Gothia Cup 2018:

CL98 känner doften av vinster

På torsdag kickar världens största innebandycup igång och Kalmarlagen från CL98 laddar för fullt. "Fantastiskt kul", säger tränaren Marcus Broström.

Klara Alvunger

Klara Alvunger

Kl.07:01, 3 januari, 2018

6 bilder
 • Flickorna 01-04 i CL98 gör sig redo inför de kommande dagarna. Foto: Klara Alvunger
  Flickorna 01-04 i CL98 gör sig redo inför de kommande dagarna. Foto: Klara Alvunger
 • Tränaren Marcus Broström är otroligt nöjd och tycker att det ska bli roligt att åka med laget till Göteborg. Foto: Klara Alvunger
  Tränaren Marcus Broström är otroligt nöjd och tycker att det ska bli roligt att åka med laget till Göteborg. Foto: Klara Alvunger
 • Karin Martinsson, Wilma Westerving och Wilma Granberg berättar att cupen även handlar mycket om det sociala, vilket är kul. Foto: Klara Alvunger
  Karin Martinsson, Wilma Westerving och Wilma Granberg berättar att cupen även handlar mycket om det sociala, vilket är kul. Foto: Klara Alvunger
 • Försvarspelet är viktigt. Foto: Klara Alvunger
  Försvarspelet är viktigt. Foto: Klara Alvunger
 • Foto: Klara Alvunger
  Foto: Klara Alvunger
 • Foto: Klara Alvunger
  Foto: Klara Alvunger

Det är snabba passningar och högt tempo när F 01-04 i CL98 tränar i Falkenbergshallen på tisdagkvällen. Stämningen är full av förväntan för imorgon ska laget ta sig till Göteborg för att spela Gothia Cup för första gången.

– Det som är unikt med detta lag är att det är blandade åldrar och det är underbart med så många ungdomar igång. Tjejerna är verkligen målmedvetna och lyssnar på tipsen de får, berättar Marcus Broström som är tränare och som själv har varit aktiv innebandyspelare i 24 år.

Säsongen började bra för tjejerna då de vann C-premiären. Målskillnaden har inte varit stor vid förluster och enligt Marcus Broström kan man räkna med vinster under Gothia Cup.

Tanken är att laget ska åka minibuss till Göteborg imorgon klockan 11.00.

– Det svåra har varit logistiken och att försöka få ihop allt material, men där har de andra ledarna varit fantastiska. Tjejerna har även sålt saffran för att kunna göra resan. Otroligt med ett sådant engagemang, säger tränaren.

CL98 kommer att skicka elva lag i olika åldersgrupper från Kalmar och dessa kommer att få möta nationella och internationella trupper. Sammanlagt spelar 457 lag från 7 olika europeiska länder.

Tre av spelarna som taggar inför de kommande dagarna är Karin Martinsson, Wilma Granberg och Wilma Westerving. De har alla tränat innebandy i flera år och ser fram emot cupen.

– Man har taggat jättelänge och det ska bli väldigt kul. På träningarna är det mycket fokus och alla känner att det är nära, säger Karin Martinsson.

Wilma Westerving håller med och förklarar att hon tror att detta kommer att förbättra sammanhållningen inom hela CL98, eftersom de får en chans att umgås mellan lagen. Gothia Cup handlar nämligen inte endast om innebandy, vilket Wilma Granberg förklarar:

– Man ser nästan mest fram emot det sociala och möjligheten att träffa andra som delar ens intresse.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lindås IBK - FBC Kalmarsund

FBC besegrade det oslagbara laget

Elfte gången gillt blev det för FBC Kalmarsund när man äntligen lyckades slå Lindås IBK. Efter 10 raka förluster mot hemmalaget var det under söndagen dags att gå segrande ur striden.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.19:09, 21 januari, 2018

FBC besegrade det oslagbara laget
Foto: Arkiv

FBC Kalmarsund startade bäst av de två lagen och gick upp i en 0-2 ledning innan Lindås lyckades kvittera femton minuter in i matchen. I andra period var det Lindås som hade det målmässiga övertaget och inför vilan stod det 5-4 till hemmalaget.

– Vi startar väldigt bra och har hög intensitet. Vi brukar gå ner oss i andra perioden och det händer även idag. De får några mentala mål som går mot oss, säger tvåmålsskytten Marcus Johansson.

I tredje period var det dock bara FBC som gällde. Tre mål senare blåste domaren av matchen och gästerna kunde glädja sig åt en vinst med 5-7.

– Vi är starka i sista och är bättre tränade så vi kan dra ifrån. Vi har också en go känsla i laget efter att ha vunnit fyra raka. Vi vet ocksp att vi kan gå in och vända matcher. Jag var egentligen aldrig orolig. Vi är ett otroligt bra gäng som krigar ner dem.

Marcus Johansson var själv i hög grad delaktig till vinsten med sina två mål och en assist.

– Jag har varit lite krasslig i veckan så jag var väldigt trött idag men kände att jag försökte så gott jag kunde. Sen fick jag även fina passningar av Kim Nilsson och Simon Nilsson.

FBC Kalmarsund har inte vunnit över Lindås sedan 2012 vilket innebär tio raka förluster.

Det var elfte gången gillt idag då?
– Ja, det var en skön seger. Vi har alltid spelat tuffa matcher mot Lindås. Det är även en skön seger om man ser till moralen och tabellen, det var ju en sexpoängsmatch redan när det tekades. Det är alltid skönt att ha de poängen med sig.

FBC har, i och med segern, klättrat upp till en andra plats i tabellen. Nästa chans till poäng blir den 27 januari hemma i Färjehallen mot Malmö FBC.

FaktaLindås IBK -  FBC Kalmarsund 5-7 (2-3, 3-1, 0-3)

Mål FBC: Kim Nilsson 2, Marcus Johansson 2, Tim Nyander, Johan Wittberg & Adam Nilsson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man anmäler fjortonåring för hemfridsbrott

Två unga pojkar ska ha tagit sig in i en av mannens byggnader.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.17:00, 21 januari, 2018

Man anmäler fjortonåring för hemfridsbrott
Foto: Casper Johansson/Arkiv

Händelsen inträffade under natten till söndagen i Köpingsvik. En man, född på 70-talet, ska ha upptäckt två unga pojkar som är inne i en av hans byggnader. Pojkarna ska vara i fjorton- till femtonårsåldern.

– Mannen konfronterar pojkarna och det ska ha uppstått bråk av något slag, säger Matilda Johansson vid polisen i Kalmar.

Mannen har gjort en polisanmälan om hemfridsbrott och olaga hot. Den ena pojken har i sin tur anmält mannen för misshandel.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Allt fler oroliga för kriminalitet – många vågar inte gå ut

Fler och fler människor oroar sig för att bli utsatta för olika typer av brott.

Magnus Jansson

Magnus Jansson

Kl.16:04, 21 januari, 2018

Allt fler oroliga för kriminalitet – många vågar inte gå ut
Foto: Arkiv/Casper Johansson

Fler och fler människor oroar sig för brottsligheten i samhället. Det visar en sammanställning från Nationella trygghetsundersökningen (NTU), som Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerat i veckan.

Nästan en tredjedel av befolkningen, 29 procent, oroar sig i stor utsträckning över brottsligheten – en ökning med fyra procentenheter sedan 2016. Andelen är därmed på samma nivå som när den årliga undersökningen upprättades 2006. I siffrorna framgår det också att kvinnor oroar sig betydligt mer än män. Störst är oron för bostadsinbrott och för överfall eller misshandel.

– Kvinnor uppger i större utsträckning än män att de oroar sig över brottsligheten i samhället, men oron ökar för både kvinnor och män, säger Åsa Strid, biträdande enhetschef på Brå i ett pressmeddelande.

Den största könsskillnaden finns i oron för misshandel och överfall. Där svarade 23 procent av kvinnorna att de är oroliga att utsättas för misshandel eller överfall. Vid frågan om otrygghet i att gå ut sent på kvällarna så svarade 30 procent av kvinnorna att de känner otrygghet i att gå ut sent på kvällen i det egna bostadsområdet. Många medger också att de är så pass otrygga att de inte går ut på kvällen överhuvudtaget.

Bland männen är resultatet nio procent i båda fallen.

– Otryggheten bland kvinnor kvarstår på samma nivå som förra året, men framförallt kan vi notera att andelen otrygga kvinnor fortsatt är betydligt större än andelen otrygga män, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brå.

FaktaOm Nationella trygghetsundersökningen (NTU)

NTU bygger på intervjuer med cirka 12 000 personer i åldrarna 16–79 år och genomförs årligen av Brå sedan 2006. Undersökningen mäter allmänhetens otrygghet och oro för brott, utsatthet för brott samt förtroende för och erfaren­heter av rättsväsendet. Utifrån undersökningens resultat kan slutsatser dras för hela befolkningen.

Om Brottsförebyggande rådet (Brå)

Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fler hundra utan ström under söndagen

(Uppdaterad 18.10) Framåt kvällen hade så gott som alla fått tillbaka strömmen.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.13:54, 21 januari, 2018

Fler hundra utan ström under söndagen
Foto: Arkiv

Över 300 hushåll är under söndagen utan ström på Öland. Under natten drabbades flera hundra av elavbrott i områdena runt Algutsrum och Gårdby.

Enligt P4Kalmar har reparationsarbetet pågått under natten men man fick avbryta på grund av säkerhetsskäl då det var mörkt och många stora snötyngda grenar bröts av och föll mot marken. När det ljusnade under morgonen återupptogs arbetet.

Under söndagen har många hushåll fått tillbaka elen men minst lika många har fått vänta. Den senaste prognosen från Eon är satt till klockan 16.00.

Vid klockan 15.10 på söndagen saknade drygt 90 hushåll fortfarande el.

Vid klockan 18.00 hade så gott som alla hushåll fått tillbaka strömmen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kronofogdens varning: Fler nya skuldsatta

Färre antal personer har skulder, samtidigt ökar den totala skulden hos Kronofogden.

Matilda Larsson

Kl.13:53, 21 januari, 2018

Kronofogdens varning: Fler nya skuldsatta
Foto: Kronofogden.

Antalet personer med skulder hos Kronofogden minskar för andra året i rad.

Det är är de lägsta siffrorna sedan 1991, enligt ny statistik från Kronofogden.

– Vi bedömer att minskningen hänger ihop med en stark svensk ekonomi, fler personer i sysselsättning och det fortsatt låga ränteläget, men också på att vi under 2017 beviljat rekordmånga skuldsaneringar, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

Samtidigt fortsätter totalsumman att öka, från drygt 72 miljarder kronor 2016 till knappt 79 miljarder kronor 2017.

Enligt Kronofogden beror en del av ökningen på att några få personer har dragit på sig väldigt stora skulder under året.

– Tendensen är tydlig. De som redan har skulder lånar mer, och när de inte kan betala så växer skulderna kontinuerligt på grund av räntan, säger Johan Krantz.

Trots en positiv trend i antalet skuldsatta, finns även varningssignaler. Cirka 100 000 personer har fått sin första skuld under året, vilket är fler än tidigare. Att de skuldsatta ändå blir färre beror på att 60 procent av dessa har haft råd att betala, enligt Kronofogden.

– För fem år sedan fick 80 000 personer sin första skuld, men då klarade bara 50 procent av att betala. Om ekonomin försämras finns alltså en risk att antalet skuldsatta ökar snabbt, säger Johan Krantz.

Av de skuldsatta som är folkbokförda i Sverige är 38 procent kvinnor och 62 procent män.

– Skillnaderna har funnits länge och bygger på hur strukturerna mellan kvinnor och män ser ut i dagens samhälle. Män är till exempel kraftigt överrepresenterade när det gäller brottsrelaterade skulder, fordonsrelaterade skulder och skulder avseende underhållsstöd, säger Johan Krantz.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng