LOKALBOLLEN

”Klubben”-legendarens vision: ”Näst bäst i regionen”

Föreningen är bara en skugga av sitt forna jag. Ändå drömmer den största "blåtoppen" av dem alla om nya framgångar. "Jag har energi att hålla på ett tag till, jag viker mig inte så lätt."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.12:23, 14 januari, 2018

”Klubben”-legendarens vision: ”Näst bäst i regionen”
Johan Steglander tillsammans med sonen David efter en match i Kalmar AIK-tröjan. Foto: Arkiv

24Kalmars artikelserie om den nya tidens lokalfotboll fortsätter. Johan ”Stegen” Steglander är en av de största hjältarna inom den lokala fotbollen som varit trogen sitt Kalmar AIK i nästan ett helt liv, bortsett från två korta avstickare i Glömminge och RM. Han är orolig över lokalfotbollens framtid – inte minst med tanke på hans egen förenings situation.

– Att de har svårt att få ihop det i Nickebo och Tvärskog vet vi ju om. Men det är och har varit lika illa för oss här, mitt inne i centrala Kalmar. Då är det något med attityden hos de unga spelarna i dag som är lite galet, säger ”Stegen”.

LÄS MER: Anrika föreningen hotas av nedläggning: ”Sista utvägen”

Samtidigt har vissa klubbar en uppåtgående trend. Han nämner IFK Påryd som ett exempel.

– Det är lite dit vindarna blåser som spelarna vänder sig. Förr var spelarna mer kopplade till föreningarna. I dag är det mer kopplat till spelare, vilka kompisar som spelar där samt tränaren. Det finns ingen bykänsla eller hjärta för klubben längre, tyvärr, och det tycker jag är sorgligt.

Trots Kalmar AIK:s gedigna historia och att man en gång i tiden var störst och bäst i stan – har det centrala stadslaget oerhörda problem med numerären. Nu har ”Stegen” lyckats skramla ihop en 20 man stor trupp.

– Jag har säkert ringt 50 spelare och en himla massa ledare. Man får börja ta en runda nu igen och kolla om några har ändrat sig. Vi kan inte erbjuda mycket mer än ett väldigt bra ledarteam och bra träningsförutsättningar mitt i Kalmar. Det borde locka lite, kan man tycka. Allt jag begär är att man lägger 4,5 timme i veckan.

Hur många gubbar måste du ha in?
– Fyra-fem vill jag nog ha för att det ska kännas tryggt och att vi ska klara en hel säsong.

Ledarstaben runt laget är minst sagt profilstark. Håkan Jägerbrink och Roger ”Snabbe” Andersson är klara sedan tidigare som assisterande tränare. Nu är även Timmy Lindell (före detta spelare i Kalmar FF och Kalmar AIK) klar som en resurs till tränarteamet.

– Där ser det jättebra ut. Klubben håller även på med att ta in en ny styrelse med lite nytt, drivet folk. Det satsas på och nu när det ekonomiska är utrett, i alla fall det mest akuta, är det bara det sportsliga som behöver lösas.

Samtidigt gnager frågan om ”Klubbens” vara eller icke vara på Fredriksskans obekvämt.

– Givetvis påverkar det en hel del. Man vågar inte se så mycket framåt när man inte ens vet om vi får vara kvar här. Sedan tycker jag inte att det gör så mycket om man tränar och har klubbstuga någon annanstans, så länge vi får spela matcherna här på ”Skansen”. Det är mycket hjärta och själ i det och Kalmar AIK är mer knutet till Fredriksskans än Kalmar FF. Inte minst nu med tanke på att de har flyttat ut till Guldfågeln Arena.

Vad hade Kalmar AIK som klubb kunnat gjort annorlunda?
– Man måste alltid rannsaka sig själv och visst kunde vi gjort mycket bättre. Vi har inte varit tillräckligt bra på tränarsidan för att locka hit folk. Det har rekryterats fel spelare och styrelsen har inte varit tillräckligt aktiv. Det är många bitar som hänger ihop. Det i kombination med den nya generationens lite latare attityd har gjort att det blivit så här, skulle jag säga.

Om du ser fem år framåt, var är Kalmar AIK då?
– Då skulle man vilja att vi är det näst bästa laget i regionen. Det är en lång väg dit, men det är inte omöjligt. Sedan vet jag att de jobbar mycket på att få i gång en ungdomsverksamhet igen. Det är svårt, för folk står inte på kö för att vilja hjälpa till direkt. Men förhoppningen är att få i gång det.

Lokalfotbollen i stort då. Vad tror du om dess framtid?
– Fler lag kommer försvinna, så är det. I snitt tror jag ett lag kommer dö per säsong framöver. Sedan ploppar det kanske upp nåt nytt lite då och då, som med integrationen och det här, vilket är jättebra. Men generellt tror jag det blir svårt. Fotbollsspelarna är för bekväma i dag.

Tränarjobbet i Kalmar FF har han lagt åt sidan. Nu är det Kalmar AIK som gäller för den största ”blåtoppen” av dem alla.

– Så länge det funkar med familj och jobb så är det ju fotboll jag vill syssla med. Jag brinner för Kalmar AIK och även om det har varit kämpigt så får man inte ge upp. Jag har energi att hålla på ett tag till, jag viker mig inte så lätt. Det har vänt nu, helt klart. Men det är en lång bit kvar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

kalmar ff–ifk norrköping

Fejzullahu tillbaka: ”Har fått springa extra”

KFF-anfallaren redo för comeback mot IFK Norrköping. Även Rasmus Elm finns med i matchtruppen.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.06:28, 17 mars, 2018

Fejzullahu tillbaka: ”Har fått springa extra”
Erton Fejzullahu. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån.

För två veckor sedan skrev Erton Fejzullahu på ett nytt ettårskontrakt med Kalmar FF. I lördagens match mot IFK Norrköping väntas KFF-anfallaren göra comeback i den rödvita tröjan.

– Det har känts bra på träningarna. Jag har fått springa extra efter varje träning och det är pulsen som ska klara sig. Förmodligen kommer jag få några spelminuter, säger Fejzullahu till föreningens hemsida.

Fejzullahu lämnade Kalmar FF i höstas men valde att återvända till laget då inga tillräckligt intressanta bud dök upp.

– Vi gjorde en riktigt bra höst förra året och den resan vill vi fortsätta med i år.

– Det var den speciella lagandan som vi byggde upp. Vi hade en bra moral och krigade för varandra och det var det som gav resultat. Nu bygger vi på med kvalitet på det hela. Förhoppningsvis gör vi det mycket bättre i år, säger Fejzullahu.

 

KFF-truppen till matchen mot IFK Norrköping: 

Målvakter: Lucas Hägg-Johansson, Hampus Strömgren

Försvarare: Markus Thorbjörnsson, Viktor Agardius, Viktor Elm, Chima Akas.

Mittfältare/Anfallare: Rasmus Elm, Måns Söderqvist, Tobias Eriksson, Mahmoud Eid, Melker Hallberg, Filip Sachpekidis, Papa Diouf, Romario, Adrian Edqvist, Herman Hallberg, Erton Fejzullahu, Hiago.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trots tvisten – ölänningen uppges vara aktuell för IFK Göteborg

Kan göra sensationell comeback i klubben.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:41, 16 mars, 2018

Trots tvisten – ölänningen uppges vara aktuell för IFK Göteborg
Gustav Engvall. Foto: Bildbyrån.

Det är tidningen GT som uppger att Gustav Engvall, som listar Färjestadens GoIF som moderklubb, kan vara aktuell för en återkomst i Blåvitt.

Sommaren 2016 skrev Engvall på för Bristol City – men har sedan flytten till de brittiska öarna haft svårt att ta en ordinarie tröja. Under förra säsongen lånades anfallaren ut till Djurgården – som uppges vara intresserade av ett lån även under 2018.

LÄS MER: Ölänningen stämmer IFK Göteborg

Enligt tidningen GT ska Engvall även vara aktuell för en comeback i IFK Göteborg, trots den infekterade pengatvisten, där ölänningen menar att Blåvitt är skyldig honom pengar efter övergången till Bristol City.

IFK:s sportchef Mats Gren är fåordig nät GT frågar honom om Engvall.

– Jag har ingen kommentar, säger han till GT.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Supporterunionens krav efter Öster-sponsringen

"Frågan är om han är lämplig att sitta kvar?", säger supporterunionens ordförande.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:07, 16 mars, 2018

Supporterunionens krav efter Öster-sponsringen
Foto: Arkiv.

Kalmar FF:s ordförande Johan Assarsson menar att Ica-handlaren och KFF-styrelseledamoten Richard Teerns uppmärksammade sponsoravtal med Östers IF inte är bra.

– Första tanken som slog mig var: varför Öster av alla lag? Självklart blev jag förvånad och vi har inget fast regelverk när det gäller sponsring, vilket vi kanske borte haft, säger han till 24Kalmar.

LÄS MER: KFF-ordföranden om Öster-sponsringen: ”Inte bra”

Till Östers hemsida säger Teern, som sponsrar en mängd föreningar, att han gärna ser derbyn mellan Öster och Kalmar FF i framtiden.

Under fredagen skickade Kalmar FF:s supporterunion ett öppet brev till styrelsen och Richard Teern.

– Jag fick reda på det här i går kväll och blev väldigt bestört och förvånad. För mig är det fullkomligt obegripligt att en styrelsemedlem i Kalmar FF går in och hjälper vår värsta ärkerival, säger Joakim Persson, ordförande i supporterunionen.

– Vi vill markera och visa vad vi tycker.

Hur vill ni att styrelsen agerar nu?
– Att han (Richard Teern) avslutar sponsringen av vår värsta rival med omedelbar verkan och riktar en tydlig ursäkt till styrelsen, som uppenbarligen inte vetat om någonting, och till alla supportrar. Sen tycker jag att en stor del av förtroendet är skadat och frågan är om han är lämplig att sitta kvar? Richard har många bra sidor, säkerligen, men en ursäkt vill vi ha till att börja med.

24Kalmar söker Richard Teern.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KFF-ordföranden om Öster-sponsringen: ”Inte bra”

"Första tanken som slog mig var: varför Öster av alla lag?", säger Johan Assarsson.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.17:36, 16 mars, 2018

KFF-ordföranden om Öster-sponsringen: ”Inte bra”
Foto: Arkiv.

Richard Teern driver Ica Supermarket i Borgholm och är sedan förra året styrelseledamot i Kalmar FF.

Efter att det blev känt att Ica-handlaren ingått ett sponsoravtal med KFF:s gamla ärkerival Östers IF, där Teerns butik kommer finnas med på superettan-lagets matchtröjor den kommande säsongen, har många supportrar reagerat starkt.

LÄS MER: Supporterunionens krav efter Öster-sponsringen

”Borde ha avgått/ fått sparken för länge sedan nu @KalmarFF . Ett grovt övertramp!”, skriver en användare på Twitter.

Till Östers hemsida säger Teern själv att han vill se Öster i ett derby mot Kalmar FF igen.

Johan Assarsson är ny ordförande i Kalmar FF.

– Första tanken som slog mig var: varför Öster av alla lag? Självklart blev jag förvånad och vi har inget fast regelverk när det gäller sponsring, vilket vi kanske borte haft.

Hur agerar ni nu?
– Vi får titta på det här och ta upp det till diskussion i styrelsen och värdera därefter hur vi ska göra.

Teern är en flitig sponsor till flera lokala lag – men även på riksnivå. Bland de föreningarna han sponsrar återfinns Hammarby bandy.

– Jag känner Richard ganska väl och han har ett genuint idrottsintresse och framför allt för fotboll. Men det är klart att det blir en speciell situation när det är vår ärkerival, i alla fall historiskt sett. Det är inte bra.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Styrelsemedlem i Kalmar FF i samarbete med Öster

Starka reaktioner efter KFF-toppens sponsring av rivalen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:18, 16 mars, 2018

Styrelsemedlem i Kalmar FF i samarbete med Öster
Foto: Arkiv.

Richard Teern är Ica-handlare i Borgholm – och sedan förra säsongen även styrelseledamot i Kalmar FF. Nyligen presenterades hans butik, Ica Supermarket i Borgholm, som ny sponsor till ärkerivalen Östers IF. Under säsongen 2018 kommer Ica-butiken att finnas med på superettan-lagets matchdräkter.

– Jag som ny partner till Östers IF ser med stor spänning fram emot ett givande samarbete där jag får möjlighet att göra roliga och intressanta aktiviteter tillsammans med er, säger Richard Teern till klubbens hemsida.

Beskedet om Teerns samarbete med rivalklubben har väckt irritation hos flera KFF-supportrar.

”Borde ha avgått/ fått sparken för länge sedan nu @KalmarFF . Ett grovt övertramp!”, skriver en användare på Twitter.

”Man blir oerhört besviken och ledsen när man hör att en styrelseledamot i vår förening går in och sponsrar våra värsta rivaler.”, skriver en annan.

Richard Teern ser däremot inga konstigheter med det hela.

– Jag hoppas ju verkligen att jag får se Öster i ett derby mot Kalmar FF, säger han till P4 Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng