LISTA: De bästa filmerna på tv i jul

Det bjuds på allt från "Ett päron till farsa firar jul" till "Die Hard".

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.09:50, 23 december, 2017

LISTA: De bästa filmerna på tv i jul
Foto: Wikimedia Commons/Pressbild

När julfirandet blir som allra mest intensivt kan det ibland vara skönt att bara ta en paus, slå sig ner i vardagsrumssoffan och avnjuta en riktigt bra film.

I vanlig ordning lägger därför de stora tv-kanalerna rejält med krut på att fylla tablån med heta titlar för alla åldrar och smaker, från morgon till kväll. Nedan listar jag 19 pärlor ur utbudet som ger dig möjligheten att göra julen till en riktig filmhögtid.

movies-20-best-snow-movies-gallery-6”Die Hard 2”. Foto: Pressbild. 

23:e december

”Avatar” – TV6 – 12.20

James Camerons storslagna scifi-äventyrsfilm från 2009 håller fortfarande och bjuder på fartfylld underhållning för stora som små.

”Super 8” – Sjuan – 19.50

Ett kärleksbrev till filmskapande ihopbakat med en nagelbitande monsterfilm där ett gäng barn snubblar över farliga regeringskonspirationer. Doftar allt från ”E.T.” till ”The Goonies”.

”Die Hard 2” – TV3 – 21.00

Renny Harlins uppföljare till actionklassikern ”Die Hard” är inte lika fläckfri som sin föregångare men bjuder på mer John McClane (Bruce Willis), som den här gången måste tampas med terrorister som kapar en hel flygplats.

”The Town” – TV12 – 22.00

Ben Afflecks intåg som regissör har varit mycket lyckat och den här fantastiska thrillern visar varför. Kretsar kring ett gäng skickliga bankrånare i Boston som börjar spricka inifrån när en av medlemmarna (Affleck själv) förälskar sig i en anställd på ett av deras mål.

”Hotell” – SVT1 – 00.05

Vacker film signerad Lisa Langseth med Alicia Vikander och David Dencik i spetsen. Erika (Vikander) hamnar i gruppterapi efter en personlig tragedi och bestämmer sig för att tackla det på ett mycket ovanligt sätt.

ska%cc%88rmavbild-2017-12-20-kl-10-39-53”Ensam hemma”. Foto: Pressbild.

24:e december

”Hook” – TV3 – 07.50

Steven Spielbergs förtrollande Peter Pan-skildring med Robin Williams och Dustin Hoffman i huvudrollerna är lite av en vattendelare, men den skyhöga nostalgifaktorn passar bra på julaftonsmorgonen.

”Ensam Hemma” – TV3 – 12.55

En av de allra finaste julfilmerna och ett måste varje år. Den dråpliga berättelsen som hur uppfinningsrika Kevin MacAllister (Macaulay Culkin) lämnas ensam hemma när familjen drar på julsemester. Två klantiga tjuvar tror att hans hus är ett lätt byte, men riktigt så enkelt är det inte.

”En julsaga” – Kanal 5 – 16.50

Ambitiös nytolkning av Charles Dickens klassiska novell om den giriga Ebenezer Scrooge som läxas upp av tre spöken, alla spelade av briljanta Jim Carrey. Vrålsnygg och innovativ.

”Ett päron till farsa firar jul” – TV4 – 18.00

Vill man skratta så pass mycket att man vaknar med träningsvärk på juldagen så är den här ett givet val. Chevy Chase är hysteriskt rolig som familjefar som desperat försöker få släkten att hålla sams samtidigt som allt som kan gå fel går fel. Den ultimata julfilmen.

”Tomten är far till alla barnen” – TV4 – 22.15

Att bjuda in sina tre före detta män och deras familjer till en gemensam julfest är på pappret ingen vattentät idé, men Sara (Katarina Ewerlöf) och hennes nya make Janne (Peter Haber) bestämmer sig för att försöka. Ett smärtsamt träffande kaos uppstår, givetvis.

”Die Hard” – TV3 – 23.15

Den halvt alkoholiserade New York-polisen John McClane (Bruce Willis) åker till Los Angeles för att fira jul och lappa ihop den trasiga relationen med sin fru, men tyska terrorister sätter käppar i hjulet för dem. En av tidernas bästa actionfilmer (och julfilmer), om inte den bästa.

f3d8e577697a6d9c9952903db49a9ae5-fanny_jenskronika”Fanny och Alexander”. Foto: Pressbild. 

25:e december

”Spider-Man” – TV6 – 11.25

Sam Raimis första film som startade den rödblåa hjältens långa liv på vita duken. Tobey Maguire är som född att spela nördiga Peter Parker, som bits av en radioaktiv spindel och får spindelliknande krafter, i den här ljuvliga superhjältefilmen.

”The Goonies” – TV4 – 11.30

Kultförklarat och varmt 80-talsäventyr om en grupp barn och ungdomar som dras in i en spektakulär eskapad kantad av pirater, skatter och viktigast av allt; BMX-cyklar.

”Harry Potter och de vises sten” – TV4 – 15.45

Starten på vad som skulle komma att bli en av de största filmserierna genom tiderna. Harry, Ron och Hermione tar sina första steg på Hogwarts bland trollkonster och mörka krafter som lurar i skuggorna. Den har sina brister, men mysfaktorn är skamlöst hög.

”Fanny och Alexander” – SVT2 – 16.30

Ingmar Bergmans ikoniska familjekrönika gör sig bäst i sin fem timmar långa tv-serieversion, men även i den här tre timmar långa filmen får vi ett rikt porträtt av familjen Ekdahls liv i början av 1900-talet. Fullmatad med svenska skådespelarlegender som lirar på toppnivå.

”The Dark Knight” – Kanal 9 – 18.00

Christopher Nolan gör det briljanta draget att kombinera känslan i Michael Manns kriminalklassiker ”Heat” med Batmans magiska värld, till felfritt resultat. Heath Ledgers odödliga prestation som titelhjältens kaotiska nemesis Jokern gav honom en postum Oscar, med all rätt.

”Frost” – Kanal 5 – 18.55

Barnens senaste Disney-besatthet, men även för de vuxna en fin liten berättelse om systerskap och acceptans. Låtarna i filmens musikalnummer kommer vi bära med oss för all framtid, vare sig vi vill det eller inte.

”Sällskapsresan” – TV4 – 20.55

Starten på en hel serie Stig-Helmer Olsson-berättelser som har gått till svenska folkets hjärtan. Jag känner personligen att tidens tand har varit hård mot den, men för många är det ett givet återbesök varje år. Vissa skämt har välförtjänt gått till historieböckerna.

”Hajen” – TV6 – 21.45

Om man tröttnar lite på det gråa svenska julvädret så kan man med den här filmen bege sig till soliga och idylliska Amity Island. Idyllen får sig dock en törn när en massiv vithaj börjar terrorisera de badsugna turisterna. Steven Spielbergs absolut bästa film, vilket säger en del.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarartisten Whooda Thunk släpper musik som inte har en genre

"Min musikstil är oväntad, jag tror inte folk ser på mig och gissar på att det är den sortens musiken jag gör."

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.12:28, 21 januari, 2018

Kalmarartisten Whooda Thunk släpper musik som inte har en genre
Foto: Hanna Thulin

Carl Gränsmark har alltid hållit på med musik. När han gick i första klass började han spela blockflöjt och efter lite uppmuntran från lärarna, och tv-programmet The Simpsons, tog han sig an ytterligare ett instrument.

– Jag började spela saxofon efter att ha sett Lisa göra det i The Simpsons men idag blir det inte så mycket av det. Jag började istället att skriva musik för cirka sju år sedan när jag upptäckte datorn och insåg att jag inte behövde ett helt band för att göra musik. Det var smidigt för då slapp jag alla andra människor, säger Carl.

Hur skulle du beskriva den musiken du producerar idag?
– Den är oväntad, jag tror inte folk ser på mig och gissar på att det är den sortens musiken jag gör. Jag försöker göra någonting nytt och har inget bra namn på det. Jag skulle inte vilja kalla det hip-hop trots att jag rappar. Det är oväntat helt enkelt.

Hur känns det då att hitta på en ny genre?
– Det är lite uppförsbacke för antingen är folk exalterade över att det låter lite annorlunda eller så tar de avstånd från det. Jag är mest ute efter att få fram en reaktion från folk och inte nödvändigtvis för att få dem att tycka om mig. Om folk reagerar starkt så har jag lyckats.

Den 1 december släppte Carl sin första singel, Used To, under namnet Whooda Thunk och den 2 februari kommer singel nummer två, Walk With Me.

Vart kommer namnet Whooda Thunk ifrån?
– Det var något som jag läste i en tidning för flera år sedan och skrev ner. Det är ju en form av who would have thought, alltså vem hade trott det. När det sedan blev dags att välja ett namn så kom jag ihåg det och tyckte det lät coolt. Det är unikt och när man söker på det är det bara jag som kommer upp som resultat.

Hur skulle du beskriva den nya singeln, Walk With Me?
– Den är betydligt popigare än Used To. Min första låt var mer av en käftsmäll och den här är betydligt snällare. Texten är inspirerad av en monolog i ett av de första avsnitten av Twin Peaks. Och Moa Malmquist som sjunger är jätteduktig, säger Carl.

Målet är att kunna leva på musiken och förhoppningsvis når han den punkten samtidigt som han bor kvar i Kalmar. I mars kommer den första EP:n och han har ytterligare material till kommande låtar som förhoppningsvis kommer få se dagens ljus inom en snar framtid. Det är nu som bollen sätts i rullning på riktigt.

– Jag har gjort hur mycket musik som helst men aldrig fastnat i något som känns som jag. Jag har aldrig varit riktigt nöjd. Jag gjorde en EP för något år sedan som var klar men sen insåg jag att den sög. Då gjorde jag istället den här EP:n på kort tid och den kändes mycket mer som jag. Den första var mer ursäktande och jag ville inte vara så försiktig. Med den här är det samma budskap men mer mer attityd, avslutar Carl.

Lyssna in Whooda Thunk?’s första singel, Used To, i spelaren nedan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Countrylegenden återuppstår i Kalmarsalen

Hyllningsshownen är godkänd av stjärnans familj.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.15:40, 18 januari, 2018

Countrylegenden återuppstår i Kalmarsalen
Foto: Pressbild

Den 28 september kommer Johnny Cash Roadshow till Kalmarsalen. Konserten innehåller material från hela Cash karriär och publiken kommer att bjudas på klassiker som Walk the Line, Ring of Fire och Hurt.

Showen är officiellt godkänd av familjen till Johnny Cash. I huvudrollen som Cash själv ser man Clive John som själv är  flerfaldigt prisad för sina Cash-hyllningar och nominerad till bästa countrysångare i England. June Carter spelas av Amanda Stone.

Biljetter till showen är redan släppta.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Premiär för populära Kalmarduons välgörenhetsgala

Gala där barn hjälper barn arrangeras i Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.11:06, 18 januari, 2018

Premiär för populära Kalmarduons välgörenhetsgala
Hela Duran & Mollan-gänget tillsammans med Henrik Ekholm från Scenteknik. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Den välkända Kalmarduon Duran & Mollan och deras gäng brukar årligen köra en julgransraskning för att dansa ut julen. I år har de valt att anordna en välgörenhetskväll i Kalmarsalen till förmån för hjälporganisationer riktade mot barn.

– Vi kände att vi ville göra något annat. Sen finns det väldigt många körtävlingar för vuxna, men inga för barn. Vi ville även göra något för välgörande ändamål och då kändes det här med en körgala där barn hjälper barn, helt klockrent, säger Anna Rydell.

LÄS MER: BILDEXTRA: Duran & Mollan körde jubileumsshow vid Kalmar slott

Söndagen den 11 mars kommer körgalan att äga rum på Kalmarsalen stora scen och totalt kommer hundratals barn att uppträda tillsammans med Duran & Mollan.

– Det kommer max bli fem körer och vi siktar på att ha en från Öland, en från Kalmar, en från Nybro, en från Torsås och en från antingen Oskarshamn eller Mönsterås.

Körtävlingen är riktad mot barn upp till tolv år och maxantalet per kör är satt till 30 personer.

– Förhoppningsvis kommer det bli väldigt trångt, men fantastiskt roligt, säger Martin Rydell.

Tävlingen går ut på att körerna får välja ut en valfri låt att sjunga och därefter kommer körerna gemensamt att sjunga en sång tillsammans med Duran & Mollan. Vinnarna av tävlingen utses av juryn som består av arrangörsteamet.

– Vi kommer även att köra en blandad show av vårt material, meddelar Anna Rydell.

Nu söker arrangörerna efter företag som är beredda att skänka pengar till välgörenhet. Duran & Mollan-gänget går in med 10 000 kronor själva.

– Varenda krona kommer gå oavkortat till välgörenhet. Varje kör för även bestämma vilken av hjälporganisationerna de vill skänka sina pengar till. Sen är det ju så att barn väldigt gärna vill hjälpa till, det glömmer man ofta bort, säger Martin Rydell.

Man kommer även kunna skänka pengar på plats.

– Om det här slår väl ut hoppas vi kunna fortsätta med det här som en årligt återkommande gala, säger Anna Rydell.

Duran & Mollans körgala är ett samarbete mellan Duran & Mollan-gänget, Kalmarsalen och Scenteknik i Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Känd Anka på besök i ”Kallemar” – kan vinna omröstning

"Vi hoppas att kalmariterna uppskattar att deras stad har blivit utvald", säger projektledaren på Kalle Anka & C:o.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.19:46, 16 januari, 2018

2 bilder
  • Skärmdump: Egmont.
    Skärmdump: Egmont.
  • Karta: Egmont.
    Karta: Egmont.

På tisdagen släpptes ett annorlunda nummer av Kalle Anka & C:o. I serietidningen har Kalmar genomgått en ”ankifiering” och döpts om till Kallemar. Även namn på stadsdelar och områden i staden har bytts ut mot mer fantasifulla substitut (se lista).

– Vi har tagit Kalmar till Kalle Ankas värld och hoppas att kalmariterna, eller snarare kallemariterna, uppskattar att deras stad har blivit utvald, säger Anna Bergström, projektledare på Kalle Anka & C:o.

Sedan tidigare har samma procedur genomförts på Luleå (Kuleå) och i nästa vecka kommer ytterligare en svensk stad att uppmärksammas. En omröstning på nätet avgör sedan vilken av städerna som Kalle ska besöka i ett nummer under 2018.

– Kalmar har nu chansen att få en egen specialskriven serie där Kalle och Knattarna kommer att resa till staden, säger Bergström.

Omröstningen startar på torsdag på den svenska Kalle Anka-sajten.

Platser i Kalmar som blivit ankiferiade (facit finns i faktarutan och karta finns i bildspelet):
Färja
Bingevik
Turpengen
Krösusbacken
Finkabo
Samla garn
Mats Getabockingen
Babyfjäder
Joakimsborg
Trutnäbben
Svamlarstundsparken
Kraxlösa
Gullö
Kvackholmen
Bullkvarnen
Lammen
Knorrliden
Joxtagen
Sandgås
Skällby
Metspö
Ankeberg
Nöffö
Spegelbilden
Busbackarna
Hästhoven
Kassavalvsholmen
Vimmeltorget
Pengö

FaktaPlatser i Kalmar som har blivit ankiferiade:
Färja - Berga
Bingevik - Bergavik
Turpengen - Djurängen
Krösusbacken - Dösebacken
Finkabo - Funkabo
Samla garn - Gamla stan
Mats Getabockingen - Getingen
Babyfjäder - Hagbygärde
Joakimsborg - Johannesborg
Trutnäbben - Jutnabben
Svamlarstundsparken - Kalmarsundsparken
Kraxlösa - Krafslösa
Gullö - Kullö
Kvackholmen - Kvarnholmen
Bullkvarnen - Kvarnkullen
Lammen - Malmen
Knorrliden - Norrliden
Joxtagen - Oxhagen
Sandgås - Sandås
Skällby - Skälby
Metspö - Stensö
Ankeberg - Svaneberg
Nöffö - Svinö
Spegelbilden - Tegelviken
Busbackarna - Tjuvbackarna
Hästhoven - Tjärhovet
Kassavalvsholmen - Varvsholmen
Vimmeltorget - Vimpeltorget
Pengö - Ängö

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

GUIDE: De kommer till soppteatern i vår

Komiker, skådespelare och sångerskor kommer till Vallens soppteater. Se hela schemat för vintern och våren.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.11:53, 16 januari, 2018

GUIDE: De kommer till soppteatern i vår
Foto: Pressbild.

På torsdag inleds vårens program på Vallens soppteater då experten från tv-programmet Antikrundan, Rickard Thunér, kommer till restaurangen.

– Det ska bli trevligt att få återbesöka Kalmar. För några år sedan var vi här med Antikrundan på Kalmar slott. Kalmarborna är verkligen intresserade av sin historia, säger Thunér i ett pressmeddelande.

Under senvintern och våren kommer ytterligare elva torsdagar att fyllas av kulturella upplevelser på soppteatern. Bland höjdpunkterna märks komikern Anna-Lena Brundin, sångerskan Anna-Lotta Larsson, musikern Daniel Lemma och jazzsångerskan Rigmor Gustafsson.

Hela vårens schema:
18 januari:
Antikexperten Rickard Thunér tar publiken bakom kulisserna.
25 janauari: Stand up-magic med magikern Mike.
1 februari: Operaduon Divine bjuder på skönsång.
8 februari: Anna-Lena Brundin – komikern och sångaren gör en antidepressiv kabaré.
15 februari: En rå matshow! Peter Streijffert ger en musikalisk föreläsning om vegetarisk mat, vin och odling.
1 mars: Hissvägraren – teater om den enstörige Hissvägraren som har levt hela sitt liv i samma fastighet.
8 mars: Anna-Lotta Larsson – från Purcell till Piaf med sångerskan
15 mars: Daniel Lemma tolkar Karin Boye.
22 mars: En hyllning till Monica Z – Vallens soppteater och Pernilla Ingvarsdotter hyllar Monica Zetterlund.
12 april: RIP, Bowie! Björn Rosenqvist och Henrik Sverkersson spelar David Bowie.
19 april: Solens mat – en resa i smakernas värld. Bo Hagström berättar om den italienska matkulturen.
26 april: Rigmor Gustafsson – den Grammisprisade Rigmor Gustafsson ger en konsert.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng