Marie inspirerar elever med monsterquiz: ”Snacka om lust att lära” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Marie inspirerar elever med monsterquiz: ”Snacka om lust att lära”

Eleverna på Vasaskolan har varit med och gett namn till en karaktär som kommer att användas av miljontals elever över hela världen.

Hanna Thulin

Kl.20:08, 13 februari, 2018

Marie inspirerar elever med monsterquiz: ”Snacka om lust att lära”
Marie Horn är IKT-pedagog på Vasaskolan och Funkaboskolan. Foto: Hanna Thulin

Den äldre generationen använde sig av griffeltavlor, den senare känner igen whiteboards och nu har utvecklingen tagit ytterligare ett steg då den nya generationen vänjer sig vid digitala SMART-tavlor.

Marie Horn har varit med sedan början när de nya tavlorna introducerades i Sverige. Hon jobbade till en början som klasslärare men började intressera sig mer och mer för det digitala när hon såg fördelarna som det förde med sig i klassrummen.

– Jag såg hur eleverna som hade svårigheter med språket eller hade svenska som andraspråk gynnades av att ha flera sinnen aktiverade. De fick en extra skjuts och alla tyckte att det var roligt med digitala hjälpmedel, säger Marie.

smart4

Idag jobbar hon som IKT-pedagog på Funkaboskolan och Vasaskolan i Kalmar vilket innebär att hon hjälper till att integrera de digitala plattformarna på rätt sätt i klasserna.

– Skolorna har utvecklat arbetssättet på ett annat sätt genom de här ytorna. Det är jättebra eftersom det sparar tid för lärarna och då alla elever behöver digitala kompetenser inför framtiden. Det  står i den nya läroplanen att de digitala ytorna ska in i i stort sätt alla ämnen.

Det digitala lärandet börjar redan i första klass då eleverna bland annat får egna inlogg.

– De lär sig jättefort och är jätteduktiga. Redan i förskolan jobbar man med appar och man kan ju säga att de digitala ytorna har ändrats en hel del under de senaste åren vilket gör att det är lätt att lära sig.

Marie är medlem i SMART Technologies vilket är ett fortbildningsforum för över 1 000 lärare, varav endast 25-30 stycken är från Sverige, där alla är med och utvecklar de digitala plattformarna som används i skolorna.

Enligt SMART är det över 25 miljoner lärare som använder sig av deras produkter runt om i världen. Detta gör att det är extra häftigt att just Maries Kalmarelever har fått vara med och ta fram en av de figurerna som används i frågespelet Monster Quiz.

– Alla klasser har gjort monsterquizzet någon gång. Alla vill göra samma quiz flera gånger, snacka om lust att lära! De vill verkligen få in det rätta tänket vilket är häftigt, säger Marie.

smart1

Hur känns det att just er figur kommer att synas och användas av miljontals elever över hela världen?
– Det är ganska coolt, säger Oscar Svanevie, William Svernhed, Lova Ackebjer och Klara Holm från klass 3C på Vasaskolan i kör.

– Det hade ju kunnat vara några andra klasser som hade fått vara med men nu blev det just vi vilket är coolt, säger Klara.

De har tillsammans gett namn och egenskaper till karaktären Icebox, en blå figur med fyrkantigt ansikte, gröna handskar och en svart tofs på huvudet. Karaktären och dess drag är framtagen med Sverige och norden i tankarna.

– Vi valde namnet Icebox eftersom det är kallt här och det ser ut som att den bär boxningshandskar, det var inte svårt att komma överens om namnet. Vi vet inte heller om det är en tjej eller kille eftersom den har en tofs på huvudet, säger William.

– Man kan få bestämma det själv, fyller Lova i.

smart2

Icebox har även intressen som är ganska typiska för någon som bor lite längre norrut.

– Icebox äter köttbullar och kroppkaka och gillar bergsklättring, innebandy och boxning, berättar Oscar.

Varje figur i Monsterquizzet har också var sin viktig egenskap som är extra viktig för just elever att tänka på när de går i skolan. Det som Icebox tycker är allra viktigast är kritisk tänkande.

– Det betyder att det som man säger ska vara sant så att det inte bara är ett rykte. Man måste också vara noga med att kolla källorna, säger Lova.

Frågespel som Monster Quiz är bara början i den utvecklingen som väntar. För två år sedan var Marie i Canada på ett hackaton där hon fick se produktutvecklingen för ett antal år framöver.

– Det är sekretess på det så tyvärr kan jag inte säga så mycket! Men det är otroligt häftigt att se vad programmerare kan göra med de tekniska prylarna vi har idag och som vi använder, det blir mer åt det robotliknande hållet framöver, berättar hon.

Men innan vi kommer till framtiden är det fokus på här och nu som gäller.

– Kalmar kommun har precis anställt sex IT-pedagoger så alla skolor kommer att ha tillgång till det digitala. Det gäller att höja lägstanivån för samtliga så att vi blir en likvärdig skola för alla, det är det vi strävar efter, avslutar Marie.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Potentiell brand i släpvagn stoppades: ”Var ingen större grej”

Under lördagseftermiddagen började det glöda på en släpvagn vid Kåremo.

Filip Edvardsson

Kl.17:00, 21 april, 2018

Potentiell brand i släpvagn stoppades: ”Var ingen större grej”
Foto: Bildbyrån

Vid 16.43 fick SOS Alarm in ett larm om en brand vid Kåremo.

Det visade sig vara torv på en släpvagn som börjat glöda. Dock kunde räddningstjänsten stoppa en potentiell brand direkt.

– Rockneby-styrkan var där och hällde lite vatten på glöden, så det var ingen större grej, säger Kenneth Emricsson, yttre befäl vid räddningstjänsten Kalmar.

Vad som orsakade branden är däremot oklart.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Larm om utomhusbrand: ”Eldning som spridit sig”

Enligt SOS Larm brinner det i ris och buskar.

Filip Edvardsson

Kl.15:21, 21 april, 2018

Larm om utomhusbrand: ”Eldning som spridit sig”
Foto: Genre/tOrange.biz

Vid 15.07 fick SOS Alarm ett larm om en gräsbrand vid Mosekrog norr om Lindsdal.

 

När räddningstjänsten kom till platsen visade sig vara en brand på 50 kvadratmeter som spridit sig genom buskar och ris.

– Det var en eldning som hade spridit sig, men nu har vi släckt branden så nu är vi här och kontrollerar platsen, säger Kenneth Emricsson, yttre befäl vid räddningstjänsten Kalmar.

Ingen person kom till skada vid branden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Vrålåk visades upp i Kalmar

Hästkrafter och krom när nytt MC-märke anlände till staden.

Samuel Slättman

Kl.14:55, 21 april, 2018

BILDEXTRA: Vrålåk visades upp i Kalmar
Foto: Samuel Slättman.

Alternativ 1 MotorcyklarSödra vägen i Kalmar har nyligen slutit en deal med motorcykeltillverkaren Triumph. På lördagen visade representanter från tillverkaren upp sina hojar för allmänheten.

– Det här området har tidigare varit en vit fläck på kartan för Triumph, men vi har vetat att det finns ett stort intresse för motorcyklar här, säger Hasse Näslund, country manager på Triumph.

– Det märks att det finns ett uppdämt behov och vi är väldigt glada över att intresset har varit så stort.

Sammanlagt hade Triumph med sig tio motorcyklar av typerna adventure, roadster och modern classic som allmänheten, efter att ha visat behörighet, hade möjlighet att provköra.

Se bilderna från mc-dagen i galleriet nedanför.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Stora förseningar i tågtrafiken – problem på flera platser

(Uppdaterad 16:15) Flera platser drababde av problem - ska vara löst ikväll

Mattis Andersson

Kl.14:29, 21 april, 2018

Under eftermiddagen rapporterade Trafikverket om ett signalfel. Det var helt stopp för all tågtrafik genom Emmaboda vilket påverkade hela sträckan KalmarAlvesta.

Även sträckan mellan Vislanda och Alvesta är det problem. Detta påverkar tågtrafiken med både inställda tåg och förseningar.

Trafikverkets prognos för när trafiken ska gå som vanligt är satt till ”tidig kväll”. Orsaken ska vara en brand i närheten utav spårområdet.

För information om din resa ber vi dig kontakta ditt resebolag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Nya resetrenden – hit vill svenskarna i vår

Det har kommit nya uppstickare bland resmålen. Här är de populäraste storstäderna i vår.

Mia Martelleur

Kl.12:47, 21 april, 2018

LISTA: Nya resetrenden – hit vill svenskarna i vår
Montage: Pixabay.

Att weekendresor lockar svenskarna är inget undantag denna vår. Enligt Ticket privatresor är mini-breaks och weekendresor en fortsatt ökande trend.  Allt fler väljer att dela upp sina semesterdagar istället för att ta ut allt under en längre period.

Däremot har många ändrat valet av resmål. Från att de klassiska storstäderna som Paris, London, Berlin och Amsterdam, söker sig nu allt fler till de lite mer ovanliga storstäderna i öst.

– Svenska resenärer är generellt sätt rätt så trendkänsliga och intresserade av att testa nya resmål. Storstäder i Östeuropeiska länder, exempelvis förra höstens raketer Warszawa och Krakow, är hett i vår, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Populäraste resmålet bland de östeuropeiska städerna har hittills varit Prag, följt av Budapest och Krakow. Men en av de största ökningarna i vår, med hela 82,2 procent, är Warszawa som hamnar på en sjätteplats på listan. Enligt Ticket privatresor är prisbilen i Warszawa just nu häften av den svenska.

De populäraste östeuropeiska storstäderna i vår

  1. Prag
  2. Budapest
  3. Krakow
  4. Moskva
  5. Riga
  6. Warszawa
  7. Belgrad
  8. Dubrovnik
  9. Tallinn
  10. Zagreb

Källa: Tickets bokningsstatistik för resor bokade till och med 3 april 2018, med avresa 1 mars till 31 maj 2018. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng