GUIDE

Expertens guide: Här är julens bästa öl

Ölkännaren Peter Sunnanek vet vad som passar bäst till sillen, skinkan och godisbordet.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.14:14, 19 december, 2017

Expertens guide: Här är julens bästa öl
Peter Sunnanek tipsar om goda öl som passar till alla olika inslag på julbordet. Foto: Arkiv/Pixabay

Julen är en av våra stora mathögtider och ett viktig inslag är vilken dryck som man ska ha till. Peter Sunnanek från Beer Connoisseurs arrangerar både festivaler och ölprovningar och han har ett stort intresse för det han kallar ”kvalitetsöl”.

Lagom till julen lanserar många bryggerier ett eller flera julöl, någon han anser kan vara  vilseledande för den som letar efter ett passande öl till julbordet.

– Jag är lite tveksam till konceptet ”julöl”. Det handlar om många olika ölstilar och är inte vägledande ur konsumentsynpunkt. Det är heller inte givet att det passar till julmat, säger Peter.

– Segmentet julöl är ofta mörkare och starkare öl med kryddor som är typiska för julen. Men det är ganska brett och blir lätt lite spretigt.

För 24:ans sajter presenterar Peter en guide för dig som vill tänka lite utanför boxen och hitta nya spännande öl som passar bra till de olika delarna av julbordet.

Till sillbordet:

Oktoberfestlig Ängöl (Oktoberfest/Märzen)

Negra Modelo (Röd, Wienerlager)

– Detta är öl som fungerar jättebra till sill och den delen av julbordet. Det passar även bra man dricker snaps till. Detta då smakerna är balanserade och inte sticker i väg. Om det är för stark bitterhet kan det skära sig i munnen med snapsen.

– De är inte så humlebeska utan har en mer maltig och brödig ton. De fungerar bra till den vanliga julmaten också.

– Med ett mexikanskt öl tänker folk ofta på limeklyftan och en ljus lager. Negra Modelo är lite mörkare och jättegod, den är inte heller så stark. Om man vill ha ett alternativ rekommenderar jag Kalla Tiders från Ängöl.

Till det småvarma och kallskurna:

N’Ice Chouffe (Belgisk Dark Ale)

Ayinger Celebrator (Doppelbock)

– Jag tänker att man inte dricker snaps då, vilket gör att det passar med en lite starkare öl. Chouffe (10%) har fått bra recensioner i år, jag undrar om de kanske har skruvat på något i receptet.

– Celebrator är en klassiker som fungerar jättebra till mat. Den är inte så alkoholstark och det kan vara en faktor att välja denna, att man vill hålla nere alkoholen lite.

Andra tips till sill, småvarma och kallskruna är Jenny Nyströms julöl (Engelsk Pale Ale) och Kalla Tiders, som även passar bra till sillbordet.

Till godisbordet:

Semichlaus (Doppelbock)

– Denna öl kommer från Österrike och namnet är faktiskt ett dialektalt namn på tomten. Ölen passar att dricka till godis då sötman ger en bra balans. Ölen görs varje år och kommer till Sverige i små partier.

– Karaktären med hög sötma gör att den här typen av öl kan ersätta ett dessertvin i till exempel en nyårssupé.

Istället för glöggen:

Liefmans Glühkriek (Belgisk Ale)

– Denna öl ska man egentligen värma och dricka varm, men den är trevlig att dricka kall också. Vid en provning med Kalmar Ölsällskap gjorde vi en jämförelse mellan att dricka en varm och en kylskåpskall, det var väldigt intressant.

– Det är ett syrligt körsbärsöl i botten som man har tillsatt med kryddor som kanel, ingefära och kardemumma. Det gör att det känns ”juligt”. Vill man skoja till det så är detta ett alternativ till glöggen. Den säljs i det ordinarie julölssortimentet.

Öltips: Peter Sunnanek

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vimmel

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!

24Kalmars fotograf tog pulsen på Kalmars nattliv. Fastnade du eller någon du känner på bild?

Redaktionen

Redaktionen

Kl.10:27, 22 januari, 2018

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!
Foto: Fredrik Mårtensson

24Kalmars fotograf Fredrik Mårtensson var under lördagskvällen ute på Kalmars krogar. Kolla igenom bilderna i galleriet för att se om du eller någon du känner förevigades.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas superenkla recept: ”Gott och varierande”

"Våga ta ut svängarna och testa något helt annat"

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.18:07, 21 januari, 2018

Mästerkock-Emmas superenkla recept: ”Gott och varierande”

Korv med bröd – klassiskt, gott, enkelt och varierande. Våga ta ut svängarna och testa något helt annat än de traditionella tillbehören, bara fantasin sätter stopp! Emma har valt ett tillbehör baserat på tomat denna gång, men älskar även att göra korvröror med majonäs som grund! Tips på andra korvtillbehör finner du längre ner!

Chorizo med italienskinspirerad tomatröra
– Kryddstark korv och gyllenbrunt, grillat korvbröd med smält mozzarella inuti. Korven toppas med en röra på tomater, avokado, pinjenötter, citron och vitlök – en oslagbar kombination.
Du behöver (4 port, 8 st korvar)
8 st chorizokorvar
8 st korvbröd (Jag använde Brooklyn hot dog buns)
2 st pkt mozzarella á 125 g

Tomatsalsa
400 g romantica tomater
2 st mogna avokado
1 st vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
70 g pinjenötter
1 st färsk kruka basilika
2 st nypor flingsalt

Garnering
Krasse
Basilikablad
Citronzest
Fingsalt

Gör så här
Sätt ugnen på 220 ºC grillvärme. Rosta pinjenötter i torr panna tills de blivit gyllenbruna. Tärna tomater och avokado fint. Blanda i skål med pinjenötter, riven vitlöksklyfta, citronsaft och finhackad basilika. Smaka av med flingsalt (ca 2 nypor).

ANNONS!! Emma Håkansson

Skär mozzarellan i tunna skivor och lägg 2-3 st i varje korvbröd. Placera bröden på ugnsplåt och ställ högt upp i ugnen. Låt stå inne i ca 5-10 min, men håll utkik. Bröden ska bli gyllenbruna och lite krispiga. Stek chorizo på medelvärme.

Dags för upplägg! Lägg lite tomatsalsa i korvbröden, lägg i korven och toppa åter igen med tomatsalsa och garnera med krasse, basilikablad, citronzest och flingsalt. Smaklig måltid!

Tips på korvtillbehör: karamelliserad lök, svampröra, coleslow med rotselleri och äpple, sötpotatisröra, tzatziki, chiliketchup, pepparrotskräm, avokadoröra etc etc.

För fler goda recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Förebygg skador i axlarna – träna rotatorkuffen

Emelie Elmes visar hur du förebygger skador i axlarna.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:57, 20 januari, 2018

Vad är Rotatorkuffen? Vi börjar där. Det är en muskelgrupp som stabiliserar axelleden. De fyra skelettmusklerna håller tillsammans ledhuvudet i axeln mot skulderbladet. Axlarna är väldigt utsatta och många får värk och förslitningar där.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Lägg in dessa tre övningar i din träning och bli stark hela vägen inifrån axeln och ut. Jobba med lätta vikter.

1. Sätt armbågen på knät med en lätt vikt i handen. Vrid ner armen tills den är parallellt med golvet och gå lugnt och kontrollerat upp igen.

2. Använd gummiband i en rörelse nerifrån och snett upp. I denna övning arbetar tre av de fyra stabiliserande musklerna.

3. Håll armbågen mot sidan genom hela övningen. Vrid bara så långt att det känns bra, det behöver inte vara en stor rörelse.

Emelie Elmes 

Här hittar du Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkocks-Emmas recept: ”Ljuvligt god och ett utmärkt alternativ”

Här är Emma Håkanssons mästerliga recept på tortillapanerad sötpotatisfalafel med gurksallad och syrlig majonäs.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.15:53, 14 januari, 2018

Mästerkocks-Emmas recept: ”Ljuvligt god och ett utmärkt alternativ”

Falafeln är ljuvlig god och ett utmärkt alternativ istället för kött. Den vegetariska bollen består oftast av kikärtor smaksatt med spiskummin och persilja, men går att krydda helt efter sitt eget tycke. Emma har valt att grunda sin falafel med just kikärtor, men även sötpotatis som ger en mildare smak. Panera falafeln med ströbröd, panko, sesamfrön eller som i detta fall – krossade tortillachips.

Tortillapanerad sötpotatisfalafel med gurksallad och syrlig majonäs
– Frasig falafel gjord på sötpotatis och kikärtor kontrasterar sig väldigt fint mot den friska majonäsdippen och fräscha salladen bestående av avokado och gurka

Du behöver (4 portioner: Cirka 22 stycken falafelbollar á 20 g)
Sötpotatisfalafel
1 pkt kikärtor 380 g
1,5 st normalstora sötpotatis
1 st ägg
1 dl panko
1 tsk dijonsenap
1 tsk grönsaksfond
1 tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk chiliflakes
0,5 tsk salt

50 g krossade tortillachips (förslagsvis chilismak)
Olivolja

Citronaioli
1,5 dl majonnäs (hemgjord eller Hellmans)
Rivet citronskal från en st citron
1 tsk citronsaft
1 st vitlöksklyfta
Ev salt

Avokado- och gurksallad
1 st gurka
2 st avokado
10-12 st småtomater
1 msk olivolja
1 dl hackad mynta
Salt

Serveras med ris

Gör så här
Sätt ungen på 225 ºC. Skala och riv sötpotatisen. Skölj kikärtorna i kallt vatten. Mixa alla ingredienser förutom tortillachipsen till en smet. Krossa chipsen i plastpåse eller mixa till smulor. Rulla fina bollar av smeten och avsluta med att panera i krossade chipsen. Placera falafelbollarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över rikligt med olivolja och ställ in i övre ugn ca 20-25 min. Vänd bollarna försiktigt efter hälften av tiden och ringla över ytterligare olivolja.

ANNONS!! Emma Håkansson

Citronaioli
Blanda majonnäs, riven vitlöksklyfta, citronskal, citronsaft och smaka av med ev lite salt.

Avokado-och gurksallad
Skär gurka och avokado i önskad form och blanda med halverade småtomater, hackad mynta, olivolja och lite salt.

Koka ris enligt anvisningar. Smaklig måltid och njut!

För fler goda recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Premiär för världsunikt träningskoncept i Kalmar

Stora miljonsatsningen lockade storpublik till nya gymmet.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.12:03, 13 januari, 2018

Premiär för världsunikt träningskoncept i Kalmar
Foto: Karl-Oskar Karlsson

Under lördagen invigdes Malkars Citys nya gym i GesällenKvarnholmen – och det var många Kalmarbor som var nyfikna på den 1 100 kvadratmeter stora träningsanläggningen.

Redan under fredagen hade träningskonceptet The Trip, ursprungligen från Nya Zeeland, premiär på Malkars.

LÄS MER: BILDEXTRA: Malkars nya gym andas italiensk design

The Trip är ett mörklagt rum med 30 träningscyklar där alla står vända mot en 11 meter bred och 3,40 meter hög konkavformad skärm.

Anläggningen i Kalmar är den blott andra i Sverige som börjat med konceptet. Än så länge finns The Trip på 38 platser i hela världen.

– De (företaget Les Mills) har skapat miljöer där du exempelvis åker genom en skog med jättestora svampar och där du sedan kommer ut i en stad, typ New York, efter att domedagen har inträffat. Det är så jäkla häftigt. Det är helt svart runt omkring vilket ger en känsla av att man sitter mitt i upplevelsen och tränar, säger Lars Malkar.

Vad sa de som testade?
– De tyckte att det var väldigt häftigt och det kan locka en yngre målgrupp för oss, där man vill ha lite mer upplevelse när man tränar. Det kan även attrahera folk som inte är så inne på cyklingen, ett lite bredare motionspass, helt enkelt.

Det nya city-gymmet har även en träningslokal där instruktörer håller i gruppass på en bioduk.

– De virtuella klasserna har vi implementerat på Malkars västra här i Kalmar och i Mönsterås – och det har slagit väldigt väl ut. Vi jobbar mycket med tillgänglighet, vilket gör att man i stort sett kan träna hos oss från 03:00 till 01:00. Genom de här virtuella klasserna breddar vi gruppträningen med flera hundra procent och den nya generationen tycker inte alls att det är konstigt att träna framför en bioduk, säger Malkar.

– Dessutom kommer det nya pass hela tiden med världens bästa instruktörer, vilket även gjort att fler killar har kommit in i gruppträningen. Det finns även möjlighet att får köra lite mer i fred genom att träna på lite udda tider. Det här är något vi vill fortsätta med på alla våra anläggningar.

Nu har det öppnat två gym i Kalmar efter nyår, finns det utrymme för så många träningsanläggningar i stan?
– Vi fokuserar inåt på vår egen verksamhet och trots att vi har en stor anläggning på Torsåsgatan så är vi trångbodda och vi har för varje år ökat i medlemsantal. I och med en stor anläggning i centrala Kalmar kan vi fördela våra medlemmar och på så sätt öka tillgängligheten. Sen är det så att allt fler människor börjar träna och dessutom är det bara 20-25 procent av befolkningen som går på gym eller liknande. Så det finn många kvar att hämta.

Den nya anläggningen är den tionde i ordningen för Malkars.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng