Eldsjälen om kärleken till sitt Glömminge

Han är alltid först på plats – och sist därifrån. I mångt och mycket är Per Börjesson Glömminge IF. "Man har ett Glömmingehjärta", säger han.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:49, 24 december, 2017

Eldsjälen om kärleken till sitt Glömminge
Per Börjesson, eldsjäl i Glömminge sedan födseln. Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Han är i det närmaste född på Glömmingelunden. Ända sedan barnsben har idrottsplatsen varit hans andra hem. När knäna började krångla 1990 slutade han den aktiva karriären och gick istället in i rollen som lagledare för Glömminges a-lag. En roll han innehar än i dag. Trots närmare 30 år som alltiallo på ”Lunden”, har Per Börjesson inga som helst planer på att lägga av.

– Tim föddes ju 1989 och Emil året efter. Sedan dess har jag kört på här. Tiden har rullat på helt enkelt, säger han.

De senaste åren har laget skördat stora framgångar på fotbollsplanen och till våren gör klubben sin andra sejour i division 3. Men det har inte alltid varit guld och gröna skogar. Så sent som säsongen 2010 var laget nära att trilla ur division 5. Året innan slutade laget hopplöst sist i fyran och en hel startelva lämnade laget.

– Då var det tungt och man mår ju alltid lite illa och blir nervös när man åker ur eller det går dåligt. Samtidigt är det kul när det går bra och det går ju upp och ner. Det gäller att hänga i och göra det för grabbarna och för föreningen.

För tio år sedan gjorde Per i stort sett allt i föreningen. Med de senaste årens framgångar har fler personer tillkommit i organisationen och han har övergått från att göra allt – till att göra det mesta.

– Organisationen har blivit väldigt bra nu och många hjälps åt. I takt med att vi klättrat uppåt har man kanske lagt lite fler timmar, men vi är fler som jobbar hårt.

Hur kan en typisk vecka se ut?
– Då är det det träning tre gånger i veckan. Sedan blir det matcher på det och dagen innan bortamatcher ska man göra i ordning sallad som grabbarna kan äta när vi åker långt.

Du är först på plats och sist därifrån?
– Ja, lite så är det väl.

Vad får dig att orka lägga all den här tiden?
– Man är ju uppväxt med det här och det har blivit en livsstil. Att få komma hit och träffa grabbarna är kul och man är ju som kompisar, även fast man är äldre än dem. Man kan nästan säga att de är lite som mina söner allihop. Även fast många inte är från Glömminge från början så känns de som våra egna, då flera av dem har varit här i många år. Vi har en fin gemenskap, som gör det värt att lägga ner all tid.

Hur länge kommer du hålla på?
– Ja, det vet man aldrig. Jag har inga planer på att lägga av i alla fall. Men det är skönt att det är fler som engagerat sig nu. Förut när man var ensam med det mesta funderade man på att sluta. Då skötte man planen, ringde och jagade spelare och allt annat runtomkring. Någon gång är det slut med en annan också, och man kan ju inte hålla på för evigt.

Hur känns det för ett Glömmingehjärta att få se laget man älskar göra den här resan som föreningen har gjort?
– Det är väldigt häftigt faktiskt. Visst, många av grabbarna är lite till åren komna och i framtiden kommer vi nog inte ha ett lag i trean. Men samtidigt vill man inte ha det här ogjort. Farsan (Erland Börjesson) var med på Saga-biografen och tittade på dokumentären om beach soccer-äventyret i Portugal och sa; ”Det här trodde man aldrig att man skulle få uppleva”. Det känns kul och att man fått vara en del av det här är fantastiskt.

Berätta lite om dina uppgifter?
– Ja, det är allt från att hjälpa till med planskötsel på vårarna och under säsong när vaktmästaren behöver hjälp, ringa in domare och motståndarlagen, matcharrangemang, fylla vatten, plocka ihop kläder och tvätt, en del administrativa saker och sånt. Lite av varje, helt enkelt.

Tillsammans med frun Bitte och sönerna Emil och Tim, är Per och familjen Börjesson, Glömminge IF.

– Vi bollar en hel del och det mesta kretsar ju kring föreningen, så är det. Man har ett Glömmingehjärta.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

OCAB-CUP

Dubbla öländska guld i OCAB-cup

"En viktig seger för SSG som förening", säger Mikael Alvarmo.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.09:29, 22 januari, 2018

Dubbla öländska guld i OCAB-cup
SSG:s herrar och Glömminges damer segrade i Rockneby sporthall. Foto: Ängö BK

I herrturneringen inledde SSG IF med att förlora öppningsmatchen mot Nybro IF. Därefter växlade ”Kanonerna” från östra Öland upp och i finalen fick laget revansch på division 3-gänget Nybro. Målvakten Ola Nilsson knep en av NIF:s straffar i straffläggningen och efter flera semifinal- och finalförluster kunde SSG äntligen titulera sig som mästare i OCAB-cup.

– En viktig seger för SSG som förening. Framför allt nu när den nya generationen kommer upp och flera av dem visade verkligen framfötterna i den här turneringen, säger Mikael Alvarmo, assisterande tränare.

Glömminge IF-damerna har dominerat i OCAB-cup de senaste åren. I söndags kammade laget hem tredje raka guldet. Dessutom utan att släppa in ett enda mål under hela turneringen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

OCAB CUP

Säsongens sista cup har blivit en tradition

Titelförsvararna går för tredje raka gulden i OCAB cup.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.07:30, 20 januari, 2018

Säsongens sista cup har blivit en tradition
Fågelfors har tagit hem OCAB cup två år i rad – liksom Glömminges damer. Foto: Privat

2014 arrangerade Ängö BK OCAB cup för första gången. I helgen firar turneringen femårsjubileum i Rockneby sporthall. Båda fjolårsmästarna, Fågelfors på herrsidan, och Glömminge på damsidan, är med i årets turnering, och får anses som favoriter till titlarna även i år.

– Fågelfors går ju för tredje raka nu och de är erkänt vassa inomhus. Sen hoppas jag även att SSG kan sprattla till. Jag har alltid haft en liten förkärlek till dem, säger Henrik Strandberg från arrangerande Ängö BK.

LÄS MER: Glömminge försvarade OCAB-titeln

Förra året deltog 20 lag i herrturneringen. I år är antalet nere på 16 lag. Dessutom gör arrangörsklubben comeback som ett av lagen i turneringen.

– Det blir svårare för varje år att få ihop lag, men 16 är lagom, då blir det inte för utdraget heller, säger Strandberg.

Vilka tar hem det på damsidan?
– Där tror jag att de andra lagen får det svårt att rå på Glömminge. Även dem går för tredje raka guldet.

Den största nyheten med årets cup är att man kommer gå över till renodlad futsal-turnering.

– Innan har vi kört med sjumanna-mål. Nu kommer vi ha handbollsmålen och förhoppningen är att matcherna ska bli lite jämnare.

Herrturneringen inleds klockan åtta på lördagsmorgonen. Damerna inleder klockan tio på söndagen.

Här kan du se hela spelschemat.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

sILLY SEASON

Division 6-klubb flirtar med Henrik Rydström

Föreningen har även varit i kontakt med Nenad Djordjevic. "De kanske kan locka tillbaka publiken".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.16:32, 19 januari, 2018

Division 6-klubb flirtar med Henrik Rydström
Henrik Rydström. Foto: Samuel Slättman.

David Elm är redan klar och Stefan Larsson uppges vara på väg. Nu rycker division 6-klubben Johansfors IF även i KFF-profilerna Henrik Rydström och Nenad Djordjevic.

– Vi har varit i kontakt men det är inte mer än så just nu. Blir det någonting är det ett plus i kanten för oss, säger Broakulla-föreningens ordförande Dennis Randewall.

LÄS MER: BEKRÄFTAT: David Elm klar för ny klubb

– Det är en kul grej för vår del samtidigt som det kanske kan locka tillbaka publiken från byn. Det har varit lite si och så med den saken de sista åren. Men det är ju inga spelare att bygga på för framtiden direkt, säger Randewall  och skrattar.

Laget, som kommande säsong spelare i division 6 Emmaboda, består till stor del av ensamkommande ungdomar. Att få in några äldre spelare med rutin hade gett en bra mix, enligt Randewall.

– Vi får inte glömma bort de spelarna vi redan har, de är minst lika viktiga. Vi lever mycket på de ensamkommande som kom för tre år sedan. Utan dem hade vi inte haft något lag, säger Randewall.

Mycket av kontakten mellan föreningen och de förra KFF-spelarna har skett genom David Elm som just nu är ute på en flera månader lång resa i Asien. I dagsläget finns inget datum för när Johansfors IF och de gamla KFF-rävarna kan tänkas komma överens.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

Janssons ersättare klar – byter Victoriavallen mot Fjölebro

Hämtas in från Nybro IF.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.11:15, 19 januari, 2018

Janssons ersättare klar – byter Victoriavallen mot Fjölebro
Alexander Kungsman har skrivit på för Lindsdals IF. Foto: Lindsdals IF/Arkiv

På torsdagskvällen lämnade David Jansson Lindsdal för Glömminge IF. Redan på fredagsförmiddagen presenterades hans ersättare ute på Fjölebro.

21-årige Alexander Kungsman byter Nybro IF mot Lindsdals IF.

LÄS MER: Målvakten lämnar Lindsdal – klar för moderklubben

– En ung målvakt som ändå har varit med på den här nivån ett tag och som vi hoppas ska kunna ta nästa steg i utvecklingen. Han har bra storlek, spelförståelse och fötter, säger Mattias Edman, sportchef i Lindsdals IF.

Förra säsongens andremålvakt Nils Carlsson har även han lämnat Fjölebro.

Har ni något mer konkret på väg in på målvaktssidan?
– Nä, det kan jag inte påstå. Vi har lite ungdomsmålvakter uppe på träningarna som konkurrerar med Kungsman, men vi håller ögon och öron öppna.

Så Kungsman är er uttalade förstemålvakt i år?
– Ja, det skulle jag säga. Förra säsongen hade vi två målvakter som slogs om det väldigt hårt i David och Nils.

Kontraktet är skrivet över en säsong.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

Berga värvar nyckelspelare från lokalkonkurrenten

Lämnar Lindsdal efter ett och ett halvt år i klubben.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.10:11, 19 januari, 2018

Berga värvar nyckelspelare från lokalkonkurrenten
Oskar Engström under en provträning med IFK Berga. Foto: Arkiv/Karl-Oskar Karlsson.

IFK Berga har under en tid varit ute efter Oskar Engström, Lindsdals viktiga kugge centralt på mittfältet. Efter en tids provspelande med division 2-konkurrenten har 20-åringen kritat på ett kontrakt som sträcker sig över 1+1 år med den hårdsatsande klubben.

– Oskar Engström är helt klar för oss nu. Det kan eventuellt bli någon mer påskrift innan veckan är slut, meddelar Daniel Afsah, sportchef i Berga.

LÄS MER: Ölänning byter superettan mot tvåan

Engström kom till Lindsdal från Kalmar FF inför höstsäsongen 2016 och har varit klubben trogen i en och en halv säsong.

I och med värvningen av Oskar Engström har IFK Berga 13 spelare under kontrakt till säsongen 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng