veckans företag

Bergkvarabuss: ”Vi växer organiskt”

Det har hänt en hel del med Bergkvarabuss från det att företaget grundades i Gökalund år 1975 till att idag ha blivit ett av Sveriges största bussbolag.

Hanna Thulin

Kl.19:04, 28 december, 2017

Bergkvarabuss: ”Vi växer organiskt”
Foto: Hanna Thulin

Bergkvarabuss grundades år 1975 i Gökalund i Bergkvara av bland annat Göran Mellström som fortfarande är aktiv som VD i företaget. Det hela började med två taxibilar och två bussar men har sedan dess vuxit till vad det är idag. Sedan år 1987 är huvudkontoret beläget ute vid Hansa City i Kalmar och för bara någon vecka sedan flyttade man in i en nybyggd utökad konstorsyta.

– Idag har vi 30 depåer, 18 verkstäder för tunga fordon och cirka 1 250 bussar som är centrerade till södra Sverige, säger Simon Sandberg, marknadschef Bergkvarabuss.

LÄS MER: Kalmar Hudvårdsklinik: ”Jag hjälper andra att blomstra”

Den största delen av verksamheten består av upphandlad trafik, det vill säga trafik som körs på uppdrag av exempelvis Kalmar Länstrafik eller Skånetrafiken. Cirka 75-80 procent av verksamheten är stads, region eller skolbusstrafik.

– Men själen i Bergkvarabuss är charterbusstrafiken vilket är när vi kör på uppdrag av till exempel idrottslag, föreningar eller företag. Då kan resan gå både inom eller utanför landets gränser. Vem som helst kan hyra en buss oavsett om man ska köra gäster till ett bröllop eller ska ta en resa ner till Italien. Det är det som gör att man kan se våra bussar över hela Europa.

Till ganska nyligen var Bergkvarabuss även Sveriges största privatägda bussbolag men i höstas såldes 60 procent till infrastrukturfonden Cube II för att försäkra företagets efterlevnad. Man jobbar även ständigt med att köpa upp mindre bolag.

– Det händer mycket hos oss hela tiden. Vi har vuxit organiskt och sprider oss genom förvärv och utvecklar de områden som vi trafikerar, säger Simon.

Den största utmaningen som man ser både för företaget och branschen i stort är bristen på busschaufförer. Det kommer ut få nya chaufförer på arbetsmarknaden och det är en åldrande yrkeskår där många går i pension.

– Vi har ett stort behov av nya chaufförer. Det är ett väldigt social yrke där man träffar mycket folk. Vill man jobba under ”vanliga kontorstider” finns det det, annars kan man välja att jobba med längre turer där man kan vara ute flera veckor. Vi måste göra vad vi kan för att locka till oss fler chaufförer.

I Sverige åker man mer och mer kollektivt vilket är ett led i den nationella satsningen där målet är att fördubbla kollektivtrafiken från år 2006 till 2020.

– Fler och fler får upp ögonen för sättet att färdas via buss. Man väljer att göra det både för att det är bekvämt men även för att minska miljöpåverkan. Vad många kanske inte vet så håller busstrafiken just nu på att ställa om till fossilfria bränslen, här i Kalmar drivs stadsbussarna till exempel på biogas och i framtiden kommer vi få se många eldrivna fordon.

Hur påverkar den här miljöfokuserade omställningen er som företag?
– Till våra verkstäder och depåer köper vi miljömärkt el från vattenkraft vilket är ett medvetet val från vår sida. Vi har också en väldigt modern fordonspark och är måna med att investera i nya bussar som har bättre motorer för både miljö och kunder.

I våras hamnade Bergkvarabuss på löpsedlarna när en av deras bussar var inblandade i en olycka i Härjedalen där tre skolelever omkom.

– Det är naturligtvis vår värsta mardröm. En fruktansvärd bussolycka där barn och ungdomar är inblandade, man finner inte ord. Det är klart att det har påverkat oss jättemycket och det har varit en tuff period för alla inblandade. Det pågår fortfarande ett antal utredningar kring olyckan och precis som alla berörda så inväntar vi naturligtvis utfallet, säger Simon.

Det är speciellt att ansvara för så många personer som färdas ute på vägarna varje dag.

– Vi har en väl utbyggd krishanteringsplan för om någonting skulle inträffa. Det måste man ha i förebyggande syfte. Just nu är det en väldigt tuff period för oss när den mörka delen av året kommer. Jag vet inte hur många reflexer vi har köpt som vi delar ut till framför allt skolbarn som vi kör. Väldigt många ute i trafiken syns väldigt dåligt, avslutar Simon.

Veckans företag
Vet du något företag som du tycker att vi borde uppmärksamma? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Anrikt Kalmarföretag försatt i konkurs

Företaget omsatte drygt 26 miljoner kronor under 2016.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:49, 16 mars, 2018

Anrikt Kalmarföretag försatt i konkurs
Foto: Arkiv.

Erland Jönssons Partiaffär har funnits i mer än 50 år och levererat livsmedel till affärer och restauranger i hela sydöstra Sverige.

I onsdags försattes bolaget, som under 2016 omsatte drygt 26 miljoner kronor, i konkurs.

Några aktuella siffror från 2017 finns inte tillgängliga, men under 2016 gjorde företaget en förlust på knappt 100 000 kronor.

Enligt uppgifter från allabolag.se har företaget sju stycken anställda.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hajpat modebolag från Kalmar har gått i konkurs

Försattes i konkurs i tisdags.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:48, 15 mars, 2018

Hajpat modebolag från Kalmar har gått i konkurs
Foto: Pixabay.

My Closet Room slog ner som en bomb i mode-Sverige när de lanserade sin app som fungerade som en virtuell garderob – och socialt medie för modeintresserade under 2013.

På tisdagen försattes bolaget, som har sitt säte i Kalmar, i konkurs.

2016 gjorde företaget en förlust på närmare en halv miljon kronor.

Enligt siffror från allabolag.se hade företaget en omsättning på drygt 1,7 miljoner kronor och fyra stycken anställda under 2016.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stockholmsföretag satsar stort – öppnar butik på Öland

Inom kort väntas butiken slå upp sina portar på Öland.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:01, 15 mars, 2018

Stockholmsföretag satsar stort – öppnar butik på Öland
Foto: Pixabay.

PGW Produkter har i dag tre stycken butiker i Stockholmsområdet. Inom kort öppnar de upp en ny – i centrala Borgholm.

– Borgholm är ett bra skyltfönster och en bra sommarstad som vi känner att vi vill testa. Tanken är att ha öppet året runt, men vi får se hur pass stor efterfrågan är, säger Nicklas Bergsjö, extern vd för företaget.

PGW säljer produkter för hantverk för de som vill göra eget. De säljer således varor för bland annat hembryggning, ost, korvstoppning, snussatser och bestick.

– Ölen har vi slagit väl ut och här upp i Stockholm har vi jobbat mycket tillsammans med microbryggerier.

Butikslokalen är belägen på Storgatan i Borgholm och Bergsjö hoppas att satsningen ska slå väl ut.

– Vi tror på det här och är just nu i en expansionsfas där vi vill öppna nya butiker. Vi håller även på att lansera två webbsidor inom kort.

För tillfället befinner sig PGW i en rekryteringsfas och söker bland annat en butiksansvarig.

– När vi har personalbitarna på plats kommer vi öppna. Någon gång under våren räknar vi med, säger Nicklas Bergsjö.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är alla vinnare på UF-mässan

De kammade hem priserna under UF-mässan Entreprenörskap på riktigt 2018.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.06:27, 15 mars, 2018

LISTA: Här är alla vinnare på UF-mässan
Alva Ryder, Evelina Gustafsson coh Rebecca Engdahl från Friendly Olive UF. Foto: Hanna Thulin.

Mässan, med cirka 4 000 besökare och 150 utställande företag, fick finbesök under onsdagen av närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

Friendly Olive UF var ett av alla företag som fick ta emot pris. De säljer matlagningsverktyg gjorda i olivträ och fick ta emot priset i kategorin för bästa affärsplan.

LÄS MER: BILDEXTRA: Finbesök och företagande på UF-mässan

– Jag var på semester i Grekland och plockade med mig några visitkort hem. När vi sedan skulle bestämma vad vi ville jobba med så föll valet på det här, säger Alva Ryder, som fick gå upp på scenen och ta emot priset tillsammans med Evelina Gustafsson och Rebecca Engdahl.

Här är alla vinnarna på mässan:
Digital kommunikation: Bakboken UF, Jenny Nyströmsskolan, Kalmar.
Årets arbetslag: Ekonomiarbetslaget, CIS, Kalmar.
Årets lärare: Helene Almqvist, Västerviks gymnasium, Västervik.
Årets affärsplan: Friendly Olive UF, Stagneliusskolan, Kalmar.
Årets innovation: Light up the dark IF, Oscarsgymnasiet, Oskarshamn.
Årets hantverkare: Trälampor UF, Åkrahällskolan, Nybro.
Hållbart företagande: Smiling World, Jenny Nyströmsskolan, Kalmar.
Årets tjänst: Why high UF, Oscarsgymnasiet, Oskarshamn.
Årets monter: Friendly olive UF, Stagneliusskolan, Kalmar.
Årets vara: Friendly olive UF, Stagneliuskolan, Kalmar.
Årets skola: Stagneliusskolan, Kalmar.
Årets säljare: Elliot Lindestam, Pop up UF, Stagneliusskolan, Kalmar.
Årets UF-företag: Parallell UF, CIS, Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sommarpärlan söker ny arrendator: ”Av hälsomässiga skäl”

Vill arrendera ut det populära caféet.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:07, 14 mars, 2018

Sommarpärlan söker ny arrendator: ”Av hälsomässiga skäl”
Foto: Privat/Blocket.

Dan Sabel har drivit det populära caféet Alvargården i Kastlösa på södra Öland de senaste åren. Nu söker han efter en arrendator för sommaren 2018. På köp- och säljsidan Blocket ligger en annons ute för Alvargården Café & Bistro.

”Vi arrenderar ut Café & Bistro av hälsomässiga skäl, 6-8 veckor från midsommar, och om intresse finns kan arrendet också gälla under Ölands Skördefest i september, med ca 300 000 besökare på ön under en helg. Det finns också tillgång till en enklare bostad.”, skriver Sabel i annonsen.

Alvargården har fullständiga rättigheter och har ett 40-tal platser inne samt ett 60-tal platser i den vackra trädgården.

”Vi söker en arrendator som har erfarenhet av branschen och som älskar att arbeta med service och människor.”, står det i annonsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng