Lisa är spindeln i nätet med handeln i blodet

Lisa Söderholm, Kalmar Citys nya centrumutvecklare, vet vad hon pratar om när det kommer till handeln på Kvarnholmen.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.21:36, 30 december, 2017

Lisa är spindeln i nätet med handeln i blodet
Lisa Söderholm. Foto: Hanna Thulin

Lisa Söderholm tog över som centrumutvecklare för Kalmar City oktober efter att Björn Mortensen meddelat att han kliver åt sidan för att satsa på annat. Ett vettigt val, enligt många, då hon redan är väl bekant med handeln på Kvarnholmen.

– Jag är uppvuxen i en handelsfamilj där mina föräldrar alltid har drivit handel på något vis så det kommer naturligt. Ett tag när jag var riktigt liten ville jag bli flygvärdinna eftersom de var så fint klädda men när jag blev större förstod jag att det inte var något för mig, säger Lisa Söderholm.

Lisa öppnade sin första egna butik redan när hon var 19 år gammal. Hon ansvarade för en av de nio första Gina Tricot-butikerna i Sverige.

– Det var en tillfällighet. Gina sökte franchisetagare via en liten notis i Barometern och min pappa hade kontakt med grundaren Jörgen Appelqvist sedan innan. Hade pappa inte vetat vem det var så hade vi säkert inte ens sett annonsen. Jag har aldrig ångrat att jag körde igång så ung. Det har varit jätteroligt och man fick lära sig allt helt själv från grunden. Det var en tuff start där vi gick plus/minus noll de första tre åren men idag ser det annorlunda ut. Vi fick vara med och påverka väldigt mycket i början så man har ju varit med under hela deras resa för att få igång kedjan.

Hon har gått från att vara en säljare till att växa in i ledarollen vilket är en uppgift hon trivs med.

Var det självklart att söka jobbet som centrumutvecklare?
– När poletten väl hade trillat ner i mitt huvud om att jag hade rätt erfarenhet och kunskaper för det här jobbet så var det självklart. En fördel är att jag vet hur det är att vara en lokal företagare men också hur en stor kedja med 200 butiker tänker. Jag vet hur viktigt det är med tillgängligheten till centrum och att kunden idag kräver mer av oss. Det roligaste med jobbet är att jag nu kan vara med och påverka vår stadskärna i en större utsträckning, det är jättehäftigt, svarar Lisa.

Föreningen Kalmar City har funnits länge men år 2014 gick handlarna ihop med fastighetsägarna och kommunen för att bilda ett bolag där Björn Mortensen blev den första vd:n.

– Björn har gjort det här jättebra. Han kom in i en period då vi behövde en omstart av Kalmar City, han har satt organisationen och skapat en struktur. Nu, tre år senare, är det gjort. Det finns en organisation som fungerar och det var läge för honom att gå vidare och för en annan person att kliva in som kan förvalta och utveckla det vidare.

Lisa vill lyfta näringen och har spenderat sin första tid som centrumutvecklare till att går runt till varenda liten verksamhet på Kvarnholmen för att se vad det är som de gör. Hon kan konstatera att det finns många häftiga verksamheter.

– Jag vill skapa ett tydligare band med Linnéuniversitetet och bygga kontakter med studenterna för att få dem att stanna i Kalmar. Vi är också en grym sommarstad men för att vår näring ska gå runt måste vi vara en attraktiv stad året runt. Vi kan till exempel jobba mer med att företag och organisationer lägger sina konferenser i Kalmar under vintertid, vi har fantastiska verksamheter till det.

E-handel är något som både hotar och utvecklar den traditionella handeln i fysiska butiker. Lisa följer den utvecklingen med lupp.

– Jag läser mycket forskning och rapporter för att hålla mig uppdaterad då det är en prioriterad fråga som såklart skapar oro. Det finns möjligheter med det digitala med det krävs att man tänker i nya banor. Jag tror att man som fysisk butik måste jobba mer med upplevelsen och tillföra ett mervärde för kunden, säger Lisa.

En av de mest tryckande frågorna som rör handeln på Kvarnholmen är trafikavstängningar och parkeringsplatser.

– Jag har vandrat med en historiker på Kvarnholmen som berättade att parkeringsfrågan har varit på tapeten sedan 1600-talet men att det då rörde sig om häst och vagn på Ölandsgatan istället, säger hon och skrattar.

– Tillgängligheten är en jätteviktig fråga och när Linnéuniversitetet öppnar kommer det att öka trycket på både cykel- och bilparkeringar. Idag löser vi problemet men det kommer behövas fler platser. Vi har en grupp just nu med folk från handeln, kommunen och fastighetsägarna som jobbar aktivt och djupdyker i den här frågan.

Att samarbetet mellan handeln, kommunen och fastighetsägarna fungerar är nödvändigt för att Kvarnholmen ska blomstra.

– Alla parterna måste förstå varandras verkligheter. Handlarna har en kortsiktig planering och en kommun tittar väldigt långsiktigt. Jag pratar med alla olika och är spindeln i nätet, man måste lyfta blicken ibland och se helheten. Kan vi hjälpas åt istället för att stjälpa så att vi blir mer effektiva. Vi har gemensamt tagit ett beslut om att stadskärnan är en viktig plats för vår stad, avslutar Lisa.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Entreprenör från Kalmar kan bli bäst i Sverige

Prisades vid regionala galan. Nästa vecka är det dags för Sverigefinalen. "Vi tror på vinst."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:30, 18 januari, 2018

Entreprenör från Kalmar kan bli bäst i Sverige
Magnus Johansson, Kalmar Motor AB, har chans på nytt fint pris. Foto: Pressbild.

I november månad kammade Magnus Johansson från Kalmar Motor AB, hem det prestigefyllda priset för Bästa internationella tillväxt i östra Sverige-galan i tävlingen EY Entrepreneur of the year, som ägde rum i Växjö.

Nästa vecka avgörs Sverigefinalen och då har Johansson chans på priset för hela landets Bästa internationella tillväxt.

LÄS MER: Kalmarentreprenör prisades vid gala

– Vi tror på vinst, det måste man göra. Jag är införstådd med att konkurrensen är hård, men vi måste ju tro på oss själva, sa Magnus Johansson till 24Kalmar efter den regionala triumfen.

Företaget har i dag cirka 40 anställda och en omsättning på 150 miljoner kronor, varav 90 procent är export.

– Det kommer bli en fantastisk galakväll med mycket skratt och välförtjänta hyllningar. Då jag själv är entreprenör vet jag verkligen vilket slit som ligger bakom våra finalisters framgångar, och jag måste säga att jag är mäkta imponerad över alla makalösa entreprenörer som vi har runt om i landet, säger Hannah Widell från EY Entrepreneur of the year.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

E-handelsgigant stänger i Göteborg – flyttar tjänster till Kalmar

Kalmarbaserade företaget flyttar hem tjänster från Sveriges näst största stad.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:28, 17 januari, 2018

E-handelsgigant stänger i Göteborg – flyttar tjänster till Kalmar
Foto: Arkiv

Det populära e-handelsföretaget Royal Design flyttar all sin verksamhet från Göteborg. Istället omfördelas 14 stycken tjänster till Kalmar, där bolaget har sitt säte, och sex stycken till Stockholm.

Flytten innebär att kundtjänst och it koncentreras till Kalmar och inköp och marknad till Stockholm, det rapporterar P4 Kalmar.

LÄS MER: Kalmarföretag värvar toppnamn inför börsnotering

Lagret kommer inte att beröras av omstruktureringen, utan kommer fortsättningsvis att ligga kvar i Orrefors.

– Det här är bra för bolaget och ett nytt steg för att stärka organisationen, säger Andreas Ekberg, som är en av grundarna av företaget, till P4 Kalmar.

Orsaken till flytten är att hyran för lokalen i Göteborg har blivit för hög.

I dag arbetar 50 personer på Royal Design i Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

"silly season"

Här är KFF-profilens nya jobb – byter benskydd mot kostym

"Inspirerande att få använda sin erfarenhet och kompetens i näringslivet", säger guldhjälten från 2008.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.09:49, 17 januari, 2018

Här är KFF-profilens nya jobb – byter benskydd mot kostym
Mats Ekenstam, vd för One partner group sydost, tillsammans med "värvningen" Stefan Larsson. Foto: Pressbild/Bildbyrån.

I höstas tackade vänsterbacken Stefan Larsson för sig och lämnade Kalmar FF efter nio säsonger. Nu är det klart vad som blir Larssons nästa steg i karriären – kundansvarig på bemanningsföretaget One partner group i Kalmar.

– Det finns stora synergieffekter mellan idrotten och näringslivet i Kalmarregionen. Med Stefans erfarenhet och egenskaper finns goda förutsättningar för fortsatt tillväxt hos oss, säger Mats Ekenstam, vd One partner group sydost, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Guldhjälte lägger skorna på hyllan

I sitt nya yrke kommer Larsson arbeta med försäljning av tjänster inom rekrytering och bemanning. Det nya jobbet kommer han kombinera med sitt ledaruppdrag i Kalmar FF:s fotbollsakademi.

– Som lagspelare känns det roligt och inspirerande att kunna få använda sin erfarenhet och kompetens i näringslivet. Jag ser verkligen fram emot den här möjligheten att med One partner group tillsammans bidra till företag och människors utveckling, säger Stefan Larsson.

Bemanningsföretagets Kalmarkontor öppnade så sent som i våras och drivs av Annika Lundberg och Sofia Nyberg. 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Matbutik stänger: ”Har haft lönsamhetsproblem”

Coop-butiken försvinner i vår – flera personer riskerar att bli arbetslösa.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.10:51, 16 januari, 2018

Matbutik stänger: ”Har haft lönsamhetsproblem”
Foto: Pixabay.

Coop-butiken i Mörbylånga stänger under våren, det meddelar Jerry Svennerlid, vd för KF Göta som äger ett 50-tal Coop-butiker runt om i Småland.

– Ja, styrelsen i föreningen har fattat ett inriktningsbeslut. Innan ett definitivt beslut kan fattas måste vi ha MBL-förhandlingar (förhandlingar med facket), säger Svennerlid.

I butiken arbetar i dag fem fast anställda samt ett antal timvikarier.

– Vi har haft lönsamhetsproblem under ganska många år. När vi gör bedömningen framåt i tiden ser vi också ett underskott. En stor del i det är att fler och fler väljer större köpcenter även för dagligvaror, förklarar Svennerlid.

Exakt datum för stängningen bestäms efter att MBL-förhandlingarna är slutförda.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Köpingbadens camping såld – de tar över

Det växande företaget har på kort tid blivit en maktfaktor vid Köpingbukten. "Känns helt naturligt för oss att fortsätta investera", säger vd:n.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.11:36, 15 januari, 2018

Köpingbadens camping såld – de tar över
Kapelludden tar över Köpingbadens camping i Köpingsvik. Foto: Köpingsbaden camping.

Förra våren köpte Kapelludden AB campingen Grönhag i Köpingsvik. Efter en lyckad sommar förvärvar nu företaget ytterligare en camping i KöpingbuktenKöpingbadens camping.

– Vi gör den här investeringen mot bakgrund av flera faktorer. Dels ökar camping som företeelse stadigt och Öland är Sveriges mecka för campare, säger Thomas Nilsson, vd för Kapelludden, i ett pressmeddelande

LÄS MER: Stor campingaffär på Öland genomförd

Tillträde har redan skett och avtalet sträcker sig över de kommande fem åren.

– Borgholm och Köpingsvik har unikt goda förutsättningar att leverera och tillgodose rätt upplevelse till gästen. Vi har sevärdheter, kultur, natur, nöje och inte minst stranden i Köpingsvik. Det känns helt naturligt för oss att fortsätta investera i näringen och aktivt utveckla camping på Öland, säger Nilsson.

Kapelluddens verksamhet innefattar nu Kapelluddens camping i Borgholm samt Grönhag och Köpingbaden i Köpingsvik. De tre campingplatserna erbjuder tillsammans nästan tusen campingplatser i området.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng