I samarbete med Kalmar Öland Airport

Möt vår nya bloggare – Tinna Berg

Lär känna Tinna Berg, 24Sveriges nya bloggare, som kommer att skriva om sina äventyr och inspirera läsarna till att upptäcka nya resmål.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.19:00, 22 december, 2017

Möt vår nya bloggare – Tinna Berg
Tinna Berg, ny bloggare på 24Sverige. Foto: Martin Persson

”Det är så viktigt att lämna tryggheten för att resa, slappna av, andas in ny luft och få ny energi genom att upptäcka nya platser, nya människor och möta andra kulturer”

Hon har ett smittsamt leende, nära till skratt och ett brinnande engagemang för resor. Globetrottern Tinna Berg, regionchef på BIG Travel, med drygt 20 års erfarenhet i branschen besöker årligen nya destinationer världen över. Ett intresse som funnits sedan barnsben – och som sedan blev ett oväntat yrkesval.

– Jag skulle egentligen bli lärare, men när jag hade praktik på en skola var det en stökig miljö. Jag gjorde allt för att få ordning på klassen, men det slutade i att jag var helt slut på kvällarna. Ska jag gå på högskola och få studieskulder för detta? Då gick tankarna till min passion i stället – resor, säger Tinna Berg.

Karriären har gått spikrakt upp sedan dess. Från praktik till anställning, resebyråchef och regionchef, och hon har alltid trivts med yrket.

– När jag fick mitt första jobb, på Lingmerth, sa jag till mig själv: ”Den dagen jag går till jobbet och känner att det är inte kul längre, så ska jag skaffa mig en utbildning.” Men den dagen har inte kommit än, skrattar hon.

Varje år försöker hon genomföra minst åtta resor, ständigt på jakt efter nya oupptäckta respärlor. Resor som gett henne ovärderlig erfarenhet, som Tinna nu kommer att berätta om i sin nya blogg på 24-sajterna.

– Ja. Det kommer handla om restips och inspiration, men även en del personligt om mina egna resor och upplevelser. Jag har alltid lagt mina pengar på resor, i stället för shopping och dyra saker i hemmet. Resor ger mig så mycket mer.

Och redan på juldagen är det dags igen. Då lämnar hon kylan i Sverige för att åka till värmen och paradiset Seychellerna, utanför Afrikas östkust.

– Under julen är vi i stort behov av avkoppling. Förra året var vi på Maldiverna, och det var helt fantastiskt. Jag och min man är väldigt rastlösa av oss, men det infinner sig ett lugn när man befinner sig på platser som Maldiverna och Seychellerna, säger Tinna Berg.

maldiverna2Maldiverna. Foto: Tinna Berg

Har du några tips till andra ressugna över jul och nyår?
– Miami blir mer och mer populärt. Det börjar bli mer lättillgängligt och är perfekt för kryssning. Kryssningar i Karibien är väldigt prisvärda och fantastiska upplevelser. Annars är det storstäderna som gäller – om man vill ha lite värme är Dubai högintressant, det är spektakulärt på alla sätt och vis. En nyårsweekend där är säkerligen helt fantastiskt, säger Tinna Berg.

Några udda resmål att rekommendera?
– Jag vill verkligen slå ett slag för kryssningar, och där går det att hitta udda rutter. Los Angeles till Chile exempelvis, 16 nätter med stopp i Mexiko, Costa Rica, Chile, Peru… eller varför inte kryssa från Lissabon till Brasilien? Det är helt fantastiskt att segla in i Rio med Copacabana och Ipanema framför sig.

– Annars är det roligaste med jobbet när en kund kommer in med massa drömmar i huvudet, och man försöker pussla ihop en resa som innehåller allt. Det är verkligen tjusningen med jobbet; att sätta ihop ett paket som förverkligar drömmar.

Sol i all ära, men det finns även många som älskar vintern och snö – så även Tinna Berg som gärna åker på skidresor.

– Åre är aldrig fel, annars har jag alltid åkt mycket i Alperna; Italien, Schweiz, Österrike och Frankrike. Men på min 40-årsdag åkte vi faktiskt till Aspen i Colorado, och det var en nivå upp. Det är inte gratis, men en väldigt speciell känsla – det finns fyra berg att välja mellan, och inga isiga partier i backarna. Champagne i stället för öl på After-ski. Dessutom är amerikaner väldigt duktiga på service, säger Tinna.

highlandAspen. Foto: Tinna Berg

Sportintresserade, främst i Småland, känner säkert till Tinna Berg också. Hon har spelat basket sedan tidigt 80-tal, och är lagkapten i division 2-laget KFUM Kalmar Saints.

– Resor, basket och jobb är en stor del av mitt liv. Jag känner fortfarande att jag har mycket att ge i laget, och har inga planer på att sluta. Det hade varit roligt att sätta något slags rekord, eller bli omnämnd i tidningen när man är 50 år och ”still going strong”, skrattar hon.

Men det blir inga basketresor?
– Inte mer än att jag tittar på Miami Heat när jag är i Miami, annars blir det mest träningsresor. Det behövs eftersom basket sliter mycket på kroppen; men då är det mest gymrelaterade träningsresor med löpning och så. Men en renodlad basketresa vore kanske något.

Inom kort kan du läsa om Tinna Bergs äventyr, tips och upplevelser på 24Sverige.se. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efterfrågan på flygresor fortsatte att öka 2017

Tiotals miljoner valde flyget förra året. "En förutsättning för att människor ska kunna transportera sig över längre avstånd".

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.16:10, 17 januari, 2018

Efterfrågan på flygresor fortsatte att öka 2017
Foto: Arkiv.

Under 2017 ankom och avreste närmare 47 miljoner människor vid svenska flygplatser, vilket är är sex procent fler än under 2016.

– Efterfrågan på flygresor visar än en gång hur viktigt flyget är för tillgängligheten inom samt till och från Sverige. Flyget är långväga kollektivtrafik och en förutsättning för att människor ska kunna transportera sig över längre avstånd, säger Svenskt Flygs generalsekreterare Henrik Littorin.

Antalet starter och landningar ökade med tre procent och är färre nu än vad de var för 20 år sedan. Större flygplansmodeller och högre beläggningsgrad är några av förklaringarna.

I kombination med energieffektivisering, gör att utsläppen ligger kvar på samma nivå som för tio år sedan, trots att antalet passagerare växt med mer än 12 procent under samma period.

Flygresenärerna betalar dessutom fullt ut för flygets infrastruktur via biljettpriset, till skillnad från bland annat järnvägen som får infrastrukturen till största delen betald av staten.

– Flyget gör att hela Sverige kan leva och är en av förutsättningarna för att Sverige ska fortsätta att vara ett av världens mest exportberoende länder. Detta dessutom utan att belasta statsbudgeten. Flyget står nu inför en övergång till hållbart fossilfritt bränsle, säger Henrik Littorin.

Sverige har cirka 40 flygplatser med kommersiell flygtrafik. Vid dessa flygplatser ankom och avreste 30,9 miljoner utrikesresenärer och 15,8 miljoner inrikesresenärer förra året.

Antalet starter och landningar i kommersiell trafik uppgick till ca 267 000.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Forskning: Släpa inte med småbarnen på resan

Psykologen Amanda Gummer rekommenderar att de yngsta stannar hemma.

Matilda Larsson

Kl.14:03, 14 januari, 2018

Forskning: Släpa inte med småbarnen på resan
Foto: Lars Plougmann.

Föräldrar som ska resa bör vänta med att ta med sina barn tills de är minst fem år gamla. Det skriver Telegraph Travel.

Anledningen är att barnen inte minns resan om de är för unga, enligt Amanda Gummer, psykolog och expert på barnutveckling i Storbritannien,

– Fem till åtta år är en bra ålder att börja resa, för då kan barnen verkligen uppskatta upplevelserna. Barn som är under fem år gamla kommer troligtvis inte att minnas semestern, säger Amanda Gummer.

En studie som nyligen gjordes av resebyrån Florida4Less, visade också på att femårsåldern var den vanligaste åldern för barn att börja minnas resor, oavsett om barnen hade rest när de var yngre än fem år eller inte.

Ungefär var femte person började minnas sina resor från femårsåldern. För majoriteten av dessa var det första reseminnet när de befann sig på flygplanet, flygplatsen, simmade i poolen eller i havet, enligt studien.

– Femårsåldern är den gyllene åldern eftersom det sammanfaller med skolstarten, så det finns en chans att barnet kan ha berättat för sina klasskamrater om resan, vilket gör det troligare att barnet senare minns resan i vuxen ålder, säger Amanda Gummer.

Det är också en ålder då barn kan interagera väl med andra.

– Vid den här åldern är barnens språk ofta väldigt välutvecklat så att de kan fråga frågor och prata om resan, vilket hjälper dem att behålla minnet senare i livet, fortsätter Gummer.

Men Gummer påpekar också att bara för att man minns någonting, betyder det inte att det var en bra upplevelse.

– Känslor och njutning är basen i att skapa minnen, så om ett barn gör något för första gången och känner sig exalterad och kanske till och med lite rädd, är det troligare att de kommer ihåg upplevelsen.

Enligt Telegraph Travel är kostnaden ytterligare ett argument för att inte ta med småbarn på semestern.

Erica Reisher arbetar som psykolog i Kalifornien. Hon anser istället att resande är ett bra sätt att uppfostra sina barn.

– Resande är ett jättebra sätt att lära barnen livskunskaper som du inte kan lära dem hemma. Till exempel hur man hanterar okända miljöer, hur man frågar om hjälp, hur man lär sig att interagera med okända människor, säger Erica Reisher.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Instagram avgörande när unga väljer resmål

Att välja destination baserat enbart på hur bra bilderna blir på sociala medier blir allt vanligare.

Matilda Larsson

Kl.19:37, 13 januari, 2018

Instagram avgörande när unga väljer resmål
Foto: Genrebild.

Det viktigaste när unga ska välja resmål är inte billig alkohol, kul aktiviteter eller kulturella upplevelser.

Enligt Expedias undersökning är det istället hur Instagram-vänligt resmålet är som spelar störst roll.

Unga mellan 18-34 år brukar undersöka hur bra en destination kommer att se ut på deras Instagramfoton, innan de bokar resan, enligt undersökningen.

Två tredjedelar av de tillfrågade anser till och med att Instagram-vänligheten är den viktigaste faktorn för resmålet.

Enligt Expedia är det också vanligare att män åker till ett resmål enbart baserat på Instagram-vänligheten.

The Independent skriver att så kallade ”social media influencers”, människor som får betalt för att resa till exotiska platser för att publicera avundsvärda bilder, ökar.

Det är framförallt dessa bilder från inflytelserika personer som inspirerar unga att resa, då en av fyra unga bokar resor till en destination efter att ha sett bilden på sociala medier.

Den huvudsakliga anledningen till Instagrambilderna är dock inte att ta en bild på vackra solnedgångar, utan att skapa avundsjuka bland vänner och familj, enligt undersökningen.

Hela 40 procent av männen och 20 procent av kvinnorna erkände att de skulle kunna tänka sig att gå så långt som att publicera fejkade semesterbilder på sociala medier.

Samtidigt blir många besvikna på destinationen, enligt undersökningen. En av fem tillfrågade tyckte att verkligheten inte var lika fantastisk som de hade sett på bilder – särskilt ikoniska landmärken.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flygbolagens okända miljonskuld till Kalmarborna

Är du en av dem som har gått miste om dina EC261-pengar?

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.07:21, 13 januari, 2018

Flygbolagens okända miljonskuld till Kalmarborna
Foto: Arkiv.

Under 2017 drabbades cirka 200 000 resenärer på svenska flygplatser av förseningar. Antalet försenade resenärer var hela 50 000 fler än under 2015 och är ett mindre smickrande rekord, uppger företaget Airhelp.

Det som många resenärer inte är medvetna om är rätten till så kallad EC621-ersättning. Beroende på hur pass kraftigt försenat ditt flyg är kan du få tillbaka upp till 600 euro – cirka 5 900 kronor.

LÄS MER: Här är Kalmar Öland Airports nya satsningar

– Den uppåtgående trenden är tydlig. Men trots att allt fler svenskar drabbas av flygförseningar är det relativt få som känner till sina rättigheter till ekonomisk kompensation från flygbolagen, säger Andreas Hermansson, Sverigechef på Airhelp.

Enligt statistik som företaget har tagit del av gick flygresenärer i Sverige miste om cirka 605 miljoner kronor i utebliven ersättning under 2017. Motsvarande siffra för resenärer från Kalmar Öland airport är 1,7 miljoner kronor.

Trots de 1,7 miljoner kronorna visar statistiken att Kalmar Öland airport är den flygplats i Sverige med de åttonde mest punktliga avgångarna. Fler än 88 procent av avgångarna lämnar flygplatsen i tid.

Förseningar på svenska flygplatser:

2015
Antal EC261-förseningar: 1 800
Antal drabbade passagerare: cirka 150 000
Ersättningsvärde: cirka 433 miljoner kronor

2016
Antal EC261-förseningar: cirka 1 900
Antal drabbade passagerare: cirka 170 000
Ersättningsvärde: cirka 497 miljoner kronor

2017 (1 januari-10 december)
Antal EC261-förseningar: 2 000
Antal drabbade passagerare: cirka 200 000
Beräknat ersättningsvärde: cirka 605 miljoner kronor

Försenade passagerare på Kalmar Öland airport

2015
Cirka 250 passagerare
Ersättningsvärde 590 000 kronor

2016
Cirka 600 passagerare
Ersättningsvärde 1,5 miljoner kronor

2017 (1 januari till 10 december)
Cirka 700 passagerare
Ersättningsvärde 1,7 miljoner kronor

Sveriges mest punktliga flygplatser 2017:
1. Gällivare, 100 procent
2. Trollhättan, 92 procent
3. Kristianstad, 91,8 procent
4. Västerås, 90,5 procent
5. Växjö, 90 procent
6. Jönköping, 89,6 procent
7. Skavsta, 88,9 procent
8. Kalmar, 88,1 procent
9. Sveg, 87,9 procent
10. Örebro, 87,8 procent

 

FaktaEC621:

EC261 Är en europeisk lag som kräver att flygbolag kompenserar sina passagerare för långvariga flygförseningar, inställda flygningar och i situationer där de nekas ombordstigning.

Passagerare på EU-flygningar som är berättigade enligt EG 261 kan få upp till 600 euro som kompensation för flygförseningar som är längre än 3 timmar.

Källa: Airhelp.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Populära tv-serien blir ishotell

Spana in de häftiga bilderna från ishotellet i finska Lappland.

Matilda Larsson

Kl.20:25, 12 januari, 2018

14 bilder
 • Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.
  Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.
 • Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.
  Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.
 • Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.
  Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.
 • Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.
  Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.
 • Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.
  Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.
 • Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.
  Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.
 • Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.
  Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.
 • Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.
  Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.
 • Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.
  Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.
 • Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.
  Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.
 • Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.
  Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.
 • Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.
  Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.
 • Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.
  Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.
 • Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.
  Foto: Lapland Hotels SnowVillage / Tomi Kurtakko.

Game of Thrones fans kan nu glädjas åt möjligheten att uppleva de sju Konungarikena.

Det är HBO Nordic i samarbete med Lapland Hotels SnowVillage som har skapat ett ishotell med Game of Thrones-tema.

Hotellet ligger beläget i Kittilä i finska Lappland och har 24 rum, varav tio är sviter där gäster kan spendera natten.

Varje rum har en unik design. Till exempel vakar en gigantisk White Walker med lysande isblå ögon över sängen i ett av rummen och allt är designat av professionella isskulptörer från olika delar av världen.

I hotellet finns också skulpturer som bland annat Gregor ”Berget” Clegane, Braavos’ Hall of Faces, en av Daenerys enorma drakar och järntronen.

SnowVillage konstruerades i början av 2000-talet och förändras varje år. På resorten finns ett ishotell, ett iskapell och en restaurang gjord av is.

Priset för ett standardrum med en dubbelsäng är 264 euro per natt under högsäsongen från december fram till juni, medan en svit med de unika isskulpturerna kostar 352 euro per natt, enligt Lapland Hotels.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng