veckans företag

Bergkvarabuss: ”Vi växer organiskt”

Det har hänt en hel del med Bergkvarabuss från det att företaget grundades i Gökalund år 1975 till att idag ha blivit ett av Sveriges största bussbolag.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.19:04, 28 december, 2017

Bergkvarabuss: ”Vi växer organiskt”
Foto: Hanna Thulin

Bergkvarabuss grundades år 1975 i Gökalund i Bergkvara av bland annat Göran Mellström som fortfarande är aktiv som VD i företaget. Det hela började med två taxibilar och två bussar men har sedan dess vuxit till vad det är idag. Sedan år 1987 är huvudkontoret beläget ute vid Hansa City i Kalmar och för bara någon vecka sedan flyttade man in i en nybyggd utökad konstorsyta.

– Idag har vi 30 depåer, 18 verkstäder för tunga fordon och cirka 1 250 bussar som är centrerade till södra Sverige, säger Simon Sandberg, marknadschef Bergkvarabuss.

LÄS MER: Kalmar Hudvårdsklinik: ”Jag hjälper andra att blomstra”

Den största delen av verksamheten består av upphandlad trafik, det vill säga trafik som körs på uppdrag av exempelvis Kalmar Länstrafik eller Skånetrafiken. Cirka 75-80 procent av verksamheten är stads, region eller skolbusstrafik.

– Men själen i Bergkvarabuss är charterbusstrafiken vilket är när vi kör på uppdrag av till exempel idrottslag, föreningar eller företag. Då kan resan gå både inom eller utanför landets gränser. Vem som helst kan hyra en buss oavsett om man ska köra gäster till ett bröllop eller ska ta en resa ner till Italien. Det är det som gör att man kan se våra bussar över hela Europa.

Till ganska nyligen var Bergkvarabuss även Sveriges största privatägda bussbolag men i höstas såldes 60 procent till infrastrukturfonden Cube II för att försäkra företagets efterlevnad. Man jobbar även ständigt med att köpa upp mindre bolag.

– Det händer mycket hos oss hela tiden. Vi har vuxit organiskt och sprider oss genom förvärv och utvecklar de områden som vi trafikerar, säger Simon.

Den största utmaningen som man ser både för företaget och branschen i stort är bristen på busschaufförer. Det kommer ut få nya chaufförer på arbetsmarknaden och det är en åldrande yrkeskår där många går i pension.

– Vi har ett stort behov av nya chaufförer. Det är ett väldigt social yrke där man träffar mycket folk. Vill man jobba under ”vanliga kontorstider” finns det det, annars kan man välja att jobba med längre turer där man kan vara ute flera veckor. Vi måste göra vad vi kan för att locka till oss fler chaufförer.

I Sverige åker man mer och mer kollektivt vilket är ett led i den nationella satsningen där målet är att fördubbla kollektivtrafiken från år 2006 till 2020.

– Fler och fler får upp ögonen för sättet att färdas via buss. Man väljer att göra det både för att det är bekvämt men även för att minska miljöpåverkan. Vad många kanske inte vet så håller busstrafiken just nu på att ställa om till fossilfria bränslen, här i Kalmar drivs stadsbussarna till exempel på biogas och i framtiden kommer vi få se många eldrivna fordon.

Hur påverkar den här miljöfokuserade omställningen er som företag?
– Till våra verkstäder och depåer köper vi miljömärkt el från vattenkraft vilket är ett medvetet val från vår sida. Vi har också en väldigt modern fordonspark och är måna med att investera i nya bussar som har bättre motorer för både miljö och kunder.

I våras hamnade Bergkvarabuss på löpsedlarna när en av deras bussar var inblandade i en olycka i Härjedalen där tre skolelever omkom.

– Det är naturligtvis vår värsta mardröm. En fruktansvärd bussolycka där barn och ungdomar är inblandade, man finner inte ord. Det är klart att det har påverkat oss jättemycket och det har varit en tuff period för alla inblandade. Det pågår fortfarande ett antal utredningar kring olyckan och precis som alla berörda så inväntar vi naturligtvis utfallet, säger Simon.

Det är speciellt att ansvara för så många personer som färdas ute på vägarna varje dag.

– Vi har en väl utbyggd krishanteringsplan för om någonting skulle inträffa. Det måste man ha i förebyggande syfte. Just nu är det en väldigt tuff period för oss när den mörka delen av året kommer. Jag vet inte hur många reflexer vi har köpt som vi delar ut till framför allt skolbarn som vi kör. Väldigt många ute i trafiken syns väldigt dåligt, avslutar Simon.

Veckans företag
Vet du något företag som du tycker att vi borde uppmärksamma? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Entreprenör från Kalmar kan bli bäst i Sverige

Prisades vid regionala galan. Nästa vecka är det dags för Sverigefinalen. "Vi tror på vinst."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:30, 18 januari, 2018

Entreprenör från Kalmar kan bli bäst i Sverige
Magnus Johansson, Kalmar Motor AB, har chans på nytt fint pris. Foto: Pressbild.

I november månad kammade Magnus Johansson från Kalmar Motor AB, hem det prestigefyllda priset för Bästa internationella tillväxt i östra Sverige-galan i tävlingen EY Entrepreneur of the year, som ägde rum i Växjö.

Nästa vecka avgörs Sverigefinalen och då har Johansson chans på priset för hela landets Bästa internationella tillväxt.

LÄS MER: Kalmarentreprenör prisades vid gala

– Vi tror på vinst, det måste man göra. Jag är införstådd med att konkurrensen är hård, men vi måste ju tro på oss själva, sa Magnus Johansson till 24Kalmar efter den regionala triumfen.

Företaget har i dag cirka 40 anställda och en omsättning på 150 miljoner kronor, varav 90 procent är export.

– Det kommer bli en fantastisk galakväll med mycket skratt och välförtjänta hyllningar. Då jag själv är entreprenör vet jag verkligen vilket slit som ligger bakom våra finalisters framgångar, och jag måste säga att jag är mäkta imponerad över alla makalösa entreprenörer som vi har runt om i landet, säger Hannah Widell från EY Entrepreneur of the year.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

E-handelsgigant stänger i Göteborg – flyttar tjänster till Kalmar

Kalmarbaserade företaget flyttar hem tjänster från Sveriges näst största stad.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:28, 17 januari, 2018

E-handelsgigant stänger i Göteborg – flyttar tjänster till Kalmar
Foto: Arkiv

Det populära e-handelsföretaget Royal Design flyttar all sin verksamhet från Göteborg. Istället omfördelas 14 stycken tjänster till Kalmar, där bolaget har sitt säte, och sex stycken till Stockholm.

Flytten innebär att kundtjänst och it koncentreras till Kalmar och inköp och marknad till Stockholm, det rapporterar P4 Kalmar.

LÄS MER: Kalmarföretag värvar toppnamn inför börsnotering

Lagret kommer inte att beröras av omstruktureringen, utan kommer fortsättningsvis att ligga kvar i Orrefors.

– Det här är bra för bolaget och ett nytt steg för att stärka organisationen, säger Andreas Ekberg, som är en av grundarna av företaget, till P4 Kalmar.

Orsaken till flytten är att hyran för lokalen i Göteborg har blivit för hög.

I dag arbetar 50 personer på Royal Design i Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

"silly season"

Här är KFF-profilens nya jobb – byter benskydd mot kostym

"Inspirerande att få använda sin erfarenhet och kompetens i näringslivet", säger guldhjälten från 2008.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.09:49, 17 januari, 2018

Här är KFF-profilens nya jobb – byter benskydd mot kostym
Mats Ekenstam, vd för One partner group sydost, tillsammans med "värvningen" Stefan Larsson. Foto: Pressbild/Bildbyrån.

I höstas tackade vänsterbacken Stefan Larsson för sig och lämnade Kalmar FF efter nio säsonger. Nu är det klart vad som blir Larssons nästa steg i karriären – kundansvarig på bemanningsföretaget One partner group i Kalmar.

– Det finns stora synergieffekter mellan idrotten och näringslivet i Kalmarregionen. Med Stefans erfarenhet och egenskaper finns goda förutsättningar för fortsatt tillväxt hos oss, säger Mats Ekenstam, vd One partner group sydost, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Guldhjälte lägger skorna på hyllan

I sitt nya yrke kommer Larsson arbeta med försäljning av tjänster inom rekrytering och bemanning. Det nya jobbet kommer han kombinera med sitt ledaruppdrag i Kalmar FF:s fotbollsakademi.

– Som lagspelare känns det roligt och inspirerande att kunna få använda sin erfarenhet och kompetens i näringslivet. Jag ser verkligen fram emot den här möjligheten att med One partner group tillsammans bidra till företag och människors utveckling, säger Stefan Larsson.

Bemanningsföretagets Kalmarkontor öppnade så sent som i våras och drivs av Annika Lundberg och Sofia Nyberg. 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Matbutik stänger: ”Har haft lönsamhetsproblem”

Coop-butiken försvinner i vår – flera personer riskerar att bli arbetslösa.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.10:51, 16 januari, 2018

Matbutik stänger: ”Har haft lönsamhetsproblem”
Foto: Pixabay.

Coop-butiken i Mörbylånga stänger under våren, det meddelar Jerry Svennerlid, vd för KF Göta som äger ett 50-tal Coop-butiker runt om i Småland.

– Ja, styrelsen i föreningen har fattat ett inriktningsbeslut. Innan ett definitivt beslut kan fattas måste vi ha MBL-förhandlingar (förhandlingar med facket), säger Svennerlid.

I butiken arbetar i dag fem fast anställda samt ett antal timvikarier.

– Vi har haft lönsamhetsproblem under ganska många år. När vi gör bedömningen framåt i tiden ser vi också ett underskott. En stor del i det är att fler och fler väljer större köpcenter även för dagligvaror, förklarar Svennerlid.

Exakt datum för stängningen bestäms efter att MBL-förhandlingarna är slutförda.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Köpingbadens camping såld – de tar över

Det växande företaget har på kort tid blivit en maktfaktor vid Köpingbukten. "Känns helt naturligt för oss att fortsätta investera", säger vd:n.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.11:36, 15 januari, 2018

Köpingbadens camping såld – de tar över
Kapelludden tar över Köpingbadens camping i Köpingsvik. Foto: Köpingsbaden camping.

Förra våren köpte Kapelludden AB campingen Grönhag i Köpingsvik. Efter en lyckad sommar förvärvar nu företaget ytterligare en camping i KöpingbuktenKöpingbadens camping.

– Vi gör den här investeringen mot bakgrund av flera faktorer. Dels ökar camping som företeelse stadigt och Öland är Sveriges mecka för campare, säger Thomas Nilsson, vd för Kapelludden, i ett pressmeddelande

LÄS MER: Stor campingaffär på Öland genomförd

Tillträde har redan skett och avtalet sträcker sig över de kommande fem åren.

– Borgholm och Köpingsvik har unikt goda förutsättningar att leverera och tillgodose rätt upplevelse till gästen. Vi har sevärdheter, kultur, natur, nöje och inte minst stranden i Köpingsvik. Det känns helt naturligt för oss att fortsätta investera i näringen och aktivt utveckla camping på Öland, säger Nilsson.

Kapelluddens verksamhet innefattar nu Kapelluddens camping i Borgholm samt Grönhag och Köpingbaden i Köpingsvik. De tre campingplatserna erbjuder tillsammans nästan tusen campingplatser i området.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng