Lotta och Bojans resa startade på noll: ”Älskar mitt jobb” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Lotta och Bojans resa startade på noll: ”Älskar mitt jobb”

Ett av stans mest populära gatukök vet hemligheten för hur man ska lyckas över lång tid. "Vi tummar aldrig på kvaliteten."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:03, 4 februari, 2018

2 bilder
  • Lotta och Bojan Dinic driver populära Kalmargrillen sedan 20 år tillbaka. Foto: Karl-Oskar Karlsson
    Lotta och Bojan Dinic driver populära Kalmargrillen sedan 20 år tillbaka. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  • Foto: Karl-Oskar Karlsson
    Foto: Karl-Oskar Karlsson

För 20 år sedan tog Bojan Dinic över ett gammalt konkursbo längs med Erik Dahlbergs väg. Två decennier senare har han tillsammans med sin fru Lotta byggt upp en verksamhet som är en av de mest populära i Kalmar.

– Det var jag och en annan kille som startade det här. Vi började på noll och gatuköket som låg här innan hade varit stängt sedan länge. Med tiden byggde vi ut en del och har fräschat till genom åren, säger Bojan Dinic.

Efter två år köpte hustrun Lotta in sig i företaget – och sedan dess är det dem två som driver Kalmargrillen.

– Det var tufft i början. Lotta och jag jobbade själva och körde 9-21 varje dag, bortsett från midsommar och julhelgen när vi hade stängt, säger Bojan, som även är känd som en målfarlig anfallare i lokalfotbollen.

– I samma veva började jag spela i Kalmar AIK som låg i trean. Jag minns någon gång när Lotta fick in 20 beställningar och ringde bort till kansliet på Fredriksskans. Då var det bara att springa bort, tur att det var nära i alla fall, säger han och skrattar.

Det året gick Kalmar AIK upp i division 2 – men Bojan valde att satsa på gatuköket istället.

– Någonstans är det ändå det här man lever på. Visst hade det varit kul att spela så pass högt upp, men det funkade inte, utan jag fick gå ner lite i divisionerna istället.

Därefter började de anställa folk och i dag är de totalt nio stycken som jobbar på Kalmargrillen.

– Det var många som sa till oss att läget var för dåligt och att det aldrig skulle funka när vi startade här. Men Lotta och jag har verkligen trott på det och brinner för det. Jag älskar mitt jobb och tycker fortfarande att det är skitskoj. Annars hade man nog inte varit kvar i den här branschen.

Det känns ganska ovanligt att vara kvar på ett och samma ställe i 20 år?
– Visst är det så. Jag började jobba i den här branschen när jag var 16 och har sett folk jobba ihjäl sig och gå in i väggen. Sedan har vi bra personal, som aldrig tummar på kvaliteten, det är det viktigaste hos oss. Kvaliteten är superviktig att bibehålla.

Vad är det bästa med att jobba här?
– Utan tvekan att träffa så mycket folk. Man lär känna otroligt många människor, så det sociala är det bästa. Sen är det kul att se folk som har flyttat härifrån och som kommer hem på sommaren eller vid jul. Då kommer de alltid hit, och så kanske man kommer ihåg vilken sås de vill ha, så tar de med sig nya människor hit, det är fantastiskt kul.

Det låter som att det kan bli 20 år till?
– Det kan det säkert bli. Lotta och jag har inte tänkt något annat – och det kan inte vara helt vanligt heller att man har jobbat ihop i 20 år. Det har aldrig varit några problem och vi har haft väldigt kul ihop. I början när man var yngre gick vi ut mer och hade skoj när man var i samma ålder. Nu är man lite äldre än personalen, men vi försöker ändå hitta på roliga saker ihop. Men vi känner oss rätt så unga ändå, Lotta och jag, säger Bojan Dinic.

Vad kännetecknar er på Kalmargrillen?
– Att vi är snabba på att jobba. Jag har inte hittat något annat ställe som jobbar på samma sätt som vi gör. Man kollar ju alltid när man är ute och reser hur andra jobbar och många ställen i världen verkar sakna den röda tråden när de jobbar. Här hinner jag knappt ta betalt innan du har din gyrostallrik- eller sallad. Där är vi rätt så unika.

Apropå den berömda tallriken – är det stans bästa?
– Alltså, jag åt en senast i dag. Och har man inte tröttnat efter 20 år, så är det nog fasen i mig bra. Min farsa är en enormt stor kritiker när det kommer till mat. Men när han satte i sig vår gyrostallrik och sa att; ”det är väl värt sina pengar”, då vet man att det är ett bra betyg.

Hur firar ni 20-årsjubileet?
– Det har vi inte riktigt bestämt ännu. Men på något sätt kommer vi fira och ha lite jippo med erbjudanden och så.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Centrala butiken upphör: ”Väljer konsten, hälsan och familjen”

Lördag blir butikens sista dag.

Hanna Thulin

Kl.18:30, 21 maj, 2018

Centrala butiken upphör: ”Väljer konsten, hälsan och familjen”
Foto: Martin Persson

Heminrednings- och presentbutiken Busiga RumStorgatan i Kalmar meddelar att man kommer att stänga.

På sin Facebooksida skriver de att arbetet med butiken har tagit för mycket tid – tid som de hellre lägger på familjen.

Redan nu kommer barnen i kläm med butiken och våra bisysslor har börjat ta mer tid. Så vi måste helt enkelt välja för att det skall fungera. Vi väljer konsten, hälsan och familjen. När vi väl tagit beslutet kändes det som ett stort ok från våra axlar lyfte och vi längtar efter att få färdigställa de jobb och projekt vi redan påbörjat.

Sista dagen som man kan handla i butiken blir på lördag denna vecka.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarchef på topp 100-lista: ”Såklart jätteglad”

När Handelskammaren listar 100 kompetenta kvinnor finns ett lokalt namn med.

Andreas Norinder

Kl.11:30, 21 maj, 2018

Kalmarchef på topp 100-lista: ”Såklart jätteglad”
Anna Blom, vd för Länsförsäkringar i Kalmar län, till höger på bilden. Foto: Arkiv/Samuel Slättman

Det är Anna Blom, vd för Länsförsäkringar Kalmar län och stationerad i Kalmar, som uppmärksammas av Handelskammaren. Listan är skapad för att öka mångfalden och kompetensen i det sydsvenska näringslivet.

– Det är egentligen förvånansvärt att det 2018 behövs en lista som visar att det finns kompetenta kvinnor – det borde vara en självklarhet att det finns lika många kompetenta kvinnor som män, säger Anna Blom i ett pressmeddelande.

Genom att söka och filtrera listan kan man lätt få fram kompetenta kvinnor inom ämnen som entreprenörskap, hållbarhet, marknad och vd.

Ulrika Dieroff, chef för affärsservice på Handelskammaren, säger att det är ”uppenbart att valberedningar och bolag behöver hjälp att hitta de kompetenta kvinnor som finns därute”.

– Jag hoppas att listan hjälper de som behöver inspiration till att söka utanför sina vanliga nätverk i jakt på kompetens. Jag är såklart jätteglad över att finnas med på samma lista som väldigt kompetenta, kvalificerade och meriterade personer, oavsett om de är män eller kvinnor, säger Anna Blom.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dessis framtid snart bestämd: ”Vi är relativt nära ett beslut”

Det nuvarande kontraktet går ut i höst: "Vi måste justera något och ta ett rejält omgrepp".

Magnus Jansson

Kl.06:41, 21 maj, 2018

Dessis framtid snart bestämd: ”Vi är relativt nära ett beslut”
"Vi ska försöka fixa det här så snart som möjligt", säger Ressel Rederis VD Ulla Ressel. Foto: Magnus Jansson

Framtiden för färjan Dessi är på väg att bestämmas. I förra veckan var representanter från familjeföretaget Ressel Rederi på besök i regionen. I torsdags satt VD Ulla Ressel och hennes dotter Desirée – tillika ekonomiansvarig i företaget – i möte med Färjestadens Företagsgrupp och Mörbylånga kommun.

– Vi är relativt nära ett beslut. Både vi och de har fått hemläxa och ska försöka fixa det här så snart som möjligt. Men det är inte klart förrän man skrivit under, poängterar Ulla.

LÄS MER: TV+TEXT: Säsongspremiären avklarad för Dessi: ”En vacker färd”

Färjan trafikerar Kalmarsund mellan Färjestaden och Kalmar för åttonde säsongen i rad. Det nuvarande kontraktet går ut i höst. Uppdragsgivare är Färjestadens Företagsgrupp, som backas upp av Mörbylånga kommun, Kalmar kommun och Trafikverket.

– Det är ingen hemlighet att Dessi haft väldigt sviktande passagerarsiffror. Så i nuläget är det en minusaffär för oss att köra henne. Ska man binda upp sig för framtiden så kan det inte vara så, då måste man justera något och ta ett rejält omgrepp: ”Hur ska vi köra, vad ska vi fokusera på?”. Att köra tomma turer är som att sitta och riva tusenlappar, säger Desirée och fortsätter:

– Det blir ju svart eller vitt. Ser vi en framtid med förutsättningarna så kan det bli affär. Går vi hem och räknar på de förutsättningar som ligger – och märker att det fortfarande blir röda siffror – då blir det ingen affär. Vi är ett privat, litet företag och kan inte ha en dålig affär framför oss, för det har sluttat varje år nu. Dessi är som ett störtande plan.

Desirée och Ulla Ressel. Färjan M/S Dessi är döpt efter Desirée. Foto: Magnus Jansson

Desirée och Ulla Ressel. Färjan Dessi är döpt efter Desirée. Foto: Magnus Jansson

Det avtalet som parterna diskuterar sträcker sig över fem år. Den långa tidsperioden är främst något som uppdragsgivaren haft önskemål om.

– Vi har också velat ha det tidigare, men har samtidigt inte velat sitta fast i ett dåligt avtal. Det ska ju vara bra för bägge parter. Vi får se vad det blir, säger Ulla.

Årets säsong har börjat positivt. Det är dock för tidigt att dra för stora växlar av passagerarstatistiken. Rederiet upplever att den stora frågan som man kämpar med att är att bli allmänt kända i området och komma ut till en större massa.

– Många vet inte ens att vi börjat köra i år. Enligt våra enkätundersökningar är folk jättenöjda och ger tummen upp, men det blir ju inte så många tummar om ingen åker med oss, säger Desirée.

Ytterligare en aspekt att ta hänsyn till är framtida förändringar i Kalmar och Färjestaden som eventuellt kan påverka färjetrafiken negativt. När träbryggan i Kalmarsundsparken stod färdig inför 2014 ska rederiet ha tappat 25 procent av sina passagerare från tidigare år.

– Det var en stor grej. Alla badgäster, som förut tog färjan över till Öland, försvann för oss då. Det var ett hårt slag att ta och det gör också att man har funderingar och tankar kring att binda upp sig i fem år, säger Desirée Ressel.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succépizzerians nya miljonsatsning: ”Allt blir nytt”

"Jag och min personal trivs väldigt bra här och jag vill skapa arbetstillfällen", säger ägaren.

Magnus Jansson

Kl.06:39, 20 maj, 2018

4 bilder
  • Hela byggnationen förväntas vara färdig innan midsommar. Foto: Magnus Jansson
    Hela byggnationen förväntas vara färdig innan midsommar. Foto: Magnus Jansson
  • Den nya ugnen, som skulle installeras under torsdagen, ska klara av att grädda 16 pizzor samtidigt. Foto: Magnus Jansson
    Den nya ugnen, som skulle installeras under torsdagen, ska klara av att grädda 16 pizzor samtidigt. Foto: Magnus Jansson
  • En del av det nya köket. Väggen till höger är provisorisk under tiden som den andra delen byggs upp.  Foto: Magnus Jansson
    En del av det nya köket. Väggen till höger är provisorisk under tiden som den andra delen byggs upp. Foto: Magnus Jansson
  • Kommunen hyr ut marken som uteserveringen är byggd på. Foto: Magnus Jansson
    Kommunen hyr ut marken som uteserveringen är byggd på. Foto: Magnus Jansson

MISSA INTE: Alla nyheter från Öland – besök våra nya sajt 24Öland.se

I maj 2015 startade Ramazan Öztürk upp Skogsby Pizzeria. Gensvaret från kunderna blev positivt – och tre år senare är han igång med en miljonsatsning.

– Första veckan jag startade så blev det kaos. Strömmen i den gamla byggnaden klarade inte av belastningen och efter fem dagar så fick vi byta ut all el. Sedan dess har det bara fortsatt gå uppåt.

När 24Öland besöker pizzerian under torsdagen så är verksamheten stängd. Väster om den gamla byggnaden, ut mot vägen, har en helt ny lokal byggts till under vintern och våren, plus en stor uteservering i anslutning till båda lokalerna. Redan under fredagen hoppas Ramazan och hans personal vara igång i den nya delen. Då ska samtidigt den gamla delen rivas för att sedan byggas upp i nyskick.

Förhoppningen är att allt ska vara i fullt bruk innan midsommar.

– Sammanlagt blir det en kostnad på en miljon ungefär. Allt blir nytt, med nytt kök och nya maskiner också. Det blir en provisorisk lösning de första veckorna, med tre bord inne plus uteserveringen. När allt är klart sedan kommer lokalen rymma 30 sittplatser inomhus och vara 130 kvadratmeter stor sammanlagt. Min tomt räckte inte till när det gäller uteserveringen, så jag har fått hyra mark från kommunen.

Hur gick tankarna när du startade upp en pizzeria här? 

– Jag såg en annons på Blocket om att en lokal var till uthyrning. Det hade varit ett café innan. Jag frågade ägaren vad man kan göra med den och han sa: ”du får göra vad du vill”. Jag hade en lokal i Bergkvara som precis lagts ner, så maskinerna fanns redan. ”Går det bra så fortsätter jag, går det inte bra så får jag stänga”, tänkte jag.

Ramazan har varit involverad i pizzabranschen i snart 30 år. För några år sedan hyrde han och drev Shqiponja i Färjestaden. Redan efter ett år köpte han lokalerna i Skogsby av den tidigare ägaren, och där ingår även klädbutiken Scali i samma område, som han numera hyr ut till den före detta ägaren.

Han driver också Pizzeria Flamenco i Kalmar. Nu planerar han dock att rikta allt fokus mot Skogsby.

– Jag har sålt pizzerian i Kalmar. Jag har ägt den i olika omgångar och den får en ny ägare i oktober. Jag och min personal trivs väldigt bra i Skogsby och jag vill skapa arbetstillfällen här.

I nuläget har pizzerian tre heltidsanställda. Under sommaren utökas personalstyrkan tillfälligt med två personer. Framtidsmålet är fem heltidsanställda, utöver Ramazan själv. Han hoppas också få tillstånd att servera alkohol framöver.

– Många kunder har efterfrågat försäljning av alkohol. Även elever på folkhögskolan har framfört önskemål. Man vill inte slösa tid och pengar på att ta sig in till stan. Men jag lär nog inte hinna få något tillstånd till den här sommaren, säger Ramazan Öztürk.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ica-handlaren lever sin dröm: ”Helt fantastiskt”

När han var 23 år gammal tog han över butiken – och blev då Sveriges allra yngsta Ica-handlare. Fyra år senare leker livet för Björn Fjellström. "Lär sig saker hela tiden."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.06:55, 19 maj, 2018

Ica-handlaren lever sin dröm: ”Helt fantastiskt”
Björn Fjellström är Ica-handlare i Källa på norra Öland. Foto: Karl-Oskar Karlsson

MISSA INTE: Alla nyheter från Öland – besök våra nya sajt 24Öland.se

Det hela började som ett sommarjobb på Ica-butiken i Böda Sand. Väl där utvecklades en vänskap till föreståndarna Mattias Carlsson och Mats Ohlsson och ansvaret växte. När chansen att ta över en egen butik dök upp tvekade aldrig Björn Fjellström.

– Mattias, som även drev butiken i Källa och Köpingsvik, vaknade upp en dag och insåg att det kanske var lite väl mycket att driva tre butiker. Vi hade redan pratat om att jag kanske skulle ta över butiken i Källa efter Mattias, men det blev lite tidigare än vi hade planerat, säger Fjellström.

Fyra år senare känner han sig varm i kläderna.

– Man lär sig saker hela tiden och de första åren har varit väldigt lärorika. Det svåraste är personalfrågorna, men där känns det som att vi har kommit långt. Jag har en helt fantastisk personal och flera av dem har jobbat här längre än mig, säger Björn.

Av hela årets omsättning står sommarmånaderna juni, juli och augusti för hälften.

– Det tar lite tid att lära sig flödena, men med åren kommer sånt, och det är klart att det slår fel ibland. Här ute på landet är vi ganska så beroende av vädret också.

Den lilla butiken i Källa är en anrik sådan. Faktum är att den är en av Sveriges äldst bevarade affärer.

– Den uppfördes 1864 på just den här platsen och det är lite kul att ursprungsbyggnaden finns kvar i affärens ägo.

De senaste 90 åren har affären drivits av familjen Carlsson och framför allt av Sven-Arnold, som dessvärre gick bort för en tid sedan.

– Han var alltid här och fixade och plockade. Det märks att han är borta och han har lämnat ett enormt tomrum efter sig.

Hur länge kan du tänka dig att hålla på?
– Tills jag går i pension, det är känslan nu i alla fall. Jag trivs fantastiskt med mitt jobb, mina arbetskamrater och på norra Öland.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng