LISTA: 5 saker att se fram emot i Kalmar 2018

Nytt år innebär nya möjligheter och nya höjdpunkter att se fram emot.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.11:51, 31 december, 2017

LISTA: 5 saker att se fram emot i Kalmar 2018
Foto: Arkiv

År 2017 bjöd på många höjdpunkter och förhoppningsvis kommer 2018 att bjuda på fler fantastiska ting för Kalmar. Här nedan finns några av höjdpunkterna som vi redan vet kommer att ske år 2018.

1. IFK Kalmar spelar i Allsvenskan

ifk-kalmar-allsvenskt-jubel-1 IFK Kalmar jublar efter att man tagit sig upp till Allsvenskan. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Det var spännande ända in i det sista när IFK Kalmar i säsongens sista match var tvungna att ta med sig minst en poäng mot tabellfyran Assi för att avancera upp till Allsvenskan. IFK Kalmar nöjde sig inte med att spela hem en poäng, istället krossade man bortalaget och gick segrande ur striden med 6-3.

– Det känns helt overkligt. Fantastiskt och kul – nu blir det fest. En bra söndag, helt enkelt, sa Elsa Karlsson precis efter slutsignalen.

Under 2018 kan vi därför se fram emot att få se IFK Kalmar möta de allra bästa lagen i Sverige när man gör sin debut i Allsvenskan.

Här kan du se ett bildspel från IFK Kalmars galna segerfirande.

 

2. Första etappen av nya Linnéuniversitetet står klar

linneuniversitet, hamnen, linne Hösten 2018 lämnar man över nycklarna. Foto: Samuel Slättman

Den 27 januari 2016 lades den första pusselbiten till Linnéuniversitetets nya lokaler nere vid hamnen av ingen mindre än Sveriges statsminister Stefan Löfven. 

Under hösten 2018 kommer första etappen av bygget nere vid Universitetskajen att vara avklarad. Då lämnar byggherrarna över nycklarna till Linnéuniversitetets personal. Studenterna kommer dock att få vänta med att flytta in till år 2019.

Under hösten 2018 kommer bygget även att gå in i sin andra etapp då man bland annat ska riva Kalmarsundslaboratoriet och skapa plats för det nya biblioteket. Man börjar också bygga på områdets högsta byggnad som kommer att synas väl med sina 40 meter över marken.

Se unika detaljen hos nya Linnéuniversitetet

 

3. Rockfestival i Borgholm

Foto: Emma UddessonFoto: Arkiv

För bara någon vecka sedan gick rockbandet In Flames ut med att man planerar en unik rockfestival i Borgholms Slottsruin som kommer att heta Borgholm Brinner.

Festivalen kommer att äga rum den 27-28 juli och headlineas av In Flames själva under båda kvällarna. Vilka andra band som kommer att uppträda är ännu inte klart.

– Det är galet att kunna samla communityn på en fysisk plats – där vi kan spela och njuta av musik tillsammans och dricka tillsammans. Och på ett slott av alla ställen! Det är en annan sak. Det hade inte varit en IN FLAMES-festival om det skulle vara på en åker nånstans. Det måste vara speciellt så att våra fans kan få den ultimata upplevelsen, så att vi kan ge något tillbaka efter att ha varit så fantastiska mot oss i 20 år – med en helg de sent kommer att glömma. Vi kommer också handplocka de bästa banden – och även om vi inte kan säga vilka som ska spela än, så kan vi lova att ingen blir besviken, sa bandets sångare Anders Fridén i ett pressmeddelande.

Andra akter som är klara för att spela i slottsruinen vid andra tillfällen under sommaren 2018 är bland annat Sven-Bertil Taube, Lars Winnerbäck, GES och Diggiloo.

 

4. Inflyttning i Tallbocken

tallbocken Foto: Pressbild

Under hösten 2015 utlyste Kalmar kommun en markanvisningstävling för tomten Tallbocken vid Norra vägen, där det tidigare har legat en bensinstation.

Det vinnande bidraget kom från det nystartade Kalmarföretaget I Am Home som just nu håller på att bygga ett trähus med totalt 46 nya lägenheter på tomten.

– Förslaget som vi fick in från I Am Home var helt outstanding och det tilldelades flest röster av juryn. Antalet lägenheter, utformningen av fastigheten och den rimliga hyresnivån var övervägande för beslutet, sa kommunalrådet Johan Persson (S) då.

Om allt går enligt planerna kommer inflyttning att ske i september 2018.

 

5. Student VM i Triathlon

student vm i triathlon FISU-delegaterna Jing Zhao (vänster), Dominique Frizza (mitten) och Pauline Hamonic (höger) besökte Kalmar under torsdagen. I bakgrunden syns Henrik Brovell, Kalmar RC, Cecilia Olsson, Sveriges Akademiska Idrottsförbund, och Johan Göransson, Destination Kalmar. Foto: Samuel Slättman

Tävlingen, som officiellt heter World University TriathlonChampionship, genomförs den 1-2 september 2018 och är till för studenter från olika länder i åldrarna 17-25 år. Varje lands akademiska idrottsförbund får nominera och skicka tolv deltagare (sex killar och sex tjejer).

– Kalmar är en stad som är dedikerad till sport och särskilt triathlon som är väldigt populärt här tack vare Ironman. Jag är övertygad om att organisationen klarar av det här, de har mycket erfarenhet, säger Dominique Frizza, tekniskt ansvarig vid det internationella studentidrottsförbundet FISU vid en pressträff i september.

 

Bubblare: Ironman 2018

thereseHeroes Hour i Ironman Kalmar 2017.Foto: Rickard Johansson

När vi ändå är inne på ämnet triathlon så känns det konstigt att ha med en lista över saker att se fram emot i Kalmar 2018 utan att nämna folkfesten Ironman.
Ironman 2017 blev en succé med strålande väder och fantastiska resultat för våra Kalmarbor som ställde upp. Det känns inte heller som att man lätt kommer att glömma det som inträffade vid målgången under Heroes Hour.

Efter att tävlingen tagit slut så fanns det ytterligare en löpare kvar på banan. Publiken skanderade och sjöng, stämningen var på topp, så tävlingsledningen bestämde sig för att låta henne passera över mållinjen. Det skulle även visa sig att hon bar på en mycket känslosam historia.

Nu blir det upp till Kalmarborna att toppa tidigare års tävlingar och än en gång bevisa att Ironman i Kalmar är något utöver det vanliga.

TV: Se den gåshudsframkallande Ironmanfilmen

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då öppnar nya jättebutiken i Hansa City

"Det kommer bli fantastiskt", säger butikschefen.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:29, 22 januari, 2018

Då öppnar nya jättebutiken i Hansa City
Foto: Kim Ahlqvist.

I början av maj månad förra året skrev 24Kalmar att Granngården skulle öppna en ny butik ute vid Hansa City. Nu står den klar och på torsdag invigs den med pompa och ståt.

– Det ska bli otroligt spännande och roligt. Vi känner lite att det äntligen sker, och det behövs i Kalmar. Vi vill inte bara var med och leka, utan konkurrera på allvar, säger butikschefen Micael Söderlund.

LÄS MER: Kedja bygger ny butik vid Hansa City: ”Äntligen hittat rätt läge”

Redan på onsdag kväll är det VIP-kväll och då kan man få en exklusiv förhandstitt på de nya lokalerna.

– Det kommer bli fantastiskt och nu är det bara finliret kvar, säger Söderlund.

Nyöppningen skapar cirka tio stycken nya arbetstillfällen i Kalmar.

Invigningen sker klockan åtta på torsdagsmorgonen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Populära krogen skippar köttet

Kommer att ha vegetarisk meny kvällstid.

Michaela Ekström

Kl.20:46, 22 januari, 2018

Populära krogen skippar köttet
Foto: Arkiv

Det är krogen Kallskänken som genom projektet En grön vår kommer att sluta servera kött under kvällstid och istället erbjuda en helt vegetarisk meny. Från början av februari kommer kroggäster att kunna ta del av det nya konceptet. Detta skriver Barometern.

– Det är många olika faktorer som gör att vi tar det här steget. Dels vill vi ta ansvar för miljö och hälsa genom att minska köttkonsumtionen – men det är också ett sätt att utmana oss själva lite. Vi kände kanske att vi stod och stampade lite med vår kvällsmeny trots att många verkligen gillar vår hamburgare, säger krögaren Martin Bergvall Nilsson till tidningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Roland och Mario flydde lågorna: ”Blev en explosion”

Besöket i Kalmar slutade med en övertänd bil. Men det hade kunna sluta mycket värre om inte Roland Gill hade agerat blixtsnabbt.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:00, 22 januari, 2018

Roland och Mario flydde lågorna: ”Blev en explosion”
Roland Gill och hunden

Roland Gill bor i EkerumÖland. Under måndagen åkte han in till Kalmar och tog med sig sin lilla Bolognese-hund Mario för att uträtta ärenden.

– Jag skulle bara in och köpa biljetter till Jill Johnsons konsert, men hann inte riktigt hela vägen fram till Kalmarsalen, säger Roland Gill.

LÄS MER: Började brinna under färd – förare och hund flydde från lågorna

Efter kurvan på Skeppsbrogatan märkte han ur bilen plötsligt stannade. Därefter fylldes bilen med rök.

– Det var bara att agera kvickt. Jag tog tag i Mario som låg på golvet i framsätet och gick ut ur bilen. Bara någon minut senare var hela hytten övertänd.

Brandförloppet var blixtsnabbt – precis som Rolands handlande.

– Det blev en explosion ganska snart efter att vi klev ur. Det var en himla tur i oturen att vi hann ut i tid. Det var helt rökfyllt inne i bilen när jag fick ut honom, säger han.

img_3252

Hur känner du nu? Är du chockad?
– Jag känner mig ganska lugn just nu. Det kanske kommer i kväll när man fått lite distans till det. Men det är klart att det är otäckt att det bara kan hända så där. Det var tur att det inte skedde när vi var på Ölandsbron.

Bilen, en Porche Cayenne, med årsmodell 2011, bärgades från platsen.

Har du varit med om något liknande innan?
– Nej, aldrig. Det är lite lustigt, för jag köpte bilen för någon månad sedan bara…

img_3312

När 24Kalmar talar med Roland är han trots det som hänt vid gott mod.

– Jag fick i alla fall tag i Jill Johnson-biljetterna. Nu blir det att åka buss hem, säger han skämtsamt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Kalmarbor beskjutna på E22

"Sedan det här har man tänkt tanken på hur skört livet är och hur lätt det kan gå att någon försvinner."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:29, 22 januari, 2018

EXTRA: Kalmarbor beskjutna på E22
Tom och Ann Ottosson är skärrade efter händelsen. Foto: Privat

Det var vid 12.30-tiden på söndagen som Tom Ottosson från Kalmar, hans bror och brorson färdades på E22 mot Sölvesborg. När de passerade Pukavik märkte de av en hög smäll.

– Det ska ha smällt till något fruktansvärt i bilen. När de släppte av Toms bror och grabben tittade de efter men märkte ingenting på bilen, säger Toms fru Ann Ottosson.

Framåt söndagseftermiddagen var Tom tillbaka i Kalmar och upptäckte då ett skotthål i den främre passagerardörren.

– Kulan låg inne i bilen och hålet var väldigt tydligt. Tänk om de hade kommit i högre hastighet och kulan hade gått in genom bakrutan och någon blivit träffad. Det är en fruktansvärd tanke, säger Ann Ottosson.

På måndagsmorgonen kom polisen förbi familjen Ottosson för att hämta kulan. De kunde då även konstatera att det är ett kulhål som uppkommit efter att någon avlossat ett vapen.

– Vi har även pratat med Sölvesborgspolisen och de vet inte om det varit någon skyttetävling i närheten eller så. Antingen är det ett vådaskott eller så är det någon som legat och skjutit på förbipasserande bilar.

Hur känner Tom och de övriga inblandade i efterhand?
– Vi är skärrade allihop. Det hade kunnat gå så mycket värre. Det är en uppskakande händelse och sedan det här har man tänkt tanken på hur skört livet är och hur lätt det kan gå att någon försvinner.

Polisen har ännu ingen misstänkt för dådet som rubriceras som framkallande av fara.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nytt pris delas ut på Ölandsgalan

Pristagaren får 10 000 kronor.

Michaela Ekström

Kl.18:12, 22 januari, 2018

Nytt pris delas ut på Ölandsgalan
Foto: Arkiv

Priset Ölandsglöd instiftades av Borgholms kommun förra året och kommer att delas ut på årets Ölandsgala.

Utmärkelsen ska främja och uppmärksamma personer eller projekt som bidrar till en positiv anda för att leva, bo, verka och besöka Öland. Priset kan delas ut till person, grupp, organisation, förening eller företag i Borgholms kommun eller i nära anknytning till kommunen eller Öland.

Pristagaren utses av kommunfullmäktiges presidium, kommunchef och näringslivsutvecklare efter förslag från allmänheten. Förslag kan mejlas till kommunen senast den 4 februari.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng