Här är vägen och vattnet avstängt

Hanna Thulin

Kl.09:34, 14 februari, 2018

Här är vägen och vattnet avstängt
Foto: Arkiv.

Under onsdagen genomför man en lagning av en vattenledning i Kastlösa på södra Öland. Arbetet påbörjades klockan 07.30 och har ingen satt sluttid.

Arbetet innebär störningar eller avbrott i vattenförsörjningen främst för abonnenter öster om väg 136 i Kastlösa.

Ett körfält kommer att vara avstängt under pågående arbete.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stjärnglans över SM-tävlingarna i Kalmar

Sydöstra Sveriges största spelkonvent lockade många till Kalmar. "Det är jäkligt kul", säger KFF-stjärnan Rasmus Elm.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:01, 24 februari, 2018

Stjärnglans över SM-tävlingarna i Kalmar
Rasmus Elm laddade upp inför Kalmar FF:s viktiga cupmatch mot Trelleborg med brädspel. Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Under fredagen gick startskottet för den 24:e upplagan av spelkonventet CalCon i Kalmar. På lördagen avgjordes SM i brädspelsdesign för andra året i rad. Vinnaren utsågs av en jury, som bland annat bestod av Tomas Engström, känd från TV4 när det kommer till brädspel, och Rasmus Elm, fotbollsspelare i Kalmar FF och brädspelsfantast.

img_6487

LÄS MER: SM i brädspelsdesign avgörs under Kalmars populära spelmässa

– Det ger tävlingen lite extra stjärnglans och det är en kul brygga mellan spel och spel. Att folk ser att även idrottsmän gillar brädspel, säger Martin Lönngren, en av arrangörerna till SM-tävlingen.

Rasmus Elm:

– Det är jäkligt kul med brädspel även om jag inte är så sakkunnig på området. För egen del kommer min bedömning att handla om hur pass roliga jag tycker spelen är. De andra jurymedlemmarna har nog lite djupare åsikter kring de olika kriterierna.

img_6457

Hur är nivån på spelen?
– Jag kom alldeles nyss, men det känns väldigt lovande måste jag säga.

Vilket är favoritbrädspelet?
– Det finns många roliga, men Ticket to ride och gamla godingen Hero Quest. Men nu för tiden blir det mest barnspel, med tanke på att man har små barn hemma.

Martin Lönngren var nöjd med uppslutningen.

– Syftet är att främja brädspelsdesignen och ge feedback till skaparna, med chans att bli skickade till förlag. I år har vi elva-tolv spel till start, och det ser väldigt bra och kul ut.

img_6465

Under helgen har hundratals spelentusiaster samlats på Jenny Nyströmsskolan i Kalmar för att spela olika sorters spel.

– Det är aktivitet här dygnet runt, säger Lönngren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TIPS: Tio fantastiska tv-serier du har missat

Det är lätt att vissa titlar flyger utanför radarn när man överöses med tv-serier i så pass stor mängd som nu, men dessa tio vore synd att missa.

Viktor Jerner

Kl.14:50, 24 februari, 2018

TIPS: Tio fantastiska tv-serier du har missat
"Mosaic", "American Gods", "Counterpart" och "The Girlfriend Experience". Foto: Pixabay/Pressbild(HBO,Starz)

Nedan har jag listat tio relativt färska serier som du med största sannolikhet har missat. Kanske har du sett någon av dem, men resten ligger och väntar på att bli upptäckta. Titeln på serien följs av året då den började sändas och den streamingplattform där den just nu finns tillgänglig.

ska%cc%88rmavbild-2018-02-24-kl-07-27-39American Gods, The Deuce, Dear White People och The Girlfriend Experience. Foto: Pressbild (Starz, HBO, Netflix) 

”American Gods” (2017, Amazon Prime Video)

En ambitiös och vågad fantasyberättelse där de ”gamla gudarna” (Oden, Bilquis, Mad Sweeney, Czernobog och Anubis) våldsamt kolliderar med de ”nya gudarna” (Media, Technical Boy och Mr. World), vilket sätter hela världen på spel. En visuellt spektakulär, oförutsägbar och vuxen tv-serie som leker med religioner och skrönor på ett underbart sätt.

”The Deuce” (2017, HBO Nordic)

David Simon, mannen bakom ikoniska ”The Wire”, tar sig an 70-talets New York och levererar i vanlig ordning ett härligt Charles Dickens-doftande drama om en specifik plats och era. Bland annat bygger han ett porträtt av ett par lyckosökande tvillingbröder (James Franco), den riskfyllda prostitutionen kring Times Square och den moderna porrindustrins födelse.

”Dear White People” (2017, Netflix)

Med den Oscarsnominerade skräckfilmen ”Get Out” har den popkulturella dialogen om vardagsrasism och främlingsfientlighet på sistone fått en välbehövlig skjuts framåt. ”Dear White People” fördjupar den dialogen i sin skildring av en grupp afroamerikanska ungdomar på ett Ivy League-college och de motsättningar de upplever. Lika träffande och viktig som underhållande och rolig.

”The Girlfriend Experience” (2016, C More)

En naken, rå och ärlig skildring av lyxprostitution i den amerikanska överklassen där allt handlar om den ultimata ”the girlfriend experience”. I första säsongen får vi följa en lovande juriststudent (Riley Keough) som snubblar in den världen och fastnar. Säsong delas upp i två grenar, dels kring en före detta prostituerad (Carmen Ejogo) som hamnar i vittnesskydd och dels om en snårig politisk konspiration. Sylvasst skriven.

ska%cc%88rmavbild-2018-02-24-kl-07-28-01Divorce, Mosaic, Easy och Counterpart. Foto: Pressbild (HBO, Netflix, Starz)

”Divorce” (2017, HBO Nordic)

Sarah Jessica Parker, mest känd som Carrie i ”Sex and the City”, spelar huvudrollen i denna serie om ett medelålderspar som initierar en skilsmässa efter en otrohetsaffär. Svärta varvas med lättsamhet på bästa sätt och Thomas Haden Church är gudomlig i rollen som den bittra mannen i paret.

”Mosaic” (2018, HBO Nordic)

Ett annorlunda men nagelbitande spännande mordmysterium i sex delar signerat filmmästaren Steven Soderbergh. När den populära barnboksförfattaren Olivia Lake (Sharon Stone) försvinner spårlöst riktas misstankarna mot två män som nyligen har äntrat hennes liv. Intelligent och utsökt snygg serie.

”Easy” (2017, Netflix)

En antalogiserie där varje avsnitt likt exempelvis ”Black Mirror” följer nya karaktärer och berättelser. Den gemensamma nämnaren är att alla handlar om relationer och kommunikation i Chicago. De halvtimmeslånga avsnitten skiftar lite i kvalitet, men en mer skönt avslappnad och samtidigt tankeväckande serie får man leta efter.

”Counterpart” (2018, Viaplay)

En serie som är mitt i sin första säsong just nu. Innehåller en ljuvlig blandning av spion-noir och science fiction där briljanta J.K. Simmons spelar två karaktärer från olika parallella världar. När ett kallt krig börja växa fram mellan de två sidorna tvingas de två dubbelgångarna samarbeta i en kamp mot klockan, och spänningen byggs stadigt på.

ska%cc%88rmavbild-2018-02-24-kl-07-28-15Catastrophe och Feud. Foto: Pressbild (Amazon, FX)

”Catastrophe” (2015, Amazon Prime Video)

Komikerna Sharon Horgan och Rob Delaney både skriver manus och spelar huvudrollerna i denna skönt avskalade serie. Premissen är klockren i all sin enkelhet; amerikanska Rob bestämmer sig för att flytta till London när han oplanerat gör brittiska Sharon, en kvinna han knappt har lärt känna, gravid. Smärtsamt ärligt och stundtals hysteriskt roligt.

”Feud” (2017, HBO Nordic)

Ryan Murphys kritikerrosade berättelse om den episka fejden mellan filmstjärnorna Bette Davis (Susan Sarandon) och Joan Crawford (Jessica Lange) på 60-talet. Ordet ”fulspel” togs till helt nya nivåer när de tillsammans spelade in filmen ”What Ever Happened to Baby Jane?”. Skamlöst underhållande och härlig serie.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Farmen-Robban om hatstormen

Robert Lundström är Kalmars hopp i den populära dokusåpan Farmen. Tillsammans med de andra deltagarna har han fått ta emot hatiska kommentarer på sociala medier efter sin medverkan i programmet.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:32, 24 februari, 2018

Farmen-Robban om hatstormen
Robert Lundström. Foto: TV4 Play/Skärmdump.

Årets säsong av reality-tv-serien Farmen har kantats av intriger, bränder och diskussioner om mobbning. Efter veckans avsnitt har flera av Farmen-deltagarna fått ta emot en storm av hat-kommentarer på sociala medier.

En av dem är Robert Lundström från Kalmar.

LÄS MER: Farmen-Roberts tårar: ”Klart att det gör ont”

I torsdagens avsnitt kom den påstådda mobbningen upp till ytan, där Dee Omar upplevde att hon blev nedtryckt av den andra grupperingen av deltagare. Något som väckt starka reaktioner på sociala medier.

– Jag har fått beskärda andel med påhopp av tittare för att de upplever det som om att jag inte stod upp för Dee. Vilket är fel! Jag stod upp för henne men det kom inte med. När diskussionen gled in på hur allt började så valde vi utmanare att lämna bordet. Allt är ju väldigt klippt och tittarna får inte se allt, säger han.

Att de andra deltagarna fått ta emot hat-meddelanden beklagar han.

– Jag blir bestört av att deltagarna får så mycket hat i sociala medier. Jag har dock varit relativt förskonad. Man får ha åsikter så klart, men att skriva nedvärderande och rent av elaka saker, då är man en mobbare själv. Man kan försöka att tänka efter innan man uttrycker sin ilska bakom tangenterna. Och som jag har sagt förut så är programmet klippt, så fråga gärna om vår uppfattning innan man påstår saker, säger Lundström och fortsätter:

– Faktum är att det är vi deltagare som vet bäst och inte tittarna, för vi var ju där. Jag vill även understryka att jag är väldigt nöjd med både produktionen och TV4.

Trots alla bråk och intriger som visas i tv-rutan menar Robert Lundström att deltagarna även hade trevliga stunder ihop. Faktum är att han är vän med samtliga farmare i dag.

– Vi  hade många roliga, ljusa stunder med. Vi spelade till exempel Maffia på kvällarna när det var för mörkt att jobba ute. Alla deltagarna var med och vi skrattade så att vi tjöt. Att vara på Farmen är speciellt. Man är konstant hungrig, man delar hus med personer som man aldrig annars skulle ha umgåtts med, man sover lite och man har krav på sig att klara uppdrag. Samtidigt är det en tävling där förutsättningarna ändras ofta så man tänker mycket taktik med. Det tar på en.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Långa köer efter olycka – trafiken fick ledas om

(Uppdaterad 14.20) Ett körfält var avstängt i nästan en timme under lördagen på grund av en trafikolycka.

Magnus Jansson

Kl.12:37, 24 februari, 2018

Långa köer efter olycka – trafiken fick ledas om
Arkivfoto: Hanna Thulin

Det var stora trafikproblem på riksväg 25 i höjd med Trekanten under lördagen, efter att en personbil kört in i mitträcket. Initiala uppgifter från Trafikverket meddelade först att det rörde sig om ett fordonshaveri, men polisen bekräftade snabbt att det var en trafikolycka.

– Vi har fått in det som en olycka med en bil som kört in i mitträcket, precis i höjd med Trekanten, sa Kim Hild, presstalesperson på polisen, vid 12.40-tiden.

Larmet kom vid 12.30-tiden och vägen stängdes av i västergående riktning. Enligt uppgifter till 24Kalmar var det också stora bekymmer i det andra körfältet inledningsvis.

– Jag har bara fått bekräftat att det ena körfältet är avstängt, men det kan vara så att man stängt av det andra också. Trafiken leds om just nu och man bör köra genom Trekanten för att vara på den säkra sidan.

Vid klockan 13.22 öppnades körfältet upp för trafik igen och körfältet var därmed avstängt i nästan en timme. Ambulans var också på plats, men ingen person ska ha kommit till skada vid händelsen.

Bilen fick bärgas från platsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förhandlar med flera stora artister: ”Bästa någonsin”

Det ser ut att bli stjärntätt uppe på norra Öland i sommar.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.11:47, 24 februari, 2018

Förhandlar med flera stora artister: ”Bästa någonsin”
Foto: Arkiv/Pixabay

Genom åren har artister som Samir & Viktor, Ace Wilder, Panetoz, Mojje, Sean Banan och Pernilla Wahlgren gästat Scensommar som arrangeras vid fyra fredagar varje sommar uppe på Böda Sand.

Inför årets bokningar av artister vill tv-campingen ta hjälp av sina gäster. Via Facebook meddelar Böda Sand att de jobbar på artister som Benjamin Ingrosso, Jessica Andersson, Robin Bengtsson och E-Type. Nu uppmanar campingen sina gäster om att komma med tips på vilka av ovan nämnda eller andra artister de vill se uppe på norra Öland i sommar.

Vi jobbar hårt med att få till den bästa Scensommaren någonsin men vi behöver er hjälp! Några av de artister vi jobbar på är Robin Bengtsson, Wiktoria, Samir & Viktor, Chris Kläfford, Benjamin Ingrosso, Jessica Andersson, E-Type mfl.”, skriver Böda Sand på sin Facebooksida.

Scensommar på Böda Sand äger rum fredagarna mellan den 13 juli och 3 augusti.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng