LOKALBOLLEN

”Klubben”-legendarens vision: ”Näst bäst i regionen”

Föreningen är bara en skugga av sitt forna jag. Ändå drömmer den största "blåtoppen" av dem alla om nya framgångar. "Jag har energi att hålla på ett tag till, jag viker mig inte så lätt."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.12:23, 14 januari, 2018

”Klubben”-legendarens vision: ”Näst bäst i regionen”
Johan Steglander tillsammans med sonen David efter en match i Kalmar AIK-tröjan. Foto: Arkiv

24Kalmars artikelserie om den nya tidens lokalfotboll fortsätter. Johan ”Stegen” Steglander är en av de största hjältarna inom den lokala fotbollen som varit trogen sitt Kalmar AIK i nästan ett helt liv, bortsett från två korta avstickare i Glömminge och RM. Han är orolig över lokalfotbollens framtid – inte minst med tanke på hans egen förenings situation.

– Att de har svårt att få ihop det i Nickebo och Tvärskog vet vi ju om. Men det är och har varit lika illa för oss här, mitt inne i centrala Kalmar. Då är det något med attityden hos de unga spelarna i dag som är lite galet, säger ”Stegen”.

LÄS MER: Anrika föreningen hotas av nedläggning: ”Sista utvägen”

Samtidigt har vissa klubbar en uppåtgående trend. Han nämner IFK Påryd som ett exempel.

– Det är lite dit vindarna blåser som spelarna vänder sig. Förr var spelarna mer kopplade till föreningarna. I dag är det mer kopplat till spelare, vilka kompisar som spelar där samt tränaren. Det finns ingen bykänsla eller hjärta för klubben längre, tyvärr, och det tycker jag är sorgligt.

Trots Kalmar AIK:s gedigna historia och att man en gång i tiden var störst och bäst i stan – har det centrala stadslaget oerhörda problem med numerären. Nu har ”Stegen” lyckats skramla ihop en 20 man stor trupp.

– Jag har säkert ringt 50 spelare och en himla massa ledare. Man får börja ta en runda nu igen och kolla om några har ändrat sig. Vi kan inte erbjuda mycket mer än ett väldigt bra ledarteam och bra träningsförutsättningar mitt i Kalmar. Det borde locka lite, kan man tycka. Allt jag begär är att man lägger 4,5 timme i veckan.

Hur många gubbar måste du ha in?
– Fyra-fem vill jag nog ha för att det ska kännas tryggt och att vi ska klara en hel säsong.

Ledarstaben runt laget är minst sagt profilstark. Håkan Jägerbrink och Roger ”Snabbe” Andersson är klara sedan tidigare som assisterande tränare. Nu är även Timmy Lindell (före detta spelare i Kalmar FF och Kalmar AIK) klar som en resurs till tränarteamet.

– Där ser det jättebra ut. Klubben håller även på med att ta in en ny styrelse med lite nytt, drivet folk. Det satsas på och nu när det ekonomiska är utrett, i alla fall det mest akuta, är det bara det sportsliga som behöver lösas.

Samtidigt gnager frågan om ”Klubbens” vara eller icke vara på Fredriksskans obekvämt.

– Givetvis påverkar det en hel del. Man vågar inte se så mycket framåt när man inte ens vet om vi får vara kvar här. Sedan tycker jag inte att det gör så mycket om man tränar och har klubbstuga någon annanstans, så länge vi får spela matcherna här på ”Skansen”. Det är mycket hjärta och själ i det och Kalmar AIK är mer knutet till Fredriksskans än Kalmar FF. Inte minst nu med tanke på att de har flyttat ut till Guldfågeln Arena.

Vad hade Kalmar AIK som klubb kunnat gjort annorlunda?
– Man måste alltid rannsaka sig själv och visst kunde vi gjort mycket bättre. Vi har inte varit tillräckligt bra på tränarsidan för att locka hit folk. Det har rekryterats fel spelare och styrelsen har inte varit tillräckligt aktiv. Det är många bitar som hänger ihop. Det i kombination med den nya generationens lite latare attityd har gjort att det blivit så här, skulle jag säga.

Om du ser fem år framåt, var är Kalmar AIK då?
– Då skulle man vilja att vi är det näst bästa laget i regionen. Det är en lång väg dit, men det är inte omöjligt. Sedan vet jag att de jobbar mycket på att få i gång en ungdomsverksamhet igen. Det är svårt, för folk står inte på kö för att vilja hjälpa till direkt. Men förhoppningen är att få i gång det.

Lokalfotbollen i stort då. Vad tror du om dess framtid?
– Fler lag kommer försvinna, så är det. I snitt tror jag ett lag kommer dö per säsong framöver. Sedan ploppar det kanske upp nåt nytt lite då och då, som med integrationen och det här, vilket är jättebra. Men generellt tror jag det blir svårt. Fotbollsspelarna är för bekväma i dag.

Tränarjobbet i Kalmar FF har han lagt åt sidan. Nu är det Kalmar AIK som gäller för den största ”blåtoppen” av dem alla.

– Så länge det funkar med familj och jobb så är det ju fotboll jag vill syssla med. Jag brinner för Kalmar AIK och även om det har varit kämpigt så får man inte ge upp. Jag har energi att hålla på ett tag till, jag viker mig inte så lätt. Det har vänt nu, helt klart. Men det är en lång bit kvar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

Målvakten lämnar Lindsdal – klar för moderklubben

26-åringen vänder hem till "Lunden".

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:50, 18 januari, 2018

Målvakten lämnar Lindsdal – klar för moderklubben
David Jansson är tillbaka mellan stolparna på Glömmingelunden. Foto: Glömminge IF

Efter säsongen har han varit och provtränat med division 1-laget Husqvarna FF och nobbat ett kontraktsförslag från Oskarshamns AIK. Dessutom har Runsten/Möckleby och moderklubben Glömminge IF ryckt i David Jansson, som många anser har varit division 2-fotbollens bäste målvakt den gångna säsongen. Nu är det klart att Jansson lämnar Lindsdal och division 2 för moderklubben Glömminge i trean.

– Det är en kombination mellan att det tar betydligt mindre tid att träna två gånger i veckan med Glömminge, än fyra inne i Lindsdal. Samtidigt som det är en hyfsat hög nivå på det, säger Jansson.

LÄS MER: Lindsdalsmålvakten testade med division 1-klubb

Tränare Tobias Bengtsson var märkbart nöjd med sin målvaktsrekrytering.

– Att få in en målvakt av den kvaliteten så här sent känns bra. Sportchef Patrik Nilmert har haft en bra dialog med honom sen i november. Men han har varit en jagad man. Sen känns det extra bra då Glömminge är hans moderklubb, säger han.

– Det var sista pusselbiten. Truppen känns stark. Nu är det bara hårt hårt jobb som gäller så vi blir rejält förbereda till premiären den 14 april.

David Jansson lämnade Glömminge för Runsten/Möckleby inför säsongen 2010. Efter fyra säsonger på östra Öland bytte han fyran mot division 2 och Lindsdal 2013. Året därpå vände målvakten, som har luftspelet som sin absoluta styrka, tillbaka till Runsten/Möckleby. Inför säsongen 2016 var Jansson tillbaka mellan stolparna på Fjölebro – och har varit ohotad förstemålvakt där sedan dess.

FaktaDavid Jansson
Ålder: 26.
Position: Målvakt.
Moderklubb: Glömminge IF.
Övriga klubbar: Runsten/Möckleby IF, Lindsdals IF.
Aktuell: Har skrivit på för moderklubben Glömminge IF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Talangfabriken Kalmar FF – tredje flest landslagsspelare

Krigar i toppen med Malmö FF och AIK.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:06, 18 januari, 2018

Talangfabriken Kalmar FF – tredje flest landslagsspelare
Adrian Edqvist är en av 13 Kalmar FF-spelare som representerade de svenska ungdomslandslagen förra året. Foto: Bildbyrån.

Det är Fotbollskanalen som har kartlagt vilka klubbar som har flest spelare representerade i de svenska ungdomslandslagen från P15 till U21.

Inte helt oväntat toppas listan av Malmö FF som hade hela 23 spelare i landslagsspel under 2017. Tvåa på listan hamnade AIK med 19 spelare.

Kalmar FF hamnar på tredje plats med 13 landslagsspelare under 2017.

FaktaAntal U-landslagsspelare (antal landskamper inom parentes):
Malmö FF: 23 (99)
AIK: 19 (57)
Kalmar FF: 13 (53)
IFK Göteborg: 12 (63)
Brommapojkarna: 11 (62)
Elfsborg: 11 (37)
IFK Norrköping: 10 (50)
Hammarby: 9 (24)
Halmstad: 8 (28)
Häcken: 6 (25)
Djurgården: 6 (24)
GIF Sundsvall: 6 (16).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då spelas fotbollstvåans stekheta Kalmarderbyn

Nu är det spikat när Lindsdal och Berga drabbas samman.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.11:24, 18 januari, 2018

Då spelas fotbollstvåans stekheta Kalmarderbyn
Foto: Arkiv

Svenska Fotbollförbundet har fastställt spelschemat för den södra Götalands-tvåan. Lindsdals IF, som inleder serien borta mot IFK Hässleholm, tar emot IFK Berga i säsongens första derby. Matchen spelas i den nionde omgången, måndagen den 4 juni, på Fjölebro.

Berga inleder division 2-säsongen på Bergavik mot Hässleholms IF och spelar sitt hemmaderby mot Lindsdal söndagen den 23 september, i omgång 23.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

Ölänning byter superettan mot tvåan

Han blir spelare nummer tolv i IFK Bergas truppbygge.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.09:13, 18 januari, 2018

Ölänning byter superettan mot tvåan
Oskar Dahlström. Foto: IFK Värnamo.

20-åringen listar Runsten/Möckleby IF som moderklubb och gjorde division 3-debut redan som 16-åring i Färjestadens GoIF. De senaste säsongerna har han representerat Östers IF och nu senast IFK Värnamo, med vilka han fick göra ett inhopp i superettan förra säsongen.

Nu är Oskar Dahlström klar för IFK Berga i division 2.

LÄS MER: Många nya ansikten när Berga startade upp försäsongen

– Det stämmer. Han har skrivit på ett kontrakt på ett plus ett år, säger Daniel Afsah, sportchef i Berga.

IFK Berga har nu tolv spelare under kontrakt till säsongen 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LOKALBOLLEN

Här är de lokala division 6-serierna

På onsdagen kom serieindelningen för herrarnas sexa och damernas fyra.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:39, 17 januari, 2018

Här är de lokala division 6-serierna
Foto: Arkiv

Division 6 Emmaboda: Bosnien-Hercegovina IF Emmaboda, Emmaboda IS, Flerohopps GoIF, Flygsfors/Gadderås IF, Johansfors IF, Kosta IF, Kungshall IF, Lenhovda IF, Orrefors IF, Älghults IF, Örsjö IF.

Division 6 Kalmar/Öland: Bergkvara AIF, Hulterstads AIK, Högsrums FF, Kalmar City BK, Ljungbyholms GoIF, Mörbylånga GoIF, Nybro IF Ungdom, Persnäs AIF, Rockneby IK, S:t Sigfrids IF, Söderåkra AIK.

LÄS MER: KLART: Lokala fotbollsserierna fastställda

Division 4 Kalmar/Öland dam: Bäckebo GoIF, Färjestadens GoIF B, Högsby IK, IFK Borgholm U, Madesjö IF, Rockneby IK, Runsten-Möckleby IF B, Rödeby AIF B, Timmernabbens IF, Trekanten/Smedby B.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng