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Miljonbelopp till Kalmar för att korta cancervårdsköerna

Beslutet är en del av överenskommelse om cancervården mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för 2018.

Hanna Thulin

Kl.08:27, 26 april, 2018

Miljonbelopp till Kalmar för att korta cancervårdsköerna
Foto: Arkiv

Regeringen betalar ut 4,6 miljoner kronor för arbetet med att korta köerna i cancervården i Kalmar. Beslutet är en del av överenskommelse om cancervården mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för 2018.

Det är den första halvan av årets statsbidrag för att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna inom cancervården, som betalas ut. Totalt kan landstingen få ytterligare 196 miljoner kronor i år, det vill säga totalt 391 miljoner kronor.

– Vi har fått Landstinget i Kalmar läns handlingsplan för det fortsatta arbetet med standardiserade vårdförlopp i cancervården. Då handlingsplanen uppfyller grundkraven får Kalmar län ta del av medlen som regeringen avsätter för en bättre cancervård, med 4,6 miljoner kronor. Dessutom finns det möjlighet till mer pengar under året, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

De standardiserade vårdförlopp som införs inom cancervården är specifika för varje cancerdiagnos. Genom att arbeta mer standardiserat, och med uppsatta tidsgränser mellan olika moment i vårdförloppet mellan välgrundad misstanke om cancer och behandlingsstart, kortas väntetiderna och vården bli mer jämlik.

För att få ta del av den första halvan av årets statsbidrag ska landstingen och regionerna skicka in handlingsplaner som bland annat beskriver hur årets arbete med införandet av de standardiserade vårdförloppen ska ske. Regeringens beslut innebär att samtliga landstings handlingsplaner är godkända.

För att få ta del av den andra halvan ska landstingen senast i november i år kunna visa att de har uppfyllt kraven i årets överenskommelse. En motsvarande summa betalas därefter ut i slutet av året till de landsting som uppfyllt kraven.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmartjej får stipendium för att resa till Brasilien

"Jag vill utöka mina kunskaper och få nya perspektiv," säger hon.

Hanna Thulin

Kl.06:52, 26 april, 2018

Kalmartjej får stipendium för att resa till Brasilien
Foto: Victor Ramström/Pixabay

Angelica Grön från Kalmar är årets stipendiat från Växjö stift i Svenska kyrkans utbytesprogram Ung i den världsvida kyrkan. Från och med början av september kommer hon att tillbringa tre månader i Brasilien för att bekanta sig med arbetet i kyrkan och dela tro och liv i en annan kultur.

Angelica har just nu tagit en paus i sina sjuksköterskestudier för att arbeta som diakoniassistent med inriktning på konfirmander och ungdomar i Birgittakyrkan i Kalmar.

– Ända sedan jag konfirmerades har jag varit aktiv inom en rad olika saker som bland annat konfirmandledare, kyrkvärd, ordförande i kyrkans unga, församlingsrådsledamot och kyrkopolitiker. I min församling har jag fått växa genom mina ansvar. Det har format mig till den människa jag är idag, säger Angelica.

Nu känner hon att hon vill testa på något nytt inom kyrkan, och det var därför hon ansökte om att få delta i Svenska kyrkans utbytesprogram.

– Jag vill utöka mina kunskaper och få nya perspektiv. Jag vill se hur den kristna tron utmärker sig i andra delar av världen. Jag vill lära mig mer och fördjupa mig själv, samt utmana mig själv att öppna upp nya perspektiv för min tro. Erfarenheterna vill jag i framtiden använda i vardagen men även inom en framtida tjänst inom kyrkan och i mina förtroendeuppdrag, säger Angelica.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fridas make gick bort – nu samlar bästa vännen in pengar

För två veckor sedan gick Fridas man bort i cancer, nu ligger hennes son inne på intensiven. För att underlätta ekonomisk mitt i all sorg har hennes vän Michelle startat en insamling till Frida och hennes söner.

Hanna Thulin

Kl.19:30, 25 april, 2018

Fridas make gick bort – nu samlar bästa vännen in pengar
Michelle Sjöholm vill hjälpa sin bästa vän Frida Berneke genom att samla in pengar till henne och hennes söner Leon och Jack. Foto: Privat

I början av april gick Frida Bernekes man Fredrik bort i cancer efter att ha blivit diagnostiserad med det i oktober förra året. Det var ingen som hade räknat med att sjukdomsförloppet skulle gå så snabbt. Han var endast 27 år gammal och efterlämnar sig två söner, Leon och Jack.

Nu, bara två veckor efter Fredriks död, kommer nästa bakslag för Frida. I torsdags tog hon sin yngsta son Jack till vårdcentralen där de hade starka misstankar om att han hade drabbats av EHCE, en bakterieinfektion som orsakar kraftiga buksmärtor. Måndags konstaterades det att det hade utvecklats till det allvarligare tillståndet HUS. Under tisdagen fick de åka ambulans ner till Lund för att få honom undersökt.

För att underlätta för Frida och barnen så har hennes kompis Michelle Sjöholm startat en insamling.

– Vi har känt varandra sedan vi var 14 år och alltid funnits där för varandra. I en sån här situation kan man inte göra så mycket och det gjorde mig och min vän frustrerade. Då kom vi på denna insamlingen, säger Michelle.

Michelle gör Frida fin i håret inför Frida och Fredriks bröllop i december. Foto: Privat

Michelle gör Frida fin i håret inför Frida och Fredriks bröllop i december. Foto: Privat

Frida har precis börjat läsa ekonomi på Linnéuniversitetet och tanken var att Fredrik skulle vara pappaledig i höst så att hon skulle kunna fokusera på studierna. Utan en stadig inkomst och oklara planer för framtiden kan en gåva betyda mycket.

– Jag tänker främst på deras tid i Lund nu, det är mycket som kostar i form av hotell, mat och tågresa. Pojkarna växer ju snabbt i denna åldern också och kommer behöva kläder och det blir tufft för någon som är ensamstående.

Michelle gjorde ett inlägg på Facebook under onsdagen där hon uppmanade de som ville hjälpa till att swisha en slant till Frida och gensvaret har redan varit enormt.

– Jag trodde inte att det skulle få en så stor spridning. Fridas egna Instagramkonto där hon dokumenterar en del har gått från 400 till 1700 följare på bara några timmar.

Just nu hoppas alla inblandade på att Jack ska bli tillräckligt bra för att kunna vara med på pappa Fredriks begravning som är på tisdag. Blir han inte det kanske de måste skjuta på den.

– Oavsett när det sker så kommer det att vara en öppen begravning så alla som känner familjen kan gå dit för att lämna ett minne, hälsar Michelle.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kvinna med barn körde i diket – väjde för berusad traktorförare

Den berusade traktorföraren körde ut i mötande körfält och tvingade kvinnan att väja ner i diket.

Hanna Thulin

Kl.17:33, 25 april, 2018

Kvinna med barn körde i diket – väjde för berusad traktorförare
Foto: Bildbyrån

På tisdagseftermiddagen inkom ett larm till SOS om att en bil kört i diket strax utanför Tvärskog. När polisen kom till platsen kunde de konstatera att ett brott låg bakom olyckan.

En man född -88 ska ha framfört en traktor med en påkopplad maskin och bland annat kört in i sidan på en mötande lastbil. Lastbilschauffören lyckades hålla bilen på banan men när traktorn sedan gick ut i mötande körfält igen så kom det en personbil som var tvungen att köra ner i diket för att inte krocka.

– I bilen färdades en kvinna och ett barn. Kvinnan drabbades av höft- och ryggskador men barnet klarade sig oskadd, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson.

Mannen körde vidare med traktorn och polisen hittade honom sedan på en gata i Ljungbyholm där man kunde konstatera att han var kraftigt berusad. Polisen tog med sig mannen som fick ligga inne för tillnyktring då han var så pass berusad.

Mannen misstänks nu för grovt rattfylleri, grov olovlig körning, vållande till kroppskada, smitning från trafikolycka och olovligt förfogande.

– Mannen ska ha varit anställd på en gård i närheten och inte haft tillåtelse att koppla på kultivatorn på traktor, därav rubriceringen olovligt förfogande, säger Robert Loeffel.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng