LISTA: 5 saker att se fram emot i Kalmar 2018 | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

LISTA: 5 saker att se fram emot i Kalmar 2018

Nytt år innebär nya möjligheter och nya höjdpunkter att se fram emot.

Hanna Thulin

Kl.11:51, 31 december, 2017

LISTA: 5 saker att se fram emot i Kalmar 2018
Foto: Arkiv

År 2017 bjöd på många höjdpunkter och förhoppningsvis kommer 2018 att bjuda på fler fantastiska ting för Kalmar. Här nedan finns några av höjdpunkterna som vi redan vet kommer att ske år 2018.

1. IFK Kalmar spelar i Allsvenskan

ifk-kalmar-allsvenskt-jubel-1 IFK Kalmar jublar efter att man tagit sig upp till Allsvenskan. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Det var spännande ända in i det sista när IFK Kalmar i säsongens sista match var tvungna att ta med sig minst en poäng mot tabellfyran Assi för att avancera upp till Allsvenskan. IFK Kalmar nöjde sig inte med att spela hem en poäng, istället krossade man bortalaget och gick segrande ur striden med 6-3.

– Det känns helt overkligt. Fantastiskt och kul – nu blir det fest. En bra söndag, helt enkelt, sa Elsa Karlsson precis efter slutsignalen.

Under 2018 kan vi därför se fram emot att få se IFK Kalmar möta de allra bästa lagen i Sverige när man gör sin debut i Allsvenskan.

Här kan du se ett bildspel från IFK Kalmars galna segerfirande.

 

2. Första etappen av nya Linnéuniversitetet står klar

linneuniversitet, hamnen, linne Hösten 2018 lämnar man över nycklarna. Foto: Samuel Slättman

Den 27 januari 2016 lades den första pusselbiten till Linnéuniversitetets nya lokaler nere vid hamnen av ingen mindre än Sveriges statsminister Stefan Löfven. 

Under hösten 2018 kommer första etappen av bygget nere vid Universitetskajen att vara avklarad. Då lämnar byggherrarna över nycklarna till Linnéuniversitetets personal. Studenterna kommer dock att få vänta med att flytta in till år 2019.

Under hösten 2018 kommer bygget även att gå in i sin andra etapp då man bland annat ska riva Kalmarsundslaboratoriet och skapa plats för det nya biblioteket. Man börjar också bygga på områdets högsta byggnad som kommer att synas väl med sina 40 meter över marken.

Se unika detaljen hos nya Linnéuniversitetet

 

3. Rockfestival i Borgholm

Foto: Emma UddessonFoto: Arkiv

För bara någon vecka sedan gick rockbandet In Flames ut med att man planerar en unik rockfestival i Borgholms Slottsruin som kommer att heta Borgholm Brinner.

Festivalen kommer att äga rum den 27-28 juli och headlineas av In Flames själva under båda kvällarna. Vilka andra band som kommer att uppträda är ännu inte klart.

– Det är galet att kunna samla communityn på en fysisk plats – där vi kan spela och njuta av musik tillsammans och dricka tillsammans. Och på ett slott av alla ställen! Det är en annan sak. Det hade inte varit en IN FLAMES-festival om det skulle vara på en åker nånstans. Det måste vara speciellt så att våra fans kan få den ultimata upplevelsen, så att vi kan ge något tillbaka efter att ha varit så fantastiska mot oss i 20 år – med en helg de sent kommer att glömma. Vi kommer också handplocka de bästa banden – och även om vi inte kan säga vilka som ska spela än, så kan vi lova att ingen blir besviken, sa bandets sångare Anders Fridén i ett pressmeddelande.

Andra akter som är klara för att spela i slottsruinen vid andra tillfällen under sommaren 2018 är bland annat Sven-Bertil Taube, Lars Winnerbäck, GES och Diggiloo.

 

4. Inflyttning i Tallbocken

tallbocken Foto: Pressbild

Under hösten 2015 utlyste Kalmar kommun en markanvisningstävling för tomten Tallbocken vid Norra vägen, där det tidigare har legat en bensinstation.

Det vinnande bidraget kom från det nystartade Kalmarföretaget I Am Home som just nu håller på att bygga ett trähus med totalt 46 nya lägenheter på tomten.

– Förslaget som vi fick in från I Am Home var helt outstanding och det tilldelades flest röster av juryn. Antalet lägenheter, utformningen av fastigheten och den rimliga hyresnivån var övervägande för beslutet, sa kommunalrådet Johan Persson (S) då.

Om allt går enligt planerna kommer inflyttning att ske i september 2018.

 

5. Student VM i Triathlon

student vm i triathlon FISU-delegaterna Jing Zhao (vänster), Dominique Frizza (mitten) och Pauline Hamonic (höger) besökte Kalmar under torsdagen. I bakgrunden syns Henrik Brovell, Kalmar RC, Cecilia Olsson, Sveriges Akademiska Idrottsförbund, och Johan Göransson, Destination Kalmar. Foto: Samuel Slättman

Tävlingen, som officiellt heter World University TriathlonChampionship, genomförs den 1-2 september 2018 och är till för studenter från olika länder i åldrarna 17-25 år. Varje lands akademiska idrottsförbund får nominera och skicka tolv deltagare (sex killar och sex tjejer).

– Kalmar är en stad som är dedikerad till sport och särskilt triathlon som är väldigt populärt här tack vare Ironman. Jag är övertygad om att organisationen klarar av det här, de har mycket erfarenhet, säger Dominique Frizza, tekniskt ansvarig vid det internationella studentidrottsförbundet FISU vid en pressträff i september.

 

Bubblare: Ironman 2018

thereseHeroes Hour i Ironman Kalmar 2017.Foto: Rickard Johansson

När vi ändå är inne på ämnet triathlon så känns det konstigt att ha med en lista över saker att se fram emot i Kalmar 2018 utan att nämna folkfesten Ironman.
Ironman 2017 blev en succé med strålande väder och fantastiska resultat för våra Kalmarbor som ställde upp. Det känns inte heller som att man lätt kommer att glömma det som inträffade vid målgången under Heroes Hour.

Efter att tävlingen tagit slut så fanns det ytterligare en löpare kvar på banan. Publiken skanderade och sjöng, stämningen var på topp, så tävlingsledningen bestämde sig för att låta henne passera över mållinjen. Det skulle även visa sig att hon bar på en mycket känslosam historia.

Nu blir det upp till Kalmarborna att toppa tidigare års tävlingar och än en gång bevisa att Ironman i Kalmar är något utöver det vanliga.

TV: Se den gåshudsframkallande Ironmanfilmen

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Han ser till att Kalmars kroggäster kommer hem säkert

"Vissa kastar in en femtiolapp och går därifrån eller 'glömmer' en sedel i baksätet", berättar gratischauffören Patric Wirstedt.

Samuel Slättman

Kl.20:23, 22 april, 2018

Han ser till att Kalmars kroggäster kommer hem säkert
Under helger erbjuder Patric Wirstedt, 30, kroggäster i Kalmar gratis skjuts hem. Foto: Samuel Slättman

Det som började som en nyårstradition har nu blivit ett återkommande inslag i Patric Wirstedts liv. Varje fredags- och lördagskväll erbjuder han kroggäster i Kalmar gratis skjuts hem.

– Den här nyårsaftonen körde jag totalt 50 resor, och jag fick höra så många berättelser och historier. Många vågar inte gå ut och vissa vill inte gå ut därför att det är för dyrt att ta taxi hem, berättar Wirstedt.

– Flera av dem jag skjutsade på nyår frågade om jag kunde tänka mig att köra någon mer helg. Det var så jag bestämde mig för att fortsätta.

När 24Kalmar träffar Patric på parkeringen utanför Kalmar centralstation sitter han i sin Saab med automatisk växellåda. I framrutan ligger ett nyligen utfärdat parkeringstillstånd för rörelsehindrade.

– Jag fick min rullstol i januari och går på rehabilitering två-tre gånger i veckan för att behålla så mycket som möjligt av rörligheten i vänstersidan. Än så länge är högersidan som vanligt.

Patric Wirstedt lider av nervsjukdomen mutipel skleros, mer känd som MS. Sjukdomsförloppet är i Patrics fall aggressivt.

– Om jag känner mig slut i vänsterbenet sitter jag och väntar i bilen i en-två timmar och säger nej till körningar. Mitt eget liv kan jag riskera men inte andras.

Patric, som bor i Söderåkra fyra mil söder om Kalmar, är öppen med att han även lider av Aspergers syndrom och ADHD. Han berättar att han för tio år sedan, då han var i 20-årsåldern, missbrukade narkotika.

– Jag är som en öppen bok, jag döljer ingenting. Jag har gjort en massa skit i mitt liv men frågar någon mig något så får de ett ärligt svar.

En vanlig helg hör mellan 15-25 personer av sig till Patric på Facebook och undrar om de kan få skjuts. Merparten är tjejer som inte vill ta sig hem ensamma sent på natten. Den längsta resan som Patric har gjort var till Oskarshamn.

– Många har sagt till mig att jag blir utnyttjad, men jag får också ut något av det. Jag har Aspergers och är väldigt skygg av mig och går inte ut så ofta. Nu får jag komma ut, träffa folk och prata med människor.

Om någon som har blivit hemskjutsad vill betala bensinpengar tackar Patric alltid nej. Han berättar att han inte vill inte bli anklagad för att köra svarttaxi.

– Men ibland kan jag inte neka gåvorna. Vissa kastar in en femtiolapp och går därifrån eller ”glömmer” en sedel i baksätet som jag sedan hittar. Men jag gör inte det här för pengarna, försäkrar han.

Två personer som vid olika tillfällen har åkt med Patric är Tasha Strandå och Sanna Sjöbäck.

– Jag har åkt med honom en gång och tycker att det är en fantastisk insats som Patric gör. Han kör lugnt och fint och är en pratglad kille som vill folk väl, säger Strandå.

– Däremot tycker jag att han ska hålla körningen inom Kalmar med tanke på att han betalar bensin från egen ficka. När jag åkte så swishade jag en slant men de pengarna swishade han tillbaka.

Sanna Sjöbäck berättar att hon till en början var skeptisk till att få skjuts hem av en främling, men att hon efter att ha pratat med Patric ändrade uppfattning.

– Jag tycker att det är jättebra gjort av honom. Det finns ju så mycket konstigt folk ute och det är en risk för såväl män som kvinnor att gå hem på kvällarna, säger Sjöbäck.

FaktaMutipel skleros (MS):

Multipel skleros, MS, är en sjukdom i det centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen. Om du har MS uppstår inflammationer och ärr på nervtrådarna och det gör att impulser inte kommer fram som de ska. Det finns ingen behandling som botar sjukdomen, men läkemedel kan bromsa sjukdomsförloppet och lindra besvären.

Källa: Vårdguiden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Påverkad man omhändertogs på Larmtorget

Mannen är nu misstänkt för ringa narkotikabrott.

Samuel Slättman

Kl.17:10, 22 april, 2018

Vid 02.30-tiden på söndagsmorgonen omhändertogs en man född -94 på Larmtorget i Kalmar. Mannen misstänktes vara påverkad av narkotika och förhördes på polisstationen och släpptes sedan.

Mannen är misstänkt för ringa narkotikabrott, eget bruk.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Misshandel på nattklubb i centrala Kalmar

Ung man blev slagen i ansiktet.

Samuel Slättman

Kl.16:58, 22 april, 2018

Misshandel på nattklubb i centrala Kalmar
Foto: Arkiv.

En man född 99 har anmält att han vid halv ett-tiden natten mot lördag blev slagen i ansiktet på nattklubben Harrys i centrala Kalmar.

Enligt mannen ska knytnävsslaget ha kommit utan provokation och han vet inte vem som delade ut det.

Polisen har ingen misstänkt för brottet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Eldning spred sig till gräs

Räddningstjänsten rycker ut.

Mattis Andersson

Kl.16:37, 22 april, 2018

Eldning spred sig till gräs
Foto: Arkiv

Klockan 16:26 fick SOS ett larm angående en brand.

Det visar sig vara en kontrollerad eldning där branden spridit sig till gräs runtomkring.

En enhet skickades till platsen för att kontrollera eldningen.

– Vi åkte till platsen för att släcka elden, och nu finns det inte längre någon spridningsrisk, säger Anders Palmgren, räddningschef hos räddningstjänsten Öland.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Storslam för Kalmarsundsrevyn – samtliga nummer med i SM

Här är priserna som Kalmarsundsrevyn kan kamma hem under revy-SM i Halmstad:

Samuel Slättman

Kl.14:42, 22 april, 2018

Storslam för Kalmarsundsrevyn – samtliga nummer med i SM
Kalmarsundsrevyns föreställning Toppform kan ta hem fyra medaljer vid revy-SM i Halmstad. Foto: Arkiv/Privat.

När revy-SM i Halmstad avgörs i augusti har Kalmarsundsrevyn chans på medalj i fyra kategorier.

I de två kategorierna sång och musik och lokalt nummer är bidragen från årets föreställning Toppform direktkvalificerade till final. I kategorierna sketch och dans och rytm är revyn framme i semifinal.

LÄS MER: BILDEXTRA: Premiär för en revy i toppform

I morgon, måndag, presenteras ensemblen för 2019 års revy Känn dig som hemma.

SÅNG & MUSIK (final) 
Jag är tillbaka (text: Martin Rydell, Anna Rydell, koreografi: Anna Rydell)

LOKALT NUMMER (final)
Kalmarsundsrevyn – Lite kaffe 
(text: Martin Rydell, Owe Martinsson)

SKETCH (semifinal)
Kalmarsundsrevyn – På gymmet 
(text: Martin Rydell, Owe Martinsson)

DANS & RYTM (semifinal)
Kalmarsundsrevyn – Som en dans (text: Martin Rydell, Anna Rydell, Owe Marinsson, koreografi: Anna Rydell)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng