Fler vill se lasershow istället för fyrverkerier på nyårsafton

En omröstning visar att Kalmarborna är positiva till en tyst lasershow på nyårsafton.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.21:06, 27 december, 2017

Fler vill se lasershow istället för fyrverkerier på nyårsafton
Foto: Pixabay

På söndag kommer Barometern traditionsenligt att bjuda Kalmarborna på en spektakulär fyrverkerishow vid Kalmar Slott. Den första raketen skickas upp vid klockan 17.00 och har varit ett uppskattat inslag på nyårsafton sedan millenieskiftet.

På senare år har debatten dock blivit hetsigare och hetsigare om huruvida man borde tända fyrverkerier över huvud taget. Många butiker har slutat sälja smällarna, inte minst med respekt för djuren.

I Kalmargruppen på Facebook har det under onsdagen pågått en omröstning där över 1 500 personer lagt sin röst. Frågan som ställdes var om fyrverkerierna i Kalmar borde ersättas med en tyst lasershow på nyårsafton? Resultatet visar att 62 procent är positiva till en lasershow medan 38 procent hellre vill behålla fyrverkerierna.

– Vi utvärderar varje år hur vi ska göra och vi har kommit fram till att köra ett traditionellt fyrverkeri i år också. Det är en stor folkfest som uppskattas av många Kalmarbor, dessutom finns det också undersökningar som pekar på att ett gemensamt stort fyrverkeri gör att många mindre uteblir, säger Barometern-OT chefredaktör Anders Enström i Barometern.

Vad det blir nästa år återstår alltså att se. Vad tycker du om fyrverkerier på nyårsafton?

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter it-skandalen – nu släpps rapporten

Transportstyrelens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam: "Jag ser mycket allvarligt på det inträffade".

Matilda Larsson

Kl.11:33, 24 januari, 2018

Efter it-skandalen – nu släpps rapporten
Foto: Blogtrepreneur / Transportstyrelsen.

För drygt ett år sedan fick Transportstyrelsens dåvarande generaldirektör Maria Ågren sparken från sitt arbete.

Det kom att bli startskottet för den IT-skandal inom Transportstyrelsen där bland annat flera ministrar avgick.

Transportstyrelsen anklagades för att ha brutit mot reglerna när de lät ett antal sekretessbelagda register vara öppna för icke säkerhetsprövade tekniker i utlandet.

Näringsdepartementet fick i uppdrag att granska Transportstyrelsen och redovisa uppdraget till Regeringskansliet. Nu har rapporten lämnats till regeringen, enligt ett pressmeddelande från Transportstyrelsen.

I rapporten konstateras att information i Transportstyrelsens register varit tillgänglig för it-tekniker hos driftleverantören och dess underleverantörer.

Så många som cirka 80 it-tekniker hos IBM:s systerbolag i UngernSerbienRumänien och Tjeckien, har haft åtkomst till merparten av systemen och datan, enligt rapporten.

Personalen var inte säkerhetsprövad enligt svensk lag, men hade säkerhetskontrollerats av den egna organisationen och skrivit på sekretessavtal. Myndigheten har ett säkerhetsskyddsavtal med leverantören, enligt Transportstyrelsen.

Transportstyrelsens utredning visar dock att det inte finns några indikationer på att informationen i myndighetens it-system hamnat i orätta händer.

– Jag ser mycket allvarligt på det inträffade. Vår utredning visar att informationen i formell mening är att betrakta som röjd, men att den inte spridits. Myndigheten har sedan slutet av 2015 vidtagit omfattande åtgärder med att höja nivån inom säkerhetsområdet, säger Jonas Bjelfvenstam, Transportstyrelsens generaldirektör.

Gällande vad det är för information som har röjts, kan Jonas Bjelfenstam inte ge några detaljer.

– Rent generellt kan jag säga att det i så fall handlar om uppgifter som rör rikets säkerhet och försvaret mot terrorism, sa Jonas Bjelfvenstam till Aftonbladet.

Enligt rapporten har Transportstyrelsen genomfört flera åtgärder.

Bland annat fastställdes en ny säkerhetsanalys i maj 2017 och sedan oktober 2017 hanteras it-driften av svensk, säkerhetskontrollerad personal.

Myndigheten har infört krav på obligatorisk utbildning inom informationssäkerhetsområdet för alla medarbetare. Bemanningen inom säkerhetsområdet har förstärkts och det har vidtagits tekniska åtgärder i systemen.

– Det som inträffat ska inte kunna hända igen. Säkerhetsfrågan är fortsatt en högt prioriterad fråga inom myndigheten, avslutar Jonas Bjelfvenstam.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarpolisen slår larm: Så lurar bedragarna äldre

Åldringsbedragare påstår sig komma från företag. "Låt dem aldrig komma in."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.11:27, 24 januari, 2018

Kalmarpolisen slår larm: Så lurar bedragarna äldre
Foto: Arkiv

Nu går polisen ut med en varning mot organiserade åldringsbrott som har inträffat på flera platser i Kalmar den senaste tiden. Det första fallet fick polisen vetskap om den 16 januari.

– Då var det någon som ringde upp till en gammal dam och sa att han kom från en mattbutik i Kalmar som gått i konkurs. Han berättade att damen varit en trogen kund hos dem och kom med ett erbjudande om att sälja en matta billigt, säger Robert Loeffel, presstalesperson hos polisen i region Syd.

LÄS MER: Polisen avslöjar – här är tjuvarnas hänsynslösa metod mot äldre

Efter att ha diskuterat med sin dotter för att fråga om råd kom kvinnan fram till att hon inte ville köpa någon matta.

– Men under den korta tiden hade mannen redan tagit sig till kvinnans bostad och befann sig utanför, och när dottern ringde tillbaka stack han direkt.

I måndags inträffade ett liknande scenario hemma hos en man i 90-årsåldern på en adress i Kalmar. Tillvägagångssättet var detsamma – och mannen som ringde för att sälja mattor förklarade återigen att han skulle kunna sälja kvalitetsmattor för ett bra pris, eftersom den äldre mannen hade varit en trogen kund.

– Därefter kom den här så kallade mattförsäljaren hem till mannen och försökte få honom att köpa en matta för 8 000 kronor. Eftersom mannen inte hade några värdeföremål hemma och inte så mycket kontanter i plånboken, lånade han ut sitt bankkort, varpå mattförsäljaren skulle gå och ta ut pengar. Han kom dock aldrig tillbaka, utan tog ut 20 000 kronor från kontot och lämnade en matta som inte alls var i närheten av så dyr som 8 000 kronor, säger Loeffel.

Nu vill polisen gå ut med en stark varning mot åldringsbedragarna.

– Man ska aldrig köpa något när någon ringer på. Man ska heller aldrig ta emot något erbjudande eller låta dem komma in. Seriösa mattfirmor gör inte på det här sättet med hembesök. Så jag vill skicka med en stark varning till människor i Kalmartrakten och att man ska vara uppmärksamma på detta, säger Robert Loeffel.

Bedragarna verkar ha tillgång till det konkursdrabbade företagets kundregister. Något som Loeffel har erfarenhet om sedan tidigare.

– För några år sedan var det liknande händelser i Växjö.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

12-åriga Elina har designat årets Majblomma

Här är storyn bakom årets design.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.10:52, 24 januari, 2018

2 bilder
 • Elina Hall har designat årets Majblomma. Foto: Pressfoto
  Elina Hall har designat årets Majblomma. Foto: Pressfoto
 • Montage: Pressbild
  Montage: Pressbild

Under onsdagen avtäcktes årets Majblomma framför elever på Katarina Södra i Stockholm. Personen bakom blomman är 12-åriga Elina Hall från Göteborg, som vann årets designtävling.

Elinas majblomma har inspirerats av humlan och är därför gjord i guldgult, svart och pärlemor. Majblomman var jättepopulär bland de barn som röstat i Majblommans app och på webben.

Den 12 april går startskottet för 2018 års insamling då omkring 80 000 barn i hela Sverige ger sig ut för att sälja vårens viktigaste blomma. Förra året firade Majblomman 110 år och då lyckades barnen samla ihop 64 miljoner kronor, vilket är rekord.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Okänd man hotar våldta kvinna: ”Nämnt henne vid namn”

Mannen ska ha upprepat proceduren vid flera tillfällen. Kvinnan vet inte vem han är.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.10:04, 24 januari, 2018

Okänd man hotar våldta kvinna: ”Nämnt henne vid namn”
Foto: Arkiv/Casper Johansson.

Det är en kvinna född i slutet på 80-talet som anmäler att hon vid flera tillfällen har hört en man ropa att han ska våldta henne. Ropen ska ha kommit utifrån lägenheten där hon bor på en adress i Kalmar.

– Kvinnan vet inte vem det är som ropar detta, men han har nämnt henne vid namn, vilket har skett vid ett antal tillfällen sedan julafton, säger Christine Bergkvist Björklund, presstalesperson vid polisen i region Syd.

Hoten ska ha riktats mot kvinnan nattetid.

Polisen rubricerar händelsen som olaga hot.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Årets Matbluff 2017 – vann stenhård kamp

Under onsdagen presenterades vinnaren av det inte så smickrande priset Årets Matbluff 2017.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.09:27, 24 januari, 2018

Här är Årets Matbluff 2017 – vann stenhård kamp
Montage: Äkta Vara

Förra veckan presenterade Äkta Vara vilka fem produkter som var nominerade till antipriset Årets matbluff. Priset – som går  har delats ut vid två tillfällen tidigare, och under onsdagen fick priset en ny vinnare.

Av de fem nominerade blev det Polarica Wild Food Kronhjortskav som vann med 3 557 röster. Produkten ger bilden av att vara kött från vilda djur i polartrakten, men egentligen kommer den från Nya Zeeland. 

LÄS MER: Här är årets största matbluffar

– Jag tror att många har röstat på den för att de inte förväntar sig att det ska vara något lurt med en sådan produkt, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson och fortsätter:

– Känslan som förpackningen förmedlar skiljer sig från vad den egentligen innehåller.

Två på listan, bara 67 röster efter Polarica kom Kockens Ekologisk citronpeppar, som inte innehåller någon citron.

Förra året vann Erik Lallerstedts Tryffelbearnaise som nominerade då den bara innehöll 0,005 procent äkta tryffel.

FaktaÅrets Matbluff 2017:

 1. Polarica Wild Food Kronhjortskav, 3 557 röster.

 2. Kockens Ekologisk citronpeppar, 3 490 röster.

 3. Banderos Dip sauce guacamole style, 3 418 röster.

 4. Ica Basic Citron, 2 833 röster.

 5. Kiviks musteri Smultron bärdryck, 2 216 röster.


Totalt fick vi in 15 514 röster.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng