BILDEXTRA: Gemenskap i fokus när Kalmar HC stängde året

Föreningen jobbar hårt med att få fler ungdomar att spela ishockey. Under torsdagskvällen var isen full av hundratals spelare – från a-laget till det minsta knattelaget.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.07:10, 22 december, 2017

BILDEXTRA: Gemenskap i fokus när Kalmar HC stängde året
Foto: Karl-Oskar Karlsson

Totalt har Kalmar HC drygt 200 spelare på ungdomssidan. Under torsdagskvällen summerade föreningen ett framgångsrikt 2017 med en julavslutning där a-lagsspelarna var med och lirade med de allra minsta knattarna.

– Det var väldigt länge sedan vi körde något liknande. Syftet är enkelt. Det är att få ihop gemenskapen i föreningen och göra den tightare. Vi har varit lite spretiga innan, kan jag tycka. Det har varit a-laget för sig, damerna för sig och ungdomarna för sig, säger Tobias Johansson, ordförande i Kalmar HC.

Inför den här säsongen har Kalmar HC-stjärnan Jarkko Oikarinen klivit in som sportchef på ungdomssidan.

– Han har gjort ett jättejobb och brinner verkligen för det här. Sedan är han väldigt duktig med barnen också. Imponerande att han hinner med detta samtidigt som allt sitt eget, säger Johansson.

KHC-ordföranden belyser vikten av att det finns förebilder inom den egna föreningen.

– Det är extremt viktigt att man kan komma dit. Att de unga spelarna ser upp till a-lagsspelarna och att de strävar efter att få komma dit en dag. Att man bygger upp det där suget att nå hela vägen till klubbens a-lag. Idolerna behöver inte finnas i NHL eller SHL. De kan lika gärna finnas här i Iffehallen.

Hur ska vi summera ishockeyåret 2017?
– Jo, men det har varit ett bra år. A-laget var nära att ta klivet upp förra säsongen och den här säsongen har ju inletts bättre än på många år, och då snackar vi sent 90-tal. Damerna spelar matcher och utvecklas hela tiden och vi fortsätter att växa på ungdomssidan. Summa summarum har det varit ett väldigt bra år för Kalmar HC.

Se vårt bildspel från julavslutningen här nedanför.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Borås HC–Kalmar HC

Åkesson om bandet till Kalmar HC: ”Vill dra mitt lass”

Trots att han egentligen har lagt av – återfinns den förre lagkaptenen i Kalmar HC:s trupp när laget gästar Borås på söndagen. "Jag känner väldigt mycket för föreningen", säger Martin Åkesson.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.06:33, 21 januari, 2018

Åkesson om bandet till Kalmar HC: ”Vill dra mitt lass”
Martin Åkesson. Foto: Arkiv

Martin Åkesson har varit en av de absoluta nyckelspelarna i Kalmar HC sedan han kom till föreningen inför säsongen 2013/2014. Inför det här spelåret aviserade 28-åringen tidigt att han skulle få svårt att få ihop livspusslet med ishockeyn.

När det krisade i grundserien gjorde han comeback i två matcher och såg till att fylla ut truppen. I onsdags hade KHC återigen ont om spelare – då var Åkesson tillbaka på isen när laget förlorade för första gången i alltvåan, borta mot Mörrum. Till söndagens match mot Borås är han med i matchtruppen igen.

– Det är svårt att säga nej när man är hemma i Kalmar och är frisk och tillgänglig. Då är det klart att man ställer upp. Jag känner väldigt mycket för föreningen och många av dem som sliter varje dag för att Kalmar HC ska kunna ställa ett lag på banan, säger Martin Åkesson.

Hur känns kroppen?
– Den känns bra. Jag tränar väldigt mycket själv, så fysbiten är det inga problem med. Det är lite timing och sådana saker som inte är vad det en gång har varit, men man får gå på lite rutin.

I tisdags kväll fick han frågan om att vara med mot Mörrum. Då åkte han raka vägen ner till Iffehallen och gick på is med damlaget för att få in känslan. Inför söndagens match återfanns han med på isen när laget tränade i fredags.

– Man måste förbereda sig och hitta tillbaka till känslan och rutinerna.

Kan det bli aktuellt med en mer permanent lösning?
– Genom att vara med nu visar man att man vill och att det ska bli bra. Jag känner ju som sagt, starkt för föreningen, och vet hur hårt de jobbar. Det är flera spelare som bara har stuckit, skador och sjukdomar. Då känner jag att jag vill dra mitt lass i det här.

– Sen byter jag jobb i månadsskiftet och vet inte vad som händer med arbetstider och sånt. Kalmar vet om läget och det är delvis därför som jag inte varit med.

Vad vet du om söndagens motståndare Borås?
– När de spelade högre upp minns jag att de var väldigt puckskickliga. Nu har jag ingen koll alls, men eftersom de slog Mörrum för någon match sen, är de givetvis ett bra lag. Det finns inga dåliga lag i den här serien.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KALMAR HC–GISLAVEDS SK

Krossen i Iffehallen: ”Bra disciplin och fart”

8-1 slutade matchen för KHC när de mötte Gislaveds SK.

Matilda Larsson

Kl.21:50, 1 november, 2017

Krossen i Iffehallen: ”Bra disciplin och fart”
Foto: Arkiv.

Tre minuter in i första perioden satte Robin Dahlstedt första målet för Kalmar HC. Nio sekunder efter det första målet gjorde Shawn Mueller 2-0. Första perioden slutade 3-0 tack vare Jarkko Oikarinen.

– Det är roligt att det lossnade för grabbarna ikväll. Det var bra disciplin och fart, säger Reine Rydberg, tränare för KHC.

Uppvisningen fortsatte och efter andra perioden var ställningen 6-0. Det var inte förrän i tredje perioden som Gislaveds SK gjorde sitt enda mål i matchen, när Alexander Wetterstrand satte 8-1.

– Vi gjorde om formationerna och det funkade bra, fortsätter Reine Rydberg.

KHC leder fortsatt serien med tre poäng.

Kvällens mål gjordes av: Robin Dahlstedt, Shawn Mueller, Jarkko Oikarinen, Oliver Styf, Daniel Rosenquist, David Algulin och Viktor Crus-Rydberg.

FaktaIshockey, Division 2:
Kalmar HC - Gislaveds SK 8-1 (3-0, 3-0, 2-1)
Målen, KHC: Robin Dahlstedt, Shawn Mueller, Jarkko Oikarinen, Oliver Styf, Daniel Rosenquist, David Algulin och Viktor Crus-Rydberg.
Skotten: 38-33

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SHL-meriterad spelare tillbaka i Kalmar HC

35-åringen ansluter efter nyår.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:02, 30 oktober, 2017

SHL-meriterad spelare tillbaka i Kalmar HC
Jimmie Svensson är tillbaka i Kalmar HC. Foto: Kalmar HC

Han har spelat 31 SHL-matcher för Malmö Redhawks och varit lagkapten i nuvarande SHL-klubben Karlskrona. De två senaste säsongerna har han förstärkt Kalmar HC – och gör så även den här säsongen.

Via sin twittersida meddelar Kalmar HC att 35-årige forwarden Jimmie Svensson gör comeback i det hårdsatsande division 2-laget.

Kontraktet börjar gälla från och med den 1 januari 2018 och sträcker sig säsongen ut.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

NYBRO VIKINGS – TYRINGE 4-1

Vikings nyförvärv visade vägen i hemmadebuten

Nybro Vikings knep sin andra raka seger när Tyringe besegrades i hemmapremiären med 4-1.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.22:04, 20 september, 2017

Vikings nyförvärv visade vägen i hemmadebuten
Foto: Faton Pasho

Det var uppdukat för hockeyfest i Liljas Arena när 1 313 åskådare fanns på plats för att se Nybro Vikings i hemmapremiären mot Tyringe. Med ett nykomponerat intro åkte Vikings-spelarna ut på isen för att knipa sin andra raka seger.

SE INTROT HÄR! 

LÄS MER: TV: Premiär för Vikings nya intro

Det började dock åt andra hållet för hemmalaget Nybro Vikings när Tyringe redan efter fyra minuters spel kunde hitta nätmaskorna bakom Alexander Johansson i Nybromålet, ett resultat som stod sig perioden ut trots övertag i skottstatistiken för hemmalaget.

I den andra perioden fortsatte Tyringe sätta press på hemmalaget när domaren André Hiljanen hittade två utvisningar hos Vikingsspelarna Fabian Ilestedt och Jesper Bärgård i inledningen av perioden.

Istället för ett 2-0 mål för bortalaget kom kvitteringspucken med tolv sekunder kvar av Bärgårds utvisning. Forwarden Kim Runermark var påpasslig efter slarv i uppspelet från bortalaget och kunde enkelt lägga in kvitteringen 1-1.

– I första perioden blir det mycket spel fram och tillbaka där de får in en puck. I den andra perioden skapar de fler chanser än vad vi gör på grund av utvisningarna men jag tycker att vi har ett tålamod som gör att vi löser det, säger forwarden Emil Larsson. 

Inför den tredje perioden hade Nybro Vikings hela 32 skott på mål mot Tyringes 10, något som skulle visa sig vara avgörande. För nio minuter in i den tredje perioden vek sig Charlie Fredriksson i Tyringemålet när Emil Larsson serverades en perfekt passning av backen Erik Näslund. Forwarden gjorde inga misstag utan dunkade dit 2-1 pucken.

– Jag hann inte tänka så mycket utan såg att pucken kom upp och fick en fel träff helt enkelt, säger Emil och fortsätter.

– Jag har haft så många lägen under hela försäsongen som inte har suttit. I första perioden har jag två öppna mål som jag borde göra mål på, så det var en lättnad att se pucken gå in. Flera ton föll från axlarna efter målet.

Nybro vann tillslut matchen med hela 4-1 efter mål av Robin Wengdahl och Erik Lindström.

– Det var riktigt skönt att vi vann. Sedan att vi inte spelar bra hockey är väl en annan sak men vi vinner och det är viktigt, säger Emil Larsson som fick gåshud i inledningen av matchen.

– Det var riktigt mäktigt att åka ut på isen inför hemmapubliken ikväll. Jag fick gåshud när jag åkte in här under introt och under hela matchen var de igång. Jag hade stora förväntningar på supportrarna ikväll och de gjorde det dem skulle på läktaren, säger en nöjd Emil.

På söndag väntar en ny match när Vikings åker ner till Blekinge för att bärga ytterligare en trea.

– Vi måste fortsätta jobba. Vi får njuta ikväll och sedan fokusera på nästa match. På söndag gäller det igen, avslutar Emil.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmar HC

KHC:s ordförande omvald – så ska de ta nästa steg

Säsongen 16/17 blev en framgång både på och utanför isen för Kalmar HC. På måndagskvällen blev Tobias Johansson omvald för två nya år som ordförande.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.10:06, 18 juli, 2017

KHC:s ordförande omvald – så ska de ta nästa steg
Tobias Johansson har blivit omvald som ordförande i Kalmar HC. Foto: Arkiv

Som nykomlingar i Hockeytvåan lyckades Kalmar HC ta sig till slutkvalet till Hockeyettan, där man slutade på fjärde plats. När föreningen summerade året kunde man konstatera att omsättningen ökade kraftigt, från 2,9 till 4,6 miljoner kronor.

– Vi har haft våra utmaningar under året ekonomiskt men som jag många gånger påpekat, vi gör ingenting där vi riskerar vår ekonomi, säger KHC:s ordförande Tobias Johansson till föreningens hemsida.

LÄS MER: KHC:s nye kanadensare: ”Tack alla fans”

KHC har nu ett eget kapital på 68 000 kronor. En annan glädjande utveckling är att antalet medlemmar har ökat med cirka 100 personer.

– Vi hade 200 ungdomar i träning där 26 isledare tillsammans med övriga har gjort en mycket värdefull insats vecka efter vecka för att fostra våra barn och ungdomar, berömmer Johansson.

Kalmar HC blev även belönade med Kalmar kommun jämställdhetspris 2017 för sitt arbete med att starta upp ett damlag, något som 24Kalmar tidigare har uppmärksammat.

För att föreningen ska kunna ta nästa steg anser Tobias Johansson att det är viktigt att KHC kan behålla talangfulla ungdomar. Ett problem är att lokala föreningar värvar av varandra.

– Vi kommer föra en tydligare dialog om problematiken mot Smålands ishockeyförbund. Vi tappar i min värld för många barn och ungdomar till närliggande föreningar. Här måste vi jobba ännu hårdare för att erbjuda regionens bästa barn- och ungdomsverksamhet.

När föreningarna värvar ungdomar från varandra innebär det att vissa lag kan tvingas lägga ner på grund av spelarbrist.

– Det riskerar att urholka våra lag och killarna som stannar i sin moderförening får sluta för det inte finns någon verksamhet. Detta är helt oacceptabelt, menar Johansson.

I takt med att KHC växer så ökar behovet att ett större kansli. I framtiden ser Tobias Johansson att man måste tillsätta till exempel en klubbchef. Och som alltid är det viktigt med alla eldsjälar som ställer upp.

Ideella krafter i en förening är alltid en utmaning och det blir inte lättare men vi behöver bli fler som avlastar varandra och fler som engagerar sig i ishockeyn i Kalmar HC, säger Tobias Johansson.

En annan viktig punkt för att KHC ska kunna utvecklas är arenafrågan. Tidigare i våras rapporterade 24Kalmar om planerna – den politiska majoriteten vill bygga en ny ishall under nästa mandatperiod.

– Iffehallen byggdes 1981 och har sedan dess lappats ihop säsong efter säsong. Mögel har avlösts av råttor och möss i utrymmen där våra aktiva vistas och vi har haft barn och ungdomar som fått sluta spela ishockey på grund av den dåliga innemiljön, säger Johansson.

– Detta är ohållbart och ska vi lyckas fortsätta utveckla Kalmar HC dit jag och föreningen vill så måste Kalmar Kommun stå bakom denna ambition och inom en rimlig framtid bygga en ny arena och mötesplats för ishockeyn och konståkningen i Kalmar.

Om cirka tre veckor går Kalmar HC på is och den 26 augusti är det dags för säsongens första träningsmatch, borta mot Mörrum GoIS IK.

Preliminärt är det sedan seriepremiär i Hockeytvåan den 1 oktober mot Alvesta SK på bortaplan.

Kalmar HC har värvat en hel del nya spelare till årets säsong – här hittar du alla artiklar om KHC.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng