Sjukhusets svar efter kritiken: ”Var väldigt mycket att göra” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Sjukhusets svar efter kritiken: ”Var väldigt mycket att göra”

Verksamhetschefen ger sin syn på fredagens incident.

Samuel Slättman

Kl.19:38, 11 december, 2017

Sjukhusets svar efter kritiken: ”Var väldigt mycket att göra”
Foto: Arkiv.

I helgen hörde en privatperson av sig till 24Kalmar och berättade hur hennes 61-årig mamma, som lider av lungsjukdomen KOL, höll på att skickas hem från akutmottagningenLänssjukhuset i Kalmar. Mamman hade då inte fått träffa en läkare på över åtta timmar och inte heller fått någon att äta. Senare visade det sig att mamman led av lunginflammation och hade hög feber.

Björn Flodmark, verksamhetschef för akutmottagningen på länssjukhuset i Kalmar, kan inte kommentera det enskilda fallet, men han berättar att det under fredagen och helgen var stressigare än vanligt.

LÄS MER: Läkare ville skicka hem KOL-sjuk 61-åring – hade lunginflammation och feber

– Jag har fått refererat från flera medarbetare att det var väldigt mycket att göra och att vi var väldigt hårt belastade, säger Flodmark och fortsätter:

– I det här fallet kan jag bara beklaga. Sådana här situationer uppstår titt som tätt och det är jättesvårt att förutse dem.

Flodmark förklarar att flera faktorer spelar in när storleken på personalstyrka för en specifik dag bestäms. Tid på året och vilken veckodag det är spelar roll. Dessutom har det aktuella vädret stor inverkan på antalet patienter som söker akutsjukvård.

– Ett annat växande problem, inte bara i Kalmar utan i hela västvärlden, är att personer söker sig till akuten på sjukhus när de egentligen ska uppsöka en annan vårdnivå. Vi ägnar förhållandevis mycket tid åt människor som inte är svårt sjuka och som hade blivit bättre mottagna på en annan avdelning, säger Flodmark.

Efter att 24Kalmar publicerat artikeln om den 61-åriga KOL-patienten med lunginflammation hörde ytterligare än anhörig av sig. Marie Sandelius berättade då hur hennes 27-åriga dotter Camilla skickades hem från akuten med migränmedicin i våras. Ett halvår senare dog Camilla på grund av en hjärntumör.

– Min största oro är att akutpersonalen går på knäna. Och det måste ut, sa Marie Sandelius till 24Kalmar under söndagen.

Verksamhetschefen Björn Flodmark igen:

– Vi är fullt bemannade inom princip alla personalkategorier, så vi har förhållandevis god bemanning. Tittar vi tillbaka i tiden ett-två år var det stora bekymmer men där har vi kommit ifatt, i alla fall när det gäller antalet. Sedan finns det utmaningar i att hitta rätt kompetens, avslutar Flodmark.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kommunen: ”Branden är släckt”

Avspärrningarna kommer troligtvis att vara kvar resten av tisdagen.

Andreas Norinder

Kl.10:00, 24 april, 2018

3 bilder
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Michaela Ekström
  Foto: Michaela Ekström

Det var strax efter lockan 16 på måndagen som det började brinna hos Läckeby productsTorsåsgatan i Kalmar. Den kraftiga rökutvecklingen syntes på långt håll och en frätande lukt spreds sig över staden.

Räddningstjänsten skickade ut ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, och intilliggande bostäder fick evakueras. Även Ica Maxi och Malkars utrymde sina lokaler. Branden började i ett betbad med frätande lut och röken bedömdes vara giftig att andas in.

LÄS MER: 30-tal personer på akuten efter branden

Branden var fortfarande igång under tisdagsmorgonen men vid klockan nio meddelade Kalmar kommun att den ”i princip är släckt”. Avspärrningarna har hävts successivt under tisdagen.

I nuläget är det ett fåtal byggnader intill Läckeby products som fortfarande är avspärrade. Den avspärrningen kommer sannolikt att gälla under resten av tisdagen. Nu ska det så kallade kemarbetet inledas där man säkrar och sanerar brandplatsen.

31230619_1891015190910095_3473529380495090319_n Foto: Kalmar kommun

Tidigare under förmiddagen meddelade länssjukhuset att ett 30-tal personer fick uppsöka vården i samband med branden. Det rör sig om cirka 20 personer ur räddningspersonalen samt omkring tio stycken privatpersoner.

Ingen person fick allvarliga skador. Det ska ha rört sig om lindriga symptom som ögonsveda och retningar i svalg. Samtliga personer kunde lämna sjukhuset efter att ha fått behandling.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

30-tal personer på akuten efter branden

Under natten har flera personer undersökts på akutmottagningen efter branden.

Mia Martelleur

Kl.08:07, 24 april, 2018

30-tal personer på akuten efter branden

Ett 10-tal privatpersoner och ett 20-tal ur räddningspersonalen har undersökts på Länssjukhusets akutmottagning under natten, meddelar Landstinget i Kalmar. Orsaken är den gifta rök som spridits efter branden som på måndagseftermiddagen utbröt i en industrilokal i Kalmar.

Enligt sjukhuset har samtliga privatpersoner haft lindriga skador. Några ur räddningspersonalen hade lindriga symptom som ögonsveda och retningar i svalg. Samtliga personer har fått behandling och kunnat lämna sjukhuset.

LÄS MER: Avspärrningarna minskar: ”Branden är inte släckt men under kontroll”

Under natten har Länssjukhuset i Kalmar varit i beredskap för att kunna planera och hantera situationen tillsammans med sjukhuset medarbetare. Men nu på morgonen avslutas stabsläget.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon blev nummer 15 000 i Mörbylånga kommun

Milstolpen är nådd – lilla Ronja firades av kommuntopparna.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:05, 24 april, 2018

2 bilder
 • Henrik Yngvesson, Pär Haglund-Olsson och Jeanette Wilner tillsammans med lilla Ronja. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
  Henrik Yngvesson, Pär Haglund-Olsson och Jeanette Wilner tillsammans med lilla Ronja. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
 • Henrik Yngvesson och lilla Ronja. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Henrik Yngvesson och lilla Ronja. Foto: Karl-Oskar Karlsson

MISSA INTE: Alla nyheter från Öland – besök våra nya sajt 24Öland.se

Den 25 februari är ett historiskt datum för Pär Haglund-Olsson och Jeanette WilnerVästra Malmen i Norra Möckleby, men även för hela Mörbylånga kommun. Inte nog med att parets första barn Ronja föddes då – det var även då som Mörbylånga tog klivet över 15 000 invånare.

Såväl kommundirektören Ann Willsund som kommunalrådet Henrik Yngvesson (M) uppvaktade nummer 15 000 med ett diplom och en gåva.

– Äntligen! Vi har väntat på den 15 000:e invånaren. Det har varit en målsättning för oss, säger kommunalrådet Henrik Yngvesson (M).

Nu är siktet inställt på nästa tusental.

– Nu siktar vi på 16 000 till 2025. Det ska inte vara omöjligt, säger Ann Willsund.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sista asylboendet på Öland avvecklat: ”Känns konstigt”

Det fanns ett tiotal anläggningar som mest, men under måndagen försvann det sista asylboendet på ön.

Magnus Jansson

Kl.06:57, 24 april, 2018

Sista asylboendet på Öland avvecklat: ”Känns konstigt”
Förutom kommunala boenden för ensamkommande så finns det inte längre några bostäder på Öland som hyrs av Migrationsverket. Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild

MISSA INTE: Alla nyheter från Öland – besök våra nya sajt 24Öland.se

När flyktingkrisen var som värst hade Öland ett tiotal asylboenden. Under måndagen avvecklades det sista när de boende lämnade Littorinabyn i Ekerum, rapporterar tidningen Barometern.

Förutom kommunala boenden för ensamkommande så finns det inte längre några bostäder som hyrs av Migrationsverket. Några av de människor som bodde i Littorinabyn har skaffat eget boende och några kördes med bussar till asylboenden på fastlandet.

– Det känns konstigt nu när det blir tomt. Tänk när det var som flest asylboenden här hade man fullt upp med att hjälpa till, säger volontären Ingrid Nilsson till tidningen.

Bostadsrättsföreningen vid Littorinabyn hade avtal med Migrationsverket till slutet av månaden. Upphämtningen gick lugnt till och de familjer som fanns kvar hade haft ett par veckor på sig att packa och städa.

– Lite synd tycker jag om de familjer som flyttat mer än fem gånger och fortfarande väntar på besked om uppehållstillstånd, säger Nilsson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Så blir vädret på Valborg

Snart ska våren välkomnas på allvar med de traditionsenliga majbrasorna.

Andreas Norinder

Kl.19:56, 23 april, 2018

SMHI: Så blir vädret på Valborg
Foto: Arkiv/Isabelle Holmgren

Det varma vädret från den senaste veckan ser ut att hålla sig borta de kommande dagarna enligt SMHI:s senaste prognos.

valborgsmässoafton, måndag den 30 april, väntas det bli mulet och runt nio grader med inslag av regn.

Även den första maj spås bli en mulen dag där regnskurarna visar sig.

Den kommande veckan tror SMHI att Kalmar får inslag av regn på torsdag, fredag och lördag. Temperaturen beräknas hamna runt 9-13 grader och mestadels molnigt väder.

Valborgsmässoafton infaller på solens så kallade kvartspunkt i solhjulet, mitt emellan vårdagjämningen och midsommar. För de allra flesta är valborgsfirandet en symbol för att våren och ljuset är här.

Dagen är särskilt stor i akademiska städer som UppsalaLund och Linköping.

Högtiden firas på många håll runt om i Europa. I Sverige är dagen lite extra speciell då det också är Kung Carl den XVI Gustafs födelsedag.

Den som vill lära sig mer om varför vi firar valborg kan läsa här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng