Veckans Företag

Westbergh Upplevelser: ”Jag gillar att berätta”

Under Karin Westberghs matvandringar får man ta del av lokala skrönor, historier och öländska smaker.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:01, 11 januari, 2018

Westbergh Upplevelser: ”Jag gillar att berätta”
Karin Westerbergh. Foto: Hanna Thulin

Karin Westbergh är en kvinna med många strängar på sin lyra. Hon började karriären som bibliotekarie men har även hunnit med att arbeta som projektledare, föreläsare samt kultur- och fritidschef.

– Jag gillar att hitta på och utveckla saker samtidigt som jag är kultur- och matintresserad. Jag tyckte det skulle vara kul att starta något eget så jag började med cykelpaket med konst- och kulturinriktning på Öland. Jag trodde man kunde leva på cykelpaket men det kan man ju inte, tyvärr, säger Karin och skrattar.

LÄS MER: Bergkvarabuss: ”Vi växer organiskt”

Hon tog då inspiration från matvandringar i Skåne och Johan Theorins böcker om Öland. År 2008 startade hon matvandringar som äger rum på tre olika öländska platser, de firar alltså 10 år. Under dem får man ta del av lokala skrönor, historier och öländska smaker. Beroende på ort så dukas maten upp på olika platser i naturen och sista måltiden intas inomhus under två av turerna för att vandrarna ska klara sig undan eventuellt dåligt väder.

– Jag förbereder maten innan och bär med mig den, det är för otillgänglig natur där för att köra ut maten med bil. Det är alltid någon som hjälper till med att bära och alla brukar vara väldigt mätta efter vandringen.

LÄS MER: Här kan du läsa alla reportage i serien Veckans Företag.

Maten som man får smaka på under vandringen består bland annat av öländska bönor, potatissallad, naturbetat kött, salami, ost och marmelader av alla de slag. Recepten har Karin samlat i en kokbok, Öländska skrönor och bönor, tillsammans med några av de historier som berättas.

Förutom de öländska vandringarna så erbjuder hon även stadsvandringar i Kalmar. Det är inte ovanligt att hon klär upp sig i historiska kläder när hon berättar om stadens historia och de välkända släkterna Jeansson och Kreuger.

– De startar vid Västerport eller i Sylvanderparken med utsikt över Kalmar Slott och det blir mycket historia men även lite annorlunda grejer. Erotik var till exempel Kreugers största hobby och det är sånt som folk tycker är mest spännande att höra, säger hon.

Vad är det bästa med jobbet?
– Det roligaste är att få träffa så mycket folk. Det är jättekul med så mycket kundkontakt och att få berätta alla dessa historier för dem.

Märker du att du har en särskild målgrupp?
– Från början var det mycket äldre personer som intresserade sig för matvandringarna men det har blivit fler yngre med tiden. De kommer från hela Sverige men jag har märkt att det oftast är kvinnorna som ser till att bokningen blir gjord. Vissa ger bort en vandring i födelsedagspresent eller som en pensionsgåva, berättar Karin.

Den största utmaningen som Karin handskas med är att det tar en del tid att planera och förbereda allting.

– Jag gör allting helt själv. Jag har kollat på alternativ där en restaurang till exempel plockar ihop ett matpaket åt mig men det blir inte lönsamt då det är så många olika produkter. Det hade varit skönt om man hade någon mer som kunde hjälpa till under vandringarna och med cyklingen.

Karin har egentligen tagit ut sin pension och erkänner att hon kanske inte borde jobba så mycket som hon gör. Om det är någon som skulle vilja ta över hennes affärsidé med cykelturer så är Karin mycket öppen för förslag.

– Matvandringarna är jag beredd på att hålla på med, de kan jag planera bättre än cyklingen. Jag har en sommarstuga i Blekinge och vill såklart kunna vara där lite under somrarna också.

Trots att hon har ”gått i pension” och har planer på att avveckla vissa grenar i företaget så kommer inte Karin att ligga på latsidan. Det finns nämligen planer på att skriva en bok om Småland.

– Jag skulle även kunna tänka mig att hjälpa andra att bygga upp verksamheter som jag gjorde när jag var projektledare för Glasriket och tog fram deras cykelpaket, avslutar Karin.

Veckans företag
Vet du något företag som du tycker att vi borde uppmärksamma? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Entreprenör från Kalmar kan bli bäst i Sverige

Prisades vid regionala galan. Nästa vecka är det dags för Sverigefinalen. "Vi tror på vinst."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:30, 18 januari, 2018

Entreprenör från Kalmar kan bli bäst i Sverige
Magnus Johansson, Kalmar Motor AB, har chans på nytt fint pris. Foto: Pressbild.

I november månad kammade Magnus Johansson från Kalmar Motor AB, hem det prestigefyllda priset för Bästa internationella tillväxt i östra Sverige-galan i tävlingen EY Entrepreneur of the year, som ägde rum i Växjö.

Nästa vecka avgörs Sverigefinalen och då har Johansson chans på priset för hela landets Bästa internationella tillväxt.

LÄS MER: Kalmarentreprenör prisades vid gala

– Vi tror på vinst, det måste man göra. Jag är införstådd med att konkurrensen är hård, men vi måste ju tro på oss själva, sa Magnus Johansson till 24Kalmar efter den regionala triumfen.

Företaget har i dag cirka 40 anställda och en omsättning på 150 miljoner kronor, varav 90 procent är export.

– Det kommer bli en fantastisk galakväll med mycket skratt och välförtjänta hyllningar. Då jag själv är entreprenör vet jag verkligen vilket slit som ligger bakom våra finalisters framgångar, och jag måste säga att jag är mäkta imponerad över alla makalösa entreprenörer som vi har runt om i landet, säger Hannah Widell från EY Entrepreneur of the year.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

E-handelsgigant stänger i Göteborg – flyttar tjänster till Kalmar

Kalmarbaserade företaget flyttar hem tjänster från Sveriges näst största stad.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:28, 17 januari, 2018

E-handelsgigant stänger i Göteborg – flyttar tjänster till Kalmar
Foto: Arkiv

Det populära e-handelsföretaget Royal Design flyttar all sin verksamhet från Göteborg. Istället omfördelas 14 stycken tjänster till Kalmar, där bolaget har sitt säte, och sex stycken till Stockholm.

Flytten innebär att kundtjänst och it koncentreras till Kalmar och inköp och marknad till Stockholm, det rapporterar P4 Kalmar.

LÄS MER: Kalmarföretag värvar toppnamn inför börsnotering

Lagret kommer inte att beröras av omstruktureringen, utan kommer fortsättningsvis att ligga kvar i Orrefors.

– Det här är bra för bolaget och ett nytt steg för att stärka organisationen, säger Andreas Ekberg, som är en av grundarna av företaget, till P4 Kalmar.

Orsaken till flytten är att hyran för lokalen i Göteborg har blivit för hög.

I dag arbetar 50 personer på Royal Design i Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

"silly season"

Här är KFF-profilens nya jobb – byter benskydd mot kostym

"Inspirerande att få använda sin erfarenhet och kompetens i näringslivet", säger guldhjälten från 2008.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.09:49, 17 januari, 2018

Här är KFF-profilens nya jobb – byter benskydd mot kostym
Mats Ekenstam, vd för One partner group sydost, tillsammans med "värvningen" Stefan Larsson. Foto: Pressbild/Bildbyrån.

I höstas tackade vänsterbacken Stefan Larsson för sig och lämnade Kalmar FF efter nio säsonger. Nu är det klart vad som blir Larssons nästa steg i karriären – kundansvarig på bemanningsföretaget One partner group i Kalmar.

– Det finns stora synergieffekter mellan idrotten och näringslivet i Kalmarregionen. Med Stefans erfarenhet och egenskaper finns goda förutsättningar för fortsatt tillväxt hos oss, säger Mats Ekenstam, vd One partner group sydost, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Guldhjälte lägger skorna på hyllan

I sitt nya yrke kommer Larsson arbeta med försäljning av tjänster inom rekrytering och bemanning. Det nya jobbet kommer han kombinera med sitt ledaruppdrag i Kalmar FF:s fotbollsakademi.

– Som lagspelare känns det roligt och inspirerande att kunna få använda sin erfarenhet och kompetens i näringslivet. Jag ser verkligen fram emot den här möjligheten att med One partner group tillsammans bidra till företag och människors utveckling, säger Stefan Larsson.

Bemanningsföretagets Kalmarkontor öppnade så sent som i våras och drivs av Annika Lundberg och Sofia Nyberg. 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Matbutik stänger: ”Har haft lönsamhetsproblem”

Coop-butiken försvinner i vår – flera personer riskerar att bli arbetslösa.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.10:51, 16 januari, 2018

Matbutik stänger: ”Har haft lönsamhetsproblem”
Foto: Pixabay.

Coop-butiken i Mörbylånga stänger under våren, det meddelar Jerry Svennerlid, vd för KF Göta som äger ett 50-tal Coop-butiker runt om i Småland.

– Ja, styrelsen i föreningen har fattat ett inriktningsbeslut. Innan ett definitivt beslut kan fattas måste vi ha MBL-förhandlingar (förhandlingar med facket), säger Svennerlid.

I butiken arbetar i dag fem fast anställda samt ett antal timvikarier.

– Vi har haft lönsamhetsproblem under ganska många år. När vi gör bedömningen framåt i tiden ser vi också ett underskott. En stor del i det är att fler och fler väljer större köpcenter även för dagligvaror, förklarar Svennerlid.

Exakt datum för stängningen bestäms efter att MBL-förhandlingarna är slutförda.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Köpingbadens camping såld – de tar över

Det växande företaget har på kort tid blivit en maktfaktor vid Köpingbukten. "Känns helt naturligt för oss att fortsätta investera", säger vd:n.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.11:36, 15 januari, 2018

Köpingbadens camping såld – de tar över
Kapelludden tar över Köpingbadens camping i Köpingsvik. Foto: Köpingsbaden camping.

Förra våren köpte Kapelludden AB campingen Grönhag i Köpingsvik. Efter en lyckad sommar förvärvar nu företaget ytterligare en camping i KöpingbuktenKöpingbadens camping.

– Vi gör den här investeringen mot bakgrund av flera faktorer. Dels ökar camping som företeelse stadigt och Öland är Sveriges mecka för campare, säger Thomas Nilsson, vd för Kapelludden, i ett pressmeddelande

LÄS MER: Stor campingaffär på Öland genomförd

Tillträde har redan skett och avtalet sträcker sig över de kommande fem åren.

– Borgholm och Köpingsvik har unikt goda förutsättningar att leverera och tillgodose rätt upplevelse till gästen. Vi har sevärdheter, kultur, natur, nöje och inte minst stranden i Köpingsvik. Det känns helt naturligt för oss att fortsätta investera i näringen och aktivt utveckla camping på Öland, säger Nilsson.

Kapelluddens verksamhet innefattar nu Kapelluddens camping i Borgholm samt Grönhag och Köpingbaden i Köpingsvik. De tre campingplatserna erbjuder tillsammans nästan tusen campingplatser i området.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng