Veckans Företag

Westbergh Upplevelser: ”Jag gillar att berätta”

Under Karin Westberghs matvandringar får man ta del av lokala skrönor, historier och öländska smaker.

Hanna Thulin

Kl.18:01, 11 januari, 2018

Westbergh Upplevelser: ”Jag gillar att berätta”
Karin Westerbergh. Foto: Hanna Thulin

Karin Westbergh är en kvinna med många strängar på sin lyra. Hon började karriären som bibliotekarie men har även hunnit med att arbeta som projektledare, föreläsare samt kultur- och fritidschef.

– Jag gillar att hitta på och utveckla saker samtidigt som jag är kultur- och matintresserad. Jag tyckte det skulle vara kul att starta något eget så jag började med cykelpaket med konst- och kulturinriktning på Öland. Jag trodde man kunde leva på cykelpaket men det kan man ju inte, tyvärr, säger Karin och skrattar.

LÄS MER: Bergkvarabuss: ”Vi växer organiskt”

Hon tog då inspiration från matvandringar i Skåne och Johan Theorins böcker om Öland. År 2008 startade hon matvandringar som äger rum på tre olika öländska platser, de firar alltså 10 år. Under dem får man ta del av lokala skrönor, historier och öländska smaker. Beroende på ort så dukas maten upp på olika platser i naturen och sista måltiden intas inomhus under två av turerna för att vandrarna ska klara sig undan eventuellt dåligt väder.

– Jag förbereder maten innan och bär med mig den, det är för otillgänglig natur där för att köra ut maten med bil. Det är alltid någon som hjälper till med att bära och alla brukar vara väldigt mätta efter vandringen.

LÄS MER: Här kan du läsa alla reportage i serien Veckans Företag.

Maten som man får smaka på under vandringen består bland annat av öländska bönor, potatissallad, naturbetat kött, salami, ost och marmelader av alla de slag. Recepten har Karin samlat i en kokbok, Öländska skrönor och bönor, tillsammans med några av de historier som berättas.

Förutom de öländska vandringarna så erbjuder hon även stadsvandringar i Kalmar. Det är inte ovanligt att hon klär upp sig i historiska kläder när hon berättar om stadens historia och de välkända släkterna Jeansson och Kreuger.

– De startar vid Västerport eller i Sylvanderparken med utsikt över Kalmar Slott och det blir mycket historia men även lite annorlunda grejer. Erotik var till exempel Kreugers största hobby och det är sånt som folk tycker är mest spännande att höra, säger hon.

Vad är det bästa med jobbet?
– Det roligaste är att få träffa så mycket folk. Det är jättekul med så mycket kundkontakt och att få berätta alla dessa historier för dem.

Märker du att du har en särskild målgrupp?
– Från början var det mycket äldre personer som intresserade sig för matvandringarna men det har blivit fler yngre med tiden. De kommer från hela Sverige men jag har märkt att det oftast är kvinnorna som ser till att bokningen blir gjord. Vissa ger bort en vandring i födelsedagspresent eller som en pensionsgåva, berättar Karin.

Den största utmaningen som Karin handskas med är att det tar en del tid att planera och förbereda allting.

– Jag gör allting helt själv. Jag har kollat på alternativ där en restaurang till exempel plockar ihop ett matpaket åt mig men det blir inte lönsamt då det är så många olika produkter. Det hade varit skönt om man hade någon mer som kunde hjälpa till under vandringarna och med cyklingen.

Karin har egentligen tagit ut sin pension och erkänner att hon kanske inte borde jobba så mycket som hon gör. Om det är någon som skulle vilja ta över hennes affärsidé med cykelturer så är Karin mycket öppen för förslag.

– Matvandringarna är jag beredd på att hålla på med, de kan jag planera bättre än cyklingen. Jag har en sommarstuga i Blekinge och vill såklart kunna vara där lite under somrarna också.

Trots att hon har ”gått i pension” och har planer på att avveckla vissa grenar i företaget så kommer inte Karin att ligga på latsidan. Det finns nämligen planer på att skriva en bok om Småland.

– Jag skulle även kunna tänka mig att hjälpa andra att bygga upp verksamheter som jag gjorde när jag var projektledare för Glasriket och tog fram deras cykelpaket, avslutar Karin.

Veckans företag
Vet du något företag som du tycker att vi borde uppmärksamma? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Då öppnar nya stenugnsbageriet i Kalmar

Ägaren inför premiären: "Pirrar lite extra i magen."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:26, 23 mars, 2018

KLART: Då öppnar nya stenugnsbageriet i Kalmar
Foto: Arkiv/Privat.

I början av februari var 24Kalmar först med att rapportera om det populära stenugnsbageriet Mormors kaffestuga i Stora Rör på Öland, som ämnade öppna upp ett nytt fik i Kalmar.

– Vi gör i ordning den här lokalen som dök upp. Det har legat i pipen länge att öppna i Kalmar, men vi har inte varit riktigt mogna, förrän nu, sa Anita Blomgren Rothschild till 24Kalmar då.

LÄS MER: Populärt café öppnar nytt i Kalmar: ”Som att komma hem”

Efter ett par månaders renovering och hårt arbete med att få allt på plats – har Blomgren Rothschild bestämt ett öppningsdatum.

– På tisdag i nästa vecka kör vi i gång. Det blir perfekt till påsk, säger hon.

Vad har ni för förväntningar inför starten?
– Jag har faktiskt inte en aning. Det känns lite som ett wild card, men känslan är att vi är efterlängtade, då folk har frågat oss när vi ska öppna. Det gör att det pirrar lite extra i magen.

Nyetableringen har varit ett stort logistiskt projekt för bageriet.

– Det är mycket som ska komma i ordning, men nu har kassaapparaten och kortläsaren kommit, så nu tränar vi all personal på att bli baristor, säger hon och fortsätter:

– Det ska bli jättekul och känslan är att folk redan står och rycker i dörren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Premiär skjuts upp – igen: ”Det tar tid”

Den nya sportbaren vid Larmtorget är ännu inte redo att slå upp portarna.

Samuel Slättman

Kl.19:22, 23 mars, 2018

Premiär skjuts upp – igen: ”Det tar tid”
Foto: Arkiv

Från början fanns förhoppningar om att öppna i februari. De reviderades senare till mars. Nu meddelar Stars and stripes-krögaren Thomas Kazantzidis att den nya sportbaren vid Larmtorget troligtvis kommer att öppna i slutet av april.

– Det är mycket utrustning som har kommit för sent. Samtidigt är det en väldigt omfattande renovering, så det tar tid, säger Kazantzidis.

Preliminärt öppningsdatum är satt till fredagen den 27 april.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Här invigs Hansa Citys senaste tillskott

"Nu kan vi visa vårt sortiment på ett helt annat sätt", säger butikschefen.

Samuel Slättman

Kl.11:08, 23 mars, 2018

BILDEXTRA: Här invigs Hansa Citys senaste tillskott
Foto: Samuel Slättman.

I februari meddelade hästsportkedjan Hööks att man lämnar Giraffen köpcentrum och i stället öppnar butik på Hansa City. På fredagen invigdes de nya, 380 kvadratmeter stora lokalerna.

– Det är inte så mycket större här faktiskt utan vinningen är att vi har fått upp takhöjden och luftigheten – vi har kunnat bygga våra hyllor lite högre. Dessutom har vi fått in ny inredning som är effektivare. Nu kan vi visa vårt sortiment på ett helt annat sätt, säger butikschefen Pia Rydberg.

LÄS MER: KLART: Kedja lämnar Giraffen

Flytten har inte inneburit några nyanställningar, men de som jobbar extra kan enligt Rydberg förvänta sig fler arbetspass

– De som jobbar extra får jobba lite mer nu, sedan får vi se hur försäljningen utvecklar sig.

Efter att dörrarna till den nya butiken slog upp fylldes affären snabbt av nyfikna och frågvisa kunder.

– Man får hjälpa till mycket. De vill ha råd och veta vad vi använder på våra hästar. Och framför allt när det gäller säkerheten till ryttare, vid köp av västar och hjälmar, får man hjälpa till mycket och prova ut. Det är viktigt att vi kan det, säger Rydberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nytt uppdrag till Kalmarföretag: ”Behöver anställa fler”

Samarbetet innebär flera nya arbetstillfällen i Kalmar. "Väldigt roligt."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.09:44, 23 mars, 2018

Nytt uppdrag till Kalmarföretag: ”Behöver anställa fler”
Anneli Sjöstedt, vd för Electra. Foto: Arkiv.

Det Kalmarbaserade företaget Electra har fått en ny kund i Canal Digital. Samarbetet innebär att Electra ska sköta logistiken, precis som man gör i dag för bland andra Viasat och Boxer.

– Men det här är ett ännu större uppdrag och omfattar hela Norden. Det handlar om att distribuera, lagerhålla och it-utveckla tjänster som Canal Digital önskar, säger Anneli Sjöstedt, vd för Electra.

LÄS MER: Kalmarföretagets vd en av de mäktigaste i landet

Tanken är att samarbetet ska dra i gång i början av december månad och innebär att Kalmarföretaget kommer behöva nyanställa.

– Det är inte riktigt klart hur många vi behöver anställa. Men tio till femton nya jobb blir det i alla fall. Väldigt roligt, tycker vi, säger Sjöstedt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Därför lämnar succéföretaget Kalmar

"Jag har full förståelse för att detta kommer ganska plötsligt för några", säger företagets vd.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.10:57, 22 mars, 2018

Därför lämnar succéföretaget Kalmar
Marcus Smith, vd för Socialview. Foto: Arkiv.

Det hyllade marknadsföringsföretaget Socialview har tagit Kalmar och hela landet med storm och har snabbt expanderat och vuxit till en ledande aktör i branschen. Företaget startades 2014 och omsatte under 2017 hela 16 miljoner kronor.

Så sent som för ett år sedan flyttade Socialview till nya och större lokaler på Kvarnholmen – och i samband med det öppnade man även upp ett kontor i Stockholm.

LÄS MER: SocialView flyttar – och nyetablerar: ”Handlar om tillväxt”

I ett pressmeddelande meddelar företaget att det är i Stockholm som expansionen kommer ske och hela Kalmarkontoret kommer att flytta med till det nya huvudkontoret i huvudstaden.

Flytten ska vara helt genomförd efter sommaren, men redan den 1 april öppnar huvudkontoret i Stockholm upp.

Totalt är det 15 anställda i Kalmar som berörs.

– Jag har full förståelse för att detta kommer ganska plötsligt för några. För oss är det däremot ett naturligt steg att flytta verksamheten till Stockholm för att ge våra medarbetare chansen att utvecklas på nya nivåer, att behålla vår ledande position och för att uppnå vår vision med företaget, säger Marcus Smith, vd för Socialview, i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng