Nytt internationellt evenemang till Kalmar

Mitt i midsommarveckan arrangeras en ny internationell tävling i Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:24, 15 december, 2017

Nytt internationellt evenemang till Kalmar
Jonas Sjöberg, KFUM Kalmar Saints, Jovan Skundric, Småland-Blekinge Basketdistriktsförbund, Anders Blomqvist, Småland-Blekinge Basketdistriktsförbund, Thomas Carlzon, landshövding, Johan Persson, kommunstyrelsens ordförande och Johan Göransson, Destination Kalmar. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Vid en pressträff på länsresidenset presenterade Småland-Blekinge Basketdistriktsförbund sina planer tillsammans med representanter från Kalmar kommun och landshövdingen, Thomas Carlzon, för ett nytt internationellt evenemang till Kalmar.

I midsommarveckan nästa år väntas 350-500 U18-basketspelare från stora delar av Europa inta Kalmar för turneringen Midsummer cup.

– Den här turneringen är till för distriktslag, typ som Smålandslaget. Vi har märkt av ett stort intresse från internationellt hål, säger Jovan Skundric från Småland-Blekinge Basketdistriktsförbund.

Upplägget med matcher och kringaktiviteter tror man ska kunna stärka varumärket Småland.

– Vi ser det här som ett årligen återkommande arrangemang i Småland där man kommer bjudas på högklassig basket samtidigt som vi arrangerar midsommarfest vid Kalmar slott och visar upp Kalmar och Småland, säger Anders Blomqvist, ordförande i Småland-Blekinge Basketdistriktsförbund.

Intresset för turneringen är stort och det finns intressenter från Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Holland, England och Polen.

– Hela norra Europa i stort sett, säger Skundric.

Jonas Sjöberg från KFUM Kalmar Saints:

– Det här innebär att vi kommer behöva upp emot 50 funktionärer varje dag. Vi har redan nu goda samarbeten inom distriktet, och hoppas att vi kan mobilisera inför den här häftiga uppgiften också.

Turneringen inleds torsdagen den 21 juni – då även invigningen äger rum. Finalen spelas söndagen den 24 juni – och om vädret tillåter – kan den komma att spelas utomhus på Långvikens basketplan.

– Det hoppas vi kunna genomföra. I övrigt spelas matcherna inomhus i Kalmar sportcenter i de tre hallarna vi har att tillgå där. Blir det så pass många lag som kommer att sportcentret inte räcker till får vi flytta ut en del matcher till antingen Falkenbergshallen eller Kalmarsundsskolan, säger Jonas Sjöberg.

Precis som i många andra idrotter står basketen inför problemet att många ungdomar slutar med sin sport mellan 15 och 17 års ålder. Något man hoppas kunna råda bot på genom att ordna arrangemang av den här digniteten.

– Dessutom är turneringen för både killar och tjejer. Vi siktar på mellan 10-20 lag, men har tagit höjd för att kunna ta emot 30 stycken, säger Jovan Skundric.

– Att det blev just Kalmar är för att vi har väldigt bra faciliteter, kontakter och miljö här, med Kalmar slott och allt som staden har att erbjuda, säger Anders Blomqvist.

Landshövdingen Thomas Carlzon är protektor för evenemanget och innan februari månad hoppas man veta hur många lag som kommer till spel.

Kommunstyrelsens ordförande, Johan Persson (S):

– Basketen har levt lite undanskymd, men är på frammarsch och kommer mer och mer här i Kalmar. Det känns jättekul att vi får ytterligare ett stort evenemang till Kalmar och framför allt är det kul för ungdomarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokalidrotten

Tung helg för de lokala lagen

Helgens lokalidrott blev ingen dundersuccé för Kalmarlagen. Största positiva nyheten stod basketdamerna för.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.21:25, 20 november, 2016

Tung helg för de lokala lagen
BK Cahoot damer åkte på stryk i helgens match. Foto: Privat

Basket

Damer division 2

Kalmar/Borgholm – Brahe Basket 95 : 50

Herrar division 3

Kalmar Saints – Brahe Gul 41:42

Bowling

Damer Elitserien

BK Cahoot – BK Eva, Stockholm 7-13

– Vi visste att det skulle bli en tuff match och att många av oss skulle behöva prestera på topp. Vi har vunnit mot dem förut, men förra säsongen blev det 10-10 mot dem hemma. Denna gången var det BK Eva som drog det längsta strået. De var bättre och vi tömmer för många rutor, samtidigt som vi har oflyt och får en del hål i sista rutorna som gör att de vinner 2 utan serierna, säger Frida Löhnert, spelare i BK Cahoot.

Topp tre resultatmässigt: Frida Löhnert (808), Kerstin Brannestam (794), och Evelina Hedlund (778).

Herrar division 1

BK Cahoot – BK Grabbers 15-5

Nybro IF – BK Grabbers 9-11

Handboll

Damer division 2

KFUM Kalmar HK – Kävlinge HK 20-24

Mål Kalmar: Olivia Johansson 6, Hanna Thulin 6, Joanna Jonsson 5, Olivia Jonsson 3

Kalmar HK har fortsatt svårt att vinna sina matcher. Förutom seriepremiären så har det endast blivit förluster. Söndagens match mot Kävlinge var inget undantag.

– Kalmar kom inte riktigt upp i energi. Kävlinge var absolut inte överlägsna men Kalmar missade allt för många klara lägen. Missar man målet åtta av tio gånger genom att skjuta utanför vinner man tyvärr inga matcher, säger skadade Maria Hammarström som följde matchen från läktaren.

Nästa helg väntar en tuff match mot Växjö som är så nära ett derby Kalmar kan komma.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Helgens lokalidrott

Kalmar HK tog dubbla premiärsegrar

Kalmar HK inledde serien på allra bästa sätt, både herrarna och damerna kunde räkna in varsin trepoängare. Det var även stora framgångar i gymnastik i helgen för Kalmar. Här läser du om all helgens lokalidrott.

Elias Håkansson

Elias Håkansson

Kl.21:23, 9 oktober, 2016

2 bilder
  • Kalmar HK vann premiärmatchen mot Eslövstjejerna med 25-21. Foto: Privat.
    Kalmar HK vann premiärmatchen mot Eslövstjejerna med 25-21. Foto: Privat.
  • Kalmar C-trupp hade en toppenhelg i Rottne när tre pokaler kunde hämtas hem till Kalmar. Glädjen var stor bland tjejerna. Foto: Privat
    Kalmar C-trupp hade en toppenhelg i Rottne när tre pokaler kunde hämtas hem till Kalmar. Glädjen var stor bland tjejerna. Foto: Privat

HANDBOLL

Damer division 2

HF Eslövstjejerna – KFUM Kalmar HK Damer 21–25 (8-15)

Kalmar HK öppnade säsongen på allra bästa sätt. En mycket stark första halvlek där en Kalmartjejerna kunde ta med sig en sjumålsledning in i omklädningsrummet.

– Vi har ett väldigt bra försvarsspel första halvlek, är kompakta och låser deras spel. Framåt spelar vi med hög fart och aspar många heta lägen, säger målvakten Sara Karlsson.

Under andra halvlek gör Eslöv vissa justeringar som skapar oreda i Kalmarlaget. Trots en mindre bra andra halvlek kan tjejerna hålla undan och tillslut vinna med tre bollars marginal.

– Vi tar med oss första halvlek och den underbara laginsatsen. Det är det som ger oss segern och det känns riktigt skönt att få inleda med full pott, säger Karlsson.

Målskyttar KHK: Maria Hammarström 2, Olivia Johansson 6, Elin Blomgren 2, Sarah Fransson 5, Nathalie Rasmussen 3, Joanna Jonsson 6. Maja Haraldsson

Herrar division 3

KFUM Kalmar HK – SK Rigel 30–21 (13-9) 

Målskyttar KHK: Olle Blomgren 2, Christian Petersson 4, Oscar Gustafsson 5, Jesper Andervi 4, Jakob Oskarsson 5, Emil Persson, Mattias Myhrberg 4, Joel Ahnstedt 5

 

GYMNASTIK

Gymnstik

Kalmar GF:s C-trupp tog hem tre pokaler, 1:a i matta och 2:a i trampett och matta, under en tävling i Rottne under helgen.

BASKET

Herrar division 2

Brahe Röd–Kalmar Saints 80–62

Damer division 2

Brahe Basket B–Kalmar/Borgholm 44–51

 

TENNIS

Karlskrona TK – Kalmar TK 0-4 

Tennismatcherna uppdateras under kvällen. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Baskettalanger flyttar till Malmö

Flera talanger från olika delar av landet och andra länder kommer till hösten att flytta till Malmö för spel på Basketgymnasiet. Två av dem kommer från Kalmar.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.08:48, 29 maj, 2016

Baskettalanger flyttar till Malmö
Malmöklubben Malbas tränare Henrik Svensson. Foto: Bildbyrån

I augusti kommer Kalmarkillarna Simon Toulikas och Sebastian Sjöberg att flytta till Malmö för spel i Malbas.

– Hos oss har vi ingen möjlighet att värva spelare från större klubbar utan vi får plocka från mindre, precis som vi har gjort här. Det här är väldigt lovande killar, kommenterar tränaren Henrik Svensson.

Går det att säga något om spelarna?

– Jag har bara sett de en gång. Det var i januari när vi hade uttagning. Sebastian Sjöberg har provat på spel i ungdomslandslaget. Men det är riktigt träningsvilliga killar som har stor potential.

Hur mycket hjälper ni killarna med boende och dylikt?

– Vi försöker att hjälpa alla med boende men det är svårt. De här killarna som vi har tagit in i år har löst allt själv och det tyder ju på en god vilja.

Baskettalangerna flyttar till Malmö i början på augusti.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bittra resultat för Kalmar Saints

Det blev förlust för såväl dam- som herrlaget när Kalmar Saints i helgens basketmatcher. Damerna åkte på storförlust mot Oskarshamn medan herrarna sånär knep poäng i toppmötet med Bankeryd.

Oscar Pettersson

Oscar Pettersson

Kl.15:10, 21 februari, 2016

Bittra resultat för Kalmar Saints
Det blev dubbla förluster för Kalmar Saints i helgens basketmatcher. Foto: Martin Persson

Det går fortsatt tungt för Kalmar Saints i baskettvåan. På söndagen åkte laget på en ny storförlust, denna gången borta mot Oskarshamns BBK, med 102-28 och kräftgången fortsätter för de skadeförföljda basketdamerna. Laget ligger näst sist i tabellen.

Saints herrar var desto närmare poäng i bortamötet med toppkonkurrenten Bankeryd. Den knappa förlusten skrevs till 69-61 och därmed tappade Saints mark i toppen av tabellen. Dock är det endast två poäng upp till andraplatsen.

FaktaBasket division 2, dam:

Oskarshamns BBK - Kalmar Saints 102 - 28

Basket division 2, herr:

Bankeryd - Kalmar Saints 69-61

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dubbla förluster för Kalmar Saints

Det blev förluster för både herrarna och damerna i Kalmar Saints i helgens hemmamatcher.

Oscar Pettersson

Oscar Pettersson

Kl.20:18, 7 februari, 2016

Dubbla förluster för Kalmar Saints
Kalmar Saints åkte på dubbla förluster i helgen. Foto: Martin Persson

Damerna inledde helgens dubbla hemmamatcher för Kalmar Saints när man tog emot Nässjö Basket. Det blev ingen rolig historia för Saints som fortsatt är hårt drabbade av skador. Förlusten skrevs till 34-100.

Två timmar senare var det dags för seriefinal för herrarna mot Växjö Ravens. Och det blev en betydligt jämnare historia. Trots tappert kämpande så förlorade Saints matchen med 79-88.

Herrarna ligger på andra plats i en jämn tabell, efter just Växjö Ravens. Damerna ligger femma.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng