Rebeccas initiativ hyllas: ”Reaktionerna var helt galna”

Hon erbjuder kvinnor skjuts hem på helgen. "Bra att det finns någon som folk kan höra av sig till".

Mia Martelleur

Kl.21:05, 18 februari, 2018

Rebeccas initiativ hyllas: ”Reaktionerna var helt galna”
Rebecca Perssons initiativ – att erbjuda tjejer nattlig skjuts hem – hyllas av Kalmarbor på Facebook. Foto: Arkiv/Privat.

Kalmarbon Rebecca Persson har bestämt sig för att erbjuda kvinnor och tjejer i Kalmar gratis skjuts hem under kvällar och nätter. Under flera fredagar och lördagar framöver kommer hon finnas tillgänglig på Facebook om någon skulle känna ett obehag på vägen hem och vilja ha hjälp.

– Idén kom ut ganska spontant egentligen. Jag har inte så mycket att göra på helgerna och tycker om att köra bil. Då tänkte jag, varför inte erbjuda skjuts, säger Rebecca Persson och fortsätter:

– Det är bra att det finns någon som folk kan höra av sig till om de känner ett obehag över att vara ute ensamma.

Rebecca Persson, som är 23 år gammal, har själv känt på hur det kan vara att ta sig hem ensam längs Kalmars gator.

– Jag var lite av en festprisse för några år sedan och tog mig hem själv nästan varje kväll. Det är många gånger som killar har skrikit glåpord på bussen, passat på en eller närmat sig en på ett obehagligt sätt. Det var ofta som en bra kväll kunde sluta obehagligt bara på vägen hem.

Hon berättar också att det för hennes del var svårt att höra av sig om hjälp med att ta sig hem då hon inte ville vara till besvär för vänner och släktingar.

– Men det behöver man absolut inte känna med mig utan behöver man hjälp så är det bara att höra av sig, säger Rebecca Persson.

I fredags natt meddelade Rebecca i ett Facebookinlägg att hon fanns tillgänglig under hela natten om någon tjej skulle behöva skjuts hem efter stängningsdags. Inlägget lade hon ut i en Kalmargrupp. Men hon hade ingen aning om hur det skulle tas emot.

– Reaktionerna var helt galna. Jag trodde inte att de skulle bli så uppmärksammat. Folk skrev att det är ett jättebra initiativ som behövs och att det var en god gärning.

Rebecca Perssons inlägg i Kalmargruppen på Facebook. Foto: Skärmdump, Facebook Hon erbjuder kvinnor gratis skjuts hem på kvällen.

Rebecca Perssons inlägg i Kalmargruppen på Facebook.  FOTO: Skärmdump, Facebook

På söndagskvällen hade 421 personer reagerat på hennes inlägg och många hade lämnat kommentarer. Helgen som gick var det dock ingen i Kalmar som nappade på erbjudandet.

– Det var två killar som hörde av sig men jag har bestämt mig för att rikta in mig på tjejer. Egentligen är det bara bra att ingen tjej har känt det obehaget att ta sig hem, säger hon.

Varför Rebecca valt att vända sig till tjejer är enkelt:

– Tjejer har oftast inte lika mycket att säga till om som killar. Det man ofta läser om i till exempel tidningar är att tjejer har utsatts för tafsande och våldtäkter. Sedan är jag själv tjej och skulle två okända killar sätta sig i bilen så är jag mer utsatt. Som tjej trivs man bättre och känner sig tryggare med andra tjejer, säger hon.

Att ingen kvinna behövde hjälp just denna helg betyder inte att Rebeccas erbjudande försvinner utan hon har bestämt sig för att vara tillgänglig för skjuts flera helger framöver.

– Jag har tänkt att det får bli på fredagar och lördagskvällar nu ett tag framöver. Då kommer jag att vara kontaktbar hela nätterna om någon skulle känna behov av hämtning, säger Rebecca.

Hon nämner också att det inte behöver röra sig om just skjuts hem från krogen.

– Det behöver inte vara att det har hänt något just efter stängning heller utan det kan vara någon förfest som gått överstyr eller något annat som man vill ha hjälp att ta sig hem från.

Bland annat i Stockholm har liknande initiativ kommit upp under hösten där en kvinna kör hem andra kvinnor gratis från krogen. Är det något som du har inspirerats av?
– Det har jag inte hört om men det är jättekul att det är fler som tar initiativ till det här. Har man körkort och bil så är det jättebra om fler kan hjälpa till när det behövs, säger Rebecca.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Folkära sångerskan tar jubileumsturnén till Kalmar

Senare i höst får Kalmar ta del av sångerskans artistkarriär.

Hanna Thulin

Kl.08:34, 20 mars, 2018

Folkära sångerskan tar jubileumsturnén till Kalmar
Foto: Pressbild

I fjol fyllde Lisa Nilssons klassiska album ”Himlen runt hörnet” 25 år. Jubiléet firades med tre utsålda konsertkvällar på Göta Lejon i Stockholm. I höst får resten av Sverige ta del av sångerskans artistkarriär då hon ger sig ut på en jubileumsturné.

Den 11 oktober stannar turnén till i Kalmar för en konsert i Kalmarsalen.

– Lisa har en av Sveriges allra vackraste röster och albumet ”Himlen runt hörnet” är en svensk klassiker. Det ska bli fantastiskt roligt att höra hur Lisa framför de där låtarna nu 25 år senare, säger Stefan AnderssonParaply produktion som arrangerar konserten.

Några av Lisa Nilssons mer kända låtar är Himlen runt hörnet, Varje gång jag ser dig och Allt jag behöver. Hon syntes också i tv-programmet Så mycket bättre år 2015.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vägrade stanna för polis – misstänks för drograttfylleri

Händelsen utspelade sig på Storgatan.

Mattis Andersson

Kl.07:11, 20 mars, 2018

Vägrade stanna för polis – misstänks för drograttfylleri
Foto: Arkiv

Strax efter midnatt natten mot tisdag uppmärksammade polisen en bil som körde vingligt på Storgatan i centrala Borgholm. Trots att polisen signalerade för stopp fortsatte mannen att köra.

Efter en bits färd valde dock föraren, en man i 30-årsåldern, att stanna. Polisen tog då med honom för provtagning och han misstänks för drograttfylleri.

Han är även misstänkt för narkotikabrott, grov olovlig körning och trafikbrott.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu öppnar deklarationen – Skatteverket presenterar nyhet

Förra året deklarerade sex miljoner personer digitalt.

Matilda Larsson

Kl.06:51, 20 mars, 2018

Nu öppnar deklarationen – Skatteverket presenterar nyhet
Anna Sjöberg arbetar som verksamhetsutvecklare på Skatteverket. Foto: Skatteverket/Jeanette Andersson, Skatteverket/Fialotta Bratt.

Från och med i dag kl 07.00 kan du som ska deklarera göra det via Skatteverkets app eller e-tjänst.

Där kan du också se om du har pengar att få tillbaka eller om du ska betala.

LÄS MER: Marias varning om skatteåterbäringen: ”Skrämmande”

– Alla kan deklarera digitalt, både de som ska godkänna och de som ska ändra eller lägga till uppgifter, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Den som deklarerar digitalt före den 28 mars, utan att göra ändringar, och som har anslutit sig till en säker digital brevlåda för myndighetspost, kan få skatteåterbäring redan i början av april.

Alla andra som deklarerar digitalt har möjlighet att få pengar tillbaka före midsommar. Förra året deklarerade sex miljoner personer digitalt, enligt Skatteverket.

– Den som deklarerar digitalt via Skatteverkets app, e-tjänst, telefon eller sms får förutom möjlighet till tidig återbäring även en kvittens på att deklarationen är inlämnad, vilket många tycker känns tryggt, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Den som ska ändra eller lägga till uppgifter, exempelvis då bostad eller värdepapper har sålts eller om näringsverksamhet ska redovisas, rekommenderas att använda e-tjänsten på Skatteverket.se. Där är fler uppgifter ifyllda och den nya skatten räknas ut direkt. Risken för fel är därmed väsentligt mindre än för den som deklarerar på papper.

Nytt för i år är att företagare som tar hjälp av en redovisningsbyrå för att deklarera kan få hela sin deklaration ifylld digitalt av byrån och sedan själv skriva under digitalt på ”Mina sidor” på skatteverket.se.

Viktigt att tänka på är att anmäla konto för utbetalning, om det inte redan finns, för att kunna få skatteåterbäring automatiskt utbetalad.

Sista dagen att deklarera är den 2 maj.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man misstänks för misshandel i butik

Han ska ha hotat en annan man med våld.

Hanna Thulin

Kl.21:38, 19 mars, 2018

Man misstänks för misshandel i butik
Foto: Arkiv

En man född -94 åtalas för olaga hot och misshandel.

Händelserna inträffade på Clas Ohlson i slutet av oktober föra året. Mannen ska då ha hotat en annan man att utöva våld mot honom. Den misstänkte mannen ska även ha slagit den andra mannen i ansiktet.

Den målsägande mannen ska ha fallit omkull och slagit i sitt ben mot en hylla. han ska ha fått en sårskada inne i munnen, en ömmande käke och en sårskada på benet av slaget och fallet.

Den misstänkte mannen förnekar brott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kommunen släcker ner för de ungas skull

Genom att släcka lamporna får man en ljusare framtid.

Hanna Thulin

Kl.20:55, 19 mars, 2018

Kommunen släcker ner för de ungas skull
Foto: Bildbyrån

På lördag den 24 april är det dags för den världsomfattande manifestationen Earth Hour. Traditionsenligt så kommer Mörbylånga kommun att delta genom att släcka gatubelysningen på vissa platser i kommunen.

Som en del i manifestationen kommer man under hela veckan även att servera mat där klimataspekter fått extra åtanke i kommunens förskolor och skolor.

I år har man även satsat på en tävling för Ölands alla skolklasser. Denna arrangeras i samverkan med Borgholm kommun.

– Barn och unga är framtiden och vi tror att det finns många bra idéer bland våra barn om hur man kan leva mer klimatsmart i vardagen. De vill vi gärna lyfta fram så att vi vuxna kan få lära oss av unga, engagerade människor, säger Elvira Laneborg, miljö- och klimatstrateg i Mörbylånga kommun.

Uppgiften i tävlingen är att redovisa en energibesparande eller klimatsmart åtgärd som kan genomföras av de som bor och verkar i Mörbylånga och Borgholms kommuner. Tävlingsbidragen kommer att skapas som grupparbeten för att symbolisera det samarbete och demokrati som behövs för att rädda planeten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng