ironman

Beskedet: Kalmars favorit ställer upp i Ironman

För sex år sedan vann hon premiärtävlingen. Nu återvänder stjärnan. "Jag har väntat länge nog".

Samuel Slättman

Kl.18:48, 3 januari, 2018

Beskedet: Kalmars favorit ställer upp i Ironman
Åsa Lundström. Foto: Arkiv/Samuel Slättman.

Triathlet-stjärnan Åsa Lundström har en minst sagt speciell relation till Kalmar. Det var här som hon år 2010 tävlingsdebuterade på långdistans (när tävlingen fortfarande hette Järnmannen) och två år senare vann hon premiärupplagan av Ironman Kalmar. 

På onsdagen var Lundström på besök i staden för att knyta kontakter, träffa vänner och träna. Innan ett spinningpass på Wellness studio avslöjade stjärnan att hon ställer upp i Ironman i augusti.

– Ja, det blir det, det är tanken, säger Lundström, som de senaste fem åren ”bara” ha deltagit på sprintdistansen i MiniTri.

– Nu har jag väntat länge nog. Målet är fortfarande att köra vm på Hawaii som ligger åtta veckor senare. Det är värt att chansa och köra två tävlingar så nära inpå varandra för jag vill så gärna köra den här.

– Samtidigt har jag fått fler träningsår i kroppen och känner att jag klarar av det utan att det kostar för mycket energi.

Förra sommaren vann Åsa Lundström MiniTri men stannade kvar för att uppleva Ironman-loppet på plats.

– Då tänkte jag att ”nu får det räcka, nu måste jag vara med”, säger hon och skrattar.

Tiden fram till tävlingen i augusti kommer att att handla om två saker för Lundström: träning och studier. 33-åringen pluggar till läkare i danska Odense och efter att i flera års tid ha pluggat på halvfart och tagit studieuppehåll, krävs nu hundra procent studiefart under avslutningsterminen.

– Det kommer bli ganska lite träning, kort och koncentrerat under våren. Under sommaren får man bygga upp med längre pass och försöka toppa lagom till Kalmar, säger hon.

Trots att läkarexamen bara är ett halvår bort finns inga planer på att lägga simdräkten, löpaskorna och tävlingscykeln på hyllan.

– Jag vill ha min examen och ha det som backup. Mitt långsiktiga mål är att aldrig behöva jobba som läkare utan jag vill kombinera idrottandet och min erfarenhet från idrottandet med mina läkarkunskaper, avslutar Lundström.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FBC Kalmarsund - Karlstad IBF

Från feber till matchvinnare: ”Rätt så sjukt”

FBC Kalmarsund visade verkligen vart skåpet ska stå under lördagens första playoff-match.

Hanna Thulin

Kl.17:49, 17 mars, 2018

Från feber till matchvinnare: ”Rätt så sjukt”
Foto: Hanna Thulin

Det var så gott som fullsatt i sportcentrets A-hall när FBC Kalmarsund spelade sin första playoff-match mot Karlstad IBF i kvalet upp till SSL. De två första perioderna böljade en del fram och tillbaka med en hel del fina räddningar som höll siffrorna nere i matchen. Det var inte förrän i sista perioden som det hettade till på riktigt.

Åtta mål och en hel det tjafs mellan lagen fick publiken se i den tredje perioden. När domaren blåste i pipan för sista gången denna lördagen så stod det 7-4 till FBC Kalmarsund. Mer än hälften av de målen stod Marcus Johansson för.

Vad säger du om din insats idag?
– Jag hade en halvtaskig förstaperiod men sen hittar jag rätt och är på rätt lägen så att jag kan sätta dit bollarna. Det är rätt så sjukt att kunna göra det i en sån här match. Jag var lite osäker till spel innan matchen då jag legat hemma i feber men det här var en jättebonus. Vi vinner matchen, det är fantastiskt, säger Marcus Johansson.

Karlstad fick göra några mål i tredje, vad säger du om det?
– I innebandy blir det alltid mål. Vi gör ju fler än dem och de får aldrig komma riktigt nära så det känns som att vi har kontroll på det, i alla fall i sista.

Det var temperamentsfulla spelare på planen och domarna hade fullt sjå för att hålla de båda lagen borta från varandra och ett större slagsmål.

– De beter sig på ett sätt som jag inte tycker är okej och många gånger liknar det barnfasoner. Vill de lägga energi på det så fine, då får de göra det. Så länge vi håller ihop i gruppen ska ingen kunna rubba oss, det är vi som kommer in under skinnet på dem idag. Vi irriterar dem och det är de inte vana vid.

FBC har nu ett gyllene tillfälla inför returmatchen på tisdag då man åker upp till Karlstad.

– Det är klart vi har mer att ge. Karlstad spelar på ett sätt som är ganska tempofattigt, vi vill ju ha fart och fläkt för att dra igång spelet vilket blir svårt. De har mer press på sig nästa match och det kommer att bli riktigt grisigt, avslutar Marcus Johansson.

FaktaFBC Kalmarsund - Karlstad IBF 7-4 (1-1, 1-0, 5-3)

Mål FBC: Marcus Johansson 4, Kim Nilsson, Tim Nyander & Simon Nilsson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IBK Lockerud Mariestad - FBC Kalmarsund

Riktig kvalrysare för FBC

FBC Kalmarsund rådde på kvalmotståndet och vann den viktiga straffläggningen.

Hanna Thulin

Kl.21:12, 17 mars, 2018

Riktig kvalrysare för FBC
Foto: Arkiv

Under lördagen var det dags för FBC Kalmarsunds första playoff-match mot IBK Lockerud Mariestad i kvalet upp till SSL.

Det blev en jämn drabbning  och när 60 minuter var spelade så stod det 4-4 på tavlan. Matchen gick till förlängning men inget av lagen lyckades avgöra vilket innebar straffläggning.

Under straffläggningen hade Rebecka Johansson nerver av stål och såg till att vinna matchen åt Kalmarsund.

Nästa match spelas på torsdagen den 22 mars klockan 19.00 hemma i Kalmar Sportcenter.

Artiklen uppdateras.

FaktaIBK Lockerud Mariestad - FBC Kalmarsund 4-5 e.str (1-1, 1-1, 2-2, 0-1)

Mål FBC: Rebecka Johansson 2, Kajsa Ek 2 & Ellen Willsund

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Se segerscenerna från FBC-matchen

Det blev en hel del måljubel under lördagens match.

Hanna Thulin

Kl.18:59, 17 mars, 2018

BILDEXTRA: Se segerscenerna från FBC-matchen
Foto: Hanna Thulin

Under lördagen spelade FBC Kalmarsund kvalmatch mot Karlstad IBF och det blev många tillfällen för hemmalaget att jubla. Kolla in bilder från matchen i bildgalleriet nedan.

Läs vad fyramålskytten Marcus Johansson hade att säga efter matchen här nedan:

Från feber till matchvinnare: ”Rätt så sjukt”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KHK laddar inför USM: ”Det är lite som David mot Goliat”

I sista steget innan finalspel ställs KFUM Kalmar HK:s fjortonåringar inför tufft motstånd.

Hanna Thulin

Kl.12:00, 17 mars, 2018

KHK laddar inför USM: ”Det är lite som David mot Goliat”
Foto: Hanna Thulin

I helgen är det upp till kamp för KFUM Kalmar HK:s fjortonåringar när de tar sig an några av Sveriges bästa handbollslag i deras åldersgrupp. Under säsongen har man deltagit i Ungdoms SM och tagit sig vidare från steg 1 ända upp till steg 4. Det är första gången på länge som ett lag från Kalmar lyckats klättra så långt i systemet.

Vad är det som gör att just detta laget har lyckats så bra?
– De har alltid mött äldre spelare i seriesystemet vilket har varit tufft. De har också fått kriga mot damspelarna på träningarna. De har fått ihop ett bra spel tillsammans och spelarna är också vana vid att spela på olika positioner, säger tränare Fredrik Bolin.

f14b

I gruppen möter man Kristianstad HK, Skövde HF och Skånela IF vilka alla är lag som kommer från klubbar med rik handbollshistoria. Det kommer bli tufft för Kalmar att ta sig vidare till nästa steg, vilket är finalspelet, då endast vinnaren av gruppen går vidare.

– Det är lite som David mot Goliat. Vi åker dit som underdogs, både historiskt och som lag, då vi också bara har två avbytare med oss som dessutom är inlånade. Vi ska visa att vi är en mindre klubb och istället använda det som vår styrka mot etablissemanget.

Oavsett hur det går under matcherna så har man redan uppnått ett mål.

– Det har hela tiden varit ett mål att gå till steg 4 då vi gick till steg 3 förra året och nu när vi är här så känner jag att det är rätt gött. Eftersom det är så tuffa förutsättningar så har vi har sagt att vi ska åka dit för att ha skoj och bara köra på, avslutar Fredrik Bolin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FBC Kalmarsund–Karlstad IBF

FBC redo att ta klivet: ”Är vi noggranna blir vi svårstoppade”

Kim Nilsson: "Det kan lika gärna vara Berglund som gör alla målen."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:09, 17 mars, 2018

FBC redo att ta klivet: ”Är vi noggranna blir vi svårstoppade”
Kim Nilsson inleder playoff-spelet mot SSL på lördagen. Foto: Arkiv.

Adam Colling vann den första ronden i poängkampen mot Kalmarsunds storstjärna Kim Nilsson. Karlstad IBF-spelaren noterades för 70 poäng, medan Nilsson mäktade med 65 stycken.

Nu står båda spelarna på noll när lagen möts i den första av två playoff-rundor mot SSL.

– Ärligt talat så struntar jag i alla poängkamper, bara vi går vinnande ur striden. Det kan lika gärna vara Berglund (Alexander) som gör alla målen eller ”Bäckis” (Gustav Bäckstedt). Men jag ska bidra med det jag kan och förhoppningsvis slår jag honom i det långa loppet, säger Kim Nilsson.

Kalmarsund avslutade serien starkt och är obesegrade sedan den vände.

– Men Karlstad är också formstarka, så det gäller att gå in ödmjukt inför det här, säger Nilsson.

Hur är känslan i truppen?
– Det är väldigt god och vi har en stark tro på oss själva. Det är de här matcherna vi väntat på och det känns som att det är nu som det roliga börjar.

Playoff 1 avgörs i bäst av tre matcher. Returen spelas i Karlstad på tisdag kväll. En eventuell tredje match spelas i Kalmar nästa lördag.

– Vi har fått i gång våra andra- och tredjekedjor nu. Det tror jag talar för oss. Karlstad har en väldigt giftig förstafemma. Tar man bort den så är mycket vunnet, menar Nilsson.

Kan man dra nytta av förra årets kvalspel inför det här kvalet?
– Absolut. Året innan jag kom slogs FBC för att hänga kvar i allsvenskan. I fjol tog vi oss till kval och nu vet alla vad det handlar om.

Är det nu ni ska ta klivet upp?
– Ja, så är det. Är vi noggranna så blir vi svårstoppade.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng